skitenis 17.01.23, 23:10 Tesle w dół, Audi wyprzedaż , np A6 2022 r. 60.000 pln w dół. A gola Panda ponad 60.000. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 07:01 Czyli audi mogło zamiast obniżać cenę dorzucić pande w gratisie. Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:35 Mógłby by być up dla żony. Szczególnie ten co go już nie robią -elektryczny. Zawsze, łatwiej byłoby wyperswadować małżonce, że to promocja i okazja. Kobiety się łapią na takie chwyty, co widzę po reakcjach mojej, na takie zagrania np. sklepach odzieżowych, czy lidlu. Ps. Antycypując uwagi tutejszych Pań, nie jestem mizoginem :). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 11:33 Ale to w sumie genialne rozwiązanie. Mały elektryk fo auta za kupę kasy :) Takie to ekologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 16:49 Mógłby by być up dla żony. Szczególnie ten co go już nie robią -elektryczny. Zawsze, łatwiej byłoby wyperswadować małżonce, że to promocja i okazja. Kobiety się łapią na takie chwyty, --- Znam inne panie jednak. Moja żona jeździ RXem Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 17:10 Tak mi się skojarzyło z pewnym memem Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:23 Tylko, że ta "goła" Panda to ma sporo elementów które kiedyś wymagały dopłaty. Oczywiście inflacja swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:25 Jakimiś pojedynczymi promocjami bym się nie podniecał, ale wzrostów cen już koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:44 Wzrostów cen koniec bo: Plastik spadł Szkło spadło (bo gaz spadl) Styropian spadl Papier spadl Stał spadła 3x Transport z dalekiego wschodu spadl 5-6x w stosunku do piku w pandemii Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:48 Nie widziałem jeszcze wyników sprzedaży za ostatnie miesiące ubiegłego roku, ale można przyjąć, że doszliśmy do bariery popytu? I żadne teksty, w salonie "Kupuj pan teraz bo za miesiąc drożej. Nie ma czipów i trzeba czekać rok" już nie działają? A tak na poważnie, to przy założeniu, że około 70% osobówek szło na firmy i większość w leasingu, to zrobiło się drogo ( ceny w salonie + stopy procentowe ). Dodatkowo jeszcze "ciekawe" przepisy podatkowe przy wykupie leasingu i ponownej sprzedaży, jak zdrowotne od auta i konieczność trzymania auta 5 lat po wycofaniu do majątku prywatnego, ograniczają popyt drobnych przedsiębiorców. Incydentalnie są jeszcze takie "kwiatki", że w CIT-e estońskim wcale nie mogę mieć osobówki, bo to "zysk ukryty" Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 12:40 skitenis napisał(a): > I żadne teksty, w salonie "Kup > uj pan teraz bo za miesiąc drożej. Nie ma czipów i trzeba czekać rok" już nie d > ziałają? Chyba tak nie do końca jest, bo nie nerwowo się rozglądam za nowym samochodem, szukając czegoś za rozsądne pieniądze. Trochę samochodów zostało niesprzedanych z roku produkcji 2022 i wydawało by się, że ceny ich powinny być lekko mniejsze niż te do zamówienia z rocznika 2023 a tutaj jak na razie niekoniecznie to jest widoczne. Wręcz dwa konkretne samochody, którymi byłem zainteresowany (akurat konfiguracja mi pasowała) z rocznika 2022 i które potwiedzono, że są na placu i za taką cenę podrożały o kilka tysięcy. W innym przypadku samochody z roku 2022 też stojące na placu nie staniały ale tutaj rocznik 2023 jak wynika z konfiguratora podrożał w wersji bazowej z kolei o kilka tysiecy oraz po kilkaset złotych zdrożały pakiety. Do tego w kolejnej marce na rok 2023 nie ma, na razie, żadnych rabatów: grupa zawodowa itp. mimo, że w roku 2022 były w granicach 4-5 %. Osobny temat to kredyty bo coś takiego co kiedyś było łatwo dostępne czyli jak wpłata 50% a reszta np. na 12 czy 24 nieoprocentowane raty bez innych ukrytych kosztów typu opłata przygotowawcza czy ubezpieczenie nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 13:42 Ja to się cieszę, że nie muszę już tego śledzić. 2,5 roku temu kupiłem dostawczaki za ok 60 000 pln netto/szt. Obecnie te same kosztują 110 000 pln netto. Dacia stepway pozdrozala o ok. 10% w ciagu roku. Obecnie 67 000 pln brutto. Nie myślałeś uderzyć za granicę? Np. Subaru kupuje się na Litwie. Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 14:05 W tym czasie znajomy kupił i namawiał mnie na Q5 2.0 tdi za 137.000 brutto. Jak wszyscy wieszczyli koniec świata. To se ne vrati pane Havranek. Jeśli dacia podrożała o 10 % w ciągu roku, to realnie potaniała. Okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 15:35 skitenis napisał(a): > Jak wszyscy wieszczyli koniec świata. Sie ładnie wszczelilem. Wszak to był środek pandemii i zero ruchu w salonach. Ale już wtedy była tendencja zwyzkowa powoli. > To se ne vrati pane Havranek. > Jeśli dacia podrożała o 10 % w ciągu roku, to realnie potaniała. Okazja. Teoretycznie tak. Ale oprócz inflacji mamy jeszcze przychody i dochody. Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 16:46 agios_pneumatos napisał: > > Teoretycznie tak. Ale oprócz inflacji mamy jeszcze przychody i dochody. I coś pośrodku co boli najbardziej, minimalizując to drugie. A wzrosło znacznie powyżej inflacji - magiczne słowo: koszty Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 14:22 skitenis napisał(a): > agios_pneumatos napisał: > > > > > Teoretycznie tak. Ale oprócz inflacji mamy jeszcze przychody i dochody. > > I coś pośrodku co boli najbardziej, minimalizując to drugie. > A wzrosło znacznie powyżej inflacji - magiczne słowo: koszty A teraz pomysl jak ktoś ma kontrakty długoterminowe. Albo realizuje wyceny/oferty sprzed jakiegoś czasu. Jak to jest na etacie? Tylko merit increase czy generalnie podwyżki jak ta lala? Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 16:38 Moja żona na etacie w instytucji finansowej dwa lata temu przychodząc tam wynegocjowała wynagrodzenie. Pierwsza zmiana wynagrodzenia dopiero teraz w styczniu pod groźbą zmiany pracodawcy. Wzrost apanaży o 10 % ( inflacja w tym czasie 25%). Dodatkowo nagroda roczna ( taki dodatek inflacyjny). Jednak nie rekompensuje to wzrostu cen i ubezpieczenia zdrowotnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 17:44 Apanaże to dostaje rodzina królewska :-) Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 18:05 A ja z Twoich wpisów wnioskowałem, że również dla Ciebie, żona jest królową - :). Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 18:21 Moja żona nie dostaje apanaży tylko dywidendę 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 22:06 Jak najbardziej jest krolowa bo kto inny co noc zasypia z berlem w reku? Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:50 Wg mojej obserwacji- zadnej górki nie ma - ceny wózków w 2023 bedą rosnąć i nowych i używanych. I tak o ca 20 %. A jak sie pojawia nowe modele 2023- to tez już dużo droższe. Tak to niestety wyglada. I najgorsze- to podwyzki cen samochodów uzywanych- które staja si e w Polsce jedyną alternatywą dla Kowalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 10:57 A Ty dziadku teoretyku w ogóle mieszkasz w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 13:17 Słuchaj Wnuczku-gdyby wszystkie dziadki były do mnie podobne-to świat byłby piękny. To nie jest żadna teoria -tylko praktyka, czyli obserwacja tego, co sie wokół Ciebie dzieje. Jeżeli nie umiesz tego ogarnąć- to nie ważne - ile masz lat- po prostu jesteś ślepy! Powtarzam- samochody bedą dalej drożeć i to na poziomie 20 % !! Wróćmy do tematu- tak w grudniu 2023. Ja wrócę i podam Ci ca 3 przykłady. Mieszkam w Polsce-choć mieszkałem wiele lat poza krajem i wspominam te lata jako genialne. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 17:16 Raz zes cos odpowiedział:) mimo wszystko z sensem :) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 19:14 Moja żona jest ode mnie rok starsza. I ciągle ta sama, a mamy wnuki. Więc niecelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Czy to już koniec górki ? 20.01.23, 10:48 Mam już dziś dla Ciebie-1-szy przykład. Hyunday Kona kosztował w grudniu 2022 - 90900 zeta. W styczniu 2023 kosztuje juz 95900 zeta. A to nie koniec, bo zaraz bedzie cena nowego modelu 2023- na bank przebije 100 tys zeta. I tak koło sie toczy- ... jak mawiał panta rej. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Czy to już koniec górki ? 20.01.23, 12:43 bolo2002 napisał: > Mam już dziś dla Ciebie-1-szy przykład. Hyunday Kona kosztował w grudniu 2022 - > 90900 zeta. W styczniu 2023 kosztuje juz 95900 zeta. A to nie koniec, bo zaraz > bedzie cena nowego modelu 2023- na bank przebije 100 tys zeta. I tak koło sie > toczy- ... jak mawiał panta rej. Chodzą słuchy u Hyundai'a, że nowa Kona w wersji 2023 to od 115 tys. będzie. Samochód zapowiada się na bardzo interesujaco. Urósł też o parę/paręnaście cm w każdym wymiarze i .... czekam na premierę około marca by zobaczyć na żywo. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 15:41 Tak w temacie końca górki bo ciekawe dane dostałem Nie zdawałem sobie sprawy ze tak daleko zostawiliśmy resztę regionu w produkcji przemysłowej. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 16:23 trypel napisał: > Tak w temacie końca górki bo ciekawe dane dostałem > Nie zdawałem sobie sprawy ze tak daleko zostawiliśmy resztę regionu w produkcji > przemysłowej. > > > Produkcja przemysłowa rośnie od 2015 roku. Przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 16:27 Rosną dłużej Możesz sobie zrobić wykres i od 1990 Ciekawe jest wybicie po pandemii Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 18:06 A jaki wplyw ma na to produkcja wojskowa? Czyli tak ze wydaje si ekupe kasy na cos tam, zalicza jako sukces i to oddajekomus za darmo a ten wypierd w powietrze... A my sie ciszymy z wykresow ale jakos nigdzie wiecej tych sukcesow przemyslowych nie widac? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 18:22 A jaki wplyw ma na to produkcja wojskowa? --- Niewielki, nasze zakupy militarne to głównie zagranica - USA, Korea, GB Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 18:24 A my sie ciszymy z wykresow ale jakos nigdzie wiecej tych sukcesow przemyslowych nie widac? ---- Widać. Nie ma recesji, bezrobocie niskie, rośnie ranking Polski jako miejsca do inwestowania. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 22:10 Bezrobocie niskie?? Zalezy jak liczyc...Jak policzysz wszystkich co nie maja w Polsce pracy i pracuja za granica to tez to bedzie mala liczba? Ranking rosnie - zalezy czy to mierzymy w liczbach absolutnych czy procentach i jak nisko jestesmy bo ci na dole maja tylko opcje rosnac albu pasc zac ci na gorze nie maj gdie roznas i csami spadaja ale nie wiem gdzie jest lepiej?. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 19:56 trypel napisał: > Rosną dłużej > Możesz sobie zrobić wykres i od 1990 > Ciekawe jest wybicie po pandemii > Ja do pisiorow piłem. Stąd ten charakterystyczny wtręt na końcu. Na drugi raz postaram się jaśniej i bez aluzji. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 20:04 Ale ja wiem do czego piłeś. Tylko ze to akurat nie miało znaczenia dla tego odbicia po covidzie Nie wszędzie trzeba się dopatrywać drugiego dna Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 19:05 Coś już wiadomo. Spadek sprzedaży już jest kupujemy auta skośnookie niemieckich nie (jedno niemiecko czeskie) a z francuzów to rumuńską daćkę www.youtube.com/watch?v=6f0JsDeCSr4 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 22:11 A niedlugo beda fabryki aut uzywanych i to bedzie wyznacznikiem wzrostu dobrobytu? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 22:13 Czyli jak koniec gorki to jedyna droga jest w dol? Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 23:08 Jaszczomb zapowiadał płaskowyż Odpowiedz Link Zgłoś