Dodaj do ulubionych

i sie bedzie dzialo SCT w wawie

14.01.23, 11:00
Warszawa wprowadza SCT: Stare diesle zatruwają powietrze. Co zrobią ich właściciele mieszkający w stolicy?

ile jest takich starych dizli w wawie? chyba sporo. i PiS wtedy przejmie rowniez Warszawe. bo im nie przeszkadza palenie byle gownem w piecach (futrzak) itp itd.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 14.01.23, 12:30
      Futrzak nie palił mokrym węglem, czy nieprzesuszonym drewnem.
      On palił odpadami niebezpiecznymi.
      To trochę inna "liga", niż posiadanie "kopciucha" i palenie w nim najtańszym (ale nadal legalnym) paliwem.

A co do Warszawy - zawsze mnie dziwiły kontrasty - obok całej masy nowych (i nierzadko bardzo wypasionych) fur zawsze widywało się tam rzeczy, które w innych miejscach były już bardzo rzadko spotykane.
      Zakładam jednak, że nic to w pejzażu wyborczym nie zmieni.
      Ktoś kto jeździ 25-letnim Golfem w TDI i tak szybciej jest z "socjalnej klienteli PiS", niż z "lemingów Czaskoskiego".
    • wislok1 Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 14.01.23, 18:38
      To dotyczy aut wyprodukowanch w 2006 i wczesniej....
      W 2026 te auta beda minimum 20 lat stare i pojda na zlom tak czy siak...

• trypel Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 14.01.23, 19:32
      Plus jest taki że w Warszawie może się pojawić pare fajnych aut za niewielka kasę.
      Trwałych i prostych i bez paskudnych elementów które lubią się psuć.
      Wszystko ma swoje dobre strony
      • marekggg Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 14.01.23, 21:32
        akurat ze to zapewne nie bedzie jedyne miasto ktore to wprowadzi
        • trypel Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 14.01.23, 21:58
          Kwestia co to będzie to ścisle centrum
          Od paru lat do ścisłego centrum Wrocławia nie wyjeżdżamy autem. Parkujemy w granicach 1-2'km i spacer.
          A male miasta raczej nic z tym nie zrobią
          A multipla 1.9 jtd to fajne auto :)
          • marekggg Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 14.01.23, 22:32
            jezeli to bedzie jak w niemczech, to moze to byc dosyc szerokie centrum. bruksela to cala aglomeracja. i na kazdym wjezdzie sa kamery...
            • wislok1 Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 18:41
              W Monachium granica jest wewnetrzna trasa RING wokol srodmiescia....

Jest oznaczona jako 2R

www.google.com/maps/place/Monachium/@48.1545703,11.4717692,12z/data=!4m5!3m4!1s0x479e75f9a38c5fd9:0x10cb84a7db1987d!8m2!3d48.1351253!4d11.5819805
    • bolo2002 Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 10:00
      SCT to pewnie wprowadzą w centrum stolicy. A ja jako rodzony Warszawiak jestem szczęśliwy, że mogłem sie z tego miasta wyprowadzić. Tam nie da sie ani spokojnie mieszkać, ani zdrowo oddychać , ani normalnie jeżdzic. I zawsze- kiedy muszę tam jechac- jestem szczęśliwy - kiedy stolicę opuszczam Szkoda zdowia, kasy i nerwów. A komu Trzaskowski zrobi kuku- jak nie wpusci starszych diesli? Tylko sobie. Centrum stolicy mam głeboko w du... . Nie byłem tam chyba 10 lat i tak trzymac! Najpierw pójda diesle z Euro 3 potem z Euro 4 a potem... to ludzie beda chodzic na piechotę, bo i metro bedzie za drogie, ze o autobusach nie wspomnę! Pojechałem do Berlina- postawiłem mojego diesla z 2006 r/Euro 4/ 200 m od wejscia do reichstagu- i nikt mnie nie gonił ! Bo on emituje tylko 120 gCO2/km a duzy SUV z 2022 r. - 180-200 g ! Bo Niemcy to sprawdzili juz dawno- a my udajemy ekologów.
      • teodor-k Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 11:46
        To za parking sporo zaplaciłeś bolo 😉
        • bolo2002 Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 12:39
          Stałem 3 godziny tam - za darmo!!!!!
      • only_the_godfather Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 12:12
        to jeszcze powiedz kiedy byłem w tym Berlinie, bo akurat, Berlin ma SCT i w przypadku diesla mogą wjechać tylko te z norma Euro 6.
        • bolo2002 Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 12:40
          2 lata temu-czyli sierpień 2020.
          • teodor-k Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 12:58
            Parę lat temu to zapierdalałem w firmie PORR to parkowałem na budowie 3 km od zamieszkania .Opel benzyniak .Latały te grupy szybkiego reagowania i mandaty za szybą .Pózniej się zgadałem z chlopakami z opolskiego i jeździliśmy co tydzień busem do chaty .Auto było wynajęte to gonili jak szaleni .Droga z Berlina wtedy to patatajka .Opla parkowałem na stacji benzynowej w Krapkowicach a tam jeden skok do mojego miasta .
      • kokosowy15 Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 15:34
        Zatruwanie otoczenia silnikiem spalinowym to nie tylko emisja CO2, jest w spalinach znacznie wiecej trucizn, od czadu poprzez tlenki siarki, azotu, węglowodory po pyły, i nie tylko s silnika ale także hamulców, opon, jezdni. Każde ograniczenie może poprawić jakość powietrza.
        • teodor-k Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 15:55
          Tylko że większości to busy z zaopatrzeniem ,a jest ich sporo i nie są to nówki .Targowisk wiele w Wawce takze sklepów i ludzie żyją z tego i płacą podatki .
          • dr.hayd Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 17:20
            Autobusy, PKSy, autokary, śmieciarki, busy, furgonetki, ciężarówki, wozy techniczne (np. podnośniki), radiowozy duże i nieduże... o lansowozach celebrytów nie wspominając. Już widzę jak to wszystko wyrzucają z miasta ;-)
            • trypel Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 17:56
              Proste- policja ściga przestępcę i dojeżdżając do strefy wyjmuje składaki z bagażnika i dalej ściga ekologicznie minimalizując zatrucie środowiska. Przestępca tez w sumie powinien
              • waga173 Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 16.01.23, 02:15
                "Proste- policja ściga przestępcę i dojeżdżając do strefy wyjmuje składaki z bagażnika i dalej ściga"

Nowe spocenie obudzi w jadacym skladakiem milicjancie smrod niemytego zaschnietego starego spocenia, na przyklad po palowaniu staruszki albo po strachu z podrozy wysiegnikiem, a jak ktorys nadgorliwy tak bedzie pedalowal ze sie zesra, to ja juz wole stare diesle.
            • kokosowy15 Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 19:36
              Ogromna większość samochodów w miastach to osobówki, wiozące przeważnie jedna osobę. Gdyby choć o połowę zmniejszyć ich liczbę w centrum to nawet autobusy miały by szanse jeździć w miarę punktualnie, a nie stać jako czterdziesty pojazd przed skrzyżowaniem.
    • teodor-k Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 11:44
      Pierdolety .Naklejka na szybę allegro to koszt 40 zł .Pieprzyć zakazy i nakazy .
      • marekggg Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 12:50
        typowy polaczek-kombinator.
    • tbernard Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 19:08
      To bardzo dobry pomysł. Powinni każdemu kto ma takiego starego ropniaka nie spełniającego współczesnych norm odkupić taki pojazd i wspomóc w zakupie hybrydy.
      • kokosowy15 Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 19:39
        Dlaczego wspomoc przy zakupie? Nie lepiej po prostu rozdać po elektryku, np polska Izere. Przecież już chyba jest ich milion, a będzie jeszcze więcej.
        • tbernard Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 19:58
          Nie wiem, czy poza ładnymi obrazkami w programie graficznym, to jakiś byt udało im się wyrzeźbić.
          • kokosowy15 Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 20:17
            Trochę optymizmu! Podobno gdzieś stoi prototyp, ale nie ostateczny.
        • marekggg Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 15.01.23, 21:55
          (nie)rzad moglby rozdawac kartki na izery.
          • kokosowy15 Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 16.01.23, 08:25
            Swoim wyznawcom na Isdery.
            • qqbek Re: i sie bedzie dzialo SCT w wawie 16.01.23, 08:58
              kokosowy15 napisał(a):

> Swoim wyznawcom na Isdery.

Raczej Pisdery ;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka