Dodaj do ulubionych

OT e sim. Korzystacie? Polecam :)

11.04.23, 20:30
Po latach kupowanie kart sim na lotniskach odkryłem apke z e sim i mogę polecić spokojnie.
Pare dolarów (4.5 u mnie za 1 GB) starcza na 2-3 dni. Można korzystać z neta i WhatsApp i wszystkich komunikatorów opartych na danych.
No i żadnego nerwa ze głupie odświeżenie danych i parę stów w plecy po włączeniu telefonu.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 11.04.23, 21:42
      Hmm - tylko ja jestem fanem telefonów mocno niszowych (Sony) a e-SIM zdaje się działa na razie na tych z nadgryzionym jabcem i na szajsungu tylko :(
      • trypel Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 11.04.23, 21:50
        A to nie wiedziałem. Zainstalowałem na srajfonie i działa więc założyłem ze wszędzie tak jest.
        To szkoda bo nawet w Turcji 1 gb w roamingu to kilkadziesiąt tys pln chyba
        • qqbek Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 00:07
          trypel napisał:

> A to nie wiedziałem. Zainstalowałem na srajfonie i działa więc założyłem ze wsz
          > ędzie tak jest.
          > To szkoda bo nawet w Turcji 1 gb w roamingu to kilkadziesiąt tys pln chyba
          >

Wiem jedno... raz nieopatrznie włączyłem telefon w Szwajcarii i o mało się przy tym nie zesrałem z wrażenia, bo od razu zaczął mielić ikonką pobierania :-) Na całe szczęście złapał tam zasięg z Francji.
          Chyba sobie kupię tę nową Xperię... do Szajsunga nikt mnie nie przekona, na Jabłuszko za dużo trzeba by było zmienić... w przyzwyczajeniach. Nie wiem - goły Android (Pixel, Sony) mi odpowiada, a już ten z nakładkami (Samsung, LG, chińczyki) razi jak cholera.
          • trypel Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 05:02
            Mi właśnie po Szwajcarii przyszło plus 300 pare lat temu. Postanowiłem nie korzystać z telefonu. Sam tyle nabił w ciągu tranzytu przez te 2 h. Od tamtej pory uważam bardziej
          • marekggg Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 11:49
            uwazaj w Monaco. to tez nie koniecznie UE
      • duze_a_male_d_duze_m Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 11.04.23, 22:30
        esim to funkcja sprzętowa, nie programowa, jak dany model ją posiada to powinna działać. Mi działa na Pixelu w PL, a to w Polsce nisza nisz, zlana przez wszystkich operatorów.
        • qqbek Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 11.04.23, 22:41
          duze_a_male_d_duze_m napisał:

> esim to funkcja sprzętowa, nie programowa, jak dany model ją posiada to powinna
          > działać. Mi działa na Pixelu w PL, a to w Polsce nisza nisz, zlana przez wszys
          > tkich operatorów.

Wygląda na to, że muszę sobie Xperię 5 IV sprawić, bo ta już obsługuje.
        • trypel Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 05:00
          Bo w eu w sumie to zupełnie niepotrzebne.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 05:18
            Funkcjonalność esim nie różni się od zwykłej sim, poza tym że trzeba jej fizycznie wkładać, tylko operator jej dane "wgrywa" do urządzenia. Polecasz apkę (jaką?), która tą funkcję wykorzystuje, jak np Orange Flex.
            • trypel Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 05:34
              Ja mam airalo
              No właśnie o taką funkcjonalność chodzi
              Do tej pory wyglądało to tak że po wylądowaniu nie czekało się do wyjścia z lotniska, tam kupowało się kartę którą lokals wkładał i uruchamiał. Przy tranzytach raczej mało możliwe. Teraz praktycznie od ręki o sam decyduje co i za ile. I nawet jak lokalnie mogę dostać nieco więcej typu 10 gb za 10 usd to i tak wole esim bez kombinowania
              • duze_a_male_d_duze_m Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 09:46
                A jak jest z dokumentami? Z reguły, żeby kupić kartę trzeba się wylegitymować?
                • trypel Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 09:48
                  Nic. Zero :)
                  Zero skanowania dowodu. Tylko karta do płacenia ale używam jednorazowej wirtualnej.
                  • duze_a_male_d_duze_m Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 09:51
                    Zainstalowałem, wygląda jak agregator sieci komórkowych. Nieźle
                    • trypel Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 10:02
                      Ja nie wiem jak to działa. Ważne że działa.
                      I ułatwia życie. Szkoda ze nie wszędzie można zainstalować. Młody jedzie za msc na wycieczkę szkolna do Grecji i jak się zapomni to mogę z tranzytu dostać rachunek. Myślałem że tym sprawę załatwię ale on ma stare LG
                      • duze_a_male_d_duze_m Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 10:17
                        trypel napisał:
                        Młody jedzie za msc
                        > na wycieczkę szkolna do Grecji i jak się zapomni to mogę z tranzytu dostać rac
                        > hunek.
                        >
                        Może spróbuj zadzwonić do operatora i zablokować roaming poza UE.
    • bigimax44 Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 11.04.23, 22:40
      O istnieniu czegos takiego dowiedzialem sie kilka dni temu gdy ogladalem podrozniczy youtube, takze nie uzywam
    • only_the_godfather Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 16:03
      Nie korzystam nawet nie wiedziałem że coś takiego istnieje. Natomiast za granicą zawszw wyłączam w telefonie transfer danych, żeby nie bulić za internet.
      • trypel Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 16:52
        Nieraz jednak warto mieć dostęp do forum :)
        • only_the_godfather Re: OT e sim. Korzystacie? Polecam :) 12.04.23, 17:44
          Zazwyczaj staram się korzystać wtrdy tylko z WiFi np w hotelu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka