Dodaj do ulubionych

Komfortowe auto - co wybrac?

04.05.23, 11:27
Hej

Pare lat temu zmienialem auto i grupa byla bardzo pomocna w wyborze, wiec pomyslalem, ze poradze sie znowu.

Obecnie jezdze peugotem 3008 z 2017 r. Generalnie auto jest ok, niemniej kusi mnie zeby wymienic na cos bardziej komfortowego. Decyzja co prawda nie zapadla na 100% ale kobieta coraz mniej protestuje wiec mysle ze nie powinno byc problemow:) Nie zalezy mi na luksusowej marce, w ogole nie mam preferencji jesli chodzi znaczek na masce. Natomiast zalezy mi zeby sie tym wygodnie jezdzilo.

Jesli chodzi o moje wymagania to musi byc automat. Samochod nie musi byc mega duzy, bo mamy tylko jedno dziecko i juz podrosniete wiec wozkow itp wozic raczej nie bede. Kamery i czujniki to juz chyba obecnie standard, moze asystent parkowania bylby fajny.

Generalnie to szukam opinii forumowiczow. Jesli ktos ma jakies doswiadczenia to chetnie uslysze rekomendacje. Priorytet to wygoda i komfort - wiem ze brzmi to troche mgliscie. Ja sam akurat nigdy nie posiadalem jakiegos super komfortowego auta. Raz na wakacjach wypozyczylem chrystlera 300 i jezdzilo sie tym super. Ale to tyle jesli chodzi o moje doswiadczenia.

Mieszkam w irlandii wiec auto bedzie kupowane tutaj. Jesli chodzi o budzet to ok 30 -35 tys euro plus moj peugeot (jakies 15k). Celowac bede w auto ok 3 letnie.

Wszelkie uwagi mile widziane.

Pozdrawiam
Yang
Obserwuj wątek
    • toreon Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 11:39
      Bardziej komfortowe niż PUG 3008?
      Niezłe wyzwanie
      Jako fan czterech kółek rozważyłbym Q5, ewentualnie Q3.
      Nie wiem tylko czy to się mieści w tym budżecie.
      • yang246 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 11:50
        No wlasnie nie potrzebuje SUV-a, parkowanie w miescie wielkim autem to malo komfortowe :)

Poza tym audi raczej z definicji dosc drogie... Jak dla mnie moglby byc wartburg byle wygodny :)

Pozdrawiam
        Yang
    • bigimax44 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 11:47
      Ja bym bral tego
      www.carzone.ie/used-cars/mercedes-benz/c-class/fpa/202211141663054?journey=Search
      Calkiem wygodny
      Za 50 k to i e klase mozna trafic , tez wygodny
      • yang246 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 12:00
        Ok dzieki, ten to moze nie bo nie automat, ale zobacze czy sa podobne.

Pozdrawiam
        Yang
        • bigimax44 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 20:47
          Dalej znalazlem podobny z automatem i 14k przelotu
          W tych pieniadzach to mozesz szukac odpowiadajacego ci kolorystycznie wnetrza czy koloru budy
        • marekggg Re: Komfortowe auto - co wybrac? 06.05.23, 08:08
          i do tego to C-klasa i limuzyna - taki mikrobagaznik, ze szkoda to nazwac bagaznikiem.
          • bigimax44 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 11.05.23, 11:47
            Jak nie wozisz zimniorow czy swin na targ to jest wystarczajacy
    • waga173 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 20:24
      Obojetnie jaki karawan. Bedziesz jechal w pozycji lezacej.
    • hukers Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 20:45
      W222
    • bigimax44 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 20:50
      Ostatnio z wypozyczalni dostalem nowa astre gs czy jakos tak, zajebiste fotele, reszta padlina ale fotele dla mnie super
      • wislok1 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 22:01
        Ale auto padlina

Doslownie mi padlo na granicy DE-Austria

TO byl szok, auto Opel Astra na gwarancji, przejscie graniczne kolo Salzburga, sznur aut do kontroli granicznej...
        Niemieccy pogranicznicy sie gapia na twarze, jak nie podejrzane, to jechac...
        A tu mi sprzeglo padlo..
        Oni do mnie, zeby jechac, ja ze sprzeglo padlo...
        Cyrk na kolkach..
        Spowodowalem jeszcze wiekszy korek przez kilka minut...

Przyjechala laweta, zabrali do warsztatu, dali auto zastepcze, Mercedesa GLA...
        Ale wystydu ta Astra narobila strasznego...
        • bywalec.hoteli Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 22:52
          Między Niemcami a Austrią są kontrole graniczne? Myślałem ze strefa Schengen nadal działa.
          • wislok1 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 07:05
            Sa wyrywkowe kolo Salzburga, Kufstein, Füssen i Passau, na autostradach
            Poza tym raczej nie ma, chyba ze akurat maja jakis cynk, ze bedzie przemyt nielegalnych imigrantow
            i kontroluja
        • bigimax44 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 23:19
          Fura dwa miesiace i 6k przebiegu, blad cisnienia opon, ekrany miernej jakosci , android auto dzialal ok , sam jechal , aktywny tempomat dla mnie nowosc , dzialalo to nawet ok, tyle ze problem z wykrywaniem rąk na kierownicy , trzeba bylo szarpac ,dzialanie systemow bylo wyraznie ograniczone bo to byl manual i tak patrze , nawet fajna fura , to silniczek wlozyli jakies 1.2 czy 1.4 wylo to jak zarzynana swinia , to byl najslabszy punkt
    • wislok1 Hmmmm.... 04.05.23, 21:54
      Ja aktualnie sobie bardzo chwale
      Renault Megane Grandtour IV Limited Deluxe

Fajne auto

Mialem okazje jezdzic autem o nazwie
      Ford Kuga
      I jeszcze lepsze

Jesli celowac bedziesz w auto uzywane, to NIGDY sie nie decyduj z gory na dany model, to jest bez sensu !!!

Ja zawsze robie tak;

wybieram zakres cenowy, czyli ile moge wydac...
      Potem wybieram WYMAGANIA

Te wazne nie podlegaja dyskusji, np. klima automatyczna, nawigacja w aucie, itp,, kazdy ma swoje...

Potem szukam w internecie w salonach w mojej okolicy, WYBIERAM to, co mi wpadlo w oko..

Potem robie ZWIAD, ogladam te auta w realu, najlepiej w niedziele, kiedy stoja na parkingu i zaden dealer mi d.py nie zawraca ...

Zostaje kilka aut, potem dzwonie i sie umawiam na powazne ogledziny, dysksuja nad rabatami, potem wybieram 1 auro i FINITO, THE END
      • wislok1 Re: Hmmmm.... 04.05.23, 22:42
        Moge polecic jeszcze
        Toyota Auris Habrid, najlepiej w wersji kombi, ja mialem nie kombi...
        Niezawodne auto, poza pie,dolami typu wymiana zarowek nic sie nie dzialo...

Dobre zuzycie paliwa, okolo 5 litrow na 100

To generalnie, jak dbasz o auto, regularnie je serwisujesz, to jest OK...

Jak kupujesz auto, to ksiazka serwisowa, to podstawa , dalej dostep do pelnej dokumentacji na twoje zyczenie.

Jak ktos zaczyna tego odmawiac, to jest do widzenia, spad, goodbye
    • bywalec.hoteli Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 23:06
      Yang, a jakie są wasze zwyczaje podróżnicze?
      Jak podróżujecie po takiej w sumie niedużej wyspie? Jeździcie autem do Polski? Ile km przejeżdżacie rocznie?

Mam znajomych którzy mieszkają w Dublinie i mimo posiadanego auta prawie nie jeżdżą nim. Do pracy jeżdżą Dartem, do Polski samolotem, na wakacje samolotem, twierdzą ze Dublin jest bardzo zakorkowany (a jest miasto o populacji Poznania, wiec trochę mnie to dziwi, ale zawsze stolica).

Bo rodzaje podróży, ich długość i częstość wpływają również na wybór komfortowego samochodu :)
      • yang246 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 12:07
        Autem jezdze sporo, ale glownie do pracy i w obrebie irlandii. Nie planujemy wybierac sie poza wyspe. Mysle ze rocznie miedzy 30k - 35k km robie. Nie sa to moze zawrotne odleglosci, ale na starosc zrobilem sie wygodny stad ten watek

Pozdrawiam
        Yang
        • bywalec.hoteli Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 13:28
          To sporo jeździsz, pewnie masz spory kawałek do pracy. Myślałeś o Tiguanie?
          • yang246 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 14:32
            Powiem szczerze, ze nie myslalem poniewaz jakos nie pociagaja mnie suvy.
            • bywalec.hoteli Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 14:49
              A to właściwie nie jest do końca SUV tylko taki crossover, początkowo to był krosower wielkości golfa segment C ale z tego co wiem obecnie jest to segment D. Są tu pochwały tego auta :) Jak chcesz nieco mniejsze to możesz zajrzeć do T-Roca. No bo tak to poleciłbym jakąś limuzynę, ale ich coraz mniej jest oferowanych :)
    • taniarada Re: Komfortowe auto - co wybrac? 04.05.23, 23:33
      3008 peugeota na wygodniejszy . Mój sprawuje się znakomicie .A chcę kupić kiedyś takiego . www.otomoto.pl/oferta/peugeot-3008-gt-pack-phev-4x4-300km-masaze-opony-zimowe-gratis-ID6FjmH1.html
    • bolo2002 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 08:50
      DS 4 lub DS 5 diesel automat. Super wygodne jak to u Citroena. Nie kupuj VW, Audi, czy BMW-bo bedziesz naprawiał . DS to komfort, wygoda i swietne prowadzenie.
      • hukers Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 09:15
        bolo2002 napisał:

> DS 4 lub DS 5 diesel automat. Super wygodne jak to u Citroena. Nie kupuj VW, A
        > udi, czy BMW-bo bedziesz naprawiał .

Widziałem parę rankingów awaryjności i zdaje się, że DS zawsze bił się o czołówkę, tak więc z tą jego bezawaryjnością na tle Audi, czy Bmw, to bym uważał.
        • bywalec.hoteli Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 09:25
          Watkodajek chyba poszedł sobie i olał nasze tutaj produkowanie się w temacie
          • hukers Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 10:08
            Bez przesady, nie musi być przecież on-line na forum.
            • bunkum Re: Komfortowe auto - co wybrac? 11.05.23, 11:44
              "Bez przesady, nie musi być przecież on-line na forum. "

Jeszcze jeden onlajnowy matolek.
        • agios_pneumatos Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 14:52
          hukers napisał:

> bolo2002 napisał:
          >
          > > DS 4 lub DS 5 diesel automat. Super wygodne jak to u Citroena. Nie kupuj
          > VW, A
          > > udi, czy BMW-bo bedziesz naprawiał .
          >
          > Widziałem parę rankingów awaryjności i zdaje się, że DS zawsze bił się o czołów
          > kę, tak więc z tą jego bezawaryjnością na tle Audi, czy Bmw, to bym uważał.

Pewnie dekra, tuev czy inne auto-moto czy tam bravo girl.
          Niemcom nikt nigdy nie zarzucił oszustwa to i rankingi mają solidne. To, że wygrywają w nich auta niemieckie tym bardziej świadczy o ich solidnosci. Nie wiem czy bardziej samochodow czy samych rankingow...
        • bolo2002 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 06.05.23, 07:59
          Owszem dawniej- ale nie dzis.Gdybym miał te 140 tys zeta to bym kupił dzis DS4 ze 130 KM dieslem. Auto najpiekniejsze na rynku.
          • waga173 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 06.05.23, 08:05
            bolo2002 napisał:

> najpiekniejsze na rynku.

Te najpiekniejsze na rynku sa zazwyczaj najdrozsze.
          • yang246 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 06.05.23, 10:17
            Owszem, wyglada bardzo fajnie, tyle ze koniec koncow jak jade autem to wazne dla mnie sa wrazenia z jazdy i komfort podrozy. To jak fajnie/niefajnie auto wyglada z zewnatrz ma dla mnie mniejsze znaczenie.

Poza tym DSy w irlandii nie sa zbyt popularne wiec i rynek wtorny dosc ograniczony.

Pozdrawiam
            Yang
      • yang246 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 12:20
        Akurat ds jest malo popularne w irlandii, ale dzieki, moze znajde jakis ciekawy egzemplarz

Pozdrawiam
        Yang
      • bigimax44 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 05.05.23, 13:23
        raz mialem puga i to mnie wyleczylo z francuskich na zawsze
        • waga173 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 06.05.23, 08:29
          bigimax44 napisał:

> raz mialem puga i to mnie wyleczylo z francuskich na zawsze

Oj nie bylbym pewien tego wyleczenia, zwlaszcza z chorob francuskich. Jedna ci zezarla pol muzgu i zre dalej.
          • bigimax44 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 06.05.23, 11:46
            Mozliwe
            Na rozluznienie proponuje zainteresuj sie tagiem na wykopie
            #aferaanalna
            Mialem ubaw caly poranek
    • ari Re: Komfortowe auto - co wybrac? 08.05.23, 00:43
      Hmm
      50k EUR to sporo kasy, w 3-latkach duży wybór. Może skoro nacisk na komfort a niekoniecznie bardzo duży samochód to czemu nie Volvo V60? Wg mnie bardzo ładane i komfortowe a przy tym nie przesadnie duże kombi. W tej cenie to myślę już naprawdę bogato wyposażony egzemplarz.
      Z propozycji z innej bajki - Alfa Romeo Giulia? Alfa daje 5-letnią gwarancję więc jeśli znajdziesz egzemplarzr 3-letni (choć podaż pewnie niewielka), to kupisz poniżej budżetu autko piękne, komfortowe, mocne i stylowe. W zasadzie 50k EUR to już blisko nowej Giulii z salonu. Główny - z mojej perspektywy mankament - to że to sedan, ale skoro samochód nie musi być megapakowny...
      • yang246 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 08.05.23, 14:17
        Hej

Dzieki za uwagi, volvo owszem, mialem swego czasu s40 z 2008 i chwalilem sobie. Ta v60 niestety dosc droga u nas i z dostepnoscia krucho. Tak na szybko to widze dwa egzemplarze z 2021 r. jeden za 46k drugi 54k

Alfa Romeo jest nieco tansza, ale tez malo dostepna. Dwa dostepne, 40k i 41k.

No nic, bede szukal, moze sie cos pojawi.

Pozdrawiam
        Yang
        • ari Re: Komfortowe auto - co wybrac? 11.05.23, 11:17
          Cóż, nie wiem jak w Irlandii ale w większości krajów generalnie podaż takich "młodych" samochodów jest ograniczona. Nowe samochody wyraźnie zdrożały, są słabo dostępne i w większości marek trzeba czekać dużo dłużej na wyprodukowanie niż 4 lata temu.
          Dlatego jak ktoś nie musi, to nie wymienia i na razie jeździ dalej.
          Trzymam kciuki żebyś znalazł coś, co spełni oczekiwania!
          • yang246 Re: Komfortowe auto - co wybrac? 11.05.23, 17:46
            Tak wlasciwie to ja tez nie musze zmieniac, moj peugeot poki co jest w porzadku.

Po prostu jakby sie trafila jakas fajna okazja to moglbym wymienic. Tyle tylko, ze chcialbym miec juz jakies wytypowane modele, stad ten watek.

Pozdrawiam
            Yang

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka