Dodaj do ulubionych

OT - Lista wstydu po roku

24.02.23, 15:55
Pisał Hukerski o francuskich kurtyzanach.
Tu szerzej:

"Lista wstydu po roku od wybuchu wojny. Oto marki, które kurczowo trzymają się Rosji
"Merci" – może powiedzieć władimir putin niemieckiej firmie August Storck KG za to, że ta utrzymuje swoją działalność w rosji. Dlaczego rosjanin ma mówić do Niemców po francusku? Czekoladki o tej nazwie są w portfelu produktów Storcka, który z rosji na razie nie zamierza się wycofywać. To samo dotyczy wielu innych niemieckich, ale i francuskich, amerykańskich oraz szwajcarskich marek produktów. Wielkie koncerny nie chcą sobie psuć wieloletnich inwestycji w nadziei, że wojna zaraz się skończy i wtedy będą mogły wrócić do "biznesu jak zwykle". Tym samym jednak wspierają gospodarkę agresora i dają mu pieniądze w podatkach na finansowanie agresji. Coraz więcej firm zmienia jednak stanowisko."

"Natomiast Auchan wychodzić z Rosji nie zamierza. Jak był na listach wstydu, tak tam zostaje i jest nawet trzecią największą pod względem przychodów firmą tam pozostającą – wynika z danych KSE Institute. Francuska firma tłumaczy się "działaniem na rzecz ludności cywilnej", która bez zakupów z Auchana by prawdopodobnie nie przeżyła."

businessinsider.com.pl/biznes/lista-wstydu-po-roku-od-wybuchu-wojny-oto-marki-ktore-kurczowo-trzymaja-sie-rosji/jf8e2jd
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 16:34
      Pewnie dlatego organizowali zbiórki dla rosyjskich wojskowych :P
      Ze względów humanitarnych.

Miałem "złoty" status karty stałego klienta w Auchan, bo z dużych hipermarketów miałem najbliżej.
      Od tamtej pory "pogodziłem się" z Carrefourem, Dino i Kauflandem, a do Auchan nawet nie zajrzę.

To samo z Leroy Merlin - OBI, Castorama albo Brico.
      • wislok1 Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 18:08
        Auchan nie organizowal tych zbiorek, to trzeba uczciwie napisac....

Nie mial z tym nic wspolnego jako firma...

Po prostu putin i jego ludzie to zorganizowali, raczje ludzie putina i wykorzystali Auchan, bo sie nie wycofal z ROsji...

W sumie tak sie konczy romans z bandytami i mordercami....
        • qqbek Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 18:18
          W sumie to buchalterzy z Auschwitz zliczali tylko cyfry w liczbach i liczby w kolumnach...
          • wislok1 Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 19:01
            Mieli spier.olic od razu z ROsji putina, tak jak np. Carrefour....
            I np. McDonald's, IBM, Siemens, Nike, PepsiCo
            Na pewno te firmy stracily kase, ale zachowaly twarz....
            A to sie tez przeklada potem na kase..
            Bo opinia o firmie tez sie liczy, przeklada sie na zyski...
            A ROsja znowu nie jest takim waznym rynkiem, zeby z powodu putina dalej robic z tymi bandytami i mordercami interesiki...

Inna rzecz, ze z komunistami chinskimi dalej biznesy robia wszyscy .....
            • teodor-k Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 20:55
              Bo wszystko do Chin przenieśli nawet leki .Wystarczy że wytrzymają i nie potrzeba karabinów . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://wiadomosci.wp.pl/twoj-lek-jest-w-azji-chinczycy-maja-bron-potezniejsza-niz-karabiny-6822164069628736a&ved=2ahUKEwiuysTc9679AhVwwosKHYk0AkAQFnoECAcQAQ&usg=AOvVaw1xDxsePgFenxeAf4lJ9yvU
    • hukers Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 16:37
      bialyhenio napisał:

> Pisał Hukerski o francuskich kurtyzanach.
      > Tu szerzej:
      >

Apropos. Napisałem ten wątek o francuskich kurewkach parę miesięcy temu, wisiał długo fajne wpisy, przekaz słuszny (nie korzystać z leroy, decathlonu i auchan)., nikomu nie przeszkadzal. Ostatnio, zeby nie zakładać kolejnego, odświeżyłem go, bo pojawiło się info, że auchan zaopatruje kacapow na froncie. Watek w trymiga zniknął, chociaż nikogo nie obrażał. Co za onuc go zgłosił a jeszcze większy usunął, to ja nie wiem,.
      • qqbek Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 16:40
        Te-odorek zakładam.
        Mieliście go z Danką pilnować, a tu co?
        Co za dużo nie wypije, to mu się ulewa.
        Zamiast, jak to rodzic, wziąć przez ramię przerzucić (tetrową pieluszkę wcześniej podkładając), po pleckach poklepać, odbeknąć, to sprawiacie, że nam zaraz całe forum zapawiuje.
        • hukers Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 16:50
          Może jak Danka opuści to forum, to ten gamoń tez pójdzie w pizdziec.
          • engine8t Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 17:55
            Jestescie gleboko wierzacymi ludzmi?
      • nousecomplaining Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 18:48
        > Watek w trymiga zniknął, chociaż nikogo nie obrażał.
        Tak w temacie zniknięć - albo ślepy już całkiem jestem, albo wątek o poszczeniu też poszedł w pizdu?
        • qqbek Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 18:53
          nousecomplaining napisał(a):

> Tak w temacie zniknięć - albo ślepy już całkiem jestem, albo wątek o poszczeniu
          > też poszedł w pizdu?

Odorek się za nim niósł, to i zniknął.
          (Jak bardzo szukasz, to jest na oślej ławce)
          • nousecomplaining Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 19:15
            > Odorek się za nim niósł, to i zniknął. (Jak bardzo szukasz, to jest na oślej ławce)
            eee, nie, aż tak to nie szukam, niech się odorkuje
          • hukers Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 19:46
            qqbek napisał:

> nousecomplaining napisał(a):
            >
            > > Tak w temacie zniknięć - albo ślepy już całkiem jestem, albo wątek o posz
            > czeniu
            > > też poszedł w pizdu?
            >
            I Wagi o wentylach też,, chociaż był motoryzacyjny. Moderator się chyba mocno zakałapućkał.
            • nousecomplaining Re: OT - Lista wstydu po roku 25.02.23, 20:37
              > I Wagi o wentylach też,, chociaż był motoryzacyjny. Moderator się chyba mocno zakałapućkał.
              No właśnie nie kumam tej polityki niespójnego moderowania. Ale ja wogle się nie znam, bo to jedyne forum, na którym coś czasem napiszę. A widzę, że większość (?) to chyba wyjadacze udzielający się w różnych bytach internetowych. Czasem mnie tylko ciekawi, skąd mają na to czas ci, którzy mają pracę i rodziny na utrzymaniu, może bogaci z domu są po prostu.
    • klemens1 Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 16:51
      W dużej mierze to wina samych konsumentów - przecież gdyby był normalny bojkot tych kurew, to by się wycofały z kacapii. Ale że konsumenci są tępi i mają to w dupie, to głosują za tym, by nic nie zmieniać.
      Widać jakieś pustki w Leroy czy Auchan?
      • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 17:04
        Tez prawda. Lud konsumentów jako ogół to głupia tłuszcza.
        • marekggg Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 17:33
          we francji Leroy i Auchan to sa czesto gesto sklepy ktore sa najblizej, szczegolnie na wsi. zeby niebylo, to Carrefour i Auchan sobie podzielili terrytoria. Na zachodzie ludziom tez sie nie przelewa i glosuja nogami. W polsce zreszta tez. Oby taniej.
          • kokosowy15 Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 18:01
            Przecież mamy kapitalizm, niewidzialna rękę rynku, przedsiębiorstwa działają dla zysku, nie dla idei. Skąd wiesz, czy Twój właściciel lub kontrahent nie handluje z Rosją, Korea kima, czy Izraelem, bombardującymi Syrie lub strefę Gazy? Pieniądze są najważniejsze, na wojnie można nieźle zarobić.
            • wislok1 Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 18:15
              To jest inna rzecz...
              Poza tym duzo firm sprzedaje towary np. do Turcji, Iranu, Indii....
              A potem te same towary trafiaja do ROsji omijajac sankcje....
              Szczegolnie Indie robia tak z upodobaniem zarabiajac kasiore na maxa.....

A Turcja to juz gra na 2 frontach oficjalnie....

I nikt sie jej specjalnie nie czepia, a Auchan tak

Poza tym gdyby Auchan sie TERAZ wycofal z rynku rosyjskiego, to by putin skonfiskowal caly majatek firmy w ROsji.-....
              Byliby w plecy gruba kase....

Te firmy., ktore zaraz po rozpoczeciu wojny z ROsji uciekly, jescze mogly sprzedac swoj majatek firmom rosyjskim ...
              Teraz jest tylko konfiskata ....
      • wislok1 Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 18:00
        Konsumenci nie zrezygnuja w Auchan we Francji, bo np. w Strasbourgu to jest okolo 50% sklepow spozywczych...

W PL to sa hipermakety, we Francji to sa normalne sklepy spozywcze na kazdym rogu, to samo Carrefour....

Tyle ze hipermaket Carrefour w Strasbourgu jest 1, a Auchan ma hipermarketow w Strasbourgu i okolicach z 5....

Ja zrobilem zakupy w U, innej francuskiej sieci, w PL jej nie ma
        ( w ROsji tez nie ma )
      • trypel Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 19:05
        Ja tylko wiem ze majonez Winiary dostal po dupie ostro i już się nie podniósł. Lukę natychmiast wypełnili inni i teraz nie chcą odpuścić.
        I dobrze bo Nestlé to dopiero banda chujow o wypranych mózgach
        • kokosowy15 Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 19:54
          To twoje zdanie, jako akcjonariusza Nestle?
          • trypel Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 20:18
            Jako konsumenta i kolegi dość wysoko w nastle polska pracującej osoby.
        • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 20:02
          Ponoć Kielecki dużo lepszy 😀
          • trypel Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 20:27
            Odkryłem roleski. Już nie wrócę do Winiar
            • car_fox Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:02
              A wy wogole jecie jakikolwiek majonezy? Ja unikam.
              • trypel Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:04
                Dlaczego unikasz?
                W kanapkach wole od masła
                • car_fox Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:08
                  Dla mnie to takie cos co mi sie niczym dobrym nie kojarzy. To takie cos co sie robi z jaj i wyglada jak sperma. Zjem jak musze al ejak niemusze to nie. W domu nie ma.
                  Ja do zamawianych kanapek zaswze wolam - NO Mayo!, Mustard please!
                  • trypel Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:13
                    To u mnie musi być w lodowce
                    Do twarogu
                    Do szynki
                    Do jajek na twardo
                    I do gotowanej wołowiny na zimno
                    • car_fox Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:15
                      Do twarogu majonez? Nigdy bym na to nie wpadl
                      A do calej reszty oczywiscie musztarda - tych mamy kilka roznych. :)
                      • trypel Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:33
                        Musztard tez mamy sporo bo lubię ale i tak czeska kremska zawsze wygrywa
                        A kanapka z majonezem, twarogiem twardym w plastrach i kiszonym ogórkiem to podstawa udanego śniadania (koniecznie z chlebem prosto z piekarni)
                        • marekggg Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:50
                          tak jest - kremska musztarda rulez. bawarczycy maja podobna, ale to jest co innego.
                          w belgii jak sie nie chce musztadre z dijon, to inna tylko w polskim sklepie, bardziej lagodna. CZ/SK tez taka mozna kupic, czasami tez w niemczech.

a jakby nie bylo to kanada jest najwiekszym producentem ziarna mustardowego a jak w zeszlym roku bylo za sucho w kanadzie to cena musztardy wyleciala w gore czasami o 50%
                        • car_fox Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 22:02
                          E to zyjemy w roznych swiatach.
                          U nas nie ma czegos takiego jak cos co nazywa sie "chlebem" i jest prosto z piekarni - chyba ze jak zona upiecze. Chleb mozna kupic w miare znosny ale te sa dostarczane z jakiejs piekarni do sklepu... Jest wprawdzie piekarnia gdzie mozna kupic swiezy i cieply chleb ale to daleko i za taki chca $12.50.. Ocipieli?

A na sniadanie to ja zawsze pije duza kawe (3 shots of esspresso dopelnione woda i odrobine smietanki) jem banana (od tego zaczynam ) i kromke z maslem i sola plus owsianke (ktora sam gotuje co drugi dzien a zona doprawi owocami jaki ema pod reka) . Weird co nie?
                          Albo pare kromek z opiekacza posmarowanych maslem migdalowym i marmolada z suszonych sliwek - kupne albo domowej roboty (to sie nazywa Plum Butter) na werzchu LOL.. To taka nasz wersja amerykanskich Peanut Butter & Jelly .. dzieci sie na tym wychowuje wiec smak znajomy
                          Albo jajecznice na boczku ktora nakladam na kromke i na wierzch warstwe pokrojnych - ostrych, jalapeno. :)
                          Ale czasami mi odwala i wezme pol pojmenika twarogu , zaleje miodem i wymieszam..i jem taki slodki i zdrowy serek :)
                          Tak ze nie ma tam miesca na zadne majonezy czy musztardy bo jedzenie raczje slodkie.
                          • trypel Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 22:17
                            Widzisz a ja jutro 6.50 pobudka żeby o 7.00 być pod piekarnia, bo chleb który bierzemy szybko znika (pasterski się nazywa), przyjeżdżam z chlebem, w trakcie jak stygnie to obalamy po pół litra wody z cytryna i śniadanie. Słodkie odpada. Tylko na słono.
                            • car_fox Re: OT - Lista wstydu po roku 25.02.23, 00:50
                              No nie, to o takie cos mnie posadzac nie mozna.
                              Ja lubie rzeczy dobre ale jak przychodza latwo bo jak mam sie poswiecac za bardzo zwlaszcza dla jedzenia to wole jedzenie OK ale latwe.
                              Ja ok 7 rano dopiero sie budze (co sie czsami konczy o 7:30) a potem musze swoje od-cwiczyc tzn kosci przeciagnac i poruszac i na sniadanie to jestem gotow gdzies ok 8:30 i robie to co jest i nie wychylam lba z domu ani sie nie odzywam przed 9:00.
                              Jak ja mialbym o 7 czy nawet 8 rano z domu wychodzic aby kupic chleb na sniadanie to czyz nie latwiej krzyknac na zone - "wsiadaj" i zjesc sniadanie w pobliskiej restauracji obok sklepu a chleb sobie kupic na jutro?
                          • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 22:23
                            Engin, znowu cie grazyny zbanowaly ze spod car foxa nadajesz? Mi się właśnie banicja (za niewinność) na bywalcu skończyła ale jakoś dobrze mi jako henio.
                            • car_fox Re: OT - Lista wstydu po roku 25.02.23, 00:40
                              Jestem poza horyzontem i nadaje z ukrycia ... :)
                  • marekggg Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:14
                    w belgii sa niezle majonezy. ale to frytek z majonezem i muli.
                    tez wala majonez do kanapek. w domu mamy akurat taki jakis bio z truflami - zajebisty. ale uzywamy go tylko do jakichs ryb bez smaku jak zona zarzadzi ze musi byc ryba w piatek.
                    • car_fox Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:18
                      Frytki z majonezem? ROTFLMAO
                      Frytki tylko z ketchupem do ktorego wsypuje MASE pieprzu.

A jak cos nie ma smaku to mam opcje:
                      1. Sriracha
                      2. Tabasco
                      3. Hot Salsa

:)
                      • marekggg Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:26
                        jezeli ketchup, to tylko heinz :-)

frytki raczej bardzo rzadko jadamy, te frytki z majonezem to raczej belgijsko-francusko-holenderski pomysl. w niemczek zawsze pytaja czy ketchup czy mayo.

ale do muli belgijskich pasuja frytki i majonez. z ketchupem to by bylo jakies dziwne polaczenie smakowe.

ostre rzeczy mi jakos nie dobrze dzialaja na zoladek.
                        • trypel Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:34
                          Tylko heinz

Jeszcze robię taki zajebisty sos - miksuje na gładko heinza, powidła śliwkowe, zabek czosnku i trochę majonezu.
                        • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 22:30
                          marekggg napisał:

> jezeli ketchup, to tylko heinz :-)

Najlepszy ketchup to Włocławek ze słoika bez konserwantów. Tylko były zawirowania bo amerykańska Agros Nova to kupiła po to by produkować swoje słodkie gowno w Łowiczu jako Włocławek a zakład Włocławek zamknąć.
                          Ale chyba oryginalny się reaktywował. Ktos wie?
                          • marekggg Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 22:37
                            eee tak jak nie ma porzadnych serow w polsce to nie ma i porzadnego ketchupu - wlasnie tylko jakies dziwne ketchupopodobne cos tam.
                            • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 22:46
                              marekggg napisał:

> eee tak jak nie ma porzadnych serow w polsce to nie ma i porzadnego ketchupu -
                              > wlasnie tylko jakies dziwne ketchupopodobne cos tam.

Co ciekawe jest sporo fanów marki Fanex, są numery - No5 czy czy cos takiego

Pytanie nr 2: Heinz w PL to nie jest to samo co Pudliszki tylko droższe?

www.pudliszki.pl/o-nas/historia-firmy
                              • marekggg Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 22:52
                                to tak jakby powiedziec czy mercedes to nie to samo co trabant, tylko drozsze.
                                • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 23:05
                                  ale mercedes nie jest produkowany na tej samej linii co trabant był, przez tych samych ludzi, te same maszyny i z wielu takich samych części?
                                  • marekggg Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 23:19
                                    wszystko jedno - receptura inna, marketing inny wiec i cena inna.
                                    wez jeden i drugi i sprobuj czy to jest to samo. watpie. chyba ze specjalnie dla polski heinz wymyslil jakas dziwna recepture.
                                    • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 23:44
                                      wielkopolska od 100 lat ketchupem stoi:
                                      finanse.wp.pl/ketchupowa-mapa-polski-wielkopolska-stolica-pomidorowego-sosu-6246791297181313a
                                      Coś tam o nim chyba wiedzą
                                      • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 25.02.23, 00:30
                                        a włocławek jakby był produkowany znowu we Włocławku?
                                        wloclawekketchup.pl/kategorie/ketchupy/w-sloiku/lagodny-w-sloiku/
                                  • car_fox Re: OT - Lista wstydu po roku 25.02.23, 01:04
                                    I takich jak ty mozna nabierac.
                                    Mercedes produkowany w Germani rozni sie od tego produkowanego w Indiach czy nawet w USA bo i wiele podzesplow jest produkowanych lokalnie no i pracownicy z ich "kultura", mozliwosciami i zdolnosciami sa inni. A wiemy ze specyfikacja obejmuje moze 100 parametrow a jakosc zalezy od 1000.. Juz ja wiem bo mialem z tym do czynienia.
                                    W Merceesie mi mowia ze nie wazne gdzie produkownay bo jest taki sam i nadzorowany przez Niemcow.. a ja im mowie G prawda.
                                    Kiedys porownywalem ten sam proces sjladani komuterow w Japoni i w Teksasie.
                                    Japonczyk kazda plytke przed wlozeniem dokladnie ogladal a potem ja wciskal w backplane delikatnie i powoli..jak cos nie szlo ty wyjmowal i sprawdzal bo mial wejs ale gladko .
                                    A w teksasie murzyn ja bral plytke z pojemnika i doslownie wpierdalal ja w gniazdo...jak nie wlazila to dociskal, jak sie cos urwalo to wypierd i wkladal nowa w ten sam sposob.
                                    I dlatego te komutery z Teksasu nawalaly 10x czesciej niz te z Japoni. A czesci te same, trening ten sam, procedury te same ale "kultura" prpdukcji inna.
                                    Tak samo z ketchupem.. Uzywja lokalne pomidory i lokalne zwyczaje co dobre a co nie - a wszytkiego sie nie da wyspecyfikowac w procesie. Myja i konserwuja maszyny inaczej etc etc..
                                    • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 25.02.23, 02:40
                                      no dlatego pytam czy Heinz to nie są Pudliszki pod inna etykieta od razu drozej?

Sprawdziłem na skład keczupu Pydliszki to głównie pomidory i cukier -

przecier pomidorowy 62%, cukier, ocet, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana, aromat naturalny. Produkt może zawierać seler.

Heinz - skład podobny ale więcej octu niż cukru
                                      Składniki pomidory (148 g pomidorów na 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), przyprawy.

w Włocławek ma więcej warzyw:
                                      pomidory (161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, przeciery z selera (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy

A kupię tego amerykańskiego niemca z pudliszek i spróbuje czy taki cud 😀
                                      • car_fox Re: OT - Lista wstydu po roku 25.02.23, 02:51
                                        A to jest pewne ze Heinz Heinzowi nierowny i zwykle receptura kazdego takiego produktu jest bardzo ustawiona na lokalne smaki i konkurencje. I jesli Heinz jest wlasciclem Pudliszek to glupota bylby prodokwac to samo pod dwoma nazwami i tym samym smaku. Ale moga miec opcje zroznicowania smakow tak aby pokryc wiekszosc terenu konkurencji.
                                        Nawet jak wezmiesz dwa produkty ktore maj na lisci te same skladniki to ciagle smaki moga buc inne bo licza sie detaly ktorych te firmy nie publikuja i bronia patentow.
                                        • car_fox Re: OT - Lista wstydu po roku 25.02.23, 02:55
                                          A to ze w sumie koszt produktow moze byc identyczny a cena inna poniewaz jeden produkt ma bardziej "swiatowa" marke nie jest niczym niezwyklym.
                                          I tak jest wszedzie. Bo np firmy samochodowe jak MB, BMW czy Audi zawsze beda drozsze oferujac to samo czy mniej niz mniej respektowna konkurencja z USA, Japoni czy Korei poniewaz marka i etykietka na swoja cene.
        • marekggg Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 20:07
          nestle to szwajcarzy - ci robia interesy ze wszystkimi. nawet z hitlerem, wiec tu sie akurat nie ma co dziwic
          • trypel Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 20:20
            Ale żebyś słyszał jak się tłumacza.. ze pomagają rosyjskim dzieciom dostarczać właściwe pożywienie i bez Nestlé dzieci by cierpiały
            • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 20:31
              no Auchan twierdzi ze rosjanie by umierali bez ich żywności - wiec ktos „kreatywny” wymyślił taka gadkę a inni kopiują?
              • car_fox Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:05
                Business is business a Pecunia non olet.
              • qqbek Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:12
                bialyhenio napisał:

> no Auchan twierdzi ze rosjanie by umierali bez ich żywności - wiec ktos „kreaty
                > wny” wymyślił taka gadkę a inni kopiują?

Nie - to gadka naszej Polpharmy i TZMO, które współpracują z Rosją z "powodów humanitarnych".
                Tylko ile opatrunków TZMO trafia na front, a ile do szpitali "cywilnych" tego nikt nie wie.
                Ile leków Polpharmy (produkują m.in. antybiotyki i leki neurologiczne) do aptek, a ile do wojskowych szpitali polowych?
                A Starak zarabia.

Łatwo jest kopać Francuzów, ale zapominamy, że przykładowo koncern brudnej pały pozostaje jednym z największych importerów rosyjskiej ropy (choć buńczucznie zapowiadano, że do końca roku oderwiemy Putina od dojnego, Orlenowskiego cyca).
                • marekggg Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 21:20
                  no bo to taka piSSiuarska gadka - dobre bo polskie. a wszystko co zachodnie to be.
                  • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 22:32
                    czytałem gdzies ze Orlen miał rekordowe zyski czy tam obroty w 2022 czy jedno i drugie. Bedzie z czego obniżać ceny gazu i paliw przed wyborami 😀
                • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 22:34
                  a jak jesteśmy przy Staraku to wyprzedził go właściciel Dino - jest na drugim miejscu najbogatszych Polaków za chyba Solowowem. Kulczyki daleko - Domi i Seba nie maja talentu i koneksji starego do pomnażania miliardów…
                  • trypel Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 22:37
                    Ten od dino jest obecnie nr 1
                    • bialyhenio Re: OT - Lista wstydu po roku 24.02.23, 22:41
                      niby 2
                      superbiz.se.pl/wiadomosci/lista-100-najbogatszych-polakow-2023-nastapila-zmiana-na-podium-aa-Suiv-XyCW-jsjp.html?format=amp

Ciekawe są 2 rzeczy: Susan Wójcicki na liście i brak Grażynki Kulczyk. Ona chyba żyje czy cos mnie ominęło?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka