Dodaj do ulubionych

Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach..??

19.01.17, 21:14
Witam,
Posiadam Fiata Punto 2, 2000r. 1.2 benzyna:
z samochodem nie było żadnych problemów.. Ostatnio miałem problem z akumulatorem, padał mi, ostatnio samochód nie był odpalany jakieś półtora tygodnia - pierwsze co zrobiłem podładowałem (stary) akumulator, niestety kilka razy nim zakręcił, ale nie odpalił. Zaniosłem go z powrotem na długie ładowanie, po długim ładowaniu samochód jakoś odpali, ale zaczął się problem, bo trzeba trzymać go na obrotach (gazie), inaczej samochód momentalnie gaśnie - piszę o tym akumulatorze, bo to może (znawcą) pomoże wykryć problem??

Co może być do wymiany i ile to może kosztować (pytam, bo nie chcę aby mechanik ze mnie zdzierał...).

Z góry dzięki za odpowiedzi na temat.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • koza_oddam Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 19.01.17, 22:19
      Sprawdź alternator, lubią pękać obudowy i czasem nie da się uruchomić auta w ogóle bo nie ma siły zakręcić a czasem się da ale opór taki że gaśnie na wolnych. Za regenerowany dałem 150zł z wysyłką, wymieniałem sam
    • tbernard Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 09:15
      Proponuję potrzymać z wciśniętym lekko gazem przez minutę lub nieco dłużej i dopiero potem puścić gaz. Kiedyś gdy miałem pandę i kupiwszy drugie auto ona długo stała, to miała podobne problemy. Też musiałem ładować akumulator i po naładowaniu jak odpaliła to gasła po puszczeniu gazu i pomagało to co opisałem. Może to jakiś problem z pompą paliwa, jakieś zapowietrzenie lub cofa się przez jakiś zawór.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 09:27
      Naładuj jeszcze raz porządnie akumulator, jak odpali zmierz napięcie ładowania na wolnych obrotach i na gazie. Zakładając (sprawdzając), że naładowany akumulator ma ok.12,4V powinno być 13,8-14,4v (na początek bez włączonej dmuchawy i świateł, bo to benzynowy Fiat). Raczej obstawiam winny akumulator.
    • nazimno Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 10:45
      To jest problem ze skladem mieszanki paliwowo-powietrznej w stanie zimnym i nie tylko.
      Potrzebna jest tez kontrola ukladu podawania paliwa.
      Sam tego nie naprawisz.
      Idz do warsztatu z rozsadnym fachura.
      I nie sluchaj porad o "kreceniu" i "ladowaniu akumulatora".

• duze_a_male_d_duze_m Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 11:15
        Zejdź na ziemię, to prosty silnik Fiata, typowy objaw, kilka rzeczy można wyeliminować we własnym zakresie, nie potrzebuje na ten moment warsztatu.
        • nazimno Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 11:17
          Rady starej majewskiej.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 11:23
            To wg Ciebie co się popsuło, mądrusiu?
            • nazimno Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 11:32
              Juz napisalem, bystrzaku od krecenia.
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 12:15
                Nie do końca piszesz o co się pytam. Napisz konkretnie jaki element typujesz do wymiany/ czyszczenia.
            • nazimno Krotko: 20.01.17, 11:35
              A czytales, co czlowiek napisal?
              cyt.:

"ale zaczął się problem, bo trzeba trzymać go na obrotach (gazie), inaczej samochód momentalnie gaśnie"
              • duze_a_male_d_duze_m Re: Krotko: 20.01.17, 12:16
                W mojej ocenie gaśnie, ze względu na brak zapłonu mieszanki, a nie ze względu na jej skład/brak.
                • tdf-888 Re: Krotko: 20.01.17, 14:14
                  fachowo napisane ale obawiam się ze ciężko o mechanika co to ogarnie w pierwszym strzale. zacznie działać po omacku tak jak wy tu na forum. jak na razie to myślę że Mm może być bliżej
                  • tdf-888 Re: Krotko: 20.01.17, 14:15
                    AdM 😜
      • loyezoo Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 15:10
        Akurat porady słuszne,bo sprawdzenie nic nie kosztuje,we własnym zakresie.To po 1.Po 2.miałem kiedyś podobnie z Pandą.Okazało się,że właśnie jak ledwo odpalał,to za mało prądu miał, na działanie po odpaleniu.Nowy aku załatwił sprawę.Proponuję pożyczyć od kogoś na chwilę aku.Odpalić i jak będzie ok. to zagadka rozwiązana.Jeżeli nie,można szukać w błędzie mieszanki (choć nie tylko)
    • borys88b Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 20:36
      skieruj się do dobrego serwisu, bo zgadywanie i podpowiedzi to jedno, a pomoc fachowa o druga sprawa. Ja od dawna zaufałem jednemu mechanikowi, który pracuje w Tarnowie na ul. Błotna 5,
      podaje do nich namiary :
      expert-roczniak.pl/oferta/auto-serwis.html
      • loyezoo Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 21.01.17, 10:12
        NIE POLECAM www.expert-roczniak.pl/oferta/auto-serwis.html zatrudniają idiotów spamerów,nie stac ich nawet na reklamę,więc na dobrych mechaników,tym bardziej.
    • bart4ever Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 21:40
      Napiszę tak, jak to zwykle na tym forum same kłótnie, ale przynajmniej mnie się (jeszcze) nie oberwało że pytam..

Do rzeczy, stary akumulator i tak jest 'szajs', wczoraj zamówiłem nowy, dzisiaj przed pracą go odebrałem, ale pobawię się nim zapewne dopiero w poniedziałek, bo jutro też do roboty i to na 11 godzin i w niedziele też praca..

Jakoś nie chce mi się wierzyć żeby, była to wina akumulatora, (aczkolwiek może i to trochę logiczne: akumulator nie domaga wiec wszystko bez wsparcia benzyny pada..). Ale modle się o to, żeby to była tylko wina akumulatora, ktoś z was pisze że miał taki przypadek wiec na razie będę mógł zasnąć..

Alternatora też jeszcze nie oglądałem, ale obejrzę..
      Dam jeszcze znać ...
      Pozdro.
      • koza_oddam Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 20.01.17, 21:55
        Pękają od spodu podpowiem ;) Lustereczko, latareczka albo z kanału
      • alfik7 Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 23.01.17, 18:33
        Sprawdź silniczek krokowy odpowiedzialny za podtrzymywanie wolnych obrotów.
        Przy okazji przeczyść przepustnicę (delikatnie!).
    • bart4ever Re: Punto 2 - samochód gaśnie na wolnych obrotach 23.01.17, 19:22
      @duze_a_male_d_duze_m - miał rację, wina była w akumulatorze. Zamontowałem nowy akumulator, odpalił bez problemu, nie gaśnie, wszystko OK! :)

Dzięki Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka