trypel 08.06.22, 19:47 Czyli mamy jeszcze 30 lat jeżdżenia Po 80tce i tak lepiej żeby mi PJ zabrali Damy radę jakoś www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/samochody-spalinowe-zakazane-od-2035-r-parlament-europejski-zaglosowal/whhqtj2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bigimax4 Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 20:01 ja stawiam na rewolucje w okolicach 2025, mozna ludzi traktowac jak stado baranow ale w momencie jak barany nagle zobacza ze stac ich na wypozyczone wigry 3 , utrzymanie temperatury w doomu na poziomie 15 stopni , szczaw i mirabelki to wybuchna zreszta to cale fit for 55 to czyta ideologia , maja teraz debile bozka co2 , ale ideologia nie majaca nie=c wspolnego z rzeczywistoscia zawsze w ktoryms momencie upada Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 20:13 To tak jak UK i Irlandii, w domach 15C i grzeją torfem, bo węgla niue mają, odkąd Thatcher pogoniła górników i zamknięto kopalnie :D Musi być srogi ziąb u was w bejzmencie. Złożcie się z kolegami na farelkę. Wyjdziesz na ulice Sligo ze sztandarem, fileciarzu? Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 20:25 czego sztandarem frajerze mam kominek wezme siekiere i se drzewa narabie , w dupie mam lewakow , a jak beda fikac to siekiera zajebie przez leb Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg z twoimi pogladami stawiac na rewolucje 08.06.22, 20:54 > ja stawiam na rewolucje w okolicach 2025, > mozna ludzi traktowac jak stado baranow ale w momencie jak barany nagle zobacza > ze stac ich na wypozyczone wigry 3 , utrzymanie temperatury w doomu na poziomi > e 15 stopni , szczaw i mirabelki to wybuchna putlerek traktuje ludzi jak stado baranow i wysyla ich na rzez > zreszta to cale fit for 55 to czyta ideologia , maja teraz debile bozka co2 , a > le ideologia nie majaca nie=c wspolnego z rzeczywistoscia zawsze w ktoryms mome > ncie upada tu sie akurat zgadzam. ja nie mam pojecia jakiemu idiocie to cale gowno przyszlo do glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 20:47 Trzymaj to co masz - klasyki pewnie beda mogly jezdzic :) Zawsze bedzieci emogli przyjechac do juesej na wycieczke i sie przejchac :)) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 20:51 tego bym nie byl taki pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 20:54 W sensie czy będziemy mogli pojechać czy będzie po co? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 21:19 w sadzie - czy bedzie mozna i za ile, oraz czy bedzie po co. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 14:04 I jedno - zakaz wjazdu do miejsc gdzie będziesz chciał jechać... i drugie - loty tylko dla wybrańców... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 20:59 Jescze to 10 razy zmienia....... Nie ma sie co podniecac... Wiadomo, ze bada przedluzac te daty .... O lata.--- O wiele lat.... ALe chodzi o genneralna koncepcje, zeby sie przezucac na elektryki..... Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 21:25 > ALe chodzi o genneralna koncepcje, zeby sie przezucac na elektryki... Tylko że ta koncepcja może się okazać pomysłem totalnie poronionym, ale cóż, jak lobby będzie wystarczająco silne, to chuja nic nie poradzimy. Tak samo jak z żarówkami „energooszczędnymi” - wszyscy się jakoś przyzwyczaili, że muszą płacić w pizdu pieniędzy za żaróweczki, które w rzeczywistości nie są ani ekologiczne (cokolwiek to znaczy), ani oszczędne (bo się qrwa psują tak jak „tradycyjne” się przepalały, i ciekawe jaki jest odsetek użytkowników, którzy je reklamują). Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 21:46 No, jest jednak roznica miedzy zarowka a autem... Parlament europejski jest praktycznie pozbawiony realnej wladzy i moze sobie uchwalac rozne rzeczy... Decyduja Komisja Europejska i posczegolne rzady... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 11:39 niekoniecznie, tzw. co-decision procedure w UE to jest cos co jest super zkomplikowane, ludzie o tym doktoraty pisza. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 21:50 Moze ja jestem za glupi, ale po wymianie zarowek na te nowoczesne, to rachunki u mnie nie wzrosly.... Racunki za prad... Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 14:29 wislok1 napisał: > Moze ja jestem za glupi, ale po wymianie zarowek na te nowoczesne, to rachunki > u mnie nie wzrosly.... > > Racunki za prad... A za wymianę żarówek? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zimnadzidzia Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 07:19 Nie ma tyle mocy w elektrowniach. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 07:35 Dlatego za te 20 lat się nie będzie jeździć. Będzie świetne wytłumaczenie Nawet nie cena ale brak mocy Odpowiedz Link Zgłoś
zimnadzidzia Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 07:57 Tylko teoretycznie: By using our Gasoline [Liter] to Kilowatt Hour conversion tool, you know that one Gasoline [Liter] is equivalent to 9.5 Kilowatt Hour. Hence, to convert Gasoline [Liter] to Kilowatt Hour, we just need to multiply the number by 9.5. Odpowiedz Link Zgłoś
zimnadzidzia Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 08:04 Paliwa w Polsce to rownowartosc kilkudziesięciu tysięcy megawatów. Więcej, niż mamy obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 08:13 Właśnie o tym pisałem w wątku o zastąpieniu surowców z Rosji EE. Absurd Odpowiedz Link Zgłoś
zimnadzidzia Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 08:16 Dlatego Europa już robi w gacie. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 11:16 zimnadzidzia napisał: > Nie ma tyle mocy w elektrowniach. Dlatego każdy kto ma możliwość powinien zakładać panele i tam gdzie jest sens powinny być montowane elektrownie wiatrowe. Do tego lokalne elektrownie jądrowe muszą powstać i jakoś to będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 11:31 Na końcu jest główny problem, magazynowania energii. Daj spokój Odpowiedz Link Zgłoś
zimnadzidzia Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 11:31 W Polsce sprzedaje sie ok 30 mld. litrów paliw rocznie. Rownowaznik energetyczny to szacunkowo ponad 300 mld. kWh energii rocznie albo ciągła praca elektrowni o mocy ok 30 000 MW. Nie ma szans na budowę tych dodatkowych elektrowni w ciągu 15 lat. Fizycznie niemożliwe, bo do tego potrzebna jest jeszcze infrastruktura sieciowa. Krotko mowiąc p...e Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 14:50 > i jakoś to będzie No tak, Polska zawsze na tym „jakoś to będzie” jechała. Ciekawe, jak długo się tak da. Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 08.06.22, 21:52 Trzeba będzie tuż przed tym terminem ostatecznym kupić z pięć sztuk. A tymczasem delektujmy się póki można. Od jutra jeżdżę więcej bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 10:49 Parlament Europejski może zakazać obchodzenia Wigilii i Wielkanocy ! Z jednakowym skutkiem ... Obłęd ? Niemcy - 60 000 000 aut osobowych. Związek zawodowy IG Metall organizuje strajk generalny w fabrykach: Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volkswagen. Na znak solidarności stają Seat i Skoda. Jak myślisz, ile potrzeba, by upadł rząd federalny ? Trzy tygodnie wystarczą ? Przypominam, norma Euro7 została zablokowane przez Makrelę właśnie... Związkowcy tylko pogrozili palcem ! Człowiek nie ma absolutnie żadnego wpływu na zmiany klimatyczne. A gdyby nawet, Unia to 500 milionów ludziów ... Nigeria - już dzisiaj 220 milionów, Indonezja - ze 300 ? Celowo nie wspominam o Chinach z Indiami. Stumilionowy Wietnam przesiada się właśnie ze skuterów na samochody. Im powiedz, że szkodzą klimatowi. Najlepszy numer: Ukraino ! Gdy wejdziesz - zrujnowana - do wyśnionej Unii, wyrzuć na złom wszystkie auta osobowe. P.S. Oczywiście, limuzyny dla VIP kupowane przez służby policyjne będą na benzynę, nadal ? Wieziesz rannego prezydenta na sygnale do kliniki - a tu nagle nie ma prądu ... Kabaret. Tak więc, głowa do góry ! IG Metall nie da nam zginąć. Oby ... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 11:27 Nie można zapominać, że coraz popularniejsze stają się rowery z przerzutkami, które są bardzo szybkie. Do tego coraz bardziej modne są rowery ze wspomaganiem elektrycznym i hulajnogi elektryczne, które mniej potrzebują energii niż Tesle. Co do stumilionowego Wietnamu przesiadającego się ze skuterów do samochodów, to biorąc pod uwagę ich zagęszczenie (powierzchnia zbliżona do Polski a ludności 3 razy więcej), to chyba to będą samochody latające aby rozłożyć ruch na wielu poziomach. Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 11:42 Tak, w miastach może być ( nomen omen ) naprawdę Saigon ! www.youtube.com/watch?v=AbQEdblUIF0 ;) Na marginesie, jestem pod ogromnym wrażeniem - co potrafi nieskrępowany wolny rynek ? Zrujnowany kraj, a dzisiaj azjatycki Tygrys. Poważny Businenss opuszcza Chiny, gdzie rządzą państwowe tłuste koty. I zmierza do Wietnamu. A Europa gnije ... Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 14:32 to raczej chiny robia ekspansje wokolo . ale co do meritum to racja Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 14:47 Spotkałem ostatnio dziwnego goscia. Amerykaniec kolo 70. Obecnie CEO sporej firmy w mojej branży. Zgadaliśmy się na tematy wschodnio europejskie. Okazało się że w latach 80tych (!) Jeździł po wszystkich demoludach. Opowiadał mi że szczegółami które ja też znam więc nie kitowal Mówił że pare msc był w Bukareszcie, w Zagrzebiu itd itp kiedys był w wojsku ale to już dawno temu... Ogólnie dziwny gosc ale gadało się dobrze Potem zeszło na Ukrainę i gosc zasunal taki tekst: oczywiście że musimy pomoc Ukrainie ale w tym samym czasie nie możemy dopuścić do osłabienia Rosji bo wtedy Chiny przejma ich gospodarczo. A to nie będzie dla stanów dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 12:54 Oczywiście. Na Hulajnodze z Neapolu do Hamburga... Unikając autostrad ? Powodzenia ! Tak czytam i czytam o elektrykach - wychodzi jednoznacznie: na każde zaplanowane 100 kilometrów, dodaj godzinkę postoju. Czyli w podanym przykładzie jesteś w domku tylko 20 godzin później. Carrrramba ! Za rok może pomyślimy o elektrycznym ? Zielone tablice... Ale: 1. nie mam akurat wolnych 225 000 złotych 2. ładowarka by się i znalazła, ale w Tyńcu Małym - 18 kilometrów od domu x2 bo przecie nie pojadę naladować autka na lawecie ! za Fiata " 500 " dziękuję ... miałem tę nieprzyjemność, już sprzedany Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 14:57 Lubię jak piszesz Perski Niebieski - masz i styl i humor i wiedzę i dużą mądrość. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_w_studni Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 11:31 Sądzę że ten termin będzie sukcesywnie rolowany, więc nie ma się czym podniecać. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 14:47 debile z brukseli Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: 13 lat a potem jeszcze z 15 na uzywki 09.06.22, 14:54 "Stanowisko PE nie oznacza jeszcze "twardej" implementacji nowego prawa — teraz czas na negocjacje z państwami członkowskimi." Odpowiedz Link Zgłoś