Dodaj do ulubionych

OT - oddaj zepsutego człowieka

25.12.22, 18:12
Ja prdole, ciekawe jaka jest tego rzeczywista skala? Mizantropem się staję coraz bardziej.
wydarzenia.interia.pl/raport-boze-narodzenie-2022/news-nie-daja-pic-odstawiaja-leki-dzwonia-po-pogotowie-prosze-zab,nId,6489475
Obserwuj wątek
    • nousecomplaining Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 25.12.22, 18:13
      A tak przy okazji wesołych świąt itd. itp. 😁
    • marekggg Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 25.12.22, 18:33
      milosc do bliznego - taka - katolicka
      • nousecomplaining Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 25.12.22, 18:46
        > milosc do bliznego - taka - katolicka
        Właśnie tak chciałem napisać, ale się powstrzymałem w oczekiwaniu na reakcje : )
    • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 25.12.22, 19:07
      Skala jest olbrzymią
      W każdym szpitalu
      Masakra
      I wlasnie to nieodbieranie telefonów...
      A najgorsze ze w święta zasadniczo jest tylko ratowanie zyci więc żadnego normalnego leczenia i tak nie ma
      • nousecomplaining Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 25.12.22, 19:25
        > więc żadnego normalnego leczenia i tak nie ma
        Dokładnie. Też "siedzę w temacie" i to jest rzecz, która jakoś ciągle mi się w głowie nie mieści.
        • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 26.12.22, 20:08
          A czy to jest w porządku, ze nie ma normalnego leczenia w szpitalu?
          • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:35
            A co to jest "normalne leczenie"?
    • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 26.12.22, 18:25
      Co roku są takie artykuły - gazwybeciane napuszczanie jednych na drugich i tania sensacja?

Jakby im „dziennikarzom” zalezalo na dobru chorych to czemu się nie zgłoszą w świętach do pomocy w szpitalu?
      • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 26.12.22, 18:29
        Znaczy co mają im robić? Bajki czytać czy przebierać się za mikołaja? I myslisz ze sam strach przed takim dziennikarzem w szpitalu spowoduje że taki jeden chuj z drugim nie odda babci na święta na przechowanie? Raczej wątpię
        • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 26.12.22, 18:47
          Nie wyobrażam sobie oddać kogoś na święta do szpital. Ale pare przypadków osób przykutych do łóżka widziałam. Może to ze są tacy chuje jak mówisz oznacza także, ze opieka instytucjonalna nad starymi i chorymi ludzmi w naszym kraju nie działa?

Dlaczego opieka nad człowiekiem który płacił podatki musi być obciążona przede wszystkim jego rodzina, ludzie, którzy sami pracują i mogą być zmęczeni i chcą odetchnąć?
          • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 07:15
            Jedno nie ma związku z drugim. Kompletnie.
            Doprowadzenie celowe starszej osoby do stanu wymagającego hospitalizacji po to żeby się go pozbyć na święta czy wakacje to skurwysynstwo najwyższego rzędu.
            • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 11:09
              A to ze państwo przerzuca opiekę nad chorym starym człowiekiem na pracujących i płacących podatki członków rodziny to nie jest skurwysynstwo?

Wiesz, ja widziałem przypadek ze ciezko chory został wypisany ze szpitala do domu, rodzina się zajmowała i wynajęła opiekunka, czekał w kolejce na hospicjum domowe ale nie doczekał i zmarł.

Po tym jak się zachowywali w covidzie to nie mam dobrego zdania o polskich lekarzach i tzw służbie zdrowia.

Właśnie powinny być miejsca gdzie osoby chore mogłyby spędzić trochę czasu by rodzina mogła odpocząć, odetchnąc.
              • marekggg Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 11:12
                odpowiedz sobie na to pytanie pytanie do samego siebie: na kogo dwa razy glosowalem i bede glosowac?
                • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 11:22
                  zepsuta i przeżarta korupcja oraz przewalaniem naszych pieniędzy z podatków służba zdrowia była i jest niezależnie od tefo czy rządzi pis czy po
                  • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:38
                    Problem jest w SYSTEMIE ktory na to pozwala i nawet stymuluje takie zachowania.
                    LEczenie ngdzy i nigdzi nie powinno bazowac na opiece szitalnej poniewaz to najdrozsza i w duzej mierze niekonieczna opcja.
                    I dotad az sie zmieni system to sie nie zmieni.
              • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 11:19
                bywalec2023 napisał:

> Właśnie powinny być miejsca gdzie osoby chore mogłyby spędzić trochę czasu by r
                > odzina mogła odpocząć, odetchnąc.

A może te stare osoby wcale nie chcą być wyrzucane do przechowalni i wolałyby ostatnie chwile spędzić rodzina. Nie mówimy tu o chorych tylko o takich co rodzina specjalnie doprowadza do stanu kwalifikującego się do hospitalizacji. Np nie dając nic do picia
                • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 11:21
                  a może te osoby płaciły podatki i rodzina płaci podatki i to służba zdrowia powinna zapewnić rodzinie taka pomoc która umożliwi tym ludziom spędzanie pozostałego czasu w domu z rodzina ale żeby rodziny nie zajeżdżać?
                  • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 18:05
                    W sensie służba zdrowia powinna dać pić bo dzieci/wnuki nie dadzą bo czekają aż babcia zejdzie?
                    • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 19:28
                      Narażanie zdrowia i życia bliskich poprzez odbieranie wody i leków to skurwysynstwo. Ale dlaczego nie martwi cie to skurwysynstwo ze państwo nie zapewni opieki dla takich osób samo?
                      • kokosowy15 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 19:35
                        W jaki sposób?
                        • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 19:39
                          Też się zastanawiam w jaki sposób
                  • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 21:11
                    Jak wam to lekko przychodzi mowic co ktos inny powinien...
                    A moze to Ty sam powinienes sie zabezpieczyc na starosc i nie liczyc na innych?
                    • marekggg Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 21:52
                      ja nie mam innego wyjscia - albo zdechne sam, albo sie zabezpiecze.
                      • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 21:56
                        marekggg napisał:

> ja nie mam innego wyjscia - albo zdechne sam, albo sie zabezpiecze.

Ty nie wydawałaś na wychowanie i wykształcenie dzieci - zapewne masz zgromadzony majątek pare milionów euro, wiec jestes raczej zabezpieczony
                        • marekggg Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 28.12.22, 00:00
                          taaaa - pewnie - na etacie, to jak ci twoi z piSSuaru.
                          • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 28.12.22, 00:50
                            a czemu nie? jedno dziecko to koszt około domu.
                            trójka dzieci to na warunki belgijskie zapewne trzy miliony euro.
                            ty jeszcze dodatkowo pracujesz w IT i zarabiasz kupę hajsu na miesiąc.
                            oraz odziedziczyłeś włości w Bratysławie po bogatych, sławnych rodzicach.

Nie bądź fałszywie skromny
                            • marekggg naprawde? 28.12.22, 00:55
                              ty jestes bywalcu glupi jak mlot. naprawde.

i tyle mailbym do powiedzenia
                              • bywalec2023 Re: naprawde? 28.12.22, 01:00
                                I don't care.
                                Po prostu nie zrozumiałeś o co mi chodzi.
                                Nie będę Ci tłumaczył.
                            • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 28.12.22, 01:05
                              Moje dziecko nic nie kosztowalo - wykarmilo sie z odpadkow...
              • tbernard Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 13:07
                bywalec2023 napisał:

> Po tym jak się zachowywali w covidzie to nie mam dobrego zdania o polskich lekarzach i tzw służbie zdrowia.

Część lekarzy z przepracowania na dyżurach zmarło. Część na covid gdy jeszcze szczepionek nie było.
                Uważasz, że lepiej by było aby więcej lekarzy pomarło?
                • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 13:13
                  Opowiedz o tych lekarzach co udzielali teleporad w formie home office i na skutek braku diagnozy np raka pacjenci zmarli.

Opowiedz o kwotach jakie brali lekarze za prace czy dyżury w pandemii?
                  • tbernard Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 14:33
                    Ale to lekarze są winni, że pojawiła się pandemia?
                    • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 14:39
                      nie ale ci co się dorobili i skorzystali z pandemii żeby udzielać teleporad to maja cos/kogoś na sumieniu
                      • tbernard Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 28.12.22, 18:44
                        bywalec2023 napisał:

> nie ale ci co się dorobili i skorzystali z pandemii żeby udzielać teleporad to
                        > maja cos/kogoś na sumieniu

A umiesz rzetelnie policzyć poprzez cofnięcie w czasie i wybranie wariantu z ofiarnym leczeniem bezpośrednim i łapiąc tym samym zakaźną chorobę zmuszającą na przejście na chorobowe, czy wtedy na pewno mniej było by przypadków śmiertelnych? Na pewno było by o wiele większe prawdopodobieństwo wyeliminowania lekarzy z jakiejkolwiek działalności, nawet w trybie teleporad. Przy okazji jakaś część lekarzy by nie przeżyła i po wprowadzeniu szczepionki mielibyśmy nieco mniej lekarzy niż mamy teraz.
          • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 18:11
            A dlaczego nie? Lepiej zostawic samych w domu?
            Tam maja darmowa opieke lekarska i jedzenie i towarzystwo?
            • kokosowy15 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 18:32
              W więzieniu także mają i telewizję, i darmowe jedzenie i opiekę lekarska, jednak nie każdy oczekuje na wyrok dożywocia, zwłaszcza ci niewinni. Oczywiście, są tacy którzy lepiej czują się w zamknięciu, ale chyba to mniejszość.
              • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:14
                Nie opowiadaj glupot,
                Do szpitala idziesz na ochotnika..
                W szpitalu maja wygodniejsze lozka i lekarzy i pielgniarki i lepsze jedzenie, i TV. Drzwi na klucz nie zamykaja...
                • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:16
                  A jakbys nie chciał na ochotnika bo byś się dobrze czuł (jak na 85latka) ale dzieci by chciały się ciebie pozbyć na tydzień to jak to rozegrać w USA? Bo u nas się to robi tak jak w linku
                  • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:28
                    U nas do szpital zabiera sie jedynie takich co musza miec konieczna lekarska opieke.
                    Tu sie doszpital nie idzi "na obserwacje" na badania czy bo noe ma co z ta osoba zrobic.
                    Takich co maga przezyc w domu zostawi sie w domu i co najwyzej zostawii sie im odpwiednie urzadzenia i zamawia wizyty socjalne czy pielegniarskie poniewaz to duzo taniej niz pobyt w szpitalu/
                    • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:37
                      No to tak jak u nas. Zupełnie tak samo.
                      Ale jak doprowadzisz staruszka do odwodnienia to się kwalifikuje do szpitala. Już rozumiesz
                      A takie chuje zamiast zapłacić 2-3 tys za tydzień opieki to wolą nie dać pić 3 dni i tatusia wsadzić do szpitala bo zemdlał
                      • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:42
                        A dlaczego szpital przyjmuje?
                        A jesli juz to rodzina oddajce sie musi sie zobawiazac ze po uplywie koniecznosci pobytu w szpitalu - za nieodebranego pacjenta beda placic powiedzmy 1000 zl dziennie.
                        A jesli pacjent tylko odwodniony to potrzebuje kroplowke i tak mozna przeciez podlaczyc w domu pod nadzorem pielegniarki?
                        • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 21:02
                          W przypadku nieprzytomnego 85latka nie wiadomo czy to odwodnienie PRZED przeprowadzeniem badań. Więc szpital przyjmie
                          Tym bardziej że dzieci mówią że się zajmują i dbają
      • marekggg Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 08:19
        rozumiem ze jak sie polamiesz na nieodsniezonym chodniku, to sie ucieszysz jak cie bedzie skleajal jakis mlody niedouczony dziennikarz. najlepiej z narodowych mediow.
    • qqbek Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 12:29
      No tak otwartej krytyki PiS i rządzącego nam miłościwie Mateusza, nałogowego kłamczuszka, to bym się po tobie nie spodziewał.

Jak oni mogli starego, żoliborskiego dziada na święta do szpitala posłać?
      • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 18:13
        Ale co ty mowisz.... To jest co rok i nie ma nic wspolnego z Pisem czy POPisem. ??
        • qqbek Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 19:17
          engine8t napisał:

> Ale co ty mowisz.... To jest co rok i nie ma nic wspolnego z Pisem czy POPisem.
          > ??

W tym roku PiS do szpitala oddał Prezesa.
    • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 18:09
      Wystarczy aby trzeba bylo - jak u nas, placic za szpitale i problem sie skonczy.
      • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 18:19
        W sensie u was jak się syn nie zechce tobą zająć a ty będziesz zdrowy ale po prostu stary to nie będzie musiał ci odwodnić żeby cie pogotowie na święta zabrało z domu?
        • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 19:27
          u nich to starych i bogatych oddaje się do gigantycznych resortów starców np na Florydzie, może syn odda tam Engina jak cos
          • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 19:40
            U nas też takie są ale temat dotyczy zupełnie innej sytuacji
          • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:23
            U nas sie nie oddaje - kazdy musi sie na starosc sam przygotowac bo to ani zskoczenie a ninikt za ciebie nie zdecyduje.
            W najgorszym wypadku oddaje dom w zamian za dozgonna opieke.
            • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:45
              a jak ktos nie ma domu, mieszka w namiocie albo samochodzie to co się wówczas robi?
              • qqbek Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 21:16
                bywalec2023 napisał:

> a jak ktos nie ma domu, mieszka w namiocie albo samochodzie to co się wówczas r
                > obi?

Wtedy zdycha.
                Albo jak jest "nielegalny".
                Opieka zdrowotna w USA to w dużej mierze darwinizm społeczny w czystej postaci.

Najśmieszniejsze jest to, że oni uważają, że publiczna służba zdrowia to komunizm.
                A potem wydają na służbę zdrowia najwyższy odsetek PKB wśród krajów rozwiniętych (przykładowo Polska - 6,5% PKB, Słowacja - 7%, Hiszpania - 9%, średnia dla UE - 9,9%... USA - 16,8%)
                • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 21:27
                  Kto jak kto ale ze ty takie pierdoly opowiadasz?
                  • qqbek Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 21:36
                    engine8t napisał:

> Kto jak kto ale ze ty takie pierdoly opowiadasz?

Nawet nie ja.
                    Bank Światowy takie farmazony sadzi:
                    data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.CHEX.GD.ZS
                    • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 28.12.22, 00:45
                      I ty jeszce K wierzysz w cokolwiek bank swaitowy mowi?
                      Zreszta nikt nie neguje ze USA wydaj ena swiecie najwiecej na opieke medyczna i z mojego punktu widzenia
                      - 1. maja nalepsza na swiecie... Nie zrtuje. Wystarczy wykupic ubezpieczenie. A mowie poniewaz sprawdzilem i w azji i w EU i w Polsce.. A w to ze tu ludzi umieraj i bankrutuja bo nie maja opeiki medycznej to mi sie znudzilo sluchac i gadac....
                      - 2. gdyby nie US i je wydatki to nie wiem czy Ty bys teraz zyl bez tych lekow, szczepionek i inny dupereli.... Nie wiem czy Polska ma swoje stenty np ? Mnie w Polsce wlozyli amerykanski.. sprobuj wyrzucic wszytko co amerykanskie i zobaczysz co ci zostanie/

Ja jak nie pracowalem to wykupilem na rodzine super ubezpieczenie za ktore placilem necale $300 mies. I niech mi nikt nie mowi ze ludzi na to nie stac.. A jak nie stac naprawde to za polwe tego moga miec takie jak w Polsce - rzadowe.. Kwestia prirytetow.. A te placze to lewactow ktore nie wykupulo i teraz placze ze ich nie lecza .... BS. Nawet jak maja min zarobkow a wiec CA $15.5/h to jest ponad $3 tys mies a wiec skaldka to ok 10%... I niech mi nie pierd ze ich ne stac.
                      Koniec dyskusji..
                • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 21:28
                  bo jak wspominałem w Stanach za dużo osób i korporacji musi się wyżywić i wręcz opaść ze służby zdrowia dodatkowo…
                  Wiec to nie komunizm tylko usankcjonowane złodziejstwo z podatnika kieszeni
              • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 21:17
                Udziela sie mu koniecznej pomocy szpitalnej i jakmoze przejsc na wlasnych nogach 50 oraz sie wysrac (nie zarty - to zwykle "egzamin" przez wyjsciem ze szpitala) to oddaje do osrodka gdzie ma wszystko na koszt panstwa oraz innych pacjentow ktorzy maj wiecej albo lesze ubezpieczenia.
                Osrodek oczywiscei prywatny ktory zabiera co sie tylko da - jak wiekowy to emeryture, jak ma cos wartego to to a teszta placi rzad.
                • marekggg Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 23:22
                  i o to dokladnie chodzi tym "rodzinom katolickim" - doprowadzic staruszka do takiego stanu, zeby.... tak jak piszesz wyzej.

odbior po swietach.
                  • qqbek Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 23:33
                    marekggg napisał:

> i o to dokladnie chodzi tym "rodzinom katolickim" - doprowadzic staruszka do ta
                    > kiego stanu, zeby.... tak jak piszesz wyzej.
                    >
                    > odbior po swietach.

Nie zrozumie.
        • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:21
          A co to syn ma do moje odwdniani czy nawadniania?
          A co to niby starosc przychodz z zaskoczenia?
          Jestem rozsadnym czlowiekiem i zakladam ze kiedys bede stary wiec mam mase czasu aby sie na ewentualnosc dobrze przygotowac ?
          Oh caly problem w tym ze nie palcicie ani grosza za szpital.... Gdyby byly jakies oplaty to by to zupelnie inaczej wygladlo..
          • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:38
            I zakładasz ze nawet jak się super przygotujesz to nic cie nie zaskoczy?
            • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 20:44
              Zaskoczy ale nalezy tez przewidywac ze dzieja sie rzeczy nieprzewidywalne?
              Np moge zleciec ze schdow i sie polamac a szpital mnie posklada i odesle do domu a wiec co wtedy?
              • trypel Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 21:00
                No widzisz, my właśnie dlatego jesteśmy we Wrocławiu, bo i jedni i drudzy są zabezpieczeni ale może się coś zdarzyć przy czym połamanie kości będzie frajdą
          • bywalec2023 Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 27.12.22, 21:05
            engine8t napisał:

> A co to syn ma do moje odwdniani czy nawadniania?
            > A co to niby starosc przychodz z zaskoczenia?
            > Jestem rozsadnym czlowiekiem i zakladam ze kiedys bede stary wiec mam mase czas
            > u aby sie na ewentualnosc dobrze przygotowac ?
            > Oh caly problem w tym ze nie palcicie ani grosza za szpital.... Gdyby byly jaki
            > es oplaty to by to zupelnie inaczej wygladlo..

Takie pierdolenie. Wiesz dobrze ze jak cos się przydarzy tobie zdrowotnego to i kasa i dom i emerytura mogą nie wystarczyć na koszty leczenia - bo z tego leczenia musi się wyżywić i opaść zbyt wiele osób po drodze.

Wspominałeś o tym, ze u Was państwo wydaje najwiecej na służbę zdrowia a i tak trzeba dużo płacić?
            • engine8t Re: OT - oddaj zepsutego człowieka 28.12.22, 01:02
              To u was ludzie zeby zrobic badania za 100 zl ida do szpitala na 3 dni i to kosztuje 3000 .
              znow pierd kotka za pomoca mlotka.
              Zdecydowan wiekszosc ubezpiczen ma u nas max wydatkow...
              Wiesz zile jest obecnie moje roczne max? $900 tak dokl;adnie tyle.. jak wydam (oprocz skaldek) wiece to wszytko jest pokrywane 100%.
              Wiesz ile wydalem z kieszeni w ubieglym roku na dosc duze badania bo mialem i rezoenas i tomografie i biopsje i lolonoskopie z calkowutym uspieniem i kiilka wizyt u specjlisty i nych, kilka ladan krwi - w sumie to bylo $250. Leki biore co miesiac 2 i moj koszt - z dostawa do domu - ZERO.
              Pokazywalem wam jak wygladas pokoj i wyzywienie w szpitalu? Free.
              A skladka miesieczn to $170/osobe... Tak ze moje max wydatki na medyczyne a nie tylko leczenie to 12x170 -=2040 + max $900 a wiec "cuzamen do kupy" nie wydam wiecej niz $3k.. A to mniej niz moja miesieczna emerytura ( z ktyorej rzad nie bierze podatkow.

Teraz porownaj podobnego Polskiego emeryta co ma powiedzmy 3 tys emerytury i mu z tego sciagan skladke ZUS, podatek i zaplaci za leki oraz wizyty i badania prywatne i powiedzmi jakie to sa koszty i zobaczymy kto ma tansza opieke....

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka