bento67 10.05.23, 07:47 Jeżdżę jeszcze na zimówkach, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galtomone Re: Zmieniliście już opony? 10.05.23, 08:24 Na początku marca miałem letnie. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Zmieniliście już opony? 10.05.23, 09:10 W jednym mam wielosezony, w drugim zmieniłem na początku kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
bento67 Re: Zmieniliście już opony? 10.05.23, 09:27 U nas czasami są przymrozki do -2. Raz w tygodniu jeżdżę do pracy autem, bo mam na 7. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zmieniliście już opony? 10.05.23, 10:01 Ale wracasz już z temperaturą dodatnią i to mocno .Ja zmieniłem zaraz przed świętami wielkanocnymi w związku z wyjazdem do pracy .Teraz pogoda z 20 stopniowym ciepłem .Po wymianie na stalowych felgach po 50 km podjedź ,by Ci dokręcił śruby. Amen . Odpowiedz Link Zgłoś
bento67 Re: Zmieniliście już opony? 10.05.23, 10:42 No tak, wracam po 14. Musze męża poprosić, by mi wymienił te koła na stalowych felgach.. Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Zmieniliście już opony? 10.05.23, 15:27 Jeszcze nie, Stary Borsuk się opierdziela z tematem 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zmieniliście już opony? 10.05.23, 18:21 Ja tak - przelozylem przod na tyl i prawe na lewe ale nie wodze zadnej roznicy ani w wygladzie ani jezdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zmieniliście już opony? 10.05.23, 18:22 I nawet wiem dlaczego nie ma roznicy.... Bo ja nie zmienialem opon ale cale kola...OMG Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zmieniliście już opony? 10.05.23, 20:43 Dolej do spryskiwacza brandy i będzie ok . Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zmieniliście już opony? 11.05.23, 00:13 Brandy? Ja meksykanskiego spirytusu dolewam. Odpowiedz Link Zgłoś
bento67 Re: Zmieniliście już opony? 11.05.23, 07:18 Czepiasz się. U nas się tak mówi, że zmienia się opony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
waga170t Re: Zmieniliście już opony? 13.05.23, 18:31 engine8t napisał: > Ja tak - przelozylem przod na tyl i prawe na lewe ale nie wodze zadnej roznicy > ani w wygladzie ani jezdzie. Przeklada sie przod na tyl po tych samych stronach a tyl na przod zamieniajac stronami. Ja tego nigdy nie robie i zawsze komplet przechodzi mi dwa razy tyle co by przechodzil z kilkoma rotacjami. Najwazniejsze jest sprawdzanie cisnienia i zbieznosci. Rotacja to wymysl oponiarzy zebys szybciej zuzyl i kupil nowe. Dlatego robia to za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Zmieniliście już opony? 10.05.23, 22:54 W lepszym zmieniłem, w gorszym jeżdżę jeszcze na zimowych. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Zmieniliście już opony? 11.05.23, 19:46 Obecne zimówki po 7 latach eksploatacji pójdą do utylizacji, więc nie spieszę się. Jak będzie na prawdę gorąco i już rozluźni się w warsztatach wulkanizacyjnych to zamówię nowy komplet i zmienię. Kusi mnie aby jakieś dobre uniwersalne tym razem wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zmieniliście już opony? 13.05.23, 05:53 Wielosezonowe czy letnie o to jest pytanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Zmieniliście już opony? 13.05.23, 14:01 Można to odebrać jako pytanie o poradę. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zmieniliście już opony? 13.05.23, 15:19 No właśnie .Dalej nie jestem przekonany że coś na wszystko ma zalety ,czyli na zimę i na lato .Mam letnie na alu i stalowe na zimę i jestem zadowolony .Były tu długie wywody . Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Zmieniliście już opony? 13.05.23, 16:10 Ja ma w drugim aucie wielosezonowe i jeździłem na nich zimą kiedy był mróz i śnieg. Praktycznie bie było widać różnicy pomiędzy zimiwymi Yokohamani w megance a wielosezonowymi Continentalami w Modusie. Akurat pod pracą parking jest na górce i rano jak przyjeżdżałem do pracy zazwyczaj nie było odśnieżone, oba auta bez problemu podjechały od zaśnieżony podjazda. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zmieniliście już opony? 13.05.23, 19:35 Dobrej marki opony to podstawa .Kiedyś robiłem w miesiącu parę tysięcy i zagranicę nie wypuścił bym się na sezonowych .Teraz z kumplem na zmianę autem we dwóch .Starość nie radość .Na wielosezonowych jest jedynie ten ból to śruby które mogą się zapiekać .A tu co sezon je ruszasz . Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Zmieniliście już opony? 20.05.23, 20:03 Nie próbuj tak: www.facebook.com/reel/606344687624996?s=chYV2B&fs=e Odpowiedz Link Zgłoś
kochamzapachfrezji Re: Zmieniliście już opony? 25.05.23, 16:44 Teraz wymienia. Jeszcze dostałam opiernicz, że mu nie przypomniałam. Nigdy nie zrozumiem facetów. Przypomniałam mu kilka razy. Chyba covid zrobił wszystkim takie spustoszenie w mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Zmieniliście już opony? 26.05.23, 11:08 kochamzapachfrezji napisała: > Teraz wymienia. Jeszcze dostałam opiernicz, że mu nie przypomniałam. Nigdy nie > zrozumiem facetów. Bez urazy, ale facet by pamiętał, bez przypominania. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zmieniliście już opony? 26.05.23, 11:43 Nie każdy jest taki bystry .Widać to dokładnie czasami na tym forum .Niektórych mamusie muszą ciągnąć za rączkę całe życie .Jest głowa jest szyja co nią kręci .Mamusi wina że nie przypomniała Misiowi o tym ,a Misio strzelił focha .Bo każdy Misio jest nieomylny . Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Zmieniliście już opony? 26.05.23, 20:55 Jak zwykle pierniczysz bez sensu, ale ten typ tak ma i musi posmęcić, obsikać i ślad zostawić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zmieniliście już opony? 26.05.23, 21:38 hukers napisał: > Bez urazy, ale facet by pamiętał, bez przypominania. Bez urazy, ale teraz są "faceci", którzy uszczelki w kranie nie wymienią, czy kołka w ścianie nie zamocują. Jak Micrę oglądałem (druga dekada kwietnia) to była jeszcze "na zimie", bo poprzednia właścicielka miała od stycznia nowe auto i starego jeszcze nie przebuła. Sąsiad zmienił i wyważył, więc jestem "na lecie", a "zima" sobie u mnie w garażu zamieszkała. Tak wiec właścicielka usprawiedliwiona, że nie pamiętała. Opel czeka na naprawę na wielosezonach. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Zmieniliście już opony? 26.05.23, 23:11 Ja mam taką opcję że przychodzą powiadomienia .Jak się robi ciepło .Mam taki pakiet comfort .Drugie samodzielne wymieniane opon to nie jest dobry pomysł . Każdorazowo zmieniam stare zaworki na nowe . Drugie trzeba opony wyważyć .A samodzielnie się nie da .Wyrzuciłem opcję kalibrację systemu TPMS W przypadku aut wyposażonych w czujniki sprawdzające ciśnienie w oponach systemem TPMS po każdej wymianie opon należy zresetować i na nowo skalibrować system. W przeciwnym razie nie będzie on ostrzegał kierowcy o nieprawidłowym ciśnieniu powietrza w kołach .I trzecie opon nie powinno się stawiać pionowo, gdyż guma może się odkształcić. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zmieniliście już opony? 27.05.23, 00:01 Dobre auta mają te obowiązkowe czujniki z odczytów z ABS. Drogie auta, france i Fordy mają TPMS... wszystko fajnie, dopóki ci czujnik nie pierdolnie. Czujnik = kilkaset złotych (kontra dwa czy trzy zeta za normalny wentyl), plus dodatkowe wyważanie, plus rejestracja czujnika. Przykro mi, że masz francę... ale to podobno da się leczyć, głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś