trypel 16.02.21, 14:30 Mam wrażenie że to taka koncepcja jest: oskarżamy tylko tych nad grobem, w ten sposób pokazujemy ze idziemy w dobrym kierunku ale nikomu nie zaszkodzimy f7td5.app.goo.gl/6fBc6x Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 14:32 Chyba się nie to wkleiło Nie żyje oskarżony o pedofilię ks. Dymer tvn24.pl/polska/ksiadz-andrzej-dymer-nie-zyje-5021372 Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 14:39 biskupi wiedzieli o tym od 1995 roku. Śledztwo wszczęto jednak dopiero w 2008 roku po publikacjach dziennikarskich. Przecież nie był nad grobem 25 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 14:41 Ja bym powiedział, że tuszuje się ile się da, a jak już wiadomo, że szambo wybije, to taki ksiądz nagle umiera. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 14:47 Mimo wszystko chyba zachodzi to odwrotnie - wiedza ze dlugo nie pozyje to można przestać tuszować Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 15:29 > Nie żyje oskarżony o pedofilię ks. Dymer Nomen omen. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 20:12 O tym samym pomyslalem, powinien sie nazywac ks. Dymacz. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 20:14 U Mrożka był profesor Borwicz - Wydymacz :) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 17:52 No, dokladnie taka jest taktyka biskupow, czyli w skrocie udajemy, ze cos robimy, wolno atakowac niezywych, zywi sa bronieni desperacko, ale lagodnie, czyli TUSZOWANIE Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 19:39 Tak ogólnie to myślę, że cała ta instytucja w Polsce też się niebawem wykopyrtnie, podobnie jak w „katolickiej” Irlandii. Może jeszcze za mojego życia (oby). Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 23:28 Ja nie tylko myślę, ja mam taką nadzieję. Nie tylko tuszowanie tych skandali, ale i bezczelne zaangażowanie się w politykę, sojusz "tronu i ołtarza" będzie ich drogo kosztował. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 19:56 A wszytko ciagle kreci sie dookola tego ze mamy przyjemnosc pastwienia sie nad innymi i rozliczania innych z ich grzechow. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 20:19 Nie no jasne Niech sobie dymają na boku dzieci byle to nie były twoje dzieci. Nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 20:19 engine8 napisał(a): > A wszytko ciagle kreci sie dookola tego ze mamy przyjemnosc pastwienia sie nad > innymi i rozliczania innych z ich grzechow. A może on się już wyspowiadał z tych grzechów i odmówił pokutę. Wtedy można uznać go za świętego i nie wypada już mówić o nim źle. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 22:00 No wlasnie..... Moze sie wsypowiadal i dostal rogrzeszenie. My sie rozliczmy z wlasnych grzechow. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 22:16 Teraz to kolego engine odjechałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 01:35 Ja nie wypwadam sie - zwlaszcze negatywnie na tematy o ktorych nic nie wiem. Wszyscy robiz zabledy i wszysct=y za nie powinni odpwiadac. Nie werzacy maja latow bo worawdzie musz byc karani teraz i bolesnie ale nic wiecej nie musza... A po ppierwsze wine im trzeb udowadnic a potem jak skoncza kare to sa wolni jak ptaki i nic wiecej nie musza robic. A naprawde wierzacy maja po pierwsze przyznac sie sami i too dobrowolnie do winy i ja glosno wypowiedziec. Potem wyrazic skruche i za grzech zalowac , Pozniej poprosic o kare .. Malo tego musza tez zadoscuczynic ofierze.. Czyz to nie lepsze niz wsadzenie kogos do pierdla gdzie to nikomu absoluntie pozytku nie przynosi? A jesli wierzacy tego wszytigo co powinin nie zrobi to spowiedz mu nie tylko nie pomaga ale dodaje grzech ciezki i takich co to zrobia to czeka pieklo na wieki.... Warunek ze sa wierzacy. Ty ocenisz to z perspektywy czlowieka niewierzacego i nieuczciwego wzgledem siebie i dlatego spowiedz i kary tu na ziemi ci lataja bo uwazasz ze jak kopus nie wpierdolisz kijem po grzbieccie to on nie zostal ukarany? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 03:29 czyli jezeli kryminalista kogos zamorduje i jest katolikiem - to wystarczy ze pojdzie na spowiedz, wyrazi skruche, poprosi o kare - czyli naprzyklad 32 rozancow. no i zadoscuczyni ofiarze... tylko jakie jest zadoscuczynienie dla zmarlego? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 07:55 Jak ktoś kogoś morduje to sam siebie wykreślił z grona chrześćijan, w szczególności katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 08:28 A jak dyma podopiecznych w kakao to już nie ma o czym mówić. Puku puku w konfesjonał i z powrotem do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 09:41 who_cares napisał: > A jak dyma podopiecznych w kakao to już nie ma o czym mówić. Puku puku w konfesjonał i z powrotem do szkoły. Po spowiedzi musi odmówić pokutę i szczerze żałować za grzechy. Ponadto musi przeprosić swoje ofiary i prosić o przebaczenie. Bez tego spowiedź jest nieważna i grozi grzesznikowi piekło. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 09:51 Chyba ze coś zalapie w trakcie i będzie go piekło juz za życia Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 17:45 niekoniecznie.. Gdzie tak napisane? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 17:45 Czy ja tak powoedzialem? Mowi tylko ze prawdziwi wierzacy jest bardzo ukarany i upokorzony kiedy sie prawdziwie wyspowiada... Ale i powiedzilaem ze sam nie jestem wierzacy wiec skoro wszyscy zyjemy w swieckim spolecznstwie wiec i swieckie doczense kary powinny ich dosiegnac. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 11:02 Kolego engine - sprawy mojej wiary itp.zostaw mnie. Twoja logika jest nieco zastraszająca. Nie jest zreszta aż tak najistotniejsza wysokość kary, nie chodzi tez by pastwic się- chodzi tylko by nie tolerować bezkarności i przyzwolenia na takie zachowania. A tu przez lata problemem była zmowa milczenia i zamiatanie spraw pod dywan. Mnie nie chodzi o atak na Kościół. Gotow jestem nawet zgodzić się z tym że może i pedofilia to przykry wyjątek i ze w innych grupach zawodowych jest. Ale, tu smutny mimo wszystko zart - odnośnie przysłowiowego murarza, to kierownik budowy go nie kryje i nie przerzuca za karę na inną budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 17:48 Ale, tu smutny mimo wszystko zart - odnośnie przysłowiowego murarza, to kierownik budowy go nie kryje i nie przerzuca za karę na inną budowę. Nie? to widcznie murarzy wile albo ten jest do niczego i innego sobie przyjmie. Jakby murarzy brakowalo to by ich bardziej oszczedzali bo nie mailby kto pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:00 Ty zrozumiales o co chodzi z murarzem czy nie za bardzo? Ksiądz za karę jest przenoszony do innej parafii. Jal np komuś wnuczka przeleci na plebanii (tzn za samo przelecenie to nie ale dopiero jak się szum zrobi) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:02 No właśnie engine jakis coraz mniej komunikatywny. I sam cos gorzej lapie o co w ogóle chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:30 Czyzby? Czego to ja tu nie zalapalem wg ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:29 No a jakby murarzy brakowalo a ten okradl dom w ktorym pracowal ale nic mu nie udowodnili to jego szef by go nie wywalil tylko przeniosl do brygady w innym miescie i nakazal nie krasc. Partyjni za PRL tez tak robili i nikt nie skomlil? W kosciele brakuje ksiezy wiec ich nie wywalja ale uzywaja gdzi indziej. Czy to dobre - oczywiscie ze nie. Ale tak swiat pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:30 No niestety, teraz rozumiem. Kościół jako firma... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:41 Nawet więcej- kosciol jak PZPR Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:57 A czym organizacja kosciol i PZPR sie tak naprawde roznia? Czlonkostwo obu opieralo sie w zasadzie na wierze Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:55 A nie jest? Ma wszytki jej znamina? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:40 Murarzy brakuje A mimo wszystko nie słyszałem żeby majster ukrywał ich przed policja i mataczyl podczas śledztwa jak narozrabiają Poza tym murarz nie musi być przykładem dla innych bo to zawód a nie niby powołanie Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:58 powolanie konczy sie w momencie kiedy jestes powolany - nieprawda? Potem to zawod czy moze misja. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT umiera? Można oskarżać 19.02.21, 04:25 engine8 napisał(a): > powolanie konczy sie w momencie kiedy jestes powolany - nieprawda? Potem to zaw > od czy moze misja. Nieprawda. Kiedys podwiozlem pasazerke ktora mi wyjasnila ze kurwa to nie jej zawod, tylko powolanie, a zeby mi to udowodnic zaproponowala ze malo ze da mi za darmo to jeszcze drinka postawi. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 23:13 Może nawet zasłuży na fuchę męczennika. W końcu wydymanie tyłu chłopców męczące może być. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 23:31 engine8 napisał(a): > No wlasnie..... Moze sie wsypowiadal i dostal rogrzeszenie. > My sie rozliczmy z wlasnych grzechow. Kurwa, jakie to katolickie. Chcesz kosiarkę sąsiada, więc modlisz się do swojej bozi, żeby ci taką dała. Ale takiego wała, przecież bozi nie ma, więc nic nie uzyskasz. Lepiej będzie w nocy włamać się do sąsiada, zajumać kosiarkę i potem pójść do lokalnego przedstawicielstwa bozi i się z tej kradzieży wyspowiadać. Ja wiem, że katolicyzm tak właśnie działa (a nawet działał jeszcze fajniej, w dobie "odpustów zupełnych", przez co mamy teraz dwa główne odłamy chrześcijaństwa), ale większość ma dość tej hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 01:17 Ja sie wieczorem modlilem do swojego boga o kosiarke. Wstalem rano i rzeczywiscie nie bylo... Wkurzylem sie, usiadlem na komputer zeby to napisac ale patrze ktos w sasiedztwe pisze ze odda kosiarke za darmo.... pobieglem szybko i mam. Zlozylem rece to, spojrzelem w gore i mowie. bosze spozniles sie, juz nie potrzebuje... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 08:16 Chrześcijaństwo skończyło się w momencie, gdy stało się religią państwową i panującego, czyli jeszcze za czasów Cesarstwa Rzymskiego. Od tego momentu kapłani spełniali już identyczną rolę, co w czasach faraonów, czyli pomagali trzymać tłum w posłuszeństwie i żyli w symbiozie z szefem firmy ochroniarskiej. Czasem były między nimi jakieś ambicjonalne tarcia, ale na ogół dominowała symbioza. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 12:35 Tylko w cywilizowanym świecie kres temu sojuszowi położyła, jeszcze w XVIII wieku, Rewolucja Francuska. Kościół niczego się z niej nie nauczył. Sojusz tronu z ołtarzem był dla niego bardzo kosztowny w Czechosłowacji... a teraz powtarzają ten sam schemat z Polską, gdzie też przyczepili się do "jedynej słusznej partii". Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 23:38 > Moze sie wsypowiadal i dostal rogrzeszenie. Co to w ogóle, kurwa, znaczy "wyspowiadał się i dostał rozgrzeszenie"? Przecież to jest jakiś kompletny bełkot. Dlaczego takie dyrdymały miałyby nas obchodzić, a jego zwalniać z odpowiedzialności? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 01:21 To nikogo nie zwalnia z zadnej legalnej ziemskiej odpowiedzialnosci - jedyni pozwala ludziom wierzacym w niebo i boska sprawiedliwosc pozbyc sie moralnego i psychicznego obciazenia. A wierzecy za to odpokutuja w niebie czy czyscu. Przeciez na spowiedzi masz sie przyznac do winy, zalowac za to i nawet prosic o pokute a potem masz zrobic zadoscuczynienie - inaczej spowiedz nniewazna. Czyz to nie wieksza kara niz odsiadka w pierdlu? Ci co nie wierza nie maja tej opcji - ich trzeba ukarac tu na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 07:08 Chooj mnie obchodzi w co kto wierzy ze go spotka po śmierci. Narozrabial to powinien ponieść karę tu i teraz a nie opowiadać bajki co go spotka potem Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 17:55 Eh z tym karaniem to nie wiadomo jak to jest. Ktos tam sobie przeciez decyduje ustala, zmieni i wymierz kary wg wlasnego widzimisie i kazdy kraj moze to robic inaczej.... albo moze wogole nie karac? Czy to sprawiedliwe? Czy skuteczne? Kiedys np dzieci nie tylko wolno bylo ale wrecz nalezalo bic jak cos zbroily a teraz nie wolno.... i nawet sie okazuje ze nie potrzeba.. Czy to znaczy ze dzieci sie porawily? Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 09:41 > A może on się już wyspowiadał z tych grzechów i odmówił pokutę. Wtedy można uznać go za świętego i nie wypada już mówić o nim źle. Patrząc na to, co wyprawia ta firma, wcale bym się nie zdziwił. Kurski dostał rozwód kościelny, to ten skurwiel zostanie świętojebiącym. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 10:30 16 luty świętego Dymera Akurat po walentynkach Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT umiera? Można oskarżać 16.02.21, 23:35 > mamy przyjemnosc pastwienia sie nad innymi i rozliczania innych z ich grzechow. Jesteście klechą, engine? Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 00:13 Gorzej , tak zwanym pożytecznym idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 01:23 I kto to mowi? Niepozyteczny idiota? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 01:22 Nie. Nie jestem nawet czlowiekiem wierzacym... Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 09:22 Nie masz zielonego pojęcia o wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 17:56 Mam, bo bylem wierzacym i jestem nimi otoczony. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 19:24 Wierzacy ???? Glownym problemem jest CELIBAT Tylko w kosciele rzymskokatolickim jest takie cos... Grekokatolicy, co uznaja papieta za szefa, prawoslawni, protestanci celibatu nie znaja... Ksiadz ma miec zone i nie zajmowac sie homoseksualizmem... Facet chodzi w sukience, jak ostatni zbok, zamiast szukac seksu z kobitkami, szuka ministrantow do dup.zenia, do seminariow przyjmuja takich osobnikow, a potem jest afera za afera.... W ewangelii jest WYRAZNIE napisane, ze biskup ma miec zone Dopoki nie zniosa celibatu, to do seminariow na ksiezy rzymskoktaolickich beda sie masowo zapisywac rozni zboczency... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 19:56 Nie w Ewangelii. Pierwszy List do Tymoteusza, 3:2: Biskup powinien być [człowiekiem] nienagannym, mężem jednej kobiety, wstrzemięźliwym, roztropnym, układnym, miłym dla przybyszów, zdolnym do nauczania, nie pijakiem, nie awanturnikiem, ale uprzejmym, niekłótliwym, niezachłannym na pieniądz, dobrze kierującym swoim domem, trzymającym dzieci w posłuszeństwie i w pełnej godności (bo jeżeli ktoś nie potrafi swoim domem kierować, to jak się będzie troszczył o Kościół Boży!?); (podkreślenia i pogrubienia ode mnie, cała reszta za "Biblią Pierwszych Chrześcijan", bo to mój ulubiony przekład) Klechów tłumaczy fakt, że cała ta Biblia jest nudna, wewnętrznie sprzeczna i mało kto dochodzi do listów do Tymoteusza, bo te są na samym końcu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:35 Zgadzam sie... To nie ewangelia, ale czesc Noweo Testamentu... W kazdym razie oficjalnie tak samo wazna jak ewangelia... ( nieoficjalnie totalnie olewana przez kosciol rzymskokatolicki, inne lacznie z grekokatolickim, uznajacym papieza , podchodza do tego zapisau BARDZO powaznie ) Klechów tłumaczy fakt, że cała ta Biblia jest nudna, wewnętrznie sprzeczna Papiez Leon XIII, za ktorego czasow zaczela sie reformacja, stwierdzil ze cala ta ewangelia i ogolnie cala biblia to bajki, ale kasiory przez to maja ksieza w 3 d.py....... „Wszystkie wieki mogą poświadczyć jak korzystna była dla nas ta bajka o Chrystusie.”[ Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:55 Pokaz mi inna "bajke" ktora przetrwala tak dlugo? A w ta bajke wierza nie tylko idioci i bezmozgowcy ale ludzie swiatli rowniez poniewaz i oni sobie zdaja sprawe ze nie wszytko rozumiemy i "pozaziemskiej" sily wyzszej wykluczyc sie nie da a wiec negaowanie jej z definicji i na bazie tylko tego co wiemy ( a wiemy naprawde niewile) nie jest oznaka madrosci. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 21:02 Inna bajka ktora przerwała dłużej ( o głupie 1500 lat dluzej) to religia starożytnego Egiptu Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 21:04 Engine, nie dobijaj mnie, rzymski katolicyzm TO NIE JEST to samo co chrzescijanstwo, rzymskich katolikow w USA jest moze z 20%, reszta nie uznaje celibatu za cos normalnego, choc sa tak samo gorliwymi chrzescijanami ..... W USA dominuja protestanci i sa tak samo OK jak katolicy..... Jak papiez Franciszek zlamie opor BETONU FANATYKOW, obroncow zbokow, co za parawanem celibatu bronia swoich chorych upodoban i zniesie celibat, to stanie sie WIELKI Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 21:32 engine8 napisał(a): > Pokaz mi inna "bajke" ktora przetrwala tak dlugo? Proszę bardzo - Hymn świątyni w Kesz - 2800 lat starszy niż tzw. "Ewangelie" i "Nowy Testament". Teksty hieroglificzne w wielkich piramidach - 24-26 wieków starsze niż w/w. Epos o Gilgameszu - 23 wieki starszy niż w/w. Rigweda - 19 wieków starsza niż Nowy Testament 500 lat starsza niż najstarsza część Starego Testamentu... Samaweda - 15 wieków starsza niż Nowy Testament 100 lat starsza niż najstarsza część ST. można by tak dalej, bo cała grecka literatura klasyczna jest starsza niż Nowy Testament. > A w ta bajke wierza nie tylko idioci i bezmozgowcy ale ludzie swiatli rowniez p > oniewaz i oni sobie zdaja sprawe ze nie wszytko rozumiemy i "pozaziemskiej" sil > y wyzszej wykluczyc sie nie da a wiec negaowanie jej z definicji i na bazie tyl > ko tego co wiemy ( a wiemy naprawde niewile) nie jest oznaka madrosci. Baju, baju, baj. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 18.02.21, 23:58 Alez to przertwali biernie ale nie czynnie. W tamte bajki juz nikt nie wierzy i traktuje to jak bajki czy fakt historyczny... zuplenie co innego Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 21:42 > Pokaz mi inna "bajke" ktora przetrwala tak dlugo? Eee, mitologia egipska trzymała się jakieś 3000 lat. Hinduizm nawet dłużej, bo liczy już sobie 3500 lat. Buddyzm także jest starszy od chrześcijaństwa. Ze o judaizmie nie wspomnę, bo to zasadniczo ten sam zbiór bajek, tylko bez aneksu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 19.02.21, 00:08 No nie , mnie chodzilo generalnie o religie oparta na wierze jak taka bo reszta to juz detaly. A sie okazuje ze ok 84% ludzi na ziemi to ludzie religijni... www.washingtontimes.com/blog/watercooler/2012/dec/23/84-percent-world-population-has-faith-third-are-ch/ I sie okazuje ze wyksztalcenie wcale nie wyklucza religijnosci. www.pewforum.org/2017/04/26/in-america-does-more-education-equal-less-religion/ Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT umiera? Można oskarżać 19.02.21, 08:20 W mafii to w 100% sami religijni ojcowie chrzestni. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 19.02.21, 18:01 W mafii to w 100% sami religijni ojcowie chrzestni. A o Masonach zapomniales? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT umiera? Można oskarżać 19.02.21, 10:19 > I sie okazuje ze wyksztalcenie wcale nie wyklucza religijnosci. Gdzieś był survey, ale nie chce mi się szukać. 80% członków National Academy of Sciences (czyli jakby najbardziej wykształconych wśród wykształconych), z czego wśród fizyków nawet 90% - to osoby niereligijne. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 19.02.21, 18:06 W Czechach? Bo a ten naszej to tez kiedys to czytalem ale to byla survey ktory specyficznie pytal czy werza w boga "osobistego" - ktory slucha i odpowiada na prosby i modltwy.... O znalazlem... www.conservapedia.com/Atheists_and_the_National_Academy_of_Sciences Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:48 Nalezy rozroznic dwie rzeczy - wiare i organizacje kosciola Koscioly stwrzyly sobie organizacje i wybieraj te fragmanty ktore im akurat pasuja. I min dlatego wg kosciloa w Polsce nie tylko nie wolno ale to grzech aby samemu czytac i samemu - bez przygotowania i poparci kosciola, interpretowc biblie bo to wiedzi z ciemne katy w ktre KK raczej zagladac nie chce. Tu sie pozwal na studiowanie bibli prywatnie ale wlasnie tam mozna sie stac niedowiarkiem . Zreszta u nas roznice pomiedzy tym co glosza koscioly i jak postepuja i koscioly katolickie ( bo KK w USA nie jest jednorodny ) w roznych miejscach i te chrzescijnskie ale nie katolickie sie powoli zaciera. O np sa prezne charytatywne organizacje kierowane prze koscilo prptestanckie ktore maj swoje oddzialy w KK. Biskupi i ksieza im na to pozwalaja a przynajmnije nie przeszkadzaja bo robia dobra robote ale raczej stoja z boku i sie nie za bardzo mieszaja... zeby sie nie narazic. Niestety "ksiezostwo" to posluga ale chyba tylko przez pierwsze kilka lat po wyswieceniu i dosc szybko sie przeksztalca w zawod. I podejrzewam ze wiecej niz polowa ksiezy jest mniej wierzaca i mniej postepuajca wg tego co biblia nakazuje nich ich parafianie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT umiera? Można oskarżać 19.02.21, 10:22 > Nalezy rozroznic dwie rzeczy > - wiare i organizacje kosciola Nieszczególnie. Wiara - to jest coś, co organizacja kościelna (religijna) wpaja ci od dzieciństwa. Nikt nie rodzi się wierzącym i mało kto nim zostaje w późniejszym życiu, jeśli w dzieciństwie nie zostanie tak zaprogramowany. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 19.02.21, 18:11 Nie rodzimy sie wierzacymi ale z czasem uczymy sie wszedzie ze bez wiary daleko sie nie zajedzie i to nawet doslownie. A znam wiele przypadkow rodzicow ktorzy byli ateistami i to takimi ze dzieciom ten ateizm wpajali a dzieci w wieku doroslejszym staly sie wierzace.. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:33 To nie celibat. To ludzie.. Gwwalty i uzywanie chloczykow i dziewczyke zdzrz sie wszedzie gdzie jest tak okazja...W szkolach , klubach i organizacjach. Teraz akurat mamy nalot na KK i na nich sie uwaga skupia. Szkot chodzi w spodnicy i to jeszcze powinine bez majtek a baby chodza w spodniach i to nie sa zboki? Ty sie moze zajmij czym o czym masz pojecie.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:40 Szkoci chodzili w kiltach, ale to NIE to samo co sutanny.... To zupelnie cos innego... TO NIE sa sukienki Baby w spodniach ???? Nie rozumiem.... Nie chodzi o atak na KK, tylko o to, ze neiktorzy biskupi chronia zboczencow, degeneratow, przestepcow ..... Jak przestana ich chronic,, to KK zyska, nie straci.... Wez przyklad z papieza Franciszka, a nie z obroncow zboczencow.... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:51 No przeciez spodnie zawsze byly domena mezczyzn.. Dopiero w latach chyba 60 tych kobiety w nie wlazly na dobre... Za mlody jestes aby pamietac ale ja pamietam jak jeszcze nie widzialy jak sobie radzic z rozporkiem - i czesto ubieraly je tak ze mialy zamek na dupie.. a starsze panie te s podniach to palcami pokazywaly. A zobacze teraz te "liderki" co sie chca wkrecic w srodowisko meskie to zawsze ubieraj spodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 20:57 Bym uważał ze słowem zawsze Jesteś pewien ze spodnie były domena mężczyzn 1000 czy 2000 czy 5000 lat temu? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 21:00 Ok, nie zawsze ale w ostatnich wiekach... Ale wtedy mezczyzni w spodnicach i z zabotami chodzili. Teraz mezczyzni babieja i nawet wlosy sobie maluja Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 21:11 No, ale to nie ma nic wspolnego z tematem dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 21:24 A wtedy chodzili w rajstopach I mieli buty z czubkami po 40 cm I nosili długie włosy a potem peruki Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 21:13 No, ale to jest kwestia ubioru, MODA, nie ma nic wspolnego ze zboczeniami, tylu ksiadz i dziecko-ministrant w lozku.... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT umiera? Można oskarżać 19.02.21, 10:23 > To nie celibat. To ludzie.. Gwwalty i uzywanie chloczykow i dziewczyke zdzrz > sie wszedzie gdzie jest tak okazja...W szkolach , klubach i organizacjach. Ale tylko Kościół Katolicki w sposób zorganizowany ułatwiał i ukrywał ten proceder. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT umiera? Można oskarżać 19.02.21, 18:12 Partia Komunistyczna tez. Widocznie sie od KK nauczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 14:20 > Nie. Nie jestem nawet czlowiekiem wierzacym... No to czego piszecie, że macie przyjemność pastwienia się nad innymi i rozliczania innych z ich grzechów? To są klesze zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: OT umiera? Można oskarżać 21.02.21, 10:20 Tak po prawdzie, obecnie w USA katolicyzm jest największym wyznaniem chrześcijańskim. Gdzieś tak od lat 80tych. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT umiera? Można oskarżać 21.02.21, 21:20 No, katolikow jest przeszlo 20% mieszkancow, protestanci sa bardzo podzieleni, ale jest ich razem przeszlo 50% Protestant denominations accounted for 51.3%, while Roman Catholicism, at 23.9%, was the largest individual denomination. courses.lumenlearning.com/boundless-sociology/chapter/the-structure-of-religion-in-the-u-s/ Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 09:03 A endżinek po rak kolejny broni zwyroli. Może się wyspowiadał, ludzie czerpią przyjemność z rozliczania innych i inne pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 12:28 No i jak dalej? Zaden problem... Zmarłego księdza Andrzeja Dymera w kościelnym instytucie zastąpił człowiek skazany za oszustwo ten kosciol to sobie z ludzi jaja robi. Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 13:30 Umoczeni są zawsze w cenie. Nigdy nie zerwą się z łańcucha. Vide archiwum na Nowogrodzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT umiera? Można oskarżać 17.02.21, 17:51 Oszukiwal, ale z ministrantami nie spal, jest juz duzy postep.... Moze za 5 lat mianuja kogos, kto nie oszukiwal i nie spal z ministrantami Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Instytut pamieci narodowej czy nazistowskiej ? 18.02.21, 18:05 Tuszowanie pedofilii to nie jest zaden incydent... TO jest POLITYKA panstwowa, z poparciem biskupow... Szefem IPN we Wrocku zostal FASZYSTA krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,26804072,wyplynelo-kolejne-zdjecie-heilujacego-szefa-wroclawskiego-ipn.html#S.main_topic-K.C-B.1-L.1.duzy#s=BoxWyboMT Na krytyke szef IPN odpowiedzial, ze u nich jest pluralizm Pluralizm: -- Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Instytut pamieci narodowej czy nazistowskiej 18.02.21, 20:07 TO jest CEL polityki kaczej, faszystowskie panstwo narodu polskiego, z biskupami straznikami i obroncami pedofilii, z totalitarnym rezimem, gdzie na przemian ludzie hajlujai sie zegnaja, gdzie jest jeden wodz ( tu akurat ten sam maly wzrost i wielkie ambicje, kaczy franko) Falangist Anthem - Cara al sol [;+English translation]; Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Jest jeden taki, co mierzyl............. 20.02.21, 20:15 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26811154,bydgoszcz-ksiadz-mial-mierzyc-narzady-plciowe-chlopcow-dostal.html#do_w=46&do_v=142&do_a=288&s=BoxNewsImg2 Ja pier... Skad sie takie zboki biora ??? Ciu... obciac i wybatozyc... Odpowiedz Link Zgłoś