Dodaj do ulubionych

Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał

08.02.23, 20:08
"Tu jest nowy .Portfel Polaków jest coraz bardziej pusty. Blisko 70 proc. z nas przyznaje, że jest im coraz trudnej oszczędzać, a co trzeci w ciągu ostatniego półrocza nie odłożył żadnych pieniędzy. Taki smutny obraz zasobności Polaków pokazuje badanie „Oszczędzanie Polaków w inflacji” przeprowadzone przez IMAS International na zlecenie Krajowego Rejestru Długów.

Dane Krajowego Rejestru Długów wskazują, że w 2023 roku sytuacja finansowa Polaków może się pogorszyć. Na koniec 2022 r. ich zadłużenie sięgało 44,4 mld zł., a nieuregulowane zobowiązania miało 2,37 mln osób. Przez cały ubiegły rok przybywało długów i dłużników, chociaż jeszcze w 2021 r. widoczny był trend zniżkowy.

Wprawdzie ponad połowa Polaków deklaruje, że posiada oszczędności, ale 40 proc. z nich było zmuszonych sięgnąć po zgromadzone środki z powodu rosnących cen i kosztów utrzymania. Prawie, co trzecia osoba wykorzystała w tym celu jedną dziesiątą odłożonych pieniędzy, 37 proc. zdecydowało się skorzystać z 30 proc. oszczędności, a 23 proc. badanych zużyło prawię połowę tego, co trzymała na trudne czasy. Posiadanie oszczędności potwierdza 60 proc. mężczyzn i 49 proc. kobiet, ale jednocześnie okazało się, że to kobiety częściej z nich korzystają. Decyduje się na to 44 proc. z nich. Mężczyzn, którzy chcą naruszyć „zaskórniaki” jest 33 proc .Smutne co . www.salon24.pl/newsroom/1282324,finanse-polakow-w-oplakanym-stanie-dramatyczne-wyniki-raportu
Obserwuj wątek
    • teodor-k Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 08.02.23, 20:13
      Nawet jest musiałem zresetować .
    • bolo2002 Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 09.02.23, 09:27
      A po co dzis ludziom zaskórniaki? Skoro jest inflacja na poziomie 20 %. Na logikę- jak wsadzisz w skarpetę 1000 zeta na 1 m-c i tam trzymasz- to po tym miesiacu wyjmujesz i masz tylko 950 zeta. Wg mnie nie ma sensu trzymanie w skarpecie a juz nie daj Boze w banku! Nie trzymam- wydaję na bieżąco tak długo jak trwa inflacja. Przykład- chciałem kupic nowy okap nadkuchenny- kosztował X a za 2 m-ce X + 15 %. Tzrymajac w skarpecie - straciłeś i musisz teraz dołozyc!!!!
      • misio3 Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 09.02.23, 13:37
        skarpecie nie ma sensu trzymać....lepiej a obligacje zainwestować
        • qqbek Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 09.02.23, 13:42
          misio3 napisał:

> skarpecie nie ma sensu trzymać....lepiej a obligacje zainwestować

Mam znajomego, co "schował" 400 złotych w skarpecie ze dwadzieścia lat temu, a ostatnio skarpetę sprzedał za kilkanaście tysięcy.
          Można?
          Można.

Zwykła skarpeta, 105 (bez "L") z biegami "w kierownicy".
          • bialyhenio Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 09.02.23, 16:00
            Tez kojarze okreslenie skarpeta na syrene
            • waga173 Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 09.02.23, 20:08
              U nas nie mowilo sie skarpeta tylko skorupa.
              • bialyhenio Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 09.02.23, 22:09
                w warszawskiem skorupa, w lubelskiem skarpeta.

widocznie wy w Warszawie pierzecie skarpety dopiero jak są sztywne jak skorupa 😀
                • waga173 Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 09.02.23, 22:25
                  Dobre! Upierz skarpete zeby byla rozciagliwa zanim do nej wepchniesz 5 milionow.
      • engine8t Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 09.02.23, 17:58
        No nie pierd.... Ja wsadzilem do skarpety 1000 i po roku zgladnalem i tam ciagle jest 1000. I to ma sens bo ani ten 1000 ani skarpeta nie maja pojecia co to jest inflacja.

No i ty mowisz ze zamiast trzymac kase w skarpecie to wydajesz na biezaco - znaczy sie na rzeczy ktore nie sa ci konieczne - wydajesz byle wydac bo jak nie to tracisz?
        Ok i teraz po roku ty wydales ten 1000 na okap bez ktorego mogles sie obejsc i nie planowaes kupic ale kupiles aby wydac ten 1000 a ja go zatrzymalem zatrzymalem.
        A dzis idziemy do sklepu po chleb . Ja kupilem 10 a ty nic bo kasy njet... wydales ns okap i teraz kto na tym dobrze wyszedl?
        To prawda ze rok temu moglem za 1000 kupic 20 chlebow a teraz 10 ale wyglada ze tracac cigale moge kupic potrzebne mi rzeczy a ty nie traca nie kupisz nic ?
        No moze mozesz sprzedac ten okap co kupiles za 1000 za jakies 300?
        Dawaj mi tu logike
        • waga173 Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 09.02.23, 19:58
          Jak on to zrozumie (za kilka lat, wnioskujac z zakupu swiec) to wezmie ten tysiac, pojdzie do sklepu i kupi za cale te pieniadze jedna skarpete.
          • engine8t Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 09.02.23, 23:09
            Ty sie ze skarpet nie smiej a powinien kupic dwie bo po jednej nie sprzedaja?

• taniarada Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 10.02.23, 21:21
              Gapiński gadał że masło i jego ceny to wymysł burżujów zachodu .Chcą się nachapać.
    • toreon Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 10.02.23, 21:06
      No lekko nie jest
      Taka Cisowianka swoje kosztuje
      • taniarada Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 10.02.23, 21:19
        Przepłacileś trochę .U minie w Netto z pieskiem alkohol jest darmowy .Tylko płacisz za chipsy .Są kamery ,ale kto by zwracał uwagę na takie pierdoły .
      • qqbek Re: Jako że fajny wątasek o finansach wyleciał 10.02.23, 21:23
        toreon napisał:

> No lekko nie jest
        > Taka Cisowianka swoje kosztuje

Gdzieś ty jadł?
        U Gesslerowej?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka