bywalec.hoteli
18.09.23, 00:22
Myślę, że wielu i wiele z nas oglądało finał ME w siatkówce i cieszy się złotem naszych chłopców.
Chciałem poruszyć kilka rzeczy:
1. Sposób na Leona. Jakiś czas temu pisałem, że Leon w reprezentacji Polski jakoś nie umie się przebić do sukcesu. Dziś jest inaczej. Trener Grbić znalazł sposób na Leona, który zagrał świetnie w mistrzostwach, np. w półfinale i finale i zdobył MVP całych mistrzostw.
2. Poziom siatkarski. To jak wczoraj zagraliśmy to było wg mnie mistrzostwo świata. Widziałem (i amatorsko zagrałem) trochę meczów siatkarskich i rzadko kiedy widziałem tak dobrze grającą drużynę jak nasza wczoraj. Włosi przegrali 0:3 nie dlatego, że byli słabi. To jest jedna z 2 obecnie najlepszych drużyn na świecie. Ma wybitnych a zarazem młodych zawodników. My wczoraj graliśmy tak dobrze, że nie daliśmy im szans.
3. Piłkarze i ich motywacja. Poniżej krótki wywiad ze "Zwierzem" Kaczmarkiem. Zapytany kiedy uwierzyli w złoty medal - czy po ostatniej akcji czy jakiś czas po meczu, odpowiedział, że oni w złoty medal wierzyli od pierwszego spotkania mistrzostw. I tym się różnią siatkarze od naszych piłkarzy, którzy najwyraźniej ani nie mają motywacji ani nie wierzą w sukces. Przegrywają z drużynami z bardzo słabej grupy. A chcieliby miliony premii za awans z grupy MŚ! Siatkarze za ME dostali zaledwie 500kEUR do podziału (zapewne oprócz trenera i graczy ktoś jeszcze).
4. Olimpiada. Jak wiadomo, Polska reprezentacja mężczyzn w ostatnich 17 latach odniosła bardzo wiele sukcesów typu mistrzostwo świata (2 razy), wicemistrzostwo świata (2 razy), mistrzostwo Europy (2 razy), a także inne medale. Ale zabrakło sukcesu na olimpiadzie. Na wielu olimpiadach z rzędu odpadaliśmy w ćwierćfinale. Teraz będzie presja zarówno zewnętrzna (kibice, dziennikarze) jak i wewnętrzna (trener i zawodnicy), żeby w przyszłym roku w Paryżu zdobyć złoty medal. Z takim składem i grą jak dziś mamy wszystko by to zdobyć. A czy się uda - zobaczymy? :) Bo już nieraz myśleliśmy, że zdobędziemy, a ktoś nas eliminował.
5. Nikola Grbić. Nie wiem co ten gość ma w sobie, ale drużyna naprawdę świetnie sobie radzi pod jego batutą.
Gratuluję naszym chłopakom i trenerowi, cieszmy się sukcesem naszych!