Dodaj do ulubionych

Wymiana oleju między przeglądami

28.06.21, 13:26
Pytanie w temacie eksploatacji dyliżansu więc z góry wyrażam skruchę za nudę.
Swego czasu wraz zakupem nowego auta dałem się namówić na tzw pakiet przeglądów, czyli jakaś stała opłata za przeglądy do iluś tam km przebiegu. Akurat trzasnęło 30 tys. km więc wybrałem się na przegląd w ramach tego pakietu. Tymczasem na przeglądzie odmówiono mi wymiany oleju bo olej był niedawno zmieniany i komputer tego nie sygnalizuje. Faktycznie, zgodnie z nieoficjalną rekomendacją, z własnej inicjatywy wymieniałem olej odpowiednio przy 3- i przy 18 tys. km. Czyli teraz jeśli chcę wymienić też muszę to zrobić samodzielnie na własny koszt, nie mogę skorzystać z pakietu. Innymi słowy jestem niejako karany za wyższy poziom dbałości technicznej niż rekomenduje fabryka. Gdybym pierwszej wymiany dokonał grzecznie przy 30 tys km to wszystko by było OK.
Pytanie - czy to jest całkowicie naturalna praktyka i jedynym nielogicznym posunięciem było zakupienie takiego wujowego pakietu? Trochę nie chce mi się wierzyć, że renomowany producent specjalnie prowadzi taką zmanipulowaną politykę sprzedaży aby się połaszczyć na parę stów.
Ktoś się spotkał z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:30
      A może to taktyka obliczona nie na kilkaset zeta za serwis olejowy, a na grube tysiące w późniejszej sprzedaży części zamiennych?
      • bywalec.hoteli Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:34
        Sugerujesz, że olej Longlife na 30k przebiegu jest z premedytacją sprzedawany by silniki się psuły?
        • samspade Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:39
          Oleje longlife są głównie żeby samochody spełniały normy eko. A że przy okazji powodują uszkadzanie silnika to producenci czy dilerzy nie będą płakać
          • bywalec.hoteli Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:42
            ale na serio to ma rzeczywiste znaczenie czy na oleju przejedziesz 15k czy 30k? Mówię o jeździe, gdzie ponad 50% to autostrady.
            • simr1979 Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:46
              Tak.
            • vogon.jeltz Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:51
              > ale na serio to ma rzeczywiste znaczenie czy na oleju przejedziesz 15k czy 30k?
              > Mówię o jeździe, gdzie ponad 50% to autostrady.

Raczej tak. Na przykład mocno rozbieżne opinie na temat silników 1.5 i 1.9 dCi Renault brały się właśnie stąd, że jedni wymieniali olej zgodnie z zaleceniami producenta co 30k, co w dłuższej perspektywie (najczęściej już u kolejnego właściciela) powodowało zatarcie panewek, padające turbosprężarki etc., a inni hołdowali starej szkole wymiany co 15k, dzięki czemu jeździli przez lata bezawarynie i nie mieli z tymi silnikami żadnych problemów.
              • only_the_godfather Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 14:21
                Ta sama przypadłość jest z silnikami 1.2 TCe montowanymi w Megane 3 czy Clio IV. Ci co wymieniają co 15 tys olej, chwalą sobie te silniki, ci co stosują się do zaleceń producenta płaczą, że to są wadliwe silniki i nie wytrzymują nawet 100 tys przebiegu.
            • samspade Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 14:25
              Ma znaczenie. Dla silnika dla spełniania norm itp.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:41
          To ma raczej związek z ochroną środowiska i deklaracją ile płynów eksploatacyjnych zużyje dany model. Podobnie jest z wiecznym olejem w skrzyniach biegów.
        • qqbek Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:42
          bywalec.hoteli napisał:

> Sugerujesz, że olej Longlife na 30k przebiegu jest z premedytacją sprzedawany b
          > y silniki się psuły?

Nie wiem - w Golfie wymieniłem ostatnio po 14,5 tysiąca i był czarny jak smoła.
          A to nie jest nowy samochód "na dotarciu", ale 5-latek, co niedługo (na pewno na obecnej zmianie oleju) pierwszą "setkę" minie.

Lałem Long-Life od VW, jak zwykle.
          Jak on wygląda po 30 tysiącach, tego nie chcę wiedzieć.
          • bywalec.hoteli Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:44
            a czy to że olej był czarny oznacza, że zużyty?
            • simr1979 Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:47
              Nie.
            • qqbek Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:51
              bywalec.hoteli napisał:

> a czy to że olej był czarny oznacza, że zużyty?

Teoretycznie sadza też ma właściwości smarne, więc niekoniecznie.
              Ale po wpadce Renault z silnikami dCI (które obracały panewki w Renault przy przebiegach między wymianami wynoszących 30 tysięcy km, a dziwnym trafem te same silniki były zupełnie bezawaryjne w Nissanach, gdzie przebieg wynosił 15 tysięcy) już nie ufam żadnemu producentowi.
              • tbernard Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 14:55
                qqbek napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                >
                > > a czy to że olej był czarny oznacza, że zużyty?
                >
                > Teoretycznie sadza też ma właściwości smarne, więc niekoniecznie.
                > Ale po wpadce Renault z silnikami dCI (które obracały panewki w Renault przy pr
                > zebiegach między wymianami wynoszących 30 tysięcy km, a dziwnym trafem te same
                > silniki były zupełnie bezawaryjne w Nissanach, gdzie przebieg wynosił 15 tysięc
                > y) już nie ufam żadnemu producentowi.

Ja bym w tych okolicznościach ufał Nissanowi
            • trypel Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:53
              Moj olej jest czarny od zalania bo dolewam MOS2
            • vogon.jeltz Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:57
              > a czy to że olej był czarny oznacza, że zużyty?

Czarny olej w dieslu to normalna sprawa. Olej robi się czarny już krótko po zalaniu.
        • only_the_godfather Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 14:25
          bywalec.hoteli napisał:

> Sugerujesz, że olej Longlife na 30k przebiegu jest z premedytacją sprzedawany b
          > y silniki się psuły?
          Nie ma czegoś takiego jak olej long life. To tylko zabieg marketingowy i zagrywka by spełniać wszelkie normy ekologiczne.
          • trypel Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 14:36
            Podobno prawdziwy olej longlife występuje tylko w smażalniach na polskim wybrzeżu
            • vogon.jeltz Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 14:39
              To ten sam.
    • samspade Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:37
      Mam pakiet przeglądów. 30 tysięcy bądź 2 lata. Robiłem wymiany na własny koszt i nie było żadnego problemu. Samochód zapiszczał że zbliża się termin i bez żadnego problemu olej plus filtry zostały wymienione.
      • toreon Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:47
        U mnie też zapiszczało, że zbliża się termin przeglądu ale nie było komunikatu o konieczności zmiany oleju (a to rzekomo dwa różne komunikaty). Swoją drogą kolejny etap robienia bydła z ludzi - niech nie myślą tylko robią co im komputer każe.
        W sumie nie zdziwiłbym się gdyby akurat spółka córka prowadziła w tym względzie bardziej ludzką politykę niż spółka matka.
        • samspade Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 14:28
          Być może u mnie też piszczało o terminie. W każdym razie wymienili bez żadnego problemu. Wcześniejsze wymiany też robiłem w ASO więc wiedzieli że w teorii nie ma takiej potrzeby.
    • bigzaganiacz Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:38
      Ja bym chyba tam grande zrobil , zalezy tez od warunkow tego pakietu , ale ja by miala byc zmiana przy 30 to bym zadal wymiany przy trzydziestu a nie co komputer pokazuje
      • toreon Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:49
        Złożyłem reklamację ale podejrzewam, że powiedzą abym sp***ł. Fabryka tak zaleca, komputer tak pokazuje, ja tu nie jestem od wychylania się.
    • simr1979 Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:40
      toreon napisał:

>(...) Trochę nie chce mi się wierzy
      > ć, że renomowany producent specjalnie prowadzi taką zmanipulowaną politykę sprz
      > edaży aby się połaszczyć na parę stów.

Raczej zwykła bezmyślność i kurczowe trzymanie się zaleceń producenta: mnie podczas przeglądu okresowego nie wymieniono oleju "bo komputer nie wskazywał takiej potrzeby", o czym jednak dowiedziałem się dopiero odbierając auto z serwisu. Tylko, że ja normalnie płaciłem za przegląd, więc gdyby ktoś ogarnięty zadzwonił do mnie w trakcie i zapytał, to kazałbym zmienić olej i zarobiliby więcej.
    • waga170 Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 13:45
      Trzeba bylo nie mowic ze juz wymieniles olej, to by nie wiedzieli i by wymienili.
      • tbernard Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 15:07
        To nie powinno mieć znaczenia i wcale ich to nie powinno obchodzić, tylko wykonać czynności serwisowe przewidziane po 30 tysiącach kilometrów.
        • engine8 Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 17:42
          Tak to bylo 30 lat temu. Mechanicy czy serwisanci robili to co mialo sens . Teraz mechanicy sa madrzejsci bo robia to co im - madrzejszy juz od nich, komputer pokazuje.
    • only_the_godfather Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 14:24
      Zależy od warunków pakietu. Znajomy ma nowe auto, i też wymienia olej co 15 tys, jak jedzie na przegląd w ASO co 30 tys. wymieniają olej i nikt się nie pyta kiedy była poprzednia wymiana. Robią pakiet serwisowy za który mają płacone. Być może zależy to od marki albo danego ASO.
    • bolo2002 Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 16:25
      Wyszedłes przed orkiestrę i dałes sie naciągnąc na pakiet-to pierwszy błąd! Bo skąd wiesz, ze przy 30 tys km bedziesz jeszcze jeżdził tym wózkiem, albo za 2-4 lata-tak niektórzy wykupują serwisy. Bezsens. Ja nigdy z czegoś takiego nie skorzystałem. Nikomu tego nie polecam!
    • jeepwdyzlu Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 17:39
      W każdym aucie skracam przebieg do wymiany oleju i nigdy żaden serwis nawet się nie zająknął. Moja rada: idź do prawnika i wyślij im grzeczne pismo. Niech się zaczyna od KURWA WASZA MAĆ! Chuj Cię obchodzą ich zsstrzeżenia, zapłaciłeś nech się kurwy wywiązują. A jak dodatkowo zechcesz se zmieniać olej co miesiąc to chuj im do tego.
      Pozdro...
      Jeep
      • engine8 Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 17:47
        hehehehe Prawnik pewnie kosztuje wiecej niz ten caly pakiet?
        A myslisz ze oni sie boja waszych prawnikow? Powiedza " Jasiu, a ten panski prawnik to mnie moze skoczyc.. " jak to Kobuszewski mowil.
        To dostaniesz pismo od nich ze nie wolno robic inaczej niz instrukcja i komputer mowia.
        • jeepwdyzlu Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 18:18
          A myslisz ze oni sie boja waszych prawnikow? Powiedza " Jasiu, a ten panski prawnik to mnie moze skoczyc.. " jak to Kobuszewski mowil.
          To dostaniesz pismo od nich ze nie wolno robic inaczej niz instrukcja i komputer mowia.
          ---
          Chuja tam.
          Korzystają z niewiedzy rodaków. Jak dostaną pismo z nadrukiem kancelarii to rura zmięknie. Przerabiałem wielokrotnie np z kurwami ubezpieczeniowymi.
    • engine8 Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 17:51
      heheheh jak sam wyniemiales to po co to rejestrowales w komputerze?
      Ja wymienam 2x albo i 3x czesciej jak durny komputer sugeruje ale resetuje komputer tylko wtedy kiedy on mi mowi ze nalezy zmieniac i to resetowanie nie ma nic wspolnego ze zmian oleju. Olej zmieniam kiedy ja chce a komputer resetuje kiedy on chce.
    • engine8 Re: Wymiana oleju między przeglądami 28.06.21, 17:53
      Ja to sobie auto "przegladam" kiedy tylko mam czas, ochte i potrzebe i nie wiem niby co to ma wspolnego ze zmiana oleju albo np myciem auta ?
    • grzek Re: Wymiana oleju między przeglądami 29.06.21, 22:15
      Przegląd po 30 tys. km i pakiet przeglądów to raczej oferta dla klientów flotowych. Przy 100 - 200 samochodach przejeżdżających rocznie 50 - 80 tys. km albo więcej trzeba zoptymalizować koszty. Nie jest akceptowalne jeżdżenie co dwa miesiące na przegląd i płacenie kilkaset tysięcy rocznie za serwis. W przypadku indywidualnych klientów, którzy jeszcze mało jeżdżą, niekoniecznie jest to dobre rozwiązanie ale cieszą się początkowo, że płacą mniej za przeglądy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka