Dodaj do ulubionych

OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie?

18.09.23, 20:56
Mowiliscie ze Polska pod parasolem NATO jest 100% bezpieczna zwlaszcza kiedy kliku Amerykanow jest w Polsce
I jak tylko Putin sie pokaze blisko to NATO od razu uruchomi art 5 i Rosjanie zostana unicestwieni zanim przekrocza granice?

www.youtube.com/watch?v=1_VEN2T-RnU

EU doszla do wniosku ze zniesieni embarga na ukrainskie zboze pomoze jeszcze bardziej aby Polsce pokazac jej miejsce w szeregu. Za pokazywanie EU (i Ukrainie) srodkowego palca dostanie palka po obu kolanach?
No bo Ukraina podaje Polske do sadu i nawej jakies rewanzowe akcje planuje.
A Polska ciagle sluzy Ukraini i nawet ciagle placi po 40 PLN na Ukrainca na dzien?

Obserwuj wątek
    • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 18.09.23, 22:13
      Piszesz "Polska", a powinieneś "PiS".

To kurwa te zaprzańce u koryta wzbogaciły się na "zbożu technicznym" (m.in. Wipasz, któremu doradzał poseł Zagórski, czy Cedrób, którego prezes jest (a może po ujawnieniu afery "był") członkiem PiS i bliskim przyjacielem Matołusza "działeczka" Pinokio).

Co do planów obrony - tak wychodziło z gier strategicznych Wojska Polskiego, że terenów na wschód od Wisły obronić się bez aliantów (na których trzeba będzie kilka dni poczekać) nie da. W trakcie gry 3 lata temu (w której założono, że mamy już F-35 i obronę przeciwlotniczą) Ruskie były na przedpolach Warszawy w 2 dni. Ujawnienie przez Błaszczaka ściśle tajnych planów obrony to zdrada stanu... no i prezent dla przyjaciół PiS z Kremla. Już raz, we wrześniu 1939 r. przećwiczyliśmy wariant obrony "ani guzika"... tracąc Armię Pomorze, większość Armii Poznań i Armii Kraków w 2-3 dni właśnie.
      • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 03:46
        To ja bedac na Twoim miejscu przeprowadzilbym sie do Poznania.
        • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 07:18
          engine8t napisał:

> To ja bedac na Twoim miejscu przeprowadzilbym sie do Poznania.

Ale po co?
          Rosja straciła większość swoich sił lądowych na Ukrainie.
          To co 3 lata temu było jeszcze realnym scenariuszem, dziś nie ma prawa się wydarzyć (i jeszcze przez ponad dekadę nie będzie miało).

Jak już mieliby zaatakować, to pierdolnęliby atomówkami. A tu szanse na natychmiastowe spopielenie wyższe miałbym u ciebie w kalifornijskim wujkowąsatkowie, czy w Poznaniu.

I co?
          Czujesz się bezpiecznie?
          • pekaes886 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 07:56
            www.independent.co.uk/news/world/americas/us-map-nuclear-war-russia-b2279249.html
            • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 09:13
              Wygląda na to, że wąsaty wujek z Kalifornii winien się wyprowadzić do rednecków z Idaho 🤣
              • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 18:32
                No nie.. Wy jak zwykle odszczkujecie sie.
                To co sie dzije u was to jest niebezpieczne juz teraz i to widac i wiadomo
                A co to moze sie stac w USA . i kiedy i gdzi i jak to ciagle w domyslach i planach.
                Alke wierz mi ze jak sie zrobi podejrzanie niebezpiecznie to wyfrune stad i to szybko.
                A I daho jest bvardzo dobym stanem do mieszkania - Ty przeciez nie znasz redneckow a juz ich obrazsz.
          • nousecomplaining Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 17:06
            > A tu szanse na natychmiastowe spopielenie wyższe miałbym u ciebie w kalifornijskim wujkowąsatkowie, czy w Poznaniu.
            Jednakowoż miałby jakieś pół godziny więcej życia w oczekiwaniu na spopielenie niż Poznaniacy, co może dawać pewien komfort 🤣
            • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 18:33
              Bardzo plytko i naiwnie myslicie panowie, bardzo.
          • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 18:29
            Pomimo tego ze wiem iz Chinczycy by zaatakowali i LA i San Diego i Long Beach bo tu sa militarnie wazne punkty i co tu ukrywac - myske o tym i wiem ze bezpiecznie tu nie bedzie.
            Ale nie sadze ze Chinczycy pojda na pelnoskalowa wojne z USA- jeszcze nie teraz chyba.

No tak Ty oceniasz to co moze byc za tydzien czy miesiac ..

Ale powoli Stany sie niecierpliwia i sprowokuja rozejm ktory absoluntie niczego nie zaltwi i jedynie da Rosji czas na wyleczenie ran i za klika lat beda znow gotowi aby odebrac to co czuja jest ich.

Wystarszyles sie "atomowkam" myslac ze najwieksze szanse to pierd tak ze pol Ziemi sie w kosmosie znajdzie?
            Nie, jak pierdykna to tak malaa - ot pol miasta zniszczyc aby wystraszyc.
            A wiec pierd tak wlasnie na Lublin gdzie nikt sie nie spodziewa czy na jakis Bialystok czy Suwalki zeby sobie korytarz do Kaliningradu zrobic a nie na Jesionke gdzie by sie mzna spodziewac. Ale nie to by mi zabieralo sen z oczu aale to ze tego zwierz nie zlikwiduja ale jedynie uspokoja na krotki okres i te tereny beda dlugo i napewno przedmiotem sporow i problemow.
            A juz Niemcom si epod noc nie beda pchac bo to i daleko i zbyt powazna sprawa - musileiby cal Polske najpierw zajac..

No i zanim tak ruska atomowka do Kaliforni doleci to ohohoh nasi maja duzo czasu na to rozpoznac i aby sie jej "przyjrzec"

Nie chodzi mi o to aby znow uslysec a u was murzynow bija ale tak z prostych powodow bezpieczenstwa swojego i rodziny. Bo jestes w pasie ktory jak widzisz jest pasem do "poswiecenia" w razie draki.
            • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 19:32
              O masz tu dowod jak mzna wierzyc wojskowej propagandzie.
              No i sugestie ze coraz wiecej glsow po tej stronie ze chyba czas sie zajac czym innym
              www.yahoo.com/news/evidence-suggests-ukrainian-missile-caused-115120004.html
              • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 21:42
                engine8t napisał:

> O masz tu dowod jak mzna wierzyc wojskowej propagandzie.
                > No i sugestie ze coraz wiecej glsow po tej stronie ze chyba czas sie zajac czym
                > innym
                > www.yahoo.com/news/evidence-suggests-ukrainian-missile-caused-115120004.html
                Najfajniejsze w tym wszystkim ,że większość się czuje niebezpiecznie w tym kraju i dalej siedzi ,zamiast wyrywać stąd .Narzekają i siedzą .Wygra Pis i dalej będą narzekać .A Ty się martwisz będąc tak daleko i bezpieczny .To jest paranoja .
                • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 23:10
                  Tzn ja tez sie nie czuje w 100% bezpieczny i nurtuje mnie jak moga rodacy na granicy - praktycznie wiedzac ze ta granica bedzie niespokojna przez znastpne dzisiatki lat, sopkojnie siedziec i cieszyc sie ze Rosjanie oslabli militarnie al eprpblem i ryzyko nie tylko nie zmalalo ale sie zwiekszylo bo niedawno jeszcze ludzi mieli nadzije na zniwelowanie potencjalnego konfliktu europy z Rosja a teraz konflikt jest pewny i tylko kwestia jak i kiedy.
                  • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 23:19
                    Ja mam bliżej do Lwowa niż do Warszawy i w dupie mam, szczerze powiem, twój niepokój dotyczący mojej osoby.
                    Jak by tu mieli leźć, to nie walną atomówkami, żeby mieć jak leźć.
                    To Kalifornii nie wlezą, to walną atomówkami, bo będzie im ta cała twoja Kalifornia zwisać kalafiorem.

Tak więc co do tego "jak i kiedy" stwierdzam, że w obecnej chwili Rosja nie zdecyduje się na konflikt konwencjonalny, bo odbudowa tego, co z sił konwencjonalnych straciła w Ukrainie zajmie jej przynajmniej dekadę (jak nie dwie). Jak się już do reszty wkurwią, to walną atomówkami, a dopiero potem ruszą na zachód.
                    Ja podstawy rosyjskiego znam - a ty?
                    Masz już schron przeciwatomowy pod basenem?
                    • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 23:39
                      Alez mnie nie zalezy abys ty dzielil moj niepokoj. Ja go i ciebie tylko chce zrozumiec i zakladam ze masz powdy aby sie bac czy nie bac i reagowac tak jak ty uwazasz.
                      A tu sie denerwujesz na mnie? Zaytac nie wolno?

Wszytko prawda ale jak zobacza ze USA zajete i NATO tez a EU nie ma czym sie stawiac a wiec nie trzeba wiele zeby wlezc i probowac to utrzymac. A mozna na poczatek wyslac Lukaszenke np Jak sie przy tym uda odwrocic sily amerykanskie od Chin to oni wspomoga i sie okaze ze nie ma sie co czarowac bedzi konflikt otwarty USA Chiny najpierw do ostatniego Ukrainca a potem Polaka?
                      Ruskie maj teraz i Chiny i Koree Pn i Bialorus i Iran po swoje stronie a ci im dostarcza troche oreza. A ruskich ludzi jeszcze mnogo.
                      Ja ruskiego jeszcze w 100% nie zapomnialem.

No chyba nie myslisz ze ruskie az tak durne ze walna atomowka aby swiat zniszczyc?
                      Nie, mog awalnoc mniejszymi aby teren spbie zaorac i wyburzyc a wyobrazsz sobie panike na Zachodzi jakby tak walneli taktyczna ?
                      I moze liczysz ze NATO by natycmiasrt zareagowalo odwetem?

A ja zadnych schronow nie mam - po co mi?

Zauwaz ze Amerykanie jak dotad prowadza wojny ciagle i na calym swiecie ale zawsze daleko od siebie? Nawet z Chihami planowany konflikt bedzi ena wybrzezu Chin a nie USA? I jak dojdzie do zmasowanych atakow nukleranych na Kalifornie (nie wiem jak ale mozliwe) to jaka roznica czy ma schron czy nie?
                      W moja okolice nie maja sensu walic bo po co?.
                      Jak beda walic to raczej tam gdzie sa magazyny broni, duze lotniska wojskowe etc a do tkich mnie dosc daleko.
                      Zreszta w razie draki ameykanskie wojsko i tak wyjdzie w morze z lotniskowcami i lodzimi podwodnymi tak ze walnie w piasek na plazy chyba nie ma sensu?
                      A do tego poesonalnie to pamietaj ze ja jestem juz "rozchodowany" :)a wiec moja wartosc rynkow jest zero - ba wszystkim dookola sie oplaca mnie zdjac z tego swiata i nie ma sensu na siebie wydawac kasy na schrony. :)
                      • bywalec.hoteli Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 00:31
                        Zauważ Engin ze ruskie do Kalifornii maja blisko - bliżej niż do Nowego Jorku i Waszyngtonu a zarazem z Kalifornii do moskwy jest bardzo daleko i Chiny i Indie po drodze.
                        • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 00:49
                          hehehehe oni tu nawet sa. Codziennie ich na plazy slysze.

A tak co do wojowania to maja teoretycznie blisko ale dal swojego dobra raczej wola sie trzymac z daleka? :)
                          • bywalec.hoteli Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 13:50
                            Dla nich głównym wrogiem jest USA. Polski nie postrzegają jako znaczace państwo. Jak uderzać to na Amerykańców.
                            • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 18:25
                              Tak naprawde to oni z Amerykanami chca dobrze zyc i handlowac.
              • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 21:59
                Tylko w tej wojnie trudno wierzyć jakimkolwiek źródłom.
                Z drugiej strony wyciekło zdjęcie "lekko uszkodzonego" okrętu klasy Kilo (ulepszonego - Projekt 636.3) wykonane w stoczni w Sewastopolu. Nie jestem ekspertem, ale pożar z naszego "Orła" (który definitywnie wykluczył go z dalszej służby) to przy tym chyba pikuś:
      • gzesiolek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 15:12
        Armii Poznań?
        Chyba chodziło Ci o Armię Łódź...
        Akurat Armia Poznań z pozostałą częścią Armii Pomorze kontrowała nad Bzurą...
        Armia Kraków też w dużej mierze wycofała się na linie Wisły i Sanu. Ucierpiały głównie Armia Pomorze (bezsensowna obrona przesmyku) i Armia Łódź (przyjęła główne uderzenie na osi Częstochowa Piotrków Warszawa), ale nawet one nie zostały unicestwione w 2-3 dni jak piszesz.

Zresztą Armie odwodowe co nie walczyły na granicach też szybciutko w 1939 zostały rozbite, w momencie wejścia w kontakt z przeciwnikiem, patrz Armia Prusy...

Plan obrony był idiotyczny, ale przede wszystkim idiotyczny był nierealny plan odwrotu i wykorzystania odwodow oraz zupełny brak planu B i C przy różnych alternatywach. Bo akurat same bitwy graniczne potoczyły się całkiem nieźle i wg planu, ale uporządkowana obrona skończyła się wraz z pierwszym przebiciem się sił szybkich przeciwnika i próbą uporządkowanego odwrotu...
        • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 19:56
          Ta, pomyłka freudowska przez ten Poznań u Endżina.
          Rzecz jasna chodziło mi Rómmla, Armię Łódź, ogołocenie całej głównej linii obrony, a potem "bohaterskie" spierdolenie do Warszawy (pozostawiając resztki oddziałów bez dowództwa właściwie już 6 września).

Armia Łódź straciła główne siły przy samej granicy, nie przez rozbicie, a przez powstrzymanie przez Naczelstwo (które już się bohatersko sposobiło do spierdalania z Warszawy) propozycji wspólnych działań zaczepnych Armii Łódź i Armii Poznań (o które Kutrzeba wnioskował do Naczelstwa już 4 września, wcześniej, bo 2 września prosił o możliwość "podgryzania" niemieckiej 8. armii).

Bitwa nad Bzurą?
          Owszem, pewnie niejedne kalesony były w niemieckim sztabie do prania na samym jej początku.
          Ale końcówka?
          No sorry.
          Gdzieś miałem sporą, bardzo szczegółową monografię poświęconą tej akurat bitwie i obraz burdelu i niekompetencji Naczelnego Ssaka II Rzepy, jak i jego sztabu, jaki wyłania się z tej lektury jest wart dalszego jej polecenia - jak tylko pogonię szkodniki sprzed Netflix-a na górze to zajrzę do biblioteczki i tu podam "namiary".
          • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:05
            Szkodniki pokłóciły się o wybór programu, więc i tak musiałem się pofatygować na górę:
            Praca zbiorowa: "Bitwy Polskiego Września - Bzura, Lwów, Warszawa". Wydawnictwo Bellona, 2015.

Autorem części o Bitwie nad Bzurą jest Tadeusz Jurga (z notki biograficznej wynika, że praca ta ukazała się drukiem osobno, na początku tego wieku).
            • gzesiolek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 22:23
              Jurgi czytałem kiedyś jakiś artykuł ale o gen. Biernackim.
              Generalnie średnio nam się sprawdzili generałowie we wrześniu, już abstrahując od brakach komunikacyjnych i decyzyjnych z sztabem Naczelnego Wodza który śmigły był tylko z nazwiska...

Co do bitwy nad Bzurą to jej głównym problemem było (poza spóźnieniem kontrofensywy o minimum 2-3dni) to, że tak naprawdę od początku nie był znany żaden jej konkretny cel. Niby miała odciążyć wycofujące się oddziały Armii Łódź i Prusy i pozwolić im osiągnąć linie Wisły przed Niemcami, a przecież niemieckie dywizje lekkie były już pod Warszawą (a przynajmniej czołówki zagonów pancernych), a zorganizowanych oddziałów wycofujących się było niewiele... Znając jak się potoczyły losy lepiej było od razu uderzyć wzdłuż Bzury na wschód i zmaksymalizować możliwość przebicia się na Modlin Warszawę jak największych sił Armii Poznań i tam podjąć uporczywą obronę... bo jednak bitwa nad Bzurą skończyła się dla polskich jednostek bardzo krwawo...
              • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 23:09
                gzesiolek napisał:

> Jurgi czytałem kiedyś jakiś artykuł ale o gen. Biernackim.

Tak z ciekawości, bo nie czytałem akurat tego - znalazł cokolwiek na obronę tej kanalii, która zaprzepaściła największą polską armię odwodową, a potem spierdoliła z pola bitwy pod Tomaszowem, czy tylko powtórzył, systematyzując przy tym truizmy?

Bo Biernacki to chyba sztandarowy "BMW - Bierny, Mierny, ale Wierny" z legionowych szeregów.
                Może i konno po schodach w Adrii konno nie wjechał, jak inny sanacyjny "orzeł i sokół", ale tamtego odsunięto już wcześniej na "boczny tor".
                • gzesiolek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 23:21
                  Generalnie w skrócie za dużo na obronę nie znalazł... Może tyle, że ustawianie pozycji na poziomie kompani czy batalionu nawet miało jakiś sens, ale już od poziomu pułku przestawał ogarniać nie mówiąc o tym, że zupełnie nie ogarniał sytuacji globalnej ani na całym froncie, ani na swoim odcinku i właśnie uciekał w ustawianie pojedynczych stanowisk CKM czy przesuwanie pozycji obronnych poszczególnych kompanii... Bo na się nadawał na majora maks, a za bycie BMW został generałem...
                  • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 00:11
                    A widzisz - taki Maczek, dowódca ledwie brygady (no dobra, była to elitarna, 10. BK), zadał Niemcom daleko większe straty, niż dowodzący całą armią! Biernacki.
                    Sikorski był w rezerwie.
                    Dowodzili zaś, z mniejszym lub większym powodzeniem, legionowi BMW.
          • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 23:16
            Nie wiem o czym mowicie a ja zapytalem o Poznan tylko dlatego ze na drugim koncu Polski i nie tylko przy granicy a Niemcami ale na Ziemiach ktore Niemcy uwazaj za swoje wiec zanim po to Ruskie siegna to juz sie 5x zastanowia.
            Teraz jak sie na Ukrainie zatrzymaja i zatrzymaj to co maja to bedzie precedens do tego ze i w Polsce tak bedzie mozna. Trzeba tylko przygotowac troche wiecej czolgow i rakiet i samolotow i dronow. A to tylko kwestia czasu bo to kupi sobie za swoje surowce. A kiedy a jak sie tylko okazj andzrzy a ta moze sie nadarzyc dosc szybko - jak sie np USA zzangazuje w konflikt z Chinami na Pacyfiku i oddanie pol Polski dla nich to bedzie nawet nie ich (czy powininem powiedziec nie nasza) sprawa raczej Niemiec.
    • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 18.09.23, 22:54
      Pamiętam, jak generałowie Koziej i i jeszcze jacyś tam tłumaczyli to bez tajemnicy ,że odwodem strategicznym są granice nie bronione, Polska centralna prawie nie broniona, sił byłoby do kontrataków tyle co kot napłakał, a oni kłamali o odwodzie strategicznym . Cuchnęło.
      Ale i także prawie nikt nie chciał przyjąć prawdy do wiadomości. Nawet gdy już i Kiszczak zmienił ton, sam wystraszony, ruszony sumieniem, ostrzegający że wojna w Europie zapewne nastąpi szybciej, niż tworzone są nasze plany zakupów uzbrojenia, na przykład w okolice roku 2028 r . Tłumacząc na język niewojskowy – bronimy się od granicy Polski wykorzystując teren i zadając wrogowi jak największe straty i minimalizując własne. Najdalej jak można się cofnąć manewrując to linie Wisły i Wieprza, nikt nie broni zatrzymać wroga wcześniej . Nie szafujemy życiem swoich żołnierzy bo to najcenniejszy zasób jak pokazała wojna na Ukrainie i dajemy czas sojusznikom z NATO na udzielenie pomocy . Ziemię można szybko odzyskać, dobry żołnierz to kilka-kilkanaście lat szkolenia.
    • marekggg Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 18.09.23, 23:39
      a co mam ja powiedziec - Rammstein jakies 300 km, glowna Siedziba NATO 2,5km, NATO SHAPE jakies 70 km ztad...

i w odleglosci 300 km oprocz tego Rammstein jeszcze conajmniej 5 lotnisk NATO
      • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 03:48
        Mozesz powiedziec ze czujesz sie jak pod parasolem :)
      • wislok1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:05
        JA mam u siebie wojska USA w Garmisch-Partenkirchen i Oberammergau, do tego silne garnizony Bundeswehry w Murnau i Mittenwald oraz Starnberg, dosc eleitarne jednostki...
        Wszystko w promieniu do okolo 50 km

• qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 22:11
          A ja mam 2 LBOT... szach i mat! ;-)
          (mamy też 19 Brygadę Zmechaconą - podobno ma na stanie T72M1R (o ile nie są na Ukrainie), za artylerię robią przedpotopowe 2S1 Goździk (nawet nie NATO-wskie 155 mm, a sowieckie 122 mm, a więc pewnie amunicji do tego jest po kilka jednostek na sztukę - o ile te sztuki nie pojechały na Ukrainę - bo reszta pewnie albo po resursie, albo pojechała), za bojowe wozy piechoty BWP-1... no o ile Goździki to konstrukcja sprzed ponad 50 lat, to BWP to konstrukcja sprzed ponad 60)

Tyle w temacie "silni, zwarci, gotowi", czy jak to teraz ten od zdrady stanu, Płaszczak, mówi.
    • bolo2002 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 08:23
      Temat 1-bezpieczeństwo. To wszystko wyglada ładnie i cacy-jak facet z kartofliska-minister o.m c-czyli o mało co-Płaszczak-opowiada o zbrojeniach. O tym-jak to on Polske na 140 mld zł w Korei zadłuzył. To wszystko lipa-oni są amatorami. Ponadto-ta nasza ponos swietna armia-to nigdy od 80-ciu lat w boju sie nie sprawdziła/moze tylko kilka akcji Gromu/. I mnie przypomina KBKB-krótki bojowy kij bambusowy. Pamietacie-jak kilka lat temu powoływano WOT? Szkolenie trwało 14 dni-i juz byli gotowi do walki z ruskim Specnazem. POnadto-w te miłosc z USA to nie wierzcie-oni wcale za Polskę nie beda ginąć. Więc krótko mówiąc-to wszystko z tą wspaniałą armią jest slicznie zapudrowane. Owszem może i mamy nowoczesne uzbrojenie-ale najlepszych i doswiadczonych dowódców-to macierewicz pozwalniał. Bez dowodzenia-wojen sie nie wygrywa. Płętując- bezpiecznie to sie nie czuję-jak mam takiego wspaniałego stratega wojskowego-jak pisowski lizus-Płaszczak.
      Temat-2-embargona zboże z Ukrainy.
      Czegos tu nie rozumiem. Handel swiatowy powinien być wolny od państwowych dekretów, zakazów i nakazów. Skąd cały ten zgiełk.? Odpowiadam-od Kaczora.Kaczor wydał juz dawno swoim poddanym prikaz-gównie spółkom SP- doic Polaków-bo kasa potrzebna, a jak sie da to i kraśc! Tak, tak-tak było i ze zbozem z Ukrainy. Kiedy walcząca Ukraina potrzebowała kasy na wojne-próbowała sprzedać maxymalne ilosci zboża. No i jak przez Polskę zaczęło ono płynąc do bałtyckich portów tranzytem- to wg ukazu Kaczora-szereg spółek podległych PIS- zaanektowało ponad 3 mln ton zboża/oczywiscie zapłacili/. Było to wie polecenie partyjne.
      Hipokryci z PIS-teraz nakładaja embargo - bo wczesniej nakradli, a gdzie jest lista firm polskich-które to robiły? Ministerstwo Rolnictwa miałeo to opublikować-nie ma i nie bedzie-bo okazałoby sie, ze to wszystko spółki podległe rzadowi. Więc całe to larum-to hipokryzja, ze niby rolnik polski ucierpi. A przeciez to PIS własnie urządził polskiego rolnika-ze ten prawie zbankrutował przez ceny zboża. Czy zboże z Ukrainy powinno do nas płynąc? Tak powinno-bo jest tansze i dzis i jutro pieczywo w sklepach byłoby znacznie tansze-bo to jest normalna gra rynkowa-ale władza chce-żeby drozyzna sie utrzymywała. działanie władzy, tej Łże-Władzy jest sprzeczne z zasadami wolnej gry rynkowej na rynku światowym. To sie nazywa interwencjonizm państwowy-który jak pokazuje historia-nic dobrego nie przyniósł. No teraz przyniósł zyski spółek- podległych Łze-Władzy.
    • kochamzapachfrezji Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 12:43
      Po wczorajszych "Wiadomościach" mam mieszane uczucia odnośnie własnego bezpieczeństwa w tym kraju.
      • marekggg Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 12:46
        no nie - a co tam w tvPiSS opowiadali? ze przyjada ruSSkie? czy niemcy? kogo sie tak boisz?
        • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 13:05
          marekggg napisał:

> no nie - a co tam w tvPiSS opowiadali? ze przyjada ruSSkie? czy niemcy? kogo si
          > e tak boisz?

TuSSk!
          Diabeł wcielony!
          8 lat już wygrywają wybory, a ten nadal rządzi!
          • marekggg Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 13:30
            do tego rudy!!!
        • kochamzapachfrezji Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 13:35
          Pokazywali tajne dokumenty- plany zajęcia Polski przez Rosję. Granica wschodnia Polski wzdłuż Wisły.
          • kochamzapachfrezji Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 13:38
            www.bankier.pl/wiadomosc/Tu-zarty-sie-koncza-Blaszczak-odtajnia-dokumenty-NATO-do-spotu-wyborczego-8613033.html

O to mi chodziło.
            • kokosowy15 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 13:56
              Clausewitza sobie poczytaj. Dla Błaszczaka to za trudne, ale ty może zrozumiesz.
              • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 15:31
                Sondaże pokazują, że Polacy nie życzą sobie powrotu do władzy ludzi, którzy skazali ich na 15% bezrobocie, wyprzedających polskie perły w koronie jak Lot, Orlen czy Azoty rozumiejących europejskość jako ślepe wykonywanie poleceń Berlina. Biorąc pod uwagę dewastację polskiej gospodarki za rządów PO/PSL czego można się było spodziewać w zakresie obronności ,tylko doprowadzenia Polski do stanu bezbronności, poprzez likwidację jednostek wojskowych i redukcję nakładów na wojsko .Amen .
                • marekggg Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 15:59
                  tak, znowu pierdoly. a kto wtargnal do biura NATO w polsce? o ile pamietam to byl macierewicz - ruSSki szpieg.

jakby nie inwestowali zachodnie kraje do kompletnie zdewastowanego przez komune przemyslu, to by w polsce bylo bezrobocie 30%
                  • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 16:41
                    marekggg napisał:

> tak, znowu pierdoly. a kto wtargnal do biura NATO w polsce? o ile pamietam to b
                    > yl macierewicz - ruSSki szpieg.
                    >
                    > jakby nie inwestowali zachodnie kraje do kompletnie zdewastowanego przez komune
                    > przemyslu, to by w polsce bylo bezrobocie 30%
                    Jasne .Powinni go rozstrzelać jak wielu innych . Już się zaczyna konflikt w Górnym Karabachu .
              • kochamzapachfrezji Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 16:20
                Dobrze
              • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 16:32
                kokosowy15 napisał(a):

> Clausewitza sobie poczytaj. Dla Błaszczaka to za trudne, ale ty może zrozumiesz
                > .
                Czyli co? Ten Prusak co nazywał Polaków "Naród tchórzliwy i służalczy” .
                • kokosowy15 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 18:48
                  Jak widać, znał się i ma wojnie, i na Polakach, oczywiście z wyjątkiem ciebie.
                  • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:44
                    kokosowy15 napisał(a):

> Jak widać, znał się i ma wojnie, i na Polakach, oczywiście z wyjątkiem ciebie.
                    Tak się znał .Powinniśmy tkwić w niewoli . To sobie poczytaj . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://wielkahistoria.pl/clausewitz-o-polsce-dlaczego-wybitny-teoretyk-wojskowosci-tak-bardzo-obawial-sie-polakow/&ved=2ahUKEwjC8bCbqbeBAxXrBxAIHRILBlMQFnoECDkQAQ&usg=AOvVaw1nLe7bj7qmg1-c9axOmlVm
                • tbernard Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:01
                  taniarada napisał:

> kokosowy15 napisał(a):
                  >
                  > > Clausewitza sobie poczytaj. Dla Błaszczaka to za trudne, ale ty może zroz
                  > umiesz
                  > > .
                  > Czyli co? Ten Prusak co nazywał Polaków "Naród tchórzliwy i służalczy” .

Ale przecież tacy byli. Jako rycerze nie chciało im się obronić ojczyzny przed zaborami. Jedynie potrafili bezbronnych niewolników tłuc. Zaś niewolnicy nie potrafili zrobić tego co zrobiono we Francji. Rabacja Galicyjska chociaż chwalebny zryw wolnościowy to jednak z inspiracji zaborcy. Po zaborach nie policzono się ze zdradziecką bandą magnacką i najchętniej to by pańszczyznę przywrócono i w zasadzie ile tylko upodlenia dało się zachować dla potomków niewolników to robiono wszystko aby podział ten utrwalić. Formalnie rzecz jasna powrotu nie było ale sporo ludności czuła tożsamość tutejszą a nie polską.
                  • wislok1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:16
                    Upadek I Rp to bylo cos niesamowitego...

Panstwo, ktore pod Wiednim spralo gigantyczna armie turecka, wkrtoce przestalo sie kompletnie liczyc ....

Sasiedzi robili z nim, co chcieli....

Az do 1772 totalny burdel byl na reke wszystkim sasiadom, PL nierzadem stala...
                    Liberum veto, brak podatkow, brak wojska, zajazdy, samowola magantow, ktorzy w swoich majatkach rzadzili absolutnie i bez kontroli panstwa...
                    I do tego fanatyzm religijny, oficjalna dyskryminacja prawoslawnych, grekokatolikow, protestantow, Zydow, 50% mieszkancow

CUD, ze ten totalny burdel, nie zostal skasowany wczesniej.

Dopiero jak ludzie ( niektorzy ) zaczeli sie buntowac i chciec reform, w koncu uchwalono Konstytuche 3 Maja, to sasiedzi doszli do wniosku, ze koniec zabawy,,,

Kasujemy panstwo

A magnaci pierwsi polecieli czapskowac sasiadom i zdobywac nowe przywileje, tak samo biskupi rzymskokatoliccy
                    • tbernard Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 23:20
                      Odsiecz Wiednia przesądziła losy tamtej Rzeczpospolitej. To był ostatni moment aby wszystkie możliwe zasoby militarne na wytępienie gada skierować, który potem się rozrósł i dwie straszliwe wojny światowe rozpętał.
                      • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 23:40
                        tbernard napisał:

> Odsiecz Wiednia przesądziła losy tamtej Rzeczpospolitej. To był ostatni moment
                        > aby wszystkie możliwe zasoby militarne na wytępienie gada skierować, który pote
                        > m się rozrósł i dwie straszliwe wojny światowe rozpętał.

Nie, odsiecz wiedeńska to był "łabędzi śpiew".
                        Rzeczpospolita zdechła w połowie XVII wieku, za Jana Kazimierza Wazy po potwornych stratach związanych z Potopem, wojną Polsko-Rosyjską i powstaniem Chmielnickiego.
                        Po tych wydarzeniach Polska nie była już nawet cieniem swojej dawnej potęgi.

Zgnoiły Polskę nie tylko siły zewnętrzne.
                        Nie tylko rosyjscy agenci rwący Sejmy, nie tylko dupek Poniatowski, co to wspominał po latach szczeniackie harce z Katarzyną.
                        Zgnoiliśmy się sami.
                        Reformą Boratiniego, która zepsuła do reszty pieniądz, doprowadziła do upadku miast, do nędzy.
                        Postawą szlachty, która miast dążyć do odbudowy polskiej wsi, zaczęła ją dusić jeszcze bardziej, by utrzymać przychody.
                        Postawą magnaterii, która Polskę miała w dupie.
                      • wislok1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 19:12
                        tbernard napisał:

> Odsiecz Wiednia przesądziła losy tamtej Rzeczpospolitej. To był ostatni moment
                        > aby wszystkie możliwe zasoby militarne na wytępienie gada skierować, który pote
                        > m się rozrósł i dwie straszliwe wojny światowe rozpętał.

Austria zostala uratowana i przy okazji PL, bo Turcy po zdobyciu Wiednia zaatakowaliby PL...

Co do Prus, to kompletnie nie stanowily zagrozenia w czasie odsieczy wiedenskiej i dopiero rzady Fryderyka II to zmienily

Fryderyk II chcial zdobyc Pomorze i Warmie, ale caryca Katarzyna sie dlugo nie zgadzala...

W koncu w Rosji powstal szatanski plan, zeby rozebrac PL, podzielic sie z Prusakami i Austriakami, ale tak, zeby Rosja doszla oficjalnie do srodkowej Europy...

Prusacy i Austriacy sie zgodzili, bo Prusy chcialy polaczyc rozdzielone przez Pomorze panstwo, a Austriacy chcieli odszkodowania za utracony Slask na rzecz Prus..
                        To byla brutalna polityka, ale gdyby PL byla silnym panstwem do rozbiorow by nie doszlo.....

W czasach saskich PL przetrwala, bo Rosja, Prusy i Austria ja traktowaly jako BUFOR, w sumie terytorium opanowane przez zidiociala szlachte i przekupnych magnatow, mogli ja wykorzystywac, ale nie likwidowali...
                        Dwaj krolowie August II i August III byli ignorowani...
                        Leszczynski, swietny facet, zostal wygoniony...........
                        • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 20:07
                          I jak sie to ma do obecnej sytuacji Polski i tym co sie dzieje na froncie wschodnim?
                          Pytam bo sie pogubilem.
                          • wislok1 To pokazuja 20.09.23, 20:21
                            engine8t napisał:

> I jak sie to ma do obecnej sytuacji Polski i tym co sie dzieje na froncie wscho
                            > dnim?
                            > Pytam bo sie pogubilem.

To sa pewne analogie historyczne.....

Pokazuja, ze PL sama sie zaorala w XVIII wieku, sasiedzi tylko skorzystali z okazji....

Aktualnie kacza partia rozpetala wojna przeciwko Ukrainie i Niemcom, z Rosja wojna juz jest od dawna...
                            Czakam na wojne przeciwko Czechom i Slowacji...
                            Kacza partia skloca PL ze wszystkimi panstwami-sasiadami i jest wrogo nastawiona do KAZDEGO panstwa poza PL

Nawet Bidena obrazali, USA to tez wrog ich zdaniem

TO sie nazywa samobojstwo polityczne
                        • wislok1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 21:21
                          Rosja dzieki rozbiorowi PL doszla do linii Bugu, opanowala Litwe, byla pod Lwowem....

Byla pod Warszawa.....

Rzecz jasna to nie byl koniec....

Parcie na Zachod....

PO pokonaniu Napoleona ruscy byli juz w Kaliszu, Sosnowcu, w sercu Europy....
                          Krolestwo Polskie utworzone w 1815 to byl zart cara....

ZAWSZE na Zachod, opanowac Zachod, podobic Zachod....

I TAK JEST TERAZ,

I D E N T Y C Z N I E

Ale teraz kaczor wypowiada wojne Ukrainie iw prakce POPIERA ROSJE; wbrew NATO, UE
                          • wislok1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 21:24
                            Moze teraz jego oficer prowadzacy dal mu rozkaz, a jego przyboczni pinokio i dudus, rozkaz wykonaja ?
                    • marekggg Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 00:42
                      no - spralo jak spralo - nalezy troche poczytac o tym wydarzeniu - nie bylo latwo i wieden tez na wiele zasluzyl.
            • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 18:38
              Ale zanim wpadniesz w panike to sie zastanow skad i dlaczego to sie nagle tak wysypalo?
              A dlatego ze sa wybory i nalezy narod wpuscic w paniek i ze strach beda glosowac na opcje tak ktora im uratuje zycie
              U nas to pretrenowane kilka razy

A wiec wyborcy przyjma postawe

- nie zmienamy kierowcy w polwie wyscigu (a rzdzcych w czsie niebezpieczenstwa)
              - nie zmienamy ukladwoi politycznych.

Po wyborach kurz osiadzie i sie wszytko uspokoi
              • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:35
                engine8t napisał:

> Ale zanim wpadniesz w panike to sie zastanow skad i dlaczego to sie nagle tak w
                > ysypalo?
                > A dlatego ze sa wybory i nalezy narod wpuscic w paniek i ze strach beda glosowa
                > c na opcje tak ktora im uratuje zycie
                > U nas to pretrenowane kilka razy
                >
                > A wiec wyborcy przyjma postawe
                >
                > - nie zmienamy kierowcy w polwie wyscigu (a rzdzcych w czsie niebezpieczenstwa)
                > - nie zmienamy ukladwoi politycznych.
                >
                > Po wyborach kurz osiadzie i sie wszytko uspokoi
                Wyścig szczurów ,harmider i krzyk .Po 15 pażdziernika zapanuje błogi spokój .
            • grzek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:26
              Przecież "Wiadomościom" zależało na tym, żeby Cię nastraszyć i cel osiągnęli. Propaganda pisowska sprowadza się do straszenia Tuskiem, Niemcami, UE, uchodźcami z Lampedusy i pewnie jeszcze parę rzeczy znalazłoby się. W tym widzą dla siebie szanse, że wystąpią w roli obrońcy ale ta obrona jest przed czymś czego nie ma. Mają jakieś paranoiczne wizje, upatrując w tym sukces politycznego.
              • wislok1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:48
                Uwazaja, ze ich wyborcy to sa TOTALNI idioci i w sumie maja racje, caly twardy elektorat taki jest....

Okolo 30% bioracych udzial w wyborach, a bierze udzial przeszlo 50%, to jest wlasnie ciemny lud...

To jest 20% spoleczenstwa, ten ciemny lud....
                Oni sa tak oglupieni propaganda kaczej partii i ksiezy, ze w nic przeciwko kaczorowi i ksiezom nie uwierza
          • klemens1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 17:09
            kochamzapachfrezji napisała:

> Pokazywali tajne dokumenty- plany zajęcia Polski przez Rosję. Granica wschodni
            > a Polski wzdłuż Wisły.

Ale to raczej przy założeniu, że kacapia ma dosyć duży potencjał militarny. A obecnie go nie ma.
            Na twoim miejscu martwiłbym się raczej tym, jakich posrańców mamy u władzy, skoro odtajniają dokumenty doktryny obronnej NATO.

• tbernard Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:09
              klemens1 napisał:

> kochamzapachfrezji napisała:
              >
              > > Pokazywali tajne dokumenty- plany zajęcia Polski przez Rosję. Granica ws
              > chodni
              > > a Polski wzdłuż Wisły.
              >
              > Ale to raczej przy założeniu, że kacapia ma dosyć duży potencjał militarny. A obecnie go nie ma.

Obawiam się, że potencjał militarny to im wzrasta i tylko niektórzy chcą wierzyć, że z nimi już tak cienko. Jedyna nadzieja w tym, że głównie stan liczebny powiększają a nie jakościowy oraz fakt, że przestawienie gospodarki na wojenne tory odbije się takim spadkiem jakości życia dla normalnych obywateli, że im to padnie jak za Gorbaczowa. Wtedy z jednaj rządzącej mafii może powstać kilka konkurujących ze sobą i nie do końca wiadomo kto z tych terrorystycznych szaleńców będzie miał w garści odpalacze jądrowe i termojądrowe.
            • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:12
              klemens1 napisał:

>
              > > Pokazywali tajne dokumenty- plany zajęcia Polski przez Rosję. Granica ws
              > chodni
              > > a Polski wzdłuż Wisły.
              >
              > Ale to raczej przy założeniu, że kacapia ma dosyć duży potencjał militarny. A o
              > becnie go nie ma.
              > Na twoim miejscu martwiłbym się raczej tym, jakich posrańców mamy u władzy, sko
              > ro odtajniają dokumenty doktryny obronnej NATO.
              >
              Odtajniają na tyle co im Amerykanie pozwalają. Za rządów PO w razie agresji mogliśmy liczyć na cud .
              • kochamzapachfrezji Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:19
                Wolałabym tych dokumentów nie widzieć i o tym nie wiedzieć. To zaburzyło moje poczucie bezpieczeństwa ( w głowie).
                • panna.nasturcja Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 03:00
                  I o to właśnie pisowi chodziło, jesteś świetnym przykładem suwerena.
              • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 23:20
                to zadne odtajnienie - widac to juz przeszlosc i plany sa inne wiec uzyto tego jako makulatury do celow wyborczych.
              • marekggg Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 00:49
                a teraz bys na co liczyl? na krola i krolowa polski? czyli maryje i jezusa? bo na nic innego nie mozna.
                • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 05:07
                  marekggg napisał:

> a teraz bys na co liczyl? na krola i krolowa polski? czyli maryje i jezusa? bo
                  > na nic innego nie mozna.
                  Na Maryję Jasnogórską .Kiedyś tam przyjdziesz .Ona cierpliwa ,poczeka na Ciebie .
                  • marekggg Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 00:56
                    do tego betonowego gowna nie pojade. ja bralem slub w katedrze sw. Marcina w Bratyslawie, ktora ma okolo 1000 lat. ta wasz to ma jakies 120 lat - czyli tyle co nic.
              • klemens1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 14:24
                taniarada napisał:

> Za rządów PO w razie agresji mogliśmy liczyć na cud .

A od 2015 roku już doktryna się zmieniła i nie dość, że bronilibyśmy się od samej granicy, to do tego skutecznie?

• taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 19:10
                  klemens1 napisał:

> taniarada napisał:
                  >
                  > > Za rządów PO w razie agresji mogliśmy liczyć na cud .
                  >
                  > A od 2015 roku już doktryna się zmieniła i nie dość, że bronilibyśmy się od sam
                  > ej granicy, to do tego skutecznie?
                  >
                  Tu warto przeczytać wpis generała Kozieja .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://naszemiasto.pl/z-gen-stanislawem-koziejem-o-wojnie-i-pokoju/ar/c1-4528780&ved=2ahUKEwifrbuTl7yBAxWwgv0HHWb6CRsQFnoECBEQAQ&usg=AOvVaw1cOu_m928vxJcT7n9XUTJ8
                  • klemens1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 20:48
                    Ale ja pytam, co PiS robił od 2015 roku (nie od lutego 2022).
                    Artykuł jest z 2015.
            • kochamzapachfrezji Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:21
              Też uważam, że nie powinni pokazywać tych dokumentów.
            • marekggg Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 00:47
              klemens1 napisał:

> Ale to raczej przy założeniu, że kacapia ma dosyć duży potencjał militarny. A o
              > becnie go nie ma.
              > Na twoim miejscu martwiłbym się raczej tym, jakich posrańców mamy u władzy, sko
              > ro odtajniają dokumenty doktryny obronnej NATO.

no i tutaj jest znowu cos, co piSSiory spierdolily. wiadomo, ze takie poltajmne plany maja rosjanie (dzieki takim jak macierewicz i reszcie piSSuarow). ale tak publicznie je wystawiac, to moga tylko idioci.
              • klemens1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 24.09.23, 13:50
                To znowu liczenie na odbiorcę miernego intelektualnie. Ich narracja jest taka, że "Tusk chciał oddać połowę Polski Putinowi".
                A sami kiedy doktrynę zmienili (pomijając fakt, że Tusk ani nie chciał, ani połowę, ani Putinowi)?
                • dodekanezowiec Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 24.09.23, 22:53
                  klemens1 napisał:

> To znowu liczenie na odbiorcę miernego intelektualnie. Ich narracja jest taka,
                  > że "Tusk chciał oddać połowę Polski Putinowi".
                  > A sami kiedy doktrynę zmienili (pomijając fakt, że Tusk ani nie chciał, ani poł
                  > owę, ani Putinowi)?

Nie tylko odbiorca ale nadawca (funkcjonariusz pisowski w tvpis) mierny intelektualnie bo zbyt dosłownie zrozumiał zarzut "wie pan to jest taka formuła jak gdybym zapytał kiedy przestał pan bić swoją zone".
                  Program Woronicza 17. Cóż, inny pobił kochankę. Schowany totalnie teraz.
          • panna.nasturcja Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 02:50
            Czyli nic nie zrozumiałaś. Czemu to nie zaskakuje?
      • panna.nasturcja Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 02:50
        Przecież się z tym forum pożegnałaś, znowu jesteś?
    • wislok1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:00
      Ad 1.... Nie ma czegos takiego jak calkowite bezpieczenstwo
      Poki co ruscy nie potrafia pokonac Ukrainy i nie maja w glowie ataku na PL

Ad 2....Ukraina juz oglosila embargo na warzywa z PL, potem oglosi na inne towary..
      W sumie sie skonczy tak, ze firmy z PL wyleca z Ukrainy i straty beda o wiele wieksze niz z powodu importu tego zboza z Ukrainy...
      Polityka kaczej partii jak zawsze idiotyczna...

Najpierw wpuscila GIGANTYCZNE ilosci zboza z Ukrainy BEZ kontroli...
      Po tym jak zaczeli protestowac rolnicy w PL, nagle sie obudzili i embargo

A wystarczyloi RYGORYSTYCZNIE kontrolowac, czy zboze z Ukrainy spelnia normy jakosciowe UE i nie wpusczac, bez embarga
      • dodekanezowiec Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:21
        Do zwolenników PiS - rozwój gospodarczy to zasługa wejścia do Unii. Czym innym byl kryzys który przypadł akurat na lata 2008-okolo 15 a czym innym ożywienie gospodarcze. Co do rozwoju gospodarczego np.wzrostu plac itp.to wypadamy gorzej m.in. na tle Rumunii czy Litwy. Oni bardziej skorzystali na wejściu do Unii. Nie mówiąc o Czechach czy Słowenii.
        • dodekanezowiec Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:22
          Przypominam tez niezmiennie ze politycy PiS czyli wówczas w różnych PC Zchn czy AWS przez lata rządzili Polska w różnych rządach w latach 90.
          • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:33
            dodekanezowiec napisał:

> Przypominam tez niezmiennie ze politycy PiS czyli wówczas w różnych PC Zchn czy
            > AWS przez lata rządzili Polska w różnych rządach w latach 90.
            Wymyślasz cuda .Z różnych ugrupowań byli .Maniek Krzaklewski ,Buzek .Ci to wymiatali .Ten ostatni to ma już 83 lata .Wymyślasz cuda niewidy .
            • dodekanezowiec Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 21:50
              taniarada napisał:

> dodekanezowiec napisał:
              >
              > > Przypominam tez niezmiennie ze politycy PiS czyli wówczas w różnych PC Zc
              > hn czy
              > > AWS przez lata rządzili Polska w różnych rządach w latach 90.
              > Wymyślasz cuda .Z różnych ugrupowań byli .Maniek Krzaklewski ,Buzek .Ci to w
              > ymiatali .Ten ostatni to ma już 83 lata .Wymyślasz cuda niewidy .

Porozumienie Centrum - Kaczyński i Gapiński. Cuda niewidy ? :)
              • tbernard Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 23:17
                Temu czubkowi nie ma sensu odpowiadać i prowadzić jakąkolwiek konwersację z nim. Można zamiast wygaszenia aby nie psuły się wątki zastosować metodę wujka dobra rada i udawać, że się go w ogóle nie widzi.
      • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 19.09.23, 20:25
        Tu już nie chodzi o stan zboża ,tylko że Ukraina mogła zasypać tanim zbożem bo nie jest w Unii .Ale drugie :
        Blokowanie sprzedaży ukraińskiego zboża uderza w ukraińskich rolników. Oczywiście można wymyślić, że to nie ukraińscy rolnicy ale jakieś "koncerny" , bo tak łatwiej zrzucać z siebie winę. Jednakże to ukraińscy rolnicy pracują na polach i płaca podatki dla ukraińskiego państwa. Polska osłabiając ekonomicznie Ukrainę - jednocześnie wzmacnia Rosję , bo łatwiej jej będzie walczyć z biedniejszą Ukrainą. Wiadomo , że Ukraińcy walczą też w interesie Polski. Jeśli prowadzą krwawą wojnę gdzie ginie mnóstwo Ukraińców i jednocześnie ta ich walka i poświęcenie jest z korzyścią dla Polski - to Polacy muszą za to również płacić. Na świecie nic nie ma za darmo. Więc musimy pomagać Ukrainie też w sprzedaży ich produktów rolnych nawet ze stratą dla polskich rolników. Zresztą polskim rolnikom polski rząd może to rekompensować finansowo .Ale fakt chodzi o wybory .
        • panna.nasturcja Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 03:03
          Czyj tekst znowu skopiowałeś bez zgody autora?
          • panna.nasturcja Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 03:05
            O, już widzę, tym razem z salon24 ukradłes tekst i podajesz za swój.
            Każdy twój ktadziony post powinien być kasowany.
    • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 00:28
      O juz niebo pokazuje ze na zachodzie nie jest bezpiecznie
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30207908,trzesienie-ziemi-w-okolicach-lubina-mama-myslala-ze-wiezowiec.html#s=BoxOpImg3
      Ja sie zapytasz czy ja sie nie boje trzesien? Nie.. jestesmy przygotwani i przyzwyczajeni.
      Ale 4.5 to juz dosc dobrze czuc i moze cos pospadac z polek.. ale drewniane chalupy co najwyzej skrzypia jak stara lajba
      • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 00:30
        Tu wyglada ze wlasna produkcja i pewnie sie jakis gnom wkur co to sie dzieje z tym referendum i tupnal noga?
        • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 05:31
          Ciekawe ilu ludzi pójdzie na wybory i przy okazji odda głos przy referendum .Czy na złość mamie odmrozi sobie uszy 🤣🤣🤣
          • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 18:38
            Kiedy wyniki wyborow sa zobowiazujace to juz referednum tylko sugerujace.
            Nie wiem czemu tyle szumu dookola tego referendum?
            Po wojnie nalezalo glosowac 3x Tak, a obecnie 4x Nie.
    • bolo2002 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 20.09.23, 14:52
      Tak tu wszyscy rzeczowo o tym bezpieczeństwie i tym dobrym samopoczuciu piszą-i dobrze-a czy zauwazyliscie jedną stałą tendencjęu polskiego Łże-Nie=Rządu? To wrogośc-szukanie wroga, jak nie wirtualnego to faktycznego-rzeczywistego. W Europie-już prawie ze wszystkimi sie pokłócili- z Francuzami, co to Polacy podobno ich widelcem jeśc uczyli, z UE-co jest be i fe i wogóle obrzydliwa, no i teraz z Ukrainą. Z którą to przez ostatnie 2lata to miłosc kwitła wzajemna/ podobno/ no i nagle lodem powiało a obaj prezydenci w Nowym Jorku- nawet sobie -dzień dobry- nie powiedzieli. To typowy prykład bezmyślnosci w stosunkach z Ukrainą. 24 kraje przyjęły decyzję UE o zniesieniu embarga- a 3 w tym Polska -nie. No i zostaliśmy z ręką w nocniku, bo Ukraina napluła na nasze warzywa i owoce-i juz ich nie importuje. No i szykuje się-lepszy numer. Przyjmijmy, że wojna się niebawem skończy-trzeba będzie odbudowywać Ukrainę/ ca 20 lat to potrwa/ i Polska już sobie ostrzyła apetyt na kontrakty budowlane. A tymczasem-może sie okazac g...o i komu innemu zlecenia Ukraina uidzieli-wiecie jaki to bedzie policzek. Jedyna nadzieja w 15. pażdziernika-jeżeli zagłosujecie na opozycję-jest szansa na odwrócenie tego fatalnego trendu-jeśli nie- lodowatośc stosunków się pogłębi, Tak jak oddali sie 176 mld zł z KOP-bo wiadomo, że tej Łże-Władzy- UE kasy na 300% nie da. Da nowym władzom-czyli da dla Polaków-a nie dla chołoty z PIS.
      Aa co się dobrego samopoczucia-to odrębny temat i mocno szeroki.i związany mocno z bezpieczeństwem globalnie rozumianym. Np, takie pytanie-gdyby wojna z kacapami wybuchła-to gdzie schronią sie te miliony Polaków z blokowisk, skoro schronów w Polsce prawie nie ma, abloki po nalocie rakietowym to beda wyglądały jak na Ukrainie? To jest własnie bezpieczenstwo-bo przeciez wszyscy na Zachód nie uciekną.
      • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 08:34
        PiS zrobił z Polską to, co księża z Dąbrowy Górniczej z męską prostytutką.
        Taka jest smutna prawda.
        • gzesiolek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 11:52
          A tam to niezłe jaja (bez skojarzeń)...
          Tylko tam to chyba kolega księdza (pewnie inny ksiądz) padł od przedawkowania środków na potencje ;)
          Męska prostytutka ich wydał, bo się przestraszył i mimo, że go wyprosili to wezwał karetkę, a ratownicy jak ich nie chcieli wpuścić wezwali policje... I wyszło szydło z worka (też bez skojarzeń...)
          • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 12:01
            Nie no właśnie "pan do towarzystwa" padł tam od "nadmiaru wrażeń", bo się księża posiłkowali środkami na potencję i rżnęli go na zawody.
            To dokładnie tak jak PiS z narodem - wpierw przekupili go korzyściami majątkowymi, a teraz "zajeżdżają" na śmierć ku własnej uciesze.
            • gzesiolek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 12:25
              Taka poszła pierwsza wersja, ale wg notatek policji wyszło, że ten Pan zaproszony a później wyproszony wezwał pomoc, bo inaczej by nic się nie wydało...
              • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 12:57
                gzesiolek napisał:

> Taka poszła pierwsza wersja, ale wg notatek policji wyszło, że ten Pan zaproszo
                > ny a później wyproszony wezwał pomoc, bo inaczej by nic się nie wydało...

O ile tak było, to jeszcze gorsze świadectwo wystawia to księżom.
                Nie wezwali pomocy nie do obcego (zwykła znieczulica), a do jednego z własnego grona.
                Pili z nim wódkę, a potem patrzyli spokojnie, jak zdycha.
                To na najgorszej melinie by się pewnie nie stało - wynieśliby kompana i wołali pomocy (gdzieś był taki przypadek, zdaje się we Wrocławiu, że kompani obudzili się po libacji i jeden z nich się nie odzywał, to go zapakowali do tramwaju i przez pół miasta do szpitala wieźli - wyszło, że denat zszedł kilka godzin wcześniej - ale kumple go nie zostawili).
          • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 12:06
            Pudelek pl .Ja pierniczę faceci wykształceni ,a jakieś popierdółki życiowe . Rozumiem kobiety ,ale faceci .Faktycznie to forum schodzi na psy .Ludzie z zaburzoną psychiką się tu pojawiają .Później się dziwić ,że
            osoby pewne znikają .Jak nie mam do powiedzenia to milczę .
            • gzesiolek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 12:27
              Czyli wg Ciebie to nic zdrożnego, że księża urządzili sobie orgie i później nie chcieli wezwać pomocy do nieprzytomnego by się nie wydało?

I mowię to jako jeden z nielicznych którzy na tym forum bronił i będzie bronił Kościoła jako zgromadzenia wiernych a nie prywatnego folwarku takich zboczeńców...
              • qqbek Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 13:02
                gzesiolek napisał:

> Czyli wg Ciebie to nic zdrożnego, że księża urządzili sobie orgie i później nie
                > chcieli wezwać pomocy do nieprzytomnego by się nie wydało?
                >
                > I mowię to jako jeden z nielicznych którzy na tym forum bronił i będzie bronił
                > Kościoła jako zgromadzenia wiernych a nie prywatnego folwarku takich zboczeńców
                > ...

Pewnie taniuchowi odpowiadasz, bo on zapewne święcie oburzony, że pluje się na kościół, hehe...

W dupie mam co grupa dorosłych facetów robi z męską prostytutką przy wódce.
                Dorosłemu facetowi, nawet jak (a może "a zwłaszcza gdy") chodzi w służbowej sukience, wolno wziąć sobie dorosłą męską prostytutkę.

Ale na niewpuszczenie pogotowia do nieprzytomnego współbiesiadnika są paragrafy.
              • wislok1 Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 20:48
                Wedlug informacji w mediach biskup wszystko tuszowal

W Sosnowcu rektor seminarium sobie zrobil na taj uczelni klub gejowski, potem bylo morderstwo ksiedza przez ksiedza , z powodow seksualnych...

A na tej plebanii to juz generalnie odlot gejowski byl

Jednoczesnie biskup wypowiedzial wojne LGBT !!!

I tak ciemny lud zaglosuje na kaczora, bo z LGBT walczy...
                A kazdy ksiadz zdaniem ciemnego luda to namiestnik Boga
                • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 22.09.23, 06:16
                  Jedna baba drugiej babie .
                  • marekggg Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 23.09.23, 14:22
                    tutaj raczej jeden facet drugiemu.
    • wislok1 Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to samo 20.09.23, 21:48
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30211749,zacharowa-skomentowala-slowa-andrzeja-dudy-nigdy-tak-bardzo.html#do_w=46&do_v=979&do_st=RS&do_sid=1016&do_a=1016&s=BoxNewsImg3&do_upid=979_ti&do_utid=30211749&do_uvid=1695232307671

Kaczenka, zaraz zrobi hold Putinowi i poprosi o wcielenie PL do Rosji, WSZYSTKO przeciwko UE i NATO
      • taniarada Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 21.09.23, 04:31
        Zamiast wklejać te wypociny może byś Wislok to przeczytał . Od 24 lutego 2022 roku, czyli dnia początku agresji Rosji, granicę polsko-ukraińską przekroczyło ponad 15,6 mln uchodźców z Ukrainy – informuje Straż Graniczna. Jak podaje Straż, to głównie kobiety i dzieci .Do Polski w ciągu minionej doby przybyło 28 tys. uchodźców z Ukrainy – podała Straż Graniczna we środę 20 września . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://300gospodarka.pl/news/uchodzcy-z-ukrainy-w-polsce-liczba&ved=2ahUKEwjim8S_07qBAxVt2QIHHZBfAckQFnoECB4QAQ&usg=AOvVaw0RzegoE7MXucsMKjYO2dfL

• gzesiolek Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 21.09.23, 06:59
          Ale warto dodać, że opuściło z tej liczby jakieś 14,5mln i wielu jest liczonych wjazdowo i wyjazdowo po kilka razy...
          • wislok1 Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 21.09.23, 20:51
            I do tego Ukraincow w DE jest coraz wiecej, z dnia na dzien,,,,,

Sa juz wszedzie i sa bardzo dobre traktowani, ucza sie pilnie jezyka ....
            Masowo sie przenosza z PL do DE
            • engine8t Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 21.09.23, 20:54
              Poczekaj jak sie skoncza doplaty i inne darmowe przywileje.
              • wislok1 Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 21.09.23, 21:20
                Przeniesie sie 90 procent do DE

Zaglosuja nogami....

Jak kaczor wygra....

PL bedzie miala WROGA z Zachodu i samych WROGOW ze Wschodu

Ukraina popierana przez DE i USA

Genialna polityka....

Jescze tylko sie poklocic na noze z Czechami, Slowakami i Litwinami i totalna izolacja....
                • wislok1 Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 21.09.23, 21:23
                  Niemcy narzekali, ze brakuje im wykwalifikowanych pracownikow i oni teraz wlasnie przybywaja, na ratunek gospodarki DE,...

Dzieki kaczorowi

Kaczor dostanie order za dpstarczanie gospodarce DE wykwalifikowanych pracoownikow dzieki kampaniii nienawisci wobec Ukraincow w PL
                  • taniarada Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 22.09.23, 06:20
                    Ty sam nie wiesz Wislok ,o czym Ty bredzisz i o czym piszesz człowieku .Jesteś tak oderwany od rzeczywistości że szok .W Polsce w każdym mieście multum Ukraińców .Nawet im się nie chce nauczyć polskiego ,a co dopiero niemieckiego języka .
                    • dodekanezowiec Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 22.09.23, 07:22
                      taniarada napisał:

> Ty sam nie wiesz Wislok ,o czym Ty bredzisz i o czym piszesz człowieku .Jesteś
                      > tak oderwany od rzeczywistości że szok .W Polsce w każdym mieście multum Ukrai
                      > ńców .Nawet im się nie chce nauczyć polskiego ,a co dopiero niemieckiego język
                      > a .
                      Tobie też się nie chciało uczuć zasad pisowni, ortografii i interpunkcji. W kwestii spacji - nadal ignorujesz powszechnie przyjete zasady.
                      Po drugie - określenie "bredzisz" jest nieładne. Sam apelujesz o dobre maniery :)
                      Co do Ukraincow - maja podobny jezyk i łatwo im przychodzi aklimatyzacja czy adaptacja w Polsce. To jednak tak duża grupa, że niestety pewnie są wyjatki.
                      Co do PiS - niestety kilka niemądrych wypowiedzi dużo psuje w relacjach. Obawiam się że to działanie wynika perfidnie tylko z chęci odebrania głosów konfie.
                    • klemens1 Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 22.09.23, 08:45
                      Niemcy po początkowym marazmie się ogarnęli i teraz wysysają co lepsze sztuki na swój rynek.
                      Polacy - jak zwykle - obudzą się z palcem w dupie. I to prawdopodobnie nie swoim.
                      • taniarada Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 23.09.23, 06:36
                        klemens1 napisał:

> Niemcy po początkowym marazmie się ogarnęli i teraz wysysają co lepsze sztuki n
                        > a swój rynek.
                        > Polacy - jak zwykle - obudzą się z palcem w dupie. I to prawdopodobnie nie swoi
                        > m.
                        Nie ma strachu bo kto zna język to pracę znajdzie .Bez podstawy języka nie masz szans pracować .To nie te czasy .
                        • wislok1 Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 23.09.23, 17:19
                          taniarada napisał:

> klemens1 napisał:
                          >
                          > > Niemcy po początkowym marazmie się ogarnęli i teraz wysysają co lepsze sz
                          > tuki n
                          > > a swój rynek.
                          > > Polacy - jak zwykle - obudzą się z palcem w dupie. I to prawdopodobnie ni
                          > e swoi
                          > > m.
                          > Nie ma strachu bo kto zna język to pracę znajdzie .Bez podstawy języka nie masz
                          > szans pracować .To nie te czasy .

Przeciez 90% z nich zna angielski, wiec sie dogadaja z Niemcami, gdzie tez 90% zna angielski..

A niemieckii sie doucza po pracy...
                          • kochamzapachfrezji Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 23.09.23, 17:26
                            Zależy, w jakim regionie. Nie wszyscy w Niemczech znają angielski.
                            • wislok1 Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 23.09.23, 20:28
                              W dawnej NRD nie----

Ale mialem na mysli zachodnie landy....
                              NRF utworzona w 1949

Tam od 1945 sie musieli uczyc nagielskiego, a w NRD musieli sie uczyc rosyjskiego ...
                              • kochamzapachfrezji Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 23.09.23, 21:16
                                Mnie chodziło o NRD.
                                • qqbek Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 23.09.23, 22:33

> Mnie chodziło o NRD.

No tak, na pewno setki tysięcy Ukraińców wyemigrowały do NRD...

Zresztą, nawet gdybyśmy mówili o jakiejś zapadłej dziurze w Brandenburgii czy Meklemburgii, gdzie wszyscy młodzi uciekli na zachód i nie ma nikogo poniżej 50 roku życia, to i tak się Ukraińcy tam bez problemu dogadają.

W NRD obowiązkowa była nauka rosyjskiego, jako pierwszego języka obcego.
                                  Na Ukrainie do 2014 to był najpowszechniejszy język obcy, a większość Ukraińców (no dobra, może poza tymi z Podola, Wołynia czy okolic Lwowa*) mówi - nawet jak nie po rosyjsku, to przynajmniej w surżyku.

*Ci z okolic Lwowa, z Wołynia czy Podola już dawno pewnie "odkopali" polskiego dziadka i o nic w UE nie muszą nikogo prosić, bo mają polskie obywatelstwo i wolno im pracować w całej UE.
                                  • kochamzapachfrezji Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 24.09.23, 09:09
                                    Mnie chodziło o Niemców.
                                    • taniarada Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 24.09.23, 11:02

> Mnie chodziło o Niemców.
                                      Osoby wysoko wykwalifikowane z Ukrainy mają możliwość uzyskania wizy dla osób wysoko wykwalifikowanych, która pozwala na pracę w Niemczech bez konieczności uzyskania zezwolenia na pracę. Wymagane są m.in. wykształcenie wyższe, doświadczenie zawodowe oraz wysokie wynagrodzenie .Tylko znajdź tu takich jak mają problemy z asymilacją .
                    • wislok1 Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 23.09.23, 17:17
                      To sa fakty !!!

Sam jestem ZASKOCZONY iloscia Ukraincow przybywajacych do DE.....

Wszyscy z PL

Glosuja nogami,...

Wclae sie nie dziwie

Senase nienawisci w kaczych mediach przeciwko Ukrainie przekroczyly wszelkie granice

Do tego odbieranie 500 plus, zapowiedz, ze wszystkie swiadczenia znikna w 2024 roku, itd..

Kazdy by wypier... z panstwa rzadzonego przez FAKTYCZNYCH wrogow Ukrainy
                      ( wczesniej udajacych przejaciol )
                      • wislok1 Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 23.09.23, 20:30
                        I FAKTYCZNYCH kolesi fiutina ( od poczatku wojny przeciwko Ukrainie udajacych, ze tak nie ma )
                        • taniarada Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 24.09.23, 22:12
                          wislok1 napisał:

> I FAKTYCZNYCH kolesi fiutina ( od poczatku wojny przeciwko Ukrainie udajacych,
                          > ze tak nie ma )
                          Te Twoje DE robi się już nudne na tym forum .Za bardzo z tym szczytujesz .
                      • taniarada Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 24.09.23, 05:39
                        wislok1 napisał:

> To sa fakty !!!
                        >
                        > Sam jestem ZASKOCZONY iloscia Ukraincow przybywajacych do DE.....

>
                        > Kazdy by wypier... z panstwa rzadzonego przez FAKTYCZNYCH wrogow Ukrainy
                        > ( wczesniej udajacych przejaciol )
                        Całkowicie mylisz pojęcia .Mieszasz politykę z czymś innym .Przez następne lata będziesz jęczał o Pisie . Ukraińcy ciągną do DE jak pszczoły do miodu .Lepszy socjal ,lepsze zarobki .Teraz Niemcy otworzyli im wrota .I nic nie ma to wspólnego z rządem polskim .Muszą się nauczyć języka i tyle by mieć jakikolwiek pracę .Na ten czas w pracach budowlanych Polacy i cała inna reszta lepsza od Ukrainców .Może to się kiedyś zmieni ,ale teraz nie ma strachu .Ukraińcy chcą tam mieszkać .Polacy przyjeżdżają pracować i wyjeżdżają do Polski i to jest ta różnica panie Wislok .
                        • marekggg Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 24.09.23, 08:31
                          taniarada napisał:

> Całkowicie mylisz pojęcia .Mieszasz politykę z czymś innym .Przez następne lat
                          > a będziesz jęczał o Pisie . Ukraińcy ciągną do DE jak pszczoły do miodu .Lepsz
                          > y socjal ,lepsze zarobki .

wiec dokladnie jak ty

Teraz Niemcy otworzyli im wrota .I nic nie ma to ws
                          > pólnego z rządem polskim .Muszą się nauczyć języka i tyle by mieć jakikolwiek
                          > pracę .Na ten czas w pracach budowlanych Polacy i cała inna reszta lepsza od Uk
                          > rainców .

bys sie zdziwil ile ukraincow zna niemiecki. wiecej niz polakow

Może to się kiedyś zmieni ,ale teraz nie ma strachu .Ukraińcy chcą t
                          > am mieszkać .Polacy przyjeżdżają pracować i wyjeżdżają do Polski i to jest ta r
                          > óżnica panie Wislok .

oni tez tam chca pracowac, bo niemiecki socjal to zadna wielka wygrana. I chca tam mieszkac, bo w odroznieniu od sporej liczby polakow ukrajincy nie maja w sumie zadnych uprzedzen do niemcow i odwrotnie.
                          nie to co pi$$iory, takie jak ty najpierw glosuje na tych pi$$iorow ktorzy niemca nie znosza a potem ze skulonym ogonem jedzie do niemiec machac lopata na znienawidzonego helmuta.
                        • wislok1 Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 24.09.23, 20:13
                          Problem polega na tym, ze ja mieszkam w DE, a ty tylko sobie fantazjujesz
                          • taniarada Re: Rosja za kacza partia,Rosja i kacza partia to 24.09.23, 21:33
                            wislok1 napisał:

> Problem polega na tym, ze ja mieszkam w DE, a ty tylko sobie fantazjujesz
                            Problemem jest że masz nikle pojęcie o polskości .Cały czas napylasz na nią .A twoje zadufanie o Niemczech przekracza wszelakie pojęcie .I wszystkich masz za oszustów .Takie zachowanie mają zniemczałe Polaczki .Żałosne .
    • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 18:41
      www.bbc.com/news/world-europe-66873495

Polska wstrzymuje wysylke broni na Ukraine - bo musi sie sam zbroic.

Jakby na to nie patrzec to nie wyglada dobrze
      • taniarada Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 21.09.23, 18:50
        Przecież nic się nie dzieje .To takie gry polityczne .Są inne kraje ,bogatsze od nas w tym USA .
        • engine8t Re: OT Czujecie sie dobrze i bezpiecznie? 22.09.23, 00:17
          A tu interesujaca dyskusja
          www.youtube.com/watch?v=51GhVk5HJag
    • marekggg Od afery wizowej? mieszane uczucia 22.09.23, 08:25
      engine8t napisał:

> #1
      > Mowiliscie ze Polska pod parasolem NATO jest 100% bezpieczna zwlaszcza kiedy kl
      > iku Amerykanow jest w Polsce
      > I jak tylko Putin sie pokaze blisko to NATO od razu uruchomi art 5 i Rosjanie
      > zostana unicestwieni zanim przekrocza granice?
      >
      > www.youtube.com/watch?v=1_VEN2T-RnU
      >
      > #2
      > EU doszla do wniosku ze zniesieni embarga na ukrainskie zboze pomoze jeszcze ba
      > rdziej aby Polsce pokazac jej miejsce w szeregu. Za pokazywanie EU (i Ukrainie
      > ) srodkowego palca dostanie palka po obu kolanach?
      >

Skoro piSSiory nawpuszczaly niewiadomo kogo, nie wiadomo ile ludzi deuropy.... A oni wszcy wyjada na zaachod bo nikt nie chce zostac w katotalibanskim kraju z kartonu, to se pomysl.
      • qqbek Re: Od afery wizowej? mieszane uczucia 23.09.23, 14:41
        Spora część, przynajmniej ci mniej zamożni, jednak zostają.
        Szwagier ostatnio szok przeżył, bo zamówił Ubera i przyjechał Polak. Zazwyczaj jeżdżą Ukraińcy lub obywatele Zimbabwe u nas.
        • bywalec.hoteli Re: Od afery wizowej? mieszane uczucia 23.09.23, 14:58
          Zimbabwe nie pomyliło Ci się z Gruzją?
          • qqbek Re: Od afery wizowej? mieszane uczucia 23.09.23, 22:27
            bywalec.hoteli napisał:

> Zimbabwe nie pomyliło Ci się z Gruzją?

Nie - zajrzyj kiedyś do Lublina, albo dopytaj Borsuczycy - spora część kierowców Bolta/Ubera to właśnie przybysze z Zimbabwe.
            Czasem (z racji pracy) mam sposobność pogadania z nimi i przyjeżdżają tu najczęściej na wizy studenckie, studiując na jednej z prywatnych "wyższych szkół tego i owego", których w Lublinie nadal funkcjonuje kilka.

Zresztą bawić też się potrafią, za to dostosowanie się do miejscowego prawa idzie im już gorzej - na lokalnym portalu sensacyjnym co i rusz o jakimś złapanym na jeździe po pijaku obywatelu Zimbabwe. Jak ostatnio kończyliśmy imprezę rodzinną leząc po 1-ej na wódkę do "Tancereczki" na deptaku, to z połowa klientów o tej porze była czarnoskóra, nawet żeśmy się do stolika przysiedli, bo zapraszali.
            • bywalec.hoteli Re: Od afery wizowej? mieszane uczucia 26.09.23, 14:02
              A to nie wiedziałem. Ale ciekawe dlaczego akurat ten kraj - na końcu Afryki.
              A ten przypadek że jeden w szpitalu w stanie wegetatywnym a drugi prowadził pod wpływem to właśnie z tego kraju?

U nas przejazdy z aplikacji to chyba Ukraińcy i Gruzini dominują.
              Zresztą Ukraińcy też dostaja się do lepszych i lepiej płatnych robót. Np. niedawno na lokalnym fanpejdżu mojej okolicy Ukrainka szukała sprzątaczki do domu.