Dodaj do ulubionych

Return of the Jedi: kamerka

23.03.22, 17:15
Witam i kłaniam się uniżenie wszystkim starym kolegom z forum oraz pozdrawiam nowych.

Na wstępie oświadczam, że ewentualne podejrzenia co do mojej śmierci lub jeszcze czegoś gorszego były nieco przesadzone. Żyję i mam się dobrze - no, może nie do końca, bo pęknięta łękotka i zerwane więzadło oraz lista lekarzy, których muszę odwiedzać z różnymi innymi przypadłościami to dość daleko od "dobrze", ale humor dopisuje.

Pomimo pokiereszowanego, jak już wspomniałem, kolana, jeżdżę normalnie samochodem. Prawie normalnie, powiedzmy, bo w "gokart mode" (jak określił to jeden z moich kolegów z pracy) czyli prawa stopa na gazie, lewa na hamulcu - automat jest jednak, kurwa, niezastąpiony. I ostatnio miałem takie zdarzenie, że stałem w korku pod górkę i jakiś melepeta przede mną nie potrafiąc poprawnie ruszyć na wzniesieniu stoczył się na mnie i jeszcze darł ryja, że to moja wina. Ponieważ zderzaki mam i tak odrapane ze wszystkich stron (uroki jazdy w słonecznej Italii), a czasu nie miałem, olałem krzykacza i odjechałem. Ale jak zgłosił sprawę do swojej ubezpieczalni, to ja niejako odwetowo zgłosiłem do swojej (tutaj sprawy z OC załatwia się ze swoją ubezpieczalnią, która pośredniczy w kontakcie z ubezpieczycielem sprawcy). Skończyło się na fifty-fifty w uznaniu winy przy braku świadków i dostanę stówę za rysy, które i tak już miałem oraz nie powinna mi podskoczyć classe di merito czyli nie powinna wzrosnąć stawka ubezpieczenia. Tak że ogólnie cool i na plus.

Ale pomyślałem sobie: a co gdyby zdarzenie miało poważniejsze konsekwencje? Gdybym miał kamerkę, to wina tego czy innego melepety byłaby oczy-kurwa-wista. Dlatego zacząłem się rozglądać za zakupem takiego urządzenia. Ale kompletnie się na tym nie znam, nazwy marek nic mi nie mówią, nie wiem nawet, co taka kamerka powinna mieć. Koledzy, doradzicie coś w cenie do 100 euro?
Obserwuj wątek
    • hukers Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 17:38
      Wszelki duch Pana Boga chwali...
      • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 17:53
        > Wszelki duch Pana Boga chwali...

No miałem - i wciąż mam - nieco problemów zdrowotnych, ale sił nadprzyrodzonych raczej bym do tego nie mieszał.
        • trypel Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 17:55
          Narty czy jakiś wypadek? Tam się leczysz czy tu?
          • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 18:09
            > Narty czy jakiś wypadek? Tam się leczysz czy tu?

Kolano to oczywiście narty. Inne przypadłości to insza inszość. Leczę się na miejscu i to co się da publicznie - w końcu płacę za to w podatkach. I w sumie nie mam powodów do narzekania - przy okazji, jakby kto był ciekawy, organizacja włoskiej służby zdrowia jest bardzo podobna do polskiej (takiej jak ją pamiętam) i też zależy gdzie się trafi. Ale że jestem generalnie wykonany z dobrego materiału i podatny na farmaceutyki, to raczej szybciej niż wolniej staję na nogi.
            • schweppes1 Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 18:53
              vogon.jeltz napisał:

> I w sumie nie mam powodów do narzekania -

> przy okazji, jakby kto był ciekawy, organizacja w
              > łoskiej służby zdrowia jest bardzo podobna do polskiej

Sugerujesz, że (tfu!) państwowa (na pohybel!) służba zdrowia w Polsce działa sprawnie?
              • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 19:32
                > Sugerujesz, że (tfu!) państwowa (na pohybel!) służba zdrowia w Polsce działa sprawnie?

Nie twierdzę, że działa sprawnie, tylko że podobny jest system organizacji. Wbrew pozorom, struktura o podobnej organizacji może działać lepiej lub gorzej.
                • schweppes1 Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 19:49
                  vogon.jeltz napisał:

> > Sugerujesz, że (tfu!) państwowa (na pohybel!) służba zdrowia w Polsce dzi
                  > ała sprawnie?
                  >
                  > Nie twierdzę, że działa sprawnie, tylko że podobny jest system organizacji. Wbr
                  > ew pozorom, struktura o podobnej organizacji może działać lepiej lub gorzej.

Obyś nie musiał teraz na własnej skórze doświadczyć patologii założeń systemu socjalistycznego.

Mi w Polsce po urazie na nartach proponowano rezonans kolana za 9 miesięcy. Prywatnie nazajutrz.
                  • hukers Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:35
                    schweppes1 napisał:

>
                    > Obyś nie musiał teraz na własnej skórze doświadczyć patologii założeń systemu s
                    > ocjalistycznego.
                    >
                    > Mi w Polsce po urazie na nartach proponowano rezonans kolana za 9 miesięcy. Pry
                    > watnie nazajutrz.
                    >
                    Nie marudź, rentgena Ci zrobili od ręki, a jakbyś walnął łbem o ziemie to tomograf też by Ci zrobili od ręki.
                    • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:48
                      > Nie marudź, rentgena Ci zrobili od ręki, a jakbyś walnął łbem o ziemie
                      > to tomograf też by Ci zrobili od ręki.

Ditto. Rentgena i tomograf zrobili mi od ręki (no, powiedzmy, zajęło to łącznie ze 4 godziny) na pronto soccorso, a rezonans musiałem zrobić sobie sam za 70 euro czyli w sumie niedużo, bo okres oczekiwania na państwowy to 3 miesiące, a operację mam mieć do końca kwietnia. Teraz muszę sprawdzić, czy mi ubezpieczenie to pokrywa.
                  • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:54
                    > Obyś nie musiał teraz na własnej skórze doświadczyć patologii założeń
                    > systemu socjalistycznego.

To musi być dosyć interesująca patologia, skoro Włosi są w pierwszej piątce na świecie i w pierwszej trójce w Europie pod względem average life expectancy, na co służba zdrowia ma niewątpliwie co najmniej pośredni wpływ.

Jeśli chodzi o samą organizację to miałem na myśli instytucję lekarza rodzinnego, który kieruje cię do poszczególnych specjalistów (przy czym następnie może już sam przepisywać zaordynowane przez nich leki).
                    • engine8 Re: Return of the Jedi: kamerka 24.03.22, 00:52
                      Wlosi dlugo zyja bo dobrze jedz i pija.

Tzn we Wloszsch tez jest opiek medyczna jak w PL " panstwowa" i prywatna?
                      Jak masz ubezpieczenie to tez musisz na cos czekac i to nie dlatego ze nie ma urzadzen a jak prywatnie to jest od reki i to wtym samym miejscu?
                      • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 24.03.22, 09:03
                        > Wlosi dlugo zyja bo dobrze jedz i pija.

Jasne. Kilotony węglowodanów w postaci pasty i pizzy popijają średnioprocentowym alkoholem. Niezwykle zdrowe kiszone warzywa (kapusta, ogórki) to dla nich z kolei obrzydlistwo.

> Tzn we Wloszsch tez jest opiek medyczna jak w PL " panstwowa" i prywatna?

Jak wszędzie w cywilizowanych krajach chyba - poza twoją przyszywaną ojczyzną, gdzie jest tylko prywatna.

> Jak masz ubezpieczenie to tez musisz na cos czekac i to nie dlatego
                        > ze nie ma urzadzen a jak prywatnie to jest od reki i to wtym samym miejscu?

To wszystko zależy. Musisz czasem czekać, czasem nie. Ale patologia w postaci "za hajs od ręki w tym samym miejscu" chyba nie występuje, przynajmniej jeśli chodzi o instytucje publiczne. A jak jesteś prywatny, to se możesz podpisać umowę z kasą chorych i robić kolejkę ubezpieczonych, albo i nie.
                        • engine8 Re: Return of the Jedi: kamerka 24.03.22, 17:31
                          To prawda ze u nas wszytko w zasadzie prywatne lacznie ze sluzba zdrowia jedyna roznica kto za to placi.. Ale platnik nie dysyduje jak leczyc ludzi.
                          Ja mam np obecnie ubezpieczenie rzadowe - tzn program rzadowy i rzad placi ale zapisany jestem do systemu 100% prywatnego ktoremu rzad placi za uslugi. I tam nie rzad decyduje co i kiedy ani nie ogranicza - pacjent dostaje to co potrzeba i wtedy kiedy ppotrzeba a rzad dostaje rachunek i go placi.
                          Moglem wybraz program "bardziej rzadowy" i wielu to wybiera ale kazdy ma opcje wybrac to co mu akurat najbardziej pasuje i czy oraz ile chce za to placic. Co ciekawe ze program rzdowy nie jest najtanszym - jest wile 100% prywatnych gdzie pacjent placi zero - jedyne ograniczenie to ilosc partycypujacych lekarzy i placowek. Ale tam rowniez nie ma ograniczen jak w Polsce. No i co rok moge zmieniac czy od nowa wybierac.

Ale wg ciebie to kraj niecywilizowany :)
                          Oj coz ta "socjalistyczna cywilizacja" z ludzi zrobila .

Jak wszędzie w cywilizowanych krajach chyba - poza twoją przyszywaną ojczyzną, gdzie jest tylko prywatna.

Widac ze nie masz pojecia bo tez mamy

Public insurance cover increased from 2000–2010 in part because of an aging population and an economic downturn in the latter part of the decade. Funding for Medicaid and CHIP expanded significantly under the 2010 health reform bill.[10] The proportion of individuals covered by Medicaid increased from 10.5% in 2000 to 14.5% in 2010 and 20% in 2015. The proportion covered by Medicare increased from 13.5% in 2000 to 15.9% in 2010, then decreased to 14% in 2015.[4][

W naszej cywilizacji masz jednk to ze jak masz ubezpieczenie (do ktorego masz prawa ale nie obowiazek) to zwykle nie czekasz na nic i nawet jak ma rzadzowe/publiczne to nikt nie idzie "prywatnie" bo nawet nie wiem czy taka opcja istnieje. Byc moze jest (bo tu wszytko jest) ale to niszowy biznes.

Ni wiesz moja "ojczyzna" az tak parszywa chyba nie jest bo majac wybor ciagle uwazam ze jest calkiem niezla do zycia.
                  • tbernard Re: Return of the Jedi: kamerka 24.03.22, 07:50
                    schweppes1 napisał:

> Obyś nie musiał teraz na własnej skórze doświadczyć patologii założeń systemu socjalistycznego.

Ale weterynarze działają w systemie kapitalistycznym, to jakby co zawsze możesz u nich się leczyć.

> Mi w Polsce po urazie na nartach proponowano rezonans kolana za 9 miesięcy. Prywatnie nazajutrz.

No to sam widzisz, że zadziałała optymalizacja skracająca kolejkę tym, których nie stać na badanie prywatne. Znaczy to, że system nie jest aż tak zły.
              • engine8 Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:21
                Prywatna i po znajomosci dziala moim zdaniem sprawnie.
    • hukers Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 17:40
      Wszelki duch Pana Boga chwali...
      • trypel Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 17:54
        Trzeci raz napisz bo warto :)
        • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 18:10
          > Trzeci raz napisz bo warto :)

O kamerce lepiej coś napiszcie. Jak są takie w cenie do 100 euro, które rejestrują duchy a może nawet i bogów, to chętnie kupię.
          • trypel Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 18:31
            Wciąż nie używam. Nieraz żałuję i pewnie dopiero będę żałował jak coś się stanie ale niestety w temacie nie pomogę
            Ale jakbyś kiedyś potrzebował pomocy we Wrocławiu z kolanem to w grudniu miałem robione kolano przez zajebistego goscia i już zacząłem biegać
            • engine8 Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:23
              Co ci robili? I gdzie?
              Nie podejrzewam ze wymienili staw kolanowy na metalowy i juz biegasz?
              • trypel Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:34
                Usuwali zwapnienie stawu kolanowego. Barbotage to się nazywa. Paskudnie bolesne.
                Emka med na sleznej
                • jeepwdyzlu Re: Return of the Jedi: kamerka 24.03.22, 15:18
                  Cześć Vogon stary druchu!
                  Z kamerką nie pomogę dla mnie to chujnia.
                  Ale jakbyś chciał żebym Ci podniósł ciśnienie to się polecam :-)

Trypel - współczuję, dobrze że jest lepiej.
                  J.
                  • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 24.03.22, 20:15
                    > Cześć Vogon stary druchu!
                    > Z kamerką nie pomogę dla mnie to chujnia.
                    > Ale jakbyś chciał żebym Ci podniósł ciśnienie to się polecam :-)

Siemasz Dżip! Ciśnienia mi nie podniesiesz, ale też fajnie cię widzieć. A kamerkę - jak widać w innym podwątku - już kupiłem.
        • hukers Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:39
          trypel napisał:

> Trzeci raz napisz bo warto :)
          >
          Raz napisałem w swoim imieniu, drugi raz w imieniu forum, jako gospodarz domu, który nie da krzywdy zrobić nikomu, a trzeci raz to niby w czyim imieniu?
          • trypel Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:45
            Trzeci raz bo boh trojcu liubit
    • gzesiolek Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 18:41
      Zdrowia... Zdrowia... Zdrowia...
      Już myślałem, że ruszyłes walczyć z faszystami...

A co do kamerki ja polecam VIOFO z sensorami SONY... Nie wiem jaki jest najaktualniejszy model...
      Ale jakość do ceny w czołówce od wielu lat...
      • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 19:36
        > Zdrowia... Zdrowia... Zdrowia...

Dzięki serdeczne.

> Już myślałem, że ruszyłes walczyć z faszystami...

Tymi od Putina? Jakbym był młodszy, to kto wie...

> A co do kamerki ja polecam VIOFO z sensorami SONY...

Rzucę okiem. Ale sensor Sony to chyba ma każda sensowna kamerka (podobnież jak każdy sensowny aparat w smartfonie - czy się mylę?)
        • gzesiolek Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 22:45
          Tak faszystami od Putina...

Co do sensora to chodzi o to ze kiedyś była wersja Viofo z Sony i bez... Ta bez 1/4 tańsza... Ale różnica w nocy diametralna... Teraz nie wiem jak jest w nowych...
          • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 24.03.22, 13:41
            > Co do sensora to chodzi o to ze kiedyś była wersja Viofo z Sony i bez...
            > Ta bez 1/4 tańsza... Ale różnica w nocy diametralna... Teraz nie wiem jak jest w nowych..

Żeby zakończyć temat: idąc za twoją radą zakupiłem kamerkę Viofo A119V3 z sensorem Sony IMX355, która - oprócz twojej pozytywnej opinii - zbierała też bardzo korzystne recenzje w różnych miejscach (tak, wiem, że teraz większość z nich to "recenzje" sponsorowane, ale na samym Amazonie też miała jedne z najlepszych ocen klientów). Podoba mi się jej sposób mocowania i to, że jest mała. Zapłaciłem ciut ponad stówę - akurat przyda się ta stówa z ubezpieczenia. Jutro przyjdzie, to zobaczymy.
            • gzesiolek Re: Return of the Jedi: kamerka 24.03.22, 16:00
              No to nowsza wersja tej którą mam w Maździe od 2016.
              Bo ja mam A119-S z modułem GPS z Sony IMX291...

Niech służy...
    • qqbek Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 18:47
      Dobrze znów widzieć kolegę.

Do rzeczy:
      Ja mam starą Mio (MiVue 618) i szukam czegoś "podwójnego".
      Jakość obrazu gorsza niż ta, którą miałem przy starym 528 tej samej firmy.
      Szwagier ma tę kamerkę od Mi (70Mai Pro) i dużo lepsza, ale nijak nie potrafił jej skonfigurować tak, żeby włączała się wraz z rozruchem (ale to może kwestia gniazda zapalniczki u niego w Pug-u).

Ja na razie niemrawo szukam tej podwójnej, więc jak się zdecyduje to dam zndać.
      • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 19:35
        > Dobrze znów widzieć kolegę.

Mnie również bardzo miło.

> Ja mam starą Mio (MiVue 618) i szukam czegoś "podwójnego".

Właśnie jedno, co zdołałem do tej pory wywnioskować, to że sprzęty Mio są generalnie dobrym zakupem. Będę szperał dalej.
    • bywalec.hoteli Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 19:02
      cześć wagon
      życzę powrotu do zdrowia
      co się mówi we Włoszech o wojnie na Ukrainie?
      • vogon.jeltz Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 19:34
        > życzę powrotu do zdrowia

Dzięki

> co się mówi we Włoszech o wojnie na Ukrainie?

Ogólny nastrój jak wszędzie czyli Putin chuj, ale dużo jest niestety głosów prosowieckich. No cóż, Włochy zawsze miały spory procent jak nie faszystów, to później komunistów, a teraz populistów siedzących w ruskiej kieszeni.
        • qqbek Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:25
          vogon.jeltz napisał:

> Ogólny nastrój jak wszędzie czyli Putin chuj, ale dużo jest niestety głosów pro
          > sowieckich. No cóż, Włochy zawsze miały spory procent jak nie faszystów, to póź
          > niej komunistów, a teraz populistów siedzących w ruskiej kieszeni.

Tutaj mam znajome Białorusinopolki (matka znajomych była Białorusinką, ojciec Polakiem z pochodzenia - jedna z sióstr jest rozwódką i mieszka z córką, druga wyszła za mąż za Polaka, za to dzieci mają więcej).
          No i jak rodzice przyjechali ostatnio (odkąd pamiętam "dziadkowie" zjeżdżają zawsze i siedzą na ile im wiza pozwala - zdaje się 182 dni w roku, żeby pomóc przy wnukach) to im kupiono starego Renault Clio, a Dacię którą jeżdżą normalnie wstawiono do garażu, żeby tablicami rejestracyjnymi nie drażniła.

W weekend jadę po IPA o wdzięcznej nazwie "Putin Ch**" z Browaru Zakładowego.

Ogólnie przyznać się do bycia Rosjaninem to tutaj niemalże samobójstwo towarzyskie.
          Sympatii dla Rosjan nie wyrażał chyba nikt poza amebami z konfy. Nawet mój były sąsiad turbiopisior klął dzisiaj na "jątrzącą Ochojską, tą podstępną k**wę" (dochodzę do wniosku, że pisiorstwo to zakon nieudaczników i niegodziwców, więc najbardziej "gryzą ich w oczy" ludzie ponadprzeciętnie przyzwoici), a nie na Ukraińców.
    • oixio Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 19:37
      Mam kamera-sportowa-4k-xpro-go i polecam.
      Do wszechstronnego wykorzystania.
      W sprawach zdrowia może znajdziesz coś dla siebie na YouTube - Purczyński.
      Pozdrawiam
      • oixio Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 21:09
        Przykładowy film:

youtu.be/-zRQtXG0qsk

• donvito52 Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 19:58
      Kamera w lusterku wstecznym na całą ( lub więcej ) szerokość lusterka z kamerą cofania i możliwością używania zamiast lusterka.
      Typu nie podam, sprzedana razem z Jeepem ;(
      Działa w tle, lusterko normalnie działa.
      Wada, w silnym słońcu słabo widać wyświetlacz.
      Trudniejszy dostęp po karty. Tak tak troszeczkę niewygodnie ( dla mnie ).
      Zaleta, nie rzuca się w oczy.
      Kosztował w PL na Alle około 400zł jak € było po 4,2-4,3zł

• tiges_wiz Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:31
      Mocowanie na telefon na szybę i daily road voyager.
      Ja i tak mam tam wyświetlaną mapę, to i może od razu nagrywać.
      A jak to nagrywa?

www.youtube.com/watch?v=d_KmJt0zauQ
      www.youtube.com/watch?v=vToZo0fQKMQ

Jak widać za pierwszym razem można to ładnie wykadrować, żeby mocowania nie było widać.
      • qqbek Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:35
        Eee - próbowałem w telefonach z całkiem dobrą optyką (Sony) i to jednak "nie to".
        Kąt widzenia mniejszy niż w dedykowanej kamerce no i ja nie lubię sobie tak dużej części szyby przesłaniać.
        Dochodzi do tego jeszcze fakt, że ja mam daleko od nosa szybę. Bardzo daleko nawet, a orangutanem nie jestem.
        • tiges_wiz Re: Return of the Jedi: kamerka 24.03.22, 09:06
          U mnie nie przesłania. Siedzę wysoko więc ją widzę nad maską. No i jestem orangutanem i mam krótkie nogi i długie ręce, więc nie muszę się do tel pochylać, a i głosowo (ok google) dobrze działa ;)
    • marekggg Re: Return of the Jedi: kamerka 23.03.22, 20:38
      AZDome GS63H 4K

zajebista kamera, teraz juz mniej niz za 90 euro. polecam - mam dwie. jakbym nie zgubil drugiego uchwytu, to by sie przydala na tylna szybe. karta microSD 32 GB i masz spokoj.

a tak pozatym, witaj zpowrotem

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka