Dodaj do ulubionych

O/T - olej palmowy

11.06.19, 14:16
vege.com.pl/2017/05/10/10771/?fbclid=IwAR0awtpOZPU9Ihj_ei25PEgPBJ2q3G_wqF5lNWp9gLyjCuDVrO7ixgO44Ig
W miare mozliwosci staram sie ograniczac ilosc porduktow z ww olejem na ile to mozliwe - producenci nie ulatwiaja zycia niestety :-(.

kupilibyscie drozszy produkt bez oleju palmowego zamiast tanszego z olejem?
Obserwuj wątek
    • bigzaganiacz Re: O/T - olej palmowy 11.06.19, 14:39
      producenci nie ulatwiaja zycia niestety :-(.

      to trzeba dociskac producentow , chociazby ostatnio przypadek doritos


      kupilibyscie drozszy produkt bez oleju palmowego zamiast tanszego z olejem?

      dlaczego zakladasz ze produkt mialby byc drozszy


    • marekggg Re: O/T - olej palmowy 11.06.19, 18:22
      przy ilosciach slodkosci ktore kupujemy - czyli jakis moze i jeden batonik, czy pare lodow miesiecznie to jakos dla mnie nie ma znaczenia. zona nawet przestala kupowac te kulki Giotto - bo jest w nich tez olej palmowy.
      z przetworzonych produktow - no to moze szynke i jedna pizze mrozona miesiecznie. a tak sie staramy gotowac ze swiezych produktow. gorzej jak gdzies wyjezdzamy, to trudno powiedziec co sie je w restauracjach. bo ten olej nie jest na listach z alergenami.
    • bimota Re: O/T - olej palmowy 11.06.19, 20:33
      A skad wiesz co oni tam wala do srodka ? Przecie nikt tego nie sprawdza...

      Z ciekawosci przeczytalem sklad czekolady i ni widze oleju palmowego, chyba ze to ten "polirycynooleinian poligrycerolu"...
    • 1realista Re: O/T - olej palmowy 12.06.19, 11:52
      Dla mnie to takie substancje powinny być na etapie państwa zakazane a wprowadzanie ich do obrotu karane wiezieniem i dotkliwymi karami.
      Dlatego ,ze zyski są prywatne ( korporacji i importerów) niszczącymi dla dobrych jakościowo producentów ( bo są drożsi) i przerzucających koszty tych trucizn na obywateli i państwo.
      Ja staram sie unikać ale nie zawsze człowiek wyłapie że to kiedyś było dobre nagle staje się tanim gównem.
    • trypel Re: O/T - olej palmowy 12.06.19, 12:06
      25 lat temu jak mieszkałem w małym b&b w Badenii Wirtembergii to moja gospodyni raz w tygodniu, na zakwasie który hodowała od kilkudziesięciu lat, robiła chleb który sprzedawała za jakieś 15 DEM, robiła 20 bochenków i wszystkie na zamówienie.
      Myślałem wtedy jacy durni ci Niemcy ze płaca tyle kasy za chleb który w Normie kosztował 99 fenigow.
      A ja miałem wtedy 10 dem na godzinę.
      Teraz sam jeżdżę do jedynego sklepu w okolicy który sprowadza chleb właśnie od takiej babki, w ograniczonych ilościach i po 12 pln za bochenek.
      Myśmy już do tego dojrzeli ze lepiej mniej a lepszego niż więcej goowna.
      Olej to tylko jeden z fragmentów układanki,
      Mrożony paruletnich chleb z Indii i Chin sprzedawany w lidlach i biedrach
      Kiełbasy po 7.5 za kilo składające się głównie z wypełniaczy i mom
      Itd itp
      Tyle ze to goowno jak widać wciąż ma więcej klientów niż uczciwe wyroby

      Podobno w Słowenii bardzo zaostrzyli przepisy dotyczące żywności pare msc temu i już lokalni producenci odżywają bo nawet taki lidl może sprzedawać tylko pieczywo lokalne i udział importowanej spozywki nie może przekroczyć ilus procent ( nie znam szczegółów ale wczoraj na kolacji toczyła się podobna dyskusja i kolega Słoweniec się chwalił)
      • 1realista Re: O/T - olej palmowy 12.06.19, 12:24
        Ja dlatego od wielu lat praktycznie nie jadam wędlin. Najczęstszą mą wędlina to kaszanka jesli już lub jakaś prosta kiełbasa . Drobiu nie jadam. Wszystko w mocy państwa - moga zakazać ale rządzącym sie nie chce.
      • bigzaganiacz Re: O/T - olej palmowy 12.06.19, 22:01
        sprzedawała za jakieś 15 DEM,

        15 dojcz mark to bedzie na dzisiaj jakies 20 euro

        To chyba z piec kilo mial ten chleb





        Od lat nie jem chleba i dobrze mi z tym , kielbasy tez nie ani swininy
      • bigzaganiacz Re: O/T - olej palmowy 12.06.19, 22:06
        Kiełbasy po 7.5 za kilo składające się głównie z wypełniaczy i mom
        Itd itp
        Tyle ze to goowno jak widać wciąż ma więcej klientów niż uczciwe wyroby



        To zdaje sie pokazuje jakie bogactwo jest w polsce o ktorym nawet tu na forum niektorzy pisza i sie nad nim rozplywaja




          • qqbek Re: O/T - olej palmowy 12.06.19, 23:38
            Ja mam znajomego masarza.
            Poza tyrką na etacie (w budowlance) robi też raz na 2-3 tygodnie wędliny.
            Wędzi w dymie z drewna liściastego (czyli nielegalnie z punktu widzenia przepisów).
            Ostatnio znajomych poczęstowaliśmy kiełbasą od niego.
            Rozpływali się w zachwytach.
            Och, ach.
            "Jaka chuda, jaka smaczna".
            Jak się dowiedzieli, że z dziczyzny i po trochę ponad 40 za kilogram, to mało z krzeseł nie pospadali.

            A mi się to wydawało bardzo niską i przystępną ceną za taki wyrób.

            Wieszczę powrót "bab z mięsem" znanych z poprzedniego ustroju.
            Bo karmienie nas papką z mom i białka sojowego też niektórych w końcu zacznie przerażać.
            Wolę duszoną polędwicę wołową od kotleta z mortadeli... ten typ tak ma.
            • duze_a_male_d_duze_m Re: O/T - olej palmowy 13.06.19, 07:30
              qqbek napisał:


              > Wędzi w dymie z drewna liściastego (czyli nielegalnie z punktu widzenia przepis
              > ów).

              Powtarzasz zasłyszane legendy, nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.

              > Wolę duszoną polędwicę wołową od kotleta z mortadeli... ten typ tak ma.
              >

              Wiesz, że swoją miłość do polędwicy wyniosłeś z czasów komuny? :)
              • qqbek Re: O/T - olej palmowy 13.06.19, 13:23
                duze_a_male_d_duze_m napisał:

                > Wiesz, że swoją miłość do polędwicy wyniosłeś z czasów komuny? :)

                Gdybym pisał o polędwicy wieprzowej, to ty byś się z prawdą nie mijał.
                Ja lubię wołowinę, którą za komuny (i jeszcze długo po jej zdechu) uważano w Polsce za "gorsze" mięso od tego z "królowej świnki".
      • only_the_godfather Re: O/T - olej palmowy 13.06.19, 07:46
        Dlatego jeśli wędliny, to tylko od lokalnych firm, działających na małym rynku, chleb tylko z małych piekarni. Może i droższy niż w markecie, ale za to zjadliwy. Generalnie, staramy się robić zakupy takie jak właśnie, chleb czy wędlina od lokalnych zaufanych dostawców.
        • vogon.jeltz Re: O/T - olej palmowy 13.06.19, 09:57
          > Rzepakowy zdrowszy od oliwy

          Tak naprawdę do użycia na surowo to jeden chuj. Nie zauważysz tej zdrowotnej "lepszości". Tylko do smażenia oliwa się nie bardzo nadaje, bo śmierdzi... tzn. ma specyficzny zapach. A rzepakowy - nie.
          • olivkah Re: O/T - olej palmowy 13.06.19, 11:48
            Tylko do smażenia oliwa się nie bardzo nadaje, bo śmierdzi... tzn. m
            > a specyficzny zapach. A rzepakowy - nie.

            Nie śmierdzi tylko dlatego, że jest rafinowany. Zobacz sobie na jutiubie proces produkcji oleju rzepakowego (canola oil).
            • vogon.jeltz Re: O/T - olej palmowy 13.06.19, 13:19
              > Nie śmierdzi tylko dlatego, że jest rafinowany.

              No i jakie to ma znaczenie w dyskutowanej kwestii? Jeśli mam do wyboru użyć do smażenia rafinowanego oleju rzepakowego, który nie śmierdzi i nierafinowanej oliwy, która śmierdzi, to zgadnij, co wybiorę? Oczywiście, można smażyć na rafinowanej oliwie, tylko raz, że ciężko ją dostać, dwa, że będzie fchuj droższa od rzepakowego.
              • olivkah Re: O/T - olej palmowy 13.06.19, 13:43
                Jeśli nie przeszkadza Ci, że rafinowany olej taki jak rzepakowy to olej zepsuty już podczas produkcji, w którym brzydki zapach zjełczałego tłuszczu usunięto chemicznie, to nie ma znaczenia.
                  • olivkah Re: O/T - olej palmowy 13.06.19, 22:58
                    vogon.jeltz napisał:

                    > W jaki sposób jest on "zepsuty" w jego zastosowaniu do smażenia?

                    Dlaczego kupując dobrą oliwę zwracamy uwagę, żeby była z pierwszego tłoczenia na zimno i sprzedawana w nieprzezroczystych butelkach? Bo zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury oraz światło i psują się pod ich wpływem. Olej rzepakowy zawiera tych kwasów jeszcze więcej. W procesie rafinacji jest narażony wielokrotnie na wysokie temperatury, a sprzedawany jest w przezroczystych plastikowych butelkach.
                    • trypel Re: O/T - olej palmowy 14.06.19, 07:12
                      Ale dalej nie piszesz dlaczego jest zepsuty tylko napisałes ze został przystosowany do innego wykorzystania niż olej (czy z rzepaku czy z oliwek) z pierwszego tłoczenia.
                      • olivkah Re: O/T - olej palmowy 14.06.19, 10:27
                        trypel napisał:

                        > Ale dalej nie piszesz dlaczego jest zepsuty tylko napisałes ze został przystoso
                        > wany do innego wykorzystania niż olej (czy z rzepaku czy z oliwek) z pierwszego
                        > tłoczenia.
                        >
                        Nic nie pisałam o przystosowaniu do innego wykorzystania. Ani słowa na ten temat nie napisałam. Jeszcze raz: olej rzepakowy psuje się pod wpływem wysokiej temperatury. Podczas rafinacji jest poddawany działaniu wysokiej temperatury, więc się wtedy psuje (utlenia).
                          • olivkah Re: O/T - olej palmowy 14.06.19, 15:24
                            trypel napisał:

                            > Oczywiście ze napisałeś, rafinacja to właśnie proces który w przypadku oleju zm
                            > ienia jego właściwości umożliwiając smażenie w wysokiej temperaturze
                            >
                            >
                            Ani ja nic takiego nie napisałam, ani nie jest to zgodne z prawdą. Rafinowanie oleju zawierającego dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nie sprawi, że będzie się lepiej nadawał do smażenia niż inny tłuszcz o większej zawartości stabilnych kwasów nasyconych.
                    • vogon.jeltz Re: O/T - olej palmowy 14.06.19, 10:25
                      > Dlaczego kupując dobrą oliwę zwracamy uwagę, żeby była
                      > z pierwszego tłoczenia na zimno i sprzedawana w nieprzezroczystych butelkach?

                      Bo wiemy, że nie będziemy używali jej do smażenia, do czego kompletnie się nie nadaje. Nadaje się oliwa rafinowana, ale jej użycie jest ekonomicznie bez sensu.
          • galtomone Re: O/T - olej palmowy 14.06.19, 08:17
            vogon.jeltz napisał:

            > > Rzepakowy zdrowszy od oliwy
            >
            > Tak naprawdę do użycia na surowo to jeden chuj.

            Na surowo zdrowszy rzepakowy

            > Nie zauważysz tej zdrowotnej "lepszości".

            A jak niby chcialbys ja zauwazyc????

            Avocado zdrowsze od chipsow... ale roznicy nie zauwazysz.
            • vogon.jeltz Re: O/T - olej palmowy 14.06.19, 10:31
              > A jak niby chcialbys ja zauwazyc????
              > Avocado zdrowsze od chipsow... ale roznicy nie zauwazysz.

              Jak będziesz przez dłuższy okres żarł chipsy zamiast awokado, to po jakimś czasie wyjdzie ci to w testach (podwyższone ciśnienie krwi etc.) i w lustrze. Natomiast czy będziesz używał do sałatek oleju rzepakowego, czy oliwy, to nawet po dłuższym czasie nie będziesz w stanie zmierzyć żadnych znaczących różnic w parametrach twojego organizmu.
              • galtomone Re: O/T - olej palmowy 14.06.19, 14:04
                vogon.jeltz napisał:

                > > A jak niby chcialbys ja zauwazyc????
                > > Avocado zdrowsze od chipsow... ale roznicy nie zauwazysz.
                >
                > Jak będziesz przez dłuższy okres żarł chipsy zamiast awokado, to po jakimś czas
                > ie wyjdzie ci to w testach (podwyższone ciśnienie krwi etc.) i w lustrze.

                Moze, nie musi.
                Ja zarlem i nic.

                > Natom
                > iast czy będziesz używał do sałatek oleju rzepakowego, czy oliwy, to nawet po d
                > łuższym czasie nie będziesz w stanie zmierzyć żadnych znaczących różnic w param
                > etrach twojego organizmu.

                Ale po co mam sprawdzac czy 2+2 jest 4?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka