Dodaj do ulubionych

Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców

24.04.23, 09:25
Stuknął mi wczoraj pierwszy tysiac w mercedesie
Przez pierwsze 800 marzyłem o tym jak za 1.5 roku wrócę do tiguana. Potem zacząłem sie przyzwyczajać.
Zacznijmy od pozytywow:
- mocy nie brakuje, 320 koni w tym te 130 elektryczne dostępne zawsze tu i teraz to naprawdę duży komfort jazdy i frajda z wyprzedzania
- 9 biegowa skrzynia jest lepsza nawet od tej w bmw, biegi zmienia praktycznie niezauważalnie (chyba że na sport), 9 bieg wrzuca dopiero na autostradzie przy ok 120, ale to cholernie długi bieg, 150 =2000 obrotów
- podoba mi się ze na silniku spalinowym trzyma nawet na comfort te 1400-1500 obrotów minimum, nie ma schodzenia do 1200
- jest cicho, jak dla kogoś to jest ważne to doceni Mercedesa, nawet sporo powyżej 150, w wysokim aucie z pakietem offroad (wiekszy przeswit) można rozmawiać cicho.
- biegi w kierownicy- kocham to od 3 dni
- zużycie paliwa w mieście- okolice 6 l i mniej bez ładowania aku, w trasie tez ok, okolice 7 przy jeździe autostradowej w Niemczech

A teraz co przeszkadza
- ubóstwo tej wersji, brak udogodnień do jakich się przyzwyczaiłem,
- fotele- brak regulacji jaka lubie, ogólnie to do standardu ortopedycznych foteli tiguana to im daleko bardzo
- miniaturowy bagaznik
- bardzo mało miejsca z tyłu, mimo większego rozstawu osi, przy takim samym ustawieniu foteli w tiguanie bylo prawie 10 cm więcej przestrzeni na nogi
- układ przełączników ale idzie się przyzwyczaić
- pojemność baku (50 l zgroza)
- kola 20tki, opony niby z dużo gumy 255/45 ale wolałbym 18tki, jak go odebrałem to byłem przerażony, był twardszy od mojego vts-a, ale potem odkryłem przyczynę i już było lepiej i to jest związane z tytułem wątku

Jak Daniel z Taxi zidentyfikował ślady gangu Mercedesa? Bo Niemcy pompują za mocno koła.
Odebrałem auto 2 tyg po wymianie kol na letnie, prawidłowe ciśnienie to 2.2 z przodu i 2.4 z tyłu (bo ciężkie baterie), było 2.8 z przodu i 3 z tyłu. A mi się wydawało ze jak pompuje 0.1 więcej to jestem ekstremista
Spuściłem powietrze i jest o niebo lepiej, komfort ok natomiast problem z pokonywaniem progów (nie wiem dlaczego) pierwszy raz mam auto które nie może pokonywać progów z dozwoloną prędkością. Jak probuje to robić przy 30 to pierwsze wybija mnie w górę a potem jeb z dobiciem za progiem. Chujoza.
15-20 max

Ogólnie ciekawe doświadczenie ale póki co uważam że tiguan allspace z dobrym wyposażeniem byłby dla mnie lepszy ale ja prosty gosc jestm
Obserwuj wątek
    • bywalec_hoteli Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 24.04.23, 13:07
      brawo
      • trypel Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 24.04.23, 13:25
        Brawo co?
        Że 1000 km bez wypadku?
        • bywalec_hoteli Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 24.04.23, 13:56
          Że masz taką super nową furę i przejechałeś 1 Mm.
    • hukers Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 25.04.23, 11:09
      Jest szacun na dzielni?
      • trypel Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 26.04.23, 05:59
        Jeszcze nie wiem bo zdążyłem być 2 dni w domu i od niedzieli auto na lotnisku stoi ale liczę że przynajmniej lokalne żule zaczną się do mnie zwracać per Panie Kierowniku daj piątkę
        • hukers Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 26.04.23, 10:41
          trypel napisał:

> Jeszcze nie wiem bo zdążyłem być 2 dni w domu i od niedzieli auto na lotnisku s
          > toi ale liczę że przynajmniej lokalne żule zaczną się do mnie zwracać per Panie
          > Kierowniku daj piątkę
          >
          Piątkę teraz żulia woła?!
          Jasny chooj, wszędzie ta inflacja.
          • trypel Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 26.04.23, 18:47
            Nic nie wola bo nie ma mnie w domu. A jak jezdzilem vw to nie prosili tylko jeszcze dorzucali
    • trypel Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 03.05.23, 20:45
      Doszło kolejne 2000 km
      Uczę się hybrydy plug in. Na przykład tego żeby w trasie jechać tylko na Sport bo wtedy na 100 km mogę dorzucić prądu na kolejne 10.
      Żeby nie wierzyć w podawany przy ładowaniu zasieg 56 km ( max 35 wychodzi)
      Że 50 l to dupa a nie bak i po 600 km trzeba szukać stacji.
      Że zabawa w szukanie stacji Mercedesa jest jak nałóg:)
      Jak wygląda polowanie na ostatnie gniazdko w grado w weekend majowy ( ustąpiłem Tesli bo ja mogłem o ona miała perę %
      Ale przyznam bez bólu ze lubię jazdę na prądzie.
      Zresztą w mieście szacun - nawet bez ładowania z gniazdka mieści się w 5-5.5 na 100. Gorzej w trasie..
      I ten mikro bagaznik, w trójkę, wracając, mieliśmy zajęte pol kanapy z tyłu
      • bigimax44 Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 03.05.23, 21:11
        Bez gwiazdy nie ma jazdy
        Co do spalania w miescie, ja po fantastycznych lewackich woke "usprawnieniach ruchu" czyli prymitywnym obrzydzaniem jazdy samochodem , blokowaniu pasow i robieniem sztucznych korkow dobijam juz do 17 na 100km
      • marekggg Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 04.05.23, 14:18
        jeszce jest David Morales - posluchaj na youtube, chociaz to chyba nie twoja para kaloszy :-)
        • trypel Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 04.05.23, 14:24
          Sprawdziłem. Brrrr. Nie moja para kaloszy :)
          Wole Daniela, a jeszcze bardziej jego dziewczynę
          • marekggg Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 04.05.23, 14:41
            no juz jedna masz :-)
            • trypel Re: Daniel Morales wiedział jak rozpoznać Niemców 04.05.23, 15:35
              Ale Marion Cotillard mi się podoba również.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka