Dodaj do ulubionych

Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródziemn?

05.08.23, 20:51
Oprócz wisloka nie kojarzę nikogo kto by na forum gazeta coś pisał że był na Majorce, Santorini, Kanarach itp. itd.
Wydawało mi się, że są to popularne miejsca, niekoniecznie drogie, bo i w Polsce urlop drogi, i lasty dobre bywają itp. Bo tak sobie myślę że jak ktoś lubi forum gazeta, to lubi np. jego czcionkę, drzewka, jest przyzwyczajony, więc i na forach turystycznych coś napisze. A te leżą i kwiczą.
Ale nie żebym się czepiał, dopieprzał, tak tylko nurtuje mnie to. I pytam, jakie mogą być powody, tak nie żeby być złośliwym, qrde - każdego sprawa itp., ale jakie mogą być tego powody że nikogo z Was nie pamiętam na forum turystycznym.
Nawet sam, z jakiejś takiej dociekliwoiści badawczej, zastanawiam się czy przyczynami może być to że:
1) "nie latam na wyspy" bo tak bardzo lubię jeżdżenie autem, że dojeżdżam do Chorwacji czy północnych Włoch;
2) jestem maniakiem aut, ciągle je zmieniam i nie mam pieniędzy na wakacje,
3) jestem emigrantem w USAKanadzie/Władywostoku więc mam za daleko
4) interesuje mnie w życiu tylko polityka stąd piszę na Auto Moto , inne sprawy w życiu mnie nie interesują,
5) lubię Auto Moto, ale czy muszę fora turystyczne tutaj odwiedzać
6) Gdybym słuchał tego co ludzie piszą na forach to bym w zimie w trampkach chodził
Obserwuj wątek
    • kochamzapachfrezji Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:13
      Nie każdy lubi spędzać wakacje za granicą. W Polsce też można wypocząć.
      • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:20
        kochamzapachfrezji napisała:

> Nie każdy lubi spędzać wakacje za granicą. W Polsce też można wypocząć.

Jak najbardziej, nikomu nie narzucam. Ale taniej nierzadko wychodzi w Bułgarii mimo że samolotem. Czy np.do Turcji w czerwcu na tydzień za jakieś 2k od osoby za hotel 4 gwiazdki all inclusive.
        W Polsce wyżywienie całodzienne dla 4 osób np.2 dorosłe I 2 dzieci - z 300 zł dziennie spokojnie wyjdzie gdyby tak łazić po mieście.
        • oczypiwne2 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 22:48
          Dodekanezowiec, Bułgaria ma jakieś wyspy na Morzu Śródziemnym?

Myślałem, ze leży ona nad Morzem Czarnym.
          • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 06.08.23, 09:20
            oczypiwne2 napisała:

> Dodekanezowiec, Bułgaria ma jakieś wyspy na Morzu Śródziemnym?
            >
            > Myślałem, ze leży ona nad Morzem Czarnym.
            To była odpowiedź zdaje się dokochamzapachfrezji ze ona to tak głównie Polskę. Nie czytasz dokładnie, czepiasz się. Mnie starego miłośnika geografii nie pouczaj.
            • oczypiwne2 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 06.08.23, 09:38
              Zaciekawiło mnie to co napisałeś i znalazłem ze ma Bułgaria zaledwie kilka niewielkich wysp z czego cześć na Dunaju. Czyli bida podobna jak PL i Bałtyk. Ale Morze Czarne to nie bida bo ciepłe i piaszczyste. Pływaliśmy nie raz.
              Natomiast Turcja, która wymieniłeś: tez leży częściowo nad czarnym morzem.
              • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 06.08.23, 10:48
                oczypiwne2 napisała:

> Zaciekawiło mnie to co napisałeś i znalazłem ze ma Bułgaria zaledwie kilka niew
                > ielkich wysp

Kwestia wysp w tytule watku to był pewien pretekst. Ze wyspa się kojarzy z lotem samolotem. Bp gdybym napisał o południu Europy to by wszyscy rzuciłi się z informacjami o północnych Włoszech czy Chorwacji.
    • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:17
      Naprawdę nie pytam złośliwie. Nie zamierzam tez latać z siekiera po mieście za każdym napotkanym "bo nikt nie pisze na forum gazeta turystyka" :) Tak po prostu pytam bo są wakacje, bo lubię dyskutować na forum, jak wspomniałem- jakos do tej czcionki jestem przyzwyczajony. I naprawdę się nikogo nie czepiam. Wyprzedze tez ewentualne czepienie się błędu- Kanary nie są nad Morzem Śródziemnym. Są na Atlantyku na zachód od Maroka. Ze wskazałem Majorkę czy Santorini - no one są drogie. Ale tak Kreta czy też kraje srodzoemnomorskie typu Turcja, Tunezja, różne tam.
      Może "nie mogę jechać na urlop bo muszę pisać na forum Auto Moto" - kto się za to obraża, nie ma dystansu żadnego. Po prostu tak jestem ciekaw.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:19
      5.
    • qqbek Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:23
      5.

BTW - Kanary to nie rejon śródziemnomorski, a Makronezja.
      • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:26
        Dopisałem o tym. I wiedziałem, że będziesz taki "Besserwisser". A wiesz na przykład, który miesiąc na Kanarach jest cieplejszy - lipiec czy wrzesień?
        • qqbek Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:40
          dodekanezowiec napisał:

> Dopisałem o tym. I wiedziałem, że będziesz taki "Besserwisser". A wiesz na przy
          > kład, który miesiąc na Kanarach jest cieplejszy - lipiec czy wrzesień?

Nierzadko wrzesień.
          Mam w rodzinie "wilka morskiego", który pół roku robi za szypra/oficera na jachtach wielkich i bogatych po to, by kolejne pół roku zdobywać Aconcaguę, Kilimandżaro... albo żeglować wokół Przylądka Horn, bo jemu nigdy dość.
          • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:43
            Ech, fajna sprawa :)
            • qqbek Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:51
              dodekanezowiec napisał:

> Ech, fajna sprawa :)

Szczerze - trzeba mieć "taki styl życia".
              Najczęstsza trasa "z bogatymi" - Wyspy Dziewicze -> Kanary (czyli "hop przez Atlantyk").

Brat wujeczny, bo o nim mowa, jest 11 lat młodszy ode mnie (obecnie 33 lata), ma wszelkie możliwe uprawnienia żeglarskie, a także (z czasów studiów) tytuł Akademickiego Vice-Mistrza Polski (i medalisty MP) we wspinaczce skałkowej, wielokrotny medalista różnych zawodów żeglarskich i wspinaczkowych.

Ma dom, w którym kotami opiekuje się wuj właściwie tylko.
              Kobiety miewa, jedną nawet kilka lat miał, ale nie na stałe ostatnio (staram się być na bieżąco, ale trudno jest nadążyć).

Jak się spotykamy, to się kończy piciem do rana zazwyczaj.
              Ale: różnimy się od siebie jak dwie krople czystej wody. ((c) Wisława Szymborska).
              • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 22:26
                qqbek napisał:

>
                > Jak się spotykamy, to się kończy piciem do rana zazwyczaj.
                > Ale: różnimy się od siebie jak dwie krople czystej wody. ((c) Wisława Szymborsk
                > a).

I znów nasuwa się skojarzenie że "Na przykład kiedyś z jednym bosmanem to całą noc piliśmy, szklankami. Spirytus!"
                • qqbek Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 22:37
                  dodekanezowiec napisał:

> I znów nasuwa się skojarzenie że "Na przykład kiedyś z jednym bosmanem to całą
                  > noc piliśmy, szklankami. Spirytus!"

Ty się chyba chcesz po prostu w forumowym gronie spotkać kiedyś i powiedzieć "sprawdzam".
                  Swoją drogą niegłupi pomysł.
                  Nawet Adasia z Olkusza bym jakoś zniósł w towarzystwie teraz (choć rzecz jasna są wyjątki).
                  • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 22:45
                    qqbek napisał:

> Ty się chyba chcesz po prostu w forumowym gronie spotkać kiedyś i powiedzieć "s
                    > prawdzam".
                    > Swoją drogą niegłupi pomysł.
                    > Nawet Adasia z Olkusza bym jakoś zniósł w towarzystwie teraz (choć rzecz jasna
                    > są wyjątki).
                    >
                    >
                    Zenobiusz Furman: A teraz działam w jednej takiej grupie kolegów. Popieramy się...
                    Prezes spóldzielni: Aha, solidarnie, tak?
                    Furman: Nie! Wzajemnie!
                    • qqbek Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 23:00
                      dodekanezowiec napisał:

> Zenobiusz Furman: A teraz działam w jednej takiej grupie kolegów. Popieramy si
                      > ę...
                      > Prezes spóldzielni: Aha, solidarnie, tak?
                      > Furman: Nie! Wzajemnie!

Zenobiusz Furman: Potem z jednym magistrem wie pan z naszego instytutu opracowałem pewien wynalazek naukowy, znaczy ja opracowywałem, on trochę pomagał. No rewelacja, to rewelacja mogła być. Nagroda państwowa murowana. I w siedemdziesiątym szóstym on wyjechał do Radomia i... nie ważne, napijmy się.
    • wislok1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:25
      Ja jestem usprawiedliwiony, cala rodzina na Rodos, wyspa zostala przez nas nie podpalona

Kwestia gustu
      • wislok1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:38
        A wczesniej 2 tygodnie na MALCIE, to tak jakby zaliczyc przy okazji WIelka Brytanie ..

Najfajniejszy jest tam portret s.p. Elzbiety II w brytyjskim palacu krolewskim z napisem
        Quenn of Malta

Po 1945 Maltanczcy byli tak probrytyjscy, ze OFICJALNIE zglosili chec dolaczenia do WIelkiej Brytanii obok Anglii, Wlaii, Szkocji i Irlandiii Polnocnej
        Czuli sie Brytyjczykami na 200 procent

Rzad w Londynie ich olal , sie wku.wili , oglosili niepodleglosc
        I tak mamy teraz angielkojezyczne panstwo w UE obok Irlandii
        ( ps; miejscowi mowia tam miedzy soba jakims dziwnym dialektem, ale w sklepach, hotelach, knajpach, generalnie wszedzie tylko po nagielsku...

Ten dialkt to jak irlandzki w Irlandii
        • wislok1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:43
          Niby maltanski jest jezykiem urzedowym na rowni z angielskim, ale po wejsciu do sklepu, knajpy, hotelu, urzedu, osrodka zdrowia,

nikt by sie tego nie domyslil...

Wszystko TYLKO po angielsku....
    • kreinto Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:28

> jakie mogą być tego powody że nikogo z Was nie pamiętam na forum turystycznym.
      7. Mam gdzieś forum turystyczne.
    • borsuczyca.klusek Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:33
      Nie jestem typem podróżnika 🙄
      • kochamzapachfrezji Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:39
        Ja lubię podróżować, zwiedzać, poznawać nowe miejsca.
    • polamek100 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 21:57
      Bylismy na Majorce. Jest Okj - generalanie nudno bo nie jestem zwolenninikiem placenia za to co ma w domu za darmo a co tam mozna robic oprocz lezenia na plazy? a do tego dolot skomplikowany.
      • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 22:02
        Chłopie, do zwiedzania autem dużo na Majorce. No z USA daleko, ale z Europy 2,5 - 3 godz.
        • polamek100 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 22:29
          No po kilkudniowym lezeniu na plazy i ogldaniu niemieckiech kobiet i cycek utaplanych w piasku wypozyczylismy auto i zwiedzanie zajelo nam jeden dzien... co tam jest do zwiedzania?
          • wislok1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 22:37
            WTF ?

Wystarczy sobie napisac w internecie
            atrakcje Majorki

imasz wszystko

To jest bardzo ciekawa wyspa,

duzo zabytkow, duzp ciekwych plaz, stare miasta i miasteczka....

Trzeby tylko chciec to wszysto zobaczyc
        • polamek100 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 22:35
          Dlatego jak juz mam to robic to wole spedzac wakacje na kontynencie na brzegu np Wloch, Francji, Hiszpani czy Portugali niz leciec na wyspy. Na takie eskapady Hawaje sa lepsze.
          • marekggg jpdl 06.08.23, 05:28
            polamek100 napisał:

> Hawaje sa lepsze.

no tak - na hawajach najstarszy budynek to ma moze i 100 lat.

inna sprawa, ze jak ktos chlejezwykle piwsko i jego podstawowym wyzywieniem to na sniadanie platki kukurydziane a na obid czy wieczor stek z grila, to nie ma co sie dziwic ze nie wie co robic w Europie.

Pewnie na kontynencie jadasz rowniez tylko platki i steki.

po co do tej europy w ogole jezdzisz skoro "wszystko masz w domu"?
            • polamek100 Re: jpdl 06.08.23, 19:46
              Tez nie wiem po co tam czasem jade -
              A bo to jakosc wakacji liczy sie po staroscu budynkow?
              Stare budynki , stare samochody i stare baby maj wiele wspolnego
              • dodekanezowiec Re: jpdl 06.08.23, 20:01
                Engine mieszka w klimacie- odpowiedniku Maroka czy Portugalii więc bardziej na południe od Majorki. Powinienem był tak samo zrobić- wyjechać do klimatu srodzoemnomorskiego. A nie żyć od wakacji do wakacji. Aktualnie na ten przykład nie mogę się doczekać oferty Lato 2024 Rainbow Tours. Może bym tak pod ambasada Hiszpanii protest zrobił ze względu na ceny lata 2024. Wyjdzie jakis Manuel i powie ze biura podróży winne. To czemu Grecja tańsza?
                • polamek100 Re: jpdl 06.08.23, 20:39
                  Ja wakacje nad oceanem mam w sezonie po 17 -tej kiedy matki zabieraj siebie i dzieci z plazy.
                  A poza sezonem to kiedy chce i ile chce. Mam tez basen na osiedlu taki 10x30m - podgrzewany caly rok. Dostep to wszytkiego w przyrodzie za co ludzi placa gruba kase i na pustyni i w gorach.
                  Nie ma tu zadnych robali ani wilgotnosci wiec zyjemey na zewantrz w dzien i w nocy (spimy z otwartymi drzwiam balkonowymi). Temp sa umiarkowane tak ze Ac uzywamy jak trzeb i to moze razem tydzien czy 2 w roku.
                  Roznorodnym jedzeniem i restauracyjnym i domowym jestesmy rozpuszczeni do max
                  Pol swiata - tzn Ameryke, Azje i Europe zjezdzilismy w wieku "prime" i wiemy co gdzi i czym pachnie.
                  I dlatego niewiele miejsc jest ciagle warte czasu na przeloty i niedogodnsci hotelowe.

May 3 tarasu wiec zawwsz ejeden jest w cieniy
            • jackk3 Re: jpdl 07.08.23, 02:57
              A ty co jesz na śniadanie? Omlet z truflami, jajka z sosem hollandaise a może risotto z szafranem? Wy naprawdę macie jakiś kompleks w tym zakresie. Każdy je co mu pasuje i smakuje w ten dzień.
              • marekggg Re: jpdl 07.08.23, 03:46
                jem co chce. czasami nawet krewetki, czy owoce morza, lub pieczywo z szynka parmenska, jajecznice,, to co akurat mam w domu.

platki jadlem ostatnio jakos 20-pare lat temu - zupelnie przypadkowo. slodkie gowno.

• jackk3 Re: jpdl 07.08.23, 03:52
                  Ja płatków nie jadłem nigdy. Pytałem się co jesz na śniadanie? Krewetki i owoce morza na śniadanie? Można i tak. Myślisz ze u nas nie ma włoskich sklepów? Prosciutto jest swietne ale hiszpanskie Serrano Ham jeszcze lepsze… I dalej się będziemy tak licytować???
                  • marekggg Re: jpdl 07.08.23, 09:56
                    mozemy.
                    ale nie warto, kazdy niechje i robi co lubi.
          • marekggg prosze artykul o nudnej Majorce 06.08.23, 05:58
            polamek100 napisał:

> Hawaje sa lepsze.

Niby wyspa, a jak minikontynent. Majorka to taka piękna, ale i stawiająca oczekiwania koleżanka
            • jackk3 Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 03:00
              Mekka dla kolarzy wczesna wiosna. Ale jak ktoś by mi dał wybór gdzie mieszkać na stare lata to Hawaje dla mnie wygrywają.
              • marekggg Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 03:49
                to jest inna sprawa. ale powiedziec ze "na Majorce nic nie ma" jest po prostu podejscie buraka.
                a co jest do zobaczenia w tej kalifornii? disneyland? hollywood? dziekuje.
                • jackk3 Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 03:54
                  Nie ważne co powiedział Engine wcześniej ale to co powiedziałeś o Kalifornii to jest jeszcze gorsze buractwo bos z Europy.
                  • marekggg Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 09:57
                    to tylko odpowiedz na to co on napisal, w jego stylu. wiem ze jest sporo do zobaczenia i to raczej na wiecej niz 1 dzien jezdzenia samochodem.
                    • polamek100 Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 18:21
                      Podobnie jak na Kauai?
                      Pewnie ze i tydzien mozna "zwiedzac" nawet Tarnobrzeg
                      • marekggg Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 18:59
                        polamek100 napisał:

> Podobnie jak na Kauai?

porownujesz wulkaniczna wyspe do wyspy na ktorej swoje slady zostawili grecy, arabowie, rzymianie? dosyc komiczne.

> Pewnie ze i tydzien mozna "zwiedzac" nawet Tarnobrzeg

Danusia ci pokaze co w Tarnobrzegu w trawie piszczy.
                        • polamek100 Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 19:28
                          No wiec mowie ze w jeden dzien mzesz zobaczyc wszytko "wazne" a oczywiscie mozesz i tydzien jezdzic. Podobnie jak mozna odwiedzc koscioly zabytkowe w Rzymie. Problem w tym ze jak zobaczyles 5 to reszta juz taka sama i nic niwego tm nie zobaczysz. Bylem na Majorce, pojezdzilismy zwiedzac przez jeden dzien, zobaczylismy ciekawe rzeczy i tyle..
                          Najlepsza rzecz na Majorce sa plaze, ciepla woda, jedzenie i picie i najwazniejsze - nicnierobienie. Na Kauai dokladnie tak samo z tym ze na Kawai jest super snorkeling.
                          Ah to ty nie byles na Kawai? Tam sa wulkany do ktorych mozna wleciec helikop[terem, tropic, pustynia, plaza z super snorkeling i wszytko pomiedzy. , Lokalni hawaje pieka swinie w piasku, hawajki dupami kreca. Sa tacu co tam nie tylko lataja co rok ale nawet apartamenty kupili. Ja byle 2x i nie czuje potrzeby wiecej ato dlatego ze ja to jrstem ja i ja mam swoje sposoby na zabijanie wolnego czasu ktore jesy inne od wielu.
                          • marekggg Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 19:45
                            na majorce jest chyba wszystko oprocz aktywnych wulkanow i kobiet kreconymi dupami.
                            i Europa to nie tylko cieple morze i plaze.
                            • nousecomplaining Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 21:02
                              > na majorce jest chyba wszystko oprocz aktywnych wulkanow i kobiet kreconymi dupami.
                              i Europa to nie tylko cieple morze i plaze.
                              Po kiego się produkujesz? On nie przyjmie do wiadomości, że można ciekawiej spędzać wakacje niż on to robi. On jest hamerykanin bardziej hamerykański niż hamerykanie (kompleksy wyłażą na każdym kroku) 🤣, więc wie lepiej, co jest dla każdego dobre, zwłaszcza dla nas, durnych Europejczyków. On najlepiej wie, jaki trzeba mieć dom, jakie auto, jak spędzać czas, i w ogóle. W sumie to mi go żal. Na stare lata wygląda na to, że za główną rozrywkę ma pisanie na polskich (🤣) forach, jakże to żałosne. No ale cóż, jak mu to poprawia samopoczucie, to enjoy!
                              • dodekanezowiec Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 21:26
                                Dla nas lot na Majorkę to jakieś 3 godziny maks. Ale jeśli nawet by dyskredytować Majorkę to nijak się nie da Krety czy innych wysp greckich z racji nie tylko przyrody ale zabytków. A Inna sprawa? Ile te całe Hawaje mają godzin słońca w lipcu i ile opadów? Bo wyspy srodziemnomorskie blisko 0 mm i ok. 12 godzin słońca. Te takie różne egzotyczne miejsca to tak naprawdę naprzemiennie słońce, chmury, deszcz, czasem ulewy. Zatem USA nawet z Hawajami nie będą miały spełnionych 3 warunków superpogody latem: 90% słońca, prawie 0 mm deszczu, woda w morzu 25 stopni.
                                • dodekanezowiec Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 21:30
                                  No teraz patrzę ze Honolulu ma w miarę małe opady latem i w miarę dużo słońca. Ale już Floryda inaczej. Ale nie są to aż takie wartości jak w klimacie srodziemnomorskim.
                                  • polamek100 Re: prosze artykul o nudnej Majorce 08.08.23, 03:03
                                    Patrzec na interencie a byc i przezyc i odczuc ns wlasnje skorze to dwie rozne sprawy.
                                  • nousecomplaining Re: prosze artykul o nudnej Majorce 10.08.23, 17:16
                                    > No teraz patrzę ze Honolulu ma w miarę małe opady latem i w miarę dużo słońca.
                                    Teraz to mają na Hawajach stan wyjątkowy i dużo ciepła mało naturalnego...
                                    www.reuters.com/world/us/wind-fanned-fires-raze-parts-hawaii-forcing-evacuations-2023-08-09/
                              • polamek100 Re: prosze artykul o nudnej Majorce 08.08.23, 03:01
                                Wreszcie ktos mowi z sensem :)
                                Kompleksy?
                                Dawaj mi definicje tych kompleksow i zrobie prownanie poniewaz wg mnie to jestem raczej na drugim koncu tego spektrum i kopleksy to maja wlasnie lokalni w stosunku do mnie ...
                                Ale moze sie myle
                                • nousecomplaining Re: prosze artykul o nudnej Majorce 10.08.23, 17:25
                                  > Ale moze sie myle
                                  Mylić się rzecz ludzka, wreszcie do ciebie dotarło, żeś też omylny 🤣
                          • kochamzapachfrezji Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 19:55
                            Zwiedzałam Rzym, masz rację z tymi kościołami.
                • dodekanezowiec Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 11:20
                  marekggg napisał:

> to jest inna sprawa. ale powiedziec ze "na Majorce nic nie ma" jest po prostu p
                  > odejscie buraka.

No właśnie marek, byłeś zdaje się kiedyś na Rodos. Co sprawiło ze napisałeś o tym na forum Auto Moto a nie forum Grecja i Cypr? Nie ma głupich pytań a to nie jest złośliwe.
                  • marekggg Re: prosze artykul o nudnej Majorce 07.08.23, 11:34
                    dosyc proste, pisze tylko tutaj. kiedys wchodzilem na inne fora (16 i wiecej lat temu), ale jakos nie mialem tyle czasu. no i tutaj "znam" wiekszosc forumowiczow, i wiem ze mozna sie czegos dowiedziec, albo pogadac.
                    • taniarada Re: prosze artykul o nudnej Majorce 16.08.23, 18:56
                      Ale teraz już nie znasz .I fora się zmieniają i ludzie też .
                      • marekggg Re: prosze artykul o nudnej Majorce 16.08.23, 21:51
                        bys sie zdziwil. trzech znam osobiscie.
                        • polamek100 Re: prosze artykul o nudnej Majorce 16.08.23, 22:18
                          No tylko tych 3 mozesz traktowac jako ludzi
                        • bywalec.hoteli Re: prosze artykul o nudnej Majorce 17.08.23, 09:28
                          Pytanie czy na żywo Wislok tez opowiada w 3 częściach? :)
    • simon921 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 22:31
      Za ciepło. Byłem, sprawdziłem, za rok chyba znów wracam na północ na wakacje.
    • qqbek Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 22:36
      wislok1 napisał:

> Jak to lubi, to jest OK

Lubi?
      On to kocha.
      Robi to co lubi i jeszcze możni i bogaci tego świata mu za to płacą, dzięki czemu może sobie "drugie pół życia" spędzać gdzie chce - Tybet, Spitspergen, Góry Skaliste... to tylko ostatnie jego "zajawki" na FB.
      Ma żelazną zasadę, że nigdy nie pracuje więcej niż 180 dni w roku i mu się to udaje.

> Ludzie sie ostro popier.oleni czasami, jak tania rada na przyklad...

Ja jednak wolę "zajoba" kuzyna.

> Ten twoj krewny jest spoko

Jest mocno "specyficzny", jeżeli chodzi o kobiety to nazwałbym go "narcyzem" nawet... ale jako kompan, czy członek rodziny - jest "wporzo".
    • oczypiwne2 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 22:46
      My byliśmy na przynajmniej 3 wyspach Morza Śródziemnego: 2 greckich i jednej chorwackiej. Liczy się?
      • bywalec.varadero Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 23:45
        A ja byłem na Kubie i jeszcze na takiej wysepce, do której zawieźli nas motorówką. były tam takie drzewa rosnące z woda a poza tym zaduch, komary i śmierdziało.
        • oczypiwne2 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 05.08.23, 23:51
          Kretynopoulos Stawros alert!
      • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 07.08.23, 11:29
        oczypiwne2 napisała:

> My byliśmy na przynajmniej 3 wyspach Morza Śródziemnego: 2 greckich i jednej ch
        > orwackiej. Liczy się?

Ponieważ nie ma głupich pytań i nie jest ono złośliwe- zapytam: czemu nie korzystasz z forum Grecja i Cypr?
        Oczywiście- najprościej odpowiedzieć- a muszę?
        Oczywiście można.
        Ale wydaje mi się że głupia gazetka.pl zrobiła błąd bo olała fora. Wystarczyłoby jak kiedyś- importować komentarze z podróże.gazeta.pl na fora turystyczne. Przecież większy ruch w czytaniu i pisaniu to więcej reklam itp
        • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 07.08.23, 11:42
          Jest jeszcze jeden aspekt sprawy. Znam małżeństwa ze bardziej te sprawy planowania wyjazdu itp. kobiety interesują :)
          • marekggg Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 07.08.23, 14:17
            u mnie tak samo. jak dokladnie wiem co chce zobaczyc, ale reszta to sprawa zony. generalnie - to ona chce gdzies jechac, mi sie nie chce, ja sie najezdze wystarczajaco
        • oczypiwne2 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 07.08.23, 12:55
          dodekanezowiec napisał:

> Ponieważ nie ma głupich pytań i nie jest ono złośliwe- zapytam: czemu nie korzy
          > stasz z forum Grecja i Cypr?

Chyba zaglądałem na to forum i nie widziałem zbytniego ruchu.
          Chyba tylko na ebabie i na auto-moto z forum.gazeta.pl się coś dzieje.
          Nie pamietam gdzie szukałem informajci przed podróżami do grecji, ale jeśli chodzi o chorwację to na cro.pl i forum tam
          Jak jechalem na wegry to analogiczna do cro.pl wegierskie.com/ i forum tam.
    • marekggg Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 06.08.23, 05:23
      5.

Kanary to nie morze srodziemnomorskie, a wiec tam latam/latalem. ale juz mam dosyc.
    • bolo2002 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 06.08.23, 09:52
      Odwiedziłem wszystkie kraje nad Morzem Śródziemnym i mam okreslone spostrzeżenia. Ale dzis jest inny-i poważny problem z tym wypoczynkiem na południu Europy. To jest temperatura-która na skutek zmian klimatycznych-odstrasza przed wyjazdami. Tam robi sie za goraco-i żadne piekne plaże, czy woda Cię juz nie przyciagnie. W tym roku przegrała Gracja/ cała z wyspami wszystkimi/, Hiszpania, Egipt też. Wypoczniesz tylko przy okreslonej temperaturze-przy tegorocznej-nie. Więc w przyszłym roku madrzy turysci wybiorą: Bułgarię, Czarnogórę, Albanię, Turcję-ale nad Morzem Czarnym-np. Samsun-tak było 25-27 st C a w Antalyi i okolicach 40 st C . I to zdecyduje o kierunkach. A w kraju-Zakopane juz przegrał/ ceny/, Bałtyk też. Gdzie na wczasy-Mazury-cud natury-pogoda o.k. rybka jest , woda, ok. i cenowo da sie przezyc. Żadne Kanary-gdzie czarne plaże od wulkanów.
      A tu 200 km od stolicy-Waplewo, Swaderki i masz wszystko i sieja, sielawa, węgorz i relaks za 1/3 ceny na Kanarach. I to zdecyduje w 2024 r. i latach nastepnych. 2 godziny samochodem ze stolicy.
      • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 06.08.23, 10:45
        1. Temperatury już wróciły do normy na południu- 30 stopni i wiaterek.
        2. Kanary - piękne piaszczyste plaże na Fuerteventurze.
        • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 06.08.23, 20:02
          Malo tego. Lipiec byl wyraźnie na plus nad morzem Śródziemnym ale.maj na minus. Choc zmiany klimatu są faktem. Obecnie Wrocław ma klimat Bratysławy sprzed 10-15 lat.
        • bolo2002 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 19.08.23, 08:32
          2 wyspy na kanarach juz w tym roku płonęły, teneryfa płonie nadal i ewakuacje. Jaki jest sens tam jechac? Żaden. A ten piaseczek na fuerteventurze to z Afryki przywiezli statkami-bo własny jest czarny. Wybieram sielawę i zimna wódeczkę. No i na ryby na jezioro. Pewne.
    • only_the_godfather Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 06.08.23, 10:09
      5
      Poza tym nie bywam na forum turystycznym a na wakacjach za granicą też byłem.
    • klemens1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 06.08.23, 11:43
      A dlaczego akurat wyspy? No chyba że Sycylię czy Sardynię uznajemy za wyspę (nie czuje się tego na miejscu).
      • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 06.08.23, 13:44
        Bo na S - jak Skoda...
    • loyezoo Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 07.08.23, 13:13
      2. jestem maniakiem aut (ale pieniądze na wakacje mam, tych wakacji to mam sporo, bo kiedy chcę)
      5. tak, jako motomaniak, odwiedzam auto-moto, turystyczne mnie nie interesuje

Ostatnie 2 lata: Korfu, Santorini, Malta, Madera.

Na wyspach wcurwia mnie jedna rzecz. Jak chcesz pozwiedzać całą wyspę, najlepiej wynająć samochód. Tyle, że tam nie ma gdzie parkować, a często parkowanie jest płatną całą dobę nawet na ulicy ( o ile w ogóle znajdziesz miejsce do parkowania) Można by wziąć skuter ale tu kolejny ZONK, ostatnio za 4 dni na Malcie zapłaciłem za auto jakieś 200zł, a skuter wychodził.....ponad 700 :))
    • jeepwdyzlu Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 08.08.23, 14:34
      Ja latałem. Byłem na Rodos, Krecie, Malcie, Santorini, Majorce, Korsyce, Sardyni
      Ale już nie latam. Jeżdże autem. Czemu? Mam czas, wygodne auta, psa. Robię kolosalne zakupy. Za miesiąc jade na Sycylię. Na 2 tygodnie. Po drodze Mediolan, Neapol, wracając Florencja, Garda. Będe jechał 4 dni czy 6 w każdą stronę.
      • oczypiwne2 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 08.08.23, 15:01
        zazdroszczę tego luzu
    • gzesiolek Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 08.08.23, 15:31
      Na wyspach greckich byłem wielokrotnie, to był mój ulubiony kierunek po tym jak urodziła się najpierw jedna, a później druga córka...
      Choć osobiście najbardziej lubię te najbardziej zielone, czyli Korfu i Zakynthos...
      Na Majorce, na Maderze i na Sycylii byłem tylko po razie.
      Wciąż chcę się wybrać na Korsykę i Sardynię, ale zwykle są poza moim budżetem...
      Generalnie wszystko jeszcze przede mną... Przecież mam dopiero 45lat...
      • jeepwdyzlu Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 08.08.23, 15:34
        Grziesiołek Sardynia nie jest droga. Oczywiscie poza sezonem. Loty można wypatrzeć za grosze a na miejscu trudno jest wydać więcej niz np w Międzyzdrojach... A plaże i jedzenie... Bajka.
        • gzesiolek Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 08.08.23, 21:18
          No właśnie z dziećmi w wieku szkolnym i bez dziadków na miejscu to bywa często ciężko z tym "poza sezonem"... Ale na pewno kiedyś upoluje...
          • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 08.08.23, 21:37
            Co do Sardynii - z tymi tanimi lotami w ogóle to na 3-4 dni są tanie, z torebeczka, w jakichś terminach poza latem itp. Ale z drugiej strony - bywaja lasty z biur dobre w czerwcu.
          • jeepwdyzlu Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 09.08.23, 00:27
            Etam. Nawet jak moje dzieci były w szkołach to zarywaliśmy pierwsze dni września. I tak nic się nie dzieje.
            • gzesiolek Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 09.08.23, 14:56
              Nam też się zdarza, ale bynajmniej nie jest to "poza sezonem"...
              • jeepwdyzlu Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 09.08.23, 15:18
                We Włoszech jest. Sprawdź ceny.
                • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 09.08.23, 16:39
                  Jednakowoż czerwiec to w południowych Włoszech miesiąc najmniejszych opadów w roku. A wrzesień bywa trzecim w kolejności największych po październiku i listopadzie.
                  • jeepwdyzlu Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 09.08.23, 19:33
                    Jeżdze do Wloch we wrześniu od nastu lat, deszcz padał może ze dwa razy
                    Po 15 minut...
                    • jeepwdyzlu Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 09.08.23, 19:36
                      Za to owoce sa najsmaczniejsze, wszystkie knajpy czynne, nie m do ich kolejek, na parkingach znajdujesz miejsce gdzie chcesz, morze ma 25 'C,ludzi 2x mniej niż w sierpniu...
                • gzesiolek Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 09.08.23, 17:42
                  Ok, sprawdzę... Zawsze to był jednak niski sezon... Czyli nieco taniej niż w wysokim, ale znacznie drożej niż np. w lutym czy marcu...
                  • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 09.08.23, 17:47
                    Unio to sierpien majo jako taki najwielgachniejszy sezon
                    • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 09.08.23, 17:48
                      dodekanezowiec napisał:

> Unio to sierpien majo jako taki najwielgachniejszy sezon

Uni. Oni. Dla jaj człek pisze po ludowymu to słownik lepij wi niż po ludowymu
      • bolo2002 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 19.08.23, 08:37
        No to jestes młodzian w skórę odzian. Nie polecam Sardynii-upał taki jak na Sycylii. Za to byłem wiele razy na Kosie w Grecji-wtedy, kiedy jeszcze nie było tam imigrantów. Potem załozyli tam im obóz i zrobiło sie fatalnie. Polecam tzw. kluby Robinsona. Np. Robinson Club Killini na Peloponezie-rewelka a piaseczek bałtycki.
        • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 19.08.23, 11:38
          bolo2002 napisał:

> Nie polecam Sardynii-upał taki jak na Syc
          > ylii.

To zalezy też od miejsca, wiatru, wilgotności. Moim zdaniem Kalabria ma najgorzej znośny upał.

Za to byłem wiele razy na Kosie w Grecji-wtedy, kiedy jeszcze nie było ta
          > m imigrantów. Potem załozyli tam im obóz i zrobiło sie fatalnie.

Więc nie jest fatalnie. Ani nawet źle. Świeże wrażenia z 2022
    • shellyanna Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 08.08.23, 16:39
      Byłam na Majorce, Tabarce, Cyprze, Rodos i Krecie - tak na szybko z pamięci.
      • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 08.08.23, 17:29
        Pytanie jest podstawowe nie o to gdzie kto był:) tylko czemu fora turystyka gazeta nie przetrwaly.
        • shellyanna Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 08.08.23, 18:19
          Bo nikt na forach tematycznych nie zadaje pytań w dobie grup fb.
          • pekaes886 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 09.08.23, 19:50
            Ktos tu pisał, ze Hawaje najlepsze...

next.gazeta.pl/next/7,172392,30060632,hawaje-plonie-wyspa-maui.html#s=BoxOpImg3
            • polamek100 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 10.08.23, 00:11
              Aha, na jednej z wysp w jednym miescie spalila sie stara dzielnica?
              Ja to podejrzewam ze to (bogaci) ludzie w tym palce maczali. To byla stara i zaniedbana dzielnica gdzie trudno bylo cos unowoczesnic bo restrykcji w przepisy a teraz powstana nowczesne budynki, hotele etc na miare czasu - za kase z ubezpieczen. Bogatym to sie zawsze jakos tak udaje.
              • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 10.08.23, 09:26
                Pamiętacie Ziemię Obiecana Reymonta :) Zresztą sam Reymont jakos ubezpieczycieli w życiu z czymś wykiwał i sobie dobrze żył.
              • nousecomplaining Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 10.08.23, 19:19
                > Aha, na jednej z wysp w jednym miescie spalila sie stara dzielnica?
                Ja prdole, ale ty jesteś odporny na fakty, które ci nie pasują. Tylko nie pisz pls, że atakuję USA. Tragedia się tam dzieje i tyle. Z faktami się nie dyskutuje (no chyba że ciebie to nie dotyczy).
                www.reuters.com/world/us/wind-fanned-fires-raze-parts-hawaii-forcing-evacuations-2023-08-09/
                • pekaes886 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 10.08.23, 21:29
                  Przetłumacz to na polski, bo polonia często kiepsko stoi z językiem.
                • polamek100 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 10.08.23, 22:11
                  A o co ci chodzi? To ze sie pali na Hawjhach swiadczy o tym jakie zle sa USA?
                  Puknij sie gdzie tam chcesz.
                  • nousecomplaining Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 11.08.23, 18:28
                    > A o co ci chodzi? To ze sie pali na Hawjhach swiadczy o tym jakie zle sa USA?
                    Puknij sie gdzie tam chcesz.
                    Kurna chłopie, czy ty czasem czytasz wpisy, na które odpowiadasz?
                    Zacytuję siebie, chociaż chyba i tak nie dotrze: "Tylko nie pisz pls, że atakuję USA. Tragedia się tam dzieje i tyle."
                    A napisałem w odpowiedzi na twoje wpisy typu (teraz cytuję ciebie, czytaj ze zrozumieniem): "Aha, na jednej z wysp w jednym miescie spalila sie stara dzielnica?
                    Ja to podejrzewam ze to (bogaci) ludzie w tym palce maczali. To byla stara i zaniedbana dzielnica gdzie trudno bylo cos unowoczesnic bo restrykcji w przepisy a teraz powstana nowczesne budynki, hotele etc na miare czasu - za kase z ubezpieczen. "
                    Otóż nie, fakty są takie, że dzieje się tragedia ludzi nie tylko w jednej dzielnicy, zginęło ponad 50 osób. W Słowenii podczas ostatnich powodzi 10x mniej ofiar, a uznane to zostało za największą tragedię tego typu w historii. Wszędzie się takie tragedie mogą zdarzyć i tyle.
                    Z twoim zabetonowaniem w głowie byś się doskonale sprawdził w pisowskich szeregach. Zapisz się, może nie jest za późno jeszcze.
                    Kiedyś wkleiłem filmik o durnych kierowcach na rondzie, to też "atakowałem USA".
                    Qrna, skumpluj się z maksem kolonkiem czy jak mu tam, będziecie pasować do siebie.
                    • wislok1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 16.08.23, 20:24
                      Podziwiam, ze tak spokojnie dyskutujesz, ja juz tych klimatow na forum mam dosc....

Niedziela baseny, wczoraj baseny, relaks,
                      zero oszolomow, zwolennikow kaczej partii, na basenach....

Troche ludzi z PL bylo, ale malo
                      • nousecomplaining Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 16.08.23, 21:05
                        > Niedziela baseny, wczoraj baseny, relaks,
                        zero oszolomow, zwolennikow kaczej partii, na basenach....
                        No i kul : ) A gdzie te baseny?
                        • wislok1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 16.08.23, 21:11
                          W Reutte

Alpentheme

www.alpentherme-ehrenberg.at/
                      • polamek100 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 16.08.23, 21:21
                        Caly szkopul w tym ze wy te fora i dyskusje zbyt powaznie traktujecie.. :)
    • maserati2023 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 10.08.23, 14:04
      Malta i Gozzo - mogą być ?
      Ustica niedaleko Palermo ?
      Sycylia ???

A i tak nikt nie chodzi na plażę, chyba że w butach na nurków popatrzeć ...
      Bo masz basen przy hotelu !

Jakie znowu forum turystyczne, ciołku !
      Czy ja się chwalę, że kawior jadłem ? Łyżkami.
      I że mam tuzin zegarków ?

A na Usticę promem jedziesz ...

No dobra, nienawidzimy tłumów. Obce są nam uroki wakacji " all jakośtam ".
      Spokojny pensjonat, wrzesień. Knajpka na tarasie z widokiem na morze ...

Za rok, może dwa, popłyniemy na Korsykę ? Poznałem w Paryżu tamtejszych rezydentów
      i zapraszają !

^ ^

• dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 10.08.23, 14:37
        To ciolku to bylo do mnie? Jeśli tak to jesteś zwykły patol.
        • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 10.08.23, 15:10
          I lepiej być niezadowolonym człowiekiem niż zadowolona świnia.
        • maserati2023 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 22.08.23, 14:43
          Jeśli jednak Ty
          założyłeś idiotyczny wątek do chwalenie się - niewiadomoczym - i owszem, jest do Ciebie !
          A opinia mi zwisa. KOMPLETNIE.
          Kurwa, ale trafiłem ! Ten twój Nick. Szkoda, że nie Pielgrzymkowiec ...

Kolego, dziś nie jest rok 1984. Prehistoria.
          Opowieści handlarzy: czy do Bułgarii wziąć Biseptol czy jednak krem Nivea ?
          Jaka konserwa się najszybciej na butli gazowej ugotuje ?
          Błazenada ...

Nie latam po forach.
          Ani zegarkowych, ani turystycznych, ani tych o butach i szmatach.
          Na Auto - Moto liczą się wyłącznie Didaskalia, jest tutaj kilku ogarniętych Kolegów ...

O samochodach w ogóle nie piszę - bo je serwisuję ! Zauważyłeś ?
          Nie można w Polsce, to jedziemy do Berlina.

Za godzinkę jesteś zniknięty.

I tak długo wytrzymałem ...

^^
          • maserati2023 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 22.08.23, 15:04
            Appendix...
            Z rozpędu - skutki pisania po 5. piwkach - zostałeś " Kolegą " nazwany.
            Przepraszam. Przejęzyczenie. Pomyłka.

Taksówka hotelowa.
            Mam anobament. Czy jakoś tak ?
            • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 22.08.23, 15:11
              Maserati - Qrva umiesz pisać jakos pełnymi zdaniami a niebrownaowaznikami zdań?
              Maserati
              2023
              Taki
              Jakiś
              Dziwnie
              Piszący
              I
              Się
              Wypowiqdajacy.
              Z Rosji jesteś że tak pieprzysz?
              Obudziłeś się qrva że po 2 tygodniach odpowiedź dajesz. Szkoda ze nie po roku.
              • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 22.08.23, 15:13
                Takij
                Takij
                Takij
                Maseratij
                Dzjadzjusjowatyj
                Ruskij takij gawendzjowatyj kak pop prawosławny.
                Won do nory na następne parę tygodni.
                • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 22.08.23, 15:16
                  Jedziemy.
                  Wypowiadamy się.
                  Skrótami myślowymi.
                  Nie wiadomo
                  O co nam chodzi
                  Ale jest
                  Radocha
                  Z pisania
                  Na forum.
                  Umiesz pełnym zdaniem, płynnie wypowiedzieć się?
                  • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 22.08.23, 15:20
                    Jednocześnie PRZEPRASZAM jednak Pana Maseratiego ze puściły mi nerwy. Nie znam cie czlowieku. Ty mnie też. Ty się dopieprzyles. Ja tez. Jesteśmy kwita. Nie ma sensu dłużej ciągnąć.
                  • hukers Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 22.08.23, 15:58
                    dodekanezowiec napisał:

> Jedziemy.
                    > Wypowiadamy się.
                    > Skrótami myślowymi.
                    > Nie wiadomo
                    > O co nam chodzi
                    > Ale jest
                    > Radocha
                    > Z pisania
                    > Na forum.
                    > Umiesz pełnym zdaniem, płynnie wypowiedzieć się?

Daj spokój.
                    Maserati, czyli Perski Niebieski, ma moim skromnym zdaniem wyjątkowo błyskotliwy styl wypowiadania się.
                    Taki Pilchowaty rzekłbym, z czasów "Mojego pierwszego samobójstwa".

• dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 22.08.23, 17:10
                      Tym bardziej sorry. Ale co un tak pierwszy wyskoczył :)
    • tbernard Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 10.08.23, 14:39
      Latanie chyba wyszło z mody, bo w przeliczeniu na jedną osobę zbyt duża jest emisja spalin, które planetę trują i przyczyniają się do globalnego ocieplenia. Naszym dzieciom i wnukom powinniśmy zostawić środowisko, w którym da się sensownie żyć.
      • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 10.08.23, 15:05
        A Ty tbernard nie lubisz ciepłych krajów? Blisko lotnisko masz. Pewnie zes nordyk jasnowłosy z jasna cera i słońce Ci szkodzi :) A ja jestem beżowy (ostisze rase :) i lubię się opalać.
      • klemens1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 10.08.23, 18:38
        tbernard napisał:

> Latanie chyba wyszło z mody, bo w przeliczeniu na jedną osobę zbyt duża jest em
        > isja spalin, które planetę trują i przyczyniają się do globalnego ocieplenia. N
        > aszym dzieciom i wnukom powinniśmy zostawić środowisko, w którym da się sensown
        > ie żyć.

Ja latam kilka razy w roku, ale za to do pracy jeżdżę komunikacją miejską. Czyli i tak mało truję.
        • kochamzapachfrezji Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 16.08.23, 19:52
          Jeżdżę rowerem do pracy, gdy jest powyżej -5 i nie pada. Lekka mżawka nie jest przeszkodą. Trzeba się ruszać i dotleniać. Po prostu lubię jeździć rowerem.
    • bolo2002 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 08:44
      No , ale gdyby te Twoje trampki były ocieplane-to przy tych zimach-których juz w Polsce nie ma-dałbyś radę.
      A na powaznie-to turystyka wakacyjna latem na południe Europy-juz od nastepnego roku bedzie padać. Grecja-pozary i mozna nie wrócić Sycylia-to samo plus Etna, Hiszpania-gotujesz sie, bo 47 st C -Andaluzja, Maroko- w 2023 r. 50, 4 st C-Agadir, Portugalia-pożary, Kanary-płoną , Chorwacja-drozyzna i pozary, Bałtyk- drozyzna i sinice-. Co zostaje- Mazury-cud natury . 2 godziny ze stolicy - i spoko. Jedego szkoda- najlepsza zupę rybną jadłem w Portugalii-i tego bedzie szkoda.
    • hukers Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 09:42
      Latają i mają nawet czasami ciekawe przygody motoryzacyjne, jak my na Krecie, kiedy pożyczonym samochodem chcieliśmy dojechać do jakiegoś wodospadu wypatrzonego przez młodą na mapie.
      Opowiem kiedyś po mocniejszym drinku, bo przygoda z serii hardcore i na trzeźwo wolę tego nie wspominać.
      • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 10:14
        To czemu nie napiszesz na forum Grecja i Cypr?
        • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 10:15
          dodekanezowiec napisał:

> To czemu nie napiszesz na forum Grecja i Cypr?

Może dlatego że:
          1) fora turystyczne były na temat a tu 90 proc.watkow jest OT
          2) gazetki.pl nie stać na opłacanie siusiaczkow i innych cudakow na wszystkich forach żeby generowali ruch.
          • wislok1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 18:39
            No, tak to dokladnie jest....

Ludzie przestali pisac juz kilka lat temu....

Teraz w internecie jest tyle informacji w google, razem z opiniami ludzi, ktorzy w danmy miejscu bylo, ze pytanie sie na forach stracilo raczje sens...

Wszystko jest gotowe

Dowolna knajpa, hotel, muzeum, itp...
            Kilkaset opinii
            • polamek100 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 19:56
              I jka zycie pokazuje to masz kilkaset pozytywnych opini na temat jakiejs knajpy czy hotely a jak sam sie tam pojawisz to sie okazuje ze to szajs. A dlaczego? A dlatego ze o pierwsze kazdy ma inne upodobania i co innego wartosciuje a po drugie to wiekszosc "osobistych opini" niestety obecnie produkuje sie cyfrowo przez komputer. Nawet Yielp sie uwamwi z wlascicilemami oboektow za za odpowiedzni cenen wyrzyca wiekszosc zlych opini a zostawi dl apozoro tylke te pozornie zle - np ze restaracj ma dobre jedzenie ale obsluga czasami wolna czy tez sa trudnsci w robieniu rezerwacji..
              • wislok1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 20:25
                Nie, to nie jest tak....

Na 90 procent te opinie sie sprawdzaja....

Jednak jest roznica miedzy 4,5 a 4,0

Te sztuczne opiniesa po prostu SZTUCZNE

Nalezy tez czytac miedzy wierszami,

JEDYNE, na co zwracac uwage przy pozytywnych opiniach to CENA....

Zeby bez sensu nie przeplacic

Ale tu tez Google od razu podaje zakres cenowy knajpy

To dziala

Tak samo przy hotelach, atrakcjach turystycznych
        • hukers Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 10:22
          dodekanezowiec napisał:

> To czemu nie napiszesz na forum Grecja i Cypr?

Tych for na gazecie to jest chyba z pięćdziesiąt, to w zależności od tego co się w moim życiu dzieje, to mam wchodzić na różne fora i to opisywać?
          Życia mi braknie na te opisy.
          • dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 11:10
            Dobra. Rozumiem że nikt poza wislokiem nie żyje wakacjami. Ja żyje i już w październiku- listopadzie wykupuje na przyszły rok. Na 2 tygodnie. Trzeba mieć przesrane życie żeby nie jechać na 2 tygodnie na urlop. A 2 tygodnie to lepiej first. Z kolei te różne promocje na tanie loty to zwykle na 3 czy 4 dni od poniedziałku do piątku, z jedną torebeczka.
            • hukers Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 11:27
              dodekanezowiec napisał:

> Dobra. Rozumiem że nikt poza wislokiem nie żyje wakacjami. Ja żyje i już w paźd
              > zierniku- listopadzie wykupuje na przyszły rok. Na 2 tygodnie. Trzeba mieć prze
              > srane życie żeby nie jechać na 2 tygodnie na urlop.

Ja w sumie wakacje mam cały rok i jakoś specjalnie tych urlopów nie celebruje.

• dodekanezowiec Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 11:43
                Co potwierdza regułę ze na forum 90 proc. Ludzi to dziwne ludzie. Włącznie ze mną:)
                • polamek100 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 17:29
                  90% to nie ludzie tylko jakies nicki wymyslone

A jak ludzie mieszkaja tam gdzie Ty jezdzisz - czy chcialbys pojechac, na wakacje to co w tym dziwnego ze nie jada co rok gdzies indziej?
                  Ja rozumiem tych co mieszkaja w klatkach w srodku miasta maja sasiada z gory z dolu , z prwawej i lewej strony oraz takich z naprzeciwka co im w okna zagladaja i parkingi zajmuja wiec chca a nawet musza sie wyrwac raz w roku aby nabrac swiezego powietrza i odpoczac od zgileku masta i sasiadow.
                  Ale jak ktos caly rok wypoczywa to jaki sens ma wyjazd "na wakacje" - zwlaszcza w lecie kiedy wszyscy inni jada w te same miejsca? Wyjezdza kiedy chca i gdzie chca i to niekoniecznie nazywa sie wakacjami poniewaz zwykle wszystko wtedy jest upierdliwe i gorsze od domowego? A z takich wyjazdow wraca sie nie wypoczetym ale zmeczonym?.
                  • wislok1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 18:42
                    Cos w tym jest...

Ja mieszkam w Gornej Bawarii, bardzo blisko Alp i tu ludzie placa kase, zeby spedzic urlop,
                    blisko do Austrii, Wloch, Szwajcarii....

Idealne miejsce na mieszkania....

I wycieczki caly rok, kiedy inni musza wynajac noclegi i po tygodniu-2 tygodniach sie zwijaja
                    • wislok1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 18:58
                      W sumie to moze to byc meczace....

Ludziej jada np. z polnocy Niemiec czy Holandii, caly dzien w jedna strone, caly dzien w druga strone...

A tu sie okazuje, ze akurat pogoda sie zalamala, zero alpejskich widoczkow, zostaja knajpy i zwiedzanie zabytkow...
                      Z doroslymi to fajna alternatywa, ale z malymi dziecmi srednia...

Ale generalnie rozumiem ludzi wyjezdzajacych i wylatujacych na urlop daleko od domu....

Zawsze to jest COS INNEGO niz ZWYKLA CODZIENNOSC,
                      nawet w wersji all inclusive egispkiego czy tureckiego ( caly pobyt w hotelu )
                      • polamek100 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 19:51
                        Zalezy co to jest ta "Zwykla codziennosc" i czy toludzi meczy bardzij niz zneczenie zwiazane z wyjazdem?
                        All inclusve nie ma nic wspolnego z odpczynkiem - to jedyni ekwestia czy , gdzie i ile placisz za jedzenie i picie.
                        Zwykle ludzi zatrzymuja sie w All Inclusive kiedy zyje sie w wymuszonej izolacji czyli w okolicy nic nie ma albo jest niebezpiecznie platac sie na swoja reke bo inaczej chyba cal przyjemnosc wlasnie we wlaczeniu sie lokalne zrodowisko i sprobowanie ichnego jedzenia?
                        • wislok1 Re: Czy Autoforumowicze nie latają na wyspy śródz 17.08.23, 20:15
                          polamek100 napisał:

> Zalezy co to jest ta "Zwykla codziennosc" i czy toludzi meczy bardzij niz znecz
                          > enie zwiazane z wyjazdem?
                          > All inclusve nie ma nic wspolnego z odpczynkiem - to jedyni ekwestia czy , gdzi
                          > e i ile placisz za jedzenie i picie.

To nie takie proste, ludzie sa rozni....

Mnie to nie interesuje, ciebie nie interesuje, ale jednak bardzo duzo takie wczasy wykupuje....

Raz bylem na Rodos na czyms takim, ale kilka razy wynajalem auto i robilismy wycieczki.....

W sumie zdaniem wielu byla to glupota, bo drinki oplacone, a tu sie nie chcialo upic..
                          I zarcie tez stracilismy, bo non stop byl jakis bar z przekaskami...

Na Malcie mielismy opcje PELNE WYZYWIENIE, ale bez alkoholu ( poza miejscowym piwem do obiadu i kolacji ) I to byl strzal w 10...
                          W ciagu 2 tygodni zobaczylismy BARDZO DUZO..

A ze wyspa jest mala, to dalo sie wszedzie dojechac autobusami, pozwiedzac przed poludniem, zjesc obiad, pojesc po poludniu na plaze, poztem kolacja....
                          I tak 14 dni zlecialo
                          • wislok1