lajtova 29.10.21, 10:18 Wg GUS Inflacja w październiku wyniosła rok do roku 6,8%. Ostro, idziemy ba rekord. Rząd ma więcej w budżecie, a my mniej w kieszeni. TERRAIN AHEAD!!! PULL UP!!! TERRAIN AHEAD!!! PULL UP!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 11:18 Ja to współczuję tym co się budują www.farmer.pl/fakty/ogromne-wzrosty-cen-materialow-budowlanych-psb-we-wrzesniu,111913.html 20 % w górę rok do roku Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 12:36 Kuzyni żony wzięli 400 kredytu ponad to, co mieli zamiar uzyskać ze sprzedaży mieszkania i zaczęli się budować. Mieszkanie sprzedali w sierpniu, przebidowali ponad miesiąc u rodziny, teraz wprowadzają się... do nieocieplonego domu, z wykończonym jednym z dwóch poziomów. Na poddaszu starczyło pieniędzy na instalacje w pokojach i suchy montaż. Gładzie sobie sami zrobią, ale podłóg, płytek, wyposażenia łazienki już nie da rady. To samo balustrady balkonów. Liczą, że w przyszłym roku dociągną tą izolację i tynk na zewnątrz położą. Urządzenie terenu (kostka), ogrodzenie, drugi poziom - to wszystko musi poczekać, bo ze 150 to im najbiedniej brakuje na tą chwilę. A za mieszkanie dostali 35 więcej niż optymistycznie założyli. Ja się cieszę, że się ze wszystkim w 5 miesięcy wyrobiłem, bo teraz trzeba by było mocno rewidować każdą pozycję kosztową. Za sterownik do kotła przykładowo dałem 5 z groszami, znajomy dwa tygodnie temu (czyli niecałe 11 miesięcy po mnie) zakładał do identycznego kotła, identyczne elementy sterujące (nawet miał chyba jeden sterownik pokojowy mniej) - 7,5... to już nie 20, to 50% rok do roku. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 12:43 20% to średnia w całej Europie. Taka plyta OSB to 200% Izolacje 70 Itd Ogólnie choojoza Kotłów ogólnie brak Z grzejnikami (stal) tez nie lepiej. Szkło pójdzie dopiero teraz ostro (70 % kosztów produkcji to gaz) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 18:14 trypel napisał: > Ja to współczuję tym co się budują > www.farmer.pl/fakty/ogromne-wzrosty-cen-materialow-budowlanych-psb-we-wrzesniu,111913.html > 20 % w górę rok do roku > A moze wiecej sensu ma wspolczucie tym co sie nie buduja? Bo jak inflacja dopiero sie rozpedza to pomimo drogich materialow - te bede drozsze i za 10 lat wlasciciele splaca kredyty jedna pensja? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 18:25 Może i racja 5 lat temu kupiłem nowe grzejniki do domu. Za 2500. Jestem z branży i miałem zniżkę. Wziąłem o 4 wiecej bo nie byłem pewien jakie dac (czy grubsze czy ciensze) I te 4 stały zapakowane w garażu. Aż tydzień temu sasiad zobaczył przy porządkach. Pyta czy potrzebuje. Mowie ze nie ale nie wyrzucę bo nowe. Pyta za ile sprzedam. Mowie ze za połowę tego co kosztują w internecie. Właśnie przyniósł mi 2 tys i je zabrał. Mogłem cala piwnice załadować grzejnikami :D Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 19:41 Kurna, dobry handlarz by odbil pileczke i zapytal ile ci zaoferuje poniewaz masz juz innych kupcow :) Albo powiedzialbyz ze za tyle co w internecie - bo tez nowe i moze je dotkanc i ni eplaci wiecej za ptransport i nie ryzykuje.... I na pewnie dostalbys 4 a co najmnije 3.5 tys :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 20:17 Sąsiadowi? Ja nie zbiednieje a on będzie szczęśliwy Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 20:58 W tranzakcji nie wazne czy sasiad czy brat - to jest w tym momencie kupiec. .. He jak masz takie serce to sasiadki tez pewnie szczesliwe a ty nie biedniejszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 21:02 To może w Ameryce Ja nawet działkę sprzedałem taniej bo dziewczyna powiedziała że to wymarzone miejsce a koleżanka obok powiedziała że też chcę taka sąsiadkę A wiecej nie miała:) Przy okazji jak się u was mowi teraz na czarnuszkę? Afroamerykanka? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 21:25 Nie wiedziałem ze oni się rozmnażają z nasion. Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 12:55 Prognozy są fatalne, w grudniu czekają nas gigantyczne podwyżki cen żywności. Pieczywo ma być droższe o ponad 5 %, oleje 8.5 %, a warzywa o 11 %. We wrześniu inflacja przyspieszyła do 5.8 %. To najszybszy wzrost od ponad 20 lat. Według szacunków ekonomistów ING na koniec grudnia inflacja zbliży się do 7 %. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 12:57 > Według szacunków ekonomistów ING na koniec grudnia inflacja zbliży się do 7 %. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale 6,8% to JUŻ JEST zbliżone do 7%. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 18:16 A skad wiecie dokladnie ile i co zdrozeje? Ktos tym steruje jak w czsach PRLu? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 18:40 A kto mowi ile dokładnie zdrożeje? Można oszacować wzrost ceny gotowego produktu x jeśli wiemy o ile rosną ceny komponentów i logistyki. Można nawet dokładniej jak masz produkt z Chin trafiający do kaliforni kontenerem Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 19:43 Ciekawe jak historycznie sie to zgadzalo - prognozy wzrostu cen z rzeczywistoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 20:20 Sprawdz W Google wszystko jest z ostatnich lat Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 14:04 jak dobrze mieszkać w chałupie z 1906 roku ! do sufitu - 375 cm ... byli już u nas tacy, co chcieli kupić cały dom, na jakieś chujowe kancelarie, ale gdy zobaczyli " listę lokatorów " to spier*dolili natychnmiast adres ? obejrzyj se serial Galeria, widać mój dom z okna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 18:09 Ale skąd zdziwienie? Przecież było wiadomo jak to się skończy. Drukowane pieniędzy zawsze ma takie skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 18:10 ...i to wcale nie koniec a dopiero początek. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Inflacja w październiku 29.10.21, 18:18 wiesz co? Masz rację wiem o tym od początku 2016 roku. Na szczęście pozbyłam sie złotówek. Odpowiedz Link Zgłoś