marekggg 25.08.23, 22:12 2023 Winners ciekawe dlaczego nie ma Heinekena, Carlsberga, Budweisera itp. ja mam Jupiler. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 25.08.23, 22:19 Żadnego piwa czeskiego, żadnego słowackiego, za to na luzie 85% laureatów z USA. Czego to dowodzi? Otóż punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 25.08.23, 22:53 no wlasnie. ale sie ciesze, ze jest belgijski Hoegarden. Sproboj kiedyz, z cytryna jak martini :-) ale OK, mnie to malo interesuje 97% i tak nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 25.08.23, 23:25 Jak juz piwo pijesz z cytryna to znaczy ze samo w sobie jest do D. Podobnie z "drinkmi". Nikt o zdrowych zmyslach i zdrowym poczuciu smaku nie zrobi drinka z porzednego alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 00:38 Z tym to bym polemizował… Praktycznie nie pijam drinków/koktajli a mocnych trunków w ogóle ale takiego Manhattana mogę od święta wypić i jeśli nie na dobrym rye to wylewam… Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 01:05 piwo nie jest piwu rowne. i jest ich super duzo rodzajow. Ten Hoegarden byl produkowany od 1445. Wiec nie pierdol glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 01:25 Lubilem czasami wypić i było to swietne piwo ale dla mnie tez bez cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 07:22 kazdy jak chce. niektorzy lubili z pomaranczem nawet. na lato to piwo jak znalazl. ciekawe mieli bardzo dluga przerwe w produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 06:50 Od ceremoniału robienia "drinków" to się wujas odwal. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 17:13 polamek100 napisał: > Jak juz piwo pijesz z cytryna to znaczy ze samo w sobie jest do D. > Podobnie z "drinkmi". Nikt o zdrowych zmyslach i zdrowym poczuciu smaku nie zro > bi drinka z porzednego alkoholu. Widać nie piłeś Łyski z KokaKolą. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 19:29 Pilem i serwowalem kobietom i do tego mam poslednia Lyski. Jaki sens mialoby uzywanie Lamborgini Urus do transporty obornika ana dzialke ? Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 25.08.23, 23:23 No czego to dowodzi? Ze MAmeryka gora? A moze to ze amerykanskie piwa sa dobre a moze i bardzo dobre? Przynajmniej dla tych co je testowali? Porazki czasami trudno zaakceptowac. Wiem po sobie ze obecnie europa juz mnie ani piwem nie zaskakuje ani nie imponuje i chetnie wracam do swojego domu i swojego piwa. Przeskoczyli i piwem i winem europe wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 25.08.23, 23:39 Tego nie kwestionuję wąsaty wujku z Ameryki. Piłem trochę amerykańskich piw rzemieślniczych i były naprawdę przyzwoite. Ale nie jest kurwa tak, że 85% przyzwoitego piwa pochodzi z USA, a tylko 15% z pozostałych krain. Ni chuja wąsaty wujku. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 02:36 heheheh Moze i nie ale generalnie europjeskiego piwa tu juz nie kupuje - a probowalem i staraalem sie ale niestytety sie ne da poniewaz to co jest dostepne ani jedno nie zbliza sie nawet do lokalnych.... A 30 lat temu bylo odwrotnie - pilem tylko europejskie.. zostajecie chyba w tyle panie kolego i dystans sie chyba zwieksza. Teraz tutaj naprawde trudno znalezc kiepskie piwo. Przy nastepenej wizycie bede pytal w restauracjch jewropejkskich czy maja amerykanskie piwa....to powinno ich wkur... LOL Nikt tu juz tego nie nazywa microbreweries (rzemieslniczym) poniewaz to sie zrobil trend main stream i produkcja idze jak wszytko w amneryce - na duza skale. No oczywoscie nie licze tych sikow typy Bud, Coors etc... Tego juz chyba newet restauracjie nie oferuja. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 11:12 Ale problemem jest właśnie to, że importuje się takie koncernowe siki głównie. Przeciętny, niechodzący na targi piw konsument twój nowy kraj kojarzy z Millerem i Bud-em, bo to można tutaj czasami dostać w sklepach. Zakładam, że u was z hiszpańskich piw jest San Miguel, z Niemieckich jakiś Becks czy Krombacher, do tego Heineken z Niderlandów, Carlsberg z Danii, Stella Artois z Belgii, kilka jakiś sikaczy z Anglii, Foster's z Australii. Owszem - da się we wszystkich tych krajach kupić wymienione wyżej piwa. Ale cieszą się tam one dokładnie taką samą opinią, jaką u ciebie mają Miller i Bud. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4444 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 11:39 cieszą się tam one dokładnie taką samą opinią, jaką u ciebie mają Miller i Bud Malo wiesz co sie na swiecie dzieje, Popros engina to ci moze wyjasni z czym kojazy sie bud , swego czasu piwo n1 w stanach A te marki co powymieniales to wiekszosc jednego belgijskiego wlasciciela czyli syfne koncerniaki Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 19:35 No woesz tutaj Pilski epiwo kojarzy sie jedynie z Zywcem. No wlasnie jak chcialem kupic w Polsce wino Kalifornijskie to sklepy oferowaly i zachecaly ze to Kalifornijskie i dlatego drogie, take ze to jest tutaj z najnizszej poilki. I Polski handel to kupuje bo tanio kupi a drogo sprzeda. Zakładam, że u was z hiszpańskich piw jest San Miguel, z Niemieckich jakiś Becks czy Krombacher, do tego Heineken z Niderlandów, Carlsberg z Danii, Stella Artois z Belgii, kilka jakiś sikaczy z Anglii, Foster's z Australii. Tak te sa ale chyba tylko w sklepch specjalistycznych i sa uwazane za piwa podobne do Meskykanskiej Corony (taki na pograniczy Bud light czy Millera - ktora zwykle podaj z cytryna czy limonka bo same nie idzie przez gardlo. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 19:40 W Polsce jako kalifornijskie wino jest sprzedawane „Carlo Rossi” i to jest dolna półka, ale nie jest tez drogie. Choć portugalskie niezłe potrafi kosztować kilka złotych mniej. Ale 20 czy 25 zł za butelkę to nie jest drogie wino Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 04:59 hehehee Carlo Rossi to pilem moze raz w pierwszym miesiacu po przyjezdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 18:36 Nigdy nie mialem przyjemnosci nawet na polskich imprezach gdzie czasami trudno uwierzyc jakie 'wina' serwuja (oczywiscie sa wyjatki!) Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 05:02 porownujac jak zwykle to robie 1:1 to u nas za $25 masz juz naprawde dobe wino. Takie sie kupuje juz na prezent. :) a jak pije w 99% ponizej $20 za butleke i to kalifornijskie poniewaz te sa zawsze najlepsze ze cene. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 02:00 Bud , Miller i corona to ten wam koncer - AB Inbev Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4444 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 19:37 Jak i jupiler , hoegarden, leffe Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 20:01 tak wiem, do tego jeszcze parenascie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 09:23 I jeszcze od wiedzy o piwie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 19:36 Wiedza o piwie nie ma zadnego znaczenia - smak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 10:40 qqbek napisał: > Żadnego piwa czeskiego, żadnego słowackiego, za to na luzie 85% laureatów z USA > . > Czego to dowodzi? > Otóż punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. > Bo niby co mają do zaoferowania. Wszystkie smakują tak samo, pedzone na tym samym suchym i cierpkim extrakcie z zateckiego. Pardon, niektore różnią się od 'tego samego kopyta' wszystkich tzw 'piw' czeskich; mają oprocz suchego także metaliczny posmak. Co w przypadku piwa butelkowanego jest niebywalym osiagnieciem. Co do rankingu zgadzam się: male lokalne browary np w Kolorado biją na głowę niemieckie. Jak bedziesz kiedys znal kogos kto byl w Stanach i opowie ci to i owo to moze zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4444 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 11:13 Co do rankingu zgadzam się: male lokalne browary np w Kolorado biją na głowę niemieckie Tak sobie patrze i w niemczech jest 900 mikro browarow , w uk 1700 , wszystkie sprawdzales i wiesz ze te w colorado lepsze? I tyle warte te rankingi Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 11:20 Miarodajna reprezentacja jest taka, że piję se pilsa w Monachium na lotnisku i jest odlot. Ląduje w Denver i APA oraz lager w mall'u sa jeszcze o oczko wyżej. I tak kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4444 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 11:27 To troche mala poroba na podstawie pilsa z lotniska , poszukaj w mallu w monachium, Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 13:01 widze ze gowno wiesz o piwie. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4444 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 13:12 Wiem tyle zeby czyjes opinie na jakikolwiek temat miec dupie , bo wiem co mnie smakuje a co nie Tobie ktos musi powiedziec Mam pojecie o tych wszystkich "world cup" , zapewne nie doczytales bo bystroscia nie grzeszysz, organizatorzy tego twojego swiatowego rankingu About the Brewers Association The World Beer Cup is organized by the Brewers Association, the not-for-profit trade association dedicated to small and independent American brewers, their beers and the community of brewing enthusiasts Szokujace ze amerykanskie piwa "wygraly" wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 19:40 Prawda pod warunkiem ze piles i smakowales inne. Jak sie latach 80 tych pokazaly IPA to kelnerzy ostrzegali ze to inne i gorzkie i cuchnace chmielem... :) A ja sprobowalem i rzeczywiscie , zabralo mi moze z roka a by sie to tedo przekonac i od tego czasu to jest moje #1. Podobnie ze Sotchem z Isla pachnacym torfem.. teraz jak mam wybor to jest to moj wybor #1. I z tego nie wyobrazam sobi jak mozna by drinki robic..? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 11:25 bigimax4444 napisał: > > Co do rankingu zgadzam się: male lokalne browary np w Kolorado biją na głowę ni > emieckie > > > > Tak sobie patrze i w niemczech jest 900 mikro browarow , w uk 1700 , wszystkie > sprawdzales i wiesz ze te w colorado lepsze? > > > I tyle warte te rankingi Chyba więcej tego jest .Cena słodu browarniczego i dwutlenku węgla podnosi koszty w Niemczech .Tutaj wszyscy smakosze drogiego piwa i niepowtarzalnego ,a jak jest promocja w Biedronie to kupują całe kartony . Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 13:10 bigimax4444 napisał: > Co do rankingu zgadzam się: male lokalne browary np w Kolorado biją na głowę ni > emieckie W Niemczech "kreatywność" browarów ogranicza Reinheitsgebot. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 18:40 bigimax4444 napisał: > > Co do rankingu zgadzam się: male lokalne browary np w Kolorado biją na głowę ni > emieckie > > > > Tak sobie patrze i w niemczech jest 900 mikro browarow , w uk 1700 , wszystkie > sprawdzales i wiesz ze te w colorado lepsze? > > > I tyle warte te rankingi W odróżnieniu od spraw, gdzie onucami smród straszny wydzielasz, to tu masz rację. To jest totalna bzdura jeśli opinia oparta jest na niewielkich i niemiarodajnych próbach. To tak jakby zobaczył w Niemczech jakiegoś zabytkowego Trabanta i uznał, że niemieckie samochody są gorsze od tych z USA, gdzie miał okazje przejechać się Fordem Mustangiem. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 20:25 tbernard napisał: > bigimax4444 napisał: > > > > > Co do rankingu zgadzam się: male lokalne browary np w Kolorado biją na gł > owę ni > > emieckie > > > > > > > To tak jakby zobaczył w Niemczech jakiegoś zabytkowego Trabanta i uznał, że nie > mieckie samochody są gorsze od tych z USA, gdzie miał okazje przejechać się For > dem Mustangiem. Niemiarodajne to by bylo gdyby trabanta zobaczyl w Denver. I bylby to niejedyny samochod na tamtejszych ulicach, a jednak na nim skupil uwage. Zadziwiajace, ze nikt z komentujacych nie doczytal: 'i tak kilka razy'. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 20:49 Niemiarodajne to by bylo gdyby trabanta zobaczyl w Denver. I bylby to niejedyny samochod na tamtejszych ulicach, a jednak na nim skupil uwage. Zadziwiajace, ze nikt z komentujacych nie doczytal: 'i tak kilka razy .Ja przynajmniej nie czytam wszystkich bzdur i pomówień na tym forum i gdzieindziej .Szkoda zdrowie i fatygi .Traktuje to jako odskocznie .Nie ma tu jakieś szczególniej przyjaźni jak na wielu typu tego typu forach .Każdy wykrzykuje swoją rację ,czym bardziej głośno tym lepiej . Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 25.08.23, 23:05 Piwo tyle już było napisane .Dzisiaj walę to .Jutro już nie mogę . Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 25.08.23, 23:40 LOL - whisky z Biedry za 30 zeta. Pite przez kogoś, kto podobno nie pije alkoholu. W wątku o piwach, które pewnie kosztują coś koło 30 zeta. Odpowiedz Link Zgłoś
pekaes886 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 00:01 Podobno ten wynalazek robiony jest w Autonomii Palestyńskiej i cieszy się uznaniem w wyższych kręgach Hamasu. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 18:42 pekaes886 napisał: > Podobno ten wynalazek robiony jest w Autonomii Palestyńskiej i cieszy się uznan > iem w wyższych kręgach Hamasu. Tylko, że Muzułmanistowie nie piją alkoholu z powodów religijnych bo im Allah nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 18:57 Czekaj czekaj, jak piją z cola to wtedy Allah nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 19:18 Allah nie widzi wewnatrz budynku...... Na zewnatrz kazde drinki wyczaja Ten znajomy zadnych ramadanow i innych swiat nie obchodzi, do meczetu nie uczeszcza, pojdzie do islamskiego piekla, ale ma to w d... Bardzo szanuje Polakow, bo nienawidza ruskich, a najwiekszey pzyjaciel ruskich to Serbowie, smiertelny ( doslownie ) wrog Albanczykow z Kosowa i Albanii Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 19:21 Albanczyczy, Bosniacy, Chorwaci, Slowency, Macedonczycy, Bulgarzy, wieksza czesc Czarnogorcow jest przeciwko ruskim i Serbii... Serb = ruski Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 11:08 No z Bułgarami bym nie przesadzał, tam też historycznie jednak bliżej im do sojuszu z Rosją przeciw Muzułmanom czy Germanom... generalnie miłość Serbów do Rosji bierze się właśnie z historycznej pomocy, gdy sami byli gnojeni czy przez Imperium Osmańskie czy przez Austro-Węgry... Oni strasznie nie rozumieją nas a my ich. Ale jak trafisz na inteligentniejszego z wiedzą historyczną to jest w stanie zrozumieć, że dla nas Rosja to jak dla nich Turcja i muzułmanie i jakby nas zamienić terytorialnie to zapewne było by dokładnie odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 11:26 Bulgaria w I i II wojnie swiatowej byla po stronie Niemiec Serbow Austro-Wegry nie gnoily, nie pozwolily im tylko podbic Bosni-Hercegowiny i przesladowac tam Bosniakow oraz Chorwatow W koncu Serbowie wywolali I wojne swiatowa z tego powodu Austro-Wegry nie mogly sobie pozwolic na jawna dzialalnosc terrorystyczna Serbii popieranej przez Rosje Wypowiedzenie wojny Serbii w 1914 bylo tylko skutkiem polityki Serbii Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 18:12 Inna rzecz, ze w takich sytuacjach wielkie mocarstwa decydowaly sie na negocjacje.. I po zamachu w Sarajewie, zorganizowanym w praktyce przez wladze Serbii, ktos powiniem wlaczyc HAMULEC BEZPIECZENSTWA Zrobic konferencje miedzynarodowa, ustalic podzial wplywow, tak sie dzialo w przypadku kryzysow marokanskich Tu tego ewidentnie zabraklo, wielkie mocarstwa poszly na wojne, kazde panstwo tu bylo tak samo winne Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 19:14 Mam znajomego z Luksemburga, ale urodzony w Kosowie... Mowi, ze zawsze pije w srodku knajpy, Allah w srodku nie widzi.. Ale on pije glownie whisky Jack Daniels Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 11:13 wislok1 napisał: > Ale on pije glownie whisky Jack Daniels Albo whisky, albo Jack Daniels - zdecyduj się. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 11:23 A co do picia pod dachem - miałem w poprzednim miejscu zamieszkania Czeczenów (uchodźców po 2. wojnie) jako sąsiadów. No i zdarzyło się kilka razy, że z sąsiadami sobie piwkowaliśmy... my na podjeździe/w ogródku, a nasz znajomy na tarasie, bo "przez dach Allach nie widzi". Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 11:31 Wytłumaczyłeś kolegom, ze w całym Lublinie Allach nie widzi? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg w Algerii w latach '80 27.08.23, 17:00 qqbek napisał: > A co do picia pod dachem - miałem w poprzednim miejscu zamieszkania Czeczenów ( czeczeni to tacy na oko muzulmanie > uchodźców po 2. wojnie) jako sąsiadów. No i zdarzyło się kilka razy, że z sąsia > dami sobie piwkowaliśmy... my na podjeździe/w ogródku, a nasz znajomy na tarasi > e, bo "przez dach Allach nie widzi". jak bylismy w Algerii w latach '80 z rodzicami w Algerii, to nasi sasiedzi w bloku (jakby nie bylo muzulmanie) pili wino - prawie wszystcy. cos bardziej procentowe byl troche problem, bo im to bylo trudno kupic - to prosili bialych zeby im kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 18:18 > bo "przez dach Allach nie widzi" No ale wiesz, że Allach to w ich języku po prostu bóg. Wnerwia mnie często, jak się mówi o tym "ich" Allachu. Jakoś nie mówimy, że np. Amerykanie wierzą w Goda. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:22 Allah to jest imię muzułmańskiego Boga. Tak jak imię Boga żydowskiego jest Jahwe. A Bóg chrześcijański ma na imię Józef Chrystus, ojciec Jezusa Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg no to sie ubawilem po pachy 27.08.23, 02:03 tbernard napisał: > Tylko, że Muzułmanistowie nie piją alkoholu z powodów religijnych bo im Allah n > ie pozwala. hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: no to sie ubawilem po pachy 29.08.23, 09:01 To oczywiscie nie prawda a nawet gówno -prawda.-Chlaąa po kryjomu na potęgę a w haremach, gdzie sie orgie odbywaja, to litrami. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 01:08 zwykly blend. nic specjalnego. ale podobno ty nie pijesz czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 05:47 Na zakończenie wakacji .Wpadło mi to w łapy .Moja przyszła się pożegnać ,cola była schłodzona w lodówce .A że ma ostatnio stresa że wszystkim ,zwłaszcza ze szwagierką to wypiliśmy i boli mnie głowa . Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 18:44 taniarada napisał: > Na zakończenie wakacji .Wpadło mi to w łapy .Moja przyszła się pożegnać ,cola > była schłodzona w lodówce .A że ma ostatnio stresa że wszystkim ,zwłaszcza ze > szwagierką to wypiliśmy i boli mnie głowa . Na ból głowy etopiryna. A jak nie pomaga, to gilotyna. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 09:31 Ten Gilden Loch to prawdziwe gówno-gorszej nie piłem. Po niemiecku-to jest tzw. dupersznit. Jak widzę w sklepie-to nawet nie dotykam. Za to znalazłem bardzo dobrą whisky i to 5-cio letnią a nie 3-letnia jak wiekszośc w sklepach. Pijam tylko z lodem -to Highlander-oryginał ze Szkocji i kosztuje u mnie 0,7 l -49,99 zł. A znam sklep - gdzie kupisz za ... 36,99 zł ta sama. Za te pieniadze - wręcz wspaniała, Dino i tyle/zielone opakowanie/. Polecam=lepsza od J. Walkera, Ballaintaina, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 10:43 To było z lodem i colą .Wyjątkowa sytuacja bo ostatnio ma problemy ze wszystkim .Robią ją w konia jak nie szwagierka to kuzyn jej taki skurwysynek cwaniaczek .Już rok wcześniej mało co nie wpadła w depreche .Jest tak naiwna jak dziecko i nikomu nie chce zrobić krzywdy ,a czasami trzeba się postawić . Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 11:26 Koneserzy od "5-letniej whisky" 😂🤣 W następnym odcinku: Tani podaje 4 niezawodne przepisy na filtrowanie klasycznej, fioletowej "dykty" przez chlebek i inne materiały, bolo wtóruje dwoma niezawodnymi sposobami na uzdatnienie spirytusu technicznego z 5-litrowych baniaczków z Castoramy. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 18:48 Tez mnie to rozbawilo do lez.... dobra 5 -letnia whisky ROTFLMAO. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 19:07 Ja to w "dni powszednie" to najczesciej siegam po Lagavulin 16. Niezle i cena OK - ok $70 za butelke. Czsami pokaze sie 18 ale te juz zaczynaja byc kosztowne "na codzien". Ostatnio poszedlem do sklepu monopolowego - wiecie takie amerykanskiego, wielkosci boiska do pilki noznej gdzie bez GPS mozna zginac. I zapytano mnie czego tu szukam wiec mowie ze alternatywy do Lagavulina 16, Ma byc rownie "smooth", moze miec ciut mocniejszy smak/zapach tortfu i oczywiscie miec rozsadna cene.. Gosc od razu wskazal na to Islay Gold 10 - mowi - to jest to co ja pije na codzien i to kosztuje troche wiecej niz polowe Lagavulina 16 ($45) - sprobuj. I chyba mial racje. Lagavulin 16 jest bardzieje "elegancki" w smaku a Islay Gold ma wiecej "charakteru". Tak ze nawet 10 letnie moga byc Ok dla "znawcow" takich jak ja. Dla koneserwo maja Islay Gold 25 za $180. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 20:46 Ja lubię "masówkę". Glenfiddich 12 yo, jak już mam co świętować to 15 yo albo 18 yo. 12 yo bywa nawet w Kauflandzie (taki większy Lidl - sklep na pograniczu dyskontu i normalnego supermarketu) i Stokrotce, więc nie trzeba jeździć i szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 21:20 Mój burdel większy, zgodnie z zasadą, truć się wszystkim po trochu. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 21:30 duze_a_male_d_duze_m napisał: > Mój burdel większy, zgodnie z zasadą, truć się wszystkim po trochu. > Jest tam jakaś pełna flacha ? We wszystkich umoczyłeś dzióba .Dobrze że alkohol sam się odkaża 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 00:04 jak jeszcze przyjmowalem wysokoprocentowy alkohol, to wolilem Lagavulin. fantastyczny smak. ale ja to wole jezeli juz to 19+ lat. ale to kosztuje krocie. od 150 euro w gore. I juz go nie ma na lotniskach. i to jest klasyczna butelka Lagavulin - Lagavulin 19 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 01:45 Nazwy jak hipsterskie browary „kraftowe” 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 09:45 To bardzo dobrze-ze nie ma Heinekena, Budweisera czy Carlsberga. płaciłeś za markę a nie za piwo i prawie bez chmielu- bo te piwa to droga -woda piwna.Piwo jak nie ma 5,5 % alkoholu i te 12 % ekstraktu-to woda i butelka. Ostatnieo w Polsce poza downsizingiem jest nowe oszustwo. Zwródzcie uwage na volty. Oto no. mała Perla z Lublina kosztuje tyle samo a zamiast 5,8 % ma tylko 5,2 %, Desperados miał 6 % - ma 5.9 % i td. A ceny te same. Takich oszustów należy omijac i niech zamykaja browary. Za prawdziwe piwo daje dzis 2,99 zł/ 6 butelek/ i jest to Piwo Browarne z prywatnego browaruw Kolbudach-Amber. Albo Trybunal z Piotrkowa Trybunalskiego. I przypominam jak sie takie piwo pije-piwo z logówki a kufel z zamrażarki-i smakuje w upał najlepiej. Z kuflem z szafki już nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 10:22 E tam ,akurat Perła Export jest w sam raz .Jedno z jedynych co trawie .Z niemieckich lubię Flensburger Pilzner .Ale to rzadkość by pić piwo. Lampka wina na wolny ,samotny wieczór to jest gitara . Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 07:54 Mam 30 butelek własnego wina- z winogron i z pigwy/gruszki/-. Oba wspaniałe w smaku. A pigwowe to ma 18 Volt i niepowtarzalny smak. Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4444 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 11:16 Przestancie chlac , w szczegolnosci gowniane piwo ,napoj parobkow, to mozliwe ze we lbach sie wam troche przejasni, Odpowiedz Link Zgłoś
kochamzapachfrezji Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 15:58 Przyznaję Ci rację, alkohol ogłupia. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 19:42 Ale chyba tylko dzieki temu jakos sie ze soba mozemy dogadac? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 19:51 No nie zbyt .Bo z kimś w Twoim wieku nie za bardzo Ci idzie . Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 20:42 Skad takie opinie? Ja uwazam ze idzie mi bardzo dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 18:46 No piwo to napoj mnichow raczej? Napoj parobkow to chyba mleko? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 23:50 piwo, wino, w sumie cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 16:45 Jakis absurdalny ranking.... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 17:09 W dyskusji juz padlo mnostwo argumentow, ze to jest cos niepowaznego.... W tym rankingu jest troche piw niemieckich, ale akrat wyroznionje niczym sie nie wyrozniaja... W DE obok wielkich browarow, ktore jednak trzamaja poziom i warza dobre piwo, jest MNOSTWO malych browarow, czesto dostarczajacych piwo tylko w promieniu kilkunastu-kilkudziesieciu kilometrow... I to piwo jest najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 17:57 Byle nie pszeniczne .W Niemczech można na ulicy pić piwo i nikomu to nie przeszkadza .Takie tu standardy .Reszta rankingu guzik warte co komu smakuje . Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 18:44 Kwestia gustu, co kto lubi... W rankingu nie ma podzialu na rozne gatunki piwa, a ktos np. nie lubi piwa kraftowe, ktos nie lubi pszeniczne, itd... I tu caly ranking znowu jest niepowazny.. W DE mozna pic piwo na ulicy, w parku, itd... NIkt sie nie doczepi. chyba, ze dana osoba jest pijana i przeszkadza innym ludziom Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 10:30 A na ulicy o nazwie Autoban, to podejrzewam, że nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 10:42 to nie ulica :-). ale mozna o ile nie prowadzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:24 marekggg napisał: > to nie ulica :-). > > ale mozna o ile nie prowadzisz. No chyba, że to Muzułmanin a samochód ma dach i Allah nie widzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 26.08.23, 19:50 Wiem, wiem.. Podobnie jak z samochadami - germanskie musza byc na topie. A jak nie sa to concerny juz o to dbaja aby byly. I jak juz inaczej sienie da to podnosz ceny aby tylko niewleu bylo stac a to juz podowje ze sa unikalne i kojarzone z bogactwem a wiec prestizowe. A wiekszesc YT oceniaczy (zwykle w wieku 20 paru lat co to sa "znawcami") za tymi tez stoi i chwali poniewaz niemieckie maja lpesze audio i ekrany dotykowe oraz wieksze kola czy tez te lepsze - i to nawet czerwona, tapicerke. Ostatni Koreanczycy plac dobrze za reklamy wiec wszytkie rankingi wygrywa KIA A wiadomo ze wszytkie rankingi sa robione na zamowienie albo pod kogos kto to zauwazy i odpowedni zareaguyja kasa. Tak ze ja traktuje ten ranking piwa z duzym przymruzeniem oka zrobiony na zamwienie amerykanskiego lobby piwnego. Co nie zanczy ze nasze piwa sa zle Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 02:12 od lat najlepsze swiatowe piwa sa belgijskie. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 04:56 Jakos ja tego nie doswiadczylem jak ze w Belgii nie bylem Podejrzewam ze w piwem jest jak z winami - te dobre pija lokalni a te tanie sie eksportuje. Tutaj ja nigdy nie place wiecej jak $15 - no moze $16.99 max za butelke naprawde dobrego wina Kalifornijskiego. Podobnie we Francji placilem za loklane po 10 - 15 euro w markiecie i bylo super. Za takie tutaj trzeba zaplacic ponad $50 a za $15 kupule jak powyzej rownie dobre a moze lepsze lokalne. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 09:18 podobno najlepszym swiatowym piwem jest Westvleteren. trudne do kupienia, w restauracjach go praktycznie nigdzie nie ma. jezeli go chcesz kupic, to tylko we wsi, musisz sie umowic, nalezy uwazac jakie piwo jest w danym dniu butelkowane (bo maja kilka rodzajow). podajesz numer telefonu i tablice rejestracyjne. i jezeli chodzi o wino, to ja nie rozumiem. w kraju, wktorym wino jest produkowane kosztuje 16 euro?? to co to jest w zlotej butelce? ja jestem fanem bialego wina, w portugalii Vinho Verde. czerwone - nie bardzo, ale portugalskie OK. takie jak przereklamowane Bordeau, jakos do mnie nie przemawia. fantastyczne wino (biale) jest w alzacji, nad mozela i nad renem w niemczech. niezle jest tez w austrii. i tam mozna kupic u producenta dobre wino za 4 euro, za 10 to juz super. w sklepach kosztuje dobre wino max 10 euro. ale tak jak u wszystkim co dotyczy jedzenia i picia - De gustibus non est disputandum wczoraj zrobilem cielece mozdzki. super, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 09:42 Marek mamy podobny gust winny - ja tez lubie białe z Portugalii zwłaszcza vinho verde czyli młode świeże wino Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 18:43 My pijemy i biale i czerwone - w zaleznosci od tego "z czym to idzie" Biale to w 99% chardonney a cxerwoen to ostatnimi laty Pinot Noir. Inne juz sa za ciezkie Nie wytobrazam sobie steka z bialym winem. Szampany zas bez okazji i i przed albo pomiedzy posilkami A za to piwo pasuje do weszytkiego. Zas Scotch - pasuje "po wszystkim" Dpbry scotch wole od Koniaku "na deser" Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:26 polamek100 napisał: > Tutaj ja nigdy nie place wiecej jak $15 - no moze $16.99 max za butelke naprawde dobrego wina Kalifornijskiego. A u nas nie ma potrzeby szukać Peweksu aby kupić sobie wino ;) Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:40 wiem - u was kapslowane czy nawet takie zakrecane mozna kupic wszedzie i tanio.. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4444 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 08:13 Nikn nie pociagnal watku bud light , to macie gratisowa wrzutke youtube.com/shorts/TMnmrXSf0tk?si=1y-w4SPUk83iJY59 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 10:22 o bud lajt sie nawet nie bede wypowiadac. to juz wole wode z babelkami. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 27.08.23, 18:44 Ja tez - nawet zwykla z kranu wybieram jesli nie ma alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 00:45 To jeszcze w PRL-u się mówiło ze woda jest dobra ale dla konia… Właśnie wróciłem z mocnej jazdy w górach i pije już drugiego Czechvara. Wyjątkowo świeży i bardzo dobry. Potem flaszka dobrego cab (od ciebie Engine) i pol kilo makaronu na dwóch (LOL). Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 16:12 Czechvar ? WTF ? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 16:15 Juz jasne en.wikipedia.org/wiki/Budweiser_Budvar_Brewery Budweiser czeski to doskonale piwo, prawie tak dobre jak Pilsner Urquell Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 16:39 Ja bym powiedział ze oba są równie dobre choć oczywiscie inne w smaku… Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 17:34 Gdyby byly takie same w smaku, to by to nie byly 2 rozne piwa.... Generalnie Czesi w temacie pilznery wymiataja, choc w DE jest tez sporo bardzo dobrych, glownie z dawnej NRD, ale tez z Bawarii.. Za to Bawarczycy dominuja w temacie PIWO JASNE PELNE, czyli lager.... Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 17:51 Tyz prawda... ale sa chlubne wyjatki np taki Radeberger. Byl u mnie dostepny pare lat w 0.5L butelkach i ten smak byl taki sam jak go pamietam gdy jezdzilem do Wisly czy Zakopca. Na Gubalowce zawsze sie to pilo i roznica do tego PRL-owego gvna byla znaczna. Obecnie jest ten puszkowy ale to juz nie to, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 18:07 Pamietam ze po studiach w pierszej pracy zawsze przechwytywalismy Wars z Pragi na stacji kolejowej i wykumuwalismy czsami wszystkie Radbergery jakie mieli. Bo to bylo piwo. Pare lat temu kupilem z podow nostalgicznych i jakos geba sie zmarszczyla po wypiciu ? Nie wiem czy ta czy piwo juz nie takie ? Moze smaki sie zmienily ale chyba to jednak piwo sie polepszylo od tego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 18:49 Radeberger? w Wisle? to jest niemieckie piwo. takie srednie. zwykly pilsner. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 20:34 JA bylem w Chemnitz, w wielkim hipermarkecie Globus i tam bylo z 20 gatunkow piwa KOMPLETNIE nieznanego w Bawarii.... Browary z Saksonii.... Bawarskie borwary byly mocno reprezentowane Z dawnej NRD sa w Bawarii NIELICZNE piwa, np. wspomniany Radeberger Jest w marketach z napojami ( nie w supermarketach ) Wernesgrüner, czasem jest Lübzer No, w sumie jest wiecej piw z dawnej NRD Borwary np. w Dreznie i Frankfurcie nad Ofra produkuja piwa na zlecenie Kaufalndu, Lidla, Normy i innych sieciowek Piwa sa bardzo tanie i niestety nie sa najlepsze Polacy wiele doskonale znaja, np. Perlenbacher w Lidlu Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 19:41 dla wiekszosci ludzi pilsner i lager to jest to samo - jasne piwo i kropka. ale jeszcze istnieje weizen, czyli pszeniczne. i potem jest jeszcze pare innych "jasnych", takich jak ten Hoegarden, to jest po flamandzu wittbier zeby nie bylo, to w belgii troche tych rozny piw jest Belgian beers Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 19:56 A wytłumacz mi Marku czemu ci mistrzowie piwa Belgowie nalegają je w małe butelki? 0.33 i 0.4 l. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 20:31 Japonczycy to wogole uwazali ze napoje powinny byc w butelkch czy puszkach 0.25L bo to jest taka optymalna ilosc aby zaspokoic pragnienie a jedynym powodem uzywania wiekszych opakowan jest biznes. I musze przyznac ze mieli w tym wiele racji. Zreszta to chyba nic nwego jakao ze typwa szklanaka tez ma 0.25L U nas typowe puszki czy butelki to 0.33L musze przyznac ze jak sie zona dolaczy i pociagnie kilka lykow z mojej to jestem OK (i mam powod aby wyciagnac druga) a jak mi sie chce pic i wypije 2 to odrobina za duzo na jeden raz. Bo nie licze togo ze jak sie ma party i pije bez przerwy bo wtedy nie wazne ile w butlece czy ile butelk. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 29.08.23, 08:29 pewnie dlatego, ze przy piwach ktore maja 9-12% alkoholu to bybyl samoboj. moze tez tradycja. zwykle piwa typu lager czy pilsner sa rowniez w puszkach 0.5 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 20:39 Roznica miedzy pilsnerem i lagerem jest dosc sliska... Generalnie pilsner ma duzo wiecej goryczki, choc tu sa tez roznice miedzy roznymi piwami typu pilzner.... Najlepiej kupic sobie Pilsner Urquell i piwo lager z Bawarii... Otworzyc obie flaszki czy puszki, nalac do jednej szklanki pilsnera, do drugiej lagera... Dokonac degustacji Roznica w smaku bedzie wyrazna Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:07 > Najlepiej kupic sobie Pilsner Urquell i piwo lager z Bawarii Roznica w smaku bedzie wyrazna Oczywiście że będzie, ale porównanie trochę z dupy wzięte. Są różne pilsy i różne lagery. Nalej sobie do jednej szklanki pilsa Zillertal, a do drugiej pilsa Urquella - jak dla mnie różnica właśnie jak między pilsem a lagerem. Temat rzeka. A i tak każdy pije to, co mu pasuje i tyle. Choćby nie wiem jacy "znawcy" mi coś wciskali, to jak mi nie smakuje, to nie smakuje i ch..., wiem, że tutaj jest wielu znawców piwa (tak jak wszystkich innych tematów), wiedzących wszystko najlepiej, ale ch. im w d. Piję to, co chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:08 Nie kazdy przepada za belgijskimi piwami. Ja od swieta moge wypic. Wiekszosc jak dla mnie ma o wiele za duzo alko. Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 18:02 Tzn to byly dobre piwa jakies 20 -30 lat temu kiedy nie bylo lepszych. Teraz chyba sa ale gdzies tam w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 19:17 Byłeś młody i każde piwo lepsze niż to co na codzien ci smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 20:44 W dawnej NRD jest pelno dziadkow po komunie, co mowia, ze po zjednoczeniu Niemiec wredni kapitalisci zniszczyli Radebergera i teraz to sa szczyny.... Tak samo dziadki po komunie w PL mowia, ze Zywiec za komuny to bylo arcydzielol teraz to sa szczyny Tak samo dziadki po komunie w Czechach mowia, ze kiedys Pilsner Urquell byl o wiele lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:12 Pamietam doskonale te czasy ludzie juz zapomnieli jaka generalnie hujoza na rynku browarniczym panowala. Nie kazdy zywiec byl fajny.. pmietam taki Zywiec Pils i to bylo dobre piwo ale znikoma ilosc dobrego piwa to jedno a gdzie je kupic albo wypic to drugie. Pamietam w Krakowie Wawelskie albo Extra w baczkach... Jezu jakie to szczyny byly. Dlatego mile sie wspomina tego Radebergera. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:30 jackk3 napisał: > Pamietam w Krakowie Wawelskie albo Extra w baczkach... Jezu jakie to szczyny by > ly. Dlatego mile sie wspomina tego Radebergera. Ale to też kwestia bardzo regionalnego występowania browarów w PRL-u. Mój wuj służył (po polibudzie) w wojskach desantowych (konkretniej za most zwodzony odpowiadał, bo po wydziale sanitarnym był) i opowiadał swego czasu, że Wrocław (bo tam go ludowa ojczyzna rzuciła "do szkółki") był pod względem piwnym inną planetą, w porównaniu do ówczesnego Lublina. Piwo było wszędzie, w miarę dobre i przystępne cenowo. W Lublinie piwo "bywało", w budkach było prawie zawsze, w lokalach też... w sklepach już niekoniecznie. A były też "piwne pustynie", gdzie nawet w lokalu piwa po prostu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:43 Kwestia logistyki też. Piwa nie były pasteryzowane i miały tps z 10dni? Niech mnie ktoś poprawi. I te zielone butelki z osadem na dnie Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:43 > W Lublinie piwo "bywało", w budkach było prawie zawsze, w lokalach też... w skl > epach już niekoniecznie. > A były też "piwne pustynie", gdzie nawet w lokalu piwa po prostu nie było.> No nie wiem. Te budki z piwem to byl obciach nawet wtedy nie mowiac o tym ze mozna bylo 'zarobic' za sam wyglad...Byly tez mordownie o podobnej atmosferze. Tam piwo bylo ale jakiej jakosci? Czasami sie trzeba bylo niezle nachodzic aby znalezc w knajpie dobrego eksportowego Zywca, Krakusa itd. Pamietam ze na trzecim roku studiow na AGH wyczailismy ze w krakowskim oddziale Notu (knajpa byla) byl Zywiec (tylko w czwartki) wiec cala grupa zapisalismy sie do Notu (bo juz moglismy) no i w czwartki chodzilismy tam na Zywca (trzeba bylo tylko cos do jedzenia brac - taki byl klimat w tym PRL-u). Nawet w takiej Hawelce (ktora wtedy byla taka mordownia) piwo bylo kiepskie... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 18:23 Za komuny bylo w Katowicach dostepne piwo Tyskie, ale nie bylo dobre... Zywiec byl bardzo dobry, ale trudno go bylo kupic Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 20:10 W drugiej połowie lat siedemdziesiątych pamiętam ogłoszenia/reklamy piwa: "Full Light Baltic Beer". Z tego co wiem to było to lokalne piwo na Pomorzu Zachodnim. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:18 wislok1 napisał: > W dawnej NRD jest pelno dziadkow po komunie, co mowia, ze po zjednoczeniu Niemi > ec wredni kapitalisci zniszczyli Radebergera i teraz to sa szczyny.... > Tak samo dziadki po komunie w PL mowia, ze Zywiec za komuny to bylo arcydzielol > teraz to sa szczyny > Tak samo dziadki po komunie w Czechach mowia, ze kiedys Pilsner Urquell byl o w > iele lepszy... Stój, zanim się rozpędzisz. Zlatý Bažant - takie słowackie piwo - znasz? Teraz to Heineken i jest nadal dobre, ale dupy nie urywa. No i kilka lat temu ktoś tam u nich w browarze wpadł na pomysł odkurzenia receptury piwa z roku 1973. Sprzedają to jako Zlatý Bažant´73 i to dupę urywa, naprawdę bardzo, a to bardzo przyzwoite piwo. Kosztuje sporo więcej niż obecna "przemysłówka", a przy okazji zadaje kłam twierdzeniu, że piwo się nie popsuło. Popsuło się, bo dziś masz tankofermentatory, HGB i wszystko to, co złe. Z drugiej strony poprawiło się, bo jest tańsze i bardziej jednorodne pomiędzy warkami. No i skutkiem działalności koncernów jest też to, że pojawiły się browary małe na nowo... wykoszone gdzieś w połowie pierwszej dekady tego wieku zupełnie już przez koncerny, powstały "z popiołów" właściwie, po jakichś 7-8 latach przerwy. Bo ludzie wolą lokalne piwa. Nawet moja miejscowa Perła, w końcu koncerniak, ma też Zwierzyńca - piwo warzone metodą tradycyjną, w małym browarze w Zwierzyńcu (gdzie warzą też piwa sezonowe). Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 28.08.23, 21:49 qqbek napisał: > wislok1 napisał: > > > W dawnej NRD jest pelno dziadkow po komunie, co mowia, ze po zjednoczeniu > Stój, zanim się rozpędzisz. > Zlatý Bažant - takie słowackie piwo - znasz? > Teraz to Heineken i jest nadal dobre, ale dupy nie urywa. > > No i kilka lat temu ktoś tam u nich w browarze wpadł na pomysł odkurzenia recep > tury piwa z roku 1973. > Sprzedają to jako Zlatý Bažant´73 i to dupę urywa, naprawdę bardzo, a to bardzo > przyzwoite piwo. > Kosztuje sporo więcej niż obecna "przemysłówka", a przy okazji zadaje kłam twie > rdzeniu, że piwo się nie popsuło. Mam u siebie Bazanta ale jakos nigdy mi nie podchodzilo byc moze robia inne dla kanadyjskiego klienta.. Mielismy przez dobrych pare lat Krusovice i wg mnie to bylo dobre piwo ale sie niestety skonczylo Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 29.08.23, 09:14 jackk3 napisał: > Mielismy przez dobrych pare lat Krusovice i wg mnie to bylo dobre piwo ale sie > niestety skonczylo Skończyło się? Bynajmniej! Nadal do dostania w Polsce - zarówno "dziesiątka" jak i "dwunastka". Chociaż ja z czeskich to wolę Radegasta Ratar albo Ryze Horka z tego samego browaru. Lubię goryczkowe piwa, a te dwa takie są. Ratar ma jeszcze jedną zaletę - ma ledwie ponad 4% alkoholu, więc nie sposób się tym upić. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 29.08.23, 20:21 jackk3 napisał: > Mam u siebie Bazanta ale jakos nigdy mi nie podchodzilo byc moze robia inne dla > kanadyjskiego klienta.. bazant jest teraz koncernowym syfem Heinekena > Mielismy przez dobrych pare lat Krusovice i wg mnie to bylo dobre piwo ale sie > niestety skonczylo Krusovice w 1994 wlascicielem byla Binding-Gruppe, pozniej Radeberger az w 2007 zostaly kupione rowniez przez Heinekena. I dzisiaj to juz tez zwykla koncernowka. Najlepiej to piwo smakowalo (paradoksalnie), jak nalezalo do panstwa. jak to kupil Binding, bylo jeszcze OK Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 20:53 marekggg napisał: > bazant jest teraz koncernowym syfem Heinekena A tego "73" próbowałeś? Na mój gust bardzo przyzwoite piwo. Jak gdzieś "trafię" to kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 21:25 qqbek napisał: > marekggg napisał: > > > bazant jest teraz koncernowym syfem Heinekena > > A tego "73" próbowałeś? > Na mój gust bardzo przyzwoite piwo. > Jak gdzieś "trafię" to kupuję. Tego 73 to tylko na Slowacji kupic mozna W Czechach go nie ma A tym bardziej DE, Austria W DE i Austrii sa liczne czeskie piwa do kupienia Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 21:29 wislok1 napisał: > Tego 73 to tylko na Slowacji kupic mozna No niekoniecznie. U mnie w Lublinie jest. > W Czechach go nie ma Śmiem twierdzić, że nie tam szukasz, gdzie trzeba. > A tym bardziej DE, Austria Jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 31.08.23, 13:23 qqbek napisał: > wislok1 napisał: > > > Tego 73 to tylko na Slowacji kupic mozna > > No niekoniecznie. > U mnie w Lublinie jest. > U mnie też jest. Wiem, bo skuszony Twymi pozytywnymi rekomendacjami parę razy go nabyłem metodą kupna. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 21:33 tak, probowalem, bo w restauracjach juz praktycznie innego bazanta nie podaja Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 18:27 No, ciekawe No i skutkiem działalności koncernów jest też to, że pojawiły się browary małe na nowo... wykoszone gdzieś w połowie pierwszej dekady tego wieku zupełnie już przez koncerny, powstały "z popiołów" właściwie, po jakichś 7-8 latach przerwy. Tak jest w PL W Bawarii te male browary nikt nie zlikwidowal i dalej produkuja I piwo jest wysmienite, a z tych duzych dobre, trzyma poziom Sa oczywiscie piwa z Aldi, Lidla, itp.. Produkuja jest glownie we Frankfurcie nad Odra, tam miejscowy browar robi piwa dla dyskontow Ale czasem tragiczne nie sa Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 20:56 wislok1 napisał: > Tak jest w PL Być może, nie obserwuję rynków w innych krajach. Za to wiem, że w UK - za czasów mojej bytności (06-08) wcale nie było lepiej. > W Bawarii te male browary nikt nie zlikwidowal i dalej produkuja To się prosi o dopełniacz. A tak poza tym - być może. Pamiętam, jak zlikwidowali browar Regina na Mazurach, gdzieś właśnie we wspomnianych wyżej latach. To był horror. To było najlepsze piwo pod żagle. > I piwo jest wysmienite, a z tych duzych dobre, trzyma poziom Co do niemieckich "koncerniaków" to mam mieszane odczucia - lepsze niż polska "masówka", ale do polskich piw regionalnych się nie umywają. > Sa oczywiscie piwa z Aldi, Lidla, itp.. "Piwa"? Serio? > Produkuja jest glownie we Frankfurcie nad Odra, tam miejscowy browar robi piwa > dla dyskontow > Ale czasem tragiczne nie sa Nie wiem, nie próbowałem, nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 21:29 Musisz sprobowa tego piwa koessel-braeu.de/Pychota Browar WIEJSKI Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 21:30 Dobry link koessel-braeu.de/ Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 30.08.23, 22:13 wislok1 napisał: > Dobry link > > > koessel-braeu.de/ Już wcześniej sobie usunąłem co było zbędne i zajrzałem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kochamzapachfrezji Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 31.08.23, 08:22 Ja wczoraj kupiłam piwo z grybowskiego browaru. Mają tam duży wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamzapachfrezji Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 31.08.23, 08:26 www.krajoznawcy.info.pl/browar-grybow-sklep-fabryczny-31270 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - jakby kogos interesowalo - piwo 31.08.23, 09:25 nie chce nic mowic, ale duzy wybor to sie zawsze kloci z jakoscia. to samo jak restauracje - jezeli restauracja ma zamiast menu kilkustronowe menu, to oznacza ze jest raczej taka sobie. chodzi o to, zeby mniec mniejsza oferte, ale za to wszystko porzadnie zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś