Dodaj do ulubionych

OT - SP/Jaki... ja tu czegoś nie kumam 🤷‍♂️

11.05.23, 08:17
SP (i PiS) są za (cokolwiek to znaczy, bo za dokładnie nie tłumaczą, a już na pewno nie w zakresie szczegółów, jak w dzisiejszym świecie niby miałoby to działać):

- suwerennością
- odrębnością narodową
- państwami narodowymi
- możliwie minimalną integracją, właściwie tylko ekonomiczną (co bez integracji na innych polach jest nie możliwe... by się na dłuższą metę udało)
- ograniczaniem integracji
- przeciwko federalizacji, itd...

Jednocześnie Jaki, w "swoim" (tu patrz link - ale chwali się, bo chyba umie czytać... ze zrozumieniem jak sie okazuje gorzej) przemówieniu mówi tak, dając przykład:

"Patryk Jaki: "Szczytowym osiągnięciem była Unia Lubelska. W tamtych czasach było to niepowtarzalnym osiągnięciem. Gdzie indziej powtarzały się, z reguły krótkotrwałe, międzypaństwowe unie personalne. Natomiast przekształcenie takiej unii personalnej w jedno federalne państwo, będące wczesnym poprzednikiem dzisiejszej Unii Europejskiej, było unikatowe. Mieszkańcom wieloetnicznej Rzeczpospolitej Obojga Narodów nieznany był podział na "narodowości panujące"" oraz na "mniejszości narodowe". Wybitny malarz, Mikołaj Chodowiecki, mimo polsko brzmiącego nazwiska, etniczny Niemiec, piszący po niemiecku z dumą pisał w liście do przyjaciela: "Wiedz Pan, iżem Polak" – jako poddany króla polskiego".

Echem... no to jeśli to jest przykład DOBRY, tego co sie Jakiemu podoba, to jakiż problem jest w tym, że EU być może będzie kiedyś tworem federalnym a Polak będzie pisał w liście do przyjaciela "Jestem Europejczykiem"?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29738275,patryk-jaki-odczytywal-spore-fragmenty-artykulu-historyka-teraz.html#s=BoxMMtImg1
I teraz nie wiem.... czy ja taki durny, że mi się to ni jak nie zgadza z tym co postuluje Jaki czy jednak on...
Obserwuj wątek
    • bolo2002 Re: OT - SP/Jaki... ja tu czegoś nie kumam 🤷‍♂️ 11.05.23, 08:26
      Niejaki Patryk -czyli PIS-owiec Ni-Jaki to typowy przedstawiciel bezmózgowców. Przypomnę tylko- ze nie mógł zdać matury ale wickiem- ministrem został w PIS-bo tam wykształcenie nie jest wazne. Wazne jest, ze jest wierny, mierny i bierny. Tak jak kolega Ziobro najpierw-tak on teraz doi UE-a za chwile bedzie ja tak jak Ziobro- opluwał. Nie rozpisywałbym sie wiecej nad tym typem- bo szkoda czasu . Dla mnie zawsze bedzie ot-taki -Nijaki.Ni-Jaki
      • galtomone Re: OT - SP/Jaki... ja tu czegoś nie kumam 🤷‍♂️ 11.05.23, 08:33
        A ja już chyba rozumiem...

Federalna Europa/Świat pod przywództwem Polski, pod przywództwem Jarosława Genialnego vel Zbyszka Zero... Tolerancji vel Mateusza Prawdomównego "z pewnego p. widzenia" [Mati zawsze chciał być Jedi 🤣], itp.

to

ZAJEBISTY POMYSŁ, CUD, MIÓD, MALINA

to samo ale w wersji bez ww z "koroną na głowie" to chujnia i nie ma o czym gadać.

I właściwie, to nie jest to niespójne i nielogiczne... Jednak gupi ja.
    • gzesiolek Re: OT - SP/Jaki... ja tu czegoś nie kumam 🤷‍♂️ 11.05.23, 09:38
      Przecież oni będę mówić i pisać to co im podstawią/przekażą. A to jest kierunkowane wg różnych źródeł w różnych celach, ale głównie by utrzymać się przy korycie... Przecież w Polsce większość ludzi jest za UE, więc nie mogą być otwarcie anty... Ale jednocześnie większość jest za UE nic od nas nie chcąca... A co do Rzeczypospolitej Obojga Narodów to wszyscy są z niej dumni z prawych patriotów, ale spróbuj powiedzieć, że to nie była Rzeczypospolita Polska ale właśnie dwóch narodów to się zaperzaja... Zresztą Ci z Litwy podobnie, idioci dali się poszczuć na siebie w chwili rozwoju mysli nacjonalistycznych w XIXw. przez carską ochranę i mimo, że 80% dyskutujących jest zwykle potomkami beznarodowych stanów niższych to i tak będę się rzucać o to kto miał przewodnią rolę w potędze naszego kraju np. w XVI wieku...
      • dodekanezowiec Re: OT - SP/Jaki... ja tu czegoś nie kumam 🤷‍♂️ 11.05.23, 11:59
        Był tu taki bimota któren już wyszedł z foruma. Może zrozumiał że się skompromitował. Na Ukraińców najeżdzał a ciągle swoj jakiś blog polecał na którym było jego nazwisko - w 100% ukraińskie. Był też taki film Cud Purymowy - dobra rzecz. I autentyczna historia Węgra z partii antysemickiej który się okazał Żydem. Całkiem możliwe że ten durny bigimax ma jakieś korzenie ukraińskie.
        • dodekanezowiec Re: OT - SP/Jaki... ja tu czegoś nie kumam 🤷‍♂️ 11.05.23, 12:00
          "Lapać złodzieja" wiadomo kto najgłośniej krzyczy. I "zakaz pedałowania" też nierzadko pewne środowiska najgłośniej krzyczą :)
          • dodekanezowiec Re: OT - SP/Jaki... ja tu czegoś nie kumam 🤷‍♂️ 11.05.23, 12:51
            natemat.pl/376005,jedraszewski-tuszowal-molestowanie-klerykow-przez-paetza-watykan-juz-wie
            • dodekanezowiec Re: OT - SP/Jaki... ja tu czegoś nie kumam 🤷‍♂️ 11.05.23, 12:52
              wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/o-krzysztof-madel-do-abpa-marka-jedraszewskiego-czysciec-cie-za-to-nie-ominie/y5fd6f
    • qqbek Re: OT - SP/Jaki... ja tu czegoś nie kumam 🤷‍♂️ 11.05.23, 16:50
      Rebus mam dla ciebie Galtom - niby prosty, a mówi wszystko co sądzę o "dr Jakim":
    • wislok1 Re: OT - SP/Jaki... ja tu czegoś nie kumam 🤷‍♂️ 11.05.23, 17:35
      To co wygaduje Jaki, jest kompletnie nielogiczne i bez sensu...

On sam nie wie, o co mu chodzi...
      I nikt z jego partiI

Ale kacza partia sie odwoluje jednoczesnie do spuscizny po Pilsudskim i Dmowskim, co jest tak samo bez sensu

PS; Jaki cytowal pewnego profesora historii.
      Te opinie profesora nie sa jednak do konca trafne...

Co prawda w XVI wieku i jescze za 2 pierwszych Wazow to sie z grubsza zgadzalo, ale potem
      wIekszosc szlachty uwierzyla, ze sa potomkami Sarmatow i ze sa najlepszymi ludzmi na swiecie, a mieszczanie to druga kategoria, a chlopi to w zasadzie niewolnicy...
      No i ze podstawa PL to liberum veto, brak reform, PL nierzadem stoi....
      Do tego doszlo ograniczenie tolerancji religijnej, opanowanie przez jezuitow szkol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka