Dodaj do ulubionych

Kto się zna na kanistrach?

11.04.22, 23:44
Od dekad używam kanistrów metalowych.
Do kosiarek i silników łodzi.

Czy cos się zmieniło w ostatnich latach jesli chodzi o kanistry plastikowe.
Bo czasem paliwo przechowuję kilka miesięcy. Albo cos źle policzę, albo na trasie rejsu jest jakas stacja paliw która miała być nieczynna. Zbiornik w łódce mam duży ale i tak żongluję kanistrami.
Więc pytam - bo sie nie robię młodszy i ciężar ma znaczenie - czy plastikowe kanistry są równie dobre? Bo do tej pory unikałem ich, zakładając, że jesli paliwo rotuje szybko to jest git, ale jeśli ma stać z paliwem dłużej...
Obserwuj wątek
    • jeepster Re: Kto się zna na kanistrach? 11.04.22, 23:59
      Ja myślę, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, bo na dobrą sprawę nie pamiętam kiedy w Kanadzie ostatni raz widziałem kanister metalowy. Wszystkie są plastikowe.
      • waga170 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 00:08
        Mozesz kupic za okolo 100 dolarow kopie blaszanego karnistra wojskowego jak masz na przyklad Willysa albo Hummera.
        • jeepster Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 00:12
          A za $20 pudełko na amunicje (ammo box) 😊
    • waga170 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 00:05
      Prawdziwy znawca nigdy nie powie kanister tylko karnister. Tak samo kondon a nie kondom.
      Jezeli zrobione fabrycznie z przeznaczeniem na paliwo to nie ma absolutnie problemu. Niektore samochody maja bak z plastiku. Abys tylko nie uzywal baniek po wodzie czy mleku to bedziesz OK. Dawne karnistry byly z blachy bo jeszcze nie bylo plastiku.
      • tbernard Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 12:37
        waga170 napisała:

> Prawdziwy znawca nigdy nie powie kanister tylko karnister. Tak samo kondon a nie kondom.

Pamiętam z czasów szkolnych dokładnie takie wersje jakie podajesz. Co do kondona, to jeszcze pamiętam nazwę eros.
        • trypel Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 13:01
          Bo jedyne kordoNy jakie były to erosy :)
          I historie o babciach co igiełka przekłuwały
    • jeepster Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 00:09
      Sprawdziłem w kanadyjskim sklepie samochodowym i są tylko z plastiku. Co ciekawe, że kanistry do benzyny są czerwone, do diesla żółte a do kerosene - niebieskie: www.canadiantire.ca/en/automotive/garage-tools-equipment-storage/gas-cans-accessories.html
      • jackk3 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 00:47
        Trzeba bylo isc do Military Surplus Store. Plastykowy i to maly to uzywalem dawno temu do kosiarki. Osobiscie chyba bym sie bal trzymac duzo benzyny w plastyku. Metal to metal.
        • waga170 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 00:58
          Ludzie chyba do plastiku przyzwyczajali sie z trudem bo byla obawa ze pusty albo prawie pusty moze pierdyknac od iskry ladunku statycznego. Cos jakby przez mgle pamietam na stacji benzynowej pol wieku temu napis ze do pojemnikow plastikowych nie nalewaja. A z kolei jezeli on plywa po morzu, to metalowy bedzie rdzewial.
          • jeepster Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 01:05
            Dokładnie tak było. Tylko, że ten plastik z PRL'u to był zupełnie inny plastik. Nie nadawał się do paliw bo się bardzo elektryzował. Obecny plastik to zupełnie co innego. Kiedyś w Toronto na stacjach benzynowych mieli taki "służbowy" kanister 5 litrowy, dla tych co im zabrakło paliwa tuż przed stacją. Teraz już tego nie ma. Jak ci zabraknie paliwa to musisz sobie dokupić kanister na stacji razem z paliwem 😒
    • marekggg Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 00:35
      zaoytaj zaganiacza, bo on to teraz wszystko na zapas kupuje.
      pszenice do zoltego, make do bialego, ryz do zolto-czerwonego.
      • bigzaganiacz Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 11:30
        Karnister tylko zielony metalowy
        Z zapasow doszlo w sobote 40 puszek krakusa , przysmaku emigrantow
        • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 17:18
          Serio? Zapasy robisz?
          • bigzaganiacz Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 17:47
            Jak najbardziej serio
            A wyszlo to z prostego pytania , skoro dobrze miec pod reka pieniadze na dwa trzy miesiace zycia , to dlaczego nie miec zapasu zywnosci ,
            • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 18:08
              no wiec albo jedno albo drugie bo jak masz pieniadze to sobie jedzenia nie kupisz?
              • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 18:10
                No i co w koncu z tymi zapasami zrobisz? Zjesz teo 40 puszek iwszytko reszte czy wypierd za jakis czas do smietnika bo sie z te puszki w koncu wybrzusza?
                • bigzaganiacz Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 19:14
                  Fasole kasze ryz zuzyje
                  Puchy moze i wyjebie albo dam na powodzian
                  Kosztowalo mnie to 70euro
                  Dokupie jeszcze za dwie stowy i niech lezy, na glupsze rzeczy przewalalem kase
              • bigzaganiacz Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 19:10
                To na wypadek jak by akurat sklep byl zamkniety
        • jackk3 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 18:42
          Przysmak? Wg kogo? Chyba wg propagandy PRL. To sama sól. Nikt tego nie dotyka od lat.
          • bigzaganiacz Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 19:15
            Przesadzasz,
            • bywalec.hoteli Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 19:35
              i chyba jeszcze woda?
              Serio to Jack3 jest emigrantem do Kanady i jakoś nie poważa tego „przysmaku”
              • jackk3 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 19:58
                Nawpierdzielalem sie tego syfu wystarczajaco za PRL. Pamietam lata 70-te moja matka z wielkim trudem raz do roku zdobywala tego typu specjaly (wtedy to mi sie wydawalo ze ta szynka Krakusa to osmy cud natury). Ale nawet wtedy to smakowala sola i konserwantami.
                • bigzaganiacz Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 20:24
                  Widzialem porownanie gulasz angielski , krakus , lidl i biedronka
                  Wszystkie robione przez animex , wszystkie taki sam sklad
                  Krakus 230 kcal , dwie pozostale 180 kcal , wybor wydaje sie byc oczywisty
                  • trypel Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 20:46
                    Kupiłbyś sobie na allegro zajebiste wojskowe zupy. Tuszonki. Smalec z czosnkiem.
                    Pyszne i może latami leżeć.
                    Ja mam jeszcze takie białkowe batony wojskowe o trwałości 20 lat. Ale boję się spróbować więc już 2 lata leza
                    • bigzaganiacz Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 21:47
                      Narazie to po taniosci chce jakis zapas zrobic wstepnie bialka zwierzecego, a potem to juz w zaleznosci jak sie bedzie sytuacja rozwijac
                      • trypel Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 21:54
                        Ja mam tego pare sztuk
                        Może leżeć
                        allegro.pl/oferta/nrg-5-racja-zywnosciowa-500g-termin-waznosci-2040r-9099467105

Ale puszki kupuje bo lubię co jakoś czas
                        A fasolowa jest extra :)
                        • bigzaganiacz Re: Kto się zna na kanistrach? 13.04.22, 16:26
                          Dzieki , ceny mre polecialy ostatnio w kosmos wiec nawet nie patrzylem na tego typu jedzenie
                      • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 22:26
                        A co nazywasz "sytuacja"?
                        • bigzaganiacz Re: Kto się zna na kanistrach? 13.04.22, 16:28
                          Np braki pradu,na co sie zanosi
    • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 01:22
      Te przystosowane do paliw sa dobre - nie elektryzuja sie i nie reaguj ana paliwa.
      Od 40 lat w USA nigdy nie uzywalem metalowch - tylo plastikowe i mam ich kilka..
      • jeepwdyzlu Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 01:51
        No proszę.. Same plastiki.
        Dzięki.
        Pozdrawiam, szczególnie tych zza oceanu.
        W ramach przyjaźni Polska USA idę se nalać Jacka Danielsa :-)
        • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 04:14
          Ktos zrobil ranking. wyglada ze na liscie sa i takie i takie ale nie widac dyskusji czy preferencji metalu.
          www.aidsquilt.org/best-5-gallon-gas-can-for-gasoline/

Osobiscie widze metalowe ale to zwykle na Jeepach gdzie je wyraaznie widac i to ma byc "tradycyjne?
          • waga170 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 05:54
            A wyobrazasz sobie wypasiona terenowke Jeepa albo Land Rovera z przyczepiona z tylu czerwona plastikowa banka? Tylko klasyczny metal ala WW2 . Czerwone banki to sie wozi w bagazniku osobowki.
            • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 17:16
              Absolutnie... plastik na Jeepie? No way.
              Plastikowe to meksykanie woza na truckach z paliwem do kosiarek ... jako i ja takowe posiadam i to roznej pojemnosci.
              Ale i trucki AAA.
              • trypel Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 22:02
                Endzin zupelnie z dupy pytanie - macie tam u siebie kaszankę w sklepie?
                Bo ja dzisiaj poszedłem do dino, stoję na mięsie i mowie babce ze poproszę jedną grubą bialą. A sasiad za mną mowi ze dobrze ze kaszanki nie chciałem i ze to nie w stanach bo rozruchy mogłyby być:)
                Jakbyś tak poszedl na mięsny i powiedział że chcesz jedną grubą czarną to byloby ok?
                • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 22:25
                  W ruskich i polskich sklepach tak. Nie wiem czy w zydowskim maja.

No nie wiem co bylo jakbys poprosil o fat and black.... WW ruskim pewnie byc ci dali kaszanke a w innym w morde?
    • trypel Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 07:12
      Jedyna wada wg mnie kanistra plastikowego to zamknięcie. To w metalowym bylo pewniejsze i łatwiej się nalewalo
      Ale mam same plastiki
      A nawet o zgrozo jak jadę motocyklem to miewam litrowy zapas w plastikowej butelce po mleku. I tydzień wytrzymuje bez rozpuszCenia butelki :)
      • waga170 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 07:23
        Mialem kolege co nad ranem na kaca jak wracalismy do domu to pil mleko. Ze skrzynek z butelkami stojacych na chodniku przed jeszcze zamknietymi sklepami. Uwazaj wiec co pijesz jak spragniony zobaczysz plastikowa butelke mleka. Nie pal zaraz potem.
      • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 17:20
        No i dlatego z plastikowych zawsze cos tam smierdzi..

AA z motocyklami to wiem ze tak macie - paliwa wam co najwyzej na 150 km wystarcza :)
        • trypel Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 17:27
          Na 150 to tylko w HD i innych fredzlach
          U mnie teraz 20 l na ok 400. Ale skitrany w bagażu 1 l to zawsze rezerwowe 20-25 km.
    • bolo2002 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 09:08
      Karnistry metalowe to juz przeżytek-nie praktyczne, blacha koroduje, zamkniecia przedpotopowe itd. Od 30-tu lat używam tylko karnistrów plastikowych -kupiłem kilka poza Polską. Są niepalne i grube tworzywo-. Dokładnie sie zakręcaja. O metalowych zapomniałem.
      • waga170 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 09:57
        Ja starej daty, bylem kiedys posiadaczem poniemieckiego karnistra z wytloczonym napisem Wehrmacht 42. Oddalem za bezcen czego do dzis zaluje koledze ktory jezdzil Kubelwagenem. To jest w swiecie znane jako jerry can, a bylo wynalazkiem stulecia. Zamkniecie nie polegalo na jakims zakrecaniu gwintu tylko na nacisnieciu "kablaka". Wlew byl nieco ponizej najwyzszego punktu tak ze w do pelna nalanym zawsze byla poduszka powietrzna na gorze i nawet w pelnym sloncu blacha nie peczniala. Raczka miala trzy uchwyty, ktos kto niosl sam to bral za srodkowy, ale jak nioslo dwoch to brali za zewnetrzne. Coby nie bulgotalo przy nalewaniu to w gardzieli byla rurka odpowietrzajaca, ale najwazniejsze i przez gawiedz niezrozumiale do dziziaj jest to ze wylew byl na rogu a nie posrodku. Wystarczylo go tak przechylic zeby wylew byl z najwyzszego punktu i bez zadnego bulgotania, gdyby w nim byla wodka, to moznaby ja nalewac do kieliszkow piecdziesiatek.
        • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 17:37
          No wlasnie to mnie zastanwialo czy lepeij jest aby byla w karnistrze warstwa powietrza czy aby nie bylo wogole powoetrza?
          . Bo w tej przestrzenie robia sie opary paliwa a te sa palne i chyba inaczej reaguja na temp niz samo paliwo??
          • waga170 Re: Kto się zna na kanistrach? 13.04.22, 09:21
            W wagonach kolejowych cysternach jest na gorze taki "kominek". Powyzej wlewu. Tam jest powietrze a raczej opary cokolwiek jest tam w stanie plynnym. Dzieki temu stojacy w sloncu wagon napelniony pod korek nie peknie w szwach, innymi slowy nie pierdolnie, bo ciecz niescisliwa ale jest z temperatura rozszerzalna i tylko sprezy ten gaz w kominku ale nie rozerwie blachy cysterny.
        • jackk3 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 20:03
          Jerry Can - i wlasnie tak sie do dzisiaj to pawidlowo nazywa w jezyku potocznym.
      • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 17:34
        No bo jak sie zrobi pozar kolo karnistra metalowego to ten wybuchnie a plastikowy sie stopi..
        A na sloncu plastk sie tak nie rozgrzewa i nie przenosi ciepla jak metal no i w plastiku widzisz jak sie zrobi cisnienie bo sie odksztalca :)
        • jackk3 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 20:00
          I dlatego w wojsku stosuje sie plastikowe???
          • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 20:39
            olive-drab.com/od_mvg_jerry_can_plastic.php

Ale ako chcesz miec zapasy wojenne i zakopac /
            www.motorbiscuit.com/how-to-store-gasoline/
    • bywalec.hoteli Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 10:20
      Ja to staram się nie przechowywać żadnych paliw i innych substancji palnych :)
      • waga170 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 10:27
        bywalec.hoteli napisał:

> Ja to staram się nie przechowywać żadnych paliw i innych substancji palnych :)

Rozumiem ze zawsze przy dupie masz zapalniczke i tym substancjom nie pozwalasz sie nagromadzic.
        • bywalec.hoteli Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 11:44
          znowu idziesz w fiksację zimnego
          • waga170 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 12:20
            Jakie kurwa znowu?
      • jeepwdyzlu Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 12:30
        bywalec.hoteli napisał:

> Ja to staram się nie przechowywać żadnych paliw i innych substancji palnych :)
        -----
        Jak kiedyś będziesz mieć trawnik lub jacht - wtedy pogadamy. A narazie korzystaj z okazji i milcz.
        • bywalec.hoteli Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 12:52
          jeepwdyzlu napisał:

> Jak kiedyś będziesz mieć trawnik lub jacht - wtedy pogadamy. A narazie korzysta
          > j z okazji i milcz.

Trawnik już mam. Chodzi o to, że będę potrzebował benzynę do kosiarki?
          Jak należy w domu przechowywać tego typu łatwopalne substancje? Benzynę, ropę, gaz itp.?
          • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 17:43
            A wolno jeszcze miec spaliniwe?
            U nas lewactwo wydalo zakaz i za kilka lat tylko elektryczne kosirki i dmuchawy...
            No ale u nas z zakazmi to jak z nakazami noszenia masek... Zakaz bedzie ale kontoli nie.
            A to ze sprzedawac nie beda?
            Pytam ogrodnika czy go to martwi?
            Ale meksykanow nic nie martwi - zwwsze sie usmiechaja i mowia " no problemo" i sobie z Meksyku albo z Nevady przeciez przywioza.
            • jackk3 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 18:44
              Na mały trawnik elektryczna daje radę ale do biznesu to już żart.
              • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 20:52
                Tez tak mysle ale lewctwa nie przekonsz. Ma byc ciche i nie kopcic a jak nie kosi dobrze to oni maj to w zielonej D i zalecaj zlikwidowc trawnik aby oszczedzeac wode .
                • bywalec.hoteli Re: Kto się zna na kanistrach? 13.04.22, 17:58
                  a to bezpiecznie przechowywać takie karnisterki z benzyną w domu?
                  polisy ubezpieczeniowe to obejmują?
                  • engine8 Re: Kto się zna na kanistrach? 13.04.22, 18:20
                    Tzn nie w domu a w garazu. Tam przeciez staja juz dwa auta i ponad 30 galonow paliwa w bakach. Do tego pare butli z propanem, pol szafy farb ..
                    I w kacie zbiornik wody podgrzewany gazem - widac nawet plomien... :)
                    Myslisz ze karnister czy 2 z paliwem zrobi tam jakas roznice?
                    • jackk3 Re: Kto się zna na kanistrach? 13.04.22, 23:46
                      Propan w butli to powinienes trzymac na zewnatrz.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Kto się zna na kanistrach? 12.04.22, 12:41
      Zbiorniki małe, czy duże, jak są przystosowane do paliw płynnych to nie ma problemu. Jedyne co warto to spojrzeć na system nalewania, mile widziany lejek z odpowietrznikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka