dodekanezowiec 21.05.22, 17:36 To tak w kontekście ruskiej trollni, tu typu balszoj pastuch itp., że "podskakujemy" to mamy droga benzynę. W Serbii ok. 1, 5 euro. Czyli tez 7. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Serbia prorosyjska a tez ma droga benzynę 21.05.22, 17:52 Mamy najtańsza w okolicy. Nawet w Rumunii (a niby maja wlasna) paliwo do 10 lei dobiega Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Serbia prorosyjska a tez ma droga benzynę 21.05.22, 18:43 > Czyli tez 7. Ale mnie dzisiaj mignęła cena na BP w mojej okolicy 7,48. Za chwilę (wakacje!) będzie 8 zeta jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Serbia prorosyjska a tez ma droga benzynę 21.05.22, 20:47 Dzisiaj pierwszy raz zatankowałem skuter za ponad 50 do pełna. Chyba 7.2 było za benzynę. A motocykl rano za 120. A kiedy wraca normalna akcyza? Wtedy będzie 9-10 jak wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Serbia prorosyjska a tez ma droga benzynę 21.05.22, 22:26 Drugi Giertych :). Myli VAT z akcyza. U Lisa kilkanaście lat temu tak powiedział tj.zapytal czy na paliwo jest VAT bo myślał że tylko akcyza. Otóż akcyze faktycznie obniżono chyba już 20 grudnia. Do poziomu minimum w UE czyli chyba 40 eurocentów za litr. Z 42 do 40 eurocentów jakos. Podstawa opodatkowania (czyli wartość netto, przed opodatkowaniem VAT) obejmuje już akcyzę. Tymczasem 1 lutego obniżono VAT z 23 procent do 8, chyba do końca lipca ale może przedłuża. Ale druga sprawa - taka Serbia nie jest w Unii a tez ma akcyzy i VAT-y. A my? Najpierw mamy do kupienia rope, za drogiego dolara. Potem trzeba opodatkować akcyza nie mniejsza niż ileś tam eurocentów na litr, wg drogiego euro. Potem jeszcze dochodzi VAT od tego wszystkiego . Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Serbia prorosyjska a tez ma droga benzynę 21.05.22, 22:28 A wiesz ze bylem pewien że to akcyza a nie vat. Może dlatego że jako etatowiec vat mnie mało interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Serbia prorosyjska a tez ma droga benzynę 22.05.22, 03:21 Na czas sankcji i przyduszania Rosji warto zrezygnować z VAT i akcyzy. Przecież to nie ma sensu w takim czasie, gdy Rosja usiłuje wywierać presję. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: Serbia prorosyjska a tez ma droga benzynę 22.05.22, 05:29 VAT jest do końca lipca .I nie ma sensu porównywać cen paliw .Bo to nie koniec wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Serbia prorosyjska a tez ma droga benzynę 22.05.22, 18:30 Dzisiaj tankowalem w Austrii za 1,81 euro za litr 95, w DE jest przewaznie 2,17ä Daje to okolo 8,30 zlotych za litr Przy granicy z Wegrami jest 1,77 Ceny w Austrii i w kilku innych krajach mozna sobie tu sprawdzic tankbillig.in/index.php?long=16.5167&lat=47.8500&show=0&treibstoff=super95&switch Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Serbia prorosyjska a tez ma droga benzynę 22.05.22, 19:35 Wzrost cen paliw spowoduje większą modę na pojazdy hybrydowe oraz w całości elektryczne. Odpowiedz Link Zgłoś