bywalec2023 24.05.23, 17:56 …planujecie cos takiego? :) Wszak każdy z nas jest dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 24.05.23, 18:06 WTF ? en.wikipedia.org/wiki/Automoto Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 24.05.23, 18:07 TAki rower tez może być prezentem Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 24.05.23, 18:08 Moze masz na mysli taki prezent ? babaryba.pl/Auto-moto-duza-ksiazka-obazkowa-z-realistycznymi-rysunkami-Stefan-Seidel Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 24.05.23, 18:16 Z takich książek korzystają moje dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 24.05.23, 18:11 Prezent dla siebie? I to z okazji dnia dziecka? HELLOO!!! Wez ty pisz takie pierdoly na egrazynie... Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 24.05.23, 18:24 Dlaczego .Fajny gadżet w samochodzie na długie podróże. .allegro.pl/oferta/masturbator-sztuczna-cipa-wagina-anal-pochwa-2-3kg-13397380521 Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 28.05.23, 21:09 Ha, ha, ha! Jestem pod wrażeniem propozycji. Rozumiem że posiadasz i sam używasz. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 28.05.23, 21:25 Juz trzeci raz czyta instrukcje i dalej nie rozumie jak tego uzywac. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 28.05.23, 21:50 Jeszcze raz ze zrozumieniem .Taniarada ma w dupie całą ideologię polityczną i religijną amen . Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 28.05.23, 22:52 czyli ma gadzeta w dupie. no tez mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 29.05.23, 08:24 Bo instrukcji nie zrozumiał i nie włożył tam gdzie trzeba tego co trzeba. Taki gieroj z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 29.05.23, 20:55 Prezentem mógłby być np. model auta w skali. Na przykład firmy Norev a tańszy Welly. Welly ostatnio wypuściło np. Skoda taka stara okularnice 1000 mb czy 100. To np.dla wagi który lubuje się we wspominaniu takich czasów. Pewnikiem t cross i t roca nie kojarzy i myli z Klossem i powiedzeniem doopa w trok :) Ale ja nie złośliwie. Dobry zart tynfa wart jak powiedział ostatnio Kwaśniewski. Klemens będzie też pocieszony bo skoda octavia najnowsza w welly 1:34 wyszła, w różnych kolorach. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 29.05.23, 21:30 Akurat Skody okularnicy 1000 MB nie dane mi bylo prowadzic, pomimo ze stryjek i kolega mieli. Obie byly takiego typowego niebieskiego koloru jak 99 procent z nich. Kolegi potem byla biala. Bo raczyl tak dachowac z obrotami ze zaden kawalek blachy nie zostal nienaruszony i PZU wymienilo... karoserie. Przez ten silnik z tylu mialy tak nierownomierne rozlozenie nacisku na osie ze dupa zamiatala na zakretach. Podobno nalezalo do bagaznika (z przodu) wlozyc ze dwie trylinki i wtedy jezdzila jako-tako. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 29.05.23, 22:09 pare razy w zyciu prowadzilem skode 105 - to bylo na kursie na PJ. nic specjalnego i rzeczywiscie najlepiej bylo do bagaznika zprzodu wrzucic conajmniej wore albo dwa cementu, ze by sie to jakos prowadzilo. zima bylo niezle, bo tylny naped dawal rade w sniegu. i co do napedu tylnego - no to coz - takich samochodow jest nawet dzisiaj troche, a szczegolnie te z silnikami nad tylna osia. podobno nie jest to latwe w prowadzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 30.05.23, 06:20 Jak zwykle sa dwie szkoly, falenicka i otwocka, przod czy tyl, pogodzil ich naped na wszystkie kola i rozne trzyliterowe systemy. Celem jest rowne rozlozenie naciskow a kwiatkiem do kozucha jest umieszczanie akumulatora po prawej stronie bagaznika pomimo ze jest wiele innych dostepnych miejsc. Zeby dawal przeciwwage dla ciezaru kierowcy siedzacego z przodu po lewej. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 30.05.23, 05:58 maszkaroni napisał: > Bo instrukcji nie zrozumiał i nie włożył tam gdzie trzeba tego co trzeba. Taki > gieroj z niego. Następny z kolekcji co nie może beze mnie żyć na forach .Znalazłeś sobie jakąś babę w realu ? Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 31.05.23, 13:56 Ja nie muszę szukać. A ty szukasz i szukasz i wszystkie od ciebie uciekają. Jesteś uroczy inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 31.05.23, 20:03 maszkaroni napisał: > Ja nie muszę szukać. A ty szukasz i szukasz i wszystkie od ciebie uciekają. Jes > teś uroczy inaczej. To taki forumowy Fircyk w zalotach. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 00:07 maszkaroni napisał: > Ja nie muszę szukać. A ty szukasz i szukasz i wszystkie od ciebie uciekają. Jes > teś uroczy inaczej. Właśnie widzę jak się za jedną uwijasz po forach .Ty mi nie ściemniaj bobasku . Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 11:34 A ty ciągle biegasz za mną. Z wywieszonym jęzorem. Obśliniony. A tyle razy pisałem że nie gustuję w facetach. Przyjmij to w końcu do wiadomości i przestań mnie molestować. Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 13:00 To co, rączki już nie domagają i trzeba szukać ratunku? Zaczynasz rozczarowywać, a taki ogier podobno z ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 25.05.23, 09:09 Ja mam co chwila dzień dziecka, facet pozostaje dzieckiem całe życie, tylko urwa prezenty coraz droższe. Econoline już jeździ, skręca (jeszcze nie hamuje :P) I właśnie musiałem zamówić klucz 22 głęboki, bo mimo, że mam warsztat zawalony narzędziami, to takiego nie mam i nie mam jak odkręcić kół, żeby się za to zabrać. Ale dzisiaj już powinien być w paczkomacie. Niby pierdoła, a cieszę jak głupi do sera :P. Czaję się też na kolejnego starego amerykańca ale kuźwa nie mam już gdzie stawiać tych doniczek hehe. (co prawda mam jeszcze jedną działkę z placem dużym ale chcę to sprzedać, więc nie będę tam składował kolejnych chrupków. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 25.05.23, 10:23 No nareszcie, pierwszy co zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 22:42 loyezoo napisał: > Czaję się też na kolejnego starego amerykańca ale kuźwa nie mam > już gdzie stawiać tych doniczek hehe. (co prawda mam jeszcze jedną działkę z pl > acem dużym ale chcę to sprzedać, więc nie będę tam składował kolejnych chrupków > . Czyli jednak zostajesz? Tak przy okazji "doniczek" - moja Micra będzie pewnie za 3-4 lata do sprzedaży. 1 rejestracja 98, ale produkcja 96, więc w 2026 będzie się już na żółtki kwalifikowała. Nadal chętny? Zaczynam na nowo pojmować motywy ludzi kupujących "gruzy" i takie "grzybowozy" jak moja Micra. Kurczę, ale zabawa. Jedna rzecz jest do zrobienia i sam zdiagnozowałem, po objawach, bez komputera. Czuję się jak w 90-tych znów. Może PuG 1007 był już trochę grzybiarski (zresztą nieszczęsna Laguna też była), ale ta Micra to kwintesencja "grzybiarstwa". Jeden właściciel w DE (mam kopię papierów), dwoje poprzednich właścicieli w PL - pierwszy rocznik '28, druga '51. Zrobię odstającą atrapę chłodnicy przy okazji. Najlepsze są ceny części - zdecydowana większość mieści się w przedziale 30-60 złotych :) a z dostępnością jest dużo lepiej, niż za czasów mojego poprzedniego Nissana. Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 07.06.23, 08:51 Nie, nie zostaję, tylko przez k*@#, je#@!go geodetę, nadal mam niepodzielone działki, więc nie mam ich jak sprzedać. ROK, robi mi jedną mapkę, parodia. Jakby ktoś pytał, dlaczego nie zmienię geodety, odpowiadam z góry. Znam go kupę lat, dzielił już mi działki, mojej mamie, Ś.P wujowi itd. Nie było problemów to po 1. po 2. jak nam tyle dzielił, to dawał fajną cenę. I teraz wychodzi moja "oszczędność". Zamiast 6-7tys. on miał mi to zrobić (nadal robi) za 4, max 4.5. Niby 2-3tys. piechotą nie chodzi ale jakbym dał innemu zarobić, pewnie już w zeszłym roku sprzedał przynajmniej 1 działkę, a teraz już miał przynajmniej 1 dom w Portugalii. No cóż, życie. Pewnie się przedłuży do przyszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 07.06.23, 09:54 Oddałem wczoraj Micrę do zrobienia jednej rzeczy, wyszły trzy (miał być czujnik temperatury wody wymieniony, bo nie mogłem się sam do niego dostać, a nie miałem czasu całego dolotu rozbierać, wymieniony został jeszcze termostat i łożysko lewego koła). Tym samym znalazłem część do Micry, która kosztuje więcej niż 60 złotych - łożysko, ze zniżkami warsztatu, kosztowało 72. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_w_studni Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 28.05.23, 21:40 Niekoniecznie na dzień dziecka, ale dzielnicowy już mnie odwiedził więc zaczynam szukać sejfu, a potem jak przyjdą papiery zacznę szukać wkładu do sejfu. A to jak królicza nora: im więcej sprzętów oglądam, tym więcej mi się podoba. Tylko że to nie prezent automoto, więc OT. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 28.05.23, 22:50 Dzielnicowy Cie odwiedził żeby ostrzec przed możliwością kradzieży? Co do sejfu to wyobraziłem sobie kiedyś koszmar: zamknięcie samego siebie w sejfie i niemozliwosc otwarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_w_studni Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 28.05.23, 22:54 Dzielnicowy mnie odwiedził celem wywiadu (czy piję wódkę, czy biję żonę i dzieci) bo młyny urzędnicze powoli ale jednak mielą, i mam nadzieję że do połowy czerwca przyjdzie pozwolenie na broń sportową. Jak przyjdzie, to zacznie się czas prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 28.05.23, 23:54 no dobra stary - to OK, to moze nastepnym razem zacznij od tego, ze chcez pozwolenie na bron a nie od tego ze cie pytaja o przemoc domowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_w_studni Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 29.05.23, 00:46 A nie pisałem tutaj że się staram o pozwolenie? Chyba pisałem? Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 29.05.23, 02:06 Dzielnicowy nierozgarniety. Podejrzenie o przemoc domowa byloby wtedy gdyby to zona starala sie o pozwolenie na bron. Bo jak bys pil wodke i napierdalal zone to po uzyciu broni pozbawilbys sie polowy, tej lepszej, swoich przyjemnosci:) Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 30.05.23, 06:01 pies_w_studni napisał: > A nie pisałem tutaj że się staram o pozwolenie? Chyba pisałem? To standardowe pytania przy pozwoleniach.. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 30.05.23, 11:19 Fajne tabletki są na allegro Niepitol polecam dla niektórych www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://allegro.pl/oferta/niepitol-reguluje-poziom-glupoty-smieszne-tabletki-9045593516&ved=2ahUKEwiV9fGv2pz_AhXyxIsKHUWXD7gQFnoECDsQAQ&usg=AOvVaw2ujwe4Jbp6OsANuKsENguc Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 12:48 Koniecznie powinieneś te zażywać Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 31.05.23, 06:47 To dzisiaj . Niech panny idą za Tobą sznurem jak kotki za rasowym kocurem! Niech Ci na mięśniach bluza pęknie, tak, że aż Rambo się przelęknie. Niechaj Ci nie brakuje floty. Niech omijają Cię kłopoty. I niechaj samochód Twój sportowy przyprawi kumpli o zawrót głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 31.05.23, 14:20 To jutro. Zasadniczo. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 31.05.23, 14:49 Nie mogę się doczekać .Dzięki . Odpowiedz Link Zgłoś
pies_w_studni Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 31.05.23, 20:44 No to prezenty na dzień dziecka będą, bo dzisiaj przyszło pozwolenie na 6 sztuk broni sportowej, heheh. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 31.05.23, 21:12 Ja tez mam nową zabaweczkę :) dzisiaj pierwszy raz osobiście testowałam odwożąc dziecię. Chyba się polubiłyśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 08:42 Pan samochodzik ,czy pani ? Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 10:03 Pani :) Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 11:18 To niech się prowadzi dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 11:41 shellyanna napisała: > Ja tez mam nową zabaweczkę :) dzisiaj pierwszy raz osobiście testowałam odwożąc > dziecię. Chyba się polubiłyśmy. > > Jaki ten samochód? Pochwal się, w końcu jesteśmy na forum auto-moto. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 12:11 Pojazdy "rodzaju pci pieknej" to hulajnoga, ryksza, Syrena, Wolga, Warszawa i chiba Kija. Nazwala to "Pani". Jak w Pani!!! Mucha na ni! Och jak ja nie lubie zagadek. Ale nigdy nie oduczylem mojej Pani od zadawania pytan typu zgadnij o czym pomyslalam albo zgadnij co mi sie snilo, pomimo ze od dziesiecioleci zawsze odpowiadam tak samo, moj ptak:) Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 12:26 Tesla - przecież nawet wątek na temat obsługi ostatnio poczyniłam. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 12:32 shellyanna napisała: > Tesla - przecież nawet wątek na temat obsługi ostatnio poczyniłam. > A ok, chyba mi umknęło. Tak czy inaczej, pierwsza Tesla na forum. Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 12:39 Serio? Pierwsza? Fajnie :) Dzięki! Pierwsze wrażenie - to jest naprawdę fajna zabawka dla dorosłych :) Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 12:58 Ale to tylko pierwsze wrażenie, fascynacja zawsze szybko mija ;) Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 12:58 Stary Tesla sie przewraca w grobie, bo Tesla to byl pan a nie pani, w dodatku (chyba) calkiem przystojny. Ale powiedziec mam pierwszego Tesle brzmi dziwniej niz pierwsza Tesle wiec sie nie czepiam. To tak jak mam pierwszego Mercedesa gdy poprawnie byloby mam pierwsza Mercedes. Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 13:02 Nie ma się co czepiać, to tylko Tesla. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 18:36 mam pytanie: tesla jest używana? Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 18:54 Nope :) miala 3 km na liczniku w dniu odbioru 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 18:55 Wiec teoretycznie ktoś mógł mi już zdążyć napierdziec w fotel, ale jakoś to przełknę 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 19:21 No w końcu kupiłaś sobie nowy samochod. Czyli zmalpowalas ze mnie jak zrobiłem 10 lat temu. Życzę jazdy z bezpiecznymi prędkościami i bez awarii. Daj znac jak zasięgi zima. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 07:55 a obecnie jakie zasięgi na załadowanej? Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 08:38 Ponad 500 km 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 08:43 Daj znać jak będzie zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 08:46 Zima będzie mniej. Pewnie ze 400. Przetestowane. Daj znać jak ceny paliwa i co słychać w salonach 🤭😘 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 09:08 Na razie to zamiast wybrać się do salonu po nową klasę D wolałem nadpłacić kredyt. Taki lajf. Mam coś "nowego starego". Wolę mieć mały kredyt niż pachnącą nowością tapicerkę :) Ceny paliw do przeżycia a mają jeszcze spaść na wakacje. Nie piszę złośliwie - riki na ebabie najpierw był zachwycony elektrykiem ale potem narzekał zimą kiedy zasięg mu spadł. Nawet chyba z Warszawy do Kołobrzegu nie mógł dojechać sensownie bez dużej ilości ładowań. Znajomi mający ele ale z innej stajni jadąc 300 km też musieli ładować po drodze. Niby to była zima, ale było kilkanaście stopni na plusie. Zastanawiam się jakby było przy kilkunastu stopniach mrozu. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 09:34 Spłacaj splacaj. Pewnie. Najważniejsze to brak zobowiązań. Jeździłam już elektrykiem. Również zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 10:23 Nie do końca. Dobry kredyt jest dobrą rzeczą. Banki przegięły z zachłannością, bo mogły. Gdyby nie podniosły o 200% kosztów kredytu to nadal spłacałbym sobie spokojnie większy kredyt. Chytry traci. Mam jeden elektryczny pojazd w domu: kosiarkę :) I nawet tu bateria nie daje takiego zasięgu jakbym chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 10:49 bywalec2023 napisał: > Na razie to zamiast wybrać się do salonu po nową klasę D wolałem nadpłacić kred > yt. Taki lajf. Mam coś "nowego starego". Wolę mieć mały kredyt niż pachnącą now > ością tapicerkę :) > > Ceny paliw do przeżycia a mają jeszcze spaść na wakacje. > > Nie piszę złośliwie - riki na ebabie najpierw był zachwycony elektrykiem ale po > tem narzekał zimą kiedy zasięg mu spadł. Nawet chyba z Warszawy do Kołobrzegu n > ie mógł dojechać sensownie bez dużej ilości ładowań. > > Znajomi mający ele ale z innej stajni jadąc 300 km też musieli ładować po drodz > e. Niby to była zima, ale było kilkanaście stopni na plusie. > > Zastanawiam się jakby było przy kilkunastu stopniach mrozu. Bywalec jak dzidzi .To riki co ma wyniki to hunters zdobywca 1000 kobiet patrz dup .Da radę .Tu jest link Tesla wysoko . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://motoryzacja.interia.pl/raport-samochody-elektryczne/newsamp-sprawdzili-ile-zasiegu-traca-elektryki-zima-tesla-wysoko-duz,nId,6580812&ved=2ahUKEwiej_TumKT_AhXLAxAIHQ2uAtsQFnoECAwQBQ&usg=AOvVaw0fP0QP5zq5oqm1YpsxeMG- Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 19:09 Tablet na kolkach. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 19:45 Zgadzam się całkowicie :) ale bardzo mi się ten tablet spodobał. Jeździłam wcześniej elektrykiem, ale nie ma totalnie porównania. Musk ma poczucie humoru i wie co człowieka bawi 😁 Długo byłam na nie. Podobnie zreszta miałam z produktami Apple. No i nie oszukujmy się - ekonomia zwyciężyła. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 20:34 Nie wiem co cie tak bawi? to ze aby zobacczyc jak szybko jedziesz musisz odwracac glowe na bok? To ze aby cokolwiek zrobic - np otowrzyc skrytke musisz nacisnac ekran i nic nie mozna zrobic na wyczycie bo nie ma galek i pokretel ktore mozna namacac? Przyspieszenie? OK Ale po krotkim okresie to tez przestaje bawic bo cisniecie "gazu" zuzywa prad a skoro reszt ludz jedzie wolniej to nawet nie zawsze jest okazja. Nlo i Polcjs zwraca uwage na tych co jada "inaczej" a wiec i popisywanie si emoze buyc zle odebrane. Za to co sie placi to siedzenie sa ciagle z ceraty. Ja nie jestem na nie i ciagle mowie ze kiedys tam jako drugi pewnie bedzie elektryk zeby na stacje nie jezdzic ale czekamy ...bo mozemy. Jak w ubieglym roku przyszlo do decyzji to jednak wyszlo "moze pozniej" pomimo ze Ford eMach byl na tapecie poniewaz to przynajmniej wizualnie przypomina samochod to jednak nie bylo entuzjazmu z zadnej strony. Mamy znajmych i co drugi ma Tesle i sa bardzo zadowoleni ale to nie ludzi ktorzy lubia prowadzic ale potrzebuja transportu i na siedzeniu pasazera czuja sie dobrze. Ale jesli chodzi o finanse to z tym ostrozne. Wszytki epublikacje wygada ze sa sponsorowane alebo pisane przez zielonych Wszytko zalezy jak sie liczy ( i na co sie liczy). Jak ktos jezdzi tyleko w okresie gwarancji to jedno a jak sie cos zepsuje po gwarancji to juz to inna bajka i entuzjazm szybko znika. Ot chocby dlatego ze nie kazdy mechanik sie za to wezmie poniewaz tu czesto potrzebny informatyk czy elektryk. Jak sie wezmie do reki teo $70k i zobaczy co za to mozna kupic to sie okazauje ze zamiast Tesli mozna kupic o wiel fajniejsze, lepiej wyposazne i przyjemniejesze do jazdy auto smrodzaace . A oszczednsci? Zalezy czy to ocenia ten co wierzy w tanisc Tesli czy taki co nie za bardzo.. :) Na pozor to sa oszczednosci w kosztach "paliwa" i serwisow - az takie duze nie sa jesli sie nie ma ma wlasnego pradu ale jak policzyc ile sie przeplacilo przy kupnie i rozliczyc to na lata korzysci w kosztach paliwa to rachunek zaczyn sie zmieniac. No wiec - Auto nielektryczne o podobnym komforcie i przyjemnosci jazdy kosztuje ok $10k mniej albo za cene Tesli mozna kupic auto o jeden czy 2 poziomy wyzej. - Tesla ma 4 lata albo 50k mil gwarancji a wiec w okresie gwarancji te 10 tys mil mozna przeliczyc ze placimy ekstra $1 za kazde gwarancyjne 5 mil czyli ~ 20 centow za mile Paliwo plynne kosztuje mnie mnie wiecej tyle samo. No a po gwarancji to koszty "paliwa" sa mniejsze ale ubezpieczenie o wiele wieksze i kazda naprawa to masakra. ( a ubezpieczenie wyzsze dlatego ze koszty i samochodu i napraw wysokie) A jak sie laduje na stacjach publicznych to wogole koszty paliwa so bardzo podobne zawsze i wygoda pryska. Tesla zas nie zmienila sie od ponad 10 lat... tutaj jest to najczesciej widziane auto na drodze i obecnie to auto jest juz po prostu "boring". Co najwyzej ma sens dla wielu. Tutaj to ma porwywnywalnie duzy sens poniewaz nie ma zimy, zawsze slonce, wiekszosc ma panele na dachu a wiec darmowy prad i garaz do ladowania - wygoda, oraz srodki finasowe. Ludzie ktorzy potrzebuja to je kupuja ale jak widze to na dluzsze trasy jednak wypozyczja spalinowe bo "Range Anxiety" to nestety nie mit. Mozna jechac na dlugie trasy ale trzeb miec na to charakter. Jesli Tesla ma super siec ladowania to ta reszta juz "hit-and-miss" Co smieszne to znajoma wyjezdzla za granice na 2 lata i oferowala nam albo kuic za polowe ceny 2 letnie Tesle Model 3 albo ja po prostu trzymac dla nich przez te 2 lata i jezdzic sobie ile chcemy... Ale nie mam miejsca w garazu wiec musialby stac pod chmurka i trzeba by placci ubezpieczenie oraz rejestracje i samo to stalo sie nie oplacalne bo przeciez juz mam co najmnije jedno auto za duzo a wiec po co mi drugie? Probowalismy tez produkty apple i wrocilismy do androidow. Ale zycze przyjemnisci i bezproblemowej jazdy bez Range Anxiety Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 13:25 shellyanna napisała: > Tesla - przecież nawet wątek na temat obsługi ostatnio poczyniłam. > Super niech Ci się prowadzi ,a te stare pryki niech zazdroszczą . Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 13:45 taniarada napisał: > Super niech Ci się prowadzi ,a te stare pryki niech zazdroszczą . Dziadku, do kogo z tym tekstem? Jesteś bezrobotny, 6-tka z przodu...nie ośmieszaj się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 19:14 Zazdroscic Tesli? Naprawde nie ma czego. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 19:40 No nie jest mocno zużyta .Bateria prawie nówka nieśmigana .W rankingu jak w rankingu .Kto by tam czytał. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 19:49 engine8t napisał: > Zazdroscic Tesli? Naprawde nie ma czego. Totalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 20:42 To auto po prostu ma sens dla wielu i to najwazniejsze. Zazdroscic to mozna co najwyzej Porsche Taycan turbo :) U nas sa autostrady gdzie jeden pas jest extra dla tych co jedzie w nim wiecej niz jedna osoba albo auto elektryczne wiec ci do sami dojezdzaja do pracy zyskuja na czasie. Wiekszosc ma EV jako drugie czy 3-cie. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 22:26 :) taycan się fajnie prowadzi, nawet bardzo fajnie, ale zasięg ma kiepski i niezbyt jako rodzinne auto się nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 00:08 engine8t napisał: > To auto po prostu ma sens dla wielu i to najwazniejsze. > Zazdroscic to mozna co najwyzej Porsche Taycan turbo :) > > U nas sa autostrady gdzie jeden pas jest extra dla tych co jedzie w nim wiecej > niz jedna osoba albo auto elektryczne wiec ci do sami dojezdzaja do pracy zysku > ja na czasie. > Wiekszosc ma EV jako drugie czy 3-cie. Ty to masz wymagania . Lamborghini Urus ci pasuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 00:49 Nie Urus mi nie pasuje podobnie jak Porsche Macan Turbo i BMW XM poniewaz SUV to duze auto przeznaczone do wygodnego przemieszczania sie i przewozu pasazerow a wiec ma byc wygodne, w miere przyjemna jazda oraz i przede wszytkim bezpieczne. A wszelkie HI perf SUV od Porsche, Lamborgini, BMW M czy MB AMG to smieszne i modne opcje i robione tylko dlatego ze sa tacy co za to placa a producenci maj na tym najwieksze zarobki. To tak jak z moda na obcisle leginsy - 10% zgrabnych bab wyglada w tym znosnie a cala ale reszta fatalnie ale wszytkie nosza bo to modne i mysla ze to im dodaje czegos tam a w realy to jest odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 04:47 No to czemu piszesz ze zazdrościć można taycana? Przecież to elektryk. Wizualnie powiedzmy całkiem spoko, ale cała reszta… Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 05:25 Stirling Moss - brytyjska legenda wyścigowa "Pierwszego samochodu nigdy nie zapomnisz. Pierwszej żony też" "W dwóch rzeczach facet nigdy nie powie, że jest zły. W seksie i jeździe samochodem" Nie przejmuj się te typy tak mają . Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 06:15 taniarada napisał: > "Pierwszego samochodu nigdy nie zapomnisz. Pierwszej żony też" Ciekawe ze Teodorek musi sie w tych sprawach powolywac na cudza opinie. Jak bedzie mial pierwszy samochod i pierwsza zone to tez ich pewnie nie zapomni. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 10:55 Waga to są cytaty nie opinie .Mam pewnie dłużej prawo jazdy niż ty i więcej samochodów rozwaliłem .Nie jesteś w moim typie spadaj . Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 20:53 Ja tylko chcialem sie upewnic ze taniarada to teodorek. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 20:17 Bo on mial pierwsza i chyba ostatnia zone wiec nie ma innego wyjscia i innej opcji jak tylko pamietac perwsza.. Ja tes mam pierwsza i ostatnia wiec tez jej nie zapomne ale pierwszy samochod zapmnialem too tego stppnia ze po 10 latach mialem klopoty aby tym ruszyc z miejsca (po tym jak sie tam zmiescilem..) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 20:23 Znam historie, ze w pewnej dużej fabryce samochodów zapomnieli gdzie odstawili jeden z wyprodukowanych samochodów. I nie mogli go znaleźć. Znaleźli dopiero po paru latach :) Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 22:23 bywalec2023 napisał: > Znam historie, ze w pewnej dużej fabryce samochodów zapomnieli gdzie odstawili > jeden z wyprodukowanych samochodów. I nie mogli go znaleźć. Znaleźli dopiero po > paru latach :) Nawet wiem gdzie ten samochod znalezli. W Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 20:14 No bo Taycan to Porsche... :) to jedzi jak Porsche i wyglada jak Porsche. Ja nie mam nic przeciwko elektrykom jedynie nie jestem pewien czy rzeczywiscie na tym sie oszczedza cokolwiek jesli sie nie ma paneli i garazu a ze paneli nie mam (jeszcze) wiec dla mnie bylaby to tylko i wylacznie wygoda w "tankowanu" i ograniczne mozliwowci podrozowania... Pomijam juz aspekty prawdziwej frajdy z jazdy - bo to ze to auto przysliesza super to niesety z malo. Wsrod moich znajomych i sasiadow glowne argumenty to to ze maja panele a wiec naped jest ECo frendly i wygoda. Dla ppozostalych to glownie "szpan" Ale jak pisalem i pisze, EV jest na liscie . Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 20:52 Wygląd to kwestia gustu. Nie jestem fanka szorowania tyłkiem po asfalcie. Jasne. Porshe robi wrażenie i przyciąga spojrzenia. Ale jeśli chodzi o zasięg i bajery, to nie ma podejścia do Tesli. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamzapachfrezji Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 16:43 Ja przed chwilą strzelałam z łuku z okazji DD. Pozdrawiam dzieciarnię forumowa z Muszyny. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 17:59 Znaczy sie powiadasz ze ta dzieciarnia z Muszyny to czyta? OMG Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 18:16 Terefere kuku, strzela baba z luku a dziad z pistoletu prosto do klozetu. Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 20:22 Z jakiego łuku strzelałaś, bloczkowego? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamzapachfrezji Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 23:05 Nie wiem, był czarny, naciągalo się strzałę i strzelało do tarczy. Nie znam się na łukach. Wstawię kiedyś zdjęcie, dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 00:02 kochamzapachfrezji napisała: > Nie wiem, był czarny, naciągalo się strzałę i strzelało do tarczy. Nie znam się > na łukach. Wstawię kiedyś zdjęcie, dobranoc. Wstaw bo umrą z tęsknoty 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 07:03 Nie krępuj się. Umieraj. Nikt płakać nie będzie. Zwłaszcza pani nauczycielka z kórej właśnie zakpiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 07:00 Wstaw koniecznie. Łuk jak łuk ale ciekawi mnie czy jesteś warta grzechu. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 10:39 maszkaroni napisał: > Wstaw koniecznie. Łuk jak łuk ale ciekawi mnie czy jesteś warta grzechu. To zdecyduj się Misiek czego chcesz ? Bo kompletna załamka z tymi twoimi amorami. Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 07:12 To łuk klasyczny, ja kupiłem bloczkowy, łatwiejszy w obsłudze, ale i droższy. Za swój zapłaciłem niecałe 900 zł. Kilka razy strzeliłem i zajął poczytne miejsce w mojej kolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 01.06.23, 21:33 Fajny prezent na Dzień Dziecka. A ustrzeliłaś jakiegoś dzieciaka? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 00:00 A tu jak na czacie chłopaki siedzą od rana 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 07:14 Bo w formie, a dziadki wstają na AP ;) Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 12:12 Takiego prezentu sobie nie sprawię www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci/pozar-elektryka-na-stacji-paliw-w-gdansku-zaskakuja-dwie-rzeczy-sposob-i-czas/yvmp46p Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 12:20 Ja mam schize na punkcie wybuchających telefonów.. było tego trochę.. 🤓 Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 13:10 Wiadomo, że najsłabszym ogniwem w produkcie, jest jego ogniwo zasilające. Akumulator litowo-jonowy to najsłabsze ogniwo każdego smarta, bez ładowarki w kieszeni ani rusz. Rozwiązaniem może być zastosowanie akumulatorów półprzewodnikowych. Jeśli akumulatory półprzewodnikowe wejdą do powszechnego użycia (prace nad nimi trwają), przyniesie to wiele korzyści konsumentom. "Zapewnią one do 6 razy szybsze ładowanie w porównaniu z bateriami litowo-jonowymi, 2 do 10 razy większą gęstość energii oraz żywotność wydłużoną nawet do 10 lat. Zaletą będzie również brak materiałów łatwopalnych." Miejmy tylko nadzieję, że nastąpi to szybko i nie zrujnuje budżetu w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 07.06.23, 09:42 Nie wejdą bo to są bzdury . Jednym z najlepszych przykładów jest przewodnictwo. Dekadę temu jednogłośny konsensus naukowy był taki, że wymienione materiały są mniej więcej o dwie skale gorszymi przewodnikami niż elektrolity ciekłe. Rozruszniki serca tak ,ale nie akumulatory . Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 02.06.23, 23:46 dzisiaj zatankowalem do pelna. wczoraj nie zdazylem Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 03.06.23, 03:13 Ja juz do pelna nie daje rady... po 100-ce mnie leb boli. Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 03.06.23, 07:10 To rozłóż na dwa razy i po odbiciu nie dolewaj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 03.06.23, 09:35 engine8t napisał: > Ja juz do pelna nie daje rady... po 100-ce mnie leb boli. Eee - chwila przerwy i "wejdzie". Pamiętam, że raz na święto zmarłych żeśmy 3-pokoleniowo (ja, mój wuj i jego ojciec, czyli mój dziadek) zrobili 3x0.7 (i nikt nie odstawał), po czym poszedłem do sklepu po więcej, bo zabrakło. Ja nie miałem wtedy chyba 25 skończonych, wuj był już po 50-tce, a dziadek po 75 (chyba bliżej 80 już właściwie). Tradycyjnie, po polsku było - pod śledzia i ogórki. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 03.06.23, 09:58 Teraz chlają pod jakieś dziwne napoje czy drinki .Kiedyś to woda z cytryną lub herbata i kieliszek do wódki .A zakąska to był standard . Wędlina , grzyby ,śledzik jak piszesz i ogórki .Nierzadko na ciepło i można było pić do rana . Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 04.06.23, 18:41 Ciepły śledzik to jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 04.06.23, 20:51 Nie jadłem Ale jak czytam to z żurawiną i migdałami .Jadłem tatara ze śledzia . Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 16:06 Czarna seria dotycząca samochodów elektrycznych trwa. W ostatnich dniach spore emocje wzbudził m.in. kolejny pożar elektrycznej Dacii Spring, kilka dni temu w pożarze ucierpiał Ford Mustang Mach-E, a dosłownie wczoraj poinformowano o zapłonie taniego elektryka T-King EV03 w Warszawie. Jaguar postanowił wycofać z ulic i wezwać na serwis elektryczne auta Jaguar I-Pace. Firma zrobiła to po ponad roku od pierwszych doniesień o niebezpiecznych zdarzeniach pożarowych z tym modelem w roli głównej. youtu.be/g4vcGnxD7hQ Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 16:21 Swego czasu, kiedy często jeździłam obwodnica, bardzo często widziałam gaszone auta. W kwestii bezpieczeństwa, zastanawiam się kiedy na parkingach zamkniętych pojawia się zakazy parkowania dla elektryków. Bo z lpg teoretycznie zaparkować na dolnym poziomie nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 16:53 Z LPG nie chodzi o zagrożenie pożarowe, a o to, że lekki podtlenek gazotu jest cięższy niż powietrze i w razie rozszczelnienia się instalacji będzie się zbierał przy podłodze. Dlatego też lepiej nie wchodzić do kanału pod samochód z nieszczelną instalacją gazową - były już przypadki, że ktoś wszedł, a potem go wynieśli. Jak w garażu podziemnym jest poprawnie zrobiona wentylacja mechaniczna, to można w nim też i pojazdy z LPG parkować, jak się inwestorowi chciało "przyoszczędzić" to nawet parkowanie zwykłych spalinowych może powodować regularne podtruwanie użyszkodników tlenkiem węgla. Co do ogniw Li-Ion to zakaz jest tak samo słuszny, jak zakaz wkładania laptopa do bagażu podróżnego - ugaszenie takiego cholerstwa w miejscu trudno dostępnym jest niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 18:58 shellyanna napisała: > W kwestii bezpieczeństwa, zastanawiam się kiedy na parkingach zamkniętych pojaw > ia się zakazy parkowania dla elektryków. Uważam, że wprowadzenie zakazu parkowania na parkingach zamkniętych dla samochodów elektrycznych byłoby jak najbardziej uzasadnione. Samochody o napędzie elektrycznym (czy też hybrydowym) jest o wiele trudniej ugasić niż tradycyjne auta z silnikiem spalinowym. Najczęściej do tej pory stosowana na parkingach podziemnych woda z instalacji tryskaczowej jest w tym przypadku nieskuteczna, ponieważ elementy akumulatora podczas spalania produkują nowe, łatwopalne produkty (opary) oraz tlen – wszystko co potrzebne do podtrzymania ognia. Gdy już nastąpi pożar nawet jednego ogniwa, występuje reakcja łańcuchowa, której zatrzymanie jest bardzo trudne i praktycznie niemożliwe do opanowania samą wodą. Systemy ppoż. na parkingach podziemnych są nieskuteczne w przypadku pożarów pojazdów elektrycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 20:07 Dobra alogika... Namawiac -a wrecz zmuszac, ludzi do kupowani aut elektrycznych ale zabraniac im parkowania ( i mozliwosci ladowania) w garazu? Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 20:37 Zaraz za brama wyjazdowa od dealera elektrykow powinien byc napis Od teraz to TWOJ problem. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 22:07 Pierdolety elektryki nie palą się częściej niż spalinowe . Bzdury totalne .Nawet Unia nie zabroniła wjeżdżać do podziemnych garaży . Jedynie jak się zapali bateria to woda .I tyle . Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 06.06.23, 06:57 Niemoto, a kto pisze, że elektryki palą się częściej? Gaszenie pożaru takiego samochodu jest bardziej skomplikowane przez baterie elektryczne, a wodą podmyj sobie zad byś na czystym usiadł wojując. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 22:01 engine8t napisał: > Dobra alogika... Namawiac -a wrecz zmuszac, ludzi do kupowani aut elektryczny > ch ale zabraniac im parkowania ( i mozliwosci ladowania) w garazu? Nie w garażu, bo ubezpieczenie domu obejmuje również ryzyko pożaru spowodowanego samozapłonem pojazdu elektrycznego czy instalacji fotowoltaicznej. Chodzi o parkingi np. w centrach handlowych. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 22:02 Przez pierwsze kilka tygodni od instalacji lpg w aucie miałam wrażenie, ze w każdej chwili mogę wybuchnąć. To mija ;) Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 22:09 Wybuchniesz chyba Ty jak poczytasz osiołków . Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 22:30 No te 6 lat temu się naczytałam... Obstawiam, że tych samych, którzy teraz straszą pożarami elektryków ;) Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 06.06.23, 07:09 shellyanna napisała: > No te 6 lat temu się naczytałam... Obstawiam, że tych samych, którzy teraz stra > szą pożarami elektryków ;) > Może i naczytałaś, ale czy prawidłowe wnioski wyciągnęłaś? Rady taniejrady to są tylko tanie rady osiołka, wygooglowane ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 22:15 Shell, założyłaś w Tesli LPG? Ty to masz głowę! Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 22:29 No nie? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 05.06.23, 23:03 Bywalec się przekonał do Ciebie.Bo ostatnio zachowywał się jak histeryk .Uczy się chłopina jak rozmawiać z kobietami . Może już nie złapie bana na ematce 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 06.06.23, 07:15 taniarada napisał: > Bywalec się przekonał do Ciebie.Bo ostatnio zachowywał się jak histeryk .Uczy s > ię chłopina jak rozmawiać z kobietami . Może już nie złapie bana na ematce 🤣 Myślisz, że wchodzenie w d*pę kobietom to jest umiejętność rozmawiania z nimi? Jeżeli tak uważasz to musisz jeszcze wiele się nauczyć, twoja samokrytyka powala. Mam zasadę, że nigdy dziadków twojego pokroju nie wyprowadzam z błędu, brnij w nieznane...;) Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 06.06.23, 03:25 Musze sprobowac tego Twojego sledzika na cieplo. Czy wodke tez mam podgrzac? Bo ciepla podobno bierze szybciej:) Co jak co ale zyje juz x7 lat i o cieplym sledziu na zakaske nie slyszalem. A duzo rzeczy zem probowal:) Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 06.06.23, 07:14 Chodziło mi o śledzika, ale takiego ciepłego, nie z lodówki 🤣 nie, że podgrzanego. Chociaż smażony tez jest o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 06.06.23, 08:47 Śledź na ciepło ? To idealna zakąska do wódki, ale na zimno w marynacie . Gotowanej ryby też nie lubię .Smażone każde inne i mogę jeść pasjami .Tylko nie śledź 😰 Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 06.06.23, 10:07 taniarada napisał: > Śledź na ciepło ? To idealna zakąska do wódki, ale na zimno w marynacie . > Gotowanej ryby też nie lubię .Smażone każde inne i mogę jeść pasjami .Tylko ni > e śledź 😰 Coś taki wybredny, tobie to tylko ogóra, po szklanie i na rusztowanie. Osobiście lubię śledzie po egipsku. Gdyby ktoś chciał sróbować to proszę bardzo. Umyte śledzie trzeba skropić cytryną, posolić i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ją, aż się zeszkli. Wkładać filety i obsmażać je z obu stron. Dodać ćwiartki obranych ze skórki (zahartowanych) pomidorów, tymianek i pokruszony liść laurowy. Dusić potrawę około 6-8 minut na wolnym ogniu. Na końcu posypać zieleniną i doprawić solą oraz pieprzem. Można podawać na ciepło z sypkim ryżem. Ucz się chłopie życia! Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 06.06.23, 12:28 Fredka też cię lubię .Ale za dużo mi tej miłości okazujesz .Siara trochę .Bo ludzie czytają .Więcej intymności proszę .Może przejdź na forum kulinarne 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 06.06.23, 12:35 Choć nasza "miłość" jest szorstka, to wszystko dla ciebie...byś się odchamił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 07.06.23, 09:40 Nie na ogólnym forum .Na priv proszę . Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Prezent AutoMoto dla siebie z okazji dnia dzi 07.06.23, 10:34 Najpierw muszę widzieć postępy w twoim zachowaniu ;) Odpowiedz Link Zgłoś