Dodaj do ulubionych

Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale taniej

16.01.23, 10:33
Wszystkiego Najlepszego dla Was w 2023!
Spędziłem wakacyjnie 10 dni w północnych Włoszech więc może zainteresują Was ceny sprzed kilku dni.

Skipas Skiarea Madonna Pinzolo Marileva Folgarida 6 dniowy kosztowal 295 euro. Nocleg w pensjonacie w Pinzolo w 2 pokojowym apartamencie ze śniadaniami (średnimi) 660 euro za 7 dni. Atrakcje na stoku kawa: 2euro espresso, 3 cappu, frytki małe 6, bombardini zależy gdzie od 4 do 7. Jakiś lanczyk na stoku to byle jaka pasta za 10 euro, 6 euro panini, 15 euro lasagna, 12 euro sałatka cezar, 3euro panacotta, 4 euro apfelstrudel. W kanjpach na dole różnie - Pinzolo jest tańsze, kolacja dla 2 osób z winem to 40, 50 euro jesli nie zamawiacie steka. Ale można taniej pyszna pizza kosztuje 10 - 16 euro. Gorzej w Madonnie tam jest drożej, mniej lokali małozobowiązujących, wiecej z obrusami i coperto, langustynkami i wagyu. Zrobiłem sie skapy więc to nie moje klimaty. Co jeszcze? Hotel ze śniadaniem (2 osoby) w Trydencie , 3 gwiazdki, 6 km poza centrum - 90 euro. Hotel w Riva del Garda - świetny, nad samym jeziorem i przy marinie - 135 euro (2 osoby,rewelacyjne śniadanie). Mediolan - wewnątrz obwodnicy, niedaleko La Scali - 150 euro za 2 osoby ze śniadaniem i parkingiem. Kawa w Mediolanie 1,20 przy barze, 2,5 przy stoliku, cappu przy stoliku 4, cornetto z nadzieniem 3, dwa tosty z szynką 5. Lunch niezły za 20 euro od osoby z widokiem na katedrę. Kolacja z bisteccią i homarem, dobre barolo, desery - 170 euro z napiwkiem, to był najdroższy punkt wyjazdu. W sklepach spożywczych z grubsza jak u nas. Wedliny, sery - może troche droższe ale jakość... Paliwo dizel od 1,7 do 1,89 zależy od stacji. Parkingi od 6 euro pod wyciągiem w Pinzolo za caly dzien do 3 euro za godzinę w Mediolanie i Trydencie.
Reasumując - jest nieco drożej niż zimą rok temu (narty) ale ponieważ euro kosztuje z grubsza tyle samo, więc skoro mamy więcej złotówek (a mamy, prawda?) - to jest TANIEJ!
Co chciałem udowodnić.
Jak macie jakieś pytania to chętnie odpowiem.
Ciao...
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 16.01.23, 11:43
      W moich północnych Wloszech tańszy sporo skipass
      Jakieś 160 euro za 5 dni.
      Ale mam niżej (do 2000) i mniej tras.
      Wpadnij kiedys do Karnii, tu jest nieco inaczej :)
      • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 16.01.23, 12:47
        Karnet na samo Pinzolo tez tańszy bo koło 200. Ale chciałem na cały region. Notabene kumpel był na początku grudnia w Marilevie na freeski i karnet miał gratis w cenie pokoju hotelowego.
        • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 16.01.23, 12:48
          Aha no i ceny za 6dni nie 5. To kolejne kilkadziesiąt euro...
          • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 16.01.23, 13:08
            Tu nie ma 6 dniowego. Ale jest za 500 cały sezon za to.
            • dodekanezowiec Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 14:25
              Dyskusja dwóch takich przez których jest mało samolotów do południowych Włoch z biur podrozy. Wasz juventusik przegrał z moim srodziemnomorskim Napoli aż 1:5. Blachosmrodziarze i miłośnicy quasiaustriackich północnych Włoch :)
              • dodekanezowiec Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 14:26
                Mam nadzieję że chyba wiecie jeśli chodzi o moj wpis ze "ten typ tak ma" i dla jaj :)
                • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 14:48
                  Wiemy wiemy :)
                  Przez takie typy jak ja probuje teraz ogarnąć Casablanke z Wrocławia i dupa
                  Muszę rozłożyć podróż na 2 dni
                  • dodekanezowiec Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 16:30
                    To trzeba wejść na wymarłe fora turystyczne forum gazeta. Tylko jeden idotota na kuli ziemjskiej tam został. Przeca do Agadiru można z biurem podróży. Chyba że trzeba do Casablanki ale nikt właśnie nie ma bezpośrednio
                    • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 16:38
                      Bezpośrednio nie ma oczywiście ale nawet nie bezpośrednio żeby być na kolację o 20.00 muszę wylecieć dzien wcześniej wroclawia. A jakbyście wiecej latali to by pewnie bezpośrednie były:)
                      • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 17:00
                        Żeby nie było że zaśmiecam wątek- lecę przez północne Włochy
                        Całkiem nieźle połączenie z noclegiem w Wenecji i rannym ale nie za wczesnym lotem do Casablanki z Marco Polo
                    • wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 18:50
                      Fora wymarly, bo teraz w internecie jest tyle roznych opinii o hotelach, atrakcjach,
                      chocby na tripadvisor, google, facebooku i bardzo wielu podobnych stronach,
                      ze
                      zainteresowany blyskawicznie je znajdzie i nie potrzebuje forum internetowego
                      • wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 18:57
                        Do tego jescze dochodzi mnostwo blogow czy autorskich stron internetowych....

Poza tym tak po prawdzie to Polakow MALO podrozuje po Europie pomijajac Chorwacje z wlasnym zaopatrzeniem, Grecje z all inclusive...

ZAWSZE mam to samo w okolicach WIednia.....
                        Do momentu kiedy autostrada z Zachodu spotyka tam autostrade z Poludnia
                        ( czytaj z Chorwacji )
                        spotkanie auta z PL jest BARDZO RZADKIE.....
                        Potem jest juz rzeka aut jadacych z Chorwacji lub do Chorwacji.....

To juz Czechow O WIELE WIECEJ jezdzi w Alpy i do polnocnych Wloch

Kiedys jechalismy do Wloch przez Tarvisio i jak tylko w Grazu bylo skrzyzowanie z autostrada prowadzaca przez Slowenie do Chorwacji, to potem NAGLE aut z polskimi numerami jak reka ucial............

TO samo na przeleczy Brenner, auto z PL to rzadkosc....
                        • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 19:05
                          W okolicach Madonny polskich aut sporo. I narciarzy. I słyszy sie polski na stokach. A byłem przed feriami. Za to nad Gardą - prawie sami Niemcy i Austryjacy.
                          • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 21:09
                            Jeep a jak jest we wloszech?
                            www.google.com/amp/s/wiadomosci.onet.pl/krakow/stacje-narciarskie-z-podhala-odsprzedawanie-karnetow-jest-nielegalne/mf6f7dn.amp
                            Tak samo?
                            Bo dla mnie to trochę nie halo
                            • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 22:05
                              Jeep a jak jest we wloszech?
                              ---
                              Nie mam pojęcia.
                              Jak potrzebuje karnet, kupuję. Nie to nie.
                              • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 22:14
                                Ale jakbyś miał karnet
                                A zona by miała focha i powiedziała że nie chce. Wracasz kolo 16. Masz dość a jej mija foch i mówi- jeep daj mi swojego skipassa to się pare x karnę.
                                To u nas nie przejdzie a ja uważam że to nieuczciwe
                                • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 23:34
                                  Ale jakbyś miał karnet
                                  A zona by miała focha i powiedziała że nie chce. Wracasz kolo 16. Masz dość a jej mija foch i mówi- jeep daj mi swojego skipassa
                                  ---
                                  Kupiłem dwa.
                                  Teoretycznie wiem o czym piszesz, ale Ci nie pomogę.
                                  Chcesz o tym porozmawiać....?
                                  Mam parę niezłych bourbonów...
                            • marekggg Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 23:50
                              to co wyprawiaja tamci z goralenvolku, to jest nie tak. jezeli by to byl karnet imienny, ze zdjeciem (czasami takie sa w austrii, ale to sa calosezonowe, to OK.
                              ale jezeli nie, to jest to jakas pomylka. jezdzilem przez dobre 40 lat na nartach na roznych systemach ale takich jaj nie bylo. prosta sprawa - nie ma co jezdzic w tatry - czy slowackie, czy to polskie. austria jest niedaleko i koniec.
                              na dodatek, w tatrach za chwile juz i tak nie bedzie sniegu.
                              • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 06:57
                                No więc właśnie.
                                Kupuje nieimienny skipass a ci mi zdjęcia robią żeby czasem ktoś inny z niego nie korzystał.
                                Takie małe skurwysynstwo dlatego byłem ciekawy czy to o czym piszą, że tak jest wszędzie, to prawda.
                                • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 09:13
                                  Trypel spersonalizowany skipas masz w kieszeni kurtki, otwierasz se bramkę przed wyciągiem pies z kulawą nogą niczego nie sprawdza mógłbys śmiało jeździć na bilecie misiaczka...
                                  Trochę teoretyczny problem zatem...
                                  J.
                                  • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 09:18
                                    No właśnie przeczytaj co robią w Polsce jeep.
                                    Dla mnie tez to żaden problem ale goralenvolk musiał wymyślić coś extra żeby im dutki nie uciekały
                                    • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 10:00
                                      Jeżdżenie na nartach na Podhalu to czysty bezsens. Nawet jeśli Tatry - to raczej Słowacja.
                                • skitenis Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 10:54
                                  Skipass jest imienny i wynika to wprost z regulaminów ośrodków narciarskich. Spróbuj w Białce przejść na oby karnet to zobaczysz czym się to skończy. Kupując karnet zawierasz umowę w której przyjmujesz warunki korzystania z niego. W niektórych stacjach austriackich były karnety "rodzicielskie" na którym w trakcie jednego dnia mogło jeździć małżeństwo, zmieniając się opieką nad dzieckiem. Jednakże taki karnet był odpowiednio droższy. Co do systemów wychwytywania oszustw to na pewno są one bardzo zaawansowane. Około 10 lat temu w Austrii przekładając karnety pomiędzy kurtkami, pomyliłem karnet z karnetem syna i trafiłem na "wyjaśnienia" do biura. System podczas pierwszego przekroczenia bramki robił zdjęcie i przypisywał do karnetu. Podczas każdego następnego przekroczenia bramki "pokazywał" obsłudze zdjęcie pierwotne do porównania. W 2008 w Val di Fassa karnety były opisane male i female, co ułatwiało weryfikację obsłudze, ale dziś w erze binarności płciowej, to już na pewno znikło.
                                  • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 11:31
                                    Miedzy synem a tobą to była pewnie różnica między normalnym a zniżkowym
                                    Nie wiedzielalem ze są takie ograniczenia i nie wiedziałem że skipass jest imienny, jak kupowałem np 3 to skąd wiedzieli kto będzie jakim jezdzil?
                                    Ogólnie temat dla mnie nowy i dziwny
                                    • skitenis Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 12:38
                                      Tu z regulaminu z Białki ( nie chce mi się szukać po zagranicznemu). Kompilacja moja.

Personalizacja Karty – czynność przyporządkowania określonej Karty TATRY SUPER SKI do
                                      określonego użytkownika, która następuje w momencie pierwszego zbliżenia Karty TATRY SUPER
                                      SKI do czytnika bramki przejścia na kolej lub wyciągu Ośrodka Narciarskiego.
                                      Jedyną osobą uprawnioną do korzystania z Karty TATRY SUPER SKI w okresie jej obowiązywania
                                      jest osoba, która dokonała jej Personalizacji.
                                      Zabronione jest zbywanie (pod jakimkolwiek tytułem prawnym) Kart TATRY SUPER SKI. W
                                      przypadku niezgodności danych pierwotnego posiadacza spersonalizowanej Karty TATRY SUPER
                                      SKI z osobą korzystającą następczo z takiej Karty, Uprawnienie Terminowe na takiej Karcie
                                      będą blokowane.
                                      Funkcjonujący w Ośrodkach Narciarskich elektroniczny system SKIDATA służący do pobierania
                                      opłat i kontroli Karty TATRY SUPER SKI pozwala na weryfikację użytkowników posługujących się
                                      Kartami TATRY SUPER SKI. W trakcie przejść przez bramki rejestrowane są, wyłącznie na potrzeby
                                      kontroli uprawnień, zdjęcia użytkownika powiązanego z daną Kartą TATRY SUPER SKI celem
                                      uniknięcia wykorzystania Karty TATRY SUPER SKI przez osobę nieuprawnioną, co stanowi prawnie
                                      uzasadniony interes Ośrodka Narciarskiego. Zdjęcia te są usuwane w terminie 31 dni od zakończenia
                                      ważności Uprawnienia.
                                      Za próbę niezgodnego z Regulaminem korzystania z kolei lub wyciągów Ośrodków Narciarskich bez
                                      właściwego uprawnienia lub w przypadku korzystania z Karty TATRY SUPER SKI przez
                                      osobę nieuprawnioną - blokowana będzie możliwości dalszego korzystania z Karty TATRY SUPER
                                      SKI. Na życzenie personelu lub organów kontroli, celem weryfikacji uprawnienia, należy okazać Kartę
                                      TATRY SUPER SKI. Odmowa okazania, skutkuje zablokowaniem możliwości dalszego korzystania z
                                      Karty TATRY SUPER SK
                                      • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 13:56
                                        No właśnie o tym napisano w artykule.
                                  • marekggg Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.01.23, 09:14
                                    jednak masz racje, przeczytalem regulamin z Tux'a - i rzeczywiscie czasami sie zdarzaja kamery. Nigdy z tym nie mialem problemu.
                          • wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 21:28
                            Sa turysci z PL w polnocnej talii, ale to jest niewielka grupa, badzmy szczerzy....
                            Tak samo jak w Tyrolu czy w Bawarii, czy w Szwajcarii....

Kasa trzyma....
                            Albo STRACH przed podroza do tych zlych obcych, co po polsku nie gadaja i dlatego sa zli,...
                            ( dotyczy elektoratu kaczej partii )
                            Czyli wiekszosc wybiera Zakopane i okolice

• trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 21:39
                              Przed covidem ta grupa była bardzo duża
                              Covid tyle zmienił?
                              strefabiznesu.pl/na-ferie-zimowe-wyjedzie-135-mln-polakow-przecietnie-planuja-wydac-na-wyjazd-zimowy-115-tysiaca-zlotych-na-osobe/ar/c3-13824127
                              • wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 21:44
                                Covid na pewno DRASTYCZNIE ograniczyl turystyke.......
                                Teraz doszla wojna w Ukrainie i galopujaca inflacja...

Trudno sie dziwic temu, ze ludzie ograniczaja wydatki na turystyke....
                                • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 21:53
                                  styl.interia.pl/podroze/news-zaskakujacy-wynik-polakow-w-2022-jedni-notuja-rekordy-inni-z,nId,6369775
                                  Nie w Polsce
                                • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 22:08
                                  wislok1 napisał:

> Covid na pewno DRASTYCZNIE ograniczyl turystyke.......
                                  > Teraz doszla wojna w Ukrainie i galopujaca inflacja...
                                  >
                                  > Trudno sie dziwic temu, ze ludzie ograniczaja wydatki na turystyke....

-----
                                  Civid w tym roku nie.
                                  Ale wojna na pewno.
                                  Nie ukrywam czasami popijając kawkę w knajpce z widokiem myślałem że niedaleko ludzie giną. Troche dyskomfortowo.
                                  J.
                            • skitenis Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 00:13
                              Chyba nie słyszałeś o free ski w Livigno. Tam po 15 pijani rodacy na każdym rogu.
                              Szczególnie tacy, którzy tam trafili bo np.wyrobili w zeszłym roku zakupy w hurtowni hydraulicznej powyżej 100.000 zł
                            • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 14:41
                              > Tak samo jak w Tyrolu
                              Oj oj, ja widzę tutaj duuuże grupy Polaków. I nie w jakichś pipidówach, ale w drogich kurortach.
                        • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 19:05
                          Od Tarvisio spotkać polskie auto poza austrada to rzadkośc
                          Jak byliśmy na urlopie w zeszłym roku nad tagliamento to przez 12 dni kręcąc się po okolicy spotkaliśmy jeden polski samochod nad jeziorem Cavazzo. A tak to zero. Kiedyś jeszcze szedl duży tranzyt na Lido przez Udine. Teraz już nic
                          Ale akurat to dla mnie duża zaleta tych regionów
                    • teodor-k Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 05:55
                      dodekanezowiec napisał:

> To trzeba wejść na wymarłe fora turystyczne forum gazeta. Tylko jeden idotota n
                      > a kuli ziemjskiej tam został. Przeca do Agadiru można z biurem podróży. Chyba ż
                      > e trzeba do Casablanki ale nikt właśnie nie ma bezpośrednio
                      Nie lubię skarżypytów .Proszę pani misiu mi pokazał język .
              • wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 17.01.23, 18:46
                Nie przesadzasz czasami w swoich opiniach ?

Rece opadaja

Polnocne Wlochy, Austria czy Bawaria sa BARDZO atrakcyjne turystycznie i OK

INNE niz poludniowe Wlochy, ale na tym polega caly numer, ze swiat jest ROZNY, jeden lubi to, drugi tamto
    • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 14:45
      > Skipas Skiarea Madonna Pinzolo Marileva Folgarida 6 dniowy kosztowal 295 euro.
      Kurde to faktycznie taniej niż w Austrii. W takim Ischglu 360 ojro, tyle że jeździsz też po stronie szwajcarskiej. Ale nie wiem jak wypada porównanie tych ośrodków pod kątem funu narciarskiego.
      • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 15:38
        Skipas Madonna to kategoria jednak B. Droższe są skipasy np w Val Gardenie obejmujące Sella Rondę. A Ischl to górna półka. Kiedyś mi się w Ischgl bardzo podobało, ale teraz - dla mnie - za dużo tam młodzieży. A zatem chlania i balang...
        • skitenis Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.01.23, 16:53
          Taniej już było.
          Skipass dololomiti superski 6 dniowy w niskim sezonie (cała sella i przyległości) poniżej 200 euro, dopłata za 7 dzień chyba 15 euro.
          A euro stało po 3,5 zł.
          • teodor-k Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.01.23, 09:27
            Wydaje się droższy od Polski, ale patrząc na obecny wzrost cen w naszym kraju, to coraz bardziej zbliżamy się do cen we Włoszech. Spokojnie da się zwiedzać Włochy budżetowo za niewielkie pieniądze. Znajdą się również miejsca dla tych którzy szukają luksusowych wakacji, czy to w Positano, czy nad jeziorem Como .Także nie ma żaby .
            • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.01.23, 11:40
              Droższe są parkingi, opłaty za autostrady i elegankie knajpy. Jedzenie w sklepach, pizza, kawa - tyle samo może nawet taniej. Włochy są moim zdaniem tańsze niż Chorwacja, a ta jest przecież ukochana przez Rodaków.
              • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.01.23, 12:09
                Podskoczyły mocno apartamenty i mieszkania do wynajęcia.
                Ceny x 2 w porównaniu sprzed pandemii. Ale to chyba wszędzie.
      • homohominilupus Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 26.01.23, 23:18
        nousecomplaining napisał(a):

> > Skipas Skiarea Madonna Pinzolo Marileva Folgarida 6 dniowy kosztowal 295
        > euro.
        > Kurde to faktycznie taniej niż w Austrii. W takim Ischglu 360 ojro, tyle że jeź
        > dzisz też po stronie szwajcarskiej. Ale nie wiem jak wypada porównanie tych ośr
        > odków pod kątem funu narciarskiego.

Bylam parę lat temu w Marileva Folgarida i sorry ale do Austrii (Zillertal, Flachau) to absolutnie nie ma podjazdu. A cena skipassu wtedy była b podobna nie wiem ile w tym roku Zillertal kosztuje ale chyba wielkiej różnicy nie ma.
        • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 27.01.23, 00:06
          Marileva Filgarida jest słaba. Ale Madonna to światowa liga. A skipas plus Pinzolo jeszcze. Ale Ischgl faktycznie lepsze.
          • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 29.01.23, 11:16
            > Ale Ischgl faktycznie lepsze.
            Tyle że z zastrzeżeniem, o którym pisałeś wcześniej - dużo nawalonej młodzieży, od 16 jak otwierają się bary to balanga do rana i tak w kółko. Przed zamknięciem wyciągów narąbani "narciarze" zjeżdżający z flaszkami w rękach... Nie bez przyczyny nazywają Ischgl "alpejską Ibizą". No ale zawsze można skoczyć do mniejszych pobocznych ośrodków, choćby do See, Galtur czy Kappl, gdzie jest spokój. Mnie z austriackich regionów najbardziej jednak pasuje Zillertal - no i Zillertal Pils : )))
    • bolo2002 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.01.23, 13:26
      Skoro mamy wiecej złotówek- to jest taniej? Złotówek to można miec i 100 % więcej- nie bedzie drozej a nie taniej. Siła nabywcza pieniadza polskiego spadła na łeb , bo wszystko jest droższe o ca 30 do 300 % i nie ma to zupełnie znaczenia , że tych złotówek jest więcej. Bo to jest deprecjacja złotego! Byłm we Włoszech kilka razy i twierdzę, ze to drogi kraj. Kiedy za lampkę wina czerwonego chciano ode mnie 12 Euro- to wyrobiłem sobie pogląd o cenach. Narty sa tansze w Austrii i śnieg pewny a i infrastruktura lepsza. Jeżdzę w Alpy a nie w polskie Tatry. Karyntia płd na narty a potem termy rzymskie-Bad kleinkirchheim. No i jedzonko lepsze jak u makaroniarzy o klasę!
      • dodekanezowiec Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.01.23, 14:18
        Panie Kolego bolo, "Siła nabywcza pieniadza polskiego spadła na łeb" - i taki antymatematyczny pesymizm mnie wqrza. Skoro ok. 10 października 2022 r. dolar kosztował 5 zł a teraz 4,35 to gdzie tu widzisz spadek na łeb na szyję? Druga sprawa - euro. Dzień przed wojną 4,55, teraz 4,70. Nie jest to na łeb na szyję.
        Więc Twoje czarnowidztwo jest bardzo przesadzone.
        Z drugiej strony - 'misiowe' - "jest super jest super" też o d. rozbić.
        Korona czeska w 5 lat podrożała z 16 gr do 20 gr.
        Dolar tylko kryzysowo od 20 lat przekraczał w ogóle 4 zł.
        Euro w latach 2005-19 zawsze było ok. 4 , w 2008 wyjątkowo 3,30, w lutym 2009 i na pocz. marca 2022 wyjątkowo 5.
        • dodekanezowiec Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.01.23, 14:23
          Z cenami we Włoszech też przesadzasz. Co kraj to obyczaj. Oczywiście ceny się zmieniają, ale podam ciekawostki:
          1) Bułgaria tani kraj (np. dużo automatów z kawą na ulicy za jakieś 2 zł), ale w sklepach spożywczych w Słonecznym Brzegu drożej niż w Hiszpanii czy we Włoszech
          2) We Włoszech kawa tańsza niż u nas ale droższe lody
          3) W Grecji zawsze jakoś kawa droższa niż we Wloszech
          4) Turcja tani kraj ale piwo bardzo drogie.
          I można tak w kółko.
          • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.01.23, 14:31
            W moich północnych Wloszech wciąż mam zejebista Margarite za 6.5 a bardziej wypasione za 8-9
            A to tyle samo co u mnie na ulicy we Wrocławiu
            Ale za to za pół litra wina place tam chyba 6 euro a we Wrocławiu ponad 10.
            Ogólnie włoskie zadupie nawet na północy jest dla mnie tańsze od wroclawia
            A na południu nie byłem od 3 lat niestety.
            Tym razem sprawdzę w lecie Sardynie po długiej przerwie (I znów autem domek:) ) ale szoku się nie spodziewam
            • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.01.23, 14:38
              Przegiąłem
              Tuż pod stokiem margerita 5.8 euro :)
        • bolo2002 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 29.01.23, 10:55
          Co ma dla Polaka - mieszkajacego i zarabiajacego w Polsce- dolar albo euro. Zupełnie nic. Spadek wartosci zł
          polega na tym, ze ceny rosna szybciej jak dochody. I to teraz ma miejsce w Europie i nie tylko. Inflacja - wzrost o 20 % a płace o 10%. Tak w skrócie. To masz człowieku wiecej pieniedzy- ok, ale kupisz za nie mniej!!!!!
          We Włoszech-bardzo drogim kraju -inflacja dzis zabija 40 % rodzin-bo im nie starcza do konca m-ca ! Przeczytaj sobie fachowe publikacje. W Polsce jest podobnie, na Wegrzech jeszcze gorzej !
          • dodekanezowiec Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 29.01.23, 19:25
            Ale restauracje i kawiarnie pelne. Qrva ty Bolo jesteś klonem misiaczka, jesteście schizofrenikiem jakimś o rozdwojeniu jazni? Bo jeden z drugim musi 3 zdania napisać. Oddech. A potem! Zdanie! Z wykrzyknikiem! Gdyby dubbing do tego dać to nadawałby się piskliwy! Głosik!
            • wislok1 Wegry 2023 29.01.23, 20:09
              dodekanezowiec napisał:

> Ale restauracje i kawiarnie pelne. Qrva ty Bolo jesteś klonem misiaczka, jesteś
              > cie schizofrenikiem jakimś o rozdwojeniu jazni? Bo jeden z drugim musi 3 zdania
              > napisać. Oddech. A potem! Zdanie! Z wykrzyknikiem! Gdyby dubbing do tego dać t
              > o nadawałby się piskliwy! Głosik!

Bylem na Wegrzech od 24 do 26 stycznia i jestem lekko przerazony....
              Ludzie strasznie dostali w d... finansowo-....
              Inflacja szaleje, bardzo duzo sklepow i knajp pozamykanych, po prostu splajtowali....
              W otwartych knajpach czesto prawie nie ma ludzi, w sklepach w centrum wiekszosc klientow to turysci z Italii i Hiszpanii ( z tych krajow sa tlumy turystow )...

Mnostwo Chinczykow z komunistycznych Chin, nie z Tajwanu, chinskie banki w centrum...

Budapeszt jest PRZEPIEKNY wieczorem, jak podswietla Baszte Rybacka, Zamek, itd...
              W dzien to juz to nie wyglada tak fajnie, mnostwo biednych emerytow w sklepach, to widac, ze kasy nie maja
              W PL nie jest lepiej ani troche z emerytami

Propaganda Orbana dziala non stop, straszy, ze sankcje przeciwko Rosji doprowadza kraj do ruiny, ze cale zlo to UE, Zachod, USA
              • wislok1 Re: Wegry 2023 29.01.23, 20:19
                Link do Budapesztu

photos.app.goo.gl/Xt6VHfSXq2oG9ubA6
            • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 29.01.23, 20:18
              To mówił! Bolo! Cerata kia fan!
            • wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 29.01.23, 20:38
              Nie ma co zaklinac rzeczywistosci, dobrze to nie wyglada.....
              Takze na Zachodzie.....

Realne dochody ludzi spadly....

Rzecz jasna, jak spadly w bogatym kraju, typu Bawaria, to tego sie tak nie widzi jak w PL czy na Wegrzech.....

Ale jednak fajnie nie jest tu i tam...
              • dodekanezowiec Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 29.01.23, 21:27
                Najwięcej do powiedzenia o Polsce maja emigranci.
                • car_fox Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 00:26
                  No ci przynajmniej w Polsce byli a o Ameryce najwiekszymi ekspertami sa ci co nigdy tam nie byli.
                  Ktorym wiec wierzyc?
                • wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 19:46
                  WTF ?

Po prostu widze, jak to wyglada w szerszej perspektywie....
    • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 20.01.23, 07:51
      Jeep wiedziałeś o OC obowiązkowym?
      tvn24.pl/biznes/turystyka/wlochy-narty-we-wloszech-2023-wazne-informacje-dla-podrozujacych-na-stoki-6639388
      • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 20.01.23, 09:01
        Nie. Nie wiedziałem że jest obowiązkowe. Ale ubezpieczenie narciarskie w tym OC, ale głównie pomoc lekarska - miałem.
    • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 00:49
      Zazdroszczę takich wyjazdów. Nigdy nie byłem w Alpach na nartach. Jeno PL i Czechy. Zawsze coś stawało na przeszkodzie.
      • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 01:43
        Nigdy nie byłem w Alpach na nartach.
        ---
        W grudniu freeski spróbuj. Skipas jest w cenie hotelu. Sąsiedzi byli na Passo Tonale w 4 gwiazdkowym hotelu z śniadaniami i kolacją - 6 nocy - 3500 zł za 2 osoby. Narty, nocleg, posiłki, wyciągi. Taniej niż w Polsce.
        • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 01:58
          Dzięki za wskazówkę, rzeczywiście ciekawie - tyle to w Polsce na krótszy czas w apartamencie

a co to freeski?

swoją droga ciekawe jak by się mi jeździło na długiej wielokilometrowej alpejskiej trasie.

w Janskich (3 km) jeżdżę całkiem nieźle, choć nie profi
          • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 12:29
            > swoją droga ciekawe jak by się mi jeździło na długiej wielokilometrowej alpejskiej trasie.
            Jak raz spróbujesz, to już w Tatry nie pojedziesz. Do wyboru do koloru, łatwe, trudne, krótkie, długie, widokowe. Nawet jeśli cena jest wyższa w Alpach, to zysk na jakości tę różnicę całkowicie niweluje. Ilość i jakość tras i całej infrastruktury jest po prostu nieporównywalna. Jeden ośrodek w Austrii to więcej jeżdżenia niż we wszystkich ośrodkach w Polsce razem wziętych.
          • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 12:30
            Free ski
            7 czy 10 dni na początku i końcu sezonu - kiedy po wykupieniu hotelu czy pensjonatu - skipas jest gratis
            Nie każdy region narciarski ma taką ofertę co roku, ale sporo owszem a okolice Madonny są ayrakcyjne i narciarsko i widokowo i wysoko jest i ceny na stokach nie porażają...
            • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 14:23
              ciekawe, może skorzystam w przyszłym sezonie bo w tym tylko karkonosze z dziećmi
              • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 15:39
                Karkonosze....Hm. Może czeskie. W Polsce Czarna Góra i Zieleniec są lepsze. No i Szczyrk.
                • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 15:43
                  > No i Szczyrk.
                  Byle nie w weekend.
                  • jeepwdyzlu Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 15:45
                    W weekend wszędzie chujnia. Nawet w Multikinie.
                    • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 16:04
                      > Nawet w Multikinie.
                      Serio? Myślałem, że nikt już do kina nie chodzi.
                      • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 16:31
                        juz dawno myślałem ze kina nie maja szans - a jednak działają
                        • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 16:50
                          > a jednak działają
                          Chyba więcej zarabiają na pocornie, naczosach i koli niż na biletach. Ale są jeszcze małe kina studyjne, jak np. Światowid w Katowicach, i bardzo dobrze. Ale oni to już żyją chyba tylko z dotacji budżetowych.
                        • car_fox Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 17:52
                          U nas kina sie maja bardzo dobrze... bo przeciez prawdziwego kina "kinem domowym" chyba nie zastapisz?
                          • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 19:59
                            > bo przeciez prawdziwego kina "kinem domowym" chyba nie zastapisz?
                            Wiadomo, że nie. Ale w Polsce jakoś to jest biznes na etapie "declining". Sam to po sobie widzę. Kiedyś ze znajomymi wybieraliśmy się razem do kina, potem gdzieś do knajpy, fajnie było. A teraz jakoś słabo z tym.
                            • car_fox Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 22:35
                              Moze to starosc? Kiedys do kina chodzilo sie bo tam bylo ciemno i mozna bylo z dziewcznami roze rzeczy wyprawiac.
                              • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 23:47
                                To zależy czy się szło z dziewczyna do kina czy na film.
                • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 15:53
                  ja tam okupuje zwykle Karpacz - bo blisko i dużo śniegu zazwyczaj a dzieciarnia da rade zjechać.
                  Juz Janskie w Czechach są 10 razy lepsze, tam jest kilka tras na 3km, przy szybkiej jeździe zjeżdżam w 5 min 😀

ale tam byliśmy bez dzieci pare razy
                  • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 31.01.23, 09:47
                    a i w tym roku było dużo więcej Niemców niż zwykle w polskiej miejscowce narciarskiej a mniej Polaków. Czyli Niemcy zbiednieli bo jada zamiast Alp do Polski a Polacy zbiednieli bo nie jada w ogóle.

Taka smutna prawda
                    • car_fox Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 31.01.23, 18:13
                      No co ty, Polacy sa bogaci i w Alpy jak zwykle pojechali.
                      • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 31.01.23, 18:35
                        tobie engin by się podobało jakbym powiedział ze Polacy w tym roku nigdzie nie wyjechali?

To przykre ze źle życzysz Polakom i Polsce
                        • car_fox Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 01.02.23, 17:55
                          No nie moja sprawa czy i gdzie jada... Ja Polsce zawsze dobrze zycze... inawet zycze zeby dolar kosztowal zlotowke.. :)
                    • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 31.01.23, 18:50
                      > Czyli Niemcy zbiednieli bo jada zamiast Alp do Polski a Polacy zbiednieli bo nie jada w ogóle.
                      Eee, nie. W Karpaczu zawsze było dużo Niemców. I ceny też pod nich. A i w Niemczech, i w Polsce są tacy, co ich stać bardziej na Karpacz (w przypadku Niemców) i na Słowację (w przypadku Polaków) niż na Austrię czy Włochy. IMHO margines tych, co w tym kontekście "zbiednieli", jest niewielki. Tych, co od lat jeżdżą w Alpy, dalej na to stać. Trochę drożej, ale nie na tyle, żeby zrezygnować.
                      • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 31.01.23, 18:51
                        ale teraz wyjatkowo więcej dojczow
                      • wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 31.01.23, 21:28
                        Zalezy, gdzie kto mieszka....

Bawarczycy jezdza do Austrii i Italii na narty, no i do siebie, do Bawarii....
                        Karpacz to dla nich jakas abstrakcja
                        Krummhübel, tak samo jak Spindlermühle po drugiej stronie granicy.....
                        Czyli obie miejscowosci w Riesengebirge mowia im to samo co Himalaje..

Z drugoej strony mieszkaniec Drezna wybiera Karkonosze.....
                        • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 01.02.23, 16:31
                          > mieszkaniec Drezna wybiera Karkonosze
                          Bo mieszkaniec Drezna jest z definicji biedniejszy niż mieszkaniec Bawarii.
                          • wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 01.02.23, 17:44
                            W Dreznie jest sporo zamoznych ludzi, ale przecietnie nadal widac roznice....
                            Inna rzecz, ze stare miasto w Dreznie odbudowano w zasadzie dopiero po zjednoczeniu Niemiec i kasy tam wywalono strasznie....
                            Centrum wyglada fajnie, ale pol kilometra dalej blokowiska takie same jak w PL

Jak pokazalem znajomej z Bawarii fotki, to odpowiedziala cos w stylu:
                            ku,wa, to wszystko za moje pieniadze !!!

photos.google.com/album/AF1QipPn7kWKvA8SrNuxPtnwaRJLnA2-Mj0aFiFrAYYR
                            • car_fox Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 01.02.23, 17:56
                              A kto w Niemczech jest uwazany za zamoznego?
                              • wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 01.02.23, 19:22
                                To jest kwestia subiektywna, bo mnostwo zamoznych uwaza, ze jest biedna....
                                Bo co prawda duzo zarabia, ale tez kredyty trzymaja.....
                                Z drugiej strony nikt nie kaze brac kredytow...

Ale jak zarabiasz netto miesiecznie okolo 5000 euro i wiecej, to juz jestes zamozny....
                                ( a twoj kredyt, to jest twoj problem )
                                • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 01.02.23, 19:34
                                  > Ale jak zarabiasz netto miesiecznie okolo 5000 euro i wiecej, to juz jestes zamozny...
                                  No raczej nie w oczach tego, kto zarabia 15k. Przecież to kwestia subiektywna w każdym kraju. Czy w Polsce 5k euro oznacza zamożność? Zależy dla kogo... Dla mnie raczej nie. Jak masz rodzinę na utrzymaniu i chcesz trzymać jaki taki poziom życia, to po odjęciu "stałych kosztów" plus kilka wyjazdów wakacyjnych rocznie wiele z tego nie zostanie. Czyli żeby jeszcze coś zaoszczędzić, to musisz mieć dwa razy tyle.
                                  • donvito52 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 01.02.23, 20:00

> > Ale jak zarabiasz netto miesiecznie okolo 5000 euro i wiecej, to juz jest
                                    > es zamozny...
                                    > No raczej nie w oczach tego, kto zarabia 15k. Przecież to kwestia subiektywna w
                                    > każdym kraju. Czy w Polsce 5k euro oznacza zamożność? Zależy dla kogo... Dla m
                                    > nie raczej nie. Jak masz rodzinę na utrzymaniu i chcesz trzymać jaki taki pozio
                                    > m życia, to po odjęciu "stałych kosztów" plus kilka wyjazdów wakacyjnych roczni
                                    > e wiele z tego nie zostanie. Czyli żeby jeszcze coś zaoszczędzić, to musisz mie
                                    > ć dwa razy tyle.

5k na głowę statystyczną ?? Mnie by zadowoliło ;-)
                                    • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 01.02.23, 20:03
                                      > 5k na głowę statystyczną ?? Mnie by zadowoliło
                                      Chodziło mi o 5k na rodzinę.
                                  • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 01.02.23, 21:49
                                    40-50 koła na łapę trzeba mieć (2 osoby razem), żeby być zamożnym w Polsce?
                                    • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 02.02.23, 16:59
                                      > żeby być zamożnym w Polsce?
                                      Nie wiem, co znaczy "być zamożnym w Polsce", tak samo jak w innym dowolnym kraju. Subiektywne to bardzo. Gdybym miał spróbować to określić, to może dla mnie bycie zamożnym oznacza możliwość życia na poziomie, który dla mnie jest wystarczający.
                                  • wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 02.02.23, 17:33
                                    Przeciez pisalem, ze to jest sprawa subiektywna....

I ze te 5000 to na osobe....

Jak sie zacznie doliczac zone, dzieci, to juz jest dopiero skomplikowane....

U jednego zona zarabia 2000 euro, razem maja 7000, ladna kasa....
                                    U drugiego zona nie pracuje
                                    U trzeciego maja 4 dzieci, dochodzi Kindergeld....

Jeden mieszka u siebie w domu, rachunki za dom placa rodzice ze swojej wysokiej emerytury, drugi ma wysoki czynsz do zaplacenia

Itd...
                                    Itp...
                                  • donvito52 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 02.02.23, 21:43

> > Ale jak zarabiasz netto miesiecznie okolo 5000 euro i wiecej, to juz jest
                                    > es zamozny...
                                    > No raczej nie w oczach tego, kto zarabia 15k. Przecież to kwestia subiektywna w
                                    > każdym kraju. Czy w Polsce 5k euro oznacza zamożność? Zależy dla kogo... Dla m
                                    > nie raczej nie. Jak masz rodzinę na utrzymaniu i chcesz trzymać jaki taki pozio
                                    > m życia, to po odjęciu "stałych kosztów" plus kilka wyjazdów wakacyjnych roczni
                                    > e wiele z tego nie zostanie. Czyli żeby jeszcze coś zaoszczędzić, to musisz mie
                                    > ć dwa razy tyle.

Poznaj różnicę między zamożny, a bogaty.
                                    Mam kilka mieszkań na wynajem, lokal komercyjny ... jestem zamożny.
                                    By być być bogatym brakuje mi zasobów finansowych, czyli gotówki.
                                    Z punktu widzenia Pani która przychodzi sprzątać, jest paskudnym wyzyskiwaczem i kapitalistą. A mnie urwał ledwo miesiąc finansowo dopina.
                                    Aha ... + emerytura ...
                                    • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 03.02.23, 18:41
                                      > Poznaj różnicę między zamożny, a bogaty.
                                      Kurna, przecież to wszystko jest subiektywne. W sumie po ch. ta dyskusja.
                                • car_fox Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 02.02.23, 18:42
                                  Mozecie mi wyjascnic te pojecia zamoznosci i bogactwa w waszym znaczeniu?

Wg mnie zamoznosc to znaczy majetnosc czyli posiadanie majtku a nie wysokosc pensji? Pensja to raczej bogactwo - ktore moze ludzi zrobic zamoznymi albo nie? Ludzi bogaci moga wydawac co zarabiaj i niegdy do zamoznosci nie dojsc.
                                  Zamozni maja na tyle "majatkow" ze nie musz sie martwic czy jutro bedz meic prace i beda miec z czego zapalcic rachunki?

• wislok1 Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 03.02.23, 17:52
                                    Posiadanie majatku w postaci nieruchomosci nie zawsze jest gwaranacja zamoznosci....

W razie wojny czy wielkiego kryzysu mozna to wszystko stracic.....

• car_fox Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 30.01.23, 17:50
                ale wyscie sie zrobili materialistyczni ze az trudno uwierzyc? :))
    • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 15.02.23, 07:41
      Po 4 dniach z grubsza potwierdzam :)
      Pizza u mnie dalej poniżej 10 euro i za parking zero ale reszta się zgadza.
      No i pogoda od niedzieli idealna. Na dole plus 15 na górze w dzień do plus 5 i żarowa.
      I nie wiadomo dlaczego spprp Polaków Czechów i Węgrów na Zoncolan. Ale i tak poza weekendem pustki na stoku.
      Tyle że tutaj żeby zjeść kolację za 170 euro to musiałbym postawić kolejkę całej knajpie. Ze 2 x.
      Wczorajsza- pizza dla mnie, sznycel z dodatkami (młody nic innego nie zje), lody, piwo i woda to 32 bez napiwków ale z coperto
      Aż szkoda ze jutro wracamy
      • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 15.02.23, 08:58
        gratulacje! wypoczywajcie! gdzie to?
        • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 15.02.23, 11:17
          Monte Zoncolan. Jak powyzej napisalem.
          Friulia. A w sumie juz Carnia.
        • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 15.02.23, 11:23
          W sumie miejsce dla ciebie- goowniaki do 14 rż placa 10 euro za calodzienny karnet. Nie wiem czy w Polsce osiągalne a przy trójce ma to sens
          • bialyhenio Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 15.02.23, 13:17
            a to pasuje! a dorośli?

w Karpaczu na żałosnym wyciągu Jar 100 od dorosłego 85 od dziecka za wyciąg
            • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 15.02.23, 13:27
              Dzien 40, 5 dni 160.
          • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 15.02.23, 17:16
            > goowniaki do 14 rż placa 10 euro za calodzienny karnet
            > Dzien 40, 5 dni 160
            No to trzeba w polszy nakazać odgórnie obniżkę cen na wyciągach, bo jak to tak może być, żeby w jakimś makaroniarskim kraju było taniej? Przecież myśmy ich nauczyli wszystkiego, tych Włochów. Tak jak Francuzów widelcami jeść. Aha, ale JK był we Wiedniu i stwierdził, że to nie jego świat jest. Co prawda, to prawda. I nikt nie powie, że czarne jest czarne, a białe jest białe. Ni chuja.
            • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 18.02.23, 21:48
              Ty się śmiej
              Odwieźliśmy dzisiaj młodego na drugi tydzień ferii do zieleńca z babcia
              Średni *** hotel, dwójka ze śniadaniem 600, skipass 110 za dzien dla 13latka, czyli 2 x drożej niż tam skąd wróciliśmy
              Doba hotelowa od 16 ( pierwszy raz się z czymś takim spotkałem), czekając poszliśmy na kawę. 3 x plus woda. 50.
              Nie stać mnie na narty w Polsce. Muszę jeździć do Włoch tam sporo taniej
              • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.02.23, 14:49
                > Nie stać mnie na narty w Polsce. Muszę jeździć do Włoch tam sporo taniej
                Ale jakże to możliwe? : ) Przecie u nas najlepiej i najtaniej ze wszystkim.
                • dodekanezowiec Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.02.23, 21:19
                  Misio Ci wytłumaczy. Namiot, kuchenka gazowa i kupowanie ryby od rybaka.
                  • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 19.02.23, 21:33
                    Próbowałem znaleźć rybaka w Zieleńcu ale wokół wyczułem tylko drzwi do kibla na kutrze rybackim
                    Ryb nie znalazłem
                    • engine8t Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 20.02.23, 01:18
                      Ty tam do tego Zielenca czesto jezdzisz? i Wracasz z gorki przez Dzuszniki moze?
                      • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 20.02.23, 07:18
                        Do tego zieleńca jadę 2 x w roku, zawieźć młodego z babcia i przywieźć młodego z babcia
                        Nie znoszę tego miejsca bo symbolizuje najgorsze tradycje polskiego wyciągania dudtkow z turystów (takie zakopane 2)
                        Kiepska infrastruktura, brak darmowych kibli, wszędzie kolejki, chodniki zasypane śniegiem lub zawalone błotem (zależy co pada), problem z parkingami, noclegownie nastawione na ilość a nie jakość.
                        Ogólnie chujnia z grzybnia.

A którędy jechać (czy przez Duszniki czy naokoło )to się gugla pytam bo nieraz jest korek z którejś strony)
                        • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 20.02.23, 17:17
                          > Ogólnie chujnia z grzybnia.
                          Ten opis niestety pasuje do chyba wszystkich "ośrodków narciarskich" w Polsce.
                          • trypel Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 20.02.23, 18:13
                            Ale w Szklarskiej czy innym Karpaczu masz jakieś życie poza stokiem. Masz deptaki. Albo chociaż chodniki. Masz jakieś rozrywki. A tu dupa
                            • nousecomplaining Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 20.02.23, 18:46
                              > A tu dupa
                              No to w takim razie fakt, dupa. Nigdy tam nie byłem, ale reklamują ten Zieleniec ostro w mediach.
      • marekggg Re: Aktualne ceny we Włoszech czyli drożej ale ta 15.02.23, 23:20
        zazdroszcze.
    • wislok1 Sterzing-Vipiteno 23.02.23, 19:00
      Bylem tam dzisiaj,,,
      Pierwsze miasto w Italii od polnocnej strony..

Calkiem sporo turystow, glownie z DE,

W sklepach dogadac sie po niemiecku nie jest latwo ( wczesniej to bylo oczywiste )...
      Przeszlo 70% ludnosci to Tyrolczycy, ale w sklepach pracuja Hindusi, Arabowie..
      Jak juz sa sprzedawcy Wlochami, to niemiecki
      nie rozumieja....

Ale wszyscy sa bardzo mili i angielski to podstawa, bez niego moze byc trudno...

Ceny artykulow wloskich zdecydowanie tansze niz w DE...
      I zdecydowanie tansze niz w PL

Typowe wloskie produkty sa w przystepnej cenie, BARDZO oplaca sie je kupic...

Ceny w knajpach tez bardzo OK, nie jest drogo...

Na pewno Italia nie jest drozsza dla Niemca, jak robi zakupy w dyskoncie czy duzym supermarkecie...
      Czy pojdzie na pizze czy cos innego...
      No, jest generalnie sporo tansza...

No, ale tu pojawia sie problem, bo w Italii w miejscowosciach turystycznych, np. nad Garda jest w trzy du.y malych sklepikow, gdzie ceny bija rekordy cwaniactwa....

Jest o wiele drozej niz w DE

• bywalec.hoteli Re: Sterzing-Vipiteno 23.02.23, 23:46
        co Ty?
        • wislok1 Re: Sterzing-Vipiteno 24.02.23, 16:19
          WTF ?

Prawde napisalem.....

Italiano sa mistrzami swiata w kombinowaniu i wiedza, ze turysta na kempingu, ktory tam przyjechal kamperem, predko tym kamperem nie odjedzie...
          A wiec maly sklep spozywczy kolo kempingu moze walic takie ceny, ze strach----

Tak samo bardzo wygorowane ceny sa w innych malych sklepach w miejscowosciach turystycznych...

Stad porownywanie ceny w Italii z cenami w DE to abstrakcja, sa kosmiczne roznice...

PS; w knajpach Italiano tez kombinuja, zalezy gdzie polozona i czy jest duzo bogatych potencjalnych klientow....
          Przykladem jest coperto. zabroniony oficjalnie wymuszony napiwek w rachunku za obsluge
          • wislok1 Re: Sterzing-Vipiteno 24.02.23, 17:55
            Srednio moze roznica w cenach miedzy DE i Italia jest minimalna, ale realnie w dyskontach i duzych marketach znacznie taniej, za to w malych sklepach znacznie drozej w Italii....
            Co do knajp,to najdrozsze sa w centrach wiekszych miast, przy modnej ulicy lub przy wielkich atrakcjach turystycznych...
            Poza tym kombinuja, jak moga z platnoscami karta w knajpach, to znaczy bronia sie przed tym rekami i nogami
            Musza to oficjalnie robic, ale jak klient non parlore italiano, to wiadomo, ze nie zadzwoni do Guardia di Finanza i nie zakabluje....
            A jak swoj, znajomy, to tez nie zakabluje....
            Najlepiej przyjac cash bez paragonu fiskalnego....
            Cash w szara strefe
            • wislok1 Re: Sterzing-Vipiteno 24.02.23, 20:33
              W Eurospin na przeleczy Brenner mozna dostac szoku, tlumy Niemcow i Austriakow, prawie kazdy wozek zakupowy wypelniony po brzegi....
              Naprawde sie to im oplaca, ceny zdecydowanie nizsze....
              I sklep otwarty w niedziele....

Ale juz male sklepiki obok, ceny zdecydowanie wyzsze.....

I centrum handlowe na przeleczy Brenner, tlumy Italiano oraz Niemcow i Austriakow...
              www.outletcenterbrenner.com/de

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka