duze_a_male_d_duze_m 22.06.22, 13:58 W sobotę, z nastolatkami, jeden dzień. Jak spędzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 13:59 Basen odpada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 14:23 Te nastolatki to poderwane czy własne? Bo scenariusze mogą się bardzo różnić (w obu przypadkach basen odpada) Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 14:37 Osoby różnej płci mające od jedenastu do dziewiętnastu lat, żadnego podrywania na tym wyjeździe ma nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 15:48 Nastolatka może mieć 11 ... Albo i 18 lat ? Inny świat. A nastolatek - no comment Doprecyzuj, pomożemy ? Berlin znamy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 23.06.22, 12:40 Tak myślałem ... Dziewczynki ? Odpuść sobie historię ! Pergamon następnym razem ? Żaden " Charlie " i Reichstag. Dla nich to jak Król Popiel + Mysia Wieża. Polecam rozpocząć od Bramy Brandenburskiej. Potem na Potsdamer Platz. Idźcie dalej w stronę Kościoła Pamięci. Słynna ruina symbol Berlina. Koło Kościoła masz już Kudamm. Kurfürstendamm. Szał zakupów. Spotkasz butiki wszystkich światowych marek. Tylko trzym się za portfel. A za kościołem ZOO ... Jakby co ;) Zafunduj im po południu przejażdżkę statkiem po Szprewie. Reichstag przy okazji zobaczą. A mój typ, gdyby był upał ? Poczdam - Sansoussi ... Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 23.06.22, 13:08 Sanssouci. Oto skutki picia Solipiwka w południe ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 14:59 Panoramę Pergamońską sobie zobaczcie. Poza tyn jakiś chill-out w okolicach pomiędzy Hackescher Markt i Gendarmenmarkt (czyli centralnie), poza tym godzinny rejs po Szprewie (na zachód, za Bundestag) spod muzeum DDR, tudzież przejażdżka jak wyżej na elektrycznch hulajnogach. Jak lubią U2, to Kolumnę Zwycięstwa (Siegessäule) niech jeszcze towarzystwo zobaczy (jako bonus spaceru po Tiergarten). Tempelhof (byłe lotnisko, to od m.in. mostu powietrznego) też jest fajny, ale może nie każy lubi takie klimaty (no i czas też macie w sumie ograniczony). Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 15:23 Dzięki. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 16:09 jezeli sie interesuja historia - to naprawde Pergammonmuseum jest SUPER. Ale bilety kupuj na internecie. Jest jeszcze muzeum historii i Nefretite - warto zobaczyc. Mysle ze pokazywanie kawalkow muru berlinskiego i checkpoint Charlie jest bez sensu. Ewentualnie mozna wyjechac na wieze telewizyjna, oraz zobaczyc Zoo. Troche za wielka roznica wiekowa, bo to co sie podoba 19-latce i 11 latkowi - to raczej dwa zupelnie inne swiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 16:08 duze_a_male_d_duze_m napisał: > W sobotę, z nastolatkami, jeden dzień. Jak spędzić? Od rana do popolodnia: de.wikipedia.org/wiki/Deutsches_Technikmuseum Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 16:11 do tego trzeba miec nastawienie, bo inaczej unudzis ludzi, glownie tych starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 16:42 Wieża telewizyjna. Check Point. Potsdamer Platz - piękna architektura, knajpy, lody, odpoczynek na trawie... I koniec, na jeden dzień starczy. Jesli jakieś muzeum - to techniki, ale to 3-5 godzin. Jesli cos jeść - to kebap Mustafy (Mustafa's Gemuese Kebap) - są kolejki ale warto. Tuż obok Mustafy koreańskie bulgogi (Goggi boss) i pyszny carry wurst (Curry 36) Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 18:20 > Wieża telewizyjna. Check Point. Potsdamer Platz - piękna architektura, knajpy, lody, odpoczynek na trawie... I koniec, na jeden dzień starczy. Ja bym wieżę sobie darował. Trzeba tam dojechać i odczekać na wjazd windą - ale jeśli już, to zarezerwujcie sobie bilety przez internet na daną godzinę. Check Point (niekoniecznie kupowanie badziewnych gadżetów, ale miejsce warte zobaczenia i objaśnienia młodym ze względów historycznych) i Potsdamer Platz obowiązkowo (tam jest też taki wieżowiec, na który chyba za friko można wjechać szybką windą, na górze super widok plus archiwalne zdjęcia z czasów przed i po zniszczeniu placu w czasie wojny (zamiast wieży jak znalazł). Spacer po Tiergarten też fajny. Zoo ogromne i to raczej wyprawa na cały dzień. Ogólnie wybór wielki jak Berlin : ) Uwielbiam to miasto. Nie da się tam nudzić, centrum kultury wszelakiej, niskiej, wysokiej, co kto chce. > i pyszny carry wurst (Curry 36) Taa, jak carry wurst, to tylko tam. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 17:23 No i elegancko, dziękuję. Kilka razy w Berlinie na przestrzeni 10leci byłem, ale podpowiedzi nigdy nie za wiele. Zasadniczo to wiozę ich na jakiś koncert w piątek, ale chcemy zostać do niedzieli przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 18:01 Rano w niedzielę idźcie na jakiś flohmarkt. Sa inne niż w Polsce - pełen czad. Tysiące unikalnych stoisk. Polecam Flohmarkt im Mauer Park. Wewnątrz kapitalna strefa foodtrucków. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 18:25 W jakich to godzinach działa? Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 18:44 duze_a_male_d_duze_m napisał: > No i elegancko, dziękuję. Kilka razy w Berlinie na przestrzeni 10leci byłem, al > e podpowiedzi nigdy nie za wiele. Zasadniczo to wiozę ich na jakiś koncert w pi > ątek, ale chcemy zostać do niedzieli przy okazji. > A to szkoda bo jest coś ciekawego 60 km od Berlina i najlepiej w tygodniu . Tropical Island. I do podróżowania metro .Tu masz linka z parkowaniem .Jeśli byłeś to wiesz . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://przewodnik-po-berlinie.pl/parkride-w-berlinie/&ved=2ahUKEwj4y-rpv8H4AhUfRPEDHUobB3YQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw3hoZi3KDLyVeV1c80knVFO Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 18:51 sorry, ale poza berlinem to juz inna gadka... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 20:35 Dokladnie, to specyficzne miasto... Moim zdaniem ciekawsze jest Monachium, i bardziej sympatyczne.... BEZ Prusakow... ( zarcik ) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 22.06.22, 20:58 kazdemu to co lubi. mojim zdaniem na berlin 3 tygodnie to za malo. no ale - ja lubie lazic, robic zdjecia, dobrze jesc, ogladac technike itp itd. no i lubie niemcy, chociaz niekoniecznie prusakow. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 23.06.22, 07:58 wislok1 napisał: Prusaków Krzyżakowie wymordowali a resztę zgermanizowali. Odpowiedz Link Zgłoś
perski_niebieski Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 23.06.22, 13:23 Teraz doczytałem ... Gorillaz ? Róbta co chceta ! Tschüß Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 23.06.22, 13:55 Jak z nastolatkami to widzę tylko jedną sensowną opcję: www.yelp.com/search?find_desc=sex+clubs&find_loc=Berlijn Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 24.06.22, 09:05 W taką pogodę to jedz na Moegelsee-popływasz, pokapiesz sie i dobrze pojesz. I cały dzień minął. Robiłem to wiele razy. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 24.06.22, 10:06 bolo2002 napisał: > W taką pogodę to jedz na Moegelsee-popływasz, pokapiesz sie i dobrze pojesz. I cały dzień minął. Robiłem to wiele razy. ---- Fajny jest tunel pod jeziorem. I stara architektura w okolicy, np nieczynny browar. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 26.06.22, 23:13 Jeszcze raz dzięki wszystkim za porady, skorzystałem z 85%. W sobotę 35tys. kroków, mimo S, U i 2x Ubera ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1080 Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 27.06.22, 08:55 duze_a_male_d_duze_m napisał: > skorzystałem z 85%. I gdzie byliście? Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 27.06.22, 09:44 Poza piątkowym koncertem Queen + Adam Lampert, to w sobotę Alexanderplatz, rejs, Pergamon, spacer na żarcie wg Jeepa (po drodze przypadkowo napotkana wystawa koncernu VAG i Check Point). Mustafa Kebap wart wystania 30-40min w kolejce, ale nie 90 jak w naszym przypadku. Kudamm z deszczem i jakimiś sklepami. Tiergarden. Zakup kilku butelek ciekawych alkoholi, głównie niemieckie ziołówki. Wieczorem Potsdamer Platz i Brama Brandenburska. W niedzielę rano flohmarkt im Mauer Park i cyk do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 27.06.22, 15:34 A jak się Wam podobało? Młodzież zadowolona? Jak wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 27.06.22, 22:03 Młodzież zadowolona bardzo, koncert w końcu się odbył po 2latach przekładania. A Berlin? Fajne, otwarte miasto. Widać zmiany na przestrzeni kilkunastu lat, najłatwiej widoczne na kudammie.. Upadek Europacenter i brak włączonej klimy w karstadt'dzie Ale np kolejka ładnych dziewcząt w Brandy & Melville. Przejazd kilkunastu wypasionych aut na jakieś tureckie wesele. Klaksony i flagi za oknem. Ale bezpiecznie. Ogrodzona ruska ambasada. Biała żulernia szuka pustych butelek i chleje po zmroku. Wrażenie podziału społeczeństwa na 3 części. Niedrogo. Ogólnie świetne miejsce na weekend. Co nie zmienia faktu że wolę drinka we własnym ogrodzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: OT/ Berlin od rana do nocy. 27.06.22, 15:36 A propos Queen... moja córka w Stuttgarcie zaprosiła na imprezę kolegówz pracy. O 4 rano przyjechała policja bo śpiewali na tarasie Bohemian Rapsody po niemiecku, angielsku, polsku i hiszpańsku. Polizei chciało dołączyć :-) Odpowiedz Link Zgłoś