stavros2002 06.06.22, 13:02 Autostrada A13 Innsbruck-Brenner w Austrii wymaga opłaty odcinkowej. Czy jest ona niezależna od winietki, czy też mając winietkę nie muszę już dodatkowo wykupywać przejazdu na A13? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: wisłok, mam pytanie do ciebie (albo kto wie) 06.06.22, 13:57 Niestety autostrada od Innsbruck-Süd az do przeleczy Brenner nie jest w systemie winietki austriackiej i TRZEBA dodatkowo wykupic przejazd... Najlepiej zrobic to online, na stronie ASFINAG, zreszta po polsku... shop.asfinag.at/pl/zakup-produktu/wybor-produktu/index/Streckenmaut/UWAGA, w ten sposob sie raczej unika korkow na bramkach za Innsbruckiem... Trzeba tylko pamietac, zeby jechac LEWYM pasem i po lewej stronie sa 2 pasy dla tych, co wykupili przejazd online oznaczone na zielono--- Kost 10, 50 euro, moim zdaniem straszne zdzierstwo... Mozna pojechac stara droga na Brenner, bez oplaty i na przeleczy wjechac na autostrade wloska... W sumie lepiej zajrzec wczesniej na mapy google... Jak jest korek przy wloskich bramkach w Vipiteno, to sie oplaca jechac dalej stara droga i wjechac na autostrade w Vipiten/Sterzing A to sie czasem zdarza przy dlugich weekendach i poczatkach ferii... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: wisłok, mam pytanie do ciebie (albo kto wie) 06.06.22, 14:03 Stara droga od Innsbruck-Süd az do Vipiteno traci sie przewaznie z pol godziny w porownaniu do autostrady, do samej granicy na przeleczy z 20 minut.... Zakladajac, ze przy duzym ruchu traci sie na bramkach austriackich minimum z 15 minut, a na wloskich minimum 20 minut, to ma to sens.... Przy okazji 10,50 euro w kieszeni.... No, czasem autostrada i stara droga sa TOTALNIE zakorkowane, do Innsbrucku az do Bolzano, wtedy nic nie pomoze, tylko ryczec ... Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: wisłok, mam pytanie do ciebie (albo kto wie) 06.06.22, 14:17 Dzięki za info. Trzeba będzie odżałować, nie chcę kombinować starą drogą, w dodatku nie znam tamtych okolic. Termin taki, że raczej nie będzie korków. Z powrotem wrócę sobie przez Villach/Graz, bez dodatkowych opłat. Rozumiem, że lewy zielony pas i tam z automatu skanuje mi czy zapłacone? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: wisłok, mam pytanie do ciebie (albo kto wie) 06.06.22, 14:49 Przewaznie nie ma strasznych korkow, wtedy nie warto sie pchac na stara droge.... Ale warto sledzic mapy google, czasem wystarczy, ze tir walnie w osobowke i autostrada zablokowana, i jak widac duzy korek, taki na kilakanascie kilometrow kolo Innsbrucku, to jednak warto pojechac stara droga, bo tam w zasadzie sie nigdy nie korkuje, a dojazd jest prosty jak konstrukcja cepa, caly czas na Brenner... Poza tym przy korku kolo Innsbrucku ciezko jest sie przebic na te 2 pasy z winietka elektroniczna i sczerze mowiac jej zakup wtedy nic nie daje Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: wisłok, mam pytanie do ciebie (albo kto wie) 06.06.22, 14:51 stavros2002 napisał: > Rozumiem, że lewy zielony pas i tam z automatu skanuje mi czy zapłacone? > Dokladnie, tak to dziala, trzeba tylko mocno zwolnic przed szlabanem i poczekac, az pojdzie w gore.... Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: wisłok, mam pytanie do ciebie (albo kto wie) 09.06.22, 20:12 Jak na dzisiaj ceny benzyny w DE i AT? W AT dalej taniej? Jest duża różnica pomiędzy stacją przy autostradzie, a tankowaniem gdzieś na uboczu? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: wisłok, mam pytanie do ciebie (albo kto wie) 09.06.22, 20:48 Ceny mozna sprawdzic tu: tankbillig.in/1010-wien-innere-stadt/diesel/start We wtorek najtaniej widzialem w Austrii 1,94 za super,,,przewaznie okolo 2 euro.... W DE jest przewaznie okolo 2 euro za super, najtaniej jak w Austrii Sie wyrownalo... Na autostradzie tankowac nie ma zadnego sensu,m ceny zbojeckie... 30-40 centow na litrze drozej... Wystarczy sobie zainstalowac tank.billig w komorce i zjechac z autostrady, kilka kilometrow, troche kasy sie zaoszczedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: wisłok, mam pytanie do ciebie (albo kto wie) 17.06.22, 07:04 Zainstalowałem coś takiego wczoraj. Dzieki za podpowiedz. Super zabawa w trasie W Austrii już poniżej 1.99 bez szans. We wloszech to samo. Siedzę w Tarvisio i pokazało ze na Słowenii 1.66 wciąż. Spora różnica. I warta powrotu przez Słowenię Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: wisłok, mam pytanie do ciebie (albo kto wie) 17.06.22, 17:19 U mnie jest teraz najtaniej 1,96... JAk sie zatankuje w supermarkecie V-Markt, ma sie dodatkowo 2 centy od litra taniej, jak sie w tym markecie zrobi potem zakupy i pokaze paragon Czyli w sumie 1,94.... No, jak kogos takie rzeczy bawia... Jak nie, to jest kilka centow ponizej 2 euro prawie na wszystkich stacjach.... Troche mnie przeraza ten wzrost cen w Austrii... Najtaniej jest teraz przy samej granicy z DE; wczesniej bylo odwrotnie tankbillig.info/index.php?long=10.7167&lat=47.4833&show=0&treibstoff=super95&switch Odpowiedz Link Zgłoś