x4x9x 01.06.22, 08:07 Mam wyrzuty sumienia, co roku wysyłaliśmy im po parę stówek na prezent, a w tym roku bieda, jesteśmy na minusie, mąż nic nie wysłał. Muszę bratu jeszcze oddać 7.5 tysiąca, pożyczył mi 30 tysięcy na zakup mieszkania córce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 08:09 PS Wiek moich córek- niecałe 26 i 27. Odpowiedz Link Zgłoś
dynamic_pulse Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 13:50 Dwa kwiatuszki, tylko zrywać i pielęgnować ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 14:01 Siostra je nazywała "cudiki", gdy były małe:-) Za szybko urosły, dojrzały i wyfrunęły z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 14:05 Bardzo młodo wyglądają, ostatnio 27- letniej nie chcieli sprzedać w Krakowie wina. Pani jej powiedziała, że ma 16 lat. Tak obie wyglądają. Mnie na 3 roku studiów nie chcieli wpuścić na dyskotekę w Soczi:-) Musiałam pokazać dowód osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 18:11 26/27 lat I jeszcze tzw "stare panny"? Ty, a moze we oferujecie za male wiano ze ich nikt nie chce? Jeszcze kilka lat i wyskocza z szerego bo pokaze si enowa generacja a one beda za stare do rodzenia dzieci. dogadajcie sie z sasiadami i wydajcie za maz :))) No tak rzad daje 500+ rodzice dzieciom podobnie i jak maja sie zmuszac do zarabiania - czekaj na datki no bo dzien dziecka , imieniny, urodziny, swieta, moze jeszcze walentykni - za kazdym razem po klika stow i sie nazbiera..? Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 18:15 Pominąłeś Dzień Kobiet. Stary to jest kuń! Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 20:52 No wiem ze wile pominalem ale jak ja komus chce dac prezent - chyba ze jest to osiba uboga to go nie obrazam paroma stowkami. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 19:54 engine8 napisał(a): Nieżyjący już ksiądz Mieczysław Żołędziejewski powiedział, że miłość zaczyna się wtedy, gdy kończą się wzruszenia. > 26/27 lat I jeszcze tzw "stare panny"? > Ty, a moze we oferujecie za male wiano ze ich nikt nie chce? > Jeszcze kilka lat i wyskocza z szerego bo pokaze si enowa generacja a one beda > za stare do rodzenia dzieci. > dogadajcie sie z sasiadami i wydajcie za maz :))) > > No tak rzad daje 500+ rodzice dzieciom podobnie i jak maja sie zmuszac do zara > biania - czekaj na datki no bo dzien dziecka , imieniny, urodziny, swieta, moze > jeszcze walentykni - za kazdym razem po klika stow i sie nazbiera..? Ja nie mogę .Kaznodzieja z USA .Firma engine8 poleca podpaski i i inne akcesoria kobiece.Pomaga w aborcji od A do Z .Gadasz że wkurzasz te babki 40 paroletnie z E .Ty nie wkurzasz ty już tak masz .Coś Ci się zrobiło w g!owie .Wybacz . Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 20:51 A ty sie zdecyduj czy jestes zbabialym mezczyzna czy schlopiala baba poniewaz zachowujesz sie jak baba albo jakis trans? A do jakiegokolwiek wniosku dojdziesz to jednak ich do psychiatry i sie sprawdz bo na pewnoe cos nie klika tak jak powinno.. a kto wie moze cos sie jeszcze da uratowac? Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 18:33 Myślę że ci prostata nie daje ci spokoju .Dlatego nie wzbudzasz euforii u kobiet .Sam widzisz tu i tam Sorrki. Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 20:56 Z twoją prostatą wszystko ok? Mam pewne wątpliwości! Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 08:12 Kop w dupe takim "doroslym" dzieciom to by byl dla nich najlepszy prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 08:14 Odblokowałam wszystkich, ale to nie znaczy, że będę odpowiadać na każdy wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 08:37 tez tak mysle ze niektorym gowniakom by sie przydalo dac kopa w dupe zeby sobie zaczeli szukac prace i szanowac pieniadze.bo zaczynac co dwa lata nowe studia - to troche bez sensdu. lopata do reki i kopac rowy. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 09:40 O to to to Na razie to córa spłaca kredyt zaciągnięty u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 11:04 ty masz core? mowilkesz tylko o synu. ja tez jakies 20 lat temu zaciagnalem kredyt u rodzicow - jakies 20 kPLN (w przeliczeniu) splacilem z nawiazka za 4 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 11:39 Bo cora ma już 23 lata A ponieważ narozrabiala z własnej winy to musiała pożyczyć kasę. I teraz musi spłacić. I nie daruje. Bo za głupotę się płaci żeby zapamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 11:47 Każdy ma prawo popełniać błędy, a rodzice powinni wybaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 12:14 Ależ ja się na nią nie gniewam Dług jest długiem Trzeba spłacić jeśli się chce jeszcze kiedyś pożyczyć Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 13:09 Rozumiem, ja dzieciom nie pożyczam, tylko daję z tego, co mi zbywa. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 13:20 Rozumiem. Ja też daje dzieciom. Ale nie dorosłym ludziom Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 13:28 Masz takie prawo. Ja podzieliłam wszystkie oszczędności na dwie córki i dołożyłam im do mieszań. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 14:37 Ja nie dołożyłem Ja kupiłem dwa mieszkania dla córki i dla syna. A jedno nie ma związku z drugim Najbardziej cenię w moich rodzicach to ze jak zawaliłem pierwszy rok studiów to wywalili mnie z domu kazali przejść na własne utrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 23:41 Jak sie wychowa niemoty ktore nie potrafia na siebie zarobic to trzeba do smierci pomagac. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 09:57 Tobie też Mareczku tak zrobili i wygnali do rowów ? Spadnie ci czuprynka , doczekasz wnuków i będziesz skamlał by przyszli cię odwiedzić , a kasiorkę będą ci skubać grosz po groszu.Teraz prężysz muskuły 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 11:10 ja zaczalem pracowac jak mialem jakies 14-15 lat - wieczorami pomagalem babci w jej malym zakladzie, latem jak nie bylo szkoly to pracowalem gdzie popadlo - w mleczarni, sprzatalem miejskie parki, sadzilem drzewka i krzewy. jak mialem 19 lat, mialem juz wlasna dzialanosc gospodarcza - w tygodniu prowadzilem kursy komputerowe, w miedzyczasie programowalem i nawet studia zaliczylem. i w piatki sie szlajalem po dyskotekach, bo akurat mialem czas. wiec mi tu nic nie mow o tym co i jak. praca jest i czeka, ale mlodym sie nie chce. wiec szanowna tyranidarada czy jak ci tam, idz swoje pomysly sprzedawac gdzie indziej. kasiory mam spoko, moge rozdawac, ale nie za lezenie do gory chujem i majac "wyjebane" Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 13:53 wiec mi tu nic nie mow o tym co i jak. praca jest i czeka, ale mlodym sie nie chce. ---- Chce sie.chce. Moja obie córki pracowały jako nastolatki, młodsza wynalazła sobie 1/2.etatu już na 2.roku studiów, teraz jest w Stuttgarcie w Porsche, ma.4 letnie doświadczenie programistyczne a nie ma 25 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 14:38 Ogólnie jako pokoleniu to się im nic nie chce Niestety to fakt Podejście do pracy maja inne niż my Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 15:11 Jasne coś się pogubiłeś .My herosi zbudowaliśmy ten świat ,a oni teraz zapier by go zgubić .Młodzi ,fajni ,zdolni i ambitni .A że mają inne spojrzenie na świat to tylko zaleta . Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 17:46 Nie wszyscy, ale masz sporo racji. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 11:11 Mąż im jednak wysłał dziś po 3 stówy, one też oszczędzają, wydały swoje oszczędności na zakup mieszkania. W ubiegłym roku dostały po 5. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 05:26 Czasy podłe ,każdy grosz się przyda .Bzdurne teorie chłopczyków .Jak oni ciężko zapylali to każdy musi.Ja też kiedy jest okazja to wzmacniam finansowo moje dzieci .Wszystko kosztuje . Odpowiedz Link Zgłoś
zimnadzidzia Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 08:31 A ty jesteś dorosłe dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 09:50 Ona nie ty bardziej ostatnio jak cię czytam 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 11:08 Zawsze dajemy. Ale od kiedy dzieci są "duże" - prezenty są małe i zabawne. W tym roku wina i śmieszne tshirty. A dla "małych" dzieci czyli wnuków - książki. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 11:12 Prezenty zawsze cieszą:-) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 21:23 Nieprawda.... te "odwalone" bo wypadalo denerwuja i czasami moga obrazic. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 12:15 jeepwdyzlu napisał: > Zawsze dajemy. > Ale od kiedy dzieci są "duże" - prezenty są małe i zabawne. W tym roku wina i > śmieszne tshirty. > A dla "małych" dzieci czyli wnuków - książki. > A jakie książki są teraz modne? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 12:22 > A jakie książki są teraz modne? ---- Nie wiem. I chuj mnie to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 14:06 Haha ... Jest jeszcze gorzej ? Idę po południu do Mamy i Taty. Dostanę na Dzień Dziecka tradycyjnie z pięć stów ? A może więcej - bo inflacja ? Jak Oni się będą cieszyli, że mogą coś podarować i mają komu. Radość niesamowita ! Mama - lat 84, Tata - 88, a synuś - 64 ... Córkom moim też coś skapnie ? Młodsza dostanie dychę na rozrywki, a starsza piątaka. Grzeczne dzieci ! 30 i 37 Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 14:17 Rodziców zawsze cieszy, gdy dają coś swoim dzieciom, czy wnukom. Nie odbierajmy im tej przyjemności. Większa jest radość w dawaniu, niż braniu. Możemy sobie nawzajem dać na tym forum odrobinę życzliwości:-) Świat stanie się piękniejszy, jak w piosence " ... cieszmy się z małych rzeczy..." Tego wam i sobie życzę, tej radości i beztroski, którą czuliśmy w dzieciństwie:-) Wróćmy do tamtych lat choć na chwilę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 16:38 Ja sie ciesze z rodzicami jak sie w ogole spotkamy. nic wiecej nie jest potrzebne. i zapomnij o dziecinstwie, bo tobie chyba nikt w dziecinstwie nie wytlumaczyl ze bedzie na starosc chujowo i do dupy. i mozesz mnie znow zablokowac za obelgi - ale taka jest rzeczywistosc. tylko ze tym mlodym to do lba nie wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 17:45 Skoro prosisz...pomyślę nad tym... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 18:22 staram sie nie obrazac ludzi. ale jak sie znajdzie na forum jakis idiota, to nikt mnie nie powstrzyma. spoko mnie zablokuj, nie mam nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 19:45 Mam zamiar do soboty całkiem odejść z tego forum, jak nie odejdę, to cię zablokuję, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 21:16 Spoko, i tak tu zostanies i moze mnie i zablokujes. jednak tu sie dowies wiecej niz gdzie indziej. bo jak tutaj zapytasz, to dostanies konkretnej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 21:18 Wiem, są tu życzliwi ludzie, chociaż nie wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 21:26 w sumie wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 05:29 marekggg napisał: > Spoko, i tak tu zostanies i moze mnie i zablokujes. > > jednak tu sie dowies wiecej niz gdzie indziej. bo jak tutaj zapytasz, to dostan > ies konkretnej odpowiedzi. Nie pochlebiasz sobie przypadkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 14:22 www.youtube.com/watch?v=uxxsJfj8yoE Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 16:39 stary, trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 20:35 perski_niebieski napisał: > Haha ... > Jest jeszcze gorzej ? > Idę po południu do Mamy i Taty. > Dostanę na Dzień Dziecka tradycyjnie z pięć stów ? A może więcej - bo inflac > ja ? > Jak Oni się będą cieszyli, że mogą coś podarować i mają komu. > Radość niesamowita ! > > Mama - lat 84, Tata - 88, a synuś - 64 ... > > Córkom moim też coś skapnie ? > Młodsza dostanie dychę na rozrywki, a starsza piątaka. > Grzeczne dzieci ! > 30 i 37 Ja sierotą jestem. Z racji wieku i wykonywanej profesji emeryta, ja oczekuję prezentów. Wnukom kopsnąłem ... ale niedużo ... i tak codziennie, to lody, to lizaki, to Tick Taci i robaki ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 17:35 No, to jest kwestia indywidualna, glupio sie tu spowiadac... To jest troche dziwne, bo w sumie pelnoletnie dziecko to nie dziecko tylko dorosly... Z drugiej strony wiadomo, ze rodzice pelnoletnim dzieciom pomagaja Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 18:05 Dzizus...... Nie dosc ze stare te dzieci to jeszcze im pieniadze na przezent wysylacie? Zginela jak widac cala idea i magia prezentow. Niedlugo idac w gosci zamiast butelki wina czy kwiatkow - damy stowke i mamy z glowy? A ja do dzis opowiadam w formie zartu jak 40 lat temu na bazarze spotkalismy starszego polskiego zyda ktory sprzedawal cos tam i strasznie narzekal na zone ze sie na niego wsciekla i obrazila i si enie odzywa.....i mowi ze dal jej juz $20 i dalej sie burmuszy i chyba nie bedzie wyjscia - bedzie musial dac nastepne $20.. Jak wodac zydzi sa kilkadziesiat lat przed nami... Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 18:12 Tak, dałam bratu na parapetówkę dolary. Najbardziej mu były potrzebne pieniądze, kończył dom. Niektórych prezentów ślubnych do tej pory nie używałam- firanki, zestawy kawowe. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 18:23 Nie ma magii prezentów Ja juz dawno powiedziałem że nie chce zadnych prezentów bo mam wszystko co potrzebuje A jak ktoś ma mi dać kasę to lepiej niech na schronisko wpłaci Myśmy się cieszyli z byle goowna 40 lat temu a teraz z czego byś się ucieszył? Skoro masz wszystko a jak nie masz to tylko z wybory to co ci da prezent? Tylko kłopot co z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Trypel na prezydenta 01.06.22, 19:38 posumowalesz to bardzo ladnie. i kropka. nic dodac, nic ujac. i jak cos komus dac - no nie wiem. chcialem sie dogadac zeby wplacac mojim dwom slowackim chresniakom po 50-100 euro miesiecznie na jakies konto. sprawa nie jest prosta, bo moj bank takich rzeczy nie oferuje. poprosilem brata i szwagierke zeby sie tym zajeli. rezultat? - zero nic. czyli maja w dupie. moj chresniak w polsce jest autysta. tragedia. prosilem zone, zeby znalazla jakas forme pomocy dla niego. szwagrowa narzeka ze nie ma kasy. czy ktos cokolwiek cos zrobil? otoz nie. wiec mam w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: Trypel na prezydenta 01.06.22, 19:47 Trzeba tak dawać, żeby można było wziąć... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Trypel na prezydenta 01.06.22, 21:19 a co mam wziac od dzieciaka? ja mu chce dac/zafundowac lepsze zycie. rodzice maja w dupie. no to ja tez. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Trypel na prezydenta 01.06.22, 21:05 U nas dzieciom zwykle rodzice - ale moze kazdy, zalozyc konto na wydatki na studia. I wystaarczy napisac czek na to konto i dziecko bedzie miec na wydatki szkolne jak zacznie studiowac... i to sluzy tez jako doping.. A wiec wnuki, chrzesniaki itp dostaja na urodziny maly prezent czy zabwke i czek... i najpierw to patrza na to ...jak na cos czego pojac nie potrafia i oddaj rodzicom aby sie tym zajeli ale z wiekiem doceniaja ze to ma coraz wieksza wartosc.. bo ma. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Trypel na prezydenta 01.06.22, 21:20 ameryka to troche inny swiat bankowy. tyle moge powiedziedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Trypel na prezydenta 01.06.22, 21:22 Wczoraj sie dowiedziałem że w UK można raz na 3 lata dać grant studentowi (nawet własnemu dzieciakowi) i uciec wtedy od podatku. Zero podatku wtedy. I grant do 10 tys GBP. Więc dajesz prezent i jesteś 4000 funtów do przodu :) I wszystko w rodzinie zostaję Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Trypel na prezydenta 01.06.22, 21:31 U nas darczynca placi podatek.. jak przekroczy limit. Ja moge w ciagu zycia dac $12M w formie prezentow zanim musze placic podatki od darowizny. Rocznie zas do $15k/osobe dajaca bez nieczego i wtedy sie to nie odlicza od tej kwoty i nie trzeba nawet wypelniac form podatkowych ale jak dalm np $20k dziecku od siebie to musze - tzn powinienem, wypelnic forme - podatku nie zaplace ale to zostanie zarejstrojwane i odjete od tych $12M Prezenty na cele charytatywne tez sie nie licza do limitu i mozna ile sie chce. Na studia podobnie - moga dac wnuczce ile chce ale musze wystawic czek na uniwersytet...albo wypelnic forme podatkowa i mi odlicza... Niestety tylko to na cele charytatywne odlicza sie od podatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 20:01 trypel napisał: > Nie ma magii prezentów > Ja juz dawno powiedziałem że nie chce zadnych prezentów bo mam wszystko co potr > zebuje > A jak ktoś ma mi dać kasę to lepiej niech na schronisko wpłaci > Myśmy się cieszyli z byle goowna 40 lat temu a teraz z czego byś się ucieszył? > Skoro masz wszystko a jak nie masz to tylko z wybory to co ci da prezent? Tylko > kłopot co z tym zrobić. >O czym ty bredzisz .Pieniądze to też prezent .I zawsze się liczy i wdzięczność w tych ciężkich czasach .Faceci co nie mają zielonego pojęcia o tym .Mam wszystko ,a wnuki też . > Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 21:19 Tzn pieniadze w duzych kwotach to prezent - no jakby mi kots dal $100k to potraktowalbym to jako prezent ale $500 czy $1k? - obraza.. Wole butelke dobrego wina czy innego alkoholu - takiego za ktore sam bym za Ch nie wydal takiej kasy ale fajnie miec jak ktos to zrobil. Preferowalbys aby od wnuka dostac 100zl czy moze cos co sam zrobil wlasnymi rekami i ci podarowal? Nawet jak to niewiel waarte w pieniadzach? O od wnuczki na urdziny dostalem budke dla ptakow..... Zajelo jej tydzien i z pomoca ojaca zrobila a potem sam pomalowala.....ile sie przy tym nauczyla a i na palcach plastry mialala. I taka bdke bede widzial i pamietal dlugie lata a jakbym dostal od niej pieniadze to bylby mi zal dziecka a kasa poszlaby na zwykle wydatki i po tygoddniu nie pamietalbym ile dostalem. Z innej okazji dostalem jej portret ladnie oprawiony i z podpisem oraz dedykacja.... wisi sobie na honorowym miejscu.. Od syna dostalem czarne wloty powietrza do aut. Orginalne srebrne byly dobre ale czarne wygladaja "kool" Kiedys dostalem LED zamienniki zarowek i auto wyglada jakby bylo 5 lat mlodsze.. :) A on dostal skorzan kurtke na motocykl marki BMW z podrzewaniem... i mu sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 21:23 to mi sie podoba - budka dla ptakow. wloty powietrza OK, led-y no dobra. ale kase w kopercie... ble. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 21:37 No jak bym na LED anin wloty swojej - nawej malej, kasy nie wydal ale jak dostalem to sie ucieszylem :) Od sasiada - dentysty dostalem - dawno temu, szczoteczke do zebow soniczna. Namawial mnie ze dobra a ja nie moglem sie przyzwyczailc i umotywowqc $200 skoro ta darmowa spelniala swoje role .... Wiec doszedl do wniosku ze jak bedzie lezec i patrzec ..... i mial racje. Od 10 lat zadnej innej. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 21:24 Weź przestań z zamiennikami led. Zamontowałem. W chuj drogie. Z jakas elektronika oszukująca szynę can i dupa. Świecą tak że wszystkich rażą ale ja nic nie widzę. Jedna Przejażdżka i wracam do zwykłych h7 i h9 Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 11.06.22, 10:32 Ale próbowałeś regulować ustawienie? Ja w Brzydalu miałem jedne retrofity chyba Varty i świeciły kiepsko. Po regulacji tak jak zwykłe halogeny, tylko na biało i z wyraźniejszą linią odcięcia... Ale akurat kumpel sprzedawał auto i założył z powrotem zwykle a wyciągnął jakieś Philipsy za 600PLN retrofity PRO9000 czy coś takiego... Sprawdziłem i bajka... Jeśli chodzi o zwykle świecenie to świeca jak matrycowe w Maździe... Nie oślepiają, idealna linia odcięcia, jasność na drodze z 4x lepsza od halogenów i pobocze wyraźniejsze i ładnie pociągnięte w przód... Odkupiłem za pół ceny... Tylko muszę pamiętać na kolejnym przeglądzie za rok by halogeny wrzucić... U mnie w soczewkach zagrały idealnie, tylko ja mam siakies HIR2... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 20:59 No wiec jaa w jakis sensie msle podobnie - to to chce miec to mam a po co mi to czego nie chce? Ale jest jeszcze zakres rzeczy ze fajnie byloby je miec albo nie wiemy nawet ze sa fajne a mu nie mamy ale wydawanie wlasnie kasy nie ma sensu a wiec to sa najlepesze rzeczy na prezenty. I tu sie trzeb nastarac aby odkryc te rzeczy...i na tym polega prezent - nie zeby odwalic robot albo dac kase ale zeby poswiecic troche czasu i uzyc pomyslunku. Moja zona np wie co jest na mojej liscie ale jak na razie to sie na to nie rzuca. Ona uweaza ze jakbym to dostal to nie mialbym juz mzrzen - a zycie bez marzen G warte a ja ciagle mam nadzieje ze sie zdecyduje zamiast mi mowic - "Jak tak bardzo chcesz to sobie kup".... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 21:27 Mnie też inne rzeczy co ich nie mam zupełnie nie ciągną. A marzenia mam raczej niematerialne. Samochodów I motocykli nie traktuje w kategorii marzen ale przyjemności Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 21:42 No ale takie Porsche 911S to mimo ze nieprzydatne i bez sensu fajnie bylby miec :) Ciekaw jestem jakie to niematerialne marzenia mozna miec? na pewno sa ale jakos mi nic do glowy nie przychodzi ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 21:52 Np wziąć sobie 6 msc urlopu i pojechać panamericaną z alaski na ziemię ognistą. Spłynąć Dunajem z Ulm do morza czarnego. Pojechać na 2-3 msc do Iranu Zamieszkać we Frulii Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 22:36 dobre pytanie - co tu mozna jeszcze sobie zazyczyc.... no dobra w naszym segmencie. moze lot odrzutowcem? nauka latania na airbusie? ja mam w sumie jedno marzenie - chcialbym zjechac stok Harakiri w Mayrhofen/Penken. potem to moge umrzec. tyle, nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 00:21 A do tego przeciez potrzebne sa srodki materialne? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 00:20 I to jest niematerialne? Dlaczego tego nie mzoez zrobic? Czyzby argumenty materialne ci w tym przeszkadzaly? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 06:56 Jeśli czas jest materialny to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 23:29 Zalezy dla kogo. Moj jest darmowy No ale skoro Ty aby miec czas musisz sobie na to zapracpwac to jak najbardziej.. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 22:20 schudnąć Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 22:35 Dziękuję wszystkim za dyskusję, dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 00:23 Dlaczego tego nie robisz? Czysby ograniczeni ematerilane przede wszystkim? Wystarczy przestac pracowac, zapisac sie na najleppszy na swiecie program odchudzania i poswieciec temu 24/7 przez pol roku. Resultaty gwarantowane. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 05:31 Żaden program nie pomoże jak nie zmienimy ustawień w głowie . Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 06:19 Wiem, popijam kawę... słodzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 08:13 Trzeba zmienić przyzwyczajenia, potem już nie będą wyrzeczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 17:17 Wypiłam przed chwilą kawę bez cukru:-) Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 19:12 I co smakowała ? 😊Uważaj bo jak schudniesz to Cię może ktoś wziąść w jasyr . Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 19:17 Nie za bardzo, dlatego przed chwilą zjadłam lody:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 11.06.22, 10:21 Od ponad 30lat kawę piję (herbaty zresztą też) bez cukru... Dla smaku, nie dla odchudzania, bo i tak ważę 100kg... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 10:16 Nie każdy musi wyglądać jak modelka z żurnala .Wiadomo zdrowy tryb ,ale bez przesady .Albo akceptujemy takiego człowieka ze wszystkimi jego wadami lub odrzucamy . Wygląd nie jest w życiu najważniejszy ,choć z wiekiem zaczynamy to dostrzegać. Wyczytałem takie z neta " Z tymi zamkniętymi oczyma jest także podobnie przy pocałunku to tak jakbyśmy chcieli widzieć tylko wyidealizowany obraz osoby, którą kochamy a ten tkwi w naszej głowie a gdy się przytulamy nawet nie patrzymy sobie w twarz a tylko dotykamy się sercami(piersią), bo czujemy, że zespalamy się przynajmniej na moment lub może przekazujemy swoją energię" To jak to jest że zawsze trafiamy w usta i nigdy nie pudłujemy? Ciekawe 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 11:36 no tak emigrant, mieszkajacy na dodatek w kraju, gdzie kult pracy jako " gazeciarz od trzynastego roku życia " obowiązuje ??? wszystkich ... wspólczuję ! P.S. były kwiatki - będą czekoladki ... w sobotę Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 23:32 Niedlugo bedziesz zazdroscil. Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 14:03 pracy ??? O.K. tak się w życiu porobiło, że mogę nie robić już kompletnie nic i jakoś do setki dociągnę ! godnie ... * komplementariusz w prawniczej spółce komandytowej * cichy wspólnik ( nie do końca jawny ) w rodzinnej fabryce opakowań i maszyn do pakowania, to ich własnością Cayenne i S90 przecież * akcje, obligacje, kawałek złota ... * mieszkanko koło Politechniki - warte ze 2 miliony ? Ale było ciężko. Wieczny student polonistyki i prawa + asystentka na ASP w roku 1985 to naprawdę nie był mjut ! Gdyby nie nasi rodzice ... Ą ślub wzieliśmy, gdy córka szła do szkoły. Dla jaj ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 16:56 Nie ma sie czym chwalic,,, cieniutkie to zycie bedzie. "cichy wspolnik w fabryce co ma Cayenne" LOL "kawalek zlota" - wielkosci obraczki? "mieszkanko warte 2M" - i co z tego ? powinno byc 2 bo co z tego ile warte jak w nim mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 18:35 Polska jest w czołówce wymierających krajów. Przy dzietności 1,30 nie ma co liczyć na jakakolwiek kontynuację narodu. Ubywa nas dziennie przeciętnie około 500 osób /dzień w dzień/ -> różnica między zgonami a urodzeniami. Rodzi się około TRZY RAZY mniej dzieci niż przed 70 laty a z każdym rokiem liczba urodzeń będzie mniejsza.Ale u ciebie w USA czarna rasa da radę . ------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 20:53 Ludzie się nie przytulają i dlatego:-) Córa kiedyś pracowała w restauracji, przychodziły pary na randki i oczekując na zamówienie gapili się w swoje telefony. Takie czasy nastały. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 23:10 To samo było dzisiaj .Wracam od kumpla ,flaszeczka ,żużel .Na przeciwko KFC ,wracam rowerem ,a tam parka patrzy sobie w telefoniki .Rączki opadają .Ja nie mógł bym .Siedzi laska ,a ja w telefon.Wiesz dobrze ,że my telefony wyrzucamy przy bliskim spotkania XD . Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 23:33 2000 i zgłaszam do płokułatuły! Po pijaku na rowerze? Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 04.06.22, 00:09 I dobrze na rowerze .Kiedyś szedłem z buta .Zamiast wziąść taryfę .Miałem świadomość,ale buty do wyrzucenia .To jest centrum miasta ,ruch ,życie ,odrobina alkoholu nikomu nie zaszkodziła .Trzymaj się .Dobranoc . Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 07.06.22, 14:05 wywołałeś mnie złośliwie do odpowiedzi, więc jednak odpowiem: * fabryka, to nie tylko Cayenne z 2020 roku ! cośtam produkuje i raczej nie zginie ? wszystko dziś opakowane - zafoliowane, wbrew protestom ekoterrorystów ... Dzięki temu ludzie nie poumierali od wirusa ! Zarobiliśmy również " co nieco " na szpitalach tymczasowych. Branża spożywcza ma świetlaną przyszłość. Nie wszystko zapakujesz w papier ? Śledzia i kiszonej kapusty raczej na pewno. Paletę okręcisz gazetą ? dojdziemy niedługo do standardów niemieckich: każde jabłko deserowe - na tacce i zafoliowane ! żeby żaden Kutas z grużlicą czy świerzbem nie macał ręcami, zanim Ty je kupisz ... dywidenda za ten rok - około ćwierć miliona dla mnie, co miesiąc wpadają dwie dychy, praktycznie za nic ! ** traktuj ów kawałek baaardzo mocno umownie ... *** starsza córka ma domeczek pod miastem skromne 400 metrów, za uczciwie zarobioną w firmie kasę ! jakby co, możemy do niej na starość ? oby jak najpóżniej, ale odziedziczę apartament po rodzicach kancelaria doradzająca Businessowi też daje niezłe przychody, których nigdy bym nie miał - gdybym sam nic nie miał ? pieniądz przyciąga pieniądz ... Córka Burżujka to Pani Radczyni, a młodsza pisze doktorat z historii sztuki, dlatego wciąż Jej pomagam ! Tak więc, panie Rentier, o mnie się nie martw ! nie zginiemy ... ;) Kur*wa Kupowałem mieszkanie za 2500 od metra. W roku 2010. Mieszkał po wojnie prorektor Akademii Medycznej, członek Komitetu Wojewódzkiego. Jego spadkobiercy chcieli szybko sprzedać, dowiedziałem się " przypadkiem ". Z zewnątrz - koszmar, ale w środku ... Kamienica obszarpana od wojny nie remontowana. Straszydło. Za to w rejestrze zabytków. Już wiedziałem, że konserwator wkrótce sfinansuje elewację, a Mumia Europejska dołoży kasę do remontu. No cóż, jak się zna kogo trza ? ;) Oceniam dzisiaj realną wartość na 15 000 złotych za metr. Sześciokrotne przebicie ! Podobno można sprzedać " Plac Grunwaldzki " za 18 ? W porywach - za dwie dychy. Będzie jeszcze drożej. Ceny oszalały. Ale nie ten metraż ... 149 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 07.06.22, 18:09 No dobra to teraz dawaj i powiedz ile jestes "wart" - tzn ile masz zaaoszczedzonej kasy czy rzeczy ktore mozesz szybko spieniezyc - tzn takiej bez ktorej moglbys sie obyc, przezyc i ja zaiwestowac? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 08.06.22, 02:07 Kurwa engine. Pojebało cię? Klawiatura wytrzyma wszystko, facet naoisze ci że 7 mln euro i co mu zrobisz? Luz chlopie. Czy ktoś ma kasę i rozum widać nie po tym co tu klawiaturuje... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 08.06.22, 03:30 No a ty nie czujesz ze on wlasnie to chce napisac? I co w tym zlego ze napisze? :) Bedziesz zazdroscil? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 08.06.22, 10:19 Tak, będę zazdrościł. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 10.06.22, 16:27 Nie jestem Ian Ziering abym miał Net Worth. Koleś, emerycie. Walmarta kliencie. Nie ośmieszaj się, i do reszty nie pogrążaj ! Pisałeś tu kiedyś: żyję za 2000 dolarów amerykańskiej emerytury ... A może " aż " za 3000 ? Współczuję. Grosze. Ceny usług, kultury, gastronomii - Polska vs. Ameryka = 1:1 Może prościej, chyba nie ogarniasz ? Ja za 100 złotych w restauracji dostanę dokładnie to samo, co Ty za marnych 100 dolców ! Gdy studencka bida bawiła się w strajki, myśmy w Prosperze na Rynku doradzali " cynkom " jak z Psami rozmawiać ... Znajomości procentują do dzisiaj ? ;) Zauważyłeś ? Nigdy nie wdaję się w dyskusje o autach, oponach, cenach, olejach. Jadę do serwisu i robią, co potrzeba. Wiedzą lepiej, niż forumowi mądrale, chyba ? Zdradzę sekret ... Mam prywatne auta... Trzy ... Może czytałeś ... Jedno na gwarancji, drugie już po, a trzecie z sentymentu i niedosprzedania. Ile wolnej gotówki ? Cztery litrowe słoiki zakopane w ogródku, koło budy okrutnie złego Amstaffa ... Poniał ? Gdy córcia przed rokiem chciała Alfę, to powiedziała: Tata, kup mi To, bo Fiatek za mały. Jutro byliśmy w salonowym komisie i za godzinkę nasza. 40 000 ... Najlepsze ? Nawet nie zauważyłem, że mi z konta ubyło ! Engine, największa " konkurencja " na rynku opakowań, nie tylko dolnośląska, ma w Bielanach Wrocławskich willę 650 metrów - w tym kryty basen 150m i kort tenisowy. Na działce 3000 m2. Obok, dwa domki dla synów. 300 i 200. Ten mniejszy, wynajmuje obecnie chiński strasznie ważny Prezes ze Strefy Ekonomicznej. Pijemy razem - inaczej nie można ? Ale na przetargach walczymy zaciekle ! Czy pobliski " Zamek Topacz " producenta Kiepskich. To jest kasa. Polska kasa. A Ty mi zazdrościsz Jaguara z 2002 roku ? Ogarnij się, chopie ! P.S. Jakbyś pogłówkował ( w co wątpię ) Ian Ziering - w pewnym sensie - rozwiązaniem zagadki ... P.P.S. Zapomniałem, na gwarancji V 177. misiaczku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 10.06.22, 17:57 Dziekei za ubaw.... oplulem sie kawa z rana. ale radochy nic nie odbierze.. Wiesz ja tobie zazdroszcze nie tylk Jaguara ale wogole chyba wszytkiego ... kto by tak nie chcial zyc jak Panisko? Ma prywatne auta// Ja poerd.. a jakie inne mozna miec ? panstwowe? LOL No i dawaj marki i modele aut bo to ze w komisie aut uzywanych to niewile mowi. No bo corki alf sie nie liczy - raz ze to nie Twoje a po drugie Alfa alfie nierowna :) No i wiesz Ty pewnie mieszkasz w bloku wiec nie masz szans na umycie czy odkurzanie swojego auta a co dopiero na jakies drobe prace przy nim - rozumiem.. Ty nic nie pojmujesz.... Ja zyje za Polska emeryture tzn za cale 600 zl. :) a o $2k to mi sie nie marzy.. i na Walmarta mnie nie stac. na bazarach kupuje bo taniej.. Najfajniejsze to to ze Ty za wspaniale 100 pln dostaniesz w restaracji dokladnie to samo co ja za "marne" 100 dolarow... - ubaw panie nie z tej ziemi. No i tak z ciekawosci. Dawaj restauracje - Twoja "favorite" - tak gdzie bys sie nie powstydzil mnie zaprosic to chetnie porownam z naszymi i to mi ulatwi przy nastepnej wizycie we Wrocku :) Topacz mozesz sobie darowac. Bylem tam - jest OK - lokalizacja fajna ale jedzenie delikatnie mowiac mierne Ty mnie nie mow co ma Twoja konkurencja ale co Ty masz - podaj wymiary swojej willi a nie tak szefa co ci drinki stawia.. No ale skoro juz pijecie razem to co pijecie? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 01.06.22, 22:59 Ja zawsze dostaję, nawet teściowa mi dziś prezent dała, nie tylko mama. Mam tego pecha (bo to w dzieciństwie naprawdę był pech), że 1 czerwca mam też imieniny. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 00:25 A wiec skladam zycznie z obydwu okazji.... Sorry, kasy nie dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 10:17 Sorry nie dam zabiorę do grobu.Zaskakujesz mnie ostatnio i to mocno . Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 23:34 A kto mowi ze zabiore do grobu? Dam temu i wtedy kiedy bede mial na to ochote. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 11:47 engine8 napisał(a): > A wiec skladam zycznie z obydwu okazji.... Sorry, kasy nie dostaniesz. Nie to nie, sam sobie zarobię ;) Nawet napić się nie było jak, bo po pierwsze środek tygodnia, po drugie roboty mam tyle, że obecnie wyceniam zlecenia już na drugą połowę lipca. Bo, jak to mawia stare chińskie przysłowie: "wódka w środku tygodnia pachnie urlopem na żądanie"... a ja nawet w weekendy ostatnio pracuję. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 23:33 I wlasnie o to chodzi bo darmwego sie nie szanuje - jedynie zarobione :) Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 14:43 Wszystkiego Najlepszego, Panie Jakubie ! nienajgorzej ? mój kolega ze studiów urodził się 1. stycznia - dali mu na imię MIETEK ! goście skacowani, o ile przyszli, siedzieli jak na stypie - najchętniej by wypili wodę z wazonu ... przeniósł imieniny na czerwiec, a urodziny obchodził na Sześciu Króli ? czy jakoś tak Pozdrawiam ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 16:07 I być może wszyscy dostaniemy nieoczekiwany acz miły, niematerialny prezent od losu www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wladimir-putin-przejdzie-pilna-operacje-wloskie-media-podaja-jaka/1f1vpng,79cfc278 To chyba ma kiepska przeżywalność więc trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 02.06.22, 23:37 Jak to niematerialny? Wytlumacz bo ja to widze jako bardzo materialny. Gdyby Putin nie mial materilanego wppywu na swiat to nigdy by sobie nim glowy nie zawracal. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 07:02 Ale dla nas będzie to prezent niematerialny bo nic materialnego nie dostaniesz jak chuj zdechnie Prawda? Chyba ze założyłeś się z kimś iiczysz na wygraną Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 16:59 No wtedy ropa stanieje, ukraincy wroca na swoje etc.. juz po paru dniach beda materialne efekty Bo w sumie to co Tobie sam Putin zrobil co sie zmieni jak go nie bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 17:03 No właśnie będę miał z tego niematerialną przyjemność. Prezent taki. Właśnie dlatego nazywa się to niematerialne ze nie musi się nic zmieniać jak do tego dojdzie Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 21:57 A jak sie okaze ze nastepca gorszy? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 22:00 Prawdopodobne Ale nawet wtedy przyjemnie jak skurwiel pocierpi Stawiam na raka w jego przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 10.06.22, 10:02 Ale przynajmniej kilka lat będzie musiał udawać lepszego... Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 04:58 Cytat o dzieciach . Powiadacie: – Nuży nas obcowanie z dziećmi. Macie słuszność. Mówicie: – Bo musimy się zniżać do ich pojęć. Zniżać, pochylać, naginać, kurczyć. Mylicie się. Nie to nas męczy. Ale – że musimy się wspinać do ich uczuć. Wspinać, wyciągać, na palcach stawać, sięgać. Żeby nie urazić." Źródło „pl.wikiquote.org/wiki/Janusz_Korczak” Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 21:32 www.youtube.com/watch?v=2Ke9wJUOQGs Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 03.06.22, 23:34 Widzę że mało kto kliknął w ten link .Dorosłe dzieci.Śpij spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Ale najpierw trzeba miec te dzieci 03.06.22, 23:53 Bo posluchajcie co nas - a raczej was czeka www.youtube.com/watch?v=Og8Eq38_8OU Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Ale najpierw trzeba miec te dzieci 04.06.22, 00:21 A najbardziej mi sie podoba to ze aby sie mozna bylo wypowiadac na kazdy temat damskomeski to najlepiej sie oglosic "transseksualna lesbijka o maskulinarnej prezencji " Super. Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 07:20 Jestem dumną mamą - młodsza córa zdała prawko:-) We Wrocku! Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 08:43 Jak muszka owocówka One tez zawsze wracają Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 09:52 trypel napisał: > Jak muszka owocówka > One tez zawsze wracają I korzonki. One też nawracają. A co do dumy - młoda wczoraj kartę rowerową zrobiła. O praktycznym sobie przypomniała przedwczoraj, po południu, tuż przed treningiem. Wróciliśmy po 18:30 i pojechaliśmy na rowerach poćwiczyć na miasteczko ruchu drogowego. Do północy zasnąć nie mogła "bo nie zda na pewno" (choć szło jej lepiej niż większości innych dzieciaków)... wpierw kropelki żołądkowe, na koniec NeoSpasmina... Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 09:55 Ambitne dzieci tak mają, wszystko przeżywają. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 10:06 A mój oblal. Niestety można się bylo spodziewać Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 10:12 Wrocław jest bardzo trudny do jazdy, dochodzi stres. Zda następnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 10:18 Karty rowerowej nie zdaje się na mieście Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 11:42 trypel napisał: > Karty rowerowej nie zdaje się na mieście A powinno się. Tyle, że ponad stówę dzieciaków by dwoje policjantów drogówki tydzień egzaminowało. A tak w jeden dzień załatwili, na sześciu czy siedmiu godzinach lekcyjnych raptem. Ja mam to szczęście, że moje zadupie jest gęsto naszpikowane drogami rowerowymi, w związku z czym młoda od razu jeździła po ulicach, bo tam gdzie u mnie na wsi nie ma drogi rowerowej (no może z raptem kilkoma wyjątkami), tam nie ma też i dużego natężenia ruchu - wszystkie "przelotówki" mają DDR. Zresztą jeszcze w Lublinie jeździła po bocznych uliczkach ze mną na rowerze. Wpierdalać się na nierówny, wąski chodnik, na uliczkach na których natężenie ruchu liczy się w sztukach, góra dziesiątkach, a nie setkach czy tysiącach aut na godzinę też mijało się z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 11:03 trypel napisał: > A mój oblal. > Niestety można się bylo spodziewać Córa jest przesadnie uważna na drodze, zwalnia nawet tam, gdzie ja (a ja mam tysiące kilometrów natłuczone na rowerze i bardzo zachowawczy styl jazdy w związku z tym) nie zwalniam. Do tego, odkąd mieli zajęcia teoretyczne, regularnie przepytywałem ją z mijanych znaków drogowych, nauczyłem rozróżniać też poszczególne znaki poziome... Ale oni całą klasę taką mają - podchodziły 22 osoby na 28 w klasie (troje nie chciało, nie chciało też troje z pięciorga Ukraińców), zdało 21 - w pozostałych klasach był niekiedy prawdziwy pogrom (w jednej z ogólnych uwaliła ponad połowa). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 11:10 Mój ma problemy z koordynacja i decyzyjnością I to go rozwala w takich sytuacjach Pamiętam sprzed 6-7 lat. Jedzie rowerem szeroką (z 5-6m) alejka w lesie. Na środku alejki stoi słupek. Za chwilę zza pleców słyszę ryp, obracam się a dzieciak leży. Co się stało? A bo nie wiedziałem z której strony mam go ominąć.. Dlatego ja mu wciąż każe jeździć chodnikiem bo na drodze może za dużo stresów kosztować kierowców Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 10.06.22, 02:53 trypel napisał: > Mój ma problemy z koordynacja i decyzyjnością > I to go rozwala w takich sytuacjach > Pamiętam sprzed 6-7 lat. Jedzie rowerem szeroką (z 5-6m) alejka w lesie. Na śro > dku alejki stoi słupek. Za chwilę zza pleców słyszę ryp, obracam się a dzieciak > leży. Co się stało? A bo nie wiedziałem z której strony mam go ominąć.. > Dlatego ja mu wciąż każe jeździć chodnikiem bo na drodze może za dużo stresów k > osztować kierowców Widze tu trzy rozwiazania problemu. - Zapisac go na jakies sporty zrecznosciowe, - Jezdzic z nim i jezdzic, nie po bezludziach kurwa, tylko po zatloczonych sciezkach rowerowych az ta sztuke zgadywania co z ktorej strony omijac ogarnie, - Kupic Paternity Test. Moja mlodsza cora jak w wieku chyba lat siedem jadac rowerem (ale gadajac z kolezanka obok) przypierdolila w latarnie tak ze kierownica roweru przypierdolila jej w sama cipe, to pozniej juz zadnego podobnego numeru nie odpierdolila. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 10.06.22, 10:10 Niektore rzeczy sa w glowie. I mozna sie wyuczyc ale nigdy nie bedzie to automatyczne. Od roku ma trenera 2x w tygodniu zeby nie odstawal zrecznosciowo od innych w klasie. Powoli ale pomaga. Reszte robimy ale to taki typ. Kompletnie inny mozg niz jego siostra Ale za to nauki scisle w malym palcu. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 10.06.22, 10:40 Jako osoba z podobnym wrodzonym zachowaniem mózgu za młodu, mogę Ci potwierdzić, ze wszystkiego da się wyuczyć lub nauczyć się wykorzystywać dla swojego dobra... Chyba zbyt latwo skreślasz młodego... Jeszcze Cię zaskoczy... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 10.06.22, 10:57 Ja go nie skreslam. Po prostu dla mnie jest to duzy problem ze nie moge z nim pojezdzic na nartach ani na rowerze ani zrobic zadnej rzeczy ktora wiaze sie z podjeciem ryzyka Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 10.06.22, 13:41 Przypomniało mi się moje dziecko, które po raz pierwszy wsiadło na konia. Zaczęła " cmokać" i lekko bić nogami o boki konia. Instruktor stwierdził, że ma doświadczenie w jeździe konnej, puścił ją i zaczął następne dziecko wsadzać na konia. Najadłam się strachu, córa szczęśliwa bez asekuracji i opieki zrobiła kółeczko. Była w trzeciej klasie. Trzeba od dziecka uczyć dzieci pokonywać strach. Choć nie do końca to jest dobre. Moja córa głaskała wszystkie obce psy, nawet te wielkie. Czasami nie zdążyłam zareagować. Nawet bez biletu zwiała mi do słonia w ZOO w Krakowie, w tym czasie, gdy stałam w kolejce. Mogła mieć z 5 lat. Ma po mnie charakter i odwagę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 10.06.22, 09:55 Moja córa powiedziałą, że zdała jak już zdała... Taka Zosia samosia... Jeździła i tak ze mną lub z żoną regularnie, a na Technice w ciągu roku miała jakieś zajęcia dot. znaków i sprawdziany nawet to jej wtedy pomagałem jak miała pytania... Ale kiedy będzie mieć już ostateczny egzamin się nie przyznała, ale zdała bez problemów... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 10.06.22, 11:43 Moja to typ panikary. Jak pojechaliśmy potrenować, to dawała sobie radę ze wszystkim chyba lepiej, niż większość pozostałych dzieciaków. Ale nie "ona nie zda, bo nie umie". Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 11:15 Niestety można się bylo spodziewać .Jak się tak spodziewałeś to tak masz .Córka zdała za drugim razem przyszła zapłakana .Interweniowałem i za drugim przeszła .Z synem ten numer już nie poszedł .Wozi go dziewczyna jego autem , się kochają i dobrze mu z tym .Nie każdy musi być kierowcą . Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 10:13 Nie bój się, nie ugryzę cię. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Dajecie prezenty dorosłym dzieciom z okaz 09.06.22, 10:20 Muszki owocówki nie gryza tylko są. Niezależnie co zrobisz to wracaja i łażą iataja i się wszędzie wciskają Zwłaszcza tam gdzie nikt ich nie chce Odpowiedz Link Zgłoś