car_fox
31.01.23, 18:56
Kurna jak chwalilem polskie serwisy to odwoluje.
Dostalem emaila z Polskiego Urzedu ze mam sobie przedluzyc Profil Zaufany. I moge to zrobic on-line..
Huraaaa. Jak zakladalem to musialem jechac do Konsulatu a tam oddalem w okienku papierek i oni cos tam ptwierdzili i koniec ale ponad pol dnia czasu spedzilem , nie mowie juz o kosztach paliwa.
A teraz moge on-line..... Uff poprawilo sie cos?
I byla instrukcja jak to zrobic:
1. Loguję się za pomocą hasła
kliknij Zaloguj się
wejdź w zakładkę Mój profil zaufany
wybierz opcję Przedłuż ważność
Proste jak drut co nie?
No to sie zalogowalem i wybralem opcje....
No i wyskoczylo okienko
- Potwierdz adres emilowy
Potwierdzilem
Wyskoczylo okienko - odbierz kod z email i tu wpisz...
Sprawdzilem - kod przyszedl wiec wpisalem
Wyskoczylo okineko - potwierdz numer telefonu - potwierdzilem w formacie +1 - kierunkowy na USA (i moj numer lokalny tzn (xxx) xxx-xxxx ) tak dzwonilem z Polski i tak wszyscy do nas dzwonia
Wyskoczylo okienko - odbierz kod z SMS i wpisz...
Dupa..... zaden SMS nie przyszedl
A ze nie ma dodatkowych instrukcji ani opcji wiec dupa zimna - nie ma potwierdzenia i proces upadl
No wiec co robic i w czym jest roblem? Moze format numeru nie taki?
Wysyalem maila na pomoc techniczna tlumaczac co zrobilem - krok po kroku, i ze dobrze zarlo ale sie zacielo na SMS i nie wiem dlaczego nie otrzymalem - czy dlatego ze zly format numeru czy moze oni tylko pozwlaja to robic w Polsce i numerow miedzynarodowych nie akceptuja?
dostalem odpwiedz:
Dzień dobry,
zgłoszenie Wniosek o usługę nr 2719168 zostało rozwiązane i oczekuje na weryfikację.
W przypadku niesatysfakcjonującego rozwiązania proszę kliknąć "Odpowiedz" w kliencie poczty i pozostawiając w temacie wiadomości numer zgłoszenia.
Treść komentarza rozwiązania:
Szanowny Użytkowniku,
Wybierz swój sposób logowania do Profilu Zaufanego:
1. Loguję się za pomocą hasła
kliknij Zaloguj się
wejdź w zakładkę Mój profil zaufany
wybierz opcję Przedłuż ważność
....
Szczegóły zgłoszenia Wniosek o usługę nr 2719168
Data rejestracji 2023-01-31 01:25:24
Temat PZ - Problem z przedluzeniem waznosc PZ.
Kategoria Umowa WK/PZ/SIE - Produkcja : System Profil Zaufany i Dostawca Tożsamości (PZiDT) : Profil Zaufany : Korzystanie z Profilu zaufanego
Priorytet Standardowy
Kod rozwiązania Wniosek zrealizowany
Z wyrazami szacunku
Zespół Service Desk
Centralny Ośrodek Informatyki
Noz K przeciez oni niczego nie rozwiazali tylko mi przeslali ta sama formulke czesciwa (bo tam nie ma ani polowy tego co nalezy zrobic) z ktora nie mialm problemu a o reszcie nie wspomnieli...
Nie czytaj ciule w czym problem?
Odpisalem juz mniej grzecznie zeby K czytali w czym problem i zobacze co jutro dostane i czy sie zacznie od "Przepraszamy"....
Pewnie sie skonczy n tym ze niestety ale za granica nie mozna przedluzyc on-line i pol dnia trzeba poswieciec na podroz do Konsulatu... Dobrze ze "blisko" bo ten sam konsulat obsluguje Hawaje - ci to maja fajnie jak cos potrzebuja bo to juz 6 godzin lotu...
Co pare lat tez sprawdzaja czy zyje i czy czasami nie pobieram nielegalnie emerytury bo trupom sie nie nalezy no i to Polskim zwyczajem musi byc wypelnione na papierze, potwierdzenie przez notariusza i odeslane..
Czy nie mozna zrobic opcji aby to potwierdzic on-line albo nawet zadzwonic do ich biura? Pytalem - NJET. Jest setki sposobow na to przeciez aby to mogla zrobic tylo zywa i ta a nie inna osoba.. ale jak istnie 0.00001% szans ze mozna oszukac (a zawsze mozna) to potrzebna bumaga... A przeciz nasz notariusz to nawet nie patrzy czy ty jestes ty - kasuje $30 i wali pieczatke...
Tak ze niewiele sie zmienilo od PRLu
Wyslali tez ankiete jak bardzo jestem usatysfakcjonowany tak pieknym zalatwieniem sprawy ..gdzie ich zjebalem
Ale zeby bylo smeiszniej to mialem tez opcje na komentzrz wiec napisalem tak z 20 linijek.... a nie bylo ograniczen...
Ha, nie bylo az kliklnalem "wyslij" i G. .wyskocylo duze okienko z informacjami ktore moae pojac tylko zaawansowany informatyk.. i dlaje nie idzie.....
Domyslime sie ze za duzo napisalem. Wymazalem i zostawlem jedna linijke i poszlo...
Znow K czy nie mozna po prostu ograniczyc iloscu znakow a jak przekroczysz to napisac w czym problem?
Nie, Polak madry i wie a durny jakis obcokrajowiec to takich may w dupie..
I za co K tym ludziom tam placa - i to ponoc duzo?
Dobrze ze jeszcze po Polski pisza a nie po ukrainsku..