Dodaj do ulubionych

Uważajcie na tiry

07.02.23, 19:30

Dziś tir wymusił pierwszeństwo, wyjechał z placu wprost przed moje auto. Chyba mnie nie widział, bo na poboczu stały dwa tiry. Ostatnio w mojej okolicy jest dużo wypadów, bo ślisko. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 20:12
      U nas tirow nie ma wiec nie ma sie czego bac
      • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 20:46
        U mnie jest coraz więcej.
      • waga173 Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 21:53
        engine8t napisał:

> U nas tirow nie ma wiec nie ma sie czego bac

Piekla tez nie ma a miliardy ludzi sie go boja. Co smieszne, to sa tak zwani bogobojni.
        • engine8t Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 22:28
          Jak to nie ma piekla?
          Jest, i to tu na ziemi, podobnie jak czysciec ale i tez i niebo.
          • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 22:35
            Niedługo się przekonamy sami ,jedni szybciej drudzy pózniej .Wszyscy staniemy po drugiej stronie lustra .Tylko z tirem odradzam spotkanie na żywo.
    • waga173 Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 21:06
      A na pociagi nie musimy uwazac? A na osobowki, tramwaje i autobusy juz nie, tylko na tiry? Hurra! Ale sie poprawilo!
      • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 21:13
        Też
      • qqbek Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 23:29
        waga173 napisał:

> A na pociagi nie musimy uwazac? A na osobowki, tramwaje i autobusy juz nie, tyl
        > ko na tiry? Hurra! Ale sie poprawilo!

Ty Waga kiedyś latałeś, powinieneś wiedzieć, że trzeba uważać na samoloty, bo pilot cię może przelecieć!
        • waga173 Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 23:43
          Juz moja beczka i potem wszystkie inne zawsze jezdzily z otwartym szyberdachem zeby mnie nikt nie przelecial z gory. Zaleta uboczna jazdy z otwartym szyberdachem jest taka ze po charknieciu nie trzeba otwierac szyby zeby splunac. Pluje sie do gory!
          Jest jeszcze jedna zaleta jazdy z otwartym szyberdachem, ale znana tylko tym co maja Zofie z dlugimi szyjami:)
          • qqbek Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 09:22
            Ty masz żonę, czy żyrafę?
            (pytam serio, bo obie na "ż" to się mogło tobie pomylić, nie zamierzam osądzać)
            • waga173 Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 19:07
              qqbek napisał:

> Ty masz żonę, czy żyrafę?
              > (pytam serio, bo obie na "ż" to się mogło tobie pomylić, nie zamierzam osądzać)

Mialem slub z zyrafa. Byla w tym malzenstwie bardziej szczesliwa niz ja, bo ja musialem uzywac schodkow.
              Ale rozwiodlem sie z nia jak zaczela sobie dawac w szyje. Za duzo mnie to kosztowalo.
              • qqbek Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 20:03
                waga173 napisał:

> Mialem slub z zyrafa. Byla w tym malzenstwie bardziej szczesliwa niz ja, bo ja
                > musialem uzywac schodkow.
                > Ale rozwiodlem sie z nia jak zaczela sobie dawac w szyje. Za duzo mnie to kosz
                > towalo.

Tak mi się przypomniało:
                Żyrafa chwali się zajączkowi swoją długą szyją:
                - Jak piję zimną wodę w upały, to takie wspaniałe uczucie jak centymetr po centymetrze woda delikatnie studzi moją szyję, płynie i płynie, chłodzi przełyk.
                Zając milczy.
                - Jak zrywam pyszne listki z drzewa i je połykam, to takie wspaniałe uczucie jak centymetr po centymetrze przechodzą przez moją szyję, a każda sekunda to rozkosz podniebienia - dodaje podekscytowana żyrafa.
                Zając nie wytrzymuje i pyta:
                - A rzygałaś już kiedyś?
    • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 21:28
      Specjalny zespół Volvo Trucks ds. badania wypadków dokonał własnej analizy ponad 1700 zdarzeń drogowych w całej Europie. Obecnie aż 35 proc. osób odniosło poważne obrażenia lub poniosło śmierć na skutek wypadku z udziałem ciężarówki
      Połowa niezapiętych kierowców ciężarówek, którzy zginęli, przeżyłaby, gdyby używała pasa
      Większość wypadków z udziałem ciężarówek ma miejsce w ciągu dnia podczas ładnej pogody. Twórcy raportu nie ograniczają się tylko do gromadzenia statystyk. Mają również własne wnioski dotyczące poprawy bezpieczeństwa. Wśród priorytetów wskazywane są m.in.: poprawa widoczności z kabiny, zwiększenie używania pasów bezpieczeństwa, upowszechnienie systemów hamowania awaryjnego, analizowanie stylu jazdy kierowców oraz wprowadzenie systemów automatycznej i wzajemnej komunikacji w celu ostrzegania o zagrożeniach..www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/jak-i-dlaczego-dochodzi-do-wypadkow-z-udzialem-ciezarowek/8bx529y&ved=2ahUKEwik45C5noT9AhXw-SoKHWhkBzwQFnoECA0QBQ&usg=AOvVaw0mWyNPBWqHP_CVr3w4Zam0
      • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 22:02
        Moją córkę tir potrącił 300 metrów od mojego domu i nawet się nie zatrzymał, jechała rowerem.
        • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 22:12
          Ale przeżyła ?
          • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 22:29
            Miała paskudnie ubite biodro, ale jakoś dojechała do domu. Przewróciła się na rowerze, bo ją potracił.
        • waga173 Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 22:17
          Bo corce nie powiedzialas zeby uwazala na tiry.
          • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 22:31
            Nie masz racji, jeżdżę dużo rowerem i niestety czasami centymetry dzielą mnie od tira, bo tak jeżdżą.
            • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 07.02.23, 22:43
              U mnie jak jeździłem rowerem na ranczo bo miałem 5 km z górki to czułem oddech samochodów .Teraz zrobili nową drogę jeszcze większe gówno .Wąskie a po środku pas awaryjny z wysepkami by nikt sobie nie jechał bezkarnie .Dalej to robią ,być może będzie ścieżka rowerowa .Wolę nadrobić 4 km wiecej i jechać bezpiecznie . Oczywiście jak jest ciepło.
            • engine8t Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 00:20
              Tzn to tir jedzie centymetry od Ciebie czy Ty od tira?

O niedawno taka rowerzystka wlazla pod auto Szwarcenegerowi. Potracil ja, upadla ale on poczekal na sluzby ktore udxielily pomocy ale nikomu mandatu nie daly.
              A wiec nikt nie byl winny do tego stopnia aby go karac.
              W Polsce to chyba niemozliwe - zawsze musi byc winny bo inaczej nie mozna ukarac a karac nalezy i to przykladnie.
              • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 00:47
                Powinien byc metr ale było tak wasko że na centymetry .Teraz budują dwa pasy osobno i po środku z kostki pas awaryjny .Długo to schodzi bo jest tam jeszcze kanalizacja i studzienki .Teraz mandaty wysokie i nie warto wzywać policji .
              • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 06:37
                Ja jadę brzegiem asfaltu a auta( nie tylko tiry) wyprzedają na trzeciego. Potrafię ocenić odległość, czasami jest to zaledwie kilka cm.
              • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 06:40
                Jadę 3 km i potrafi mnie wyprzedzić 10- 15 tirów, niech jeden się tak przetrze i potrąci. Już w rowie byłam od podmuchu wiatru przez tira. Uważam, że powinni zachować bezpieczną odległość. Czasami starszym ludziom zawróci się w głowie i jadą wężykiem.
                • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 20:04
                  Twoje zdrowie cenniejsze od Tira niech się rozwali .Dziwne że nie ma tam ścieżek rowerowych. Gówniany włodarz miasta .Daj sobie spokój z rowerem .Lepiej jazda lasem tam Cię krasnoludki ochronią .
    • bolo2002 Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 09:20
      Bo tiry sa duze i i na małe osobowe nie zwracają uwagi- no bo jestes mała i on udaje, ze masz sie dostosowac do niego, bo on wiekszy i wazniejszy!!! Najlepiej takiemu- ustapic i niech jedzie pierwszy- inaczej moze byc placek na drodze!
      • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 11:35
        Tak zrobiłam, nie miałam wyboru.
        • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 11:35
          On nawet nie próbował hamować, całkiem w poprzek drogę zajechał.
          • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 10.02.23, 23:48
            Może był naćpany . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://extraswiecie.pl/wiadomosc/nacpany-kierowca-tira-zdemolowal-stacje-paliw-i-uszkodzil-inna-ciezarowke&ved=2ahUKEwi-wdS1hIz9AhUNxYsKHTelAnAQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw3py8lmaSRQGdkJ5I6ciXFy
    • oixio Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 11:37
      marysia67 napisała:

>
      > Dziś tir wymusił pierwszeństwo, wyjechał z placu wprost przed moje auto. Chyba
      > mnie nie widział, bo na poboczu stały dwa tiry. Ostatnio w mojej okolicy jest
      > dużo wypadów, bo ślisko. Pozdrawiam
      >

W naszych przepisach (w wielu sytuacjach) niewidzący w różnych manewrach na drodze ma ustępować pierwszeństwa widzącemu.

Aby uniknąć kolizji, wypadków TEN CO WIDZI ma obowiązek wg.art.3 PoRD zaniechać poruszania się i podjąć wszelkie niezbędne środki w tym celu.

UWAGA - z TIR-ami będzie gorzej za sprawą ustaw budowlanych.
      Stare zostały anulowane a w nowej D20221518.pdf zapisano:
      Par.17
      4. Na drodze, w miejscu zastosowania rozwiązania w celu uspokojenia ruchu, dopuszcza się zmniejszenie szerokości pasa ruchu do nie mniej niż 2,25 m.

A miarodajna szerokość tego rodzaju pojazdów podaje się 2,55 m.
      ...
      • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 13:25
        Jechałam ostrożnie, bo znam te tereny, zatrzymałam się, by mu nie utrudniać wyjazdu z placu. Zobaczyłam go, gdy już wyjeżdżał, ja wyjechałam zza tirów, mógł mnie nie widzieć. Niemniej ja byłam na głównej. Dzięki za szczegółowe informacje.
        • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 08.02.23, 13:51
          W 2020 r. w Niemczech zaostrzono przepisy – między innymi te dotyczące rowerzystów. Obecnie za zachodnią granicą kierowca wyprzedzający jednoślad musi zachować minimalny odstęp 1,5 m w terenie zabudowanym oraz 2 m poza nim. Szczególne ograniczenie prędkości obejmuje pojazdy o DMC powyżej 3,5 tony, skręcające w prawo, w terenie zabudowanym, w miejscu, gdzie mogą pojawić się piesi lub rowerzyści. Każdy taki manewr musi być wykonywany w tempie idącego człowieka.
    • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 09.02.23, 10:09
      Wpakowałem się na Suva dzisiaj i klops .Czyli posadziłem go tyłkiem na mokrej łące i za cholerę nie mogę wyjechać .Rzuci ktoś pmysła plisss.
      • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 09.02.23, 16:51
        Wyjechałeś?
        • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 09.02.23, 17:37
          Tak traktor mnie wyciągnał .Myślę czy by do tego zestawu dokupić jakiś 🤭
          • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 09.02.23, 17:52
            To dobrze, ja też dziś zaparkowałam na łące, ale u nas z rana było -12. Paliłam w piecu u siostry.
            • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 09.02.23, 18:05
              To u mnie -5 . Później na rower .Musisz koniecznie w przyszłym roku znaleźć palacza .Wątek tiry kontra suvy😀
              • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 09.02.23, 18:18
                Nie ukrywam, jest to męczące. Człowiek nie młodnieje. Siostra nie ma drobnego drewna, trzeba bardzo grube rozrąbać przed zapaleniem.
                • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 09.02.23, 18:35
                  Kobieta ze wsi to i drzewa narobie to wody przyniesie z studni .Nawet prosiaka poćwiartuje .Miastowe dziewuchy niech się chowają .Zosie ,Małgosie i Jolki .
                  • e-zybi Re: Uważajcie na tiry 09.02.23, 19:26
                    Miastowe w piecu nie palą gamoniu!
                    • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 09.02.23, 22:54
                      Ty jesteś gamoń .Bo miastowe palą w piecu .Zerowe masz pojęcie o życiu ,
                      • qqbek Re: Uważajcie na tiry 09.02.23, 22:58
                        Jakie "miastowe"?
                        Lumpenproletariat na liście płac PiS (na koszt "miastowych") co najwyżej.
                • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 05:13
                  marysia67 napisała:

> Nie ukrywam, jest to męczące. Człowiek nie młodnieje. Siostra nie ma drobnego d
                  > rewna, trzeba bardzo grube rozrąbać przed zapaleniem.
                  >
                  Pojechał by twój i porąbał na wióry .Powiedz mu by ruszył tyłek .Nawet dla zdrowia .
                  • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 07:22
                    Chyba sobie żartujesz? Woli sudoku:-)
                    • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 09:34
                      Żeby mu się styki nie spalily od tego :))
                      • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 13:03
                        Siekiera nie jest mi obca, daję radę:-) Od dziecka lubię pracę fizyczną.
                        • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 13:31
                          Siekiera w rękach kobiety to strach .Jaka u Ciebie pogoda bo u mnie pada :)
                          • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 14:21
                            Mocno pada, przyjechałam do pracy rowerem.
                            • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 18:50
                              Ja wróciłem z pogrzebu .Sucho .
                              • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 19:23
                                Nie zmokłam, lekko mżyło, gdy wracałam. Ja jutro jadę do Tatusia.
    • hukers Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 13:24
      Danuta, Ty się musisz w końcu zdecydować, z kim chcesz spędzić jesień życia.
      Albo ja, albo Teodor.
      Moim zdaniem, ja jestem lepszą partią.
      • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 13:34
        Haha .Zanim dojedziesz to wpadniesz pod tira lub suva .Siedź w domu i sobie możesz marzyć 😊
      • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 14:20
        Mnie jeszcze daleko do jesieni:-)
        • hukers Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 14:32
          marysia67 napisała:

> Mnie jeszcze daleko do jesieni:-)
          >

Nie graj na zwłokę Danuta, bo ta niepewność mnie dobija.
          Tym bardziej, że konkurent, też sroce spod ogona nie wypadł.
          • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 15:16
            Rozbawiłeś mnie, Hukersie. U nas na wsi gadają, że co się odwlecze, to nie uciecze:-) U mnie w esie jest pełno roboty, znajdę da was zajęcie:-) Porobiłam wczoraj zdjęcia połamanych drzew, zapraszam:-)
            • hukers Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 15:27
              marysia67 napisała:

> Rozbawiłeś mnie, Hukersie. U nas na wsi gadają, że co się odwlecze, to nie ucie
              > cze:-) U mnie w esie jest pełno roboty, znajdę da was zajęcie:-) Porobiłam wczo
              > raj zdjęcia połamanych drzew, zapraszam:-)
              >
              Może nie uciecze, może uciecze, kto to wie...
              Jak przy leśnej tematyce jesteśmy, konar też nie będzie wiecznie płonął.
              • engine8t Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 17:50
                Ale sluchaj uwaznie - ona juz przygotowuje drewienka na rozpalke w wiec bedzie gotowa i na wiekszy ogien. :)
                • marysia67 Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 19:21
                  Wielki ogień już był, wystarczy mi wrażeń do końca życia!
      • qqbek Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 14:30
        Nie wiem dlaczego, ale przypomniał mi się dowcip o przepisie na pasztet zajęczy 😉
        • hukers Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 14:37
          qqbek napisał:

> Nie wiem dlaczego, ale przypomniał mi się dowcip o przepisie na pasztet zajęczy
          > 😉
          >
          Ty zostaw moją (przyszłą, bo jeszcze nie podjęłą decyzji) dziewczynę w spokoju.
          • qqbek Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 14:47
            😎
          • engine8t Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 17:51
            Ty sobie daj spokoj, Ta kobita przeciez pisze ze z siekierka lata i jak trafisz na PMS i ja wkurzysz to masz przerabane.
            • teodor-k Re: Uważajcie na tiry 13.02.23, 18:49
              Myślę że szkoda siekiery ..Niektórzy doświadczyli przemocy domowej 😃Jak piszą kozak w necie .......

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka