Dodaj do ulubionych

O/T do Engina w sprawie kimchi

25.11.22, 23:19
No wiesz, masz Garden Grove pod reka, ale powiedz mi jak nalezy te kimchi prawidlowo konsumowac.
Bo ja to tylko chapne kawalek jak przechodze kolo lodowki, a jak juz co, to na pumpernickel smaruje majonezem i na to klade kawalek kimchi. Jak na razie mi to calkiem odpowiada, ale moze jestem nuworyszem ze sie kompletnie nie znam?
Obserwuj wątek
    • bywalec_hoteli Re: O/T do Engina w sprawie kimchi 25.11.22, 23:29
      za gupi jestes na youtube i google grubasku?
      • waga170 Re: O/T do Engina w sprawie kimchi 26.11.22, 00:26
        Bywalec, uwazaj, bo w chyba trzy dni nazwales mnie calym wachlazem od dupek do gupi, ale ja buldog na szczekanie ratlerka nie zwracam uwagi. Do czasu.
    • engine8t Re: O/T do Engina w sprawie kimchi 25.11.22, 23:48
      Koreanczycy w restaracjach do obiadu podaja kilkanascie malych przystawek - w tym kilka rodzajow kimchi i jedza jak my salatki. W domach ograniczaja to do kilku.
      Robia tez super zupe kimchi.
      My zwykle jemy je jako jedna z 2 czy 3 "salatek" jako ze pozeram duze ilosci. W Korei sie smiali ze ja jem kimchi jako glowne danie.
      Pupmernickel z majonezem i Kimchi? A to interesujaca nowosc i na pewno nie koreanska jako ze chleba nie ma w ich menu :)
      • waga170 Re: O/T do Engina w sprawie kimchi 26.11.22, 00:28
        Pupmernickel z majonezem i Kimchi?

        Sprobuj na sniadanie!
        • engine8t Re: O/T do Engina w sprawie kimchi 26.11.22, 00:48
          @ argumenty przeciwko
          1. Nie cierpie majonezu...
          2. Na sniadanie wole cos slodkiego albo obojetnego.

          Ja pumpernickel to jem jedynie z maslem migdalowym i dzemem :)

          Ja tez nie kwestionuje ze to co propnujesz jest niedobre - kimchi moze byc dobre zawsze i ze wszystkim tak jak u nas kiszony ogorek.
          My raczej nie jemy kimchi z czyms co nie kojarzy sie z azja i paleczki sa jakby automatycznym narzedziem do jedzenia.
          Jak pisalem konsumocja kimchi wiaze sie z procesem odpakowania tego z kilku warstw bezpieczenstwa, szybkie przelozenie na inne naczynie , potem pkrojenie na mniejsze kawalki i zamknicie oraz uszczelnienie sloikow przed schowaniem do lodowki...bledy moga drogo kosztowac - kiedy smyslem ze trzeb bedzi lodowke wymienic bo to jak fermetuje to trudno utrzymac gazy pod kontrola ( te w sloiku i te po konsumpcji) :))
          • waga170 Re: O/T do Engina w sprawie kimchi 26.11.22, 01:25
            Fakt ze w odroznieniu od naszej zwyklej kiszonej kapusty ten kisiel ryzowy i cukier w kimchi tak podtrzymuja fermentacje ze ciasno zakrecony sloik potrafi wystrzelic a pozniejsze dobrodziejstwo szczypie w jezyk tak jest mocno sfermentowane. Z braku daikon koreanskiej rzodkwi robilem ze zwyklymi rzodkiewkami, tez super rewelacja. I tez smierdzialo przez skore:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka