marekggg 31.03.23, 17:52 w wyborach... Propaganda PiS działa. Co czwarty Polak uwierzył, że Tusk chce zakazać mięsa, choć to bzdura Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nousecomplaining Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 18:14 "Jedna czwarta Polaków wierzy, że opozycja po ewentualnym zwycięstwie w wyborach parlamentarnych może wprowadzić ograniczenia w spożywaniu mięsa - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Oko.press i TOK FM." Jak czytam takie cosie, to mnie krew zalewa. A te badania to na kim robili? I kto je robił "na zlecenie Oko.press i TOK FM"? Ja jem kapustę, ty mięso, więc w sumie jemy gołąbki. Takie z dupy wzięte statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 18:20 jakbys czytal ze zrozumieniem, to bys sie dowiedzial ze te badania robila pracownia Ipsos. pierwszy akapit artykulu. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 18:38 > badania robila pracownia Ipsos No i wiem teraz, że to pracownia Ipsos. I co z tego wynika? Czy dlatego te badania są wiarygodne? Bo mam jakoś wrażenie, że w zależności od zlecającego badania dają wyniki takie a nie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 19:53 nousecomplaining napisał(a): > > badania robila pracownia Ipsos > No i wiem teraz, że to pracownia Ipsos. I co z tego wynika? Jeśli nic z tego nie wynika, to po co o to pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 20:10 Ważne że badania zleciła GW (talk FM to też GW) Zabrakło waznego pytania, co który Polak wierzy ze 500 plus wywołuje inflacje a 1500 plus ją zatrzyma Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 20:33 trypel napisał: > Ważne że badania zleciła GW (talk FM to też GW) > Zabrakło waznego pytania, co który Polak wierzy ze 500 plus wywołuje inflacje a > 1500 plus ją zatrzyma Akurat jestem w trakcie odpowiadania na pytania w sondażu firmy INDICATOR. Brałem już udział w wielu sondażach, ale z tak tendencyjnie sformułowanymi pytaniami jak w tym sondażu to się jeszcze nie spotkałem. Przykłady: 12. Które z poniższych grup czynników są Pana(i) zdaniem w największym stopniu odpowiedzialne za inflację? - czynniki zewnętrzne czyli wzrost cen paliw, energii, żywności jako efekt kryzysu energetycznego i wojny wywołanych przez Putina (tzw. Putinflacja), a także pandemia powodująca niedobory produktów i zerwanie łańcuchów dostaw - czynniki wewnętrzne czyli programy socjalne i społeczne rządu oraz jego transferowa i osłonowa polityka względem gospodarstw domowych i firm - czynniki wewnętrzne czyli spóźnione i nieadekwatne reakcje NBP i Rady Polityki Pieniężnej - czynniki wewnętrzne czyli dobra sytuacja gospodarcza powodująca silną presję na podwyżki płac w przedsiębiorstwach (a ja się pytam, gdzie wielomiliardowe wypłaty z różnych tarcz dla przedsiębiorców, wielokrotnie przekraczający wypłaty na programy socjalne? zaś ostatnia opcja to już bezczelność, w sytuacji gdy płace nie nadążają za inflacją, a udział wynagrodzeń w PKB systematycznie spada i spadł już prawie do poziomu z 2015 roku) 15. Które z tej pary stwierdzeń jest Panu/Pani bliższe? - Decyzja Unii Europejskiej o rezygnacji od 2035 r. z samochodów spalinowych leży w interesie wszystkich państw członkowskich, które w celu ochrony środowiska naturalnego muszą realizować zakładane cele klimatyczne - Unia Europejska narzucając państwom narodowym decyzję o rezygnacji z samochodów spalinowych kierowała się przede wszystkim interesem Niemiec; decyzja nie ma nic wspólnego z ekologią i sprawiedliwą transformacją 16. Biorąc pod uwagę agresywne działania Rosji w ostatnich latach (m.in. wojnę na Ukrainę, czy próby szantażu energetycznego krajów UE) czy Pana/Pani zdaniem do katastrofy smoleńskiej, w której zginęli przedstawiciele najwyższych władz państwowych doprowadzić mogły: - wyłącznie błędy strony polskiej (m.in. błąd pilota, czy też błędy w organizacji lotu) - świadome działania strony rosyjskiej, np. celowe usunięcie urządzeń radionawigacyjnych i błędne sprowadzanie samolotu przez kontrolerów lotu na polecenie W. Putina 17. Który z premierów jest Pana(i) zdaniem bardziej wiarygodny: - Mateusz Morawiecki, który wraz z rządem prowadzi konsekwentną politykę wspierania rodzin poprzez wprowadzanie ułatwień w powrocie kobiet na rynek pracy po urodzeniu dziecka (m.in. w postaci Rodzinnego Kapitału Opiekuńczego, czy dopłat do żłobków (bon malucha) - Donald Tusk obiecujący wprowadzenie przez opozycję w przypadku zwycięstwa w wyborach dopłaty w wysokości 1500 złotych dla kobiet chcących wrócić do pracy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego (tzw. babciowe) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 20:39 Ale od razu wiesz kto zlecał:D Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 20:42 trypel napisał: > Ale od razu wiesz kto zlecał:D No właśnie, że nie wiem, która pisowska frakcja to zleciła. Wygląda na to, że raczej nie ci od Ziobry, ale pewności nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 20:44 No ale wiadomo że pisowe Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 20:53 trypel napisał: > No ale wiadomo że pisowe To tak, oni na sondaże kasy nie żałują. I dobrze na tym wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 20:59 Jak dobrze dobierzesz pytania to sondaż pokaże co zechcesz. Wiadomo nie od dziś Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 21:39 trypel napisał: > Jak dobrze dobierzesz pytania to sondaż pokaże co zechcesz. Wiadomo nie od dziś To się zgadza, ale partie zlecają też sondaże tylko na własne potrzeby, nigdzie nie publikowane. No i wiem skądinąd, że tutaj PiS nie żałuje kasy i dobrze na tym wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 18:34 A wyjeżdżając poza obszar 15 minut pieszo czy rowerem trzeba bedzie mieć paszport i wizę? Czy bedzie można mieć dzieci z partnerka spoza najbliższych 15 minut? Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 18:46 narazie naruszenie strefy poza wyznaczony limit wyjazdow 80 £ , ale nic nie przeszkadza zeby bylo 800£ albo i 8000£ bo czemu nie Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 18:37 Nie musisz. Był szum i pis się nie podporządkował wymogom UE pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 18:48 Niektórym się marzy taka Nowa Lepsza Demokracja widzę Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 18:52 akurat w rosji jest wiecej wolnosci niz w eu , ale pozwol ze ni ebede z toba o tym dyskutowal Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 18:58 Ale pozwól ze cie o coś poproszę- napisz: "potępiam agresję Rosji na Ukraine" plus "jestem za niepodległością Polski". Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 19:07 To jest elektorat kaczej partii, poniewaze na wybory chodzi w porywach przeszlo 50%, to sie to pokrywa z wynikami wyborow idealnie... ( od 40 do 50% glosow na dudusia lub na kaczora do sejmu ) Onie we wszystko uwierza, co im pokaze TVPiS i co powie ksiadz w niedziele... Absolutnie we WSZYSTKO Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 19:11 Ale wislok - w 2001 roku SLD miało 40 procent a PSL z 15, PO z 10, a PiS który wtedy się wydawał centroprawica (oszołomy to LPR wtedy) - 8. Czyli qrde rocznik 1950 mając 50 lat nie był zniewolony przez katotaliban a mając 65-75 już tak? Rozumiem o co ci chodzi ale nie do końca tak prosto można ten polski "fenomen socjoloogiczny" wyjaśnić.. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 19:13 Faktem jest ze w latach 1990-2005 nie było takiego katotalibanizmu jak teraz. Potem jednak były pierwsze rządy PiS, katastrofa smoleńska, niestety światowy kryzys ekonomiczny 2008-ok.2014/16... Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 19:15 No wyniki dalem z głowy ale mniej więcej tak. PO 12, PSL 9 jakos Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 19:19 2001 rok to prehistoria Kaczor wygral, bo wyciagnal bledy z wczesniejszych porazek i swoja propagande polaczyl z rozdawaniem kasy, 500 plus, inne pomysly.... TO dziala na jego elektorat, a ten elektorat jest jednoczenie fanatycznie nacjonalistyczny, szownistyczny, kelrykalny... Kasa plus nacjonalizm, szowinizm, ksiadz Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 19:16 Nie twierdze, ze co ludzie sa zli, oni po prostu tak sie dali omamic propagandzie ksiezy i kaczora, ze wylaczyli kompletnie myslenie, jak chodzi o popieranie ksiezy i kaczej partii... Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 19:21 wislok1 napisał: > Nie twierdze, ze co ludzie sa zli, oni po prostu tak sie dali omamic propagandz > ie ksiezy i kaczora, ze wylaczyli kompletnie myslenie, jak chodzi o popieranie > ksiezy i kaczej partii... > Przed chwilą drogę krzyżowa widziałem niczym procesja w Boże Ciało, głównie berety szły, ruch zablokowany, policja zabezpiecza. Nie małe miasto ma wschodzie. Wrocław na zachodzie, duże osiedle, blokowisko. Więc cos jest na rzeczy. W niedzielę marsze papieskie, z czynnym udziałem różnych ONRowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 19:38 W Irlandii jak ujawnione skandale z udzialem ksiezy, to luduiom kopara opadla i kosciol katolicki stracil od razu poparcie, a mial tam bardzo mocne... Ale ZADNA partia w Irlandii nie wystapila w obronei pedofilow w sutannach czy innych podejrzanych ksiezy, WSZYSTKIE to potepily... W tej sytuacji biskupi posypali glowy popielem, przeprosili... Kasa dla ofiar, to bylo jasna, ze beda musieli bulic... W PL zwolennicy kaczej partii bronia ksiezy desperacko... Wszystkiemu zaprzeczaja Chpcby im pokazali 100 000 dowodow, to i tak zaprzecza--- A ksieza wiedza, ze jak kaczor przegra wybory, beda ich rozliczac jak w Irlandii i bedzie hardocore... WIec desperacko popieraja kaczora Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 19:40 No i te 25% chodzi na wybory i glosuje na kaczora, a pozostale 75% ma to w bardzo duzej grupie kompletnie w d... No i jest, jak jest Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax44 Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 20:06 Hehe, stracil nie stracil Nie wiem czy zrozumiesz ale to co sie dzieje w mainstrimie i brednie ktore sa tam pchane , ma sie nijak do tego, co sie dzieje na danej ulicy ,w danej parafii w danej spoleczosci, Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 20:40 dodekanezowiec napisał: > Przed chwilą drogę krzyżowa widziałem niczym procesja w Boże Ciało, głównie ber > ety szły, ruch zablokowany, policja zabezpiecza. Nie małe miasto ma wschodzie. > Wrocław na zachodzie, duże osiedle, blokowisko. > Więc cos jest na rzeczy. > W niedzielę marsze papieskie, z czynnym udziałem różnych ONRowcow. U mnie się właśnie drą na ulicy przez mikrofon Ale u mnie bez policji. Nasz proboszcz sam jest groźny Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 21:53 To jest te 25%, które ma informacje tylko z TVP i nie ma się co dziwić. Przypuszczam, że nawet nie wiedzą o co chodzi z tym mięsem. A że jest demokracja, cóż większość wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 22:43 Dobrze wiedzą ,co to za wywyższanie ? .Na ten czas Tusk może sobie pomarzyć o władzy ,której nigdy nie dostanie .Tak jak lewactwo .To tylko nabijanie słupków poparcia i tyle .Tym gnojkom dobrze jest w opozycji .Reszta to pierdolety . Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 31.03.23, 22:02 bigimax4 napisał: > no chyba cie pojebalo > rosja chroni ludzi ktorzy czuja sie rosjanami Ale ruska szmato komunistyczna kanalio zgnijesz i będziesz się smażyłw piekle. a w fejkowy upadlinskim kraju sa > teroryzowani i zabijani Sam jesteś upadły. Jesteś gnidą i padliną, zwyrolem i patolem. I qrvą która się onanizuje z powodu teog że ją wyzywają. Zatem nie dam ci przyjemności i nie będę dalej dyskutował. A > juz pomijajac ze to jest fejkowa proxy wojna ameryki z rosja > to zajelo im dobrych pare lat od majdanu zeby sprac ukrolom puste lby do tego p > oziomu ze zdychaja w okopach , teraz jest mocna proba rozjebania umyslow wschon > iej europy , ze nie nawidza rosji i tez beda zdychac w okopach za obrone europy > > > idz dziadek na wojne walcz wezma cie z otwartymi banderoskimi ramionkami Słuchaj ruska komunistyczno qrvo, nie bądź taki pewny że cię gnoju za to nie znajdą. Patolniczynie. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 01.04.23, 08:41 hukers napisał: > qqbek napisał: > > > A w Tworkach znów Internety podpięli... > > > > Wygląda na to, że tak. > Zdaje się też, że kapuś łaził za Wagą, łaził, notował w kajecie, kapował do mod > eracji i w końcu go odstrzelił, bo coś ostatnio Wagi nie widać. Waga sam się odstrzelil nierobie .Przypierdalał się do wszystkiego .Tak jak ty się wloczysz po ematce bez aplauzu i dostajesz tam kopniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 01.04.23, 08:51 Pitolisz o czymś o czym nie masz pojęcia .A o polityce zero .PIS wygrywa następne wybory i nie ma innej opcji .I dalej możecie tu stękać żyć pod buciorem PIS . Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - i tacy ludzie maja prawo glosowac 01.04.23, 13:28 Te -odur, m -otur ci zabrał d -oktur. W Tworkach twoich. Odpowiedz Link Zgłoś