Dodaj do ulubionych

Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb

04.02.23, 15:53
Ja wiem, że to tylko fizyka, ale nie umiem sobie wyjaśnić następującego zjawiska:
W zimowy poranek na przedniej szybie jest warstwa szronu lub lodu. Pryskam odmrażaczem do szyb (nie podają składu, ale to chyba jakiś alkohol?), po minucie wszystko się odmraża, można ściągnąć breję gumą lub wycieraczkami. Czyste szyby, można jechać.
Klima włączona- powinna osuszać wnętrze kabiny. Silnik po nocy zimny, więc nadmuch na szybę też dmucha zimnym powietrzem.
I po przejechaniu 100 metrów momentalnie szyba zaparowuje od środka. Dlaczego tak się dzieje?
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 16:09
      Zapewne, pierwsze co to wylatuje powietrze z zawilgoconego parownika i punkt rosy robi swoje, wytrąca się woda na b.zimnej szybie.
      • bialyhenio Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 17:20
        plus ludzie w aucie wydychają pare wodna z ust.

Moim zdaniem odmrażacz do szyb mie ma do gadania tego co się dzieje w środku

choć te odmrazacze z mojego doświadczenia słabo działają.

natomiast szyba pozostaje zimna - od wewnątrz osadza się na niej para
        • waga173 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 18:09
          Po odmrazaczu szyba robi sie jeszcze zimniejsza (oddaje cieplo na odparowanie alkoholu).
          • teodor-k Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 18:29
            No i ? Nie ma tak że cyk i wszystko jest suche ,trzeba odczekać . Wszystkie auta są wyposażone w wentylację z regulacją kierunku nadmuchu. Aby woda nie skraplała się na zimnych szybach, trzeba skierować silny strumień powietrza z wentylacji bezpośrednio na szybę przednią szybę (i tylko na nią).
            • tbernard Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 06.02.23, 20:38
              Tak właśnie należy robić a niektóre pojazdy jak moja Honda Civic to mają na tą okoliczność wyodrębniony przycisk. Szumi przez chwilę na maksa waląc cały strumień powietrza w przednią szybę i całkiem sprawnie rozgania parę z szyby.
              • allegropajew Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 08.02.23, 20:46
                Ale nie zawsze jest to dmuch na maksa. Zazwyczaj 5 lub 6 z 7, ale na początku zimą tuż po odpaleniu bywa i 3.
                Honda to jednak nie Volvo. Nadto nie da się wyłączyć czujnika temperatury. Czyli nie można ustawić ciepłoty nadmuchu. Tylko temperatura w środku. To im nie wyszło i to bardzo.

Gościula
    • marysia67 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 17:29
      Mam podobny problem, więc ... jeżdżę rowerem do pracy. Ostatnio mąż mnie opierniczył, że ryzykuję zdrowiem.
    • shellyanna Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 18:01
      Jak mi paruje szyba, włączam zimny nawiew na przód.
    • waga173 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 18:07
      Ja mam kawalek szmaty na kiju i wycieram szybe od srodka:)
    • teodor-k Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 18:22
      Odmrażacz to podstawa by nie drapać szyb .Nie mam z tym problemu .Przyczyną to zapachane podszybie od śniegu i filtr kabinkowy brudny .Klima + nawiew rozwiązuje sprawę .Filtr powinno się częsciej zmieniać lub sprawdzać .Trzecie to odmrażacz przynosimy z domu ma lepszy efekt niż ten w co w samochodzie zimny leży. Czwarte mam przycisk moim by wyrzucić wilgoć .
    • bwv1080 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 19:36
      dr.hayd napisał:

> Pryskam odmrażaczem do szyb (nie podają składu, ale to chyba jakiś alkohol?),

Głownie glikol etylenowy + etanol.

> I po przejechaniu 100 metrów momentalnie szyba zaparowuje od środka. Dlaczego t
      > ak się dzieje?

Stopienie lodu poprzez obniżenie jego temperatury topnienia dodatkami chemicznymi odbiera dużo ciepła od otoczenia *). Czyli w podanym przypadku schładza min. szybę mocno poniżej wcześniejszej temperatury. Odparowanie zawartego w odmrażaczu etanolu dodatkowo nieco obniża temperaturę.

Temperatura szyby jest na tyle niska, ze skrapla się na niej wilgoć nawet z względnie suchego powietrza z nawiewu. Samo zadziałanie ogrzewania i podgrzanie samego powietrza nie wystarcza. Trzeba odczekać, aż podgrzeje się od niego również szyba.

Jeśli nie jest za zimno, włączenie klimatyzacji usuwa resztki wilgoci z powietrza i względnie szybko usuwa zaparowanie.

Stosowanie mat aluminiowanych zamiast odmrażania chemicznego znacznie poprawia sytuacje.

____
      *) Polecam eksperyment: w rondelku zmieszać kilka garści śniegu z kilkoma łyżkami stołowymi soli spożywczej. Po wymieszaniu temperatura zawartości spadnie z kilku stopni poniżej zera do minus kilkunastu.
      • qqbek Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 20:48
        Plus wietrzenie samochodu po jeździe w zimie, jeśli stoi na zewnątrz lub w nieogrzewanym garażu.
        Podjeżdżasz przy +20 w środku, a potem samochód wychładza się do poniżej zera... gdzieś ta para wodna zawarta w powietrzu przy +20 będzie się musiała podziać przy <0
        Jak nie pada akurat śnieg, to otwarcie wszystkich drzwi na pół minuty powinno dostatecznie obniżyć temperaturę powietrza we wnętrzu (nie trzeba wychładzać całego wnętrza, a jedynie powietrze w środku).
      • waga173 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 01:55
        Lod zmieszany z sola w specjalnym kreciolku to najstarszy sposob robienia domowych lodow. Jeszcze potrzeba cukru, smietany i zoltek, najlepiej bez salmonelli.
      • dr.hayd Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 06.02.23, 17:47
        bwv1080 napisała:

> Stopienie lodu poprzez obniżenie jego temperatury topnienia dodatkami chemiczny
        > mi odbiera dużo ciepła od otoczenia *). Czyli w podanym przypadku schładza min.
        > szybę mocno poniżej wcześniejszej temperatury. Odparowanie zawartego w odmraża
        > czu etanolu dodatkowo nieco obniża temperaturę.
        >
        > Temperatura szyby jest na tyle niska, ze skrapla się na niej wilgoć nawet z wz
        > ględnie suchego powietrza z nawiewu.
        >
        Nie mam takiego termometru, żeby zmierzyć temperaturę szyby , ale to jest ciekawe jaka jest temperatura szyby przed i po potraktowanie odmrażaczem. To wyjaśnienie brzmi logiczne.
        • kreinto Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 06.02.23, 19:24
          dr.hayd napisał:

> Nie mam takiego termometru, żeby zmierzyć temperaturę szyby , ale to jest cieka
          > we jaka jest temperatura szyby przed i po potraktowanie odmrażaczem. To wyjaśni
          > enie brzmi logiczne.
          I bez mierzenia mogę Ci napisać, że to bez znaczenia. Bez odmrażacza występuje to samo zjawisko. Jeśli jest mróz, szyba jest już i tak wystarczająco zimna by przez chwilę skropliła się woda z pary wydostającej się z nagrzewnicy zanim szyba zdąży się nagrzać.
    • marekggg Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 23:04
      zima czesto wchodzisz do samochodu w mokrych ciuchach i butach, ta wilgoc potem sie wydostaje do kabiny. no i sie kondensuje na szybach. proste. na to jest tylko jedna rada - rozgrzac samochod w srodku. diesel nie ma szans pierwsze pol godziny. chyba ze klimatyzacja, bo starsze samochody byly ogrzewane troche inaczej.
      dla niekumatych - nie, to nie bylo tak ze sie wpuszczalo gazy z wydechu do srodka jak u niemcow na ukrainie.
      • teodor-k Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 04.02.23, 23:59
        Bredzisz Mareczku .5 minut i mogę jechać i nie musi byc auto rozgrzane .Starsze auta i ogrzewanie nic to tego nie miały .Albo filtr ,albo podtopione lub zalane lub woda dostaje się do środka .Kiedyś coś takiego miałem ,woda w drzwiach bo kanaliki dwa były zapchane. Drut i po bólu .Jest trochę przyczyn .Ty to kochasz politykę .
        • marekggg Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 01:08
          mowie jak jest. i musze powiedziec taniarada, ze masz rowniez racje - to czesto wilgoc gdzie indziej. i stare samochody maja rzeczywiscie duzo do gadania.
      • loyezoo Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 19:42
        ".... diesel nie ma szans pierwsze pol godziny..." Jednym z aut, które mam w "stajence" to MB W210 z silnikiem 3.2cdi.Nawet na postoju , w mróz, rozgrzewa się w kilka minut i leci ciepłe. Podobnie miałem w Peugeocie 407 Hdi. Owszem, diesle rozgrzewają się wolniej ale w wielu modelach, jakoś konstruktorom udało się zrobi tzw.mały obieg tak, że grzeje się tak szybko jak benzyna (w sensie temperatury z nawiewu, nie temperatury samego silnika)
        • waga173 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 20:05
          Czy slyszal ktos o grzaniu szyby cieplym powietrzem z grzalki elektrycznej ala suszarka do wlosow? Byloby to natychmiastowe osuszanie bez czekania az sie silnik nagrzeje. Nie pamietam zebym cos takiego widzial.
          • teodor-k Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 21:20
            Widzę że jest problem z dedukcją .Facet ma coś powalone w klimie .Wciskam przycisk w moim aucie osuszanie odmrażanie i mogę za 5 minut jechać .
            • qqbek Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 21:27
              Ale z tego wynika, że ty nie masz klimatyzacji tylko schładzacz powietrza w samochodzie.
              • tbernard Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 06.02.23, 20:49
                Przecież schładzacz powietrza to inaczej klimatyzacja. Jak jest gorąco, to wieje chłodniejszym powietrzem niż to na zewnątrz.
                • qqbek Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 06.02.23, 21:21
                  tbernard napisał:

> Przecież schładzacz powietrza to inaczej klimatyzacja. Jak jest gorąco, to wiej
                  > e chłodniejszym powietrzem niż to na zewnątrz.

Ja tam wolę rozróżniać - miałem schładzasz w Astrze i zabawy z ciągłymi regulacjami były wkurwiające.
                  Przy automatycznej klimatyzacji ustawiam temperaturę, a reszta (siła nawiewu i praca sprężarki) ustawia się "samo". Właściwie to jak kupuję samochód to tylko raz włączam klimatyzację. Przy schładzaczu trzeba było proces załączać i wyłączać, przy klimatyzacji interesuje mnie tylko to, żeby się "śnieżynka" świeciła na desce... no dobra, jak są upały to podnoszę jeszcze ustawioną temperaturę, żeby dzieci nie zaziębić.
                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 07.02.23, 08:52
                    Klima to klima, kwestia tylko co robi automatyka i na podstawie jakich czujników. Zasadniczo 3 rodzaje, pełne ręczne sterowanie, automatyczne mieszanie temperatury do zadanej i automatyczne sterowanie wszystkimi nawiewami.(np. w VW: clima-climatic-climatronic).
          • trypel Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 10.02.23, 18:37
            Slyszeli. W dodgu miałem taką grzałkę. Tylko na szyby. Z innych dziur wiało mrozem a tej przy szybie po gora minucie cieple powietrze
            Ogólnie jakoś tu są diesle demonizowane.
            Wczoraj wsiadłem do auta nieodpalanego od 5 dni. Zdążyłem skrobnąć szybę. Ruszyłem z parkingu i już na lotniskowym rondzie wiało ciepłym. A było minus 4.
        • marekggg Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 06.02.23, 23:44
          istnieja rowniez grzalki w samochodach. tak po polsku to sie chyba nazywalo - farelka?
          • waga173 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 07.02.23, 00:14
            Ta farelka to nie byla grzalka do silnika? Nigdy nie mialem.
            • car_fox Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 07.02.23, 04:00
              duckduckgo.com/?t=ffab&q=grzejnik+farel&atb=v252-1&iax=images&ia=images
              • waga173 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 07.02.23, 05:31
                To dobrze ze nigdy takiej nie mialem. Bo zebym nie wiem jak sie w zimnym samochodzie napinal i wetknal sobie ta wtyczke wiesz gdzie, to nawet po bimbrze bym nie wydal z siebie 220 woltow:)
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 07.02.23, 08:46
                  Koledze zapewne chodziło o potocznie zwane Webasto (zasilane paliwem ze zbiornika auta), ew. o taki ruski patent z grzałką wsadzoną w blok silnika (zasilane na postoju z 220V).
                  • waga173 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 07.02.23, 09:29
                    O to to to. Wiedzialem o takich patentach, farelka, webasto, syrena bosto, ale chodzilo mi o dmuchawe z elektrycznym wiatrakiem gdzie miedzy wylotem z wiatraka a wylotem z deski rozdzielczej jest pare drutow wolframowych grzanych elektrycznie ala suszarka do wlosow.
                    • teodor-k Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 07.02.23, 10:03
                      Srelki farelki .System defa znany w krajach skandynawskich .Defa to niezawodny system służący do ogrzewania silnika oraz wnętrza samochodu podczas postoju. Cena pakietu podstawowego, czyli grzałki silnika oraz przewodów przyłączeniowych, nie jest wygórowana. Do wielu modeli można dobrać zestaw za 400-600 zł.
                      • loyezoo Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 09.02.23, 06:08
                        Tylko ma jedną "małą" wadę. Musisz się podłączyć do gniazdka 230v. O ile w domku jednorodzinnym spoko (chociaż bez sensu, bo większość domków posiada garaż) o tyle w bloku, życzę powodzenia. Tylko i wyłącznie webasto (mam w busie) Rewelacja
                        • engine8t Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 09.02.23, 18:22
                          W Polsce za czasow PRL to byly suszarki do wlosow - chyba tez Farelki, na 220V ale w srodku byl motorek na prad staly 12V.
                          Wiec ja sobie ja przerobilem taka jedna na 12V pradu stalego a pod spodem samochodu podlaczylem wtyczke od akumulatora (a dlaczego pod spodem? - aby odmorozic zamki jak zamarzly) i bylo swietne urzedzenie do odmrazanie wszystkoego i to szybko. I w srodku moglem ja tez wlaczyc wiec jak jechalem to moglem w rece zamiast papierosa trzymac suszarke i szyby odparowywaly w mig.
            • loyezoo Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 09.02.23, 06:00
              allegro.pl/oferta/nagrzewnica-samochodowa-farelka-skrobaczka-12v-7025952143

Rodzai jest srylion, tylko ich wydajność jest powiedzmy "średnia" :)
              • waga173 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 09.02.23, 06:13
                Jako polski katolik nie bede wozil w samochodzie skrobaczki. Zwlaszcza o duzej wydajnosci:)
                Chodzilo mi o natychmiastowy cieply nawiew na szybe z wbudowanej fabrycznie w bebechach pod deska rozdzielcza "elektrycznej suszarki do wlosow" bez czekania na rozgrzanie silnika. Chyba pod tym wzgledem elektryki sa lepsze.
                • engine8t Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 09.02.23, 18:24
                  Katolilom nie wolno robic skrobanek ale skrobaczki sa chyba dozwolone?
                  • teodor-k Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 10.02.23, 04:28
                    Ateiści to grupa wyznaniowa ,która uważa że wyżej stoi od Boga .Ale i tak wszyscy się kiedyś u niego spotkamy .
                    • engine8t Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 10.02.23, 18:22
                      Ateisci t tez ludzie wierzacy - tylko ze oni wierza ze Boga nie ma.
                      • trypel Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 10.02.23, 18:34
                        I że krasnoludków nie ma.
                      • teodor-k Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 10.02.23, 19:46
                        engine8t napisał:

> Ateisci t tez ludzie wierzacy - tylko ze oni wierza ze Boga nie ma.
                        Tylko jest male ale to niewierzący negują poczynania katolików nieodwrotnie .Amen .
                        • kreinto Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 10.02.23, 20:49
                          teodor-k napisał:

> Tylko jest male ale to niewierzący negują poczynania katolików nieodwrotnie .Am
                          > en .
                          Inaczej byliby wierzący. Na tym polega brak wiary.
    • kreinto Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 09:46
      dr.hayd napisał:

> Ja wiem, że to tylko fizyka, ale nie umiem sobie wyjaśnić następującego zjawisk
      W parowniku a właściwie obudowie nagrzewnicy, w okolicy odwodnienia podczas pracy jest trochę wilgoci. Kiedy ruszasz na mrozie jest jeszcze zamarznięta. Po krótkiej jeździe rozmarza, nagrzewnica zaczyna działać stąd masz tę wilgoć przez moment na zimnej jeszcze szybie.
    • bolo2002 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 09:58
      Cos kolega u Ciebie nie tak w samochodzie. Jak-nadmuch na szybe dmucha zimnym powietrzem? Człowieku- przecież musisz nagrzać najpierw silnik- a to trwa. Na postoju trwa to 2x dłuzej niz w czasie jazdy. Po około 3-10 minutach dmuchasz na szybę ciepłym powietrzem. U mnie-Kia Cerato z 2006 r- trwa to 3 minuty i juz jest ciepłe powietrze na szybie. I naciskam tylko na przycisk Mute i ustawiam nawiew na nogi i na szybę- wtedy włącza się klima. W zależnosci od modelu- trwa to od 3 do 10 minut- a przy mrozach rzędu -10 st. C = to nawet dłuzej. Miałem Mazdę 3 oczywiscie diesla- ciepło w samochodzie było po 500 m!!!! Zawsze. A problemy z mgłą od wewnątrz na szybie powstaja od róznicy temperatur- na zewnątrz i wewnątrz!!
      • dr.hayd Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 06.02.23, 17:38
        bolo2002 napisał:

> Cos kolega u Ciebie nie tak w samochodzie. Jak-nadmuch na szybe dmucha zimnym p
        > owietrzem? Człowieku- przecież musisz nagrzać najpierw silnik- a to trwa. Na po
        > stoju trwa to 2x dłuzej niz w czasie jazdy. Po około 3-10 minutach - a przy mrozach rzędu -10 st. C = to nawet dłuzej.

Jakbym chciał 10 minut na postoju rozgrzewać silnik to nie bawilbym się w odmrażacze w spraju!
    • nousecomplaining Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 18:41
      Przyczyny są różne, jak to opisali inni w tym wątku. Mnie zastanawia to, że producenci aut chyba odeszli od podgrzewania przednich szyb. A może się mylę. Dawno temu miałem taki patent bodajże w jakimś służbowym fordzie i było to fajne rozwiązanie.
      • marekggg Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 18:47
        nie wszystcy. ale to jest droga opcja.
        • nousecomplaining Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 19:06
          > ale to jest droga opcja
          Hmm, może tak. Ale pamiętam, że w tamtych czasach (jakieś 15-20 lat temu) ford chyba to rozwiązanie śmiało stosował i myślałem, że stanie się to standardem, tak jak klimatyzacja, a przez to stanieje.
          • dr.hayd Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 06.02.23, 17:22
            nousecomplaining napisał(a):

> > ale to jest droga opcja
            > Hmm, może tak. Ale pamiętam, że w tamtych czasach (jakieś 15-20 lat temu) ford
            > chyba to rozwiązanie śmiało stosował i myślałem, że stanie się to standardem, t
            > ak jak klimatyzacja, a przez to stanieje.

Po raz pierwszy spotkałem się z tym w Fordzie Fusion gdzieś około 2008 roku. W przedniej szybie byly prawie niewidoczne druciki, podobnie jak w tylnej szybie w każdym samochodzie. Ale to była droga opcja, podstawowy Fusion kosztował 36 tys. zł, a podgrzewana elektycznie przednia szyba była dopiero w wersji wyposażenia za 50 tys. Dobre 40% dopłaty do ceny wyjściowej samochodu!
            • teodor-k Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 06.02.23, 18:46
              Wtedy były to wersje drogie ,Teraz taka szyba nie kosztuje majątku bo jest trwała ,Kiedys się te druciki przepalały teraz to są cząstki srebra .
        • teodor-k Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 05.02.23, 19:36
          Jaka droga zamiennik do Forda Focusa to 600 zł .Mała szybka w tym oknie to duży koszt i wymiana ciężka takie buty .
    • car_fox Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 06.02.23, 22:47
      Dla mnie to nie fizyka le ekonomia.
    • thorpe Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 09.02.23, 20:40
      Polecam mate na szybę, ale nie taką typową srebrną , tylko taką dużą, taki jakby półpokrowiec, zakładany na szybę przednią i boczne, a na dachu i do drzwi przyczepiana magnesami. Jest na allegro i np w action . Rewelacja. Ogromna różnica. Żadnych odmrażaczy.
      • waga173 Re: Fizyka - odmrażanie i parowanie szyb 09.02.23, 20:46
        thorpe napisał:

> Polecam mate na szybę, ale nie taką typową...

Mata Hari?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka