marekggg 25.05.22, 11:09 Zeby nie bylo ze tylko laze po restauracjach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bguslawko_1 Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 25.05.22, 11:33 Ale Grecja ma ponoć bogate złoża ropy tak jak my w Karlinie.😊 - Grecja jest jednym z kluczowych krajów w morskim transporcie ropy - podkreśla w rozmowie z money.pl analityk surowcowy e-Petrol.pl dr Jakub Bogucki. - Według danych IHS Global Limited, niemal co trzeci tankowiec naftowy jest własnością przewoźników z tego kraju, dlatego m.in. Grecja oskarżana jest o "pomaganie Rosji" w obchodzeniu sankcji związanych ze sprzedażą ropy. Mimo zakazu dostarczania ropy drogą morską do europejskich portów wolumen rosyjskiej ropy nie uległ specjalnemu zmniejszeniu. Jak podawał "Die Welt", wynikało to z aktywnego działania greckich operatorów tankowców. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.money.pl/gielda/grecja-kolejnym-hamulcowym-sankcji-na-rosyjska-rope-jest-potega-morska-zarabia-na-niej-fortune-6767319424011168a.html&ved=2ahUKEwii-d75qvr3AhVjkIsKHYjAA1YQFnoECBUQAQ&usg=AOvVaw2zHp1g2n1c1IJCu1PbPsGk Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 25.05.22, 16:04 Ale to dej jakieś foto lasek z plaży w bikini, albo, o tempora, o mores, w topless. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 25.05.22, 17:09 jestesmy w hotelu ktory jakby nie bylo polecil szweps. nie powiem, hotel i uslugi spoko, ale to jest poza sezonem, wiec tutaj 85% gosci starszych niz my - i to mam 51. wiec zdjecia raczej nie chcesz. no i na plazy nie bylem i nie jest moje ulubione zajecie. wiec jakies kobitki i do tego toples raczej nie beda. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 25.05.22, 17:20 marekggg napisał: > jestesmy w hotelu ktory jakby nie bylo polecil szweps. nie powiem, hotel i uslu > gi spoko, ale to jest poza sezonem, wiec tutaj 85% gosci starszych niz my - i t > o mam 51. wiec zdjecia raczej nie chcesz. No dobra, "milfów" nie wysyłaj, tym bardziej, że mamy lokalną Danutę... Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 25.05.22, 19:24 "na plazy nie bylem i nie jest moje ulubione zajecie" Nie ma to jak jechać na wczasy grecką wyspę słynną z plaż i kitesurfingu :D A potem w sieci kraża fotki januszeksu niecierpliwie czekającego na otwarcie basenowego baru o 10.00 :D Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 26.05.22, 00:00 nie uprawiam kitesurfingu, i nie lubie lezec plackiem na plazy. nawet przy basenie nie. o 10 albo wlasnie wstaje, albo wracam z miasta, zeby cokolwiek zobaczyc bez tlumow. w poniedzialek rano wyruszylem po 5 rano - i uwierz mi - warto bylo. "A potem w sieci kraża fotki januszeksu niecierpliwie czekającego na otwarcie basenowego baru o 10.00 :D" tu otwieraja bary o 9 i jakos tam nikogo nie ma... nie porownoj siebie do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 26.05.22, 01:28 hukers napisał: > marekggg napisał: > > > jestesmy w hotelu ktory jakby nie bylo polecil szweps. nie powiem, hotel > i uslu > > gi spoko, ale to jest poza sezonem, wiec tutaj 85% gosci starszych niz my > - i t > > o mam 51. wiec zdjecia raczej nie chcesz. > > No dobra, "milfów" nie wysyłaj, tym bardziej, że mamy lokalną Danutę... Myślisz że jesteś cwany ? Bardzo się mylisz . Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 26.05.22, 01:52 Gdyby tak o twojej Sofii napisał lokalna dziewczyna .Pokaż jej swoje wpisy .Powinna się ucieszyć .Młodość masz już za pazuchą .A dziewczyna naprawdę się ucieszyła ignorncie z innego forum . Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 25.05.22, 23:25 marekggg napisał: > jestesmy w hotelu ktory jakby nie bylo polecil szweps. Wypasiony Grand czy budżetowy La Vita po drugiej stronie ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 25.05.22, 23:56 Grand. Obslua super mila, pokoje przynajmniej ten nasz w glownym budynku nad wejsciem z widokiem na morze - wyglada raczej na budzetowy i przydaloby mu sie troche renowacji. sniadanie spoko, super. mi zreszta nie wiele trzeba. obiady i kolacja - takie sobie - mozna sie najesc, ale smakowo to troche jalowe, wiec troche cos maleko na obiad i kolacja na miescie. raz probowalismy kolacje w hotelu, niby w "meksykanskiej restauracji" ale to byla porazka. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 25.05.22, 17:54 Znaczy sie "The future of electric vehicles is empty" ? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 26.05.22, 20:56 nie -jak masz electric vehicle to twoj future jest na lawecie... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 25.05.22, 20:23 No, a poza stacjami benzynowymi jest tam cos ciekawego twoim zdaniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 26.05.22, 00:08 super starowka, fajne knajpy, a tu nie mowie o tych dla masowego turysty. w piatek biore samochod, jedziemy zobaczyc wyspe, podobno fajny jest Lindos, po drodze klasztor Swietej Marii na gorce z 300 schodami, zobacze co dalej, planuje zona, ja prowadze. w sobote Symi i cos tam jeszcze lodka. Wniedziele cos znowu na miejscu, bo mamy samolot, tylko nie wiem o ktorej transfer. mozesz sie wybrac na ryby na lodce, na nurkowanie itp itd. ale rowniez mozesz jak stawros czekac o 10 rano na otwarcie baru plazowego czy lezec plackiem gdzies tam. i najlepiej pogadac z lokalsami gdzie pojsc na dobre zarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 26.05.22, 17:22 No, bardzo fajne ... Polecam Prasonissi, juz o tym miejscu pisalem... Na samym koncu Rodos Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: troche zdjec auto-moto z rhodos 26.05.22, 20:54 moze i ladnie, ale co ja bym tam niby mial robic? ani windsurfing ani kitesurfing nie uprawiam a lezec plackiem nie zamierzam. jutro bierzemy samochod i jedziemy troche pozwiedzac. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Dzis juz rzadki widok 26.05.22, 15:55 Renault 9, pamietam z polowy lat '80 jak bylem jako dzieciak z rodzicami w algerii. tam je mieli miejscowi, pozniej Renault 11. Z wersja amerykanska probowali zdobyc rynek usa i kanady. Nawet nie wiedzialem ze do 2000 roku byla produkowana w turcji. moze to import ztamtad. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Dzis juz rzadki widok 26.05.22, 18:54 marekggg, a morze ma już taki turkusowy kolor? Wręcz taki jakiś seledyn, fluorescencencyjny czy jak by to ująć :) Bo w sierpniu ma, ale wtedy najbardziej wieje. W czerwcu i wrzesniu aż takiego koloru nie było, w maju chyba też jeszcze nie... Mitsis Grand kojarzę. Czepiacie się plażowania. Tam są kamieniste plaże. A miasto Rodos piękne. Niektórym to Valettę na Malcie przypomina i tam plaże są jeszcze słabsze. Mitsis jest chyba przy ulicy Akti Kanari. I to akurat dobra nazwa, bo wiaterek (a jest tam Windy Beach) przypomina Kanary. W lecie nawet nie czuć aż tak upału. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Dzis juz rzadki widok 26.05.22, 19:12 Co do tych plaz to moim zdaniem na Rodos nie sa w wiekszosci kamieniste... ( moze kamieniste tez czasami sa ) belsole.pl/najlepsze-plaze-na-rodos/ A na Malcie jest sporo plaz piaszczystych, takich jak nad Baltykiem, tylko woda o wiele cieplejsza ( choc sa tez kamieniste ) Valetta to tylko centrum sporego miasta... Plaze piaszczyste sa nie w Valettcie podrozebezosci.pl/malta-10-najpiekniejszych-i-najciekawszych-plaz-zatok-gozo-comino/ Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Dzis juz rzadki widok 26.05.22, 19:52 Tam gdzie są Mitsisy w mieście Rodos to plaże raczej żwirowo kamieniste. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Dzis juz rzadki widok 26.05.22, 20:50 no cos w tym stylu, zupelny piasek to to nie jest. jak przyjechalismy w niedziele okolo polnocy, to wialo niezle. zapmnij o krotkim rekawie. w sumie to wieje non-stop. ale podwieczor bylo naprawde chlodno. dzisiaj pierwszy dzien wieczorem w t-shircie. i morze jest takie bardziej niebiesko turkusowe. hotel jest na Akti Miaouli. Na zdjeciu widok zachodu slonca z balkonu. a morze ma taki kolor jak na zdjeciu ze statkiem. no i nawet jakby te plaze byly takie piekne jak na atlantyku na poludniu francji, to i tak ze mnie zaden plazowicz, bo po prostu tego nie znosze. do tego mi dermatolog powiedziala juz 5-6 lat temu - zadne slonce z moja karnacja Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Dzis juz rzadki widok 26.05.22, 21:38 Jak byłem kiedyś w sierpniu, to przy brzegu był turkus jak w Volkswagenie T-cross :) Kolor Makena Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Dzis juz rzadki widok 27.05.22, 18:18 Ta w Prasonissi jest piaszczysta, BARDZO piaszczysta.... Zarabista plaza, po obu stronach morze, a fale takie, ze kopara opada... No, ale kwestia gustu... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Dzis juz rzadki widok 28.05.22, 00:09 rozumiem ze tobie tam sie podoba - OK. my mamy troche inne preferencje, zlapanie slonca jest rzecza drugorzedna, chcielismy zobaczyc i posmakowac co innego. czesciowo sie udalo. ale w 35 stopniach mam moje granice. ja mieszkalem z rodzicami przez 2,5 roku w algerii na wybrzezu. na mnie jakies tam morze i fale nie robia wrazenia. baltyk tym bardziej nie. jezeli fale to na atlantyku a nie na morzu srodziemnym, czy niedajbog egejskim czy adriatyku. szturm co innego, ale to na kazdym morzu. piasczystych plazy w algerii jest od groma, trudno znalesc kamienista. wrzucam linka z googla - poogladaj sobie, jaka byla nasza ulubiona plaza. La Marsa - El Marsa Mieszkalismy w miescie Annaba, i tam bylo multum plazy... caly baltyk by tam mozna bylo schowac na odcinku paru natsu kilometrow. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Dzis juz rzadki widok 28.05.22, 18:15 Dlaczego Algieria nie zarabia na turystyce tak jak sasiedzi ? Zawsze kasa sie przyda.... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Dzis juz rzadki widok 29.05.22, 07:49 bo algieria byla "socjalistyczna", czyli jakby to ujazl zaganiacz, probowali ja ucywilizowac towarzysze z CCCP.no i wyszlo na chuj jak wszystko co towarzysze probuja. pozatym oni maja gaz i rope, na granica z marokiem wielkie zloza fosfatow czy jak to sie nazywa. i jakos od 1985 r. sie powoli zaczela arabizacja, wiec i ofolny bordel i potem to szlo juz tylko do dupy.rezim zaczal zwalczac wlasnych obywateli az sie skonczylo wojna domowa. obecnie jest juz troche lepiej, ale dla zwyklego turyste i tak wciaz niebezpiecznie. wiec wize dostana ci ktorzy maja jakies wiezi rodzinne, czy jada zawodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzis juz rzadki widok 29.05.22, 11:41 Co tam morze Algierii, Tunezji i Maroka! Nie zrozumie Słowak czym dla Polaka jest ten zimny, wietrzny i z chłodna pogoda Bałtyk. Mnie ta piosenka wzrusza: Wojciech Młynarski - Ballada o Kołobrzegu [;Official Audio]; Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Dzis juz rzadki widok 29.05.22, 12:07 rzeczywiscie nie rozumiem. jak w 1994 przyjechalem na studia, to myslalem ze w polsce na potege ludzie jedza ryby. i jakie bylo moje rozczarowanie - oprocz sledzia i wedzonej makreli, czy wegorza prawie nic. karp na wigilie i pstrag w restauracji od czasu do czasu. ale rozumiem, ryby sa drogie i baltyk jest jaki jest Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzis juz rzadki widok 29.05.22, 15:41 chyba jestes na to zbyt mało bystry by zrozumieć ze ktos może kochać własne morze i na tym tez budować jakaś tożsamość 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzis juz rzadki widok 29.05.22, 16:43 albo inaczej: jak Słowakowi na rowie (w górach): Bałtyk to dla nas jak dla Was Krywań 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Dzis juz rzadki widok 29.05.22, 20:04 Wiem 😁 ale akurat generalnie slowacy ma kriean nie narzekaja tak Jak polacy na baltyk. Kriean jest dla wszystkich rowny. Tam nie ma rowniejszych. Albo wyjdzies, albo nie. Kasa nie gra roli Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzis juz rzadki widok 29.05.22, 20:28 bałtyk tez jest dla wszystkich równy - nie ma prywatnych plaż i każdy niezależnie od bogactwa może zeń skorzystać dobrze ze dałem porównanie do Krywania - zakliknelo u naszego słoweńskiego hopoka :) pamietam dobrze Krywan - łatwe wejscie - nawet wycieczki szkolne szły - ale przepiękne widoki nad spora przepaścią jak juz się weszło Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Dzis juz rzadki widok 30.05.22, 13:02 nie jestem pewien czykrywan ma latwe wejscie. kiedys bylo, ale to bylo ze 30 lat temu. bo sie wchodzilo srodkiem a nie po krawedzi jak dzisiaj. wiec jezel ktos ma jakis lek wysokosci - odradzam. wyjscie po krawedzi gdzie po prawej stronie jest przepasc okolo 200-300m to nie jest dla kazdego. to jest zdjecie Krywania ktore zrobilem 17-18 lat temu. myslisz ze to bezbieczna gora? ja nie. i to bylo w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzis juz rzadki widok 30.05.22, 14:45 Byłem na Krywaniu gdzieś właśnie w okolicach 2004 czy 2005 właśnie. Wtedy zapamiętałem dużo trudniejszych i wyższych gór. Na Krywań zostały zrobione jakby schody. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Dzis juz rzadki widok 30.05.22, 14:56 tak, to jest to, ale te schody sa dosyc na krawedzi polozone Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzis juz rzadki widok 30.05.22, 16:03 Nie będę się kłócił ze Słowakiem na temat jego narodowej góry :) A ty nie psiocz już na nasz Bałtyk. BTW - góry słowackie znam nieco, bo bywałem tam wielokrotnie, akurat zapamiętałem w mojej ocenie inne, trudniejsze i wyższe góry w tym pięknym górskim kraju. Niestety nie byłem na Gerlachu. Tam trzeba nadal wykupywać przewodnika, bo nie ma publicznego szlaku? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Dzis juz rzadki widok 30.05.22, 16:25 a po co ci gerlach? wyjdz sobie na Ostry Rohac i przerposisz wszystkich swietych za to co kiedykolwiek zrobiles. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzis juz rzadki widok 30.05.22, 17:34 Byłem ongiś na Rohaczach - podczas wypadu do Tatr Zachodnich. Byłem wtedy młody i głupi, to się nie bałem na zapas. Problemem chyba było zejście z ciężkim plecakiem bo kolana dostawały w kość przy schodzeniu. Na Wołowcu też byłem. A po co Gerlach? Najwyższy bądź co bądź szczyt Tatr. Ja to tak mam, że na najwyższych górach nie byłem, ale na prawie najwyższych. Na greckim Olimpie na drugiej w kolei górze, w Rumunii na drugiej w kolei górze, w Polsce na Rysach nie byłem, już nie pamiętam na czym byłem ale było tego trochę, na Słowacji w okolicach tej Lodowej Przełęczy Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Dzis juz rzadki widok 30.05.22, 19:51 szczerze mowiac - tatry zachodnie sa o wiele ladniejsze niz wysokie. wygladaja troche jak wielkie boiska golfowe - cale zielone.uwielbiam. ale jest tez mniej turystow i za to o wiele wiecej zwierzat... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzis juz rzadki widok 30.05.22, 23:44 Nie przeczę: Tatry Zachodnie mi się podobały. Kiedyś nawet nielegalnie wróciłem przez ze Słowacji do Polski przez zieloną granicę na szczycie góry w czasach paszportowych przedszengenowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Dzis juz rzadki widok 30.05.22, 23:44 a co do ilości turystów, to na Słowacji w górach jest ich dużo mniej niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś