Dodaj do ulubionych

OT - fotowoltaika tanieje...

19.05.23, 16:08
...i co Wy na to? Warto teraz założyć?

businessinsider.com.pl/poradnik-finansowy/fotowoltaika-coraz-tansza-kupowac-czy-czekac-na-dalszy-spadek-cen/4ffy6lq
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: OT - fotowoltaika tanieje... 19.05.23, 18:00
      Jak teraz kupisz to za miesiac bedzie jeszcze tansza a jak nie kupisz to zdrozeje. Masz wybor.
      Ja czekam bo rzad sobie zrobil plany ze doo ktoregos tam roku maj miec jakis procent i jak im plany nie wypala (a nie wypala) to beda za darmo rozdawac (nasza kase) zeby swoje plany wykonac.
      • bigimax444 Re: OT - fotowoltaika tanieje... 19.05.23, 18:10
        to beda za darmo rozdawac (nasza kase) zeby swoje plany wykonac.

Hehe, dobre podsumowanie
        To tak jak bud light , za towar wart 19.98 daja kupon na 20 byle tylko cos pokazac w sprawozdaniu na nastepny kwartal a dale to juz nie wazne
    • qqbek Re: OT - fotowoltaika tanieje... 20.05.23, 00:14
      Taa "tanieją".
      Załóż 5kWp na markowych (i estetycznych) panelach, z falownikiem Huawei (6kW - z zapasem) za 23 tysiące, tak jak ja zrobiłem dwa lata temu, to pogadamy.
      To nie "tanienie", a po prostu korekta zbytnio napędzonych spekulacją cen.
      • loyezoo Re: OT - fotowoltaika tanieje... 20.05.23, 21:19
        Markowe, bez ramkowe panele kupisz (5kWp) za około 6tys. brutto. Tyleż samo kosztuje falownik, o którym wspominasz. Reszta to montaż i zgarnianie kasy przez firmy fotowoltaiczne. A ceny owszem spadają, z bardzo prostej przyczyny (a w zasadzie wielu przyczyn i czynników) 1. Pojawiło się setki firm instalujących i sprzedających panele, więc konkurencja wymusza niższe ceny. 2 Polacy! opracowali (jest kwestią czasu kiedy wejdzie to na rynek), moduły termoelektryczne, które mają moc 10 krotnie wyższą od paneli. Po 3. Same panele (tej samej wielkości) jeszcze kilka lat temu, miały po 250-280W. Obecnie nawet ponad 600W. Tak jak szybko tanieje elektronika (bo szybko wchodzą nowe, "lepsze" modele tv, telefonów czy uj wie tam czego jeszcze) tak samo jest z panelami. Obecnie mogę kupić 4 letnią , kompletną markową instalację 4,9kW (z okablowaniem, falownikiem, wszystkimi mocowaniami (ramkami) do dachu itd. za całe...700 euro.
        • qqbek Re: OT - fotowoltaika tanieje... 20.05.23, 21:55
          Może i trochę przepłaciłem, ale:
          1. kupiłem od firmy, która ma ponad 10 lat doświadczenia w tej branży, a nie od Zdzich-budu, który się postanowił przekwalifikować.
          2. mam święty spokój, darmowy prąd i długą gwarancję.

ad.1 - sąsiad robił swoje 3.5 kWp "po taniości", w byłym "Zdzich-Budzie", który został "Eko-Ździchem" zaczął chyba miesiąc po mnie (ja instalację podłączyłem w lipcu, a wykonana była w czerwcu). Sąsiada podpięli na zimę, w styczniu, bo firma nie potrafiła poprawnego zgłoszenia zrobić. Nie dość, że się na "Twój Prąd" nie załapał, to jeszcze ulgę termomodernizacyjną odliczył dopiero teraz. Zapłacił za całą instalację 13, ja za 5,04 kWp 23. Tylko mnie moja instalacja kosztowała netto 13 tysięcy, a sąsiada ponad 10,5 (ja odzyskałem jeszcze 32% podatku (ponad 7000, bo na skali jestem, on niecałe 2500 - bo jest na liniowym).
          Warto było dupę szkłem skrobać?
    • marekggg Re: OT - fotowoltaika tanieje... 20.05.23, 05:34
      teraz kupisz za 30k, za rok za 35k. nic nie tanieje, tylko ludziom ze wmawia pierdoly.
      • waga173 Re: OT - fotowoltaika tanieje... 20.05.23, 07:04
        marekggg napisał:

> nic nie tanieje, tylko ludziom ze wmawia pi
        > erdoly.

Nie tanieje cos co juz staniec nie moze. Na przyklad tania rada.
    • taniarada Re: OT - fotowoltaika tanieje... 20.05.23, 08:58
      Nie wiem czy Ci się sprawdzi w blokach . Ale poczytaj sobie o rozliczeniach od tego roku i net-billing .
    • bolo2002 Re: OT - fotowoltaika tanieje... 20.05.23, 09:03
      Odpowiadam: nie kupowac i nie montować. Czytac , co sie dzieje w tym temacie. A dzieje sie to: liczba odmów przyłaczeń instalacji fotowoltaicznych urosła do 60 % !!!!! Czyli wydasz te 50-70 tys zeta , bo tyle to kosztuje/ z magazynem pradu/ i dowiesz się, że nie mozesz sie przyłaczyć, Ostatni weekend- Polska zmarnowała z OZE 29 GWh energii- bo polskie sieci od 50 conajmniej lat nie sa modernizowane i nie wytrzymują przeciażeń. Potrzeba ca 30 mld zeta na modernizacje iconajmnie 10 lat. A to sie nie uda. Kup sobie dobra pompę ciepła , zamontuj i tyle. W tym roku ogrzewanie domu kosztowało mnie 500 zeta / m-c i to bez grama inwestycji/ owszem 3000 zł wydałem 25 lat temu i to wszystko.
      • marekggg Re: OT - fotowoltaika tanieje... 20.05.23, 10:23
        podlaczyc sie moze, ale nie moze sprzedawac nadwyzki do sieci, ani jej tam odprowadzac.
    • qqbek Re: OT - fotowoltaika tanieje... 20.05.23, 13:34
      A co do "warto?".
      Warto to było do marca 2022.
      Teraz już mniej "warto", bo masz net billing, a nie rozliczenie energii.

Są za to dobre wieści na temat rzekomo strasznie szybkiej degradacji paneli:
      gadzetomania.pl/polacy-zbadali-degradacje-fotowoltaiki-jak-dziala-po-15-latach,6899336411118496a

2-3% po 15 latach... mogę z tym żyć.
      • nousecomplaining Re: OT - fotowoltaika tanieje... 20.05.23, 20:11
        > Teraz już mniej "warto", bo masz net billing, a nie rozliczenie energii.
        Dasz pls jakieś linki do wiarygodnych informacji, bo jednak rozważam.
        A jak to jest, jakby z somsiadem sobie na spółę zapodać takie panele? W sensie mamy plac i tam to ustrojstwo stawiamy i korzystamy wspólnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka