Dodaj do ulubionych

Dokładność wskazań licznika ponownie

19.03.23, 16:37
Dzisiaj mnie maleństwo zaskoczyło. Wyjechałem pierwszy raz od października i pojechałem na AOW żeby rozruszać turbinę. Ale tym razem pamiętny już dwóch mandatów za prędkość w tym aucie włączyłem Waze.
No i pierwszy raz w życiu taka sytuacja
W tiguanie przy 130 licznikowych mam na zimowych 118 realnych a na letnich 121, w bmw 124 na letnich i 122 na zimowych. W innych autach tez z reguły licznik zawyżał ok 10 km
A w cytrynie z krótka skrzynia przy 130 licznikowych mam 131 rzeczywistych. I stad te głupie wpadki :)
Czyli tak tez się może zdarzyć i tu limit plus 10 to już potencjalny mandat.
Uważajcie bo różnie może u was być
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 18:20
      Moj licznik jest absolutnie perfekcyjnie dokladny. Jak stoje to wyswietla zero.
      • jackk3 Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 01:53
        Wężykiem!!!
    • kreinto Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 19:32
      trypel napisał:

> Uważajcie bo różnie może u was być
      Hibernowałeś?🤔
      • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 19:40
        Nie, pierwszy raz widzę cuda ze licznik zawyża. Albo jest super dokładny
        • waga170 Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 19:52
          Moze niektore dzisiejsze liczniki dzialaja na innej zasadzie niz ten w Vespie z wirujacym magnesikiem?
          • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 19:56
            Pewnie tak
            Ale każdy który znałem zawyżał
            Mniej lub więcej ale zawsze.
            I dlatego przyjmowałem ze jadac plus 10 tak naprawdę jadę gora 5-6 km szybciej
            • waga170 Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 20:06
              Z tym zawyzaniem to byl spisek producentow. Zeby klienci nie przysylali im swoich mandatow za 140 jak licznik pokazywal 130. Byc moze teraz w epoce wysrubowanych norm, wtryskow, komputerow i innych cudow, samochodowi potrzebna jest znajomosc dokladnej predkosci, z gwiazd czy "oka" patrzacego na droge, wiec ta dokladna predkosc zna i taka wyswietla?
              • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 20:36
                Ty no weź
                Cytryna jest z 2008
                Tiguan zawyża i jest z 2020
                Bmw zawyża i 2010
                I prostu widac są takie auta. Najdokładniejszy wcześniej był bmw rt w moim życiu 97/100 pokazywanych.
                • kreinto Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 21:43
                  trypel napisał:

> I prostu widac są takie auta.
                  Zawsze były. Nic się w tej kwestii nowego nie wydarzyło. Wystarczy jeździć przepisowo według licznika albo przed jazdą poznać przekłamanie.
                  • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 21:45
                    Jeśli zawsze to powiedz które.
                    Bo ja jeszcze sporo. Różnymi. I pierwszy raz w życiu trafiłem na taki przypadek.
                    • kreinto Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 23:10
                      trypel napisał:

> Jeśli zawsze to powiedz które.
                      Z tych, które miałem to Elise i Speedster. Wszystkie Lotusy tak mają. Berlingo, C3. Wszystkiego nie jestem w stanie spamiętać. Tych aut były dziesiątki.
                      • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 04:53
                        Citroen C3 zawyżał dość znacznie.
                        Jako pluriel jeszcze bardziej.
                        Więc tu akurat kulą w plot
                        • kreinto Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 19:45
                          trypel napisał:

> Citroen C3 zawyżał dość znacznie.
                          > Jako pluriel jeszcze bardziej.
                          > Więc tu akurat kulą w plot
                          Może Twój? W ogóle z tego co pamiętam, wszystkie cytryny z bieżącego tysiąclecia jakimi miałem okazję jechać pokazywały w punkt.
                          • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 19:54
                            To dwa czyli i pluriel 2003 i c3 z 2016 bodajże (ostatni wypust poprzedniej generacji)
                            Jakbym miał inne doświadczenia to bym się nie dziwił VTSowi
                    • engine8t Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 23:22
                      U nas zawsze tak bylo i nikt tego nie ukrywal ze kazdy "licznik" w kazdym pokazywal 3-5mph wyzej dla bezpieczenstwa producentow - aby oni nie placili mandatow,
                      I nie bylo latow to sprawdzic az sie pokazaly dokladne GPSy
                      A dopiero nowsze auta pozwalaja klientowi to zmienic.
            • engine8t Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 23:17
              Ja i w BMW i w obecnym mam opcje wybortu co licznik ma wyslwietlac - i jedna z opcji jest rzeczywista predkosc ktora rozni sie ok 3 mph od tej pokazywanej tzn pokazywana jest normalnie wyzsza "
        • gzesiolek Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 18:36
          Jak zawyża to łamie homologację. Albo masz przewymiarowane koła założone...
          • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 18:44
            Homologacja tez pewnie ma okreslona dokładność, 131 na 130 to poniżej 1% (tak jal różnica pomiędzy nowa a zużyta opona. Tez kwestia jak dokładne dane podaje waze
            Bo skrzynia krótka jest w tym modelu oryginalna, a dystanse na kołach raczej nie wpływają na dokładność licznika
            • gzesiolek Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 23:18
              Na terenie UE nie można sprzedawać auta z licznikiem który zaniża rzeczywistą prędkość... Jest od 0 do dość skomplikowanego wzoru odchyłki zawyżania i z niego wychodzi dość pokaźny zapas, ale tylko w jedną stronę...
              • waga170 Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 23:23
                gzesiolek napisał:

> Na terenie UE nie można sprzedawać auta z licznikiem który zaniża rzeczywistą p
                > rędkość... Jest od 0 do dość skomplikowanego wzoru odchyłki zawyżania i z niego
                > wychodzi dość pokaźny zapas, ale tylko w jedną stronę...

Domyslam sie ze nie mozna tez sprzedawac auta z licznikiem ktory zaniza liczbe faktycznie przejechanych kilometrow.
                • gzesiolek Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 23:27
                  Zapewne... Na razie znalazłem wzór wg którego jest zapisana dopuszczalna odchyłka
                  • waga170 Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 23:38
                    Napisales takie zdanie i to zwrocilo moja uwage:

"Na terenie UE nie można sprzedawać auta z licznikiem który zaniża rzeczywistą prędkość.."

To ze tylko producentom nowych aut nie mozna to trzeba sobie zaryzykowac i zgadnac.
                    • gzesiolek Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 23:44
                      Kontynuowałem poprzednie zdanie o łamaniu homologacji... Ale rzeczywiście nie doprecyzowalem... Proszę o wybaczenie ;⁠)
                      • waga170 Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 21.03.23, 00:06
                        To dobrze drugi Grzesiolku w moim zyciu bo pierwszy byl Grzegorz Aniolek, ktorego przez dziesieciolecia nazywalismy Grzesiolek, az kiedys sie Ciebie zapytalem czy nie byles z ulicy na G numer szesnascie i odpowiedziales ze nie. Troche szkoda bo swiat jest maly ale chyba nie az tak maly...
                        • gzesiolek Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 21.03.23, 17:55
                          No ze mnie Aniołek żaden... Ba nazwisko mam dziwne, dwusylabowe i na literę Z... stąd też inicjały GZ na starcie gzesiolka...
                          No i ja jednak inne pokolenie... Wyż demograficzny z przełomu lat 70/80...
    • qqbek Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 22:50
      U mnie ostatnim autem pokazującym "prawie dokładnie" było E36, każde pozostałe zawyżało. Licznikowe "200" w E36 to było 198 na nawigacji - błąd raptem 1%, przy prędkościach do 140-150 nie było rozbieżności właściwie.
      Reszta miała albo bardzo nieznaczne (PuG 1007 i BMW X5), albo całkiem spore (wszystkie Ople) "odchyły w dół".
      Sweter był "gdzieś pośrodku", przynajmniej w "niskich zakresach", ale też 140 licznikowe to 129 było tak bardziej serio, więc im szybciej, tym bardziej zawyżał.
      • engine8t Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 19.03.23, 23:33
        W BMW roznieca prawdziwej predkosci i wskazan jest programowalna. W innyc podejrzewaz ze jest podobnie
        • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 04:55
          Czyli jest szansa że poprzedni właściciel vts-a sobie zaprogramował pokazywanie innej prędkości? Niższej niż rzeczywista?
          • bunkum Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 16:36
            Sprawdz srednice toczna opon, w tym zuzycie opon. Jest to tak oczywisty powod wahan wskazan predkosci, ze az glupio o tym pisac.
            A porownac srednice toczne mozna porownujac przejechany dystans (trip meter). Kompensowac/korygowac mozna zmieniajac opony na na inny aspekt.
            • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 16:50
              To oczywista oczywistość i jakbym zmianil rozmiar fabryczny albo tak jak w tiguanie miał inny rozmiar na zimę a inny na lato to by tłumaczyło roznice. Ale w VTS mam fabryczne nowe opony. A zużycie opony o wartośc dla mnie krańcowe czyli z nowej do powiedzmy 4 mm bieżnika to mniej niż 1% różnicy w obwodzie. Więc pomijalne
          • qqbek Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 17:05
            trypel napisał:

> Czyli jest szansa że poprzedni właściciel vts-a sobie zaprogramował pokazywanie
            > innej prędkości? Niższej niż rzeczywista?

Może mu ASO zaprogramowało takową, bo założył koła o nieco niższej średnicy?
            Potem wrócił do "difoltu" ale licznik został już na "mniejszą gumę".
            • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 17:25
              To jest pierwsze logiczne wytłumaczenie, nie wyobrażam sobie mniejszych kołek w tym aucie ale kto wie…
              Zaraz sprawdzę jakie koła są dopuszczone
              • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 17:29
                Dupa. W niemieckiej homologacji (a tam jak wiemy rozkaz to rozkaz) jest jeden rozmiar do tego auta. 195/45r16
                • qqbek Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 21:16
                  trypel napisał:

> Dupa. W niemieckiej homologacji (a tam jak wiemy rozkaz to rozkaz) jest jeden r
                  > ozmiar do tego auta. 195/45r16
                  >

Ein Befehl ist ein Befehl!
                  Jawohl Herr Komandant!

Dlatego mój Golf przyjechał z Niemiec na piętnastkach, jak w papierach miał szesnastki :-)
                  Nawet w Niemczech się czasem takie rzeczy dzieją, że się to najśmielszym fizjologom nie śniło :)
            • waga170 Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 19:26
              qqbek napisał:

> Może mu ASO zaprogramowało takową, bo założył koła o nieco niższej średnicy?
              > Potem wrócił do "difoltu" ale licznik został już na "mniejszą gumę".

a trypel napisał:

> To jest pierwsze logiczne wytłumaczenie,

Zapraszam do konkursu: Czy aby nie jest odwrotnie, ASO zalozyl wieksze a nie mniejsze gumy? Sam nie dam rady tej kwestii rozwiazac, pomimo ze kartka i olowek mi pomagaja, ale Jack Daniels utrudnia.
          • engine8t Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 18:38
            Nie wiem czy porzednik zaprogramowal nizej ale wiem ze w SW w moim jest parametr o ile ma zawyzac i mozna to wylaczyc.
            Ja mam urzadzenie do programowania (tzn ja nie moge zmieni orginalnego oprogramowania i tego o ile pokazuje wiecej ale jak ktos che to znajdzi spsob, ale to jest jeden z "ukrytych" parametrow mozliwych do zmiany prze dilerera) wiec sobie zrobilem tak ze wskazowke zostawilem tak jak fabryka zaprogramowala - 3mph powyzej rzeczywistej (to dla zony bo ona to obserwuje) a na wyswietlaczu ponizej zrobilem wyswietlenie cyfrowe - bez zadnych poprawek it to jest dokladnie takie jak pokazuja radary predkosci na ulicy a wiec potwierdzona dokladnosc.
            • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 18:47
              To urządzenie to czytnik obd z aplikacja czy coś innego?
              • engine8t Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 20:12
                Nie - to jest cos innego.. ale to jest aplikacja na smartphonie plus HW ktory sie wtyka do obdII nazywa sie "Carly" ( ja mam wersje BMW) no ma czytnik ale to pikus - ma cala diagnostyke i configurator. Mozesz programowac wszelki emozliwe konfiguracje wszytkieg co mozliwe (zmian konfiguracji takich na jakie fabryka pozwolila co nie znaczy ze lokalne prawa na to pozwlaja i ze lokalny diler ci to zrobi ale opcje sa) , programowac nowy akumulator, na zywo obserwowowac wiekszsc paramtrow, sprawdza np czy ktos nie manilulowal z licznikime przebiegu
                • engine8t Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 20:21
                  O tu jest ich strona...
                  www.mycarly.com/obd-codes/
                  • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 20:26
                    Mój program na obd aż tyle nie potrafi, tzn sam nie wiem ile potrafi bo boję się zmieniać zbyt głęboko
                    Ale tak w ramach ciekawostki - bmw zakłada żywotność dpf na ok 250 tys km I w którymś momencie niezależnie od jego zapelninia auto wchodzi w tryb awaryjny i każe wymienić filtr. Wtedy trzeba przez obd zrobić fikcyjna wymianę filtra na nowy i ma się 250 tys km spokoju. Ale trzeba wiedzieć bo naiwniak pojedzie do serwisu i mu nowy filtr dadzą
      • allegropajew Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 21.03.23, 19:44
        W V70 różnica 4 od licznikowych 10 (podpórka wskazówki) do 250. Na kołach nominalnych.

W Civicu idealnie 4%. Jedziesz 50, wszystko dookoła (gps, przydrożne tablice) pokazuje 48, jedziesz 100, pokazuje 96. Jedziesz 200, pokazuje 192. Koła nominalne 225/45/17.

Gościula
    • loyezoo Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 17:30
      Już w zapomnianej przez mnie Maździe... 323S licznikowo i w/g gps praktycznie co do joty.To samo Volvo s70, Citroen C5. Jakieś dziwne te auta miewam/miewałem :)
      • engine8t Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 18:42
        Akurat co to Volvo i Mazdy to chyba doszli do wniosku ze kierowcy tych aut zwykle jezdza ponizej predkosci dozwolonej wiec ni ema co dokladac zapasu ale juz w BMW to trzeba bo dla tych jazda ponizej predosci dopuszczalnej to wstyd i hanba - nawet moja - zwykle poprawna, zona nie jezdzi ponizej:)
      • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 20.03.23, 18:45
        A ja żadnym z nich nie jezdzilem :)
        • loyezoo Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 21.03.23, 06:24
          Co do Volvo, to żałuj. Miałem grubo ponad 100 aut (prywatnych,nie liczę tych na handel) Najpewniejsze,bezawaryjne, najwygodniejsze fotele (nawet w Top Gear swojego czasu, fotele z Volvo V70 uznali za najwygodniejsze w historii aut) ,a mam co porównywać, bo posiadałem chociażby Audi A8, Camry czy S-klase. Przejedź się kiedyś nawet starym S80 czy V70, to będziesz wiedział o czym piszę :))
          • trypel Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 21.03.23, 06:43
            Kolega kupil kiedys dla zabawy c70.
            I to auto w środku waliło starością. Ani moja żona ani jego nie były w stanie w nim wysiedzieć. A gosc od którego kupujemy auta mowi ze stare volvo mają taki specyficzny zapach. Potwierdzasz?

Sorry miałem jedno volvo 100 lat temu
            440 z silnikiem reno. Zajebiste auto.
            • loyezoo Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 21.03.23, 09:01
              Miałem w sumie 6 Volvo (jedno nadal mam) i nie, nie potwierdzam. Jak waliło starością, to musiała wcześniej być wilgoć i auto może walić starością/stęchlizną.Najstarsze jakie miałem, miało 30 lat :) Teraz ma (i właściciel dalej je posiada) 37 lat.
          • allegropajew Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 21.03.23, 19:48
            S80 tak (przynajmniej II generacja)
            V70 classic — NIE. Kiera nie była idealnie w osi fotela. Była jakiś 1 cm w lewo. Naprawdę koszmar w długiej trasie.

Gościula
            • waga170 Re: Dokładność wskazań licznika ponownie 21.03.23, 20:14
              Jeden centymetr nie w osi fotela to nawet bym nie zauwazyl. Ja mam samochod w ktorym jest z piec centymetrow. W pierwszych tygodniach po dluzszych jazdach zawsze bolal mnie krzyz nad dupa. Odkrylem przyczyne, ja siedzialem w osi kierownicy a nie fotela i jeden poldupek siedziai i wyzej i na twardszym. Jak teraz siadam w osi fotela to jest git. A w trasie i tak prowadze jedna reka wiec mi to nie przeszkadza. W ogole to rzadko kiedy tak jest zeby os kierownicy biegla wzdluz osi samochodu, zazwyczaj jest odchylona w prawo zeby kolumna ominela nadkole.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka