al.1 02.10.23, 22:18 od starych aut. Decydujące będą: rok produkcji i emisja spalin. Wprowadzić to mają do końca 2024 r. Więcej od po 1 godz.25 minucie. -- Tego, od ok. 12 min. 50 sek., w meRdiach nie znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: Szykują wysokie podatki 02.10.23, 22:47 al.1 napisał: > Więcej od po 1 godz.25 > minucie. JPRDL U Babińskiego w Krakowie znów Internety podłączyli? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 06:09 Do autora watku. A może by tak własnymi słowami? Teza, uzasadnienie, podsumowanie. A nie cos tam coś tam od 2 godziny i 30 minuty. Albo kopiuj wklej beż cytatu, jak przecinki w dobrym miejscu to wiadomo ze autorem nie forumowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 23:48 dodekanezowiec napisał: > Do autora watku. A może by tak własnymi słowami? Teza, uzasadnienie, podsumowan > ie. A nie cos tam coś tam od 2 godziny i 30 minuty. Nie licz na zmiłuj się panie. > Albo kopiuj wklej beż cytatu, jak przecinki w dobrym miejscu to wiadomo ze autorem > nie forumowicz. Co poeta miał na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 00:51 U nas w Krakowie to się mówiło ‘Kobierzyn’. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 13:26 jackk3 napisał: > U nas w Krakowie to się mówiło ‘Kobierzyn’. Mówiło się Kobierzyn, teraz raczej mówi się Babiński. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 09:02 Spoko-nowa władza może tego nie wprowadzić, a nowa od 15.10 23 bedzie na bank. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 11:13 > a nowa od 15.10 23 bedzie na bank Jakoś nie podzielam optymizmu w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
mientkibolek69 Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 14:37 Proszę o informację czy wysoki podatek obejmuje również daczię. Przebieg 240 tys. km, kolor biały. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 15:21 > kolor biały Biały nie, chyba że perłowy. Tylko kolory premium. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 19:26 W kwestii szykowania wysokich podatków- kary w kodeksie karnym tez co chwilę podwyższają ale Sebixow z A1 z BMW nie łapią. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 21:55 dodekanezowiec napisał: > W kwestii szykowania wysokich podatków- kary w kodeksie karnym tez co chwilę po > dwyższają ale Sebixow z A1 z BMW nie łapią. Dla Sebix-ów jest dożywocie. Dożywocie z drinkiem z palemką na plaży, gdzieś na karaibskiej Hispanioli. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 21:53 Daci balej nie obejmuje - chyba ze ma ponaklejane stickery Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 22:23 engine8t napisał: > Daci balej nie obejmuje - chyba ze ma ponaklejane stickery Licz, że "al" ci odpowie do północy polskiego czasu. Potem owinie na dobę telefonik w folię aluminiową 👽 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 00:20 Ja to sie dziwie ze tego jeszcze nie zrobili. Japonia takie cos miala juz od dawien dawna i im po 5 latach podskakiwaly podatki na tyle ze sprzedawali swoje auta a te ladowaly w krajch jak Tajlandia, Indonezja, Malezja etc i tam kopcily jak dizle. Wniosek stad ze to tego czasu Polska byla traktowan jak Tajlandia a teraz bedzie jak Japonia...Czyli progres :) No i do tego dojdzie oplata za wlazd do centrum miasta jak tez wiele krajow pierd na punkcie zanieczyszczen czy tez budzetu miasta ma. A wiec Polska staje sie liderem a negatywna stron lidera jest to ze wiekszosc reszty ma za plecami i jest na muszce do strzelania mu w plecy. Ale mowie od dawna ze zycie w komunie to masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 21:56 W twojej ukochanej ojczyznę strzelają w plecy znacznie czesciej niż w Polsce, więc musisz się bardziej bać. Obsesję na punkcie komuny da się wyleczyć, choc może już jesteś za stary żeby próbować. Ale współczuję życia w takim zagrożeniu i strachu, gdy ta komuna atakuje z każdej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 22:45 Tylko ze u nas mozna tego strzelenia latwo unikac a Ty od podatkow nie uciekniesz zebys sie do mysiej dziury schowal - nawet jak do Dubaju uciekniesz to cie znajda.. ha,, masz racje - obsesje na punkcie komuny da sie wyleczyc ale komuny juz niestety nie. A ja w moim wikeu to moge i podatki i komune miec w D :) Chialbys tak miec :) Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 13:04 Nie jakiemu Alfonsowi Capone też tak się wydawało. A całkiem amerykański Beniamin Franklin też wyraził swoją opinię o śmierci i podatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 15:24 kokosowy15 napisał(a): > Nie jakiemu Alfonsowi Capone też tak się wydawało. A całkiem amerykański Beniam > in Franklin też wyraził swoją opinię o śmierci i podatkach. Nie "nie jakiemu" tylko "niejakiemu". Chyba że "nie Jakiemu Patrykowi" :) Choc boję się że zostanę okrzyknięty "Sumieniem Ortograficznym Auto Moto" 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 16:16 W sprawie ortografii zwróć się do mojego tableta, co prawda ma już czternaście lat ale słownik działa jak chce. Nawiasem mówiąc, słowo "tableta" poprawiałem trzy razy. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 16:17 Jakby napisał "nie Jakiego", było by śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 18:12 No to pogadajmy o podatkach u nas w w waszej komunie. Bo jest taka roznica miedzy nami ze dzieki legalnym "opcjom" jakie nam system daje ja nie mam podatkow do placenia. Emerytury w zasadzie nie sa opodatkowane a do tego mam dosc duzo kwote dochodow wolna od podatkow. Malo tego. Zarabiam na polskich podatkach. Jak? Nasze emrytury nie sa opodatkowane a Polski ZUS mi sciaga iles tam od polskiej emerytury - a nasz IRS zwraca ten Polski podatek w 100% (czyli jak polski podatek jest $100 to doajteje te $100 z powrotem) . No potem Polska wysyla PIT i zwraca ten podatek (powiedzmy $100 dolicza do kwoty wyplacaanej ) to ta suma dolicza sie mi tylko do dochodu a ten dochod nie przekracza limitu wiec od tego podatku nie place... A wiec zarabiam na tym ze place podatek.. No i Ty - jako prrzykladny komunista, na to wszytko pracujesz i placisz mi Polska komunistyczna emeryture a wujek Sam do tego doplaca. To jest system kapitalistyczny w odroznieniu od waszego (jakkolwiek go nazywasz ale dla mnie to komuna ) gdzie -gdybym pobieral emeryture amerykanska w Polsce, to by mi ja opodatkowali. A Tobie mowia o AL Capone, Franklinie, strzelaniu , szpitalach etc i Ty ciszysz sie tym jak dziecko jak ci to dobrze jest kiedy oni ci dupe obrabiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 20:35 Aha, wujek Sam dopłaca ci ze swoich! Rozumiem! Na tej samej zasadzie mnie dopłaca ze000 swoich Kaczyński, nie wujek. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 20:58 Wujek Sam nie ma "swoich" - on ma tylko moje. A wiec doplaca mi z moich. Ale juz Ty mi placisz ze swoich - Kaczynski jego ZUS to posrednik. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 21:09 Pracowałeś w PRL i odprowadzałeś składki. Stąd masz emeryturę, bo ci się jak psu micha należy. Jak osiągnę wiek emerytalny, to też jakieś ochłapy z UK za lata tam przepracowane (mam 3 lata składkowe, tzw. "qualifying years", bo się załapałem) dostanę (czyli jakiś ułamek ze 181 funtów tygodniowo, które tam teraz płacą za pełen staż pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 21:57 Ja tam nie uwazalem ze mi sie nalezy. Ale skoro daja. U nas do 10 lat pracy emerytury nie dostaniesz. Ale mozesz dostac ni epracujesz jak jestes min 10 lat w zwiazku z kims kto bierze emeryture - wtedy dostajesz polowe jego. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 22:07 engine8t napisał: > U nas do 10 lat pracy emerytury nie dostaniesz. Ale mozesz dostac ni epracujesz > jak jestes min 10 lat w zwiazku z kims kto bierze emeryture - wtedy dostajesz > polowe jego. U nas dostaniesz emeryturę nawet po przepracowaniu jednego składkowego dnia (jest nawet taki przypadek - kobieta przepracowała, na umowie zlecenie, 1 dzień w całym życiu i dostaje 10 groszy miesięcznie), a wdowa/wdowiec dostaje 85% emerytury po zmarłym mężu/żonie (wiem, bo moja babcia, pomimo przepracowania całego życia na kierowniczych stanowiskach przeszła na oficerską+pracowniczą emeryturę po swoim drugim mężu, bo to było ponad sto złotych miesięcznie różnicy w porównaniu z jej własną). Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 22:30 Engine pisz felietony w Polsce. Podatek 12 procent, koszty uzyskania przychodów 50 procent z tego, czyli podatek efektywny 6 procent :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 22:36 dodekanezowiec napisał: > Engine pisz felietony w Polsce. Podatek 12 procent, koszty uzyskania przychodów > 50 procent z tego, czyli podatek efektywny 6 procent :) O składce zdrowotnej zapominasz :( Do tego KUP 50% to tylko dla "kreatywnych", moja branża akurat podobno taką nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 22:39 U nas matka moze nie pracowac cale zycie i dostanie emeryture emryture. - Jak maz zyje to polowe jego. I majac rowniez swoja moze wybrac ktora chce. Bo np moze wziac polowe meza a jej emeryture odroczyc i ta bedzie rosla 8% rocznie do wieku 70 lat i wtedy zmienic na swoja. - Jak maz umrze to dostaje 100% jego. Jak maz umrze przed przejsciem na emeryture to dostnie polowe emerytury nowego meza jesli z nim bedzie przez 10 lat. I jak mial 3 mezow w zyciu i z kazdym byla 10 lat to moze sobie nwybierac czyja polwe chce. Ten maz nie ma nic do gadania ani do stracenia. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Szykują wysokie podatki 06.10.23, 00:18 qqbek napisał: > Pracowałeś w PRL i odprowadzałeś składki. > Stąd masz emeryturę, bo ci się jak psu micha należy. > > Jak osiągnę wiek emerytalny, to też jakieś ochłapy z UK za lata tam przepracowa > ne (mam 3 lata składkowe, tzw. "qualifying years", bo się załapałem) dostanę (c > zyli jakiś ułamek ze 181 funtów tygodniowo, które tam teraz płacą za pełen staż > pracy). Emerytura z UK przysługuje za 10 lat pracy, cyt.: "Zgodnie z obecnie obowiązującym na Wyspach prawem, emeryturę może uzyskać każda osoba, która osiągnęła wiek emerytalny i przepracowała w UK co najmniej 10 lat. Nie musi to być 10 lat przepracowanych z rzędu w UK." Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Szykują wysokie podatki 06.10.23, 07:03 Nieprawda. Liczy się też staż pracy z innych krajów. Więc każdy kto przepracował w UK choć rok składkowy, a ma też przynajmniej 9 lat przepracowane w kraju UE do chwili Brexitu, będzie mógł ubiegać się o jakieś ochłapy z UK. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Szykują wysokie podatki 06.10.23, 00:03 qqbek napisał: > engine8t napisał: > Licz, że "al" ci odpowie do północy polskiego czasu. Nie zaglądam tu codziennie. > Potem owinie na dobę telefonik w folię aluminiową 👽 Folia aluminiowa doskonale zabezpiecza komórę przed jej "wydzielinami". Podobnie działają torebki faradayowe na komóry oraz specjalne szmatki. -- t.ly/6QjHS Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 23:50 mientkibolek69 napisał: > Proszę o informację czy wysoki podatek obejmuje również daczię. > Przebieg 240 tys. km, kolor biały. To nie będzie podatek od kolorów :| Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 21:52 No przeciez wy kochacie podatki poniewaz do pozwalaja rzadowi rozdawac je wg wlasnych potrzeb (jak juz swoje kieszenie naplenia po brzegi) Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 10:41 A niby -którzy to maja wprowadzic te podatki? Nie jest to wcale oczywiste. To co durna Unia chce-wcle nei musi sie u nas wdrożyc. Pożyjemy-zobaczymy. To rozwiazanie juz przeciez w Polsce było prawie wdrozone- ale nie weszll w zycie. Dotyczyło uzywek z importu. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Szykują wysokie podatki 06.10.23, 00:05 bolo2002 napisał: > A niby -którzy to maja wprowadzic te podatki? Długopis. Bum tarara Odpowiedz Link Zgłoś