Dodaj do ulubionych

Czy to już koniec górki ?

17.01.23, 23:10
Tesle w dół, Audi wyprzedaż , np A6 2022 r. 60.000 pln w dół.
A gola Panda ponad 60.000.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 07:01
      Czyli audi mogło zamiast obniżać cenę dorzucić pande w gratisie.
      • skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:35
        Mógłby by być up dla żony. Szczególnie ten co go już nie robią -elektryczny.
        Zawsze, łatwiej byłoby wyperswadować małżonce, że to promocja i okazja.
        Kobiety się łapią na takie chwyty, co widzę po reakcjach mojej, na takie zagrania np. sklepach odzieżowych, czy lidlu.
        Ps.
        Antycypując uwagi tutejszych Pań, nie jestem mizoginem :).
        • trypel Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 11:33
          Ale to w sumie genialne rozwiązanie. Mały elektryk fo auta za kupę kasy :)
          Takie to ekologiczne
        • jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 16:49
          Mógłby by być up dla żony. Szczególnie ten co go już nie robią -elektryczny.
          Zawsze, łatwiej byłoby wyperswadować małżonce, że to promocja i okazja.
          Kobiety się łapią na takie chwyty,
          ---
          Znam inne panie jednak. Moja żona jeździ RXem
          • trypel Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 17:10
            Tak mi się skojarzyło z pewnym memem
    • tbernard Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:23
      Tylko, że ta "goła" Panda to ma sporo elementów które kiedyś wymagały dopłaty. Oczywiście inflacja swoją drogą.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:25
      Jakimiś pojedynczymi promocjami bym się nie podniecał, ale wzrostów cen już koniec.
      • trypel Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:44
        Wzrostów cen koniec bo:
        Plastik spadł
        Szkło spadło (bo gaz spadl)
        Styropian spadl
        Papier spadl
        Stał spadła 3x
        Transport z dalekiego wschodu spadl 5-6x w stosunku do piku w pandemii
      • skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:48
        Nie widziałem jeszcze wyników sprzedaży za ostatnie miesiące ubiegłego roku, ale można przyjąć, że doszliśmy do bariery popytu? I żadne teksty, w salonie "Kupuj pan teraz bo za miesiąc drożej. Nie ma czipów i trzeba czekać rok" już nie działają?
        A tak na poważnie, to przy założeniu, że około 70% osobówek szło na firmy i większość w leasingu, to zrobiło się drogo ( ceny w salonie + stopy procentowe ).
        Dodatkowo jeszcze "ciekawe" przepisy podatkowe przy wykupie leasingu i ponownej sprzedaży, jak zdrowotne od auta i konieczność trzymania auta 5 lat po wycofaniu do majątku prywatnego, ograniczają popyt drobnych przedsiębiorców.
        Incydentalnie są jeszcze takie "kwiatki", że w CIT-e estońskim wcale nie mogę mieć osobówki, bo to "zysk ukryty"
        • kanna13 Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 12:40
          skitenis napisał(a):

> I żadne teksty, w salonie "Kup
          > uj pan teraz bo za miesiąc drożej. Nie ma czipów i trzeba czekać rok" już nie d
          > ziałają?

Chyba tak nie do końca jest, bo nie nerwowo się rozglądam za nowym samochodem, szukając czegoś za rozsądne pieniądze.
          Trochę samochodów zostało niesprzedanych z roku produkcji 2022 i wydawało by się, że ceny ich powinny być lekko mniejsze niż te do zamówienia z rocznika 2023 a tutaj jak na razie niekoniecznie to jest widoczne.

Wręcz dwa konkretne samochody, którymi byłem zainteresowany (akurat konfiguracja mi pasowała) z rocznika 2022 i które potwiedzono, że są na placu i za taką cenę podrożały o kilka tysięcy.

W innym przypadku samochody z roku 2022 też stojące na placu nie staniały ale tutaj rocznik 2023 jak wynika z konfiguratora podrożał w wersji bazowej z kolei o kilka tysiecy oraz po kilkaset złotych zdrożały pakiety.

Do tego w kolejnej marce na rok 2023 nie ma, na razie, żadnych rabatów: grupa zawodowa itp. mimo, że w roku 2022 były w granicach 4-5 %.

Osobny temat to kredyty bo coś takiego co kiedyś było łatwo dostępne czyli jak wpłata 50% a reszta np. na 12 czy 24 nieoprocentowane raty bez innych ukrytych kosztów typu opłata przygotowawcza czy ubezpieczenie nie istnieje.
          • agios_pneumatos Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 13:42
            Ja to się cieszę, że nie muszę już tego śledzić.

2,5 roku temu kupiłem dostawczaki za ok 60 000 pln netto/szt.

Obecnie te same kosztują 110 000 pln netto.

Dacia stepway pozdrozala o ok. 10% w ciagu roku. Obecnie 67 000 pln brutto.

Nie myślałeś uderzyć za granicę?

Np. Subaru kupuje się na Litwie.
            • skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 14:05
              W tym czasie znajomy kupił i namawiał mnie na Q5 2.0 tdi za 137.000 brutto.
              Jak wszyscy wieszczyli koniec świata.
              To se ne vrati pane Havranek.
              Jeśli dacia podrożała o 10 % w ciągu roku, to realnie potaniała. Okazja.
              • agios_pneumatos Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 15:35
                skitenis napisał(a):

> Jak wszyscy wieszczyli koniec świata.

Sie ładnie wszczelilem. Wszak to był środek pandemii i zero ruchu w salonach. Ale już wtedy była tendencja zwyzkowa powoli.

> To se ne vrati pane Havranek.
                > Jeśli dacia podrożała o 10 % w ciągu roku, to realnie potaniała. Okazja.

Teoretycznie tak. Ale oprócz inflacji mamy jeszcze przychody i dochody.
                • skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 16:46
                  agios_pneumatos napisał:

>
                  > Teoretycznie tak. Ale oprócz inflacji mamy jeszcze przychody i dochody.

I coś pośrodku co boli najbardziej, minimalizując to drugie.
                  A wzrosło znacznie powyżej inflacji - magiczne słowo: koszty
                  • agios_pneumatos Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 14:22
                    skitenis napisał(a):

> agios_pneumatos napisał:
                    >
                    > >
                    > > Teoretycznie tak. Ale oprócz inflacji mamy jeszcze przychody i dochody.
                    >
                    > I coś pośrodku co boli najbardziej, minimalizując to drugie.
                    > A wzrosło znacznie powyżej inflacji - magiczne słowo: koszty

A teraz pomysl jak ktoś ma kontrakty długoterminowe.
                    Albo realizuje wyceny/oferty sprzed jakiegoś czasu.

Jak to jest na etacie? Tylko merit increase czy generalnie podwyżki jak ta lala?
                    • skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 16:38
                      Moja żona na etacie w instytucji finansowej dwa lata temu przychodząc tam wynegocjowała wynagrodzenie. Pierwsza zmiana wynagrodzenia dopiero teraz w styczniu pod groźbą zmiany pracodawcy. Wzrost apanaży o 10 % ( inflacja w tym czasie 25%). Dodatkowo nagroda roczna ( taki dodatek inflacyjny). Jednak nie rekompensuje to wzrostu cen i ubezpieczenia zdrowotnego.
                      • jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 17:44
                        Apanaże to dostaje rodzina królewska :-)
                        • skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 18:05
                          A ja z Twoich wpisów wnioskowałem, że również dla Ciebie, żona jest królową - :).
                          • jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 18:21
                            Moja żona nie dostaje apanaży tylko dywidendę 😁
                          • engine8t Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 22:06
                            Jak najbardziej jest krolowa bo kto inny co noc zasypia z berlem w reku?
    • bolo2002 Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 09:50
      Wg mojej obserwacji- zadnej górki nie ma - ceny wózków w 2023 bedą rosnąć i nowych i używanych. I tak o ca 20 %.
      A jak sie pojawia nowe modele 2023- to tez już dużo droższe. Tak to niestety wyglada. I najgorsze- to podwyzki cen samochodów uzywanych- które staja si e w Polsce jedyną alternatywą dla Kowalskiego.
      • dodekanezowiec Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 10:57
        A Ty dziadku teoretyku w ogóle mieszkasz w Polsce?
        • bolo2002 Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 13:17
          Słuchaj Wnuczku-gdyby wszystkie dziadki były do mnie podobne-to świat byłby piękny. To nie jest żadna teoria -tylko praktyka, czyli obserwacja tego, co sie wokół Ciebie dzieje. Jeżeli nie umiesz tego ogarnąć- to nie ważne - ile masz lat- po prostu jesteś ślepy! Powtarzam- samochody bedą dalej drożeć i to na poziomie 20 % !! Wróćmy do tematu- tak w grudniu 2023. Ja wrócę i podam Ci ca 3 przykłady. Mieszkam w Polsce-choć mieszkałem wiele lat poza krajem i wspominam te lata jako genialne.
          • dodekanezowiec Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 17:16
            Raz zes cos odpowiedział:) mimo wszystko z sensem :)
            • jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 18.01.23, 19:14
              Moja żona jest ode mnie rok starsza. I ciągle ta sama, a mamy wnuki. Więc niecelnie.
            • bolo2002 Re: Czy to już koniec górki ? 20.01.23, 10:48
              Mam już dziś dla Ciebie-1-szy przykład. Hyunday Kona kosztował w grudniu 2022 - 90900 zeta. W styczniu 2023 kosztuje juz 95900 zeta. A to nie koniec, bo zaraz bedzie cena nowego modelu 2023- na bank przebije 100 tys zeta. I tak koło sie toczy- ... jak mawiał panta rej.
              • kanna13 Re: Czy to już koniec górki ? 20.01.23, 12:43
                bolo2002 napisał:

> Mam już dziś dla Ciebie-1-szy przykład. Hyunday Kona kosztował w grudniu 2022 -
                > 90900 zeta. W styczniu 2023 kosztuje juz 95900 zeta. A to nie koniec, bo zaraz
                > bedzie cena nowego modelu 2023- na bank przebije 100 tys zeta. I tak koło sie
                > toczy- ... jak mawiał panta rej.

Chodzą słuchy u Hyundai'a, że nowa Kona w wersji 2023 to od 115 tys. będzie.
                Samochód zapowiada się na bardzo interesujaco.
                Urósł też o parę/paręnaście cm w każdym wymiarze i .... czekam na premierę około marca by zobaczyć na żywo.
    • trypel Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 15:41
      Tak w temacie końca górki bo ciekawe dane dostałem
      Nie zdawałem sobie sprawy ze tak daleko zostawiliśmy resztę regionu w produkcji przemysłowej.
      • agios_pneumatos Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 16:23
        trypel napisał:

> Tak w temacie końca górki bo ciekawe dane dostałem
        > Nie zdawałem sobie sprawy ze tak daleko zostawiliśmy resztę regionu w produkcji
        > przemysłowej.
        >
        >
        >

Produkcja przemysłowa rośnie od 2015 roku. Przypadek?
        • trypel Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 16:27
          Rosną dłużej
          Możesz sobie zrobić wykres i od 1990
          Ciekawe jest wybicie po pandemii
          • engine8t Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 18:06
            A jaki wplyw ma na to produkcja wojskowa? Czyli tak ze wydaje si ekupe kasy na cos tam, zalicza jako sukces i to oddajekomus za darmo a ten wypierd w powietrze...
            A my sie ciszymy z wykresow ale jakos nigdzie wiecej tych sukcesow przemyslowych nie widac?
            • jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 18:22
              A jaki wplyw ma na to produkcja wojskowa?
              ---
              Niewielki, nasze zakupy militarne to głównie zagranica - USA, Korea, GB
            • jeepwdyzlu Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 18:24
              A my sie ciszymy z wykresow ale jakos nigdzie wiecej tych sukcesow przemyslowych nie widac?
              ----
              Widać. Nie ma recesji, bezrobocie niskie, rośnie ranking Polski jako miejsca do inwestowania.
              • engine8t Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 22:10
                Bezrobocie niskie??
                Zalezy jak liczyc...Jak policzysz wszystkich co nie maja w Polsce pracy i pracuja za granica to tez to bedzie mala liczba?

Ranking rosnie - zalezy czy to mierzymy w liczbach absolutnych czy procentach i jak nisko jestesmy bo ci na dole maja tylko opcje rosnac albu pasc zac ci na gorze nie maj gdie roznas i csami spadaja ale nie wiem gdzie jest lepiej?.
          • agios_pneumatos Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 19:56
            trypel napisał:

> Rosną dłużej
            > Możesz sobie zrobić wykres i od 1990
            > Ciekawe jest wybicie po pandemii
            >

Ja do pisiorow piłem. Stąd ten charakterystyczny wtręt na końcu.

Na drugi raz postaram się jaśniej i bez aluzji.
            • trypel Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 20:04
              Ale ja wiem do czego piłeś. Tylko ze to akurat nie miało znaczenia dla tego odbicia po covidzie
              Nie wszędzie trzeba się dopatrywać drugiego dna
    • skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 19:05
      Coś już wiadomo.
      Spadek sprzedaży już jest
      kupujemy auta skośnookie
      niemieckich nie (jedno niemiecko czeskie)
      a z francuzów to rumuńską daćkę
      www.youtube.com/watch?v=6f0JsDeCSr4
      • engine8t Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 22:11
        A niedlugo beda fabryki aut uzywanych i to bedzie wyznacznikiem wzrostu dobrobytu?
    • engine8t Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 22:13
      Czyli jak koniec gorki to jedyna droga jest w dol?
      • skitenis Re: Czy to już koniec górki ? 19.01.23, 23:08
        Jaszczomb zapowiadał płaskowyż

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka