Dodaj do ulubionych

Transport publiczny jest mocno przereklamowany

22.03.23, 08:07
żona powiedziała że nie mogę się bać autobusów i muszę jej udowodnić ze jestem macho i wrócić do domu mpk
Odwiozłem rano auto na wymianę szyby, 16 km od domu, po drugiej stronie miasta. Mimo korka jechałem 35 minut.
Teraz wsiadłem w tramwaj żeby wrócić. Z przesiadką, na szczęście jedna, 1 h 10 min.
Nauczyłem się kupować bilet w autobusie (niezwykle cenna i ważna w życiu czynnosc - ironia) I na razie nie zamierzam powtarzać, po południu odbieram auto rowerem. Będę jechał max godzinę i przynajmniej będzie fajnie
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 08:28
      50 lat temu odkrylem to jadac rowerem przez Warszawe. Obok mnie i kolegi na skladakach jechal tramwaj ktory nas wyprzedzal pomiedzy przystankami a na przystankach my jego i od poczatku do konca bylismy z nim leb w leb. A tramwaj jest szybszy od autobusu.
      • trypel Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 08:33
        Jadę tramwajem.
        Za 10 minut przesiadka na autobus w Leśnicy
        • thorpe Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 09:18
          skoro Leśnica, to trzeba było jechać pociągiem.
          • trypel Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 09:27
            Nie było. Chciałem jechać od razu na pracze. Ale już po 8 nie ma tyłu pociągów.
            Z Krakowskiej na Pracze. Sam zobacz. Trójka do Leśnicy i przesiadka na 101 to była najszybszą opcja o 7.45 rano. I już o 9.12 w domu
            • tbernard Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 10:17
              Może warto było wysiąść przy Inowrocławskiej/Młodych Techników i na 103 przesiąść się lub wysiąść przy Kwiskiej aby przesiąść się na 101. Ta druga opcja wydaje się szybsza przy założeniu, że czekania będzie tyle samo na Kwiskiej co w Leśnicy.
              • trypel Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 10:34
                Google miało inne zdanie. Nie każde 101 jedzie z kwiskiej na pracze. Czekałbym 30 min na kwiskiej.
                Opcją z Leśnicy jeleniogórska byla szybsza.
                Ale jakbym miał tak codziennie dojeżdżać to bym sobie strzelił z łuku w torbę
                • tbernard Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 12:36
                  trypel napisał:

> Ale jakbym miał tak codziennie dojeżdżać to bym sobie strzelił z łuku w torbę

Trzeba wtedy inaczej zagospodarować czas, na przykład e-book lub ciekawe podcasty na co podczas prowadzenia auta nie można sobie pozwolić a po dojechaniu do domu też nie bardzo jest na to czas.
                  • trypel Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 12:54
                    Dlaczego na podcasty nie można sobie pozwolić w aucie?
                    Audiobooków nie używam z powodu tempa :)
                • engine8t Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 17:50
                  Ty w Polsce wierzysz co ci amerykanskie google proponuje?
                  Zwlaszcza kidey program napisal pewnie ktos z Mumbaju? LOL
    • loyezoo Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 11:18
      Zawsze miałem swoją opinie na ten temat. Zaczynając od tego,że :
      - musisz dojść na/z przystanku, nawet jak ktoś ma kilkaset metrów, to mało przyjemne, jak jest deszcz,śnieg,mróz,upał (wybrać dowolne) i poczekać w daną pogodę na ten autobus czy tramwaj
      - jesteś uzależniony od rozkładu jazdy
      - jak w zbiorkomie masz tłok i masz jechać 30 minut na stojąco, też mało fajnie (pomijam też czasami "atrakcyjne" zapachy)
      - i znowu zimą zimno, latem gorąco, nie zmienia faktu klimatyzacja czy ogrzewanie, jak co chwila otwierają się drzwi
      - o zakupach to wiadomo, że nie ma co dyskutować, chyba, że pojechałeś kupić długopis :P

Podsumowując, wolę być nawet wolniej ale autem, w ciepełku/chłodzie, nieuzależnionym od czasu przyjazdu transportu, słuchając fajnej muzyczki, bez smrodu. Jedyną wadę jaką widzę z autem (a zaletę zbiorkomu) to to, że muszę gdzieś zaparkować. W moim mieście jeszcze źle nie jest ale już w takiej Wa-wie, to tragedia.
      Także nigdy zbiorkomem.
      • qqbek Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 13:50
        Co innego jak przystanek masz 4 minuty od domu, tak jak ja.
        Co do rozkładu jazdy - owszem, ale są też apki pozwalające zoptymalizować połączenia (ja korzystam z MobileMPK na przykład, bo działa we wszystkich miastach, ale ponoć dedykowana lubelska też jest dobra).
        Co do stania - jakoś zawsze mam szczęście. Inna sprawa to "zapachowi", mnie drażni nawet jak kogoś czuć fajkami albo wczorajszą wódą.

Ale są też zalety - mniej czasu marnuję w robocie na durnoty, bo zanim dojadę (2x40-45 minut w MPK + kilka minut na przesiadkę codziennie) do roboty mam już przejrzane forum, drugie forum, trzecie forum, joemonstera, wiochę, gazetę, lokalne portale sensacyjne i mordoksiążkę, a do tego przeczytany z rozdział aktualnie czytanej książki.
        • only_the_godfather Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 24.03.23, 07:57
          5 minut do przystanku, 5 minut z przystanku do pracy do tego jeszcze po drodze wchodzę kupić drugie śniadanie. Ja korzystam z apki MyBus bo można sprawdzić dokładną pozycję pojazdu na trasie i też działa w innych miastach. Nawet o dziwo zimą działało ogrzewanie w autobusach i tramwajach. No i w moim przypadku autobusem/tramwajem jest mimo wszystko szybciej niż samochodem.
          • qqbek Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 26.03.23, 19:50
            Ja samochodem mam 15 minut (+niecałe 10 piechotą, żeby od darmowego parkingu pod blokiem teściów do roboty dojść).
            Rowerem jadę 40-45, MPK z przesiadką około 50 minut (czyli dwa razy dłużej niż samochodem łącznie) - żeby było ciekawiej szybciej po południu, bo połączenie mam prawie "na styk" i nie czekam prawie 10 minut na przesiadkę (ale przesiadkowy mam przy supermarkecie i jak pada, czy zimno to po prostu włażę do środka, jakąś gazetę sobie "na drugą część" w Kolporterze kupuję).
            Ale przyzwyczaiłem się po prostu do MPK.
    • shellyanna Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 11:53
      Eeee… ja korzystam z komunikacji miejskiej w ramach rozrywki dla dzieci i czasem jak jestem w innym mieście i mam czas. Najbardziej lubię w Warszawie. Wiadomo - metro.
      Polecam apke „jak dojadę”. Można w niej tez kupować bilety. I pokazuje najlepsze połączenia i godziny odjazdów.
    • shellyanna Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 11:57
      Z takich ciekawostek, to pare lat temu, kiedy mieszkałam 10 minut spacerkiem od stacji PKP, akurat moje auto było w serwisie, w dniu w którym miałam umówionego fryzjera w centrum miasta. Zajechałam do tego fryzjera w 25 minut, wliczając spacer na stacje, podróż pociągiem i dwa przystanki tramwajem. Pociąg na dworzec główny jechał 12 minut.
      Autem zajmowało mi to jakieś 45 minut w godzinach szczytu plus czas na szukanie miejsca parkingowego.
      • trypel Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 12:28
        Bez przesiadania się super. Mam stacje 800 M od domu i po 20 minutach jestem w centrum Wrocławia. O ile potrzebuje akurat centrum. Już dalej to problem
        • only_the_godfather Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 24.03.23, 08:02
          Ja korzystam z komunikacji tylko dlatego, że moje osiedle jest w miarę dobrze skomunikowane z centrum Łodzi. Ale jak potrzeba gdzieś dalej to już samochód wygrywa.
      • loyezoo Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 13:22
        Z takich "ciekawostek" , odniosę się do tego co napisałem. Rozumiem, że 10 minut spacerku, jak będzie piździło -15 i sypał będzie śnieg albo lał deszcz, to też będzie miło. Nie zapomnij wtedy czapki, jak już będziesz wracać od tego fryzjera, tylko ,że uj fryzurę strzeli hehehe
        • shellyanna Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 14:28
          Dlatego napisałam wcześniej - raczej w ramach rozrywki, niż jako codzienna opcja. Z drugiej strony, gdybym mieszała w mieście i prace miałabym również w mieście, to chyba żadna siła nie skłoniłaby mnie do codziennych dojazdów autem.
          • donvito52 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 15:23
            Może nie nazbyt wygodnie, ale jaka atrakcja ... Nowe doznanie, nowe wyzwanie. Jak się kupuje bilet ?? czy zdążę ?? Niedawno miałem przyjemność po kilku latach przerwy, nawet mi się spodobało.
            Jedno ale, mieszkam pod miastem i autobusy jeżdżą jak jeżdżą. Raptem 10 czy 11 kursów w ciągu dnia. Kijowo. Jakby tak co równą godzinę to nawet bym od czasu do czasu skorzystał. W jedną stronę komunikacją Publiczną, w drugą z buta. Lub odwrotnie ;)
            Dawno pociągiem nie jechałem, z 9 lat temu ?? kusi mnie by do W-wy się wybrać. Muszę podjechać i sprawdzić jak nowy lokator się zachowuje w wynajętym mieszkaniu. Nic do przewiezienia oprócz własnej d****.
        • only_the_godfather Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 24.03.23, 08:00
          loyezoo napisał:

> Z takich "ciekawostek" , odniosę się do tego co napisałem. Rozumiem, że 10 minu
          > t spacerku, jak będzie piździło -15 i sypał będzie śnieg albo lał deszcz, to te
          > ż będzie miło. Nie zapomnij wtedy czapki, jak już będziesz wracać od tego fryzj
          > era, tylko ,że uj fryzurę strzeli hehehe
          >
          Jak z parkingu też masz 10-15 minut spacerku to w sumie bez różnicy. A jak był śnieg i paraliż na drogach to tramwaj jadący wydzielonym torowiskiem był jedyną sensowną opcją szybkiego dojazdu. Wszystko ma swoje plusy i minusy.
          • loyezoo Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 24.03.23, 12:52
            Bez kitu, gdzie ktoś parkuje tak samochód, że ma do niego 2km ? (pomijam moja osobę, mam domek więc do samochodu mam jakieś 8 metrów :)) Nawet mój wspólnik, który mieszka w "sypialni" miasta (full bloków, mało parkingów), najdalej jak zostawia auto, to 200-300m od klatki. W dużym mieście oczywiście może być problem, gdzieś w centrum, aczkolwiek ja nigdy nie miałem problemu ( a jeżdżę non stop po kraju) z zaparkowaniem dość blisko celu, do którego dojechałem.
            • only_the_godfather Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 24.03.23, 12:59
              Np ja bym tak musiał parkować po pracą. Najbliższy parking który nie jest w SPP, jest właśnie te 10-15 minut na piechotę od miejsca w którym pracuje. Inaczej jest jak jedziesz coś załatwić, a inaczej jak musisz codziennie zostawić auto na 8 godzin.
    • hukers Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 12:12
      Ja się przesiadłem z samochodu na tramwaj jakieś trzy lata temu (w miesiącach zimowych, w letnich-rower).
      Jazda tramwajem miała dla mnie jedną kardynalną zaletę, można było czytać.
      Po inwazji kacapii na Ukrainę, a następnie Ukraińców na Kraków, w tramwajach jednakowoż zrobiło się tak ciasno, że odczuwając spory dyskomfort w czasie podróży (w sensie, człowiek na człowieku), wróciłem do samochodu.

Apka "jakdojade" bardzo fajna, bilety, jakby co, można też kupić w aplikacji banku.
      • trypel Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 12:24
        Bilet to akurat luz. 5 s. Wsiadam, wybieram bilet na ekranie i przykładam kartę czy telefon. I już.
        Ale czas zabija
        Muszę odebrać do 18 auto więc o 16.45 wsiądę na rower i z zapasem 20 min pewnie będę
        I nie będę zależał od tego czy zdążę się przesiąść czy się coś spóźni czy nie.
    • bywalec.hoteli Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 13:04
      Zależy od odległości od przystanku i liczby przesiadek.
      Ja do pracy mam 15 minut autem vs 30 minut zbiorkomem.
      Powrót: 20 minut vs 30-40.
      Muszę jeszcze wypróbować rowerem.
    • wislok1 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 17:41
      Ja tam lubie jezdzicv metrem i szybka koleja miejska po Monachium, faktycznie szybko i bez korkow...

Tramwaje i autobusy niespecjalnie lubie, bo stoisz w korku, jakbys jechal autem...

Generalnie autem i tak jest najszybciej w wiekszosci przypadkow...

Tu jest problem taki, ze autem placisz za benzyne, kilometrow nie ma duzo do przejechania...

A zbiorkom to koniecznosc kupienia jeszcze biletu, w sumie wychodzi to o wiele drozej niz auto, traci sie czas na przystankach, do tego jak jade do Monachium, to przewaznie zeby cos konkretnego kupic, wiec zbiorkom generalnie odpada...

Ale jak byl ten bilet za 9 euro, to fajnie bylo pojechac do Monachium w niedziele, pozwiedzac, pojsc do ciekawego muzeum, polazic po centrum, , pojsc do knajpy na piwo, bez stresu...

I nie tylko do Monachium,,
      Sporo fajnych miejsc zobaczylem, takze w Austrii, np. Salzburg, Kufstein

Wkrotce bedzie bilet za 49 euro na miesiac...
      Na cale Niemcy, bez Intercity i tego typu pociagow
      Ale tylko to ...

Jak sie ma niedziele do dyspozycji i chce sie pozwiedzac np. Norymberge czy Stutgart albo Ratyzbone, to sie to bedzie oplacac...
      Wazne, ze wszedzie mozna juz korzystac za friko z metra czy autobusow...

Obecnie Bayern Ticket kosztuje 27 euro na 1 dzien...

• wislok1 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 17:59
        Siostra mieszkala w centrum WIednia i auta na serio nie potrzebowala...

Przystanek metra 100 metrow od mieszkania, zaraz obok mieszkania supermarket, do tego kilka sklepow z innymi potrzebnymi rzeczami...
        Dojazd do pracy kilka kilometrow metrem, zero przesiadek czy autobusow, czy tramwajow....

Miala miejsce parkingowe na podworku kamienicy, ale je udostepnila sasiadom, co mieli 2 auta..
        W zamian jak chciala cos przywiezc z Ikei czy innego duzego sklepu, to ja tam podrzucili, dostarczylii zakupy pod same drzwi mieszkania...
        No, ale to bylo same centrum Wiednia i metro
        • kokosowy15 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 20:01
          Siostra mieszka w mieście piętnastominutowym? To oczywiście żart, ale chyba każdy mieszkaniec miasta tak by chciał. Chciałby też świeżego powietrza, ale wszędzie musi jeździć samochodem, bo Wolność. Chciałby równych jezdni i chodników, ale marudzi, że korki bo remontują. Chce miejsc parkingowych, ale żeby u niego była zieleń.
    • trypel Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 22.03.23, 19:51
      Odebranie wyszło lepiej. Jednak nie rower bo mogłem nie zdążyć bo się w robocie zasiedziałem ale pociąg z praczy na główny i potem jakieś 2 km piechota
      W sumie zmieściłem się w 1 h czyli dużo lepiej niż rano. I dodatkowo szybki spacer (8.5 min na km) więc wszystko pięknie. A nowa szyba jak kryształ:)
    • marekggg Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 23.03.23, 10:45
      sa miasta do ktorych sie z roznych wzgledow nie oplaca wjezdzac samochodem, wiec jakas forma zbiorkomu/taksowki jest wygodniejsza.
    • bolo2002 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 24.03.23, 08:14
      Transport publiczny w Polsce-to nieporozumienie! Ogromna strata czasu i nerwy i zaden standard! Może kilka razy w życiu skorzystałem- jak musiałem. Ale najwazniejsze jest cos innego- nie mam zaufania do kierowcy czy motorniczego-który mnie wiezie! Dlatego nie korzystam. Co innego poza Polską- transport jest inaczej zorganizowany- nie tracimy czasu i pieniedzy!
      • only_the_godfather Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 24.03.23, 08:48
        Widzę na wszystkim się znasz, budowałeś już elektrownie, teraz widzę jesteś specjalistą od organizacji transportu publicznego.
      • kokosowy15 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 24.03.23, 09:05
        Masz zaufanie do pilota, który wiezie cie na Seszele?
        • loyezoo Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 24.03.23, 12:53
          On poza granicami miasta nie bywa, czepiasz się :P
    • bolo2002 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 24.03.23, 08:17
      A pamietasz trolejbusy w stolicy, np. na Krakowskim Przedmiesciu? Ja pamietam.
    • dr.hayd Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 26.03.23, 19:22
      Wy jesteście typy aspoleczne. Moja żona jeździ do/z pracy autobusem miejskim. Stanowczo odmawia żebym ją wozil samochodem, bo w autobusie spotyka sąsiadki i ma ploteczki z osiedla oraz biur w mieście z pierwszej ręki. A pod drodze z przystanku kiosk, piekarnię itd. więc drobne sprawunki załatwia przy okazji.
      Ja rzadko korzystam, trasy nie pokrywają się z kierunkami w których jeżdżę.
      • bywalec.hoteli Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 26.03.23, 21:05
        Pod względem społecznym komunikacja publiczna zawsze wygrywa: niejeden poznał swa żonę, dziewczyne czy kumpla w autobusie, tramwaju czy pociągu. A jakie piękne i mało ubrane dziewczyny jeżdżą w poznańskim MPK latem 😉
        Tylko czasy sa takie ze każdy w pojeździe się gapi w telefon to o ten kontakt trudniej.
    • klemens1 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 26.03.23, 20:34
      Ja zbiorkomem jadę niewiele dłużej albo tyle samo, co samochodem. Do tego nie smrodzę bez potrzeby, taskając ze sobą 1.5 tony blachy i mogę poczytać w trakcie jazdy.
      Nie neguję, że dla wielu dojazd zbiorkomem ma tragiczny, ale wielu po prostu uzależniło się od auta i robią przez to sztuczny tłok.
    • bigimax4 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 27.03.23, 20:22
      zbiorkom to smrod brud i ubostwo dla przegrywow
      do tego w miescie wychodzi 2,3 x drozej niz samochod
      • qqbek Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 27.03.23, 20:28
        Wróć ty lepiej filetować dorsza, dojeżdżając do roboty wypasionym, pełnoletnim Mercedesem.
        • bigimax4 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 27.03.23, 20:41
          prawde mowiac to ty jestes wielbicielem zlomu poczynajac od pelnoletniego bmw , mojemu mercowi troche brakuje, po jakies rozkladajace sie gowno w postaci zdaje sie opla , akurat fura dobra dla glaba ,
          dla twojej wiadomosci bylem na przegladzie pare dni temu i nie mogli uwalic , wszystko smiga
          chociaz zastanowila mnie emisja bo ja tu badaja , 0 co2 na wolnych , 0 co2 na 2000 rpm
          i pojawia sie pytanie gdzie ta qurwa ekologia , bo fura lata i jeszcze pojezdzi ale nie trzeba kupic elektryka bo bedzie eko

z ciekawostek, po 2 czy 3 latach odkrylem dodatkowe funkcje komutera pokladowego
          • qqbek Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 27.03.23, 22:24
            A co to takiego "komuter"?
            To jakaś pongliszowa wersja "commuter"?
    • worldcolor Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 27.03.23, 23:59
      Zgadza się.
      TAAkie gały wyszły mi gdy przedostanie się tramwajem z pętli Mistrzejowice (KRK) na P+R Mały Płaszów zajęło mi godzinę i 10 minut.
      Przypuszczalnei per pedes byłbym szybciej.
      • kokosowy15 Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 28.03.23, 09:46
        Dlaczego tak długo? Czyżby samochody zakorkowały ulice?
        • trypel Re: Transport publiczny jest mocno przereklamowan 28.03.23, 11:17
          Bywa ze to jest powód
          Ale nie zawsze

maps.app.goo.gl/WNasAUsw3BsBituu6

To trasa do pracy mojej żony
          W warunkach bezkorkpwych 17 minut autem i 1 h 20 min komunikacja.
          Czyli w obie strony ponad 2 h straty.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka