Dodaj do ulubionych

OT - bardzo ciekawe

11.09.23, 21:58
Super - radio naukowe

przydalo by se dla niektorych tutaj.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: OT - bardzo ciekawe 11.09.23, 22:06
      SPISEQ!
      Ziemia jest płaska!
      Bez foliowej czapeczki jesteś sterowany chipem!
      Chemtrailsy służą kontroli populacji!

Som na to naukawe dowody!
      Wystarczy obejrzeć godzinną audycję płaskoziemców, gdzie w 53 minucie ogłaszają w końcu prawdę objawioną!
    • tbernard Re: OT - bardzo ciekawe 11.09.23, 22:20
      Ja lubię posłuchać jej nagrań ale trochę mnie śmieszą te gościnie, naukowczynie itp. To trochę tak jakby mężczyźni zaczęli teraz promować słowo mężczyznowiec bo przecież mężczyzna jako kończące się na 'a' to rodzaj żeński, czyli kobieta. A może lepiej kobieciarz? ;)
      • borsuczyca.klusek Re: OT - bardzo ciekawe 11.09.23, 22:29
        Mężczyznowiec brzmi jak gatunek jakiegoś dzikiego zwierza 🙄
        • qqbek Re: OT - bardzo ciekawe 11.09.23, 22:33
          borsuczyca.klusek napisała:

> Mężczyznowiec brzmi jak gatunek jakiegoś dzikiego zwierza 🙄

Mężczyznyszcze proponuję.
          Najlepiej jeszcze, jak będzie miał na imię Barnaba, Bonawentura, albo Maria (mąż Nelly na przykład).
          • borsuczyca.klusek Re: OT - bardzo ciekawe 11.09.23, 22:40
            Albo Kuba 😉
            • qqbek Re: OT - bardzo ciekawe 11.09.23, 22:50

> Albo Kuba 😉

Kuba to zdrobnienie.

Kurde, jak ja tęsknię za czasami, w których moje imię było bardzo mało popularne.
              Na komunistyczną podstawówkę, 1200 uczniów, byłem jeden jedyny, aż po 3-cią klasę, gdy przyjęto kolejnego "Jakuba".

Pamiętam, jak mi szczena opadła gdzieś na początku lat 90-tych, jak pojechałem na obóz językowy i włażę do pokoju (czwórka) jako ostatni (pokoje przydzielało biuro podróży), witam się "cześć jestem Kuba", a w odpowiedzi słyszę trzy razy "ja też" i gromki śmiech. Było nas tam wtedy 3 autokary + 2 autokary Niemców, ponad 250 osób i chyba ktoś przydzielający pokoje postanowił nam zrobić żart, bo mu się rzadkie (wtedy) imię tak podobało.

Teraz nie ma w szkole klasy bez "Kuby", 35-40 lat temu były całe szkoły.
              • borsuczyca.klusek Re: OT - bardzo ciekawe 11.09.23, 22:53
                Podziękuj ojcu Mateuszowi 😀
                • qqbek Re: OT - bardzo ciekawe 11.09.23, 22:58

> Podziękuj ojcu Mateuszowi 😀

To bardziej "Na dobre i na złe".

Ale już wcześniej to imię stało się popularniejsze niż wtedy, gdy mi je nadawano.
                  Jestem z 1978.
                  Miałem w klasie w liceum 0 Janów, 0 Pawłów i jednego Karola (rzecz jasna końcówka rocznika, bo wcześniej to imię to był obciach straszny).
                  Klasę niżej było 3 Pawłów, 1 Jan i 2 Karoli.
                • taniarada Re: OT - bardzo ciekawe 12.09.23, 14:37

> Podziękuj ojcu Mateuszowi 😀
                  Ojciec Mateusz to spod Sandomierza niestety 😊
              • tbernard Re: OT - bardzo ciekawe 12.09.23, 02:21
                qqbek napisał:

> borsuczyca.klusek napisała:
                >
                > > Albo Kuba 😉
                >
                > Kuba to zdrobnienie.

A Kubuś to zdrobnienie zdrobnienia. Jednak przy Kubusiu drobniejsze wydaje się jeszcze Kubusiątko :)
        • mayers Re: OT - bardzo ciekawe 11.09.23, 22:54
          Albo polska odmiana bananowca 😃
      • qqbek Re: OT - bardzo ciekawe 11.09.23, 22:31
        Język nie jest ustanowionym po wsze czasy monolitem.
        Jak się większa grupa uprze stosować nawet te śmieszne feminatywy, to w końcu staną się one uzusem.
        Zamiast z tym walczyć można po prostu obserwować, notować i przyjmować do wiadomości.

Gdyby język miał pozostać niezmienny, to moja babcia pisałaby w szkole "Francyja" jak moja prababcia, a nie "Francja". Zamiast "tymi" pisałaby "temi". A ty byś pisał partykułę "nie" oddzielnie od przymiotników (nie tylko tych w stopniu wyższym i najwyższym).
        • pekaes886 Re: OT - bardzo ciekawe 12.09.23, 08:52
          Nie jest monolitem, ale powinien ewoluować naturalnie, a nie wg odgórnych zaleceń po linii poprawności politycznej.

W latach 60/70 prawicowe rządy greckie próbowały wrócić patriotycznie do korzeni i w ramach wstawania z kolan zarządziły, że Gracy mają mówić klasyczną koine z czasów antycznych, prawie niezrozumiałą dla współczesnych. Poprawiano wiele współczesnych greckich słów na ich starożytne odpowiedniki.

Skoczyło się tak jak to było do przewidzenia. Grecy dalej mówią współczesnym językiem, a w rago ramach kilkoma dialektami.
          • qqbek Re: OT - bardzo ciekawe 12.09.23, 09:12
            To (próba powrotu do tego "co było") to jest działanie polityczne, za którym stoi przemoc państwa.
            Próba wpływania na język przez grupy interesów, czy samych interesariuszy to zaś zjawisko naturalne.

Zresztą czasami bywa "bronią obosieczną".
            Potworka językowego pt. "aktywiszcze" wymyśliła "lewa strona barykady" do neutralnego płciowo opisania niebinarnego aktywisty, ale jest on tak niezdarny (a przy tym bliski językowo "kurwiszczu"), że teraz używa go głównie prawa strona strony politycznej, w zabarwieniu mocno pejoratywnym.
          • dodekanezowiec Re: OT - bardzo ciekawe 12.09.23, 11:17
            pekaes886 napisał:

> Nie jest monolitem, ale powinien ewoluować naturalnie, a nie wg odgórnych zalec
            > eń po linii poprawności politycznej.
            >
            > W latach 60/70 prawicowe rządy greckie próbowały wrócić patriotycznie do korzen
            > i i w ramach wstawania z kolan zarządziły, że Gracy mają mówić klasyczną koine
            > z czasów antycznych, prawie niezrozumiałą dla współczesnych. Poprawiano wiele w
            > spółczesnych greckich słów na ich starożytne odpowiedniki.
            >
            > Skoczyło się tak jak to było do przewidzenia. Grecy dalej mówią współczesnym ję
            > zykiem, a w rago ramach kilkoma dialektami.

To mnie się przypomniało i z trudem nie wybuchnąłem śmiechem jak usłyszałem że na moim osiedlu mieszka 4-letni Platon (z Ukrainy:)
            Platon - filozof - się mi ze starym dziadkiem kojarzyl zawsze :)
            • tbernard Re: OT - bardzo ciekawe 12.09.23, 17:53
              dodekanezowiec napisał:

>
              > To mnie się przypomniało i z trudem nie wybuchnąłem śmiechem jak usłyszałem że
              > na moim osiedlu mieszka 4-letni Platon (z Ukrainy:)
              > Platon - filozof - się mi ze starym dziadkiem kojarzyl zawsze :)

Przypomniała mi się pewna scenka którą za chwilę przytoczę i którą co bystrzejsi zapewne skojarzą:

– Babciu! Ja będę za Heroda!

– Za młody jesteś na Heroda.

– A co? Herod nigdy nie był młody?

– Nie!
          • marekggg Re: OT - bardzo ciekawe 12.09.23, 22:00
            Niemcy wprowadzili pare lat temu uproszczony niemiecki - i jakos nikomu nie przeszkadza.
    • galtomone Re: OT - bardzo ciekawe 12.09.23, 09:15
      Jest i na Spotify.
      Fajnie, dzięki.
    • wislok1 Re: OT - bardzo ciekawe 12.09.23, 20:25
      Bardzo fajny pomysl

Nic tylko pochwalic

A w Korei Polnocnej tez maja podejscie do nauki;

www.youtube.com/@RadioNaukowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka