Dodaj do ulubionych

Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja

27.12.22, 16:36
Mamy prawie najwyższe ceny netto paliw w Europie.
Wszędzie ceny benzyny między 6 a 7 zł. Ale ze stawkami VAT około 20 procent.
Czyli np.dla przedsiębiorstw transportowych które odliczają 100 procent VAT i interesuje ich cena netto - jest bardzo drogo.
Jak ma inflacja zmalec skoro transport drogi?
Obserwuj wątek
    • dodekanezowiec Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 16:38
      Ale właśnie- nie tylko Obajtek o tym decyduje. Inni kupują tanio paliwa w cenach hurtowych i mają wysokie marze.
    • misio3 Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 18:11
      Mamy najniższe ceny paliw w Europie.
      W Holandii i Niemczech benzyna jest po 8 zł a u nas po 6,5 zł.
      To 1,5 zł taniej.
      • trypel Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 18:24
        Goowno prawda misiu
        W Czechach dzisiaj ON 38.5 korony wg dzisiejszego kursu to 7.45 pln
        W Austrii również dzis ON za 1,62 euro a to 7,60 pln.
        A u mnie na stacjach 7,80
        • misio3 Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 18:59
          trypel napisał:

> Goowno prawda misiu
          > W Czechach dzisiaj ON 38.5 korony wg dzisiejszego kursu to 7.45 pln
          > W Austrii również dzis ON za 1,62 euro a to 7,60 pln.
          > A u mnie na stacjach 7,80
          >
          >

Właśnie że prawda.
          Pisałem o benzynie.
          Nie pisałem o ON.
          • trypel Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 19:06
            Austra
            Benzyna 1.4 = 6.57 pln
            Tyle samo co u mnie
            • misio3 Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 19:17
              a Holandia i Niemcy? 8zł.
              • trypel Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 19:44
                A uk ponad 10.
                A na Malcie 6 pln
                No i?
            • nousecomplaining Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 19:25
              > już to wkleiłem w innym wątku, ceny z wczoraj w Austrii przy autostradzie:
              • wislok1 Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 29.12.22, 18:27
                Za to w Czechach wychodzi okolo 1,5 euro za litr....
                • dodekanezowiec Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 29.12.22, 21:06
                  wislok1 napisał:

> Za to w Czechach wychodzi okolo 1,5 euro za litr....

Tak, około 7 zł brutto. A więc ok. 5,80 netto + VAT 21 %.
                  W Polsce dajmy na to 6,70 brutto czyli ok. 6,20 netto + ok. 50 groszy VAT-u wg stawki 8%.
                  • trypel Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 29.12.22, 21:26
                    Dla jakiego % klientów znaczenie ma cena netto? I czy są to wyborcy pis czy wprost przeciwnie?
                    Przy okazji na Słowenii benzyna 1.25 euro.
                    • dodekanezowiec Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 30.12.22, 16:48
                      trypel napisał:

> Dla jakiego % klientów znaczenie ma cena netto?

Dla wszystkich bo wpływa na ceny wszystkiego.

> Przy okazji na Słowenii benzyna 1.25 euro.
                      >

Czemu "na"?
                      Utarło się ze Słowacja była pod butem Pragi ale z była Jugosławia już tak nie kojarzymy dominacji Serbii.
                      Tak samo jak nasza Litwa Lotwa Ukraina I Bialorus ale już nie nasza Estonia. Bo w Estonii.
                      • trypel Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 30.12.22, 17:12
                        Błąd.
                        Wplywa na wszystkich a ma znaczenie dla niewielu.

Dobra, w Malcie też paliwo tanie.
                        • dodekanezowiec Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 30.12.22, 17:24
                          Na wyspie Malcie. W niepodległej Słowacji. Na Węgrzech bo we Węgrzech trudno powiedzieć.
                          Ale coś dla jaj - nie wiesz kiedy otwierają Rondo Rotmistrza Reagana?
                          • trypel Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 30.12.22, 17:51
                            Nie poddaje się naciskom politpoprawnosci
                            Ale ze Słowenia to zwykły błąd.
                            Sam się nabijam z tych co na Chorwację jada

A o co z rondem chodzi bo pileckiego a regana to jakby różne okolice?
                            • tbernard Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 30.12.22, 18:20
                              trypel napisał:

> A o co z rondem chodzi bo pileckiego a regana to jakby różne okolice?

Może jemu nie chodziło o rondo we Wrocławiu. Pileckiego jest niedaleko miejsca mojego zamieszkania i nie pamiętam aby było zamknięte od momentu jak je wybudowano.
                          • jureek Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 03.01.23, 11:00
                            dodekanezowiec napisał:

> Na Węgrzech bo we Węgrzech trudno powiedzieć.

Hehe! A ja mieszkam w Węgrach i co mi zrobisz?
                            • dodekanezowiec Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 03.01.23, 11:58
                              Nie wiem czy nie we Węgrach.
                              • jureek Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 03.01.23, 12:26
                                dodekanezowiec napisał:

> Nie wiem czy nie we Węgrach.

No chyba wiem, gdzie mieszkam :)
                                • trypel Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 03.01.23, 12:33
                                  Jeden taki wiedzial ze mieszka w Katowicach a obudził się w Stalinogrodzie.
                                  Nie ma co być zbyt pewnym
                                  • jureek Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 03.01.23, 12:52
                                    trypel napisał:

> Jeden taki wiedzial ze mieszka w Katowicach a obudził się w Stalinogrodzie.
                                    > Nie ma co być zbyt pewnym

Była taka miejska legenda o górniku, co jechał rano pociągiem z Tarnowskich Gór do roboty, ale przespał Bytom, gdzie miał wysiadać, i o mało zawału nie dostał, gdy obudził się na stacji Stalinogród, którą właśnie w tym dniu przemianowali.
                                    • wislok1 Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 03.01.23, 17:12
                                      Moj ojciec sie urodzil w Katowicach przed wojna i od 1939 do 1956 mu zmieniali miejsce urodzenia w papierach...
                                      Katowice,,Kattowitz,,,Katowice...Stalinogrod...Katowice...

W DE bylo miasto Stalinstadt, oczywiscie w NRD,,,
                                      teraz to Eisenhüttenstadt

Faktem jest, ze adolf przed 1939 zdeydowanie sie sprzeciwil, zeby NOWE miasto ( jak Nowa Huta), gdzie akurat budowali fabryke Volkswagena nazwac Hitlerstadt--
                                      Chodzilo o Wolfsburg
                                      • jureek Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 03.01.23, 17:31
                                        wislok1 napisał:

> Faktem jest, ze adolf przed 1939 zdeydowanie sie sprzeciwil, zeby NOWE miasto (
                                        > jak Nowa Huta), gdzie akurat budowali fabryke Volkswagena nazwac Hitlerstadt--
                                        > Chodzilo o Wolfsburg

No ale przemianowaniu pewnej podopolskiej wioski na Hitlersee to już się nie sprzeciwił. Teraz to Szczedrzyk
                                        • trypel Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 03.01.23, 17:41
                                          Nie sprzeciwil sie bo nie umial wymowic Szczedrzyk
                                        • wislok1 Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 03.01.23, 17:47
                                          Tak samo jak sie nie sprzeciwial, zeby w kazdym miescie glowna ulica nosila jego nazwisko...

Zapewne mu sie to Hitlerstadt kojarzylo negatywnie ze Stalingrad.....

Co innego nazwa ulicy czy wioski, co innego NOWEGO i do tego duzego miasta...
      • engine8t Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 18:57
        Znaczy sie jak te ceny paliw prownujesz zeby to bylo wlasciwe.
        W Euro mozna jedynie pomiedzu krajami uzywajcymi euro i zarabiajcymi w euro.

No bo np jak prownasz ze w czechac srednie zarobki sa powiedzmy 61 tys koron a paliwo 38. 5 to za pensje kupisz 1584 litry
        W Polsce przy srednich zarobkach 7500 i cenie 5.25 za litr kupisz 1428 litrow...
        A wiec w czechach ok 10% tansze paliwo by bylo..
    • engine8t Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 18:48
      A co to jest ta inflacja i jak ja zmniejszyc?
      • trypel Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 18:54
        Np to co robi fed
        Stopy do 4.5%
        Zatrzymanie dodruku
        I macie już realne stopy tylko minus 2.6
        A EBC kontynuuje dodruk i niby też podnosi stopy ale bez skutku
        • engine8t Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 18:59
          No wlasnie..
          Inflacja to nic innego tylko nadwyzka pieniadza ktrego wydrukowan za duzo w stosunku to tego co jest na rynku do kupienia i aby ja zmniejszy to ta nadwyzke nalezy wycofac.
          Ni ewiem o czy mowisz piszac o realnych stopach.. Ja wiem co za sowja kase moge kupic. i moje odczucie inflacji moze byc inna od sasiada
          • trypel Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 19:01
            Mowie o oficjalnych danych
            Fed nie zajmuje się odczuciami endżina
            • engine8t Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 20:11
              Czyli to co mowi fed to mniej wiecej o kant D ...? Bo Fed mowi to co nalezy mowic a nie jak jest i jak trzeba to zmienia kryteria i tak dopasowuje "koszyk" zeby to jakos niezle wygladalo bo jakos nijak sie to nie ma do rzeczywistosci.
              • trypel Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 20:14
                Oczywiscie ze koszyk inflacyjny zmienia się w zależności od sytuacji tak u ciebie jak i w UE.
                I oczywiście że jak pogadasz z mieszkańcem UK to powie ze inflacja jest 30-40%, Polak powie ze 50 a Litwin ze 100.
    • bywalec2023 Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 19:26
      Xd
      • dodekanezowiec Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 27.12.22, 22:02
        Pisałem o cenach netto. Troglodyta futrzasty jak zwykle nie zrozumiał.
        • tbernard Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 30.12.22, 18:24
          dodekanezowiec napisał:

> Pisałem o cenach netto. Troglodyta futrzasty jak zwykle nie zrozumiał.

Najważniejsza jest cena którą należy zapłacić przy kasie po zatankowaniu.
          • dodekanezowiec Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 30.12.22, 19:12
            Panie siądź Pan sobie w 119, pojedź Pan na Ostrowskiego 5 i tam Panu wytlomacza co to jest unijna zasada neutralności i potracalnosci oraz harmonizacja podatku od wartości dodanej (wsiądź Pan w 125 podjedź Pan do kolumny Zygmunta i powiedz mu - Pan tu nie stal).
            Shell Mińska 6,63, Carrefour 6,49. Pozdrawiam lokalnie :)
            • dodekanezowiec Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 30.12.22, 19:13
              A na Gagarina to już w ogóle zasięgu sieci prawie nie ma!
              • tbernard Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 31.12.22, 19:15
                dodekanezowiec napisał:

> A na Gagarina to już w ogóle zasięgu sieci prawie nie ma!

Na Trawowej na ogół dobry zasięg.
                Na Gagarina to bywam jak koty wożę do weterynarza na Żwirki i Wigury. Powiadasz, że tam kiepsko z zasięgiem sieci?
                • dodekanezowiec Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 31.12.22, 21:42
                  W Pierdonce i Lidleju to przynjamnij Oryncz wysiada całkiem a nawet na dworze kiepsko.
            • dodekanezowiec Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 30.12.22, 19:17
              dodekanezowiec napisał:

> Panie siądź Pan sobie w 119, pojedź Pan na Ostrowskiego 5 i tam Panu wytlomacza
              > co to jest unijna zasada neutralności i potracalnosci oraz harmonizacja podatk
              > u od wartości dodanej
              Na serio to to związek ma dość luźny z tym co piszemy ale napisane na zasadzie "percepcja idzie droga inercji" ("zapomniałeś używać słowa kontrowersyjnie, oni tak w tej telewizji ciągle gadaja")
            • tbernard Re: Rowniez Shell BP Circle robią Polaków w .uja 31.12.22, 19:07
              Masz na myśli urząd skarbowy? Nie bywam tam, żona przez internet pity rozlicza, to ja nie muszę takim shitem głowy sobie zaśmiecać. Za to tam gdzie Ostrowskiego styka się z Petuniową to bywam raz na jakiś czas w warsztacie wulkanizacyjnym ;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka