Dodaj do ulubionych

Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% inflacji

29.04.22, 12:42
Są dane z GUS.
12,3%
Z czego 2% miesiąc do miesiąca.

Jaszczomp z dwórkami z NBP już nie mówi, że grozi nam deflacja.

Teraz ciekawy jestem jednego - jaki to będzie miało wpływ na sprzedaż nowych samochodów w Polsce?
Większość kupują firmy.
Większość "puszcza" takie zakupy w leasing.

Leasing też jest powiązany (w większości przypadków) z WIBOR-em, a stawki WIBOR poszybują teraz pod 8-9% najbidniej.

Czy PiS, poza rozpierdoleniem -z pomocą księżycowej ekonomii i gaszenia inflacji benzyną - gospodarki, a przede wszystkim budowlanki, udało się tym samym zarżnąć rynek nowych aut w Polsce?
Obserwuj wątek
    • gzesiolek Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% inflacj 29.04.22, 13:03
      Tutaj akurat rynek sam się zarżnął, bo wciąż podaż nie nadąża za popytem ze strony firm... A i coraz więcej leasingów to zwykły wynajem... 3lata raty, coraz częściej stałej, niezależnej od WIBOR i zwracasz auto...
      Wartość recydualna kilkulatków wystrzeliła tak w kosmos, że jak się trafi nowe auto to spokojnie jesteś w stanie dać atrakcyjne warunki leasingu na te 2-3lata użytkowania... A i coraz łatwiej o leasingi aut poleasingowych (kiedyś ciężko było wziąć w operacyjny dla auta które na koniec leasingu miało więcej niż 6lat, teraz to już 8, a już słyszałem o ofertach leasingu na 5lat na 5-6latków...
      Czyli najpierw ktoś bierze na 3lata, później ktoś inny bierze na 3 lata i wtedy jeszcze jest szansa na leasing dla takiego "janusza biznesu" jak ja...
    • kanna13 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% inflacj 29.04.22, 13:38
      Co do zakupu prywatnego, to ciekaw jestem czy nie będzie w umowach zapisu, że cena z dnia odbioru a nie z dnia zamówienia.
      Bo na razie tak nie jest a czeka się po kilka miesięcy przy niewielkiej zaliczce.
      • tbernard Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 29.04.22, 13:48
        Czy aby zaliczka nie powinna wtedy podlegać przeskalowaniu tak jakby była to lokata z oprocentowaniem na poziomie takim jak cena pojazdu wzrosła?
        • skitenis Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 29.04.22, 14:02
          Kupując dawno temu samochód w salonie forda, płaciłem zarówno zaliczkę jak i cenę samochodu w kwocie przeliczonej na marki niemieckie ( pomimo, że samochód był składany w Polsce, w Płońsku ).
          Nie sądziłem, że doczekam znowu takich czasów.
          • waga170 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 29.04.22, 17:58
            Wrangler?
            • tbernard Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 18:53
              Pewex?
        • kanna13 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 29.04.22, 14:04
          Wpłaciłem 2 tys. w styczniu termin na 15 maja mi ustalili, na początku lutego jeszcze potwierdzili, że trafił do produkcji w wymyślonej konfiguracji bo jakieś tam problemy były, a w tym tygodniu zeznawali, że cena się nie zmieni.
          Ale już gdzieś czytałem, że developerzy kombinują by zmienną cenę wpisywać do umowy gdy materiały pójdą w górę o ileś tam procent w trakcie realizacji.
          • trypel Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 29.04.22, 14:11
            W b2b jest to samo. Mamy za sprytnych klientów którzy próbowali poskładać zamówienia na cały rok podając terminy odbiorów.
            Koszty rosną tak że właśnie dostali info ze albo biora z naszym harmonogramem czyli wszystko w ciągu 7 tyg albo kolejne odbiory co najmniej +10 % za kazdy kwartał
    • tbernard Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% inflacj 29.04.22, 13:46
      A co z Izerami? Już to jest produkowane, czy to tylko na samych grafikach się skończyło?
      • kanna13 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 29.04.22, 14:09
        tbernard napisał:

> A co z Izerami? Już to jest produkowane, czy to tylko na samych grafikach się s
        > kończyło?

Zawstydzil ją prototyp mercedesa i podejmą produkcję jak na jednym ładowaniu będzie miała zasięg 1500 km.
    • bywalec.hoteli Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% inflacj 29.04.22, 17:16
      znowu złe wiadomości? człek ma już dość takich
      • dodekanezowiec Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 29.04.22, 17:41
        No właśnie- Wy to narzekacze. Pamiętam jak w Pewexie snickers kosztowal w latach 80. - 35 centów amer. Wczoraj widziałem za 2,40 czyli jakieś 53 centy. Przez 35 lat podrożał nieznacznie.
        • qqbek Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 29.04.22, 22:40
          dodekanezowiec napisał:

> No właśnie- Wy to narzekacze. Pamiętam jak w Pewexie snickers kosztowal w latac
          > h 80. - 35 centów amer. Wczoraj widziałem za 2,40 czyli jakieś 53 centy. Przez
          > 35 lat podrożał nieznacznie.

No nie wiem.
          Znajdź mi pół litra Żytniej za dolara :)
          • jeepster Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 30.04.22, 00:49
            W tym samym mniej-więcej czasie chodził taki dowcip: dlaczego Waryński na banknocie stuzłotowym ma taką smutną minę? Bo mu brakuje trzy złote do pół litra. Było to wkrótce po tym jak rząd wprowadził 3 złote kaucji na butelki z wódkami i winami, a pół litra kosztowało 100 zł. Ciekawe było też to, że cena wódki w Pewexie była w pewnym stopniu wyznacznikiem prawdziwego kursu dolara.
            • waga173 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 30.04.22, 19:03
              A propos czerwonego Warynskiego.
              W tamtych czasach przyszedl do doktora gosciu ktory potrzebowal zwolnienia na jeden dzien. Przykleil sobie 50 zlotych do plecow i mowi niech pan zobaczy, cos mi wyroslo na plecach. Na to doktor: E, to nic powaznego, niech pan wroci jak to sie zaczerwieni.
      • engine8 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 29.04.22, 18:04
        Zapnij pasy bo prawdziwe turbulencje jeszcze sie chyba nie zaczely...wszystko przed nami
        • misiek13 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 30.04.22, 16:50
          Ludzie mają kasy w bród i nie czują biedy z powodu inflacji. Konsumpcja wcale nie spada. Sprzedaż detaliczna w cenach stałych w marcu 2022 r. była wyższa niż przed rokiem o 9,6 proc. - podał w piątek Główny Urząd Statystyczny. W porównaniu z lutym 2022 r. miał miejsce wzrost sprzedaży detalicznej o 16,4 proc. Inflacja nam nie straszna 😅
          • qqbek Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 22:59
            Inwestycje spadają od roku 2015 futrzasty.
            W 2015 mieliśmy ponad 20,3% PKB na inwestycje (średnia unijna - 19,8%)... w 2021 było 16,6% (w UE 22%).
            To nie jest zmiana.
            To jest katastrofa wywołana przejadaniem wszystkiego.
            Ty się kurwa nie ciesz, ze wzrostu konsumpcji, bo to jest wzrost na kredyt, jak za Gierka.
      • only_the_godfather Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 02.05.22, 10:21
        bywalec.hoteli napisał:

> znowu złe wiadomości? człek ma już dość takich
        Idź i zagłosuj w następnych wyborach na PiS, przecież to nie ich wina...
        • engine8 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 06.05.22, 00:38
          taaa bo PO by wam zrobilo eldorado?
    • engine8 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% inflacj 29.04.22, 18:02
      Ty sie samochodami przejmujesz? Ja bym sie chlebem raczej przejmowal
      Wszedzie jest podobnie.
      U nas w ciagu ostatnich 2 lat chyba 30% wszytko co wazne do zycia jest drozsze.
      Tak ze nikt inny by lepiej nie zrobil.
      Trzeba palcic za to co sie nie tak dawno robilo a powodu covida. Doszla wojna i Wam sasiedzi sie do stolu dosiedli za friko..
      A to nie koniec bo gaz i paliwa poleca.
      • bywalec.hoteli Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 30.04.22, 00:49
        w końcu człowiek by chciał jeszcze kiedyś kupic sobie nowy samochod a nie tylko stare
        • engine8 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 30.04.22, 02:29
          Mozesz kupic stary wygladajcy jak nowy albo stary za cene nowego?
    • bolo2002 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% inflacj 30.04.22, 10:15
      Tak napewno to PIS-owi udaje sie zarżnąć wszystko. Ekonomia PIS to ekonomia spod stołu- czyli inflacja napedzana rozdawnictwem od 7 lat, napedzana podwyzkami wynagrodzeń urzędujących i Sejmu / juz dwukrotnie od listopada/, napedzana przygłupem - Glapińskim . Za chwilę zacznie sie w Polsce tzw. stagflacja i potrwa ca 2 lata! Bedzie to galopująca inflacja połaczona ze spadkiem wzrostu gospodarczego. O samochodach i ich kupnie to trzeba zapomnieć- bo nawet jak za ca 2 lat powróci normalny rynek - to 90 % chetnych ich nie kupi z uwagi na ceny. Rynku motoryzacyjnego to juz nie ma. Prognozowałem inflacje na poziomie 13 % kilka m-cy temu-byłem optymistą-bedzie znacznie wyzej- a ta prawdziwa, ta konsumencka to juz dzis wynosi 26 % a bedzie jeszcze wyższa. Nasz asiła nabywcza totalnie spada i stajemy sie coraz mniej zamożni - a miało byc odwrotnie.
    • marekggg Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% inflacj 30.04.22, 19:22
      kolega bankier mowi ze najlepiej od jutra kupowac polskie obligacje 4 letnie.
      • bolo2002 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 09:24
        A ja zbieram na chleb, bo liczyłem , ze bochenek tak w pażdzierniku 2022 bedzie po 10 zł-ale chyba bedzie po 15 zł za sztukę! Więc zbieram na chleb i zastanawiam sie, czy 2 kromki mi starczą wtedy , bo dzis jem znacznie wiecej.
        Zboża z Ukrainy i Rosji nie bedzie-głód juz dzis w Afryce . Pączek dzis w Zakopanem po 10 zł. Ile na jesieni- odpowiadam- po 20 zł!! O nowym samochodzie zapomniałem! Tym będziemy życ niebawem.
        • dodekanezowiec Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 18:33
          bolo2002 napisał:

O nowym samochodzie zapo
          > mniałem! Tym będziemy życ niebawem.

Pozbieraj okruchy z ceraty to byndziesz mioł chlep :)
      • kanna13 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 09:49
        Bo teraz albo te obligacje minimum 4-ro letnie bo indeksowane inflacją albo wydawać kasę na dobra trwałe
        • misio3 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 18:55
          Moja teoria o tym, że nie opłaca się kupować nowego auta nadal aktualna. Z tym że teraz nie dlatego że traci na wartości po zakupie, bo już nie traci, lecz jako nowy bardzo drożeje w salomie i jest niedostępny ew z długim czasem oczekiwania. Wniosek ten sam. Kupno nowego auta to głupota 🤣 używanych sprowadzonych jest w bród w komisach 😁
          • engine8 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 20:19
            Tak samo jak kupowanie czegokolwiek nowego?
            Za nowe portki zaplacisz 200 a za uzywane - lekko, ale w dobryn stanie to moze 20? A kto wie moze i darmo dadza?
            A przeciez w tych uzywanych pochodzisz tyle samo?
            • bywalec.hoteli Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 21:06
              teraz to kupić nowe się raczej opłaca bo za rok jest ono więcej warte
              • misio3 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 21:14
                bywalec.hoteli napisał:

> teraz to kupić nowe się raczej opłaca bo za rok jest ono więcej warte

Kup nowe. Tylko że dziś nowe jest droższe niż 2 lata temu o 30%
                • engine8 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 21:40
                  Albo nie kupuj ani nowego ani uzywanego - naprawiaj to co masz a to zawsze jest najtansza opcja.
              • engine8 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 21:39
                Co bedzie za rok to nie wiemy. Jak otworza zapore to moze sie okazac ze rzuca na rynek tak ilosc aut "nowych" ze za pol ceny beda sie ich pozbywac i uzywane spadna do zera?
          • kanna13 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 06.05.22, 00:00
            Ty misiu to na wszystko patrzysz w punktu widzenia opłacalności?
            A gdzie zwykłe zadowolenie z zakupu czegoś nowego? Zmiany na coś lepszego?
            Pieniądze rzecz nabyta, trumny kieszeni nie mają. Trzymać pieniędze i patrzeć jak tracą na wartosci to teraz najgorsza możliwość.
            • engine8 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 06.05.22, 00:39
              Nie, gorsze byloby nie miec pieniedzy
    • thorpe Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% inflacj 05.05.22, 22:33
      Nie sądziłem że dożyje czasów, gdy auto będzie inwestycją. Suva - czy nowego czy używanego - możesz śmiało kupić i on nominalnie już nie stanieje. Problem oczywiście, czy za jego wartość za 5 lat cokolwiek kupisz.
      Ja się śmieję przez łzy, bo nie mam tyle oszczędności, by kupić jakakolwiek nieruchomość, a z drugiej strony nie chciałbym patrzeć jak co miesiąc topnieją. Nie ma w co inwestować, nawet zamiana na walutę nic nie da. W takim razie trzeba by inwestować w siebie. No ale jestem za stary, by robić kolejne studia. Wydam więc chyba na przyjemności - panienki , hazard i alkohol, bo co mi innego zostało.
      • qqbek Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 22:43
        No ja mam nową nieruchomość.
        I kredyt na nią.
        I tę "Schadenfreude", że nawet garaż, który w 2008 roku był wart 20, teraz jest wart ponad 60, więc w razie czego i tak "mam z czego spłacać" (choć wolałbym nie wyprzedawać się na spłatę, bo to byłoby durne przy obecnych cenach nieruchomości i inflacji).

Najgorzej z tym podatkiem dochodowym.
        Zawsze udawało mi się "zmieścić" pod progiem - wspólnie z żoną (zarabia "jak to na etacie w korpo"), odliczając dzieci, ostatnio odliczając fotowoltaikę - ale teraz zaczynam się zastanawiać, co będzie?
        Żona w końcu dostała sporą podwyżkę, ja zapierdalam jak dziki, a większości klientów już ceny podniosłem... te 120 tysięcy wcale nie wydaje się już tak odległe, jak kiedyś.
        • bywalec.hoteli Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 22:47
          kupiłeś jescze jeden dom qqbeq? :)
          • qqbek Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% 05.05.22, 22:54
            bywalec.hoteli napisał:

> kupiłeś jescze jeden dom qqbeq? :)

Nie, no mowa o obecnie zamieszkiwanym.
            Ale gdybym spłacił obecny przy obecnych warunkach i miał jeszcze jakieś oszczędności, to już rozglądałbym się za kolejnym.
    • engine8 Re: Nie do końca OT - "Jaszczomp" i 12,3% inflacj 11.05.22, 00:48
      A tymczasem gdzies tam na odleglej planecie ....

For Tens of Millions of Americans, the Good Times Are Right Now
      www.yahoo.com/news/tens-millions-americans-good-times-180502027.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka