Dodaj do ulubionych

OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. Why?

31.08.23, 22:14
A wiecie że sprawdziłem koszty ogrzewania i podgrzania wody w bloku (50m2) i domu (200m2)?
Dom: kocioł gazowy dwufunkcyjny (CO i podgrzewanie wody), podłogówka, kaloryfery, gaz z PGNiG.
Mieszkanie: CO i podgrzanie wody zamawiane z poznańskiej spółki ciepłowniczej (kupionej przez francuski koncern) i rozliczane przez spółdzielnie mieszkaniową.
5 mieszkańców.
Koszt roczny gazu w domu to około 4 tysiące zł. I akurat tyle wynoszą zaliczki na CO i podgrzanie wody w bloku przez rok - około 4 tysiące zł. Czasami są zwroty ale czasami trzeba dopłacić.

Kto nas w spółdzielni/spółce ciepłowniczej nadmiarowo rąbie nas po kieszeni?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 31.08.23, 22:26
      bywalec.hoteli napisał:

> Kto nas w spółdzielni/spółce ciepłowniczej nadmiarowo rąbie nas po kieszeni?

Nikt.
      W spółdzielni masz odpowiedzialność zbiorową.
      Jak się dziadki grzeją do oporu, bo wietrzą "na hejnał", to CO za nich płacisz i ty (nawet tzw. "podzielniki ciepła" można sobie w rzyć wsadzić).
      Jak blok jest niedocieplony to płacisz ty.
      Za wietrzone non-stop części wspólne - płacisz ty.
      Za niedocieplone przewody grzewcze - płacisz ty.

W domu płacisz tyle, ile zużyjesz.
      A jak zadbasz, żeby zużywać niewiele, to zużyjesz niewiele.

W Spółdzielni oszczędzanie ciepła mają w rzyci.
      • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 31.08.23, 22:31
        Blok jest dobrze ocieplony i okna plastikowe.
        Ale wydaje mi się, że za dużo ciepła spółdzielnia zamawia niż mieszkańcy zużywają - i koszt jednostki odczytu na kaloryferze jest bardzo wysoki. Dobrze myślę?
        • qqbek Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 31.08.23, 22:39
          bywalec.hoteli napisał:

> Blok jest dobrze ocieplony i okna plastikowe.
          > Ale wydaje mi się, że za dużo ciepła spółdzielnia zamawia niż mieszkańcy zużywa
          > ją - i koszt jednostki odczytu na kaloryferze jest bardzo wysoki. Dobrze myślę?

U mnie ilość ciepła ustala tzw. "komitet blokowy", a temu przewodzi prukwa SB-cka, emerytowana taksiarka, co to w przerwie w donoszeniu SB i milicji jeździła kiedyś czarną wołgą na taksówce.
          Mieszka na parterze, a że do grobu jej blisko, to grzeje do wiwatu.
          Efekt?
          Czynsz z niecałych 600 do ponad 900 ostatnio.
          Regularne zwroty nadpłat rzecz jasna.

Jak w sezonie grzewczym się pojedzie do mieszkania, to bez wietrzenia od dwóch dni przynajmniej, przy skręconych grzejnikach, jest +25... tropiki.
          Też dobrze docieplony blok, dobre okna.
          Ale, że od samych pionów grzewczych się potrafi tak nagrzać, to po prostu prukwa i jej wietrzenie mieszkania po paleniu fajek.

I tak jest wszędzie - ludzie w spółdzielniach mają to w dupie, bo jak dziadków pouczasz, to oni i tak "wiedzą lepiej", a wszelkie ograniczenia w dostawach ciepła traktują jak zamach na swoją wolność... wolność grzania świeżego powietrza w zimie.

Jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie indywidualnych liczników ciepła w poszczególnych lokalach. Ale na chwilę obecną to po prostu za drogie, bo w większości starszych bloków instalacja CO jest w "pionach" więc takich liczników byłoby trzeba tyle, ile jest kaloryferów w każdym lokalu, a i tak pozostałaby do rozliczenia "część wspólna instalacji".
          • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 08:13
            O własnie to. Podzielniki ciepła montowane na kaloryferach to jest jedna wielka lipa i w spółdzielniach których się na to zdecydowali płaca teraz więcej niż tam gdzie zostali na zaliczkach. Jedyne miarodajne liczniki to te o których piszesz, ale właśnie w blokach trzeba by montować je przy każdym kaloryferze a i tak problem jest z częściami wspólnymi.
            U nas w spółdzielni udało się przegłosować dziadków i zamawiamy teraz mniej ciepła.
            • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 09:41
              only_the_godfather napisał:

> O własnie to. Podzielniki ciepła montowane na kaloryferach to jest jedna wielka
              > lipa i w spółdzielniach których się na to zdecydowali płaca teraz więcej niż t
              > am gdzie zostali na zaliczkach.
              zauważyłem :(

> Jedyne miarodajne liczniki to te o których piszesz, ale właśnie w blokach trzeba by montować je przy każdym kaloryferze a i ta
              > k problem jest z częściami wspólnymi.
              Licznik nie wyeliminuje cwaniaczków, którzy mają taką lokalizację, że grzeją się od sąsiadów oraz rur biegnących przez mieszkanie a sami zakręcają kaloryfery i mają ciepło.
              Słyszałem o przypadku, gdzie ktoś miał grubą zawsze gorącą rurę w łazience i małe mieszkanie, to drzwi do łazienki miał ciągle otwarte i grzał się tylko tą rurą.

> U nas w spółdzielni udało się przegłosować dziadków i zamawiamy teraz mniej ciepła.
              Super! Jak to osiągneliście? No ja mam wrażenie, że zamawiamy tego ciepła za dużo. Po komunistycznych normach i bardziej mroźnych komunistycznych zimach a nie dla ocieplonych i doszczelnionych bloków. W Poznaniu rzadko temperatura jest ujemna i rzadko jest śnieg.
              • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 10:18
                Nowy zarząd dokonał audytu z którego wyszło, że zamawiamy więcej niż potem zużywamy. Dokonał ponownych obliczeń i zrobił tak żeby zamówić mniej ale było zgodnie z normami.
              • kreinto Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 21:10
                bywalec.hoteli napisał:

> Licznik nie wyeliminuje cwaniaczków, którzy mają taką lokalizację, że grzeją si
                > ę od sąsiadów oraz rur biegnących przez mieszkanie a sami zakręcają kaloryfery
                > i mają ciepło.
                To co? Mają oddać mieszkanie na rzecz skarbu państwa czy jak? To ich wina, że mają środkowe mieszkanie?
                Miałem kilka razy takie właśnie, środkowe mieszkanie i podczas remontu, gdy w ogóle nie było grzejników w środku nawet podczas mroźnej zimy było 20st.C. Wyrzuty sumienia miałem tak wielkie, że po remoncie zamontowałem grzejniki z powrotem.
                • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 03.09.23, 09:45
                  kreinto napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                  >
                  > > Licznik nie wyeliminuje cwaniaczków, którzy mają taką lokalizację, że grz
                  > eją si
                  > > ę od sąsiadów oraz rur biegnących przez mieszkanie a sami zakręcają kalor
                  > yfery
                  > > i mają ciepło.
                  > To co? Mają oddać mieszkanie na rzecz skarbu państwa czy jak? To ich wina, że m
                  > ają środkowe mieszkanie?
                  > Miałem kilka razy takie właśnie, środkowe mieszkanie i podczas remontu, gdy w o
                  > góle nie było grzejników w środku nawet podczas mroźnej zimy było 20st.C. Wyrzu
                  > ty sumienia miałem tak wielkie, że po remoncie zamontowałem grzejniki z powrote
                  > m.
                  Środkówe mieszkania są nagrzane bo zwyczajnie sąsiedzi grzeją na maxa. Jakby każdy miał licznik przy grzejniku i płacił za faktyczne zużycie ciepła to nagle ci obok też przestaliby grzeć na maxa.
                  • taniarada Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 04.09.23, 14:20
                    *Środkówe mieszkania są nagrzane bo zwyczajnie sąsiedzi grzeją na maxa. Jakby każdy miał licznik przy grzejniku i płacił za faktyczne zużycie ciepła to nagle ci obok też przestaliby grzeć na maxa .Totalne bzdury .Można grzać na maksa jak licznik całego bloku cyka jak u mnie w środkowej klatce .Bo tam jest mała kotłownia .Jest ciepło spada moc ogrzewania jest zimno moce się podnoszą .Dziwne u ciebie ludku te metody .
            • qqbek Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 22:26

> U nas w spółdzielni udało się przegłosować dziadków i zamawiamy teraz mniej cie
              > pła.

Ja w mieszkaniu nie mieszkam, a tym bardziej nie mam czasu chodzić na zebrania komitetu blokowego, czy członków spółdzielni.

Mam znajomą, która nadal tam mieszka i czasem sobie pogadamy o "stosunkach panujących w bloku".
              W skrócie - dochodzimy do wspólnego zdania, że albo kostucha, albo demencja musi obecny triumwirat obalić, żeby coś się zmieniło.

SB-cka donosicielka wiecznie żyć nie będzie, kiedyś sczeznąć musi.
    • taniarada Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 31.08.23, 22:57
      " W Spółdzielni oszczędzanie ciepła mają w rzyci .Oni mają ,ale u mnie we wspólnocie już nie .Podzielniki to sobie można w tyłek wsadzić. Cała kamienica to wykupione mieszkania na własność .Więc każdy się troszczy by ciepło nie uciekało .W środkowej klatce jest regulator do temperatury powietrza ,który w zależności zwiększa lub zmniejsza wysokość grzania . Do tego są głowice termostatyczne ,które są zakręcane ,gdy się otwiera okna .Każdy pilnuje bo ma zwrot na koniec grzania. Więc nie do końca ta gadka .
      • qqbek Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 31.08.23, 23:24
        Bredzisz tani.
        Porównujesz wspólnotę na ile? kilkanaście? kilkadziesiąt? lokali, z molochem, którym jest nawet moja mała spółdzielnia (grubo ponad tysiąc, jak nie dwa tysiące lokali).
        Im większa spółdzielnia, tym większa patologia.
        W spółdzielniach siedzą nadal dziadki, mianowane jeszcze za późnego Gierka/wczesnego Jaruzela... nieodwoływalne przez fakt ich zasiedzenia. Albo PiS-owskie świnie, jak w drugiej, znanej mi z autopsji spółdzielni - jedna i ta sama hałastra - komunistyczne dziadki i pisowscy czynownicy.
        • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 31.08.23, 23:48
          Czy komunistyczne dziadki mogą być jednocześnie pisowskimi czynownikami? 😂
          Bo to jakby przeciwstawne?
          • qqbek Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 00:02
            bywalec.hoteli napisał:

> Czy komunistyczne dziadki mogą być jednocześnie pisowskimi czynownikami? 😂
            > Bo to jakby przeciwstawne?

A Piotrowicz to do harcerstwa, czy do PZPR należał?
            Kryże.
            Kostrzewski.
            Cioch (drugi z wymienionych tu sędziów Trybunału Kulinarnego, zmarły kilka lat temu)
            Jasiński (były prezes Orlenu)
            Pietrzak, naczelny kabareciarz reżimu
        • polamek100 Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 02:34
          Tzn obecne "spoldzielnie" (instutucje zarzdzjace de fakto swoimi mieszkanaimi wynajetymi lokatorom, zalozone i zarzadzne z gory jak przedsiebiorstwo ) nie zostaly przeksztalcone we wspolnoty mieszkaniowe kiedy ludzi wykupili wszystkie lokale na wlasnosc?
          • taniarada Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 07:36
            polamek100 napisał:

> Tzn obecne "spoldzielnie" (instutucje zarzdzjace de fakto swoimi mieszkanaimi w
            > ynajetymi lokatorom, zalozone i zarzadzne z gory jak przedsiebiorstwo ) nie zos
            > taly przeksztalcone we wspolnoty mieszkaniowe kiedy ludzi wykupili wszystkie lo
            > kale na wlasnosc?
            Jest wspólnota są mieszkania najmu .Ale ci co wykupili rządzą się innym prawem .Bo to decydujemy na co idą nasze pieniądze .I mamy swojego przedstawiciela w zarządzie firmy .
          • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 08:19
            polamek100 napisał:

> Tzn obecne "spoldzielnie" (instutucje zarzdzjace de fakto swoimi mieszkanaimi w
            > ynajetymi lokatorom, zalozone i zarzadzne z gory jak przedsiebiorstwo ) nie zos
            > taly przeksztalcone we wspolnoty mieszkaniowe kiedy ludzi wykupili wszystkie lo
            > kale na wlasnosc?

Po 1 to ludzie często nie widzą co to znaczy lokal własnościowy. Bo większość to ma spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, a nie lokal własnościowy stanowiący odrębną własność. Nawet, jakby wszystkie lokale w bloku stanowiły odrębną własność, to dalej spółdzielnia mogłaby tym zarządzać, chyba, że mieszkańcy podjęliby uchwałę o tym że chcą się odłączyć i ustanowić wspólnotę.
            • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 09:43
              Mam mieszkanie na odrębną własność a i tak nadal jestem w spółdzielni. Spółdzielnia ma dużo plusów i również dochody z parkingów, obiektów handlowych, wynajmu pomieszczeń itp. Nie chciałbym wspólnoty.
              Tylko te koszty ogrzewania są dziwne, moim zdaniem za wysokie.
              • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 10:26
                Wspólnoty są fajne w małych i względnie nowych blokach kiedy nie trzeba nic robić. Fajne są jeszcze, jak w koło są tereny spółdzielni z ogólnodostępnymi placami zabaw czy parkingami. Problem się robi, jak trzeba zacząć robić remonty, spółdzielnia zaczyna grodzić swoje tereny i nagle okazuje się, że trzeba inwestować.
                • qqbek Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 10:59
                  Kuzyn żony miał nieopodal naszego poprzedniego miejsca zamieszkania takie "nowe, świetne mieszkanie w apartamentowcu". Po 4 czy 5 latach tych "luksusów" zamienił je na mieszkanie w bloku wybudowanym na przełomie lat 80-tych i 90-tych, jeszcze przez typową SM.
                  Takich "luksusów" jak w tym "apartamentowcu" mu się na całe życie odechciało.

Budynek oddano z taką ilością wad, że miał ekipę remontową co drugi tydzień (albo u siebie, albo na klatce, albo gdzieś u sąsiada za ścianą) - i wcale nie żartuję. Płytki na balkonie 3 razy mu kładli, w końcu powiedział, żeby spierdalali i sam położył - dopiero wtedy nie odpadły. Jak doszedł do porządku z płytkami, to po ścianie elewacyjnej zaczął mu iść grzyb. Deweloper stwierdził, że to przez niedogrzanie i brak wentylacji (choć przy dwójce małych dzieci i paleniu fajek przez jednego z członków rodziny to wentylację mieli też dodatkową, z codziennego wietrzenia mieszkania)... zrobili dopiero, jak już we wszystkich mieszkaniach przy tej ścianie wyszedł. Mieli jedno miejsce wykupione, ale teoretycznie były 2 miejsca na mieszkanie, bo deweloper kupił działkę z dużym pasem nie nadającym się pod zabudowę i zrobił duży parking z płyt ażurowych (żeby powierzchnię biologicznie czynną uzyskać). Drugi samochód najczęściej trzymali u mnie pod domem (250 metrów spacerem), a i z wykupionym miejscem mieli problem, bo albo je im ktoś zastawił, albo parkowali ludzie pomiędzy rozłożonymi słupkami, zajmując dwa cudze miejsca, a Straż Miejska umywała rączki. Dlaczego? Duża część płatnych miejsc się nie sprzedała (przynajmniej nie od razu), a ludzie mieli po 2-3 samochody i pozostałych sąsiadów w dupie. Jeden "przyrośnięty" egzemplarz stoi tam do tej pory, a stanął chyba z rok po budowie bloku (czyli w 2012 albo 2013). "Teren prywatny" - Straż Miejska nic nie może.
                  • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 11:32
                    Qqbek, dlaczego piszesz "kuzyn żony" a nie "brat cioteczny żony"? :)

Z miejscami parkowymi osobistymi to jest wielkie oszustwo deweloperów, na które łapią się ludzie dzięki wrodzonemu egoizmowi.
                    Dam przykład z miejsca gdzie jestem regularnie:
                    - duża część miejsc postojowych jest nieużywanych (być może nie wykupionych), można tam stawać tylko trzeba wiedzieć gdzie
                    - miejsc dla gości jest 0. Czyli jak przyjeżdżam to nie mogę zaparkować na legalu.
                    - nieefektywne jest to totalnie. W danym momencie miejsc zajętych jest mniej niż połowa. Ale ludzie nie mają gdzie parkować.
                    - pieprzone szlabany się często psują albo nie działają
                    - zdarza się że zapomnisz pilocika - kłopot

To już wolę ogólnodostępny parking przy moim bloku spółdzielczym. Prawie nigdy nie ma problemu z zaparkowaniem. Miejsca są efektywnie wykorzystane.
                    • qqbek Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 11:48
                      bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek, dlaczego piszesz "kuzyn żony" a nie "brat cioteczny żony"? :)

A bo się czepiali tu co niektórzy.
                      Ale owszem - w tym wypadku to brat cioteczny (a nie stryjeczny) żony.

> To już wolę ogólnodostępny parking przy moim bloku spółdzielczym. Prawie nigdy
                      > nie ma problemu z zaparkowaniem. Miejsca są efektywnie wykorzystane.

Właśnie o to chodzi.
                      Odkąd się przenieśli na Felin, to nigdy nie było problemu z zaparkowaniem u nich - owszem, nie zawsze "pod klatką" się da, bo miejsc może nie być, ale kawałek dalej jest duży parking osiedlowy i tam zawsze jest jakieś wolne miejsce.
                      • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 11:59
                        Kuzyn to dla mnie daleki krewny, niewiadomo kto, nie rozumiem jak można brata ciotecznego czy siostrę cioteczną - bliskiego krewnego/bliską krewną nazywać kuzynem czy kuzynką.
                • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 11:36

> Wspólnoty są fajne w małych i względnie nowych blokach kiedy nie trzeba nic rob
                  > ić. Fajne są jeszcze, jak w koło są tereny spółdzielni z ogólnodostępnymi placa
                  > mi zabaw czy parkingami. Problem się robi, jak trzeba zacząć robić remonty, spó
                  > łdzielnia zaczyna grodzić swoje tereny i nagle okazuje się, że trzeba inwestowa

Obserwuję to na fajnych starych osiedlach spółdzielczych, które zajmują prawie całe osiedla,. Jak uda się deweloperowi na danym osiedlu kupić działkę, to wciska tam swoje bloki. A mieszkańcy doklejają się do spółdzielczych placów zabaw, parkingów, chętnie korzystają z innej infrastruktury na terenach współdzielczych. Ale sami jak mają choćby plac zabaw, czy parking, to zaraz go ogrodzą, zamkną na klucz. Idiotyzm!
                  • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 12:22
                    Dlatego chcąc niechcą umnie spółdzielnia zaczęła się grodzić.
                    • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 13:03
                      Powinien być nakaz budowy na osiedlach deweloperskich obiektów użyteczności publicznej dostępnych publicznie: placów zabaw, trawników, boisk, koszy na śmieci i zakaz brodzenia takich osiedli. Juz komuniści pomimo strasznej twarzy komunizmu w PL wiedzieli ze planując i budując bloki należy planować i budować infrastrukturę. I dziwnym trafem na prawie kazdym osiedlu znalazło się nie tylko miejsce na osiedlowy handel, przychodnie, szkole, przedszkole a nawet na kościół.
                      Teraz buduje się bloki - bez infrastruktury nawet bez drogi często.
                      • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 13:20
                        Czasy się zmieniły i za taką infrastrukturę powinien odpowiadać samorząd.
                        • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 14:49
                          Nie do końca. Samorząd nie bedzie robił dobrze wszystkim nowym deweloperskim blokom. Samorząd albo rząd powinien wymagać takich rzeczy, weryfikować i egzekwować.
                          • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 14:57
                            Ale dlaczego chcesz kazać deweloperom budować to jako ogólnodostępne. W takim układzie spółdzielnie też powinny mieć zakaz grodzenia się.
                            • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 15:07
                              Dlatego żeby infrastruktura publicznie dostępna nie była nadużywana względem tego co jest niedostępne publicznie bo za płotem.
                              Gdyby był wymóg robienia takich rzeczy w deweloperce to by nie pezychodzili na wasze spółdzielcze zasoby i byście nie musieli się grodzić
                              • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 15:10
                                Wiesz jak coś publiczne i wspólne to i tak ludzie o to nie dbają.
                                • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 19:03
                                  Niekoniecznie. U mnie w spółdzielni były te rzeczy szanowane.
          • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 08:20

Po 1 to ludzie często nie widzą co to znaczy lokal własnościowy. Bo większość to ma spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, a nie lokal własnościowy stanowiący odrębną własność. Nawet, jakby wszystkie lokale w bloku stanowiły odrębną własność, to dalej spółdzielnia mogłaby tym zarządzać, chyba, że mieszkańcy podjęliby uchwałę o tym że chcą się odłączyć i ustanowić wspólnotę.
        • taniarada Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 02:40
          Bredzisz . Jest u nas tego trochę . U mnie nie rządzą pisowscy działacze ,tylko sldowscy .a dyrektorem jest syn znanej działaczki z PO . Czyli na odwrót .
        • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 08:17
          Pozwolę się nie zgodzić, znam w Łodzi trzy spółdzielnie gdzie starych dziadków pogoniono a do władzy w spółdzileni doszli młodzi ludzie. I nagle zaczęły się zmiany na lepsze, nowe węzły cieplne gdzie teraz mamy ustawione że powyżej określonej temperatury na zewnątrz i wewnątrz bloku ciepło się wyłącza, nagle zaczęły się inwestycję w fotowoltaikę, czy przebudowy wind tak by zjeżdżały do poziomu gruntu. Tylko musiała się znaleźć na osiedlu grupa ludzi która chce zmian. Spółdzielnia nie mała bo ma ponad 4000 członków.
          • taniarada Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 08:23
            No właśnie pogoniono i do władzy doszły dzieci tych dziadków .Napisałem jak wyżej .Rządzą młodzi ludzie ,a że mają niektórzy metryki czerwone kto to sprawdzi brachu .Zawsze tak jest że się ustawia swoich .Zależy kto rządzi w danym mieście .I wszystkie spółki tego miasta obsadzone są swojakami .
            • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 08:45
              No niewiem czy rządza dzieci czy nawet wnuki tych dziadków. Jednak z tego co wiem to z obecnego zarządu i rady nadzorczej większość to są ludzi którzy kupili mieszkania, a nie dostali po rodzicach czy dziadkach.
              • taniarada Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 04.09.23, 16:11

> No niewiem czy rządza dzieci czy nawet wnuki tych dziadków. Jednak z tego co wi
                > em to z obecnego zarządu i rady nadzorczej większość to są ludzi którzy kupili
                > mieszkania, a nie dostali po rodzicach czy dziadkach.
                Zerowe masz pojęcie o układach czerwonych i peowców naszym mieście .Poczytałem o tobie i niekojarzę z forum regionalnego .Dalej mam tam przyjaciół ,ale ty się do nich nie zaliczasz .Bedę pamiętał by cię omijać z daleka i szerokim łukiem .Dobre wchowanie czerpałeś spod śmietnika TBS .
    • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 08:09
      Nikt Cie nie rąbie, tylko w spółdzielni płacisz też za grzanie części wspólnych np klatki. Do tego, węzły cieplne często też nie są najnowszej generacji i przez to są duże straty na ogrzewaniu. Jeśli spółdzielnia zamówi więcej niż wynosi zużycie to masz nadpłatę. Porównujesz też zużycie gazu, do opłat za CO, to porównaj też koszt jednostkowy ile co kosztuje za jedną jednostkę i jakie jest zużycie całkowite. Nie tylko kwoty. I to co pisał qqbek, płacisz za wszystkich czyli całe zużycie jest dzielone na poszczególne lokale.
    • bolo2002 Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 09:32
      Najtańszym mieszkaniem jest własny dom i media też są tańsze. W wiekszosci bloków dalej obowiazuje komuna, czy płacisz za sasiada, za zbiorczą wodę, czasem tez gaz i prąd/np. klatkischodowe, windy, itd/. Wew własnym domu regulujesz korzystanie z mediów sam i masz do tego szereg narzędzi. Np ja steruję ogrzewaniem -ustawiasz sobie odp. temp, czas grzania, pory dnia i nocy, itd. Wodę tez reguluje-bo mam 2 ujęcia i w zależnosci od potrzeb-wybieram ujecie tańsze . W blokowisku te mozliwosci sa ograniczone i płacisz za ... komune!
      • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 09:46
        No nie Bolo, dom nie jest najtańszym mieszkaniem. Choć koszty ogrzewania są podobne jak w bloku, to masz masę innych wydatków, których w bloku nie masz. No i koszt zakupu i wykończenia domu 200 m2 jest znacznie wyższy niż mieszkania 50m2.
        • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 10:29
          W domu dochodzą takie tematy jak dbanie o elewację, dach itd czy trawnik przed domem lub szeroko pojętą zieleń. W spółdzielni są to części wspólne i idzie na to z funduszu remontowego czy infrastruktury, rozkłada to się na wszystkich mieszkańców. Do tego jak jest mądry zarząd to umie korzystać z zewnętrznych funduszy różnych dofinansowań itd. U nas np trzeba robić dachy w blokach i właśnie znaleźliśmy program dofinansowań, gdzie spółdzielnia dostanie 50% dofinansowania na remont dachu i montaż fotowoltaiki.
          • taniarada Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 10:46

> W domu dochodzą takie tematy jak dbanie o elewację, dach itd czy trawnik przed
            > domem lub szeroko pojętą zieleń. W spółdzielni są to części wspólne i idzie na
            > to z funduszu remontowego czy infrastruktury, rozkłada to się na wszystkich mie
            > szkańców. Do tego jak jest mądry zarząd to umie korzystać z zewnętrznych fundus
            > zy różnych dofinansowań itd. U nas np trzeba robić dachy w blokach i właśnie zn
            > aleźliśmy program dofinansowań, gdzie spółdzielnia dostanie 50% dofinansowania
            > na remont dachu i montaż fotowoltaiki.
            U mnie mądry zarząd za miejsce parkingowe ( nawiasem ,w którym zainwestowaliśmy kasę na kostkę i wykończenia tegoż parkingu ) podniósł opłatę z 12 zł na 60 zł .To ile to procentowo jest duża podwyżka brachu ?
            • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 11:28
              Umnie teraz podnosimy opłatę za parking, zamykany z indywidualnymi miejscami z 60 na 100 zł. Ale wynika to z tego, że w końcu po latach założona została brama na pilota i podpisaliśmy aneks do umowy z firmą zajmująca się zimowym utrzymaniem, że parking też będą odśnieżać.
        • taniarada Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 10:40
          Nie do końca prawda i Bolo ma trochę. racji .To sobie przeczytaj -Czynsz to tylko jedna z pozycji w comiesięcznym haraczu. Doliczmy do tego jeszcze koszty wywozu śmieci, energii elektrycznej, wody, ogrzewania (oczywiście możemy zakręcić grzejniki, ale i tak przyjdzie nam zapłacić rachunek, ponieważ nawet jak nie korzystamy z ogrzewania, musimy za nie płacić) sprzątania, dopłat, wyrównań oraz innych pozycji, których istoty przeciętny mieszkaniec i tak nie pojmie. Jeśli mamy auto dorzućmy jeszcze do tego worka bez dna koszty garażu lub miejsca parkingowego. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.domoweklimaty.pl/czytelnia/co-bardziej-sie-oplaca-kupic-mieszkanie-czy-wybudowac-dom/&ved=2ahUKEwiu8cbFgYmBAxXLgv0HHYjGC94QFnoECBYQAQ&usg=AOvVaw1FxrBNXAi9pC_LH1lV9Hp5
          • only_the_godfather Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 01.09.23, 11:27
            Aha a w domu nie ponosisz kosztów wody,gazu,prądu, opału itd?
            • taniarada Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 03.09.23, 10:18

> Aha a w domu nie ponosisz kosztów wody,gazu,prądu, opału itd?
              Wszędzie ponosisz . Pzypadku mieszkań dochodzą także koszty spółdzielni mieszkaniowej .Dom to wolność ,wybieg dla dzieci i zwierząt .Koszta mniej więcej porównywalne .Ocena tego w tym przypadku mierna ,a wybór należy co kto lubi .
        • bolo2002 Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 02.09.23, 09:23
          Ja mówię tylko o tzw. mediach. media w domu jednorodzinnym są znacznie tańsze niz w bloku-i to łatwo udowodnic. Nie piszę o inwestycji budowy domu. Ale budowa domu i zakup mieszkania u dewelopera sa w relacji : 1 : 3. Mój dom kosztował mnie 3 x taniej niz mieszkanie w stolicy-z której z przyjemnoscią sie wyprowadziłem/ po pół wieku!/. Koszt 1 m2 /pod klucz i z kominkiem/ kosztował mnie 1580 zł-w stolicy ten sam 1 m2 łysego, gołego mieszkania wynosił 3500 zł.
          • taniarada Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 02.09.23, 11:38
            Gdzie tam Bolo taniej mieszkanie . Bierzesz se żonę, rozłoży się ciężar na 2. Zróbisz dzieciaka, to opłaty będziesz miał za friko. Do tego psa - rasowa suka jak się oszczeni cirka 7 sztuk po dwa koła .Mieszkanie wygrywa 🤣
    • oixio Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 02.09.23, 11:32
      Mam nieocieplony dom - mury 42 cm, okna skrzynkowe uszczelnione a futryny docieplone pianką i silikonem.
      Ogrzewam piętro piecem gazowym kondensacyjnym.
      Ostatni okres grzewczy zapłaciłem ok. 2000PLN.
      Czy wymiana okien i ocieplenie z zewnątrz, korzystając z dotacji, poprawi tą sytuację? Mam dylemat.

Ciekawostką jest fakt, że za listopad i marzec opłaty miesięczne są na poziomie połowy tego co miesięcznie za grudzień, styczeń, luty.
      W roku najwięcej mamy dni umiarkowanych - stąd brak ocieplenia może i jest na plus!
      • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 02.09.23, 15:47
        Pogadaj z kimś kto sie na tym zna i ma kamerę termowizyjna.
        Na ile Ci ucieka przez te grube mury.
        Inna sprawa ze jak ocieplisz taki dom to od nowa musisz przemyśleć temat wentylacji bo inaczej zrobisz sobie termos.
        Co ciekawe dobre ocieplenie pomaga utrzymać chłodniejsza temperature latem
        • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 03.09.23, 01:36
          Pogadalas?
        • oixio Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 03.09.23, 13:28
          Z kamery termowizyjnej wynika, że najwięcej straty jest przez szyby w oknach.
          Zamówiłem na próbę folię przezroczystą do przyklejenia na szpros kwatery okna - ma stworzyć dodatkową przestrzeń powietrzną. Ma działać po modernizacji jak okno trzyszybowe.
          Dokonam porównania działając odpowiednio pirometrem lub kamerą termowizyjną i będę wiedział praktycznie.
          Z dawnych lat pamiętam, że stosowano w okresie letnim jedną szybę a w okresie zimowym dwie szyby.
          Teraz całoroczne trzyszybowe???
          • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 03.09.23, 13:44
            Ja mam na 2 poziomach trzyszybowe ale na poddaszu tylko 2 szybowe. Poddasza w ogóle praktycznie nie muszę grzać bo grzeje je parter i piętro. Mimo to jest ciepło. A skoro jest ciepło to chyba aż tak dużo przez te okna dwuszybowe na poddaszu nie ucieka?
          • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 04.09.23, 12:19
            a te mury 42 cm to z czego są zrobione?
            • oixio Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 04.09.23, 13:05
              Pustak 24cm+4cm(pustka powietrzna)+pustak 12cm +tynk obustronny 2cm = 42 cm.
              Duża bezwładność cieplna.
              Jak się nagrzeje w dzień trzyma w nocy a jak ochłodzi w nocy trzyma w dzień :)
              • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 04.09.23, 13:56
                no to ta pustka powietrzna też jest chyba izolatorem?
              • bywalec.hoteli Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 20.09.23, 18:00
                Jak jest?
      • bolo2002 Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 03.09.23, 09:55
        Gazowy piec kondensacyjny to dobre rozwiazanie. Jedno możesz zrobić-skorzystać z rzadowych dopłat za docieplenie i powinienes wymienic okna na nowoczesne 2-3 szybowe. To jest warto zrobić. Ale przy ocieplaniu-nie popełnij tego samego błędu, co 95 % Polaków-nie uzywaj gównianego styropianu do ociepleń.Tego gówna na Zachodzie nie stosuje sie juz od ponad 30-tu lat. Pamietaj, ze mur musi oddychać-jak zamkniesz plastikiem-ugotujesz się. Dlatego wybór materiału jest mega ważny. 42 cm to solidne mury. Okna skrzynkowe-to kiepskie-stare rozwiazanie i nieszczelne.Ja mam piwnice/65 m2 z garażem/-przywiozłem sobie styrodur z Niemiec-jest w zimie + 16 st. C -bez ogrzewania, a latem +20 st. C jak na zewnatsz 36 st. C. I tam sobie popijam wtedy zimne piwko.W Polsce jest poliester estrudowany o róznych grubosciach-ale do niemieckiego styroduru mu daleko. W najgorszym razie mozna uzyć Austrotermu-jako styropianu-bo taniej.Ale ja tego nie polecam . Na sciany-tylko wełna mineralna np. 10 cm.
        • taniarada Re: OT-Koszty CO i ciepłej wody w bloku i domu. W 03.09.23, 10:08
          Wiesz o czym piszesz .Styrodur XPS (polistyren ekstrudowany) - produkowany jest w formach o docelowych wymiarach płyt. Do nich wtłacza się granulki, które później są spieniane. Ze względu na taką technologię produkcji, XPS ma gładszą powierzchnię i zamkniętokomórkową strukturę, przez co jest odporny na nasiąkanie wodą. Jest także twardy i wytrzymały mechanicznie.
          Styropian EPS (polistyren ekspandowany) - powstaje przez spienienie granulek i złączenie ich w blok, który docinany jest później na płyty. Powierzchnia jest porowata, co powoduje nieco zwiększoną nasiąkliwość przy narażeniu na kontakt z wodą .Styrodur jest o wiele droższy i można go w Polsce kupić . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.tooba.pl/porady/styrodur-czy-styropian-co-lepiej-wybrac-porownanie&ved=2ahUKEwj5uv7P_Y2BAxXShf0HHU_pBz4QFnoECF8QBQ&usg=AOvVaw23Nf66wyU1cynRd8g_0Gle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka