Dodaj do ulubionych

OT Budapeszt 2022

06.09.22, 18:50
Zgodnie z obietnica zlozona jeepowi
przekazuje swoje wrazenia z wizyty w Budapeszcie, 2-3 wrzesnia, piatek-sobota

Najpierw fotki:
photos.app.goo.gl/9GMqn3rFB6pQUu1u5
Co do wrazen to sa one mieszanae z przewaga pozytywnych....

Wbrew temu, co pisza czesto media w PL: ze Wegrzy pod rzadami Orbana zyja w strasznej nedzy, jest raczej przeciwnie...
Zadnych oznak strasznej biedy spoleczenstwa nie zauwazylem, ale tez specjalnie im sie nie przelewa...

Czyli w sumie jak w PL, ceny troche nizsze w sklpeach, wyraznie nizsze w knajpach, czy tez nizsze ceny mieszkan ( tu jest jest zdecydowanie taniej niz w PL )
ALe tez zarobki nizsze nizw PL i wychodzi srednio na jeza...

I tu jest chyba pies pogrzebany, dlaczego Orban wygrywa wybory....

Przedtem bylem na Wegrzech, jak rzedzili tam socjalisci, Gyurcsany konkretnie i Budpaeszt byl BARDZO zaniedbany, a ludzie wygladali raczej biednie, widac to bylo w metrze...

Jescze wczesniej tam bylem za Kadara jako dziecko, wtedy to byl szok, w PRL za Jaruzela nedza w sklepach, na Wegrzech bylo wszystko i widac bylo, ze ludziom sie zylo niezle pod rzadami komuchow...

Logiczne, ze jak po 1989 komuchy sie przemalowaly na socjalistow i ludziom sie zdecydowanie pogorszylo, to potem poparli Orbana, ktory obiecywal, ze jako prawica da ludziom kase...

I do dzisiaj ja rozdaje
ALe to nie jest tak, ze ta menda jest po stronie putina, on caly czas lawiruje, Wegry glosuja za sankcjami i jednoczesnie dalej kupuja gaz w Rosji, itd...

Sami Wegrzy sa bardzo sympatyczni, miasto Budapeszt jest sliczne, naprawde zaje.iste, najlepiej wyglada wieczorem...
Na szczescie cudzoziemcy sa normalni w wiekszosci i nie chca karac za wredna polityke Orbana samych Wegrow....
( to tak jakby z powodu kaczora turysci przestali odwiedzac PL )
Wiec w Budapescze sa tlumy turystow z calego swiata, mnostwo Amerykanow z USA; tlumy Polakow, Czechow, Slowakow, Niemcow, Austriakow, Brytyjczykow, cala Europa...
Nie robia to z milosci do Orbana...
Bylismy w knajpie i Amerykanie obok wyrazali sie o nim per bastard, ale piwo pili, wegierskie potrawy jedli....

REWELACJA to Centralna Hala Targowa w Budapeszcie, to jest mega przeboj...
Ogromna hala z czasow Austro-Wegier, a w srodku BOGACTWO owcow i warzyw, te w suepermaketach sa DROZSZE i GORSZE jakosciowo...
DP tego mnostwo wegierskich knajpek, stoisk z wegierskimi pamiatkami....
Mozna tam spedzic godziny

Tyle mi przyszlo teraz do glowy
Obserwuj wątek
    • xdanax Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 18:54
      Dzięki, byłam tam, miło powspominać.
    • bigimax4 Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:08
      rada dla ciebie , zawsze plac w lokalnej currency , bez przelicznia na euro, bo cie jebia w pupe na tym
      • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:17
        ja place karta wszedzie gdzie moge, juz dawno nie mialem zadnej lokalnej waluty.
        doszlo do tego, ze nawet mam problem zaplacic 40 euro cash u lekarza, bo zapomnialem pojsc do bankomatu.
      • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:21
        Na targu placilem w forintach..
        Cash

W supermarktach karta....

WIadomo, ze na targu przyjmowali euro, ale kurs zbojecki.....

Tyle, ze te forinty trzeba najpierw kupic i tu jest masakra....

Wyplata gotowki z bankomatu to generalnie kiepski pomysl....

Twoj bank do spolki z wegierskim chca za to zarobic, minimum 0,5% kazdy....

Kantor potraca prowizje, oplate, czy jak to sie tam nazywa.......

Kupowanie wegierskiej waluty w PL czy DE to jest dopiero poroniony pomysl....
        Glownie dlatego, ze jej po prostu nie ma, a jak jest, to sie przeplaca zdecydowanie
        • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:29
          jak juz musze, to wyciagm lokalna walute z bankomatu. wychodzi o wiele taniej niz u roznego rodzaju konikow.
          • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 21:22
            Koniki odpadaja zdecydowanie.....

Biorac kase z bankomatu, cie oskubia ZAWSZE na kilka %, cudow nie ma...

Da sie to jakos przezyc....

Placac karta w supermarketach czy knajpach tracisz tez troche, ale ujdzie...
            • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 22:09
              mam w dupie, jezeli ktos zaluje pare procent to niech siedzi w domu albo kupi sloiki na podroz.
              • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 16:09
                Napisalem, ze da sie to przezyc, ale takei sa skutki braku przyjecia euro w danym kraju, ludzie na tym traca....
            • bigimax4 Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 22:55
              chodzilo mi o rachunek placony karta , podane euro , to zgaduje ze wybrales opcje platnosc w euro ,
              przy platnosci karta , bardziej oplacalna opcja platnosci w walucie lokalnej
              • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 23:03
                a no to masz 100% racje. akurat ze nie wszedzie istnieje taka mozliwosc.
                • bywalec.hoteli Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 23:38
                  to akurat zaganiajew wie bo on przecież robi w visie albo innej kartowej firmie
              • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 16:01
                Wlasnie wybralem walute lokalna....
        • klemens1 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 10:03
          wislok1 napisał:

> Na targu placilem w forintach..
          > Cash
          >
          > W supermarktach karta....
          >
          > WIadomo, ze na targu przyjmowali euro, ale kurs zbojecki.....
          >
          > Tyle, ze te forinty trzeba najpierw kupic i tu jest masakra....

Revolut nie działa w Madziarów?
          • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 16:08
            Nie wiem, czy dziala

W strefie euro nie ma z tym problemu, bo nikt przy placeniu karta nie zdziera prowizji...

DO tego w SZWAJCARII mozna normalnie placic w euro, praktycznie wszedzie, w kazdym sklepie, kanjpie
            I przeliczaja to po kursie oficjalnym, nie ma tam kantorow na granicy, bo nie ma to sensu....
            A na Wegrzech jak ktos placi w euro , to mu policza kurs bardzo niekorzystny ....
            • klemens1 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 16:32
              wislok1 napisał:

> Nie wiem, czy dziala
              >
              > W strefie euro nie ma z tym problemu, bo nikt przy placeniu karta nie zdziera
              > prowizji...

Jak nie zdziera? Zdziera - jak najbardziej.
              A przy płatności w walucie lokalnej nie bardzo jak ma zdzierać. Mowa o każdej warcie (wielo)walutowej dla danej waluty - nie tylko o Revolucie.

> A na Wegrzech jak ktos placi w euro , to mu policza kurs bardzo niekorzystny ....

Kiedyś w Turcji przy kursie liry ok. 4 za EUR policzyli mi 2.5 za EUR. Od tamtej pory nauczyłem się, że należy jak najwięcej płacić w lokalnej walucie. Zresztą - to logiczne, że jeżeli ktoś nie rozpozna tematu i jest wygodny,, to niech płaci.

Stąd moje pytanie, dlaczego nie używałeś karty w HUF.
              • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 16:41
                Bylem tam 2 dni i prostu nie mialem glowy do tego, zeby karte revolut na 2 dni zalozyc....
                A jak place w Austrii i Italii, gdzie czesto jestem, to potracaja mi z karty tyle, ile zaplacilem, zadnych prowizji....

Nikt nie zdziera....

Jak potrzebuje gotowki na drobne wydatki, to po prostu przed wyjazdem ja wyplacam w swoim banku, tez bez prowizji...
                • jeepwdyzlu Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 18:34
                  Wisłok, Marekggg - DZIĘKI :-)
                • klemens1 Re: OT Budapeszt 2022 08.09.22, 08:18
                  wislok1 napisał:

> Bylem tam 2 dni i prostu nie mialem glowy do tego, zeby karte revolut na 2 dni zalozyc....

Kartę zakłada się na kilka lat. Może kiedyś do Islandii się wybierzesz albo Szwecji ... Nie mówiąc już o krajach pozaeuropejskich.
                  A tak - przepłaciłeś za nic. Bo jak się kupuje premiuma i płaci 2x tyle, to przynajmniej plasticzki są lepsze. A jak się kupuje walutę po złodziejskim kursie, to w zamian nic nie dostajesz. Waluta dokładnie taka sama.
    • jeepwdyzlu Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:19
      Dzięki Wisłok! Fajny wpis 👍Jakieś atrakcje kulinarne polecisz?
      • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:38
        Bylismy w tej restauracji

www.pipaetterem.hu/index_en.html

Bardzo ladna knajpa, wyglad fajny, na ludowo...

Polecam kaczke, 2 udka kaczki, swietnie przyprawione, do tego placek ziemniaczany,
        palce lizac, w PL bylo znacznie drozej za cos takiego...
        Zona i corka tez nie narzekaly...

DO knajpy po nas weszla cala grupa z PL i sie pytali co dobre....Polecilem kaczke, corka kurczaka paprykowego, zona leczo i nie narzekali...
        Chwalili...

Planowalem pojechac metrem do tej knajpy na podwieczorek, ale Hala Targowa tak nas wciagnela, ze skonczylo sie na kolacji w Pipie...
        newyorkcafe.hu/
        madameedith.com/restauracje-kawiarnie/new-york-cafe-najpiekniejsza-kawiarnia/

Ja tam raz bylem, kopara opada...

Z ojcem bylem w tej knajpie jako dzieciak, wtedy bylem w szoku, jakie dobre tam byly nalesniki...
        gundel.hu/
        Teraz to super drogi lokal, wtedy w miare normalny cenowo
        • waga173 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 00:51
          Pod takim adresem knajpa musi byc fajna:

Budapest, IX. kerület Pipa utca 2/B
          • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 16:11
            No, adres rewelacja...

• marekggg Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:51
        za mojimi kolegami wegrami polecam

Stand25

oraz

Marischka

jednego i drugie fantastyczne.
    • nousecomplaining Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:25
      > miasto Budapeszt jest sliczne, naprawde zaje.iste, najlepiej wyglada wieczorem...
      Pełna zgoda. Ale mam pytanie - ostatnio byłem tam przez tydzień w 2018 roku, mieszkałem przy Placu św. Stefana, czyli bardziej w centrum się nie da. Co nas zaskoczyło niemile, to zanik życia gdzieś tak po północy albo wcześniej nawet. Knajpy po prostu się zamykały po 23, nawet w tak centralnym miejscu. Dziwne to było dla mnie, bo kilka lat spędziłem w takim w sumie zaściankowym Krakowie i tam życie nocne zawsze hulało że hej. Nie wspominając już innych europejskich miast, mniejszych czy większych.
      Coś się zmieniło może?
      • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:28
        znalesc otwarta restauracje z kuchnia po 22:00 jest bardzo trudne. bary jeszcze jako tako.
        • nousecomplaining Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 20:28
          > znalesc otwarta restauracje z kuchnia po 22:00 jest bardzo trudne. bary jeszcze jako tako
          No właśnie, miałem wrażenie, że po północy miasto umiera. Kurde, mnóstwo turystów, środek lata, a nawet główne ulice z knajpami puste. Toż w Bratysławie jest lepiej, a porównajmy wielkość miast... niczego oczywiście Bratysławie nie ujmując, ja tam lubię bywać.
          • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 20:36
            urodzilem sie w bratyslawie znalem knajpy, ale dzisiaj nie bardzo wiem dokad pojsc w centrum. moze dlatego ze bywam tam raz, dwa razy w roku i latwiej nam spotkac sie ze znajomymi w lokalnych knajpach poze centrum. ceny minimalne nizsze, ale nie ma chamowy w postaci nastolatow i nawalonych wszelkiej masci "turystow". i czesto mozna sie dogadac zeby nas nie wyrzucali. no i dostaja wtedy porzadne napiwki, tyle ze my wszystcy kolo 50-tki, wiec japy nie drzemy.
          • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 20:41
            Bratyslawa mnie bardzo pozytywnie zaskoczyla, wyglada jescze lepiej niz kilka lat temu.....

Wtedy jak na miasto z 500 000 ludzi wygladala ekstra, teraz jescze lepiej.....

Prawie jak Ameryka.....
            Nowe wielkie biurowce, centra handlowe, full wypas....

W zasadzie od Zyliny az po Bratyslawe widac, jak sie Slowacja po 1989 zmienila, to jest kolosalna roznica na PLUS....

Tak samo od Zyliny w kierunku Wysokich Tatr.....

Zylina za komuny to bylo dupiate i zapyziale miasto, teraz to centrum przemyslu samochodowego, widac., ze miasto sie rozwija....

Mnie troche zaskoczyla ta stagnacja w Komarnie i generalnie na poludniu wegierskim Slowacji....

• bywalec.hoteli Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 23:41
              a K-Mart w Bratysławie cały czas istnieje? Byłem tam jako dzieciak ale zapamiętałem ten piętrowy sklep.
              • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 00:58
                ja pierdole - to ty byles w tym czasie dzieciakiem?
                ja to mialem okolo 20 lat przylazl K-Mart. jakos w latach 1991-1992.
                jak dlugo go nie ma - no moze z 20 pare lat.
                • bywalec.hoteli Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 07:39
                  ta, nie pamiętam ile lat miałem, ale byłem w Bratysławie na koloniach. U nas chyba nie było jeszcze hipermarketów ani supermarketów w mojej okolicy. Byliśmy wtedy tez na wycieczkach do Budapesztu i Wiednia w ramach tych kolonii. Pamietam ze przywiozłem mamie w prezencie z kolonii kubek z napisem K-Mart. Potem byłem w Bratysławie służbowo dużo później gdzies w 2007 - dużo ładniej było.
                  • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 13:40
                    ja mam podobne wspomnienia z lat '70 albo '80 jak bylismy przejazdem we francji z rodzicami to jako dzieciak, poszlismy do Cory w Colmarze. Do tej pory pamietam jak stalem w dziale zabawek i patrzylem z niedowierzaniem, bo tam bylo wszystko. Myslalem przez dlugi czas ze "Cora Colmar" to jakis raj na ziemi. Ale wtedy jeszcze nie bylo tyle chinzczyzny.
                    • waga173 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 13:55
                      Colmar powiadasz. Sto lat temu ja i dwoch kolegow jechalismy do innego miejsca we Francji a pierwszy przystanek byl dopiero w Colmar. Siedzielismy na rynku, patrzylismy dookola, popoludnie, pora "dlugich zoltych cieni" jakos ucichlismy bo kazdy z nas sie kurwa nie wiem jak to powiedziec, zadumal. To nie jest zwykle miasto. Kiedys tam wroce.
                      • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 14:05
                        Moja ciotka we wczesnych latach '70 wyszla za maz za francuza z Alsacji. Mieszkal gdzies na pograniczu FR/CH, byl genialnym mechanikiem. Miszkal na francuskim zadupiu, ale kase zarabial w genewie jako glowny mechanik wielkiego zakladu wlokieniczo/tekstylnego.
                        I oprocz tego jezdzil rally - swoj samochod i warsztat mial w stodole. Kiedys nam pokazal jak objechac male rondo na dwoch kolach. Moja mam prawie ze zawalu dostala.

Alzacje znam bardziej ze strony winic, Riquewihr, Eguisheim itp. Colmar i Strasburg mam na celowniku podrozniczym. Zreszta - tam jest fantastycznie. Jakby to nie bylo tak daleko z Belgii to bym tam napewno kupil jakis domek.
                        • waga173 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 14:12
                          Geschwidikeitmesser to jedno a Gewurtzraminer to drugie slowo ktore jako tako znam po niemiecku:)
                          • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 16:26
                            to pierwsze sie pisze Geschwindigkeitsmesser a Gewurztraminer jest bardzo OK. jak nie do alzacji to polecam mosele, doline renu. super wina. w tym roku beda pewnie bardzie slodkie, bo bylo duzo slonca, ale i drozsze bo beda male plody. oby tylko nie lalo za bardzo we wrzesniu, chociaz juz sie troche poprawia pogoda.
                    • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 16:24
                      Bylem kilka razy w Alzacji, w Strasburgu, Colmar, malych miasteczkach kolo Colmar i jest to cudowna kraina...
                      Kopara opada

To miasteczko jest moim zdaniem totalnie zarabiste
                      tiny.pl/wgq8x

Bylismy tam z zona i kilka godzin zeszlo na podziwianie

To jest prawie tak samo fajne:
                      tiny.pl/wgq87

Przy granicy z Niemcami jest ta perla, mieszkal tam krol PL Stanislaw Leszczynski przez sporo lat, zanim jego corka Maria nie zostala krolowa Francji...
                      MIeszkancy sa z tego strasznie dumni, ze tam krol mieszkal
                      Postac kultowa w miasteczku, ten Leszczynski...
                      Ale nazwiska nie pisza , tylko imie po francusku Stanislas
                      tiny.pl/wgq8j
                      Maria Leszczynska
                      wygrala casting na krolowa, casting oglosil Ludwik XV, panny z araystokracji mialy wyslac portrety, zyciorys, list motywacyjna...
                      Polka wygrala
                      Po slubie Ludwik XV umiescil Leszczynskiego w zanku Chambord, wypasionym
                      A kopciuszek Maria nagle dostala tyle hajsu, ze glowa boli i mieszkala w Wersalu...

I tu sie idylla konczy, bo jak byla praktycznie non stop w ciazy, bo Ludwik XV korzystal z uslug kochanek i zone traktowal coraz gorzej
                      • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 18:20
                        znam bardzo dobrze jedno i drugie, polecam rowniez Eguisheim - miasteczko zbudowane w takie kololo, widac na google maprs:

Eguisheim - moim zdaniem najladniejsze z tych trzech.

wszedzie prowadza sciezki rowerowe, nikogo nie interesuje czy delikwent wypil kieliszek czy 5.

Najgorsze jest to, ze jak tam jade, to przyjedzam z okolo 60 butelkami wina, w tym ichniejszego musujacego Cremant d'Alsace. pycha.
                        • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 18:37
                          Kulawo nie wyglada......

W Alzacji mnie zachwycilo cos takiego jak OBERZA...
                          W PL to sie kojarzy z gospoda, a tam to gospodarstwo agroturystyczne....
                          Moga sprzedawac bez ograniczen jedzenie z gospodarstwa, wszystko swieze i doskonale jakosciowo....
                          Oczywiscie moga to robic jako sprzedaz sklepowa i jako gotowe dania na miejscu...
                          Napoje moga byc kupowane w hurtowni...
                          Ale tez moga miec wlasne

W sumie to jest uczta kulinarna....
                          Takich oberz jest calkiem sporo, a ceny bardzo fajne
                          Pamietam, bylismy w tych okolicach i do jednej oberzy sie jechalo chyba z 5 kilometrow polna droga, no w calkiem dobrym stanie...
                          • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 19:00
                            Na przyklad taka oberza
                            Auberge w jezyku miejscowym

www.auberge-schantzwasen.com/restaurant/
                    • bywalec.hoteli Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 18:38
                      jak gdzie?
                    • bywalec.hoteli Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 18:40
                      ja tam aż takiego szoku w tym K-Marcie jak Ty w Corze w Colmarze nie przezylem. To było cos jak dom towarowy na kilku piętrach - w takich juz drzewiej bywałem np w Warszawie.
      • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:43
        Ciezko mi powiedziec, bo o 22 bylismy juz w hotelu...

Pisza przewaznie , ze knajpy sa otwarte do 22....

A ha, co jescze mi sie przypomnialo, to bardzo duzo policji na miescie...
        Np. w Hali Targowej, jest jej w 3 d.py---
        W sumie ma to plus, bo raczej kieszonkowcy tam nie chodza...
        A takie miejsca z tlokiem to dla kieszonkowcow raj...

I nie ma zebrakow, bezdomnych, na ulicach...
    • tbernard Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:37
      wislok1 napisał:

> Wbrew temu, co pisza czesto media w PL: ze Wegrzy pod rzadami Orbana zyja w st
      > rasznej nedzy, jest raczej przeciwnie...
      > Zadnych oznak strasznej biedy spoleczenstwa nie zauwazylem, ale tez specjalnie
      > im sie nie przelewa...

To jak w Rosji w Moskwie, czy Piotrogrodzie. To jakby księstewka, enklawy z innym standardem na tle reszty państwa.
      • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:58
        Bez jaj

W poniedzialek wracalem do Bawarii, a ze jescze mialem wegierska i slowacka winietke, to pojechalem do Bratyslawy, a potem do Wegier, do Hegyeshalom, zrobilem zakupy ----
        Glownie chodzilo mi o rzeczy, ktore w DE nie ma, np. wegierskie piwo czy wino...
        Jakos nedzy w wiosce nie zauwazylem....
        Sklep jak w wiosce w PL

Inna rzecz, ze bylem dzisiaj w Kauflandzie w DE i sie okazalo, ze ceny pieczywa, miesa, wedlin, pomidorow, papryki innych owocow i warzyw, itd...
        w marketach sa w sumie prawie identyczne, DE i Wegry...
        Tak jak DE i PL
        Austria to samo...

W sumie to sie wszystko wyrownalo....

To tlumaczy dlaczego przy granicy austriacko-wegierskiej nikt nie buduje supermarketow dla Austriakow

Na wschodzie Wegoer jest gorzej i tam Orban dostaje zdecydowane poparcie, tak jak na wschodzie PL kaczor
        • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 20:31
          Hegyeshalom, to taka kiedys malo znaczaca wioska na pograniczu austrii. ale teraz caly ten region jest bardzo modny i tani - duzo ludzi z Bratyslawy sie przenosi do przygranicznych wegier, czy austrii.
          dla wegrow, czy austriakow to zadupie, a dla mieszkancow bratyslawy - tania mozliwosc kupna/zbudowania domu. wszedzie prowadzi autostrada.
          sa przedszkola slowackie i wszystko dziala. zreszta po austriackiej stronie od setek lat mieszkaja rowniez chorwaci - jakbys troche pojezdzil to bys zobaczyl chorwackie nazwy wiosek, rowniez na slowacji.
          • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 20:48
            O tych Chorwatach to wiem....

Najwiecej ich mieszka w Austrii, w wielu wioskach austriackich sa wiekszoscia i tam rzadza....

Na razie nie zadaja przylaczenia do Chorwacji ( to zart )....

Np.
            nikitsch.gv.at/
            Wszystko dwujezyczne, a takich wiosek jast tam kilkadziesiat
            • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 20:53
              Filež prema podacima iz 2010. godine ima 1.453 stanovnika.
              1.390 Hrvata,
              hr.wikipedia.org/wiki/File%C5%BE

To nie jest typowa wioska austriacka, wiecej niz 90% Chorwatow
            • wislok1 Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 21:04
              No, ale co tam robia Chorwaci ????

Okazuje sie, ze pogranicze Austrii i Wegier pod okupacja turecka bylo tak rozje.ane gospodarczo, ze glowa boli....

Po 1683 roku, jak Sobieski Polacy, Austriacy, Niemcy przywalili ostro Turasom pod Wiedniem , to trzeba bylo odzyskane tereny zasiedlic .....
              ( w odsieczy wiedenskiej brala udzial praktycznie cala armia EWANGEILICKA Saksonii pod dowdztwem ojca Augusta II Mocnego , to Czarnek zakazal opisywac, to nie byla bitwa katolikow z islamem....
              TO byla bitwa ekumeniczna )

I Habsburgowie na tereny Wegier MASOWO sprowadzali KAZDEGO, kto byl chetny,
              Niemcow, Chorwatow, itd...

A ze warunki osiedlenia byly dobre, to setki tysiecy z tego skorzystaly....
            • marekggg Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 22:14
              tak samo bylo z niemcami w obecnej rumunii - siedmiogrod (Siebenburgen), lub na slowacji.
    • hukers Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 19:44
      Dobrze Wislok, ze mi przypomniałes o Budapeszcie, bo szukam jakiejs, za przeproszeniem, destynacji, na parę dni.
      A foty fajne, tak trzymaj.
      • tbernard Re: OT Budapeszt 2022 06.09.22, 20:59
        Świetne destylacje są w rejonach, gdzie wytwarzają Raki.
    • marekggg Szentendre, Margit Sziget i jedno co nie polecam 06.09.22, 23:02
      wislok1 napisał:

> Zgodnie z obietnica zlozona jeepowi
      > przekazuje swoje wrazenia z wizyty w Budapeszcie, 2-3 wrzesnia, piatek-sobota

Szantendre:
      warto odwiedzic jako turysta, kiedys bylo fajnie, jakas taka atmosfera artystyczna.

Margit-Sziget - ladna wyspa na Dunaju, mozna sobie pochodzic, przejechac sie na rowerach, pojsc na basen.

Nie polecam (choc moze sie zmienilo) hotel Gellert. Z zewnatrz zajebisty a w srodku komuna jak znalazl.

Natomiast calkiem niezly sie okazal hotel w ktorym ze wzgledu na liczbe czlonkow naszej ekipy bylo calkiem OK. Wiem ze malokto jezdzi z grupa 10 osob, ale jednak. Mercure Castle Hotel. Nie jest moim faworytem, ale to caly czas lepsze niz ten Gellert. I nie ma problemu z parkowaniem.
      • wislok1 Re: Szentendre, Margit Sziget i jedno co nie pole 07.09.22, 16:30
        Szentendre znam, bardzo mile miasteczko...

Wyspa Malgorzaty tez OK, kapielisko jest ogromne...

Ze wzgorza Gellerta jest fantastyczny widok na Budpaeszt
    • bolo2002 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 08:04
      A ja sobie z Budapesztu żonkę przywiozłem !!! A były to czasy- kiedy tak 8 dziewczyn zapraszałem na wino do knajpy i potem ostatnim autobusem do Sasad trzeba było zdążyć. A na wzgórzu Gelerta to własnie zespół Omega nam przygrywał. No i kąpiel na wyspie Małgorzaty musowo. Było tak tanio, że nie wiadomo było , co z kasą zrobić.
      To były czasy!
      • waga173 Re: OT Budapeszt 2022 07.09.22, 09:55
        Niech zgadne, zonka jest wiec kasy niet?
        • bolo2002 Re: OT Budapeszt 2022 08.09.22, 08:49
          Jest i żonka i kasa . Ale wtedy byłem tzw. Gruppenleiter czyli kierownik grupy polskich studentów na tzw. MOP-czyli miedzynarodowym obozie pracy w Sasad pod Budapesztem. A , że jezyki znałem to szefem zostałem i tak ca 80 kobitek było i tylko 5 chłopa. No to było w czym wybierać No i były 2 blondyny - niezłe. Ja robiłem troche za takiego-... ekonoma, co to pilnuje, co by pracowały. No i popatrzyłem jak te 2 blondyny pracują. Jedna moze była ładniejsza , ale leniwa. A moja zonka pracowita-no i tę wybrałem. I nie załuję. I tak juz zostało.
          • bywalec.hoteli Re: OT Budapeszt 2022 08.09.22, 10:23
            Żonka jest Węgierką?
            • bolo2002 Re: OT Budapeszt 2022 13.09.22, 12:37
              Nie Polką-tylko jechała ze mna tym samym pociągiem, na ten sam MOP.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka