Dodaj do ulubionych

Szykują wysokie podatki

02.10.23, 22:18
od starych aut. Decydujące będą: rok produkcji i emisja spalin. Wprowadzić to mają do końca 2024 r.
Więcej od po 1 godz.25 minucie.

--
Tego, od ok. 12 min. 50 sek., w meRdiach nie znajdzie
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Szykują wysokie podatki 02.10.23, 22:47
      al.1 napisał:

> Więcej od po 1 godz.25
      > minucie.

JPRDL
      U Babińskiego w Krakowie znów Internety podłączyli?
      • dodekanezowiec Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 06:09
        Do autora watku. A może by tak własnymi słowami? Teza, uzasadnienie, podsumowanie. A nie cos tam coś tam od 2 godziny i 30 minuty. Albo kopiuj wklej beż cytatu, jak przecinki w dobrym miejscu to wiadomo ze autorem nie forumowicz.
        • al.1 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 23:48
          dodekanezowiec napisał:

> Do autora watku. A może by tak własnymi słowami? Teza, uzasadnienie, podsumowan
          > ie. A nie cos tam coś tam od 2 godziny i 30 minuty.

Nie licz na zmiłuj się panie.

> Albo kopiuj wklej beż cytatu, jak przecinki w dobrym miejscu to wiadomo ze autorem
          > nie forumowicz.

Co poeta miał na myśli?
      • jackk3 Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 00:51
        U nas w Krakowie to się mówiło ‘Kobierzyn’.
        • hukers Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 13:26
          jackk3 napisał:

> U nas w Krakowie to się mówiło ‘Kobierzyn’.

Mówiło się Kobierzyn, teraz raczej mówi się Babiński.

• bolo2002 Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 09:02
      Spoko-nowa władza może tego nie wprowadzić, a nowa od 15.10 23 bedzie na bank.
      • nousecomplaining Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 11:13
        > a nowa od 15.10 23 bedzie na bank
        Jakoś nie podzielam optymizmu w tej kwestii.
    • mientkibolek69 Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 14:37
      Proszę o informację czy wysoki podatek obejmuje również daczię.
      Przebieg 240 tys. km, kolor biały.
      • nousecomplaining Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 15:21
        > kolor biały
        Biały nie, chyba że perłowy. Tylko kolory premium.
        • dodekanezowiec Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 19:26
          W kwestii szykowania wysokich podatków- kary w kodeksie karnym tez co chwilę podwyższają ale Sebixow z A1 z BMW nie łapią.
          • qqbek Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 21:55
            dodekanezowiec napisał:

> W kwestii szykowania wysokich podatków- kary w kodeksie karnym tez co chwilę po
            > dwyższają ale Sebixow z A1 z BMW nie łapią.

Dla Sebix-ów jest dożywocie.
            Dożywocie z drinkiem z palemką na plaży, gdzieś na karaibskiej Hispanioli.
      • engine8t Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 21:53
        Daci balej nie obejmuje - chyba ze ma ponaklejane stickery
        • qqbek Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 22:23
          engine8t napisał:

> Daci balej nie obejmuje - chyba ze ma ponaklejane stickery

Licz, że "al" ci odpowie do północy polskiego czasu.
          Potem owinie na dobę telefonik w folię aluminiową 👽
          • engine8t Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 00:20
            Ja to sie dziwie ze tego jeszcze nie zrobili.
            Japonia takie cos miala juz od dawien dawna i im po 5 latach podskakiwaly podatki na tyle ze sprzedawali swoje auta a te ladowaly w krajch jak Tajlandia, Indonezja, Malezja etc i tam kopcily jak dizle.
            Wniosek stad ze to tego czasu Polska byla traktowan jak Tajlandia a teraz bedzie jak Japonia...Czyli progres :)
            No i do tego dojdzie oplata za wlazd do centrum miasta jak tez wiele krajow pierd na punkcie zanieczyszczen czy tez budzetu miasta ma.
            A wiec Polska staje sie liderem a negatywna stron lidera jest to ze wiekszosc reszty ma za plecami i jest na muszce do strzelania mu w plecy.
            Ale mowie od dawna ze zycie w komunie to masakra.
            • kokosowy15 Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 21:56
              W twojej ukochanej ojczyznę strzelają w plecy znacznie czesciej niż w Polsce, więc musisz się bardziej bać. Obsesję na punkcie komuny da się wyleczyć, choc może już jesteś za stary żeby próbować. Ale współczuję życia w takim zagrożeniu i strachu, gdy ta komuna atakuje z każdej strony.
              • engine8t Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 22:45
                Tylko ze u nas mozna tego strzelenia latwo unikac a Ty od podatkow nie uciekniesz zebys sie do mysiej dziury schowal - nawet jak do Dubaju uciekniesz to cie znajda..
                ha,, masz racje - obsesje na punkcie komuny da sie wyleczyc ale komuny juz niestety nie.
                A ja w moim wikeu to moge i podatki i komune miec w D :) Chialbys tak miec :)
                • kokosowy15 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 13:04
                  Nie jakiemu Alfonsowi Capone też tak się wydawało. A całkiem amerykański Beniamin Franklin też wyraził swoją opinię o śmierci i podatkach.
                  • dodekanezowiec Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 15:24
                    kokosowy15 napisał(a):

> Nie jakiemu Alfonsowi Capone też tak się wydawało. A całkiem amerykański Beniam
                    > in Franklin też wyraził swoją opinię o śmierci i podatkach.

Nie "nie jakiemu" tylko "niejakiemu". Chyba że "nie Jakiemu Patrykowi" :)
                    Choc boję się że zostanę okrzyknięty "Sumieniem Ortograficznym Auto Moto" 😀
                    • kokosowy15 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 16:16
                      W sprawie ortografii zwróć się do mojego tableta, co prawda ma już czternaście lat ale słownik działa jak chce. Nawiasem mówiąc, słowo "tableta" poprawiałem trzy razy.
                      • kokosowy15 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 16:17
                        Jakby napisał "nie Jakiego", było by śmiesznie.
                  • engine8t Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 18:12
                    No to pogadajmy o podatkach u nas w w waszej komunie.

Bo jest taka roznica miedzy nami ze dzieki legalnym "opcjom" jakie nam system daje ja nie mam podatkow do placenia. Emerytury w zasadzie nie sa opodatkowane a do tego mam dosc duzo kwote dochodow wolna od podatkow.
                    Malo tego. Zarabiam na polskich podatkach.
                    Jak?
                    Nasze emrytury nie sa opodatkowane a Polski ZUS mi sciaga iles tam od polskiej emerytury - a nasz IRS zwraca ten Polski podatek w 100% (czyli jak polski podatek jest $100 to doajteje te $100 z powrotem) .
                    No potem Polska wysyla PIT i zwraca ten podatek (powiedzmy $100 dolicza do kwoty wyplacaanej ) to ta suma dolicza sie mi tylko do dochodu a ten dochod nie przekracza limitu wiec od tego podatku nie place... A wiec zarabiam na tym ze place podatek..
                    No i Ty - jako prrzykladny komunista, na to wszytko pracujesz i placisz mi Polska komunistyczna emeryture a wujek Sam do tego doplaca.
                    To jest system kapitalistyczny w odroznieniu od waszego (jakkolwiek go nazywasz ale dla mnie to komuna ) gdzie -gdybym pobieral emeryture amerykanska w Polsce, to by mi ja opodatkowali.
                    A Tobie mowia o AL Capone, Franklinie, strzelaniu , szpitalach etc i Ty ciszysz sie tym jak dziecko jak ci to dobrze jest kiedy oni ci dupe obrabiaja.
                    • kokosowy15 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 20:35
                      Aha, wujek Sam dopłaca ci ze swoich! Rozumiem! Na tej samej zasadzie mnie dopłaca ze000 swoich Kaczyński, nie wujek.
                      • engine8t Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 20:58
                        Wujek Sam nie ma "swoich" - on ma tylko moje.
                        A wiec doplaca mi z moich. Ale juz Ty mi placisz ze swoich - Kaczynski jego ZUS to posrednik.
                        • qqbek Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 21:09
                          Pracowałeś w PRL i odprowadzałeś składki.
                          Stąd masz emeryturę, bo ci się jak psu micha należy.

Jak osiągnę wiek emerytalny, to też jakieś ochłapy z UK za lata tam przepracowane (mam 3 lata składkowe, tzw. "qualifying years", bo się załapałem) dostanę (czyli jakiś ułamek ze 181 funtów tygodniowo, które tam teraz płacą za pełen staż pracy).
                          • engine8t Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 21:57
                            Ja tam nie uwazalem ze mi sie nalezy. Ale skoro daja.
                            U nas do 10 lat pracy emerytury nie dostaniesz. Ale mozesz dostac ni epracujesz jak jestes min 10 lat w zwiazku z kims kto bierze emeryture - wtedy dostajesz polowe jego.
                            • qqbek Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 22:07
                              engine8t napisał:

> U nas do 10 lat pracy emerytury nie dostaniesz. Ale mozesz dostac ni epracujesz
                              > jak jestes min 10 lat w zwiazku z kims kto bierze emeryture - wtedy dostajesz
                              > polowe jego.

U nas dostaniesz emeryturę nawet po przepracowaniu jednego składkowego dnia (jest nawet taki przypadek - kobieta przepracowała, na umowie zlecenie, 1 dzień w całym życiu i dostaje 10 groszy miesięcznie), a wdowa/wdowiec dostaje 85% emerytury po zmarłym mężu/żonie (wiem, bo moja babcia, pomimo przepracowania całego życia na kierowniczych stanowiskach przeszła na oficerską+pracowniczą emeryturę po swoim drugim mężu, bo to było ponad sto złotych miesięcznie różnicy w porównaniu z jej własną).
                              • dodekanezowiec Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 22:30
                                Engine pisz felietony w Polsce. Podatek 12 procent, koszty uzyskania przychodów 50 procent z tego, czyli podatek efektywny 6 procent :)
                                • qqbek Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 22:36
                                  dodekanezowiec napisał:

> Engine pisz felietony w Polsce. Podatek 12 procent, koszty uzyskania przychodów
                                  > 50 procent z tego, czyli podatek efektywny 6 procent :)

O składce zdrowotnej zapominasz :(
                                  Do tego KUP 50% to tylko dla "kreatywnych", moja branża akurat podobno taką nie jest.
                              • engine8t Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 22:39
                                U nas matka moze nie pracowac cale zycie i dostanie emeryture emryture.
                                - Jak maz zyje to polowe jego. I majac rowniez swoja moze wybrac ktora chce. Bo np moze wziac polowe meza a jej emeryture odroczyc i ta bedzie rosla 8% rocznie do wieku 70 lat i wtedy zmienic na swoja.
                                - Jak maz umrze to dostaje 100% jego.
                                Jak maz umrze przed przejsciem na emeryture to dostnie polowe emerytury nowego meza jesli z nim bedzie przez 10 lat. I jak mial 3 mezow w zyciu i z kazdym byla 10 lat to moze sobie nwybierac czyja polwe chce. Ten maz nie ma nic do gadania ani do stracenia.
                          • al.1 Re: Szykują wysokie podatki 06.10.23, 00:18
                            qqbek napisał:

> Pracowałeś w PRL i odprowadzałeś składki.
                            > Stąd masz emeryturę, bo ci się jak psu micha należy.
                            >
                            > Jak osiągnę wiek emerytalny, to też jakieś ochłapy z UK za lata tam przepracowa
                            > ne (mam 3 lata składkowe, tzw. "qualifying years", bo się załapałem) dostanę (c
                            > zyli jakiś ułamek ze 181 funtów tygodniowo, które tam teraz płacą za pełen staż
                            > pracy).

Emerytura z UK przysługuje za 10 lat pracy, cyt.:
                            "Zgodnie z obecnie obowiązującym na Wyspach prawem, emeryturę może uzyskać każda osoba, która osiągnęła wiek emerytalny i przepracowała w UK co najmniej 10 lat. Nie musi to być 10 lat przepracowanych z rzędu w UK."
                            • qqbek Re: Szykują wysokie podatki 06.10.23, 07:03
                              Nieprawda.
                              Liczy się też staż pracy z innych krajów. Więc każdy kto przepracował w UK choć rok składkowy, a ma też przynajmniej 9 lat przepracowane w kraju UE do chwili Brexitu, będzie mógł ubiegać się o jakieś ochłapy z UK.
          • al.1 Re: Szykują wysokie podatki 06.10.23, 00:03
            qqbek napisał:

> engine8t napisał:

> Licz, że "al" ci odpowie do północy polskiego czasu.

Nie zaglądam tu codziennie.

> Potem owinie na dobę telefonik w folię aluminiową 👽

Folia aluminiowa doskonale zabezpiecza komórę przed jej "wydzielinami". Podobnie działają torebki faradayowe na komóry oraz specjalne szmatki.

--
            t.ly/6QjHS
      • al.1 Re: Szykują wysokie podatki 05.10.23, 23:50
        mientkibolek69 napisał:

> Proszę o informację czy wysoki podatek obejmuje również daczię.
        > Przebieg 240 tys. km, kolor biały.

To nie będzie podatek od kolorów :|
    • engine8t Re: Szykują wysokie podatki 03.10.23, 21:52
      No przeciez wy kochacie podatki poniewaz do pozwalaja rzadowi rozdawac je wg wlasnych potrzeb (jak juz swoje kieszenie naplenia po brzegi)
    • bolo2002 Re: Szykują wysokie podatki 04.10.23, 10:41
      A niby -którzy to maja wprowadzic te podatki? Nie jest to wcale oczywiste. To co durna Unia chce-wcle nei musi sie u nas wdrożyc. Pożyjemy-zobaczymy. To rozwiazanie juz przeciez w Polsce było prawie wdrozone- ale nie weszll w zycie. Dotyczyło uzywek z importu.
      • al.1 Re: Szykują wysokie podatki 06.10.23, 00:05
        bolo2002 napisał:

> A niby -którzy to maja wprowadzic te podatki?

Długopis. Bum tarara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka