Dodaj do ulubionych

OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alko?

23.05.23, 11:58
Czytam rano, że sad skazał Wojewódzkiego i Palikota za reklamowanie alkoholu w sieci?

Znaczy co... stworzyli kampanię adsową, bannery, itd... i to się gdzieś bogu ducha winnym ludziom (i na pewno dzieciom) pojawiało?

Typu czytasz gazete a tu jeb, ryj Wojewódzkiego z wódką?

Czy może pokazywali siebie z alkoholem i mówili, ze jest zajebisty na swoich profilach, w zachodnich usługach?

Dla mnie to jednak całkiem nie to samo...

Rozumiem zatem, że takiego Ryana Raynoldsa też prokuratura będzie ścigać..?

www.youtube.com/watch?v=NjDCH6SiMgo
A potem czytam Pana Śpiewaka i załamuje ręce..
next.gazeta.pl/next/7,151003,29788523,palikot-i-wojewodzki-skazani-jan-spiewak.html#s=BoxOpMT
"Mam nadzieję, że jest to początek sprzątania internetu z tego typu działalności"

Biedny Ryan Raynolds... jeszcze nie wie co go czeka...

YouTube/Google to już chyba zbiera kasę na grzywnę?

"Reklamy alkoholu sprawiają, że ludzie wpadają w uzależnienia i wracają do nałogów."

Hmmm... mnie się zawsze wydawało, ze to alkohol sprawia, że ludzie wpadają w nałóg...

No bo jeśli to nie alkohol tylko reklamy, to skąd się biorą uzależnieni od narkotyków?????

Może to przez kina, TV, platformy streamingowe, itd...
Tam w wielu produkcjach ludzie palą trawkę.... ba!!! mówią, ze to jest OK i np. w niektórych stanach można sobie w sklepie kupić.

To może jakieś kary, cenzura, itd..?

Ja rozumiem, że jakby to reklamowali w PL TV, PL radio czy POLSKIM INTERNECIE (polskie serwery, polskie strony, polskie sieci reklamowe) to można by ich karać.

Ale skoro robią to w zachodnich mediach, na zachodnich stronach i widza to ich fani to.... moim zdaniem - WYPIERDALAĆ Z JURYSDYKCJĄ.

Ojca Śpiewaka lubiłem, ale ten jawi mi się jako oszołom...

Sprzątanie Internetu - good KURWA luck!
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 11:59
      BTW - jak wrzuciłem tu link do wideo... to reklamuje alkohol?
      A może wyborcza?
      A moze YT?

Przecież to jest idiotyczne podejście.
    • shellyanna Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 12:10
      Spróbuję Ci to wytłumaczyć.

Kiedyś w każdym serialu i filmie widziałeś palących na potęgę ludzi. Teraz to już naprawdę rzadkość. I dobrze. Fajki nie kojarzą się już z czymś fajnym, modnym i byciem cool. Kojarzą się raczej z nerwami, ubóstwem i patolą.
      I dobrze. Bo są szkodliwe.

Alkohol również jest szkodliwy, a niestety nadal zbyt mało się o jego szkodliwości mówi, a za bardzo pokazuje jak ważną rolę odgrywa w dobrej zabawie, dobrym samopoczuciu, w dobrych relacjach.

A to jest fałsz.

Niewyobrażalnie wzrosła liczba ludzi uzależnionych. Pandemia miała w tym duży udział.

Lata świetlne zajmie zmiana przedstawiania alku w filmach czy serialach, ale uważam że należy o tą zmianę walczyć. Nie jestem abstynentką. Ba! zdarzy mi się zapalić papierosa towarzysko. Ale wiem jak łatwo przekroczyć cienką granicę i jak trudno zachować trzeźwość, kiedy cały świat wmawia nam, że bez alku nie ma życia.
      • galtomone Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 12:34
        shellyanna napisała:

> Spróbuję Ci to wytłumaczyć.
        >
        > Kiedyś w każdym serialu i filmie widziałeś palących na potęgę ludzi. Teraz to j
        > uż naprawdę rzadkość. I dobrze. Fajki nie kojarzą się już z czymś fajnym, modny
        > m i byciem cool. Kojarzą się raczej z nerwami, ubóstwem i patolą.
        > I dobrze. Bo są szkodliwe.

Fakt. Ale nie słyszałem (choć tytoniu reklamować nie wolno i restrykcję są tu chyba jeszcze większe niz w przypadku alkoholu), żeby prokuratura za to ścigała, że ktoś ma zdjęcie z papierosami czy pali.

Edukacja zmienia percepcję.

Pozostaje też kwestia tego co uznajemy za reklamę...

Papierosy w kiosku - reklama w polskich mediach?
        Stoiska GLO/IQIS na imprezach plenerowych - reklama w polskich mediach?

> Alkohol również jest szkodliwy, a niestety nadal zbyt mało się o jego szkodliwo
        > ści mówi, a za bardzo pokazuje jak ważną rolę odgrywa w dobrej zabawie, dobrym
        > samopoczuciu, w dobrych relacjach.

Zgoda, tylko nie widzę związku ze sprawą "o reklamę".

Czy treści jw są reklamą?
        Czy powinny być zablokowane na terenie PL?

> A to jest fałsz.

> Niewyobrażalnie wzrosła liczba ludzi uzależnionych. Pandemia miała w tym duży u
        > dział.

I to przez reklamę (której prawie nie ma... piwo chyba po 21 wolno pokazywać w mediach?) czy niespełnione potrzeby ludzi zastępowane alkoholem i brak edukacji....?

> Lata świetlne zajmie zmiana przedstawiania alku w filmach czy serialach, ale uw
        > ażam że należy o tą zmianę walczyć. Nie jestem abstynentką. Ba! zdarzy mi się z
        > apalić papierosa towarzysko. Ale wiem jak łatwo przekroczyć cienką granicę i j
        > ak trudno zachować trzeźwość, kiedy cały świat wmawia nam, że bez alku nie ma ż
        > ycia.

Z papierosami się udało...

Mamy za to dość dobre informacje czym się kończy od górna, przez prawo walka z alkoholem (prohibicja USA) i wojna z narkotykami.

Narkotyki jak od zarania ludzkości były, tak są tylko biznes jest całkowicie niecywilizowany, potęguje ludzką krzywdę i cierpienie. Przypuszczam, że większą u tych "pracujących" w biznesie niż biorących - wyzysk ludzi, wojny gangów, cierpienia rodzin i ludzi, którzy mają nieszczęście żyć tam gdzie biznes narkotykowy "kwitnie", itd... Podobnie zresztą było w czasach prohibicji i tego co się wtedy działo.

Z drugiej strony w świetle prawa i legalnie faszerowano amerykanów opioidami przez lata, na czym zarabiały duże konsorcja, miały lobbystów, itd...

O kwestiach związanych z dostępem do broni nie wspomnę...

Więc tak, to fałsz. IMHO takie działania sa tylko nękaniem ludzi pod pretekstem....

Prościej ukarać Wojewódzkiego za działanie w social-media (BO TO STRASZNA REKLAMA, LUDZIE PRZEZ TO PIJĄ i REKLAMA UZALEŻNIA) a co ma zerowy efekt populacyjny niż realnie działać... Tak by ludzi nie mieli potrzeby picia, zastępowania, kupowania na zapas, wypijania wszystkiego co pod ręką.
      • marekggg Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 16:48
        przepraszam, ale jezeli to jest ich profil, podejrzewam ze na fejsbuku, to tam sobie moga wklejac co chca. I do tego przeciez to jest na serwerach zagraqnicznych wiec o co chodzi?

rozumiem ze jak tutaj kiedys wkleje zdejecie flaszki browaru i napisze pod nia ze jest znakomite, to mnie tez jakis inny muzyk zaskarzy do sadu?

rowniez jak alkohol sa szkodliwe noze, bo sie mozna nadziac, samochody, bo mozna kogos rozjechac.
        • shellyanna Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 16:57
          Chyba chodzi o to, ze jest osobą publiczną.
          • marekggg Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 17:56
            czyli nalezy mu dowalic...
            • shellyanna Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 19:05
              Nie!
              • wislok1 Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 20:29
                Jak nie, jak tak.....

Zamiast promowac zamiast picia wody w OGROMNYCH ilosciach
                picia piwa czy wina w UMIARKOWANCH ilosciach, to sie urzadza histeryczna i hipokryzyjna akcje....

Wlosi od tysiecy lat pija wino i jakos nie chodza nawaleni, a w PL, gdzie sie z alkolem oficjalnie walczy, to jest NORMA
      • taniarada Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 22:45
        "Alkohol również jest szkodliwy, a niestety nadal zbyt mało się o jego szkodliwości mówi, a za bardzo pokazuje jak ważną rolę odgrywa w dobrej zabawie, dobrym samopoczuciu, w dobrych relacjach. O alkoholu dużo się mówi Anno .Ludzie umierają choć wiedzą ,że alkohol ich zabija .
    • tbernard Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 12:56
      "Alkohol pity z umiarem nie szkodzi, nawet w dużych ilościach"
      Jan Himilsbach
      • galtomone Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 13:54
        👍👍👍
        • pies_w_studni Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 20:48
          Ten Himilsbach który pod koniec życia był zdegenerowanym, wyniszczonym alkoholikiem, a przekręcił się w wieku 57 lat, na melinie w czasie chlania?
          • dodekanezowiec Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 24.05.23, 16:21
            Zdaje się ze nie wiadomo dokładnie kiedy zszedł
            • pies_w_studni Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 24.05.23, 20:48
              Są co najmniej dwie wersje.
    • hukers Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 13:37
      galtomone napisał:

> Czytam rano, że sad skazał Wojewódzkiego i Palikota za reklamowanie alkoholu w
      > sieci?
      >
      > Znaczy co... stworzyli kampanię adsową, bannery, itd... i to się gdzieś bogu du
      > cha winnym ludziom (i na pewno dzieciom) pojawiało?
      >
      Dokładnie tak, albo bardziej inteligentnie, "W rzeczy samej".
      Siedzę se w robocie, wyskoczyła mi reklama palikotowej okowity i tak się od razu uruchomiłem, tak mnie strigerowało, że myślę sę, jak się zaraz nie napiję, to jebnę.
      Poleciałem do najbliższej biedronki, kupiłem pół litry krupnioka i litr coli i.....co dalej to wiadomo.
      Dzwoni za 5 minut Zofia, Za ile będziesz?, Za 30 min. Krupnik leżakuje do dziś.
      A na poważnie to mi się te reklamy faktycznie pojawiały, ale bardziej chyba pod kątem biznesowym, bo oni sprzedawali jakieś udziały w tej swojej firmie, czy cuś. Nie skorzystałem, bo trochę mi to śmierdziało jakimś scamem, natomiast nie potępiałbym ich w czambuł, ponieważ do jednej z reklam zaangażowali Olgę Tarasiuk.
      • galtomone Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 13:57
        No jak targetowane reklamy to co innego - nie wiem, bo mnie się nic nie wyświetla od daaawna.

W każdym razie... reklamy oglądaj po pijoku - zapomnisz co widziałes - bo reklama uzaleznia.
    • wislok1 Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 17:48
      Dla mnie to jakas kompletna abstrakcja i ja tych klimatow nie czuje ani troche....

W DE w Ettal jest w JEDNYM budynku renomowane katolickie gimnazjum i browar, nikomu to nie przeszkadza

W PL by browar zamkneli i skazali winnych na wiezienie....

W DE reklamuje sie oficjalnie alkohol, tez nikogo to nie wku.wia...

Malo tego w reklamie alkoholu sie wykorzystuje oficjalnie dzieci, w PL byloby dozywocie...
      tiny.pl/chnt6

Tyle, ze jak jest wesele w PL, to spora czesc gosci napruta jak biszkopty, kompletnie nawalonych bardzo duzo...
      A w DE w zasadzie prawie nikt

Ta hipokryzja i histeria w zwalczaniu alkoholu w PL budzi przerazenie...

Czesi maja juz do tego calkiem inne podejscie....

• wislok1 Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 20:22
        A maly browar w Bawarii produkuje piwo

Maria Hilf - Mario Pomoz

Spiewak by oszalal z piana w ustach gdyby browar w PL tak sie zachowal

tiny.pl/chnl4
    • nousecomplaining Re: OT - ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym alk 23.05.23, 18:02
      Jak dla mnie to jakaś ustawka jest. Ktoś ich chciał udupić i miał dojścia, żeby to zrobić. W sumie żałosne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka