Dodaj do ulubionych

Czy słoiki wciąż sie opłacają?

05.06.22, 22:21
Zawsze jak muszę to biura to startuje rano, 4.30, żeby na spokojnie na 8 być. I minąć Warszawę koło 7 przed korkami. Ale jutro mam długi dzień wiec postanowiłem pojechać dzisiaj, myśle sobie, piękna pogoda, niedziela, spokój na drogach, drogie paliwo będzie fajnie
Jak rano jadę 3 h30 a mad 3 h45 tak dzisiaj jechałem ponad 4. Od Wrocławia tysiące słoików, z każdej bocznej, czy to Olesnica czy Wieluń czy inny Sieradz kolejne tysiące aut. A od Łodzi to już było gorzej niż w normalny dzień pracy, jak ledwo zobacz6lem komin pod Pruszkowem (18 km od konotopy) to zwolniłem do max 30.
Jak 20 lat temu, tysiące słoików, żadnych warszawskich rejestracji, albo po 3-4 dorosłych w aucie albo 1-2 i tyl po sufit wypchany.
Naprawdę myślałem ze to już umarło.

I jeszcze ciekawostka - na S8 od Wrocławia 5 aut na poboczu czekających na pomoc drogowa. Kompletnie bezsensowny (bo wiem ze to dobre auta) zestaw, 4 Kie i 1 hujdaj . Wywołuje Bola z lasu. Carnival, ceed, sportage, coś małego i hujdaj i40
Potem na a2 jeszcze jeden opel.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 05.06.22, 23:06
      Skoro sam tam jedziesz jako słoik to czemu cie to dziwi? Przecież Warszawka ciagle ma wyższe pensje niż taka Łódź, Wieluń czy inny Sieradz? A drogi dojazdowe lepsze to i wciąż kusi ludzi pracą.
      • trypel Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 06:11
        Nie jadę do Warszawy tylko 100 km za.
        Słoikiem byłem może przez rok. To nie ma sensu. Nie poczujesz sie u siebie nigdy jeśli co weekend będziesz jeździł do „domu”. Ani opłacalne ekonomicznie ani potrzebne.
        Ten tłum jadący na Warszawę był naprawdę potężny.
        • gzesiolek Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 09:22
          Studenci muszą jechać na sesję...
          A do tego dla wielu z ludzisk pracujących, "u siebie" jest poza Warszawą i z powodów ekonomicznych nawet nie myślą o kupnie tam domu/mieszkania... Mają wynajęty pokoik pracowniczy za jakieś grosze, a rodziny i dom kilkaset km dalej...
          A różnica w zarobkach i tak uzasadnia te dojazdy i wynajem...
          Skoro znam ludziska którym opłaca się pracować w Wawie mimo, że mieszkają w Krakowie (ale oni zwykle okupują Pendolino) to co się dziwić tym z mniejszych miasteczek...
          • trypel Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 09:49
            Chodzi mi o sensowność wydawania 300-400 pln na podróż i strate weekendu
            I tak wynajmuje to mieszkanie, zostałby na weekend, poznałby miasto, poznał ludzi
            A tak spędza 3 h w jedną i 3 h w drugą. W korkach. Po to żeby przywieźć prowiant? Pranie?
            • marekggg Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 09:56
              czesto jezdzis sluzbowo "na zachod". to zapytaj ilu ludzi dojezdza codziennie do pracy okolo 100km, czasami w jedna strone. i czy im sie to oplaca lub nie, ile traca czasu i pieniedzy.
              • trypel Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 10:17
                Nie 100 tylko 300-350
                Różnica
                • marekggg Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 10:18
                  ty pisales o weekendzie, ja - codziennie.
            • gzesiolek Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 10:10
              Ale jak masz rodzinę, dzieci, to chyba jednak wolisz weekend spędzić z nimi niż poznawać miasto/ludzi... Przynajmniej większość weekendów...
              Co do finansów się nie wypowiem, osobiście też wolałbym sprzedać ojcowiznę z domem, i miast płacić miesięcznie 1000-2000 za wynajem plus dojazdy, spłacać kredyt na mieszkanie pod Warszawą...
              Ale może oni traktują to tymczasowo...
              Pewnie trzeba by oceniać indywidualnie. Tak czy siak pewnie jest mniejsza różncia niż 20lat temu... Kiedy zarobik w Wawie były średnio 2x takie jak w Krakowie, a w Krakowie były 2x takie jak w mojej rodzinnej miejscowości...

A poza tym uważam, że oceniasz to z punktu wkurwu na tych co Ci korkują przejazd, bo sam tak narzekam jak w piątek Ci migrujący z roboty do swoich wiosek i miasteczek w małopolskim i podkarpackim blokują mi obwodnicę Krakowa...
              • trypel Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 10:17
                Jasne że to był mój w wczorajszy wkurw
                Ale wlasnie miałem wrażenie że jest ich więcej niż było lata temu. Albo częściej do domu jeżdżą:)
                • marekggg Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 10:19
                  wiecej ludzi stac na samochody, przynajmniej bylo.
    • engine8 Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 05.06.22, 23:26
      A czy ciagle przy drodze stoja dziewczyny zeby je zabrac "na lebka"? :)

• bywalec.hoteli Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 05.06.22, 23:44
        trypel jeździ S8 - to taki highway - trudno żeby stały przy drodze dziewczyny
        • engine8 Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 05.06.22, 23:58
          A tam nie ma "emergency parking"? A co zrobic jak ci vehikul stanie?
          • allegropajew Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 10:25
            Jeden taki problem stanięcia wehikułu rozwiązywał za kierownicą. Miał nawet stosowne pisemka. Na szczęście go złapali.

Gościula
    • waga173 Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 00:57
      Te sloiki jeszcze toleruje, ale wkurwiaja mnie na maksa raz w roku, Pierwszego Sierpnia o Godzinie W. Syreny wyja, samochody stoja i trabia, kierowcy wysiadaja i stoja niejako na bacznosc kolo samochodow, a taka pizda jedna z druga czlap czlap niesie torbe z prowiantem i nie ma zielonego pojecia co sie wokol w tym momencie dzieje.
    • stavros2002 Re: Czy słoiki wciąż sie opłacają? 06.06.22, 09:17
      "Sloikami" zapchane jest każde większe miasto w Polsce. W Warszawie np. głównie mazowieckie i lubelskie powiaty. To szansa dla tych ludzi wyrwać się ze swojego grajdoła daleko szosy. VW Golf, 50m2 na Podolanach i jesteś gość, a jeszcze jak rzucisz na tacę na sumie 50 zł przy okazji wakacji w rodzinnym gospodarstwie, to masz respekt w gminie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka