bywalec2023 29.03.23, 12:44 wszyscy łykają jak pelikany co Niemcy brukselskim durniom narzucają a potem nam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hukers Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 12:57 bywalec2023 napisał: > wszyscy łykają jak pelikany co Niemcy brukselskim durniom narzucają a potem nam > ? Wszyscy tu, jak jeden maż, mają nadzieję, że z kupnem samochodu wyrobisz się do 2035 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 13:12 hukers napisał: > bywalec2023 napisał: > > > wszyscy łykają jak pelikany co Niemcy brukselskim durniom narzucają a pot > em nam > > ? > > Wszyscy tu, jak jeden maż, mają nadzieję, że z kupnem samochodu wyrobisz się do 2035 roku. No i przecież zakaz chyba nie dotyczy hybryd, tylko pojazdów z samym silnikiem spalinowym. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 13:14 Dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 13:36 Tam jest zdaje się mowa o zeroemisyjnych i po trzech latach mają jeszcze ponownie rozpatrywać, czy ta dyrektywa ma szansę na realizację w tym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 09:22 Jeśli dyrektywa miała by wykosić hybrydy, to chyba zbyt radykalna. Wykoszenie czystych spalinówek lub hybryd mild to powiedzmy jakoś by to do 2035 mogło by się udać w miarę bezboleśnie, bo już teraz sporo HEV jeździ po drogach. Ale wywalenie HEV oraz PHEV to spora przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 31.03.23, 06:52 Hybrydy też ma wynosić. Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 01.04.23, 11:04 Przesada? Lepszych slow nie znasz? Nie wiesz, ze jestes idiota? Idioci tacy jak ty uzywanych tez juz nie kupia. Zakaz dotyczy rowniez rejestracji, a wiec i zmiany wlasciciela uzywanego. Nawet mienie przesiedlencze ma podpadac, bo przerejestrowac trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 02.04.23, 11:59 idiota to ty jestesz. i to takim ktory nawet czytac ze zrozumieniem nie umie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 13:41 hukers napisał: > Wszyscy tu, jak jeden maż, mają nadzieję, że z kupnem samochodu wyrobisz się d > o 2035 roku. Dziękuję za ciepłe słowa Hukerski i za wsparcie kolegów. I tu mam problem, bo zbieram na ten nowy samochód. Jak już sobie nazbierałem na nowego passat, to okazało się, że wibory lawinowo zdrożały a co za tym idzie nadpłaciłem i zrefinansowałem kredyt. I musiałem zacząć zbierać na nowo. Tylko, że teraz to auta szybciej drożeją niż ja oszczędzam pieniądze. A na dodatek inflacja jest wyższa niż mój wzrost wynagrodzenia, więc oszczędzam mniej. I jak tu żyć? A ty jak robisz? Trzymasz A5 na nie wiadomo kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 13:49 bywalec2023 napisał: > I tu mam problem, bo zbieram na ten nowy samochód. > Jak już sobie nazbierałem na nowego passat, to okazało się, że wibory lawinowo > zdrożały a co za tym idzie nadpłaciłem i zrefinansowałem kredyt. I musiałem zac > ząć zbierać na nowo. > Tylko, że teraz to auta szybciej drożeją niż ja oszczędzam pieniądze. > A na dodatek inflacja jest wyższa niż mój wzrost wynagrodzenia, więc oszczędzam > mniej. > I jak tu żyć? > > A ty jak robisz? Trzymasz A5 na nie wiadomo kiedy? Na pytanie jak żyć już ci odpowiadałem. Musisz monetyzować swój czas, zwłaszcza ten spędzony na forach. A A5 trzymam. Miałem go sprzedawać po skończeniu leasingu, ale tak mi się spodobał, że jest już ze mną drugie tyle i jeszcze trochę pobędzie. Zresztą, żeby kupno nowego miało jakiś finansowy sens, to najlepiej by było kupić coś do 150k, bo tyle można odliczyć. A co teraz kupisz za 150k? Octavię? Bieda paska? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 14:03 No to trzymasz A5 na podróże i jeździsz tramwajem do pracy a Zofia na zdalnej, zgadza się? Kiedyś i to fajne A5 się zestarzeje. I co kupisz wtedy - nawet monetyzując ten czas będzie cię stać na auto za milion, nawet w lisingu? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 14:05 a google twierdzi: "Ceny nowych modeli AUDI A5 wahają się od 179,000 do 423,300 PLN. Najtańszą wersją jest AUDI A5 40 TFSI S tronic Coupe IV 2.0 190KM z automatyczna skrzynia biegów. Najdroższą wersją jest AUDI RS5 Quattro Tiptronic Hatchback Sportback IV 2.9 450KM z automatyczna skrzynia biegów." Czyli przyzwoity ile, trzy stówki? Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 18:36 bywalec2023 napisał: > a google twierdzi: > "Ceny nowych modeli AUDI A5 wahają się od 179,000 do 423,300 PLN. Najtańszą wer > sją jest AUDI A5 40 TFSI S tronic Coupe IV 2.0 190KM z automatyczna skrzynia bi > egów. Najdroższą wersją jest AUDI RS5 Quattro Tiptronic Hatchback Sportback IV > 2.9 450KM z automatyczna skrzynia biegów." > > Czyli przyzwoity ile, trzy stówki? Nie orientuje się teraz w cenach za bardzo. Jak będę zmieniał na nowy to się będę doktoryzował w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 18:35 bywalec2023 napisał: > Kiedyś i to fajne A5 się zestarzeje. I co kupisz wtedy - nawet monetyzując ten > czas będzie cię stać na auto za milion, nawet w lisingu? Auto za milion w leasingu? Rata 30 tys. miesięcznie? Nie będzie mnie stać na taki. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 19:10 Rata przy aucie za 1M to 30k/mc? To jak A5 kosztuje 3 stówki a Q7 4 stówki to rata wynosi odpowiednio 9 i 12k na miesiąc? Hukers, sam widzisz ze to nie jest kwestia monetyzacji. Ktos robi to żeby klasy średniej w ogóle nie było stać na nowe auta, bo biednych w zasadzie nigdy nie było stać. A jedynie bogatych. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 09:30 bywalec2023 napisał: > Hukers, sam widzisz ze to nie jest kwestia monetyzacji. Ktos robi to żeby klasy > średniej w ogóle nie było stać na nowe auta, bo biednych w zasadzie nigdy nie > było stać. A jedynie bogatych. Planeta się przeludnia. Najwięcej jest tych bardzo biednych ale oni mają duże ciśnienie aby przepychać się do średnich. Nie ma fizycznie miejsca dla wszystkich chcących aby samochodami jeździli. Aby bogaci mogli w miarę swobodnie jeździć należy im miejsce zrobić rugując z aut jak największą liczbę osób. Nie można tego zrobić na zasadzie, że szlachcie wolno a reszta pańszczyźnianego chłopstwa wynocha, więc do gry wchodzą czynniki ekonomiczne. Jak średni chce jeździć musi pchać się łokciami do wyższej średniej i jeszcze wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 01.04.23, 09:31 Planeta się przeludnia. Najwięcej jest tych bardzo biednych ale oni mają duże ciśnienie aby przepychać Przejechalem sie ostatnio troche po Polsce , gdzie ty masz to przeludnienie? Bo jakos nie widzialem Puste pola po horyzont a mniejsze miasteczka tak ponizej 100 tysiecy po 6-7 wieczorem to cizko kogos na ulicy zobaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 15:41 Bo czym tu się podniecać? Za trzy lata i tak będzie sprawdzanie czy to jest realne. Plan i cel muszą być. Martwić się na zapas nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 16:06 Za trzy lata i tak będzie sprawdzanie czy to jest realne. zabawne , bedzie sprawdzane najwyzej czy ludzie sie buntuja czy wpierdalaja robaki az im sie uszy trzesa jak na teraz samochody i transport prywatny zostal skreslony i taki jest plan i w ta strone nekomunisci ostro ida u mnie w miescie wiekszosc drog poblokowanych "robotami drogowymi" ,likwidacja pasow , swiatla sa ustawione tak ze na kazdych sie czeka 2 minuty i jest 10 - 20 sek na przejazd , tworzenie sztucznych korokow i maksymalne zniechecenie do samochodu jak tylko mozliwe , a starsze samochody tak 10 lat plus na przegladach sa uwalane , teraz glownym tematem sa przewody hamulcowe , siedzialem chwile w centrum testowym , na 6 ktore widzialem , 4 ktore byly ponad 10 lat , fail na przewody hamulcowe a kolesiowi w 4 letniej mazdzie 6 to warunkowo dali przeglad Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 16:33 Niestety w tym kraju, nadal bez problemu "zrobisz" przegląd w aucie , które nie posiada progów czy podłogi. Więc to raczej nietrafione. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 19:06 Więc to raczej nietrafione. no to poczekaj niech tylko pelo sie dopcha do koryta dupiarz ci pokaze czy tarfione czy nie trafione warszawa.naszemiasto.pl/plac-bankowy-ze-skwerem-miejskim-za-prawie-milion-zl-palety/ar/c3-5202061 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 19:38 4 lata stary "news" Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 19:44 bigimax4 napisał: > > jak na teraz samochody i transport prywatny zostal skreslony i taki jest plan i > > Jednak w drugą stronę też jest sporo patologi: 10-latka widzi szkołę z okna, a jej tatuś wozi ją do szkoły samochodem. Szkoła przy końcu ślepej uliczki, więc nie jest to żadne "po drodze". Inna kobieta jeździ sama do pracy tak wielkim SUVem, że nie mieści się na normalnym miejscu parkingowym. Ale innej alternatywy nie jest w stanie przyjąć do wiadomości, bo "prestiż". A to tylko dwa przykłady z mojego najbliższego otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 07:55 bigimax4 napisał: > Za trzy lata i tak będzie sprawdzanie czy to jest realne. > > > zabawne , bedzie sprawdzane najwyzej czy ludzie sie buntuja czy wpierdalaja rob > aki az im sie uszy trzesa A cóż robaki i skąd mają do tego? 🤷♂️ > jak na teraz samochody i transport prywatny zostal skreslony i taki jest plan i > w ta strone nekomunisci ostro I cała branża moto w Europie, która życje ze sprzedazy i serwisowania temu klaszcze i nie ma żadnej siły przłożenia? Znaczy VW, Stellantis, itd to sie w 2035 zamykają skoro prywatnych aut nie będzie? 🤦♂️ > u mnie w miescie wiekszosc drog poblokowanych "robotami drogowymi" , Znaczy naprawiają drogi dla aut, ktorych nie będzie? likwidacja > a starsze samochody tak 10 lat plus na przegladach > sa uwalane , Tak słyszałeś czy uwalili Ci już 10 Twoich? Widząc jak Anglicy czy Hiszpanie dbają/serwisują swoje auta i jaki jest poziom podstawowej wiedzy technicznej, to sie troche nie dziwie.... Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 09:35 galtomone napisał: > I cała branża moto w Europie, która życje ze sprzedazy i serwisowania temu klas > zcze i nie ma żadnej siły przłożenia? > > Znaczy VW, Stellantis, itd to sie w 2035 zamykają skoro prywatnych aut nie będ > zie? Zapomniałeś, że branża moto jest nie tylko w Europie a europejskie koncerny sprzedają też poza europą. Więc co się będą wykłócać z ekooszołomami, wypierdolą z produkcją poza europę, na rynki na których będą sprzedawać spalinówki, a w europie zostanie skansen. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 09:56 No ciekawe czy w stanach mają tam też takie plany jak durna jumia jewropejska Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 10:07 Kalifornia tak. Tez 2035. Ale to jak endzin mowi lewacki stan Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 10:18 Może Endzin przeniesie się do prawackiego, ropowydobywawczego Teksasu? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 01.04.23, 18:27 bywalec2023 napisał: > Może Endzin przeniesie się do prawackiego, ropowydobywawczego Teksasu? Ale najpierw musi w Peweksie kupić teksasy :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 10:29 only_the_godfather napisał: > galtomone napisał: > > > > I cała branża moto w Europie, która życje ze sprzedazy i serwisowania tem > u klas > > zcze i nie ma żadnej siły przłożenia? > > > > Znaczy VW, Stellantis, itd to sie w 2035 zamykają skoro prywatnych aut n > ie będ > > zie? > Zapomniałeś, że branża moto jest nie tylko w Europie a europejskie koncerny spr > zedają też poza europą. Więc co się będą wykłócać z ekooszołomami, wypierdolą z > produkcją poza europę, na rynki na których będą sprzedawać spalinówki, a w eur > opie zostanie skansen. No pewnie, bo co za problem zrezygnować z tych marnych $100,00 zysku z tego rynku. Nikt tego nawet nie odczuje. I mowisz..."wypierdolą z produkcją poza europę".. Znaczy teraz fabryk poza EU nie maja? 😱😱😱 Nikt mi tego nie doradził??? 😱😱😱😱 posta szybko do wszystkich, bydziesz bogacz. Oraz... "europejskie koncerny sprzedają też poza europą" To rozumiem, że juz inwestuja w przyrost +/- 200 mln konsulentów z siłą nabywczą Europejczyka, bo przecież ktoś tę przeniesioną produkcję musi kupić....? Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 12:37 evspias.com/stellantis-believes-that-combustion-engines-will-die-in-2027/ the Stellantis Group they are very clear that the Euro 7 regulation will mark a before and after in the sector that would cause the end of combustion engines in 2027long To tyle o stelantisie Po obejzeniu kawalka programu ze sroda u stanoskiego juz sie z ciebie nie smieje ani nie wdaje w zadna polemike pokazalo mi to jasno ze czesc ludzi jest oblakana i nie ma co z nimi gadac Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 31.03.23, 06:59 galtomone napisał: > bigimax4 napisał: > > > I cała branża moto w Europie, która życje ze sprzedazy i serwisowania temu klas > zcze i nie ma żadnej siły przłożenia? > > Znaczy VW, Stellantis, itd to sie w 2035 zamykają skoro prywatnych aut nie będ > zie Włosi Fiata już się pozbyli, dla Ferrari i Lamborghini załatwili furtkę. W reszcie branży już kombinują żeby nie sprzedawać samochodów , tylko "dostarczać mobilność". A WV widocznie policzył, że więcej zarobi na elektrykach . Zainwestowali w ID. 4, ID 3, a widocznie ludzie tego nie chcą, wiec załatwili konkurencję przez zakaz urzędowy. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 15:43 bywalec2023 napisał: > wszyscy łykają jak pelikany co Niemcy brukselskim durniom narzucają a potem nam > ? A cała reszta Europy sie Niemców boi i słucha, tylko nasza potęga wie lepiej, umi lepiej, dostaje więcej... tylko czekać aż się reszta krajów do nas przyłączy bo my mamy racje i bydymy tą EU rządzić. Już lada dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 29.03.23, 16:00 Jescze to 100 razy zmienia, czyli przesuna w czasie... Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 04:22 A mnie się wydaje ze może narracja niewygodna? Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 08:27 Nie wszyscy. Są tacy, którzy tego unijnego gówna nie łykają, bo go nie trawią. Mam nadzieję, ze skoro Polska mówi nie- to ten zakaz nie bedzie u nas obowiązywał w 2035 r. Bo w Europie to on już wszedl- bo paiwo syntetyczne po 47-50 zeta/ litr załatwi sprawę. Tak jak kiedys pisałem- przed 2035 r nalezy kupic dobry spalinowy wózek- co ma starczyć na conajmniej 10-15 lat i mieć te zakazy w du... I tak zrobi 90 % kierowców. A te 10 % kupi sobie pseudosamochody-czyli elektryki i wannę z wodą na przyczepie do gaszenia- jak się elektryk bedzie palił. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 10:30 Masz 100% racji. Nic dobrego konia nie zastąpi! Odpowiedz Link Zgłoś
autofoto Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 12:03 Zabranianie czegoś przynosi dokładnie odwrotne efekty. UE to komuchy w czystej postaci. Jeżeli samochody elektryczne za te 10 lat będą miały zasięg 1000km, będą się ładować w 5 minut do pełna, będzie dobra infrastruktura ładowarek no i będą bezpieczne (aku nie będą wybuchać, a jak już auto się zapali to ni będzie płonąć 12h) to same wyprą samochody spalinowe i nie trzeba do tego jakiś zamordystycznych zakazów. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 30.03.23, 12:41 to same wyprą samochody spalinowe i nie trzeba do tego jakiś zamordystycznych zakazów. W normalnym swiecie ktory mija byl problem - > rozwiazanie problemu Teraz sie tworzy sztuczny problem z dupy - > to i rozwiazanie jest do dupy i trzeba zmusic bo nikt normalny dobrowolnie i zdroworozsadkowo by w to nie poszedl, u jebanych iblakanych lewakow wszystko jest na odwrot sprzecznie z logika Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 01.04.23, 09:23 Niewiadomo czy się dożyje ,a gdzie tam benzyna syntetyczna . Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 01.04.23, 10:58 To nie Niemcy narzucaja brukselim durniom, ale brukselski pomiot narzucaj Niemcom i innym "europejczykom". Wrogow trzba umiec rozpoznawac. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 02.04.23, 09:21 youtu.be/yOA7qKMcjcE Chinskie elektryki w akcji Lubia sie troche rozgrzac Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 02.04.23, 10:23 "Dodatkowo warto podkreślić, że chodzi o samochody nowe, podlegające pierwszej rejestracji, a nie rejestrowane po raz pierwszy w danym kraju. Oznacza to, że po 2035 roku teoretycznie nadal będzie można sprowadzić samochód np. z Niemiec, a potem zarejestrować go po raz pierwszy w Polsce. Precyzuje to Jakub Faryś z Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego - Będzie to dotyczyło tylko nowych samochodów, czyli tylko tych, które po raz pierwszy wchodzą na rynek jako nowe na terenie Unii Europejskiej – wyjaśnia Jakub Faryś. – Nadal będzie można rejestrować samochody spalinowe w poszczególnych krajach, jeśli były już zarejestrowane w innym kraju. Taķ że nie ma co srać ogniem . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://autokult.pl/zakaz-spalinowych-to-nieprawda-oto-co-naprawde-przeglosowala-ue,6881638633614272a&ved=2ahUKEwiLpKmv4Ir-AhWNlYsKHfOgBtYQFnoECBEQAQ&usg=AOvVaw0FuxAx7ApFfdBcLc1-78sY Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 02.04.23, 11:57 Czyli Szwaby będą pozbywać się spalinówek u siebie a inne kraje jak Polska będą odbiorca niemieckich śmieci? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 02.04.23, 12:06 A jak jest teraz? Są biedni i bogaci .Chyba o to chodziło .Takie myki .Biznes jest biznes . Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: A o uchwaleniu zakazu spalinówek od 2035 cisz 02.04.23, 15:35 Nie "inne kraje jak Polska", tylko Polacy, którzy kupią niemiecki złom. Nie słyszałem, żeby rząd sprowadzał samochody. Odpowiedz Link Zgłoś