dodekanezowiec 22.05.22, 13:33 Mniej ludzi pojedzie? A mnie się wydaje że jakiś slunski Bercik ze swojo grubo Karolcio i tak 700 km nad Bałtyk będzie wolal niż taniej do Bułgarii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bywalec.hoteli Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 13:38 Ludzie ze Śląska są spoko. I w mojej ulubionej nadbałtyckiej miejscówie zawsze pełno ludzi ze Śląska. Dodatkowo teraz mają ładne połączenie S7 lub A4/S5/S11. W Bułgarii serio taniej niż w PL nad Bałtykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 13:50 Jeśli tydzień ze śniadaniem w sierpniu dla 2 dorosłych plus 2 dzieci 2-11 lat jakieś 6 tys. a w Polsce co? Z 600 za dobę na pewno wyjdzie, czyli 4 200. Benzyna z 1.000 może wyjść z dalekiego południa nawet. No dobra, ciut taniej ale na miejscu w Polsce drożej. Dodatkowo dużo znalazłoby się pewnie przykładów ze hotel w Polsce czy jakiś pensjojat wyjdzie drożej Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 13:52 Choc są i inne kwestie. Wielu ludzi w Polsce ma np. 200 km nad morze i 200 km do lotniska... Więc tu problem drogiego paliwa jest trzeciorzedny. Warunki w polskich hotelach, pensjonatach itp.duzo lepsze zwykle niż w Bułgarii. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 14:20 1. Warunki może i lepsze, za to pogoda... 2. Spór jest jałowy. Cała masa Wolaków za chińskiego boga nigdzie za granicę nie pojedzie, bo po prostu "nie, bo nie". Weź taką Danusię za przykład pisiorowego Wolaka - do tej pory wspomina, że alkohol szmuglował jej słowacki celnik (no dobra, tu się nabijam - po prostu Danusia nie ogarnia, że zdanie w polskim nie może mieć dwóch podmiotów). Czyli cała jej bytność "za granicą" to wypad "po gaz" do Czerwonego Klasztoru w przerwie w piciu w Szczawnicy... przynajmniej 16 lat temu, jak jeszcze "ryczącą czterdziechą" była (od 2007 zarówno Polska jak i Słowacja są częścią Schengen i żadnej kontroli już nie ma). Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 14:59 ja bym chętnie pojechał z moimi bombelkami na te złote piaski bo lubie Morze Czarnw ale mam ram 2000 km i jechałbym bardzo dlugo Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 20:12 Wymyślono coś takiego jak samolot. Lot z Łodzi do Warny trwa ok 2 godzin z Poznania będzie tak samo, potem tylko ok 30 min autokarem z Warny i jestes w Złotych Piaskach. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 17:37 Wymyślono coś takiego jak samolot ---- Samoty są dla plebsu. Lotniska to rzeźnia. Odprawy trwają 2h. Opóźnienia. Loty o 4 rano. W samolotach ciasnota. Maski.Szpetne stewardesy. Na lotniskach drożyzna. Butelka wody 0,25 za 5 euro. Upokarzające procedury. Zdejmowanie butów, pasków. Zero dezodorantów. Opłaty za nabagaż. Lotniska na wypierdowach. Transport z lotnisk chujnia i drożyzna. Parkingi odległe tak że trza dojeżdżać autobusem... Więc lataj se lataj. Razem z moją sprzątaczką. Najlepiej na Putzfrau Insel... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 23:01 Ja latam samolotem a nie należę do plebsu. W przypadku olinklusif nie obchodzi klienta jakaś drożyzna przy transporcie z lotniska. Stewardesy jak do tej pory szpetnej nie widziałem. Wymyślasz jakieś uzasadnienia do lęków przed lataniem? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 00:17 Wymyślasz jakieś uzasadnienia do lęków przed lataniem? --- Ależ lataj do woli... Lęków nie mam, jak muszę to lecę. Ale wolę bliżej i autem. A czy wymyślam? Skoro twierdzisz że latanie jest miłe, szybkie i fajne... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 23:16 Masz jakieś dziwne uprzedzenia. Owszem - czartery na wakacje bywają "w dziwnych porach", za to bywają na takich wichurach jak i moja. Wody za 5 Euro jeszcze nie widziałem - za 2,50 to i owszem, ale kurczę - lata się przecież góra raz na kilka miesięcy, przecież od tego za bardzo nie zbiednieję. Zaczynasz jak Danusia, co gdyby pozwolili, to by obiady w słoikach z podkuciapskiego nad Bałtyk wiozła, żeby tylko kilka groszy zaoszczędzić. Buty zdejmowałem może 3 razy. Paska nigdy. Co do stewardess - nie wiem, mi się większość podoba (wyjątek - Ryanair). Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 00:33 Wody za 5 Euro jeszcze nie widziałem - za 2,50 to i owszem, ale kurczę - lata się przecież góra raz na kilka miesięcy, przecież od tego za bardzo nie zbiednieję. Zaczynasz jak Danusia, co gdyby pozwolili, to by obiady w słoikach z podkuciapskiego nad Bałtyk wiozła, żeby tylko kilka groszy zaoszczędzić ---- Aha. Taki własnie jestem. Rozszyfrowałaś mnie. Zabieram swoją gruźliczankę, słoiki i zupki w proszku. Po to mi auto żeby zmieścić 4 skrzynki piwa z biedry. Miałem napisać post porównawczy mercedesa ( bo se kupiłem) z volvo ale w to miejsce napiszę jak najlepiej (no i najtaniej) przygotować słoiki na urlop... Jeśli nie widzisz co się stało z lataniem, nie widzisz konsekwencji niskich cen biletów, tłumów na lotniskach... to ja Cię przekonywać nie będę. Ostatnio widziałem normalne standarty w podróży do Japonii. Rejsowym samolotem. Polacy na wakacje latają głównie niedaleko. Turcja, Egipt, czasem Wyspy Kanaryjskie. Standart tych podróży jest chujowy - sam nie latam już w te destynacje ale wiem od córek. Chcesz zaprzeczać? Nie bede wchodzić w polemikę. Nie pierwszy raz pisząc prowokacyjny post - zauważam oburzenie nie u tych których szturcham kijem, ale u ludzi, któryrzy zdawać by się mogło - znaja mnie tu od lat. Niemiło mnie Qubek zaskoczyłeś. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 10:11 Jeep trochę koloryzuje. Z zasady nie latam tanimi liniami więc nie jest tak źle (a nieraz jak nie ma innego wyjścia to potem doceniam normalne) a tym czasem na lotnisku to tez kwestia wyboru lotniska. Wroclaw jest ideałem. Specjalnie dzisiaj sprawdziłem jak pójdzie. O 9.45 wyszedłem z domu. Właśnie siadłem na ławce przed gatem. Po wszystkim. Boarding za 15 min. Znow za wcześnie przyjechałem:) Przesiadkę mam we Frankfurcie. I ok 16 wyląduje w Madrycie. Jak lubię autem to jednak nie dałbym rady. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 10:27 A czy ja jurwa namawiam żeby nie latać samolotami? Latać! Sam latam. Ale stwierdzam, że komfort latania pogarsza sie z roku na rok. We Wrocławiu jest git ale we Frankfurcie juz nie będziesz taki luzak... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 10:27 Kurwa miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 10:33 Dlatego doceniam wroclaw. We Frankfurcie niby dlaczego źle? Ja się tam przesiadam. Mam 1.5 h więc ide do lounga na wczesny lunch. Napije się czegoś. Popracuje. I na kolejny. Poza tym jeep po pandemii ceny poszły ostro do góry i ludzi mniej lata. Z reguły mieściłem się z biletami w 1200-1500. Teraz średnio 2000. A bywa ze i 2500 na trasie Europejskiej. Jak w kolejny poniedziałek do Manchesteru To ogranicza tłumy. Poza tym warto raz się dorobić frequenta. Na większości lotnisk masz osobne security check i nie czekasz z tłumem Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 10:45 Poza tym warto raz się dorobić frequenta. Na większości lotnisk masz osobne security check i nie czekasz z tłumem --- Ootwierdzasz moja tezę, ze klient bogaty i/lub biznesowy - lata wygodniej. Plebs się poci a Ty nie "czekasz z tłumem" Leć bezpiecznie. A pamiętasz dowcip o pilocie z laską niewidomego? Do samotu wchodzą piloci, obaj w ciemnych okularach, jeden z psem przewodnikiem, drugi z laską niewidomego. Jakos docieraja do kokpitu, check lista, pogaduchy z wieżą. Startują. Pasażerowie patrza na migające za oknami światła, samolot sie.rozpędza, rozpędza.. Światła migaja mkgają samot nie startuje, migają.. i nagle przestaja migać, pasażerowie krzycza AaaaaaaAaaaaAaa Wolant do siebie, wystartowali. Autopilot, luz, stewardesa z kawką... Jeden mówi do drugiego, popijąc - wiesz któregos dnia jak nie krzykną - to kurwa nie wystartujemy.... Więc krzycz Trypelku, krzycz! Ciao.. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 11:16 A my raz uslyszelismy: Zis is zi kapitan spiking. Wi ar luking for zi hol in zi klauds so wi kien land zi ajirplejn. A raz do samolotu wszedl gosciu z biala laska i zaczal ta laska krecic dookola nad glowa. Stewardessa krzyczy What are you doing! A on na to I am just taking a look around. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Latanie... 24.05.22, 12:04 podpisuje sie pod tym co napisal jeep, trypal i qbek. z jednej strony lecice samolotem na dystans krotszy niz 400-500km to generalnie sie nie oplaca, ze wzgledow czasowych i logistycznych. w wiekszosci latam sluzbowo, w tym tygodniu wyjatkowo prywatnie, no ale na rhodos trudno dotrzec samochodem oraz troche daleko z brukseli. ale weekend byla jakas masakra - najpierw lot z monachium w piatek skasowany, bo burza nad europa. i caly ruch samolotowy sie poszedl jebac. wiec - tani hotel kolo lotniska. do tego glowny bagaz zostaje na lotnisku. rozwiazanie - kupic od majtek i skarpetek az po jakis t-shirt na lotnisku. czekanie do punktu lufthansy - bez sensu. przynajmniej kupilem jakas nowa polowke i pierdoly. pobudka rano o 5... budzik ustawilem, ale zapomnialem ustawic ze ma dzwonic rowniez w weekendy. dobrze ze ma czlowiek na starosc problemy z prostata - obudzilem sie i bez budzika. niedziela - wylot o 15:00 z brukseli. nie wiem po co ale zona mnie przekonala ze nalezy byc o 12 najpozniej na lotnisku. no dobra. 2,5 odziny czekania, potm szybki boarding. samolot Brussels Airlines, czyli praktycznie Lufthansa. Kurwa cos sie zjebalo, wiec powrot na gate i czekanie 2 godziny w samolocie. w rezultacie wyladowalismy zamiast o 19:30 o 23:00. do tego transfer, w hotelu krotko przed polnoca. mam szczerze dosyc. w czerwcu jeszcze dwie podroze sluzbowe - jedna daleko, bo do austrii - wiec rozwazam pociag nocny. druga bog wie dokad, ale moze wezme samochod. oczywiscie te 400km to granica. lipiec sierpien - moze bedzie spokoj a od wrzesnia sie znowu zacznie. na urlopy normalnie latami byle czym, sami wybieramy hotele itp. ale tym razem sie opkazalo ze lot powrotny to okolo 400-600 euro od osoby. no to juz oferta all inclusive z hotelem i biletami za jakies 2200 dla dwoch sie oplaca bardzie. o ile drinki sa OK, to zarcie - no coz - jest jakie jest, wiec sniadanie pol biedy, obiad tez, ale kolecja gdzies poza. 5-gwia\dkowy hotel w grecji by ledwo przeszedl 4 gwiazdki w DE, chociaz wszystcy mili i sie staraja. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Latanie... 24.05.22, 16:07 W sumie to macie sporo racji - odkąd pamiętam to loty były albo o nieludzkiej porze a potem masa czekania albo jakieś chmury i czekanie znudzony na lotnisku potem zamiast do Poznania docieram do Warszawy, gdzie samolot do Poznania już uciekł, czekamy godzinę, potem 5 godzin tłuczemy się busikiem LOTu 300 km z Wawy do Poznania, bo kierowca oszczędza na benzynie i 300 km autostradą jedzie 90 km/h. Te transfery z daleka. Czekanie na autobus, który rozwiezie do wszystkich hoteli. W Ryanairze rzeczywiście personel urodą nie grzeszył. Plus co chwilę ci biedni stewardzi cały czas próbują sprzedawać jakieś gówienka, losy na loterię, posiłki przy 2-3 godzinnym locie. Ale, ale....:) jak raz w Locie leciałem z Poznania do Warszawy, to stewardessy były przepiękne i bardzo zgrabne. Jedna młoda, a druga taka koło 50-ki, ale było widać, że to była klasyczna piękność pewnie już 3 dekady w powietrzu. Żałuję że z w/w powodów nie załapałem się na powrót takim lotem. A jakim najmniejszym samolotem lecieliście poza lotami w aeroklubie rzecz jasna? Bo ja 14 osobowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Latanie... 24.05.22, 17:24 Lataj z Niemiec Masz blisko Wyloty o duzo rozsadnieszyxh porach Rzadko zmiany i opóźnienia i uczciwiej liczone dni pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Latanie... 24.05.22, 21:40 co to znaczy blisko? 2-3 godziny w samochodzie to mojim zdaniem wcale nie blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Latanie... 24.05.22, 23:03 Dla mnie 3 h to wciąż blisko. Berlin i Drezno. Lipsk już 4 i wciąż blisko. Ale z Frankfurtu to już daleko Tylko ze ja do gerlitz potrafię z żoną na kebaba skoczyć i przy okazji DMa zaliczyć Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Latanie... 24.05.22, 23:09 trypel napisał: > Dla mnie 3 h to wciąż blisko. Berlin i Drezno. Lipsk już 4 i wciąż blisko. > Ale z Frankfurtu to już daleko > Tylko ze ja do gerlitz potrafię z żoną na kebaba skoczyć i przy okazji DMa zali > czyć > Dm masz Pan na Sleznej tero :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Latanie... 25.05.22, 06:42 Tera mam ale dopiero od niedawna :) Już byłem zeby sprawdzić czy wszystko co trzeba jest, bo np na Słowacji nie mają pełnej oferty Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Latanie... 25.05.22, 15:25 My jezdzimy do Aachen, zamawiamy zazwyczaj pare dni wczesniej, tylko odbieram i nie musze sie po sklepie slajac. ale tez nie zawsze wszystko jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Latanie... 24.05.22, 23:18 Tylko ze ja do gerlitz potrafię z żoną na kebaba skoczyć i przy okazji DMa zaliczyć ---- Kebaba rozumiem ale zaliczanie DM? Myślałem że wiem o co chodzi ale nie, jednak nie z Żoną... Więc może mi kto wyjaśni bo ja boomer chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Latanie... 25.05.22, 00:04 Trypel zaliczał Depeche Mode (koncert) a nie Demi Moore stary zbereźniku. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Latanie... 25.05.22, 08:30 wytlumacz mi po co mi jest wylot o powiedzmy ludskiej porze czyli okolo 12 z Dusseldorfu, jak sie tam musze telepeac 2,5 godziny samochodem, do tego zeby byc 2 godziny przed odlotem. czyli z domu musze wyjechac okolo 7 rano, cz\yli pobudka o szostej. do tego gdzies trzeba samochod zostawic, co tez kosztuje czas i kase. jakos sie to nie spina na jakikolwiek lot ktory ma okolo 4 godzin. co innego loty transatlantyczne, ale od tego sa lotniska w paryzu, lub amsterdamie i tam sie jedzie szybka koleja, lub sie leci z brukseli. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Latanie... 25.05.22, 10:27 Co wy z tymi 2 h przed wylotem. Nigdy nie przejeżdżam 2 h przed wylotem Godzina max. A podręcznym i mniej Ludzka pora wylotu to 7-8 rano. Bo dalatujesz o ludzkiej i masz normalny dzien przed sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Latanie... 25.05.22, 10:44 nie dam rady tylko z podrecznym. bo jak lece sluzbowo to w podrecznym mam komputery i rozne gadzedety, ktore musze miec pod reka w firmie. I ciuchy na 5-6 dni w luku bagazowym. W Belgii lepiej byc te 2 godziny wczesniej, bo nie wiadomo kto akurat strajkuje. Pierdziele wylot 7-8 - wstawanie o 4-5 rano to nie jest zadna ludzka pora. no ale to jest moje podejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Latanie... 25.05.22, 13:13 Ok, ja śpię w samolocie od chwili zajęcia miejsca do uderzenia o płytę lotniska. A wstawanie nie jest problemem. Na poranny lot ok 6.30 rano (Frankfurt albo monachium) wstaje ok 4.45 5.15 wyjeżdżam. 5.30 lotnisko. Jak lecimy z Niemiec na wakacje to wolimy dojechać na wieczór i przespać się na lotnisku. Ale wylecieć też rano Nienawidzę dojeżdżać do hotelu jak juz ciemno Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Latanie... 25.05.22, 15:28 jak sie mozna przespac na lotnisku? to z dojazdem do hotelu pocimku rozumiem, zwlaszcza jak sie nie zna okolicy i gdzie i jak zaparkowac. no ale czasami nie ma wyboru, bo albo linie nawalaja, albo cos nie tak z polaczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Latanie... 25.05.22, 15:35 Hotel? Zazwyczaj bardzo blisko. Na Heathrow to nawet takie kapsuły bez okna są Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Latanie... 24.05.22, 23:08 trypel napisał: > Lataj z Niemiec > Masz blisko > Wyloty o duzo rozsadnieszyxh porach > Rzadko zmiany i opóźnienia i uczciwiej liczone dni pobytu > Trypel to taki gosc co to może raz w życiu byl z Itaka. Ale swoje wie. Przez takich trypli często mieliśmy we Wrocławiu mało samolotów. I trza było latać z Poznania, jeszcze w czasach co nie półtora a 3 godziny drogi było. Bo Wrocławiak proniemiecki a Poznaniak patriota i lecący ze swojego lotniska. Dolnoslazak to włóczykij co to zewsząd przybył. Do Niemca czesto nie ma aż takiego żalu historycznego bo na Niemcu się uwłaszczył. Poznaniak historycznie antyniemiecki plus zasiedziały w swej Wielkopolsce. Napisane pół żartem pół serio. Ze trypel kozioł ofiarny - dla jaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Latanie... 24.05.22, 23:11 Bywalec niech nie narzeka bo we Wrocławiu zwykle zazdrościliśmy ilości samolotów z Poznania. Niektóre biura np. Rainbow maja czesto schemat- wylot z Wwy, KTW, POZ. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Latanie... 25.05.22, 00:03 dodekanezowiec napisał: > Bywalec niech nie narzeka bo we Wrocławiu zwykle zazdrościliśmy ilości samolotó > w z Poznania. Niektóre biura np. Rainbow maja czesto schemat- wylot z Wwy, KTW, > POZ. Serio? Ja to zawsze myślałem ze Poznan ma jedno z gorszych lotnisk w kraju. Małe, mało połączeń itp. Latałem turystycznie np z Gdańska albo Bydgoszczy a przede wszystkim z Berlina właśnie… Z Poznania tylko raz chyba turystycznie latałem, kilka razy służbowo. Ciekawe jak obecnie na lotnisku Lublin. Jak byłem kiedyś w hali przylotów czy tam odlotów to prawie nikogo nie było … lot raz czy dwa razy dziennie. A w Barcelonie pamietam jak siedziałem sobie na plaży jak co kilkanaście sekund startował samolot - to robiło wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Latanie... 25.05.22, 06:48 Sam wiesz ze wroclaw ma takie a nie inne położenie Nawet jak sam piszesz - jak leciałem w pandemii do Egiptu (2x z itski ) to z Katowic i Warszawy A potem jak szukałem konkretnego hotelu i wylotu w konkretny dzień to tylko Lipsk był. Zresztą już nawet na tych lotniskach są informacje dla turystów z Polski w ojczystym języku więc widac sporo ich tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Latanie... 24.05.22, 23:50 z Berlina juz latałem chyba więcej razy niż z Polski :) ale nawet z Berlina Ryanair to Ryanair. Jak to mówiła koleżanka z Irlandii „Nienawidze Ryanaira ale przy tych cenach nie mam innego wyboru” 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Latanie... 25.05.22, 08:33 niestety tak to jest - albo masz duzo czasu i duzo kasy - to se polecisz wedlug wlasnego uznania, albo masz duzo czasu i malo kasy, to lecisz rynairem. a jak nie masz ani jedno ani drugie, to sie tluczesz autokarem. takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Latanie... 25.05.22, 09:24 Ja wolę wyloty z Wrocławia. Z Muchoboru mam niecały kwadrans taksówką na lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Latanie... 25.05.22, 10:28 Z Praczy tak samo. Tylko cena parkingu jest na tyle dobra ze nie chce się brać taxi Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Latanie... 25.05.22, 13:52 trypel napisał: > Z Praczy tak samo. Tylko cena parkingu jest na tyle dobra ze nie chce się brać taxi Masz na myśli ten przy samym lotnisku, czy okoliczne bardziej prywatne? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Latanie... 25.05.22, 14:09 Ten przy lotnisku Nigdzie chyba nie ma tak tanio Tydzień jakieś 80-90 3 dni za chyba 49 Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Latanie... 25.05.22, 14:14 tbernard napisał: > Ja wolę wyloty z Wrocławia. Z Muchoboru mam niecały kwadrans taksówką na lotnis > ko. Ryba Taxi nie bierze dopłaty za kombi, Wicar tak. Jeszcze teraz jest skrot kolo szpitala covidowego na lotnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 11:28 Trypel, Ty to musisz sie niezle najezdzic i nalatac zeby dojsc do stanu do ktorego zeby dojsc mnie wystarczy literek wieczorem. Rano sie budze i jak Tobie zabiera mi troche czasu zeby skojarzyc gdzie ja jestem i ktora jest godzina. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 13:04 Ja to chyba po prostu lubię. Czyli idąc za radą z polskiego filmu znalazłem sobie coś co lubię robić i zacząłem to robić:) Miewam takie poranne momenty ze musze się zastanowić gdzie jestem i co mnie czeka ale to fajne jest. 2 lata w domu prawie mnie udusiło Jadłeś kiedyś rabarbarowe tiramisu? A ja właśnie. We frankufcie dzisiaj dają:) to są te momenty będzie czy nie będzie smakowało:) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 11:15 jeepwdyzlu napisał: > Polacy na wa > kacje latają głównie niedaleko. Turcja, Egipt, czasem Wyspy Kanaryjskie. Standa > rt tych podróży jest chujowy - sam nie latam już w te destynacje ale wiem od có > rek. Coś za bardzo drażliwy się robisz. Czy ja piszę, że lata się normalnie? Ale ja mam dwójkę dzieci. Z dwójką dzieci 8 godzin w samochodzie, kontra godzina z hakiem na lotnisku plus dwie w samolocie "robi różnicę". Jak chujowy by ten samolot nie był (mam wrażenie, że w niektórych tanich liniach to fotele ładują już tak gęsto, że nawet ja, przy średnim wzroście, mam problem z kolanami). Dopóki to dwie godziny lotu, to się mogę przemęczyć, nie piszę o transatlantyckich wojażach. A ty o brzydkich stewardessach. > Niemiło mnie Qubek zaskoczyłeś. > Szkoda... Znów - ja się lekko nabijam, a tobie "gul" od razu skacze. Przecież wiem, że stać cię i w życiu bym całkiem serio nie porównał twojej osoby do Danki z podkuciapskiego. Cenię też to, że pomimo dorobienia się poważnych pieniędzy nie uderzyła tobie "sodówa" do głowy. Tylko mniej poważnie to wszystko traktuj czasami. Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 14:01 Ale mówisz o wyjeździe do Bułgarii samochodem? Policz benzynę wówczas. I czas. I wygodę. Z Katowic do Burgas jest 1600-1700 km i 17 godzin jazdy. Jedziesz 2 dni. Po 2 dniach jazdy jesteś wyrąbany. Czyli wyjeżdżając w sobotę rano urlop zaczynasz w poniedziałek. Plażujesz 5 dni do piątku i w sobotę rano znowu w auto i jesteś wyrąbany w niedzielę wieczorem. Urlop musisz brać na poniedziałek. Do Darłówka jest 650 i 7 godzin jazdy. Ślunski Bercik wyjedzie w sobotę wczesnym rankiem i jeszcze na obiad i plażing zdąży. Wróci w sobotę wieczorem po plażingu. Plażował 7.5 dnia i jeszcze ma niedzielę na odpoczynek przed powrotem do pracy. Wiem, że można samolotem, ale mając kilka dzieci, wózki, pierdylion plażowych akcesoriów i zabawek i inne bambetle zdecydowanie wygodniej własnym autem. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 14:03 a ja z Poznania mam 3-4 h nad morzem to w ogóle nie ma porównania. Czynnikiem ryzyka jest tylko pogoda - ale tu klimat niby też się ociepla. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 14:13 Ale polski Bałtyk jest zimniejszy od Bułgarskiego i większa jest niepewność odnośnie pogody w Polsce. No i polski Bałtyk jest brudny i skażony jakimiś iperytami czy innym syfem po 2 wojnie światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 14:23 Za to jak się robi ciepło to my mamy sinice a u nich sama woda ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 14:53 Jakoś nikt strasznie nie płacze na ceny drożyznę i planuje nawet wyjazdy na wczasy .Czyli szlochamy na ucisk buta Pisowskiego i naruszamy nasze zaskórniaki .Jedyny pozytyw ,że sobie popyskjuemy na necie i spokojne udajemy się na obiadek do żonci .Bo to ona uwija się w kuchni .W tym roku nie ma oszałamiających upałów i coś gorętszego to pod koniec czerwca.Wcale mnie to nie smuci bo lubię taką pogodę i zaczynam odrabiać braki w poznawaniu Polski .A więc krótkie wypady w różne miejsca i powrót i tak w kółko .Ale wkoło jest wesoło . 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 19:30 17 h to nie są dwa dni i jesteś wyrąbany tylko pierwszy cały (start ok 6 i z przerwami na posiłki koniec ok 20) a kolejnego dnia na lancia jesteś na miejscu. Z wyrąbaniem nie ma to nic wspólnego. Fajna rodzinna wycieczka o ile dzieci nie są w wieku wrzeszczącym. Od ciebie do ZP masz 20 h jazdy Ale już na północ Włoch nad adriatyk tylko 12 h. Czyli do ogarnięcia w jeden dzień. I pytanie czy lepiej jechać 12 h w fajne miejsce czy 4 w beznadziejne. Dla mnie tydzień nad Bałtykiem to męczarnia, ja mogę tylko tam poza sezonem na 1-2 dni Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 19:55 trypel napisał: > Ale już na północ Włoch nad adriatyk tylko 12 h. Czyli do ogarnięcia w jeden dz > ień. > I pytanie czy lepiej jechać 12 h w fajne miejsce czy 4 w beznadziejne. Jazda samochodem na wakacje ma jeszcze jedną zaletę można tak zaplanowac trasę, że odwiedzi się wiele miejsc do których by się normalnie nigdy nie dotarło. Można te 1300-1500 km rozłożyć i na trzy dni jazdy z noclegami w fajnych miejscach bo wtedy wcale nie trzeba jechać 10-12 godzin tylko wystarczy 5-6 tak by dojechać do hotelu mieć jeszcze kilka godzin na zwiedzanie. Więc 3 dni w jedną stronę pobyt tygodniowy gdzieś nad ciepłym morzem czy alpejskim jeziorem i powrót też przez 3 dni zupełnie inną trasą. Do tego plan często jest tylko ogólny co do miejsca głównego pobytu i czasami trasa zmienia czy wydłuża bo warto gdzieś się zatrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 20:24 A jak się do tego zaangażuje dzieciaki- miejsca które chciałyby zobaczyć w trasie, TP już w ogóle robi się fajna przygoda Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 21:02 jak dzieci z nami jeździły to właśnie tak się planowało trasę bo one też nie bardzo były przekonane do jazdy czy lotu do hotelu all-inclusive tylko wolały np. mały norweski domek porośnięty trawą pośrodku niczego bo było to dla nich większą atrakcją. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 21:32 Z moim zaplanowałem w tym roku wyjazd tydzień wcześniej i 3 noclegi w Rumunii. Ja sobie zorganizuje trochę służbowych spraw po drodze, on zostanie wtedy w hotelu nad jakimś basenem ale za to obiecane pare fajnych miejsc plus Bukareszt Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 21:54 trypel napisał: > Z moim zaplanowałem w tym roku wyjazd tydzień wcześniej i 3 noclegi w Rumunii. > Ja sobie zorganizuje trochę służbowych spraw po drodze, on zostanie wtedy w hot > elu nad jakimś basenem ale za to obiecane pare fajnych miejsc plus Bukareszt > Trasa Transfogarska? Pewnie byłeś bo to obowiązek w Rumunii, tak jak droga Orłów i Troli w Norwegii. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 21:58 Wiele razy motocyklem i że 3 x autem Raz po srogiej zimie więc jak tam trafiłem z córką to jeszcze przed tunelem od północy snieg leżał. Córa ma 23 lata i wciąż pamięta jak w czerwcu zjeżdżała na dupie na śniegu Ale chcemy jeszcze wpaść do Sinai, Sighisoary i może wracając przejechać przez Żelazne Wrota Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 14:04 Jaki udział w kosztach wakacji ma wyższa cena paliwa? Załóżmy że jedziemy 1500 km Czyli 3000 w obie strony 30 x 7 litrów = 210 litrów Różnica niech będzie 50 centów na litrze rok do roku. Czyli zapłacimy 100 euro więcej. Czyli to czy jedziemy w fajne miejsce na wakacje czy nad Bałtyk jest uzależnione od 100 euro droższych wakacji? Na te 2 tyg trzeba wydać 8 czy 10 tys pln w przypadku rodziny 4 osobowej minimum. 100 euro to 5%. Są ludzie którzy będą jeździli nad Bałtyk. I lubią sobie to racjonalizować i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 14:21 A jak benzyna będzie za dychę? Z jakiegoś małopolskiego .czy podkarpackiego czasem 800 km. 16 x 7,5 litra na 100 km daje 120 litrów. Czyli 1.200 przy 10 za litr, 900 przy 7,50 za litr. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 14:31 Ale za dychę już jest. Właśnie podałem roznice po ile było za granicą rok temu a po ile jest teraz. 50 centów drożej. Stąd mamy 100 euro różnicy na takie wlochy Jeśli to ma przekonać do urlopu w Polsce to wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 14:20 Są tacy co z różnych powodów niechcą jechać za granicę i sobie to racjonalizują na różne sposoby. Ale wyjazd nad Bałtyk dla rodziny wychodzi tak samo albo nieznacznie taniej niz wylot za granicę. A za granicą pogoda pewniejsza. Owszem jak ktoś na wszystkim oszczedza to znajdzie jakieś tanie kwatery bez wyżywienia, zamiast chodzić po knajpach będzie gotował tak jakby był w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 15:03 Normalne .Tak robi mój kumpel .Żona przygotowuje słoiki z gotowymi daniami ,a on wyszukuje kwaterę z aneksem kuchennym .Przeważnie z dostępem do kameralnej plaży .Rybę zawsze można kupić od rybaków .Ja jestem za leniwy teraz by się tłuc ileś km samochodem . Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 18:46 Naprawde zarabiste, jechac na urlop zeby odpoczac od codziennego gotowania i potem codziennie gotowac.... Wczasy dla masochistow-- Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 20:15 bguslawko_1 napisał: > Normalne .Tak robi mój kumpel .Żona przygotowuje słoiki z gotowymi daniami ,a o > n wyszukuje kwaterę z aneksem kuchennym .Przeważnie z dostępem do kameralnej > plaży .Rybę zawsze można kupić od rybaków .Ja jestem za leniwy teraz by się tłu > c ileś km samochodem . Dzięki ale to nie dlamnie. Taki odpoczynek to mam na działce za miastem. Na wczasy jadę odpocząć i zrelaksować się. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 22:02 only_the_godfather napisał: > Dzięki ale to nie dlamnie. Taki odpoczynek to mam na działce za miastem. Na wczasy jadę odpocząć i zrelaksować się. Dlatego najlepsze wczasy są w wersji oliklusif. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 22:10 moja koleżanka tak ma ze jak jedzie na wakacje to bierze trzy tygodnie urlopu: tydzień gotuje słoiki które potem odgrzewa, tydzień spędza nad morzem lub w górach i potem tydzień znowu w domu. W sumie to nie wiem dlaczego tak ma - chyba z oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 22:18 Ten tydzień w domu to myje słoiki i odpoczywa po urlopie? Nie ma to jak bigos ze słoika nad morzem w Grecji. :D Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 22:42 dobre pytanie co robi ze słoikami jeśli je myje to na pewno do domu wiezie czyste oni chyba tylko po polsce jeżdżą ale to dobrzy znajomi 😃 dziwaczne sposoby na życie nie uniemożliwiają przyjaźni 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 20:46 zamiast chodzić po knajpach będzie gotował tak jakby był w domu Nie rozsmieszaj mnie "knajpami, Widzialem jakis kretyn jutuber , co sie za gotowanie bierze , poszedl na rybe z frytkami ,dostal jakies resztki dorsza z ogona , co nawet dla psa sie nie nadaje i mrozone fryteczki za 65 zeta, a sie qurwa jaral tym gamon ,mlaskal jak by w zyciu dobrej ryby nie jadl Jest spora szansa ze wladuje na tydzien nad baltykiem , takze sam zobacze raj grazynek i januszy Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 21:37 bigzaganiacz napisał(a): > Nie rozsmieszaj mnie "knajpami, > Widzialem jakis kretyn jutuber , co sie za gotowanie bierze , poszedl na rybe z > frytkami > ,dostal jakies resztki dorsza z ogona , co nawet dla psa sie nie nadaje i mrozo > ne fryteczki za 65 zeta, a sie qurwa jaral tym gamon ,mlaskal jak by w zyciu do > brej ryby nie jadl > Jest spora szansa ze wladuje na tydzien nad baltykiem , takze sam zobacze raj g > razynek i januszy Ty to na filetowaniu ryb, to się znasz dobrze - nie biggi? Ale z dorszem to masz rację. Przecież akurat w wakacje jest sezon ochronny na dorsza i po prostu nie ma świeżego dorsza. Tak więc każda knajpa serwująca "świeże dorsze" służy w pierwszej kolejności "łapaniu naiwnych leszczy". Mnie jeszcze jedno zastanawia - chęć do stołowania się w najgorszych możliwych miejscach, w śmierdzących budach z rybą i frytkami smażonymi na tym samym oleju od początku sezonu. Właściwie prawie wszędzie wzdłuż polskiego wybrzeża są znośne restauracje. Te 4 lata temu, kiedy ostatni raz byłem nad Bałtykiem, obiad dla trojga w niezłej restauracji na Helu (podany normalnie - na zastawie, z regionalnym piwem i winem w szkle) wcale nie kosztował więcej, niż ryba z frytkami na tłustej tacce (z koncernowym piwem "z kranu" w plastiku - rzecz jasna 0,4, a nie uczciwe 0,5) zaraz obok, na deptaku. Nie, nie trzeba było przemierzać kilometrów... te dwie "atrakcje kulinarne" mieściły się 150 metrów od siebie może. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 22.05.22, 22:01 qqbek napisał: > Nie, nie trzeba było przemierzać kilometrów... te dwie "atrakcje kulinarne" mieściły się 150 metrów od siebie może. Ale czy gdyby pomierzyć odległość od najbliższej plaży, to czy aby ten lokal z frytkami na tacce i z rybą smażoną na przepracowanym oleju nie był chociaż odrobinę bliżej? Bo jeśli był nieco bliżej plaży, to cena może odzwierciedlać lepszą i bardziej prestiżową miejscówkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 10:40 Umemlane "obiady domowe" to tez nie jest cos co chcialbym spozywac , szczegolnie ze nie jem swini Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 25.05.22, 16:06 bigzaganiacz napisał(a): > Umemlane "obiady domowe" to tez nie jest cos co chcialbym spozywac , szczegolni > e ze nie jem swini Ja mówię o jedzeniu "jak człowiek" czyli w restauracji. Wcale nie jest dużo drożej niż "w budzie". Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Sytuacja nie jest fajna.... 22.05.22, 18:43 Ceny rosna nie tylko paliwa... Jak ktos mial przeznaczone na urlop pieniadze, a teraz sie okazuje, ze wskutek inflacji bedzie musial ZNACZNIE wiecej wydac na ogrzewanie, prad, zywnosc, paliwo, itd..., to ma juz problem.... To sa naprawde DUZO wieksze wydatki... A wzrost plac jest w PL zerowy w bardzo wielu firmach i instytucjach... I co najgorsze nie wiadomo, co bedzie dalej z inflacja i generalnie z sytuacja polityczna... Rzecz jasna mozna to olac i pojechac wedlug zasady, ze raz sie zyje... Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 08:45 Bo wielu Polaków nie wie o tym, ze dziś wczasy w Bułgarii/ gdzie pogoda jest pewna!/ nad Morzem Czarnym są tańsze niz nad Bałtykiem, to samo Chorwacja, to samo Albania i Czarnogóra! Po za tym - tam nie serwują śmierdzących ryb z .. Bałtyku! Nawet samochodem dojazd jest tańszy z pobytem - niż w Polsce! No i najważniejsze- pogoda w Polsce nad Bałtykiem zupełnie nie pewna! Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 15:16 bolo2002 napisał: > Bo wielu Polaków nie wie o tym, ze dziś wczasy w Bułgarii/ gdzie pogoda jest p > ewna!/ nad Morzem Czarnym są tańsze niz nad Bałtykiem, to samo Chorwacja, to sa > mo Albania i Czarnogóra! Po za tym - tam nie serwują śmierdzących ryb z .. Bałt > yku! Nawet samochodem dojazd jest tańszy z pobytem - niż w Polsce! No i najważ > niejsze- pogoda w Polsce nad Bałtykiem zupełnie nie pewna! Bolo2002 Prosiłbym Cie może o porównanie konkretów. Nazwą hotelu, standard, wyżywienie, cena. Kombinat! Pracuje! Bolo! 2002! Wykrzykuje! Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 15:41 Bo ja jednak prześledziłem ceny. Patrzyłem na TUI. 2 + 1, druga połowa sierpnia. Tydzien. Rodzina typu 2 dorosłych w jednym pokoju, babcia z dzieckiem w drugim. Bułgaria 3 gwiazdki ze śniadaniem na wszystkich trza liczyć z 7,5. Cos nad Bałtykiem z 4-4,5. I lepszy standard w Polsce, nowszy obiekt w Polsce, cos tam pod dzieci lepiej. Dodatkowo taki wyjazd w sierpniu to nie są jakieś tam główne wakacje. W lipcu 2 tyg.na Kos zapalanowane. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 16:49 To idąc za Juurkiem wszedłem na 5vorflug Pierwszy tydzień lipca 3 osoby, 4*, all 1000 euro czyli mniej więcej Bałtyk lm.5vorflug.de/offer?dur=5,8&bSearchformSent=1&disable_cookies=1&depap=BER,DRS,LEJ&ddate=2022-06-25&rdate=2022-08-31&adult=2&child=7&ibe=package&rid=434&stars=4&board=4&aid=144525&cm_mmc=Share-_-WhatsApp-_-share_mobile_terminliste-_-Maya_World_Park_Hotel_144525-_-ongoing Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 17:40 W lipcu 2 tyg.na Kos zapalanowane. ---- Zajebiście. Będzie jakieś 42 stopnie w cieniu. Miłej zabawy... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 17:45 Przeciez nie trzeba cały urlop siedzieć w cieniu Jeep. Można nad morze iść Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 18:25 Idzie masakryczne lato. Zakładajcie sobie w domach klimy. A w autach serwisujcie... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 19:11 Kupiona. Nie zamontowana. Ale u tesciow zamontowałem żeby lżej bylo lato przeżyć. U moich rodziców (poniemieckie mury w Legnicy) choćby 40 było to w domu chłód. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 20:40 Oby , 23-25 stopni i idealne wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 20:55 Weź przestań Taki mróz? Wakacje to 30 plus. A 35 to idealnie. Woda. Książki. Dużo szprycera. I zadnych chmurek. Tylko żarowa Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 21:31 W kontekscie Ire bylo by idealnie , co do reszty to oczywiscie , jak najbardziej z przyjemnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 22:40 Dokładnie tak mam jak Ty Trypel. 35 stopni latem jest dla mnie ok, 30 może być a poniżej 30 to nie lato Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 21:21 jeepwdyzlu napisał: > Idzie masakryczne lato. > Zakładajcie sobie w domach klimy. > A w autach serwisujcie... > > Ale tu nie mam powodu by nie wierzyć. Stąd Pana Jeepa nie skontruję. Bowiem! Łaził po mieście w lutym 2020 r. dziadyga jakiś i przez megafon wołał - nadchodzi zaraza i wojenna pożoga! Nawracajcie się! Ludzie się śmiali a miou rację! Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 21:19 jeepwdyzlu napisał: > W lipcu 2 tyg.na Kos zapalanowane. > ---- > Zajebiście. > Będzie jakieś 42 stopnie w cieniu. > Miłej zabawy... > > Mylisz się. Jakieś 32. A wiesz w ogóle co to jest meltemi? Kos jest wyspą archipelagu Dodekanez. I jakiś tam jeep który był w życiu ze 3 dni na innej wyspie greckiej w lipcu będzie pouczał Dodekanezowca :) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 21:29 Ale jeszcze sobie tu trochu użyję :) - Dodek, na Kos w lipcu to ze 42 stopnie. - Tak, jeepie, to taka sama prawda, jak to że jeepy to najczęściej sedany. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 00:13 I jakiś tam jeep który był w życiu ze 3 dni na innej wyspie greckiej w lipcu będzie pouczał Dodekanezowca :) ---- :-) Zaraz pouczał. Lubię wyspy. Trzy: Sycylię, Sardynię i Capri. A.. I Rugię też! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 02:16 ja byłem na Kosie - fajna wyspa 😀 jako ze to był wczesny sezon to temperatury 32 raczej nie przekraczały - można powiedzieć ze było chłodno ;) Dodekanazowiec - a co to meltemi Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 12:42 Mając do wyboru np. Burgas i Białogórę wybieram to drugie. Czy jestem dziwny? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 12:44 Nie wiem Ja bym żadnej z tych destynacji nie wybrał na urlop nawet pod groźbą braku urlopu:) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 14:22 A był ktoś nad morzem w Rumunii? Jest trochę na północ od Bułgarii, więc dalej od równika ale bardziej na południe niż Polski Bałtyk. Czyli powinno być ciepło ale znośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 14:27 Jest ciepło Jest fajnie Ale w sezonie bardzo zatłoczone Taka imprezownia jak u nas Po prostu mało maja wybrzeża jak na taki kraj Mangalia jest super poza sezonem ale w lipcu sierpniu tylko dla wytrwałych imprezowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 14:29 tbernard napisał: > A był ktoś nad morzem w Rumunii? Jest trochę na północ od Bułgarii, więc dalej > od równika ale bardziej na południe niż Polski Bałtyk. Czyli powinno być ciepło > ale znośnie. Ja byłem. Było super. Gorąco, fajnie, świetne morze. Przez 3 dni opaliłem się jak Murzyn. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 14:05 toreon napisał: > Mając do wyboru np. Burgas i Białogórę wybieram to drugie. > Czy jestem dziwny? No dobra, zadupia nad Bałtykiem mają swoje zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 23.05.22, 16:27 qqbek napisał: > No dobra, zadupia nad Bałtykiem mają swoje zalety. > Np. Hotel FourWinds w Piaskach Odpowiedz Link Zgłoś
misiek13 Re: Czy ceny paliwa wpłyną na wakacje nad Bałtyki 24.05.22, 15:46 Są fajne miejsca gdzie można zjeść świeżą rybkę nad Bałtykiem za przystępną cenę np. tu www.tasteaway.pl/gdzie-na-rybe-na-helu-przetwornia-w-kuznicy/ Odpowiedz Link Zgłoś