Dodaj do ulubionych

Gugiel z początku XX wieku

11.07.21, 18:44
Właśnie robimy porządki po babci
Mocno wiekowej babci
Znalazłem coś o tytule - Skarbiec Poradnik Wiedzy Ogolnej
Pare tys przepisów na zdobienie wszystkiego w domu
Z 1914 roku
Od garbowania skór przez płyń na pryszcze a kończąc na olejach do automobili
Kurcze wtedy wszystko można było zrobić w domu
Wyobrażacie sobie produkcję oleju od wymiany do wymiany? I kłótnie na forum czy lepiej dodać wiecej smalcu czy oleju rzepakowego?

Waga - jest też przepis na śliwowicę ale trzeba pare lat czekać
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Gugiel z początku XX wieku 11.07.21, 19:00
      A jak sie komus komus chcialo cos oznajmic to sie tam szlo alby wysylalo list...
      I ta wiadomosc od ciebie tutaj to by "szla" tzn plynela statkiem i jechala dylizansem co zabraloby by co najmniej miesiac ?
    • waga170 Re: Gugiel z początku XX wieku 12.07.21, 02:23
      Olej do cylindrow, olej do pradnic, silnikow, transmisji, turbin i jeszcze pewnie pare innych ale strona sie skonczyla.
      Wezmy ten pierwszy, do cylindrow. Musi byc slizgowaty. Uzyskuje sie to przez dodanie loju albo oleju racicznego do oliwy.
      Jezeli przepis na sliwowice jest w podobnym stylu i jeszcze trzeba pare lat czekac, to... wole isc do sklepu!
        • waga170 Re: Gugiel z początku XX wieku 12.07.21, 07:31
          Ja mam po Babci "Poradnik mlodej gospodyni", wydanie 1923. Oprocz przepisow kulinarnych sa porady jak na przylkad skubac gesi. A jeszcze sa porady typu jak uratowac zjelczale maslo. Natomiast przepisy sa zajebiste. Na marynowane w soli rydze, na sliwki w occie z gozdzikami, przerozne pasztety itp, zupe rakowa, lacznie z suszeniem szynki czyli przepis na prosciutto z koscia, tluszczem i skora . Ksiazka zeskanowana, a oryginal w domowym sejfie. Najgorsze ze ja w moim kucharzeniu, a zly nie jestem, uzywam kilkakrotnie korygowanego przepisu co do ilosci skladnikow i potem go zapisany i wyprobowany powtarzam, uzywajac kalkulatora i wagi dilerskiej co do soli pieprzu i przypraw. A w ksiazce Babci: Daj troche ziela, daj duzo pieprzu, smaz dlugo, przycisnij kamieniem..., czujesz temat.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka