Dodaj do ulubionych

OT - Wątek piwny - reaktywacja!

30.08.19, 00:13
Tak jak w jednym z wątków zeszliśmy na temat piw i tego, że niektórzy nie lubią IPA, tak sobie dziś na wieczór po pracy (właśnie skończyłem - jutro biorę wolne i dlatego tak długo siedziałem) kupiłem dwie sztuki pil... Zlatego Bażanta.

Szczyt zajebistości!
Gęsta, choć szybko opadająca piana. Wyraźna goryczka chmielu i bardzo fajny ogólny smak kompozycji. Zapach trochę gorzej, ale Pils raczej nie pachnie, więc dobrze jest już jak nie śmierdzi, a ten ma dyskretną nutkę chmielu i słodu.

Jest tylko jeden problem.
To edycja limitowana, leżakująca aż 6 tygodni.

Ale - jak ktoś trafi - ze wszech miar polecam.
Zlaty Bazant '73
(nazwa stąd, że po prostu wzięli recepturę z 1973 roku i podług niej warzyli piwo)
U mnie "u wodopoju" po 5 zeta z hakiem za butelkę i wart każdego grosza.

I nikt nie może mówić, że ja "koncerniaków" nie tykam :)
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 01:38
      www.youtube.com/watch?v=XmdPKXqPGXE
      • nazimno Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 10:25
        ocen-piwo.pl/upload/516b23e94ca6daef2fe2b13e4ae018d5.png
    • misiaczek1281 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 10:31
      A chcesz posmakować prawdziwej legendy? w mych okolicach jest regionalny browar z historią , według legendy raczył się tu król Jan III Sobieski wracając z udanej odsieczy pod Wiedniem...
      i to jest niedaleko zamku Tenczyn w Rudnie całkiem piękny zameczek...byłem i polecam (to nie spam bo bardzo rzadko coś polecam)
      browar-tenczynek.pl/
      • qqbek Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 12:29
        A ty misiu wiesz, czyj jest ten browar?
        Jak myślisz, że nadal Jakubiaka, to się mylisz 😂
        • bywalec.hoteli Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 21:06
          Słynnego Bilgoranina :)
    • galtomone Help ;-) 30.08.19, 11:10
      qqbek napisał:

> Zlaty Bazant '73

Poprosze o jakis link pkazujacy butelke, moze uda mi sie zauwazyc w sklepie.
      Ja generalnie lubie tylko pilsy a i zwykly ZB bardzo mi podchodzi.
      Chetnie przetestuje.
      • qqbek Re: Help ;-) 30.08.19, 13:20
        images.app.goo.gl/WQDFfG19u41xk6yv6
        • galtomone Re: Help ;-) 30.08.19, 13:37
          Dzięki!
    • bywalec.hoteli Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 13:39
      Dzięki za polecenie. W którym sklepie w Lublinie jest?
      • qqbek Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 14:02
        Ja trafiłem w delikatesach Best, róg Zemborzyckiej i Herberta (dawniej Kruczkowskiego).
        • nazimno Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 07:52
          Herberta (dawniej Kruczkowskiego)
          /podobno obaj lubili sobie chlapnac/
          to dobra lokalizacja sklepu z flaszkami.
          • bywalec.hoteli Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 08:55
            Szowinista!
            • nazimno Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 09:59
              buhaha
              ja niczego nie zmyslam

www.rp.pl/Plus-Minus/304129937-Podwojne-zycie-Zbigniewa-Herberta-okiem-Andrzeja-Franaszka.html
              Kruczkowski tez.
    • marekggg Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 14:24
      Zloty Bazant - no takie sobie piwo. Pozniej kupione przez Heinekena.
      Zloty Bazant 73 - w roku 1973 mialem 2 lata, wiec nie wiele pamietam.
      Niektore koncerniaki sa OK, niektore nie. Nie znosze Heinekena oraz Carlsberga. No ale czasami w hotelach w holandii nic innego nie ma. Jeszcze Grolsch - tez jakies mi tam siki,
      Kiedys mi smakowal browar Krusovice, albo Bernard. Teraz to juz nawet tych trudno znalesc.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 18:23
        Bernard, yes,yes,yes. Bywa w Kauflandzie
    • toreon Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 15:14
      Fakt, złe nie jest aczkolwiek kiedyś często bywałem, wręcz pomieszkiwałem w Cieszynie i z tego co kojarzę Złoty Bażant oraz Kozel miały u tamtejszych Czechów opinię piwa dla plebsu, trochę jak nasz Lech.
      Być może w tej dziedzinie to co u nas jest niszą, u nich to przeciętność.
      Ze swojej strony polecam jeszcze Holbę

• gzesiolek Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 15:44
        Bo to koncernówki jak nasz Lech, tylko mi np. nieco bardziej smakują...
        • misiaczek1281 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 16:57
          hey engine ! Jak tam Dorian? już szaleje? czemu Ci amerykanie budują domki drewniane? a nie murowane jak u nas? nasze murowane z grubej cegły huragan by wytrzymały
          • engine8 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 17:13
            Do Florydy to Ty masz jakies 8 tys km a ja 4 tys... . My sie nie huraganiw a trzesien obawiamy... a te prychodza bez zapowiedzi.
            Amerykanie buduja domki z drewna dlatego ze moga.... widocznie sie to oplaca :)
          • marekggg Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 10:21
            misiaczku, bo ty i tobie podobnym zwolennikom pisu czegos brakuje - wiedzy o gospodarce i ekonomii. cegla jest tania w europie, bo sie ja produkuje od wiekow. natomiast drewna jest coraz mniej. a jak europejczycy przyjechali do ameryki - no to budowali z tego czego bylo i jest najwiecej - z drewna. a z cegly budowano dopiero jak te cegielnie powstaly i to tyle na temat ekonomiczny.
            • misiaczek1281 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 11:35
              marekggg napisał:

> misiaczku, bo ty i tobie podobnym zwolennikom pisu czegos brakuje - wiedzy o go
              > spodarce i ekonomii. cegla jest tania w europie, bo sie ja produkuje od wiekow.
              > natomiast drewna jest coraz mniej. a jak europejczycy przyjechali do ameryki -
              > no to budowali z tego czego bylo i jest najwiecej - z drewna. a z cegly budowa
              > no dopiero jak te cegielnie powstaly i to tyle na temat ekonomiczny.

twoje antypisowskie nastawienie bije po oczach ….wiedzy o gospodarce mam sporo więcej niż ci się wydaje...np. że Ameryka to najbogatsza gospodarka świata,ropa,gaz z łupków....wydają miliardy na budowę Muru z Meksykiem a nie potrafią zbudować solidnych domów z betonu i cegły na obszarach na których szaleją huragany(to nie pierwszy huragan w historii)...a na czym niby polega ta ekonomiczna opłacalność stawiania domku z zapałek który porywa co większy huragan? niby ta Ameryka taka bogata a nie stać ich na budowę trwałego domu z cegły i betonu co wytrzyma huragany i trzęsienia....bogactwo to jest w miastach a na wsi bida Panie a nie żaden American dream chyba że z bajek :)
              • marekggg Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 14:01
                o ile wiem, to ty tak sie delektujesz ta ameryka co ci niby dupy uratuje, bo jest az 1000 zolnierzy w polsce.

o tej twojej wiedzy o gospodarce to raczej nie musimy dyskutowac, bo nie ma o czym.

na mur z meksykiem ida panstwowe pieniadze.

a na budowe domow to sobie kazdy sam placi. no chyba ze jak w pisowskim PRL bis sie buduje mieszkania plus. Jakos ich nie ma i nie bedzie ani w PRL plus.

bida jest panie tam gdzie ludzie pracuja lopata a nie mozgiem. i wracamy do twojej wiedzy o gospodarce.
                • misiaczek1281 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 17:03
                  marekggg napisał:

> o ile wiem, to ty tak sie delektujesz ta ameryka co ci niby dupy uratuje, bo je
                  > st az 1000 zolnierzy w polsce.
                  twój brak wiedzy jest porażający....nie 1000 lecz docelowo będzie 5500 żołnierzy amerykańskich...do tego kupimy u nich mnóstwo nowoczesnego sprzętu,Patrioty,F-32,Black Hawki....a po co ma być więcej skoro wojny nie ma?...mamy największego przyjaciela w historii który w razie ataku nas obroni , do tego mamy gwarancje bezpieczeństwa energetycznego (gaz) i na tym polega gwarancja bezpieczeństwa a nie ilości żołnierzy
                  >
                  > o tej twojej wiedzy o gospodarce to raczej nie musimy dyskutowac, bo nie ma o c
                  > zym.
                  >
                  > na mur z meksykiem ida panstwowe pieniadze.
                  >
                  > a na budowe domow to sobie kazdy sam placi. no chyba ze jak w pisowskim PRL bis
                  > sie buduje mieszkania plus. Jakos ich nie ma i nie bedzie ani w PRL plus.
                  >
                  > bida jest panie tam gdzie ludzie pracuja lopata a nie mozgiem. i wracamy do two
                  > jej wiedzy o gospodarce.

my nie musimy budować żadnego muru ,nie mamy problemu z masową imigracją, nielegalnym szmuglem narkotyków i huraganami...wiesz moja wiedza o gospodarce jest większa niż twoja i tu nie chodzi tylko o budowę mieszkań...jak ktoś dostaje co miesiąc 1-1,5 tys.zł to sobie może wziąć kredyt , zbudować za to dom lub kupić mieszkanie i spłacać raty z 500+ więc państwo nie musi budować mieszkań ,wystarczy że daje ludziom instrumenty do tego żeby sobie sami zbudowali solidne mieszkanie lub dom i mieli na ratę a nie jakaś drewnianą drewutnię:) nazywaj to sobie PRL-em bo zazdrość Cie zjada że za Poprzedników ludzie sami musieli brać kredyty i sami je spłacać zadłużając się we frankach tonąc w długach na wieki bo kurs wystrzelił....pojęcie u ciebie o ekonomii i gospodarce jak u mojej babci nikłe a innych pouczasz a bidy nie ma dziś każdemu w PL żyje się lepiej o tym mówią wszelakie sondaże ludzie mają więcej kasy ale ty sobie gadaj bzdury o PRLu wyssane z palca bajki:)
                  • marekggg Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 18:15
                    docelowo bedzie 5000 - no dobra - a kiedy? bo docelowo to moze byc za 100 lat.

kupimy? kiedy? za 1000 lat

kupimy u nich nowoczesny sprzet - kiedy - za 100 lat? i jaki on bedzie wtedy nowoczesny.

.mamy największego przyjaciela w historii który w razie ataku nas obroni , do tego mamy gwarancje bezpieczeństwa energetycznego (gaz) i na tym polega gwarancja bezpieczeństwa a nie ilości żołnierzy

pieknie - juz sie obudzilesz?

Trumpeta sie jakos nie spieszy z wizyta do Warszawy, - i Adrian zaprosil pol europy wschodniej...

pieknie...
                    > my nie musimy budować żadnego muru ,nie mamy problemu z masową imigracją, niele
                    > galnym szmuglem narkotyków i huraganami

no nie, narkotyki sa eksportowane do niemiec, ukraincow w polsce miliony, ale imigracji nie ma...i huraganow tez nie... ciekawe

jak ktoś dostaje co
                    > miesiąc 1-1,5 tys.zł to sobie może wziąć kredyt , zbudować za to dom lub kupić
                    > mieszkanie i spłacać raty z 500+ więc państwo nie musi budować mieszkań ,wystar
                    > czy że daje ludziom instrumenty do tego żeby sobie sami zbudowali solidne miesz
                    > kanie lub dom i mieli na ratę a nie jakaś drewnianą drewutnię:) nazywaj to sobi
                    > e PRL-em bo zazdrość Cie zjada że za Poprzedników ludzie sami musieli brać kred
                    > yty i sami je spłacać zadłużając się we frankach tonąc w długach na wieki bo ku
                    > rs wystrzelił....pojęcie u ciebie o ekonomii i gospodarce jak u mojej babci nik
                    > łe a innych pouczasz a bidy nie ma dziś każdemu w PL żyje się lepiej o tym mówi
                    > ą wszelakie sondaże ludzie mają więcej kasy ale ty sobie gadaj bzdury o PRLu wy
                    > ssane z palca bajki:)

pieknie, skoro wszyscy tacy zamozni, to po co mieszkanie plus?
                    po co w ogole dawac ludziom kase za nic....
                    za kopulacje
                    • misiaczek1281 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 19:24
                      marekggg napisał:

> docelowo bedzie 5000 - no dobra - a kiedy? bo docelowo to moze byc za 100 lat.
                      nie za sto lat...za rok,dwa...oni jak coś obiecują to robią...patrz 500+ i inne...
                      >
                      > kupimy? kiedy? za 1000 lat
                      u nich nowoczesny sprzet - kiedy - za 100 lat? i jaki on bedzie wtedy
                      > nowoczesny.
                      za rok,dwa….Black Hawki są są w Polsce! F-32 - pokaż mi nowocześniejszy samolot....nie znasz się:)
                      >
                      > .mamy największego przyjaciela w historii który w razie ataku nas obroni , >
                      > pieknie - juz sie obudzilesz?
                      Ja nie spałem to fakty! załóż okulary bo ich nie widzisz:)
                      >
                      > Trumpeta sie jakos nie spieszy z wizyta do Warszawy, - i Adrian zaprosil pol eu
                      > ropy wschodniej...
                      jakby ci się walił dom (huragan) to byś pojechał na wycieczkę na impreze czy pilnował domu?
                      > pieknie...
                      > > my nie musimy budować żadnego muru ,nie mamy problemu z masową imigracją,

> no nie, narkotyki sa eksportowane do niemiec, ukraincow w polsce miliony, ale i
                      > migracji nie ma...i huraganow tez nie... ciekawe
                      nie ma narkotyków a w USA dealerzy są masowo aresztowali łapani na ulicach, broń jest powszechnie dostępna w każdym sklepie jak cukierki a u nas nie ma tego...a ukraińcy się asymilują znają język i są bardzo spokojni i pracowici nie stwarzają problemów
                      >
                      > jak ktoś dostaje co
                      > > miesiąc 1-1,5 tys.zł to sobie może wziąć kredyt , zbudować za to dom lub
                      > kupić > > mieszkanie i spłacać raty z 500+ więc państwo nie musi budować mieszkań ,
                      > wystar> > czy że daje ludziom instrumenty do tego żeby sobie sami zbudowali solidne
                      > miesz> > kanie lub dom i mieli na ratę a nie jakaś drewnianą drewutnię:) nazywaj t
                      > o sobi
                      > > e PRL-em bo zazdrość Cie zjada że za Poprzedników ludzie sami musieli bra
                      > ć kred
                      >
                      > pieknie, skoro wszyscy tacy zamozni, to po co mieszkanie plus?
                      > po co w ogole dawac ludziom kase za nic....
                      > za kopulacje
                      tak ! za kopulację za posiadanie rodziny bo demografia kuleje! po to by mogli godnie żyć ! by ich było stać na mieszkanie na życie...gospodarka w Polsce rośnie w tempie 4,4% to najwięcej w Europie,bezrobocia prawie nie ma (3%)!!! coś kiepsko u ciebie z oceną sytuacji gospodarczo-politycznej w Polsce...uprzedzenia do pisu biorą górę:)
                      • marekggg Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 21:36
                        no coz - sa tez tacy ludzie... co wierza ze wszystko bedzie.
                      • qqbek Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 21:59
                        misiaczek1281 napisała:

> [b]za rok,dwa….Black Hawki są są w Polsce!
                        Dwa.
                        W wersji policyjnej.
                        Wojsko ma do końca roku dostać cztery w wersji transportowej.
                        Śmigłowca wielozadaniowego wojsko nie ma (a miało mieć).

> F-32 - pokaż mi nowocześniejszy samo
                        > lot....nie znasz się:)

Znaffco.
                        F32 to BMW serii "4", albo kod zaburzeń depresyjnych w ICD10.
                        Był też Boeing X-32, ale przegrał konkurencję z X-35 wytwórni Lockheed Martin (teraz znany jako F-35).

> Ja nie spałem to fakty! załóż okulary bo ich nie widzisz:)
                        Fakty:
                        Polskie siły zbrojne nie mają śmigłowca wielozadaniowego i nic nie wskazuje na to, że będą mieć przez następną dekadę. Dlaczego? Bo ruski agent Antek, do spółki z amerykańskimi lobbystami, uwalił przetarg na Caracale a ciemnych chujkom wmówił, że BlackHawk to to samo.
                        Gówno misiu.
                        Gdyby poszukać porównania tego, co zrobiły polskiemu wojsku te skurwysyny, to można powiedzieć, że uwaliły przetarg na bojowe wozy piechoty, miast tego zamawiając Tarpany z miejscami na kilku żołnierzy i szczycą się tym, że ich Tarpan kosztuje połowę tego, co zamówiony przez poprzedników M2 Bradley!

> jakby ci się walił dom (huragan) to byś pojechał na wycieczkę na impreze czy
                        > pilnował domu?
                        Trumpa nie ma w tej chwili na Florydzie.
                        Gra w golfa w Wirginii.
                        Dobitnie pokazał gdzie ma Adriana i całą resztę, a do tego, jak głęboko 😆
      • only_the_godfather Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 17:18
        Genralnie Kozel czy Złoty Bażant to jak u nas Okocim czy Lech ale mnie Kozel lany z nalewaka w Pradze smakował zupełnie inaczej jak u nas ten butelkowany. Z czeskich piw smakuje mi jeszcze Budweiser i najważniejsze w Polsce jest dostępny oryginalny butelkowany w browarze w Czechach, a nie rozlewany w Polsce.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 18:27
          U nas Kozel jest z Poznania, niestety
        • marekggg Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 09:51
          bo koncernowki robia dzisiaj piwo z granulatu, ktory jest dodawany do lokalnej wody i tyle. Dlatego czeski kozel jest z Poznania, moze byc rowniez ze wschodniej Slowacji. Tak samo Budweiser sprzedawany w Polsce nie pochodzi Ceskych Budejovic. Tak samo Plzen nie pochodzi z Pilzna a raczej tez z Poznania.
          • only_the_godfather Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 02.09.19, 08:30
            Akurat Budweiser sprzedawany w Polsce pochodzi z browaru w Czechach, nie jest rozlewany i produkowany w Polsce.
            • bywalec.hoteli Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 02.09.19, 20:52
              Engine u Was chyba tez jest budweiser ale to chyba szczochy?
              • gzesiolek Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 02.09.19, 21:43
                O dziwo na przełomie wieków osobiście wolałem tego Budweisera od Whaazzzzup czyli Buda z St.Louis, niż tego z Budziejowic... To i to szczochy, ale ten hamerykański mi jakoś lepiej leżał na żołądku (w przeciwieństwie do Bud lighta który nie nadawał się do picia)...
                A i tak najchętniej z tych hamerykańskich szczochów piłem Miller Genuine Draft... Idealne do popijania przy grillowaniu...
                O dziwo wtedy ze trzy razy spotkałem się z Pale Ale w US... i średnio mi podeszło... Chyba do chmielu trzeba po prostu dojrzeć... Bo teraz sobie chwalę...
                • bywalec.hoteli Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 02.09.19, 22:16
                  Miller sprzedawany w Polsce to dla mnie szczochy a za oceanem to nie byłem. Amerykanie oprócz szczochow maja mnóstwo kraftowych piw. Ja sobie lubie czasami strzelić Brooklyn lager albo IPA (czy tam APA nie rozróżniam), fajne tylko za drogie (8 zł za małe)
                  • gzesiolek Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 08:55
                    No bo to szczochy... zresztą jak większość jak nie wszystkie amerykańskie lagery...
                    Ot lekki napój o zabarwieniu piwnym i lekkim posmaku chmielnym, z mocno słodkawym akcentem słodu zwykle jęczmienno-ryżowego...
                    • engine8 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 18:59
                      A jak to nawet ktos nazywa lagierem to wg mnie jest to co najwyzej wycisnieta scierka po wymyciu i wytarciu podlogi w browarze... To nie ma zadnego smaku....szczochy to przynajmniej wiadomo co to jest....
                  • engine8 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 18:57
                    No bo Miller, Coors, Bud Light itp to nie piwo.... Nazywaj to piwem bo im nikt nie zabroni ale to nawet nie ma smaku piwa....
                    Chyba raz sprobowalme jak przyjechalme do Stanow ponad 30 lat temu i nigdy wiecej - zdecydowanie wole wode...
                    • bywalec.hoteli Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 19:47
                      To smakuje tylko na zimno ;)
                      • qqbek Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 21:19
                        bywalec.hoteli napisał:

> To smakuje tylko na zimno ;)
                        >

Nazi jest nietrunkowy zdaje się. Zupełnie nietrunkowy.
                        • bywalec.hoteli Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 22:01
                          To tłumaczy jego wieczną spinę
              • engine8 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 19:40
                Nasz Budweiser ni ema nic wwspolnego z Czeskim..... U nas jest ten czeski ale ze sie z Budwaisery kloca kto ma prawo uzywac nazwy to tu musiele go przezwac i tu sie nazywa "Czechvar".
                www.woodswholesalewine.com/products/24pk-czechvar-original-lager-beer-czech-republic-12oz?variant=20576516636785¤cy=USD&gclid=CjwKCAjwnrjrBRAMEiwAXsCc47l8QZqKzUZAjJb6ySySbS_VL-ZQsNNROHafYfjZRNVk1h-YzwEBHhoCZKMQAvD_BwE
                • qqbek Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 23:26
                  engine8 napisał(a):

> Nasz Budweiser ni ema nic wwspolnego z Czeskim.....

Tu się mylisz.
                  Po pierwsze odbyło się około 100 różnych postępowań sądowych, które poza Stanami wygrywali głównie Czesi.
                  Po drugie zawarto dwie ugody (pierwszą w 1907, drugą w 1939 roku), które stwierdzają, że wasz Szczochweiser może zwać się Budweiserem w Stanach, za to w Europie tak się zwać nie może (i vice-versa - stąd ten "Czechvar" u was).

A, że wasz Szczochweiser ma dobrych prawników, to pomimo ugód można go w Polsce (i na przykład Wielkiej Brytanii) sprzedawać pod nazwą Budweiser (na równi z budziejowickim). W krajach o trochę większym szacunku dla praw dla własności marek (przykładowo Niemcy i Włochy) wasz Szczochweiser sprzedawany jest jako "Bud".
                  • only_the_godfather Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 04.09.19, 08:23
                    W Polsce ten amerykański też widzę głównie pod marką Bud.
      • hukers Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 22:58
        toreon napisał:
        > Ze swojej strony polecam jeszcze Holbę

Holba, to jest piwo, które w tym sezonie letnim preferuję najbardziej.
        • qqbek Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 01.09.19, 00:07
          U mnie na wsi mają nawet beczkową Holbę (nalewaną z kranu do litrowych butelek do natychmiastowego wykorzystania - zupełnie jak w Czechach) - jest jeszcze lepsza w tej formie, niż z butelki.
    • agios_pneumatos Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 30.08.19, 18:56
      Indian Pale.... Lager. Kto wie o co Kaman? :)

Z tej samej serii za godzinę rostwieram NEIPA.
      • marekggg Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 14:06
        UTFG IPA
        Pilsner
        Ciekawy Artykol, tak dla zabawy
    • tbernard Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 10:42
      Najbardziej znane w Polsce piwa to Żywiec i Okocim. Potem dołączyło jeszcze Tyskie, które kiedyś miażdżyło konkurentów na międzynarodowych konkursach piwnych. Pamiętam jak w telewizji kiedyś pokazywali.
      • nazimno Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 31.08.19, 11:43
        Koncerny piwne produkuja piwo niewiele
        rozniace sie od szczochow, w milionach
        hektolitrow.
        Szanujace sie browary piwo WARZA.
        I to jest podstawowa roznica.
        Ten, kto pije szczochy sam sobie jest winien.
        • marekggg Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 02.09.19, 09:16
          czyli jakies 95% niemcow. bo w niemczech jest pogon za tanim piwem - zeby sie zmiescic do 99 centow w markecie za piwo. i potem jest jak jest.
          a tak na powaznie - najwiekszym producentem piwa w niemczech jest - Dr.Oetker, ten od pizzy i innych wyrobow.
    • engine8 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 02.09.19, 18:25
      Proponuje oglosic parogodzinna przerwe.
      Piwo sie skonczylo i trzeba kupic..
    • tbernard Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 19:34
      Lubię czasem piwo na miodzie gryczanym.
      • engine8 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 19:42
        a lubie jedynie piwa o smaku piwnym i chmielu a bez zadnych dadakow..
        • engine8 Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 19:44
          Ostatnio w domu pije praktycznie tylko Stone IPA. Nawet zonie nic innego juz nie smakuje...
          www.stonebrewing.com/beer/year-round-releases/stone-ipa
          • qqbek Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 03.09.19, 23:30
            Ja preferuję DIPA, czy jak kto woli IIPA, ale zwykłym IPA też nie pogardzę :)
            Ostatnio u nas moda (przynajmniej wśród piw rzemieślniczych) na udziwnienia, których nie lubię.

Jeszcze przeżyję podwójne chmielenie na zimno (DDH), które ujmuje trochę piwu trochę z tej "agresji" smaku, ale dodawanie soczków? Do 8% piw zawierających 20% ekstraktu?
            ,___,
            {O,o}
            |)``)
            O RLY?
        • tbernard Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 04.09.19, 07:38
          Takie też lubię. Po prostu w jakimś dniu mam ochotę na zwykłe piwo jasne, innym razem na ciemne, a innym razem na miodzie gryczanym, jeszcze innym razem na pszeniczne.
      • only_the_godfather Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 04.09.19, 08:25
        tbernard napisał:

> Lubię czasem piwo na miodzie gryczanym.
        Jeżeli chodzi o piwo na miodzie to najlepsze jakie piłem były miody ałtaju.
    • trypel Re: OT - Wątek piwny - reaktywacja! 13.09.19, 20:36
      Takie tam wieczorne przemyślenia
      Jestem na niemieckim zadupiu, 750 km od domu zrobionych w ciągu ostatnich 6.5 h.
      W hotelu knajpy nie ma wiec znalazłem najbliższa. Pizzeria prowadzona przez Turków :D
      No i poza pizza zamówiłem piwo. Lokalne.
      Dostałem ciepłe.
      Byłem wkurzony i nawet chciałem się awanturować ryzykując naplucie do pizzy ale wziąłem łyk. Potem drugi. I potwierdzam mądrości z internetu. Piwo jest jak seks. Nawet jak jest kiepskie to i tak jest dobre. Zostanę tu dłużej i zamówię drugie :)
      Może będzie chłodniejsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka