galtomone
10.10.22, 08:44
Ostatnio mało wątków auto-moto, więc może to się Wam spodoba.
Zatem sobie "pogdybajmy".
Macie kasę, możliwości i za dużo czasu. W PL to chyba mało popularna zabawa była ale w kilku krajach i owszem, czyli swap (zamiana).
Bierzemy auto, które lubimy, które nam się podoba, niepozorne.... pełna dowolność i wsadzamy do niego silnik z innego - zwykle duuuuuuży.
Macie jakiś pomysł na to co byście chętnie tak "polepszyli"?
Czyli np. jaka fura z R4 na V6, V8 czy coś podobnego?
I oczywiście na jaki silnik - nie tylko w sensie wielkości/mocy ale konkretnego "modelu".
Przyznam szczerze, że temat jest dla mnie dość egzotyczny ale gdybym mógł (i było to technicznie wykonalne), to bardzo chętnie nabyłbym:
Toyotę Previe I w wersji 4x4 i wsadził do niej V6, np 1MZ-FE - a z tego co wiem, w "Japanowie", był jeszcze kit ze sprężarką mechaniczną do tego silnika.
Przeskok z oryginalnych 4 cylindrów i 132KM na +/- 250KM to coś co mogłoby dać fajny efekt.
Choć akurat w wypadku tego konkretnego modelu auta byłoby to trudne, jeśli w ogóle wykonalne.
V8 (widywałem dyskusje na forach w US) raczej odpada, z powodu zbyt małej ilości miejsca.
Ale może są jakieś kompaktowe 6/8 cylindrowe wynalazki, które można by rozważyć...
A Wy? Macie jakieś typy na takie projekty?