jeepwdyzlu
16.01.23, 10:33
Wszystkiego Najlepszego dla Was w 2023!
Spędziłem wakacyjnie 10 dni w północnych Włoszech więc może zainteresują Was ceny sprzed kilku dni.
Skipas Skiarea Madonna Pinzolo Marileva Folgarida 6 dniowy kosztowal 295 euro. Nocleg w pensjonacie w Pinzolo w 2 pokojowym apartamencie ze śniadaniami (średnimi) 660 euro za 7 dni. Atrakcje na stoku kawa: 2euro espresso, 3 cappu, frytki małe 6, bombardini zależy gdzie od 4 do 7. Jakiś lanczyk na stoku to byle jaka pasta za 10 euro, 6 euro panini, 15 euro lasagna, 12 euro sałatka cezar, 3euro panacotta, 4 euro apfelstrudel. W kanjpach na dole różnie - Pinzolo jest tańsze, kolacja dla 2 osób z winem to 40, 50 euro jesli nie zamawiacie steka. Ale można taniej pyszna pizza kosztuje 10 - 16 euro. Gorzej w Madonnie tam jest drożej, mniej lokali małozobowiązujących, wiecej z obrusami i coperto, langustynkami i wagyu. Zrobiłem sie skapy więc to nie moje klimaty. Co jeszcze? Hotel ze śniadaniem (2 osoby) w Trydencie , 3 gwiazdki, 6 km poza centrum - 90 euro. Hotel w Riva del Garda - świetny, nad samym jeziorem i przy marinie - 135 euro (2 osoby,rewelacyjne śniadanie). Mediolan - wewnątrz obwodnicy, niedaleko La Scali - 150 euro za 2 osoby ze śniadaniem i parkingiem. Kawa w Mediolanie 1,20 przy barze, 2,5 przy stoliku, cappu przy stoliku 4, cornetto z nadzieniem 3, dwa tosty z szynką 5. Lunch niezły za 20 euro od osoby z widokiem na katedrę. Kolacja z bisteccią i homarem, dobre barolo, desery - 170 euro z napiwkiem, to był najdroższy punkt wyjazdu. W sklepach spożywczych z grubsza jak u nas. Wedliny, sery - może troche droższe ale jakość... Paliwo dizel od 1,7 do 1,89 zależy od stacji. Parkingi od 6 euro pod wyciągiem w Pinzolo za caly dzien do 3 euro za godzinę w Mediolanie i Trydencie.
Reasumując - jest nieco drożej niż zimą rok temu (narty) ale ponieważ euro kosztuje z grubsza tyle samo, więc skoro mamy więcej złotówek (a mamy, prawda?) - to jest TANIEJ!
Co chciałem udowodnić.
Jak macie jakieś pytania to chętnie odpowiem.
Ciao...